Transakcje od ostatniego wpisu:
Dobrany
PYLON po 0,17
EZO przeszło na "pomocniczy" rachunek (w celu zrobienia tarczy podatkowej).
Zakup
ELEMENTAL po 2,45
Pora podsumować moje inwestycje giełdowe 2013 roku.Był to 2 najlepszy rok od kiedy gram/inwestuję na GPW czyli od sierpnia 2009. Najlepszy (zarówno nominalnie jak i procentowo) wciąż pozostaje rok 2010 - głównie dzięki ówczesnym wzrostom MWTrade który dał zarobić dobre kilkaset %.
Miniony rok można podzielić na 2 okresy - mniej więcej w lipcu przeanalizowałem i przemyślałem swoje poczynania w niezbyt udanej pierwszej połowie roku, znacznie zasiliłem rachunek świeżym kapitałem (likwidacja sporej częsci lokat) i wdrożyłem kilka zasad które w 2 połowie roku w miarę konsekwentnie realizowałem i efekty widać na poniższym wykresie.

kliknij, aby powiększyćSumarycznie rok udany, z wykresu wynika, że kapitał został mniej więcej podwojony, choć nie jest to tak jednoznaczne, gdyż suma wpłat na rachunek w trakcie roku znacznie przewyższyła stan początkowy, ale zakładam że aplikacja która wygenerowała wykres wyliczyła to prawidłowo.
Analizując poszczególne spółki:
3 najlepsze z zamkniętych pozycji:
-
AGROLIGA +5,4 tys
-
GOLAB +4,6 tys
-
LZMO +3,7 tys
oraz bonus - szybki strzał na
01CYBERATON na pomocniczym rachunku, który dał pod koniec roku zarobić ok 7 tys. pozycja ta nie ma wpływu na wykres, gdyż zysk został odrazu skonsumowany na zakup zestawu stereo (między innymi świetne kolumny marki
PYLON - notabene spółki portfelowej)
3 najgorsze z zamkniętych pozycji:
-
EZO ~5 tys straty (tarcza podatkowa - akcje przeszły na rachunek pomocniczy)
-
BUDUS -2,1 tys
-
ESPEROTIA -1,8 tys
skład portfela na koniec roku.

kliknij, aby powiększyćNa osobnym rachunku spoczywają sobie akcje
EZO czekając na swoje 5 minut.
Plany na 2014Na początku liczę na dobre wyniki za 4 kwartał wszystkich moich spółek portfelowych.
Zwłaszcza
CCS powinien pokazać porządne dane, bo tablety i smartfony w okresie przedswiątecznym to bardzo popularny towar. Kilka miesięcy temu przyjąłem sobie cenę, po jakiej oddam akcje CCS, ale coraz bardziej skłaniam się ku podwyższeniu pułapu.
PYLON też powinien zaraportować skokową poprawę wyników, ich kolumny sprzedają się coraz lepiej (sprawdzałem w kilku punktach dystrybucyjnych) - sam od miesiąca posiadam świetny zestaw ich kolumn podłogowych Topaz 20 - jestm oczarowany ich brzmieniem. Wielu audiofilów też. Jeżeli zarząd nie walnie sobie nagle jakiejś emisji po nominale, może to zajechać wysoko, bo na dziś spółka ma kapitalizację.... 1,3mln
AGROLIGA - tu wyniki za ostatni kwartał to dla mnie spora zagadka. Nie wiem na ile niska cena pszenicy może popsuć wynik na koniec roku.
Moja prywatna perełka którą cierpliwie podbierałem po 40 gr
MODE może wreszcie pokaże ciut większy zysk niż w poprzednich kwartałach. Produkt mają całkiem fajny, wystawiają się na wielu targach na całym świecie - może czas na efekty tych promocji.
UNIMOTGAZ tu bardziej niż na wyniki kwartalne liczę na wzrosty pod nowych inwestorów i mocne wejście w perspektywiczną branżę dystrybucji gazu.
Po wynikach kwartalnych będę częsciowo redukował portfel (około 50%). Po 2 latach poszukiwań, zdecydowaliśmy się z małżonką na zakup 14 arów działki pod Krakowem. Myślę, że to dobry moment na zakup ziemi, która od boomu sprzed 5 lat sporo potaniała, przynajmniej w okolicy Krakowa. Za kilka lat chcemy zamienić niedużą szeregówkę na obrzeżach miasta na dom 10 km dalej.
Teraz zakładam, że do sprzedaży pójdzie CCS, ELEMENTAL i może część PYLONA ale wyjdzie jak wyjdzie :)
Udanego roku 2014 życzę czytelnikom (o ile są tacy)