PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 285
Wysłane:
14 października 2013 20:34:10
Cytat: Dobrany INSTAL KRAKÓW. Uzbierałem zakładaną ilość, średnia z prowizjami 17,70. Tutaj dla odmiany wolumeny na wzrostach coraz większe, czyli tak jak lubię. Próbuję dopatrzyć się na wykresie jakiegoś najbliższego oporu, ale nie widzę. Ktoś pomoże? :)
19,23 - 76,4 fibo całej fali spadkowej z 2010-2011 21,84 - szczyt z 2010. Jeszcze parę by się znalazło ;).
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2013-05-28 Wpisów: 175
Wysłane:
14 października 2013 21:36:19
Mnie też Instal Kraków się podoba. Wygląda na nieco niedowartościowany, ma systematycznie zysk mimo trudności branży budowlanej. Jeśli gospodarka nieco bardzie ruszy, a wszystko na to wygląda, powinni to odczuć w obrotach.
Na analizie technicznej słabo się znam ale jeśli i ona wskazuje na sygnał kupna to jest to ciekawa propozycja.
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
14 października 2013 23:16:46
Chyba najwiekszym atutam INK fundamentalnie jest ich zdywersyfikowana oferta. Mają naprawde szeroki wachlarz świadczonych usług budowlanych, od zwykłej mieszkaniówki, przez szkoły, szpitale, hale sportowe, baseny, przez hydro-infrastrukturę aż po zaawansowane technologicznie tematy dla energetyki, gdzie konkurencja jest niewielka (do ostatniego przetargu dla EC Kraków startował tylko jeden rywal). Z takim szerokim portfolio suchą stopą przeszli przez ciężkie dla budowlanki czasy.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 października 2013 11:24:40
podsumowanie transakcji od wtorku do piątku: sprzedana kolejna część BAKALLAND po 2,64-2,65, zostało niewiele sprzedana mała część INSTAL KRK po 19,85 - obroty siadły, chyba czas na jakąś korektę wywaliłem 8FORMUŁA - strata na "inwestycji" 25%, strata na portfelu ~1%. najbardziej wkurza, że dzień po sprzedaniu kurs wystrzelił +25% dobrany na korekcie ELEMENTAL po 3,08 zakupione LZMO ze średnią 4,80, zakupy zacząłem zaraz po info o dużym zamówieniu kominów ISOSTAR z UE, dobralem na wczorajszych spadkach. podobają mi się projekty z grupy LST Capital, wyleszczyłem się na LST to spróbuję na LZMO :) przez 10 minut posiadałem też akcje PATENTUSA, kupione tuż po info o nowym zamówieniu po 2,65, sprzedane po 2,85 pozostale bez zmian.  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 października 2013 08:45:48
sprzedane wczoraj:
- reszta INSTAL KRK po 19,95, średnia S 19,91 - wynik +12,4% - liczę na korektę
- reszta BAKALLAND po 2,58, średnia S około 2,63 - wynik +16,0% - sprzedałem
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 października 2013 21:02:02
z zeszłego tygodnia:
szybka akcja DT na ARCTIC K po 2,60, S po 2,71
ponowne wejście w INSTAL KRK K po 20 zł chwilę po infie o duzych kontraktach, S dzień później po 22,00. Wciąż czekam na głębszy ruch korekcyjny by zająć pozycję na dłużej.
zakup TELGAM po 0,30 - po infach o dofinansowaniu. Narazie pakiet startowy ok 2% portfela bo nie znam spółki, po głębszej analizie zdecyduję co z tym dalej.
dobrany LZMO ze średnią 4,53, pozycja staje się coraz istotniejsza, stanowi ok 13% portfela. Spore tu ryzyko większej korekty, więc narazie wstrzymuję dobieranie. W długim terminie spółka ciekawa.
dobrana odrobina AGROLIGI po 150,00
wpadło też trochę CCS ze średnią ok. 4,80 - z całkiem pokaźnym pakietem czekam na wyniki 3Q
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 listopada 2013 14:20:36
dawno nie pisałem. październik wypadł ciut lepiej niż szeroki rynek - portfel urósł m/m o 8,4%
w skrócie: w portfelu kilka zmian, nie ma juz ELEMENTAL (sprzedane w okolicach 3 zł) i TELGAM (S z małą stratą po 0,28).
pojawiły się BIPROMET (śr. 6,18), PBO ANIOŁA (śr. 2,33) i niewielka ilość NFI OCTAVA
dziś rano pojawiły się wyniki CCS - cieszy wynik netto +3,2 mln, wyższy niż się spodziewałem oraz rosnąca rentowność na wszystkich poziomach RZiS. Coraz realniejsza staje się przyszłoroczna dywidenda w okolicy 80gr. Trochę martwi spadek przychodów q/q, ale okres wakacyjny w tej branży zawsze jest słabszy.
dobrałem CCSa wczoraj i dziś ze średnią 4,60
Edytowany: 7 listopada 2013 14:21
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
7 listopada 2013 14:33:14
Mógłbyś coś napisać o tym CCS o co tutaj chodzi? Spółka zadebiutowała z tego co widzę niecały rok temu po 1,20 zł a teraz jest już po 4,5 i dalej wydaje się tania patrząc po wskaźnikach. Czy ona jak debiutowała to miała C/Z=3 czy w ostatnich kwartałach tak dużo psuło się smartfonów?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 listopada 2013 21:39:07
CCS wiekszość przychodów ma z dystrybucji (smartfonów, tabletów, komórek) a nie serwisu. Dalej jest tania, to fakt, bo prawdopodobnie w 2013 roku zrobią ok 14 mln zysku netto, czyli prawie 90gr na akcję. Wg mnie tania jest dlatego, że jeden z udziałowców od pół roku sprzedaje akcje "ubierając" innych inwestorów :) Nie wiem czeu to robi skoro spółka tak się rozwija, ale dzięki temu zwiększa się FF i może będzie większa płynność. Polecam przeczytać wywiad z v-ce Prezesem linkcytat z wywiadu: Cytat:"No i dotychczasowi akcjonariusze muszą jeszcze chcieć rozstać się ze swoimi akcjami by zwiększyć free-float."
Edytowany: 7 listopada 2013 21:45
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 listopada 2013 14:33:27
czas na podsumowanie ostatnich zmian w portfelu.
-wyleciał BIPROMET po kiepskich wynikach (pozycja w zasadzie na zero)
-wyleciał PBO ANIOŁA po słabych wynikach (strata na pozycji 12%, niespełna 1% portfela)
-skróciłem się znacznie na LZMO nieco powyżej 6 zł po przeciętnych wynikach. Nie była to chyba dobra decyzja, bo widać że rynek bardzej gra tam pod Baltic Ceramics niż pod działalność kominową. Piątkowe zamknięcie sugeruje dalsze wzrosty, mi zostało tego okolo 5% portfela.
-słabe wyniki podał mój tajemniczy maluch, ale uważam że to jednorazowa słabość. Raport miesięczny (dane sprzedażowe) za X podali bardzo obiecujące, więc dobrałem kolejną porcję po 20% spadku. Obecnie to 2,6% portfela.
-AGROLIGA - wyniki kwartalne w zasadzie dobre, ale są elementy w raporcie które mogą się nie podobać, chyba nie tylko mnie bo podaż na 157-158 nie została pokonana. Sprzedałem połowę po 157. Druga połowa narazie zostaje.
Po wynikach kupiłem 2 nowe małe ciekawe spółki z NC. Jednej jeszcze nie ujawnię, bo za mała płynność a nie skończyłem zakupów.
druga to PYLON. Spółka produkuje zestawy głośnikowe, dopiero zdobywają rynek a już przynoszą zyski. Jej kapitalizacja to ok 1 mln PLN. Po 3 kwartalach ma ok 100 tys zysku, prognoza na 2013 to 266 tys, zarząd nie widzi podstaw by ją odwoływać. Płynność i Bilans bardzo ładny, bez zbytniego zadłużenia.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-05-23 Wpisów: 490
Wysłane:
17 listopada 2013 17:07:11
Cytat:-AGROLIGA - wyniki kwartalne w zasadzie dobre, ale są elementy w raporcie które mogą się nie podobać, A konkretnie? Ponieważ Agroliga to moja największa pozycja w portfelu, to jestem ciekaw, co uznałeś za niepokojące elementy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 listopada 2013 21:28:03
Mnie zaniepokoił spory spadek przychodów i wzrost zapasów r/r. Wygląda to jakby mieli problem ze zbytem.
Ciekawe też w jakich cenach ewidencjonują zapasy a po jakich uda im się to sprzedać, bo ostatnio notowania zbóż znów wróciły do trendu spadkowego.
Z drugiej strony, patrząc na wyniki przez pryzmat spadku cen pszenicy r/r o 25-30% to można uznać je za rewelacyjne.
Dlatego nie sprzedałem wszystkiego, połowa została na dalszy rozwój wydarzeń.
Nie wiem też w którym momencie Agroliga księguje przychód, czy po zbiorach czy dopiero po sprzedaży zbiorów podmiotom zewnętrznym. Jest to dość istotne w kwestii interpretacji wyników.
W raporcie napisali: "More detailed Group’s accounting policy is described in audited annual report of the Group". Nic tam takiego nie znalazłem.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-23 Wpisów: 490
Wysłane:
18 listopada 2013 09:39:13
Cytat:Mnie zaniepokoił spory spadek przychodów i wzrost zapasów r/r. Przychody łącznie (zarówno sprzedaż, jak i ujęcie wycena produktów rolnych niesprzedanych) po 3 kwartałach 2013 r. wyniosły 14411 tys. EUR, a w tym samym okresie 2012 r. 13436 tys. EUR czyli wzrost o 7%. Zapewne chodziło Ci o same przychody kwartalne, ale pamiętaj, że to nie jest firma handlowa czy przemysłowa, tylko rolnictwo, gdzie są cykle produkcyjne roczne. W zależności od pogody czy innych czynników żniwa mogą być na innym etapie w środku roku, dlatego trzeba patrzeć na przychody całościowo po zakończeniu żniw. A np. zbiory słonecznika trwały jeszcze w IV kwartale. W przypadku Agroligi istotne jest, że pomimo dużego spadku cen zbóż osiągnęła wyższy przychód, bo zwiększyła się produkcja rolna nominalnie i to jest bardzo ważny czynnik do analizy możliwości Agroligi. O nominalnej produkcji napisałem na wątku Agroligi 18 października link. Co do zapasów, to pamiętaj, że Agroliga znacząco zwiększyła moce produkcyjne oleju słonecznikowego. A do jego produkcji wykorzystuje swoje zbiory. Tak więc potrzebne są wyższe zapasy słonecznika. Większe stada krów też wymagają większych zapasów. Natomiast mogły być też jeszcze zapasy zbóż, bo o końcu zbiorów Agroliga poinformowała 29 lipca i mogła wszystkiego jeszcze nie sprzedać. W raporcie rocznym jest opis zasad księgowych (strona 12 moment uznania sprzedaży, strona 16 zasady wyceny zapasów - przyjmuje się wartość niższą z tych dwóch: koszt wytworzenia lub cena zbycia). Ceny produktów rolnych są istotnie największym ryzykiem dla spółki - szczególnie w kontekście przyszłych wyników. Ale mówimy o spółce, która osiągnęła blisko 15 mln zł zysku netto, a wyceniana jest na 48 mln zł! Moce produkcyjne rosną (np. zakup nowej ziemi), a więc trudno oczekiwać niższej produkcji rolnej niż w tym roku, a nawet jak w najgorszym przypadku zysk spadnie o kilkanaście procent ze względu na duży spadek cen, to dalej mówimy o C/Z w okolicach 4-5. I na koniec Agroliga ma też przewagę nad innymi spółkami rolniczymi z Ukrainy taką, że nie jest zadłużona. W przypadku innych spółek są obawy o możliwość obsługi długu. A tu tego nie ma. Sorry, że tak dużo, ale chciałem wyjaśnić wątpliwości.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 listopada 2013 08:20:40
Dzięki za wyjaśnienia, rozwiałeś sporo moich wątpliwości. Póki co wzrostów nie widać, więc może uda się odkupić sprzedaną część taniej.
wczoraj pojawił się w portfelu KCI po 0,58 (ktoś mi zdmuchnął sprzed nosa pakiety na 0,56 i 0,57). powód? - podoba mi się wykres tej spółki.
pominąłem w ostatnim zestawieniu jeszcze jedną kupioną po wynikach spółkę - BETOMAX. Srednia K 3,18, udział w portfelu 7%. Spółka pokazała w wynikach że ładnie się rozwija, znacznie poprawiła wyniki r/r (dzięki znacznej redukcji kosztów, przychody porównywalne). Technicznie tez ciekawie.
Edytowany: 19 listopada 2013 08:44
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 listopada 2013 14:38:19
ostatnio niewiele zmian w portfelu.
-zredukowałem trochę KCI - tutaj liczyłem na wyższy wyskok niż te kilka groszy, tymczasem kurs wraca do poziomów sprzed wybicia. Nie sprzedałem niestety nic powyżej 60gr.
-dobrałem PYLON, po 12gr. Co do tej spółki mam mieszane uczucia. Z jednej strony bardzo tania, (ponizej 1 mln kapitalizacji), ma bardzo dobry produkt (kolumny marki Pylon dobrze się sprzedają i są bardzo chwalone ze świetny stosunek brzmienia do ceny). Natomiast historia biznesowa osób związanych ze spółka nie zachęca. Wiekszoć ma przeszłość z wyrzuconym z giełdy Tonsilem Acoustic Company. A już ostatni komunikat o nowym członku RN zwalił mnie z nóg.
-coś zaczyna się wreszcie dziac w arkuszu EZO, widac nieco większą aktywnośc popytu. Transakcji jeszcze nie za wiele ale lewa strona zaczyna lekko dominować. A niebawem może wyjśc info o kolejnej transzy z PARP (10mln).
-AGROLIGA - sprzedaż połowy pakietu po 157 okazał się słuszny. Dziś kurs wyłamuje wsparcie na 138 zł (poprzednie opory). Może odkupię ze sporym dyskontem.
-CCS - kolejne duże wymiany akcji miały miejsce w zeszłym tygdoniu. Niefajnie, że prawie wszyscy insiderzy się skracają, fajnie że nie robią tego po chamsku, tylko cierpliwie czekaja jak ktos (fund?) to odbierze. Mam wrażenie, że akcje trafiają w mocne ręce (wczorajsza próba wyleszczenia nie zadziałała).
pozostałe spółki czyli:
-BETOMAX -niemowlak 1 -niemowlak 2 (sorry Bankrucik za plagiat tego określenia ;) )
bez zmian.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
27 listopada 2013 22:41:46
@flesz spokojnie nie obrażam sie:-)
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2010-11-01 Wpisów: 314
Wysłane:
28 listopada 2013 10:01:44
Zawsze jak już ujawnicie tego niemowlaka to jest już na dużym plusie. Cóż - taka taktyka.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 listopada 2013 15:53:23
akurat moje niemowlaki mają tak dramatyczną płynność, że raczej nikogo by nie zainteresowały ;)
ja traktuje je jako swoje odkrycia, kapitał zaangazowany mam tam niewielki, to taki bardziej eksperyment :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 listopada 2013 18:01:48
stan portfela na koniec listopada  kliknij, aby powiększyćAktualnie 7 spółek - wszystkie z NC W powyższej tabelce nieprawdziwa jest śr. cena kupna EZO, w rzeczywistości około 5 zł. (w aplikacji nie uwzględniłem zakupów z 2012 roku tylko przyjąłem ilość i cenę z początku roku). wynik portfela w listopadzie +9,6%dla porównania: WIG +2,05% NCINDEX +0,99% Trzeci miesiąc z rzędu bardzo przyzwoity wynik. Jednak na NC da się zarabiać ;) ostatnie ruchy: Wyleciał do reszty KCI - średnia S około 0,53-0,54 strata 8,5% - poniżej 1% portfela. Powód - przełamanie wspacia na 0,55, zniwelowanie całej wzrostowej świeczki z 18.11 więc uruchomił się mentalny SL. Odkupiony pakiet AGROLIGI sprzedany po 157. Średnia odkupu około 131,7 zł. Warto odnotować dzisiejsze gigantyczne obroty na CCS i info o pojawieniu się funduszu w akcjonariacie. Chyba kwestią czasu jest albo przekroczenie 10% przez Altus albo pojawienie się innego podmiotu z pakietem ponad 5%. Trwałe przebicie 5 zł da tu bardzo silny sygnał kupna. pozytywnie też zachowuje się moja nowa perła - PYLON.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 grudnia 2013 09:20:00
na awaryjnym rachunku w mBanku udało mi się przytulić spekulacyjnie w 2 sesje 75% zysku.
01CYBATON - K w piatek ze średnią 1,97, S dziś na open po 3,45. - w sumie około 7 tys zysku.
"inwestycja" ta nie będzie brana pod uwagę w statystykach mojego portfela - potraktuje to jako premię świąteczną :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.