PARTNER SERWISU
wgipbcox

Patrzę na YAWAL i nie wiem gdzie jest sens??

masynmassino
0
Wpisów: 3
Wysłane: 24 października 2013 16:26:43
Jestem totalnie początkujący, ale staram się coś tam wrzucić w excela i porównać spółki z danego sektora na podstawie wskaźników które pokazują mi serwisy (jakieś c/z c/wk roe roa zadłużenie itd itp) i potem jakoś to zrozumieć i ubrać w zależności.

Wpadłem w ten sposób na YAWAL, spółka ma ekstra wskaźniki. Praktycznie wszystkie są książkowe jeżeli chodzi o optymalną wartość, ale podam tu dwa najbardziej podstawowe:
C/WK: 0.34
C/Z: 2.4
Znajduje sie też w silnym trendzie wzrostowym. No dobra, to przeanalizujmy to głębiej, myślę sobie.

Otwieram więc raporty finansowe, aby bardziej się zagłębić w ich dobytek.

I widzę, że poprzedni rok to były zyski w stylu 6000 tys pierwsze półrocze, i jakoś tam w końcu imponujące 28000 tys zysku netto za całość 2012. No ok, a ten rok?? Ten rok, to same straty. Pierwszy kwartał -3000 tys, po półroczu już ponad -9500 tysięcy... No i co? Jak odejmę 28000-9500 i wynik zestawię z kapitalizacją, to wychodzi super C/Z (jedyne 2,4) ale co z tego, skoro w tym roku spółka ciągle traci grube tysiaki? Dlaczego więc kurs rośnie? Nikt nie czyta raportów, ktoś tam patrzy na wskaźniki i kurs i pompuje go dalej? Czy to ja mam coś nie tak z myśleniem?

Po prostu nie widzę w tym logiki i się zagubiłem już na samym starcie nauki AF.

No bo rozumiem, że giełda bywa irracjonalna, no ale żeby po takich raportach cały rok szła o ponad 55% w górę, podczas gdy w tym roku 2012 większość czasu ostro spadała w dół?

Tak jakby ktoś wykresy pozamieniał 2012 z 2013. To nie ma sensu ! Ratunku !
Edytowany: 24 października 2013 16:30

farnick
17
Wpisów: 224
Wysłane: 24 października 2013 21:10:27
Giełdy nie ogarniesz go końca, gdyby to było takie proste, ze wystarczy porównać wskaźniki i kupić spółki z najniższymi to wszyscy wokoło byliby milionerami.

A co Yawal to spóła ta jest baaardzo niedowartościowana nawet pomimo strat z Q1 i Q2 to licząc za ostatnie 4 kwartały i tak jest ładnie na + jeśli chodzi o zysk.

Przepływy ma zdrowe (operacyjne na + a finansowe i inwestycyjne na -).
Zadłużenie ma zdrowe.
Wartość wskaźnikową super niską.

Jedyny mankament to ten nieregularny zysk i dlatego pewnie rynek tak nisko wycenił tę spółkę. Gdyby jednak miało się okazać, ze spółka zacznie w końcu przynosić regularny zysk to cena za akcje tej spółki powinna być znacznie większa.

Możliwe, że ktoś coś wie - ma na przykład wieści, że spółka zacznie przynosić zyski w kolejnych kwartałach to kupuje bo cena i tak jest bardzo niska.

Na koniec dodam jeszcze, że nie jestem ekspertem od AF a moja opinia może nie być obiektywna bo mam w portfelu akcje tej spółki.
Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte.
Ewolucja gracza giełdowego:
1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem),
2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem),
3. Ciężka praca
4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem)
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Portfel na MyFund: farnick_MDRC
Profil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 października 2013 23:17:09
Oj Panowie, Panowie... A przeczytali choć raport biegłego rewidenta do sprawozdania rocznego. Czytali choć linijki sprawozdania? Jakby czytali to by zobaczyli, że 30 baniek zysku pochodzi ze sprzedaży majątku... Jakiego majątku to się można domyślić patrząc na zmiany w udziałach, natomiast biegły wprost napisał, że była to sprzedaż znaku handlowego do spółki, której udziały wcześniej sprzedano osobie fizycznej, wyceniono a na koniec objęto przez inną spółkę. Krótko mówiąc zysk papierowy przynajmniej na razie. Może to zostać wykorzystane do optymalizacji podatkowej, ale tak czy owak jako zdarzenie jednorazowe do wyłączenia. A jak się z zysku wyłączy 30 baniek...

Do tego dochodzi Zarząd spółki i mało fair zagrania z emisjami, posiadanymi akcjami itd... Powiedzieć, że Yawal jest tani bez odpowiedniego komentarza jest po prostu nadużyciem. Same wskaźniki są najmniej w tym wszystkim istotne.

farnick
17
Wpisów: 224
Wysłane: 25 października 2013 08:00:15
Nie przeczytali :) Przynajmniej ja przyznaję bez bicia, że raportów nie czytałem ... bo takie są moje zasady, że nie zgłębiam raportów. Spółkę zakupiłem bo stosuję (w zasadzie testuję) system mechaniczny i to on wyrzucił mi tę spółkę - więc ją zakupiłem. A jak na tym wyjdę w przypadku Yawala to czas pokaże :) Sam jestem ciekawy jak się zakończy inwestycja w tę spółkę.
Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte.
Ewolucja gracza giełdowego:
1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem),
2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem),
3. Ciężka praca
4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem)
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Portfel na MyFund: farnick_MDRC
Profil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC

Edytowany: 25 października 2013 08:03

kasztan
0
Wpisów: 205
Wysłane: 26 listopada 2013 00:15:58
Klasyfikowanie wskaźników w jakieś sztywne ramy nie ma sensu. Jak to możliwe, C/WK 0,30 spółka nisko wyceniana, a tu nic się nie dzieje, czyżby słynna Buffetowa okazja? Gdyby to było takie proste…
Generalnie C/WK poniżej 0,50 oznacza jakiś haczyk, nie zawsze, ale lepiej tak do tego podchodzić.
Taką podobną wskaźnikowo do Yawalu spółką jest Zastal. Też patrząc na wskaźniki, nic tylko kupować. A w rzeczywistości spółka bardzo ryzykowna.
To, że rynek płaci więcej za majątek nie znaczy od razu, że przepłaca.
Takie spółki mają jednak zaletę dla inwestorów, można się na nich uczyć AF.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 27 listopada 2013 20:19:44
@kasztan

Analizę fundamentalną spółki Yawal rozpocząłbym od dokładnej analizy historycznych działań rodziny Mzyków.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,249 sek.

edezzdlp
eftshegb
vnjfczlg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mhzwradd
gnkywpsg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat