Temat:
11BIT
Może chodzi o ten projekt, który ma zostać "odpalony" jeszcze przed premierą Industriala. Była o tym mowa na konferencji.
|
|
zdaję sobie z tego sprawę, stąd zaznaczyłem, że nie ma chyba co do tego przywiązywać większej wagi. A co do raportu, to nie ukrywam, że na SARE zwróciłem uwagę właśnie za jego sprawą :) Gratuluję rzetelności i trafienia z przewidywaniami!
|
|
Dziś spore wzrosty, zapewne w związku z informacją o szacunkowych wynikach za 2015r. Przychody: 25.039 tys. (2014) vs 38.497 tys. (2015) (+53,7%) zaś zysk netto 1.349 tys. (2014) vs 3.875 tys. (2015) (+187,2%). Spółka nie sprawia wrażenia najtańszych (C/Z= ok. 17 przy uwzględnieniu nowej emisji) ale wydaje się, że chyba bardziej trzeba patrzeć na dynamikę wzrostu a ta trzeba przyznać, że jest imponująca. Jasne, to są szacunki, dane nie zaudytowane i ciekaw jestem jak to wygląda w podziale na segmenty ale przynajmniej dla mnie jest to jakiś sygnał, że te ok 30% spadku w ostatnim czasie jest raczej efektem niskiej płynności niż jakiegos trupa w szafie...
Ciekawi mnie też realizacja założeń emisyjnych w szczególności element dotyczący nabycia spółki z segmentu big data. Pytanie też, czy dobre wyniki skłonią zarząd raczej w kierunku private placement w drugiej połowie roku czy jakiejś emisji obligacji...
|
|
Na to wygląda. Plus jedynie chyba taki, że rozwodnienie dotychczasowych akcjonariuszy jest prawie znikome. Ciekaw jednak jestem jak wpłynie to na realizację celów emisyjnych, które warto może przytoczyć w całości (źródło: s. 23 prospektu):
Wpływy z emisji Akcji Serii C Emitent przeznaczy na realizację 5 projektów, planowanych na lata 2016-2017. W przypadku, gdyby wpływy z emisji okazały się niższe od zakładanych lub też z innych powodów nie pokryły planowanych inwestycji, Zarząd Spółki. będzie realizował projekty w przedstawionej kolejności aż do wyczerpania kwoty wpływów z emisji, a następnie rozważy wykorzystanie dodatkowych środków własnych, a w dalszej kolejności obcych źródeł finansowania, takich jak kredyty. Środki z emisji Akcji Serii C wykorzystane zostaną na (w kolejności od najwyższego priorytetu): - Projekt 1 – akwizycja spółki z branży big data – ok. 3 mln zł, - Projekt 2 – akwizycja spółki z branży urządzeń mobilnych– ok. 2 mln zł, - Projekt 3 – rozwój projektu Power WIFI – ok. 1 mln zł, - Projekt 4 – platforma afiliacyjna Video Target – ok. 0,5 mln zł, - Projekt 5 – Zrabatowani.pl – ok. 0,5 mln zł,
W pierwszej kolejności będą zatem próbowali akwizycji za środki własne, czyli na dywidendę tu chyba nie ma co liczyć, w szczególności że powyższe projekty są już w toku.
|
|
Na parkiecie ukazał sie artykuł podsumowujący emisję: www.parkiet.com/artykul/146116...Autor pisze, że Sare przydzieliło 31,7tys z 543,5tys oferowanych akcji. Czy nie jest to jednak przekłamanie? Termin na zapisywanie się dla dużych inwestorów był o jeden dzień dłuższy niż dla detalu, więc chyba dziś powinien się pokazać komunikat o przydziale dla dużych. Byłoby to dziwne, że o dużych w ogóle nie wspomnieli. Swoją drogą, ciekawe jak pomimo nie pozyskania planowanych środków będzie wyglądała realizacja celów emisyjnych. Zarząd pisał o kredycie, ale to pewnie czas pokaże.
|
|
Temat:
11BIT
Czym się zajmuje launchpad to wiem, czy nie jest tak, że mówiąc "slowly starting" pan Ziemak odnosi się raczej do projektów w ramach 11B launchpad?
|
|
Temat:
11BIT
Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli się mylę, ale co Marek Ziemak ma wspólnego z industrialem? Czy jego rolą w 11B nie jest nadzorowanie projektów w ramach 11B lanuchpad?
|
|
Co do tego jak najbardziej zgoda, ale NGS chyba już od dawna olewa wszystko co tylko można olać, nie tylko obowiązki informacyjne.
|
|
A jaki był powód oddalenia? Czekaj, mogę zgadywać? Majątek niewypłacalnego dłużnika nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania. Bo to chyba najczęstszy powód oddalenia w tego typu sprawach Zatem samo stwierdzenie, że wniosek oddalony co najmniej wprowadza w błąd.
|
|
Temat:
11BIT
Ok, ale jaki masz z tym problem, że tu nie ma podpisu zarządu? Zgodzić się na pewno należy, że rozchodzi się o zaufanie - kto ufa, temu to wyjaśnienie wystarczy, kto nie ufa, będzie mnożyć teorie spiskowe. Anty_teresa rozjaśnił sprawę kilka postów wcześniej - jest sprzedaż, panowie postanowili się scashować i zrobili to sprytniej niż ostatnio bo przy okazji optymalizując podatkowo. Drugi kolega zestawił fakty co do wartości pakietów które poszły do obecnego zaangażowania instytucji i mu wyszło, że papiery został w rękach TFI, co zresztą znajduje odzwierciedlenie w komunikacie. A to, że pan od relacji inwestorskich napisał wszystko w pozytywnym tonie? Taką ma robotę. Kto obserwuje spółkę zauważy zresztą, że wszystko co napisał to prawda. Inną kwestią jest, czy te założenia się zmaterializują.
|
|
Temat:
11BIT
anty_teresa napisał(a):piotrch napisał(a):Swoją drogą teoria anty_teresy jest chyba najsensowniejszym wyjaśnieniem tego co się stało, nie bardzo tylko rozumiem, czemuż to fakt sprzedaży przez zarząd do TFI przez spółki cypryjskie miałby być tak jednoznacznie negatywny. Zobacz, że już w tej chwili większość akcji jest w obrocie... Przecież zarząd, ma już w tej chwili prawdopodobnie poniżej 30 proc. Można mieć obiekcje co do motywacji i oceny rozwoju spółki. Skoro ten rozwój jest dopiero przed spółką, to czemu akcje są sprzedawane? Przecież to kolegialna decyzja, a więc nie może być mowy o tym, że ktoś potrzebował pieniędzy. Czy Ty sprzedałbyś akcje mając pewność, że ich wartość wzrośnie? Być może tak, ale pod warunkiem, że miałbyś lepszą okazję inwestycyjną, albo jednak ten wzrost nie byłby taki pewny... Zgoda, tylko czy to samo uzasadnienie należało podnosić kiedy robili ową darowiznę na rzecz rodziny? Patrzysz na to wszystko ze swojej perspektywy, finansisty, inwestora. Myślę natomiast, że goście z zarządu przede wszystkim robią gry, a dopiero potem myślą o tych milionach, które te gry im dały. Stąd bardziej skłonny jestem ponownie uwierzyć w uzasadnienie, że raczej chodziło o scashowanie zysku z 0,1 zł - > pewnie okolice 63-65 zł niż o wyrażenie swojego braku wiary w spółkę czy też lepsze okazje inwestycyjne. Nie twierdzę również, że wiadomość o sprzedaży jest pozytywna jednak można też powiedzieć, że ryzyko inwestycyjne poniekąd maleje, bo znika podaż ze strony akcjonariuszy majacych ogromną stopę zwrotu a wchodzi ktoś, kto na te zwroty z inwestycji dopiero liczy.
|
|
Temat:
11BIT
Chciałem tylko zwrócić uwagę na jedną rzecz. Podstawą prawną informowania o porozumieniach akcjonariuszy jest art. 87 ust. 1 pkt 5 ustawy o ofercie. Mowa tam właśnie o "podmiotach, które łączy pisemne lub ustne porozumienie dotyczące nabywania przez te podmioty akcji spółki publicznej". Moim zdaniem komunikat po prostu cytuje ustawę i nie mówi nic na temat intencji członków porozumienia. Przykładanie nadmiernej wagi do słowa nabywanie jest więc nieporozumieniem.
Swoją drogą teoria anty_teresy jest chyba najsensowniejszym wyjaśnieniem tego co się stało, nie bardzo tylko rozumiem, czemuż to fakt sprzedaży przez zarząd do TFI przez spółki cypryjskie miałby być tak jednoznacznie negatywny.
|
|
Temat:
FABRITY
Witać rynek zareagował pozytywnie na tą informację, podaż ze strony bmp już od jakiegoś czasu stanowiła czynnik ryzyka. Podobnie pozytywnie należy ocenić pojawienie się ipopemy. W jakimś stopniu pojawia się też pytanie o ich plany inwestycyjne, bo kupno 9,99% było zapewne podyktowane czynnikami prawnymi. Gdyby chcieli przekroczyć 10% musieliby zrobić wezwanie na 33% a tak to w tej chwili siedza na 9,99% i za 60 dni potencjalnie mogą dokupować więcej bez konieczności wzywania.
Można zatem to 9,99% rozumieć jako "chcieliśmy więcej ale nie mogliśmy", ale równie dobrze może to nic nie znaczyć. W każdym razie w najblizszym czasie ciekaw jestem zachowania kursu względem oporu na 11,49.
|
|
Temat:
MAKOLAB
Ostatnio wzmożony ruch na akcjach, przebicie oporu na 3,30 zł na podwyższonych obrotach. Czysto techniczne wyjście górą z ostatniej, 2 miesięcznej konsolidacji czy może są jakieś powodu fundamentalne?
|
|
Temat:
11BIT
krewa napisał(a):piotrch napisał(a):Większy problem widzę w artykule na SW i jego alarmistycznym wręcz tonie... A w czym konkretnie Ty widzisz problem? W podaniu faktów? Czy w podaniu niewygodnych faktów? Cytuąc artykuł "Obecna sytuacja jest więc wyzwaniem dla zarządu firmy, który powinien utrzymać spójność zespołu i zapewnić dotrzymanie terminów produkcji gier powstających w spółce, szczególnie jeśli PixWing okaże się sukcesem." To nie jest fakt. To jest ocena autora. Co więcej nie podbudowana niczym innym, jak subiektywnym przekonaniem, że robienie na boku innych projektów przez pracowników danej firmy jest przejawem jej wewnętrznego rozpadu i narastającego kryzysu. Ja tak daleko idących wniosków nie wywodzę choć, jak wspomniał Scarry, może powinienem.
|
|
Temat:
11BIT
Ja również nie widzę nic złego w tym, że goście który od 8 do 16 pracują w firmie X po godzina realizowali swoje pomysły. Większy problem widzę w artykule na SW i jego alarmistycznym wręcz tonie...
|
|
Temat:
11BIT
Może właśnie tak, że każda kopia sprzedana przez GR to potencjalnie kopia nie sprzedana przez gog, gdzie CDR zarabia 100% wartości sprzedaży. Nie jest zresztą w interesie gog rozbudowywanie oferty innych portali cyfrowej dystrybucji i CDR współpracuje tylko z tymi, które mają pozycję rynkową a nie mogłyby tą pozycję zdobyć dzieki W3 w ofercie.
|
|
Wydaje mi się, że banerami na steam zarządza sam steam, na podstawie takich elementów jak to, czy dana premiera jest wyczekiwana, jaki ruch jest generowany na steam przez dany tytuł i miejsce tytułu w rankingach. Czyli może być tak, że gra pojawia się tam wraz z premierą ale szybko znika przez słabą sprzedaż a może być tak, że jakiś czas po premierze steam decyduje dać dany tytuł na banner, bo widzi zainteresowanie. Raczej nie jest tak, że za banner można zapłacić, bo pewnie wisiałby tam na przemian call of duty i assasin's creed. To jednak jedynie moje obserwacje i nie jestem w stanie podać żadnego źródła.
|
|
Temat:
11BIT
Dziś ukazały się kolejne informacje przybliżające nadchodzące wydarzenia. Po raz wtóry powtórzone zostało, że nie będzie TWOM 2 za co 11b chwała. Trailer Industraiala najprawdopodobniej na jesieni. Polecam cały artykuł. polygamia.pl/Polygamia/1,10716...Cytat:Czego należy się w takim razie po kolejnej grze ekipy spodziewać? Będzie inna od wszystkich poprzednich tworów 11 Bit Studios, ale z This War of Mine dzielić zamierza ton. "To będzie poważna gra dla szukających czegoś więcej, niż tylko zabawy. Nie będzie natomiast traktować o przetrwaniu jak This War of Mine" - tłumaczy marketingowiec.
Zwiększy się natomiast skala - to pierwsza gra studia zasługująca na miano tytułu AAA - oraz poziom trudność: 11 Bit Studios obiecuje wyzwanie nie dla przeciętnych pochłaniaczy gier dla niedzielniaków. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, sukcesora This War of Mine zobaczymy po raz pierwszy jesienią tego roku.
|
|
Temat:
11BIT
AnalizujWgrywaj napisał(a):W maju mieli podac date premiery. Masz 3 czerwiec i jest info ze lipiec. w co oni grają Game dev to nie taśmociąg i dobrze o tym wiedzieć przed kupnem akcji. Obsuwy są na porządku dziennym i 11 bit nie jest tu wyjątkiem, choć trzeba przyznać, że zdarza im się to sporadycznie i w mało bulwersujacy sposób. Taka charakterystyka tych spółek, że jeśli kupujesz akcje pod wydarzenie które ma się w danym dniu to możesz się przeliczyć.
|
|
Wszystko zależy od polityki informacyjnej przyjętej przez spółkę. Publikowanie tzw. "milestonów" jest raczej zabiegiem marketingowym, skierowanym do konsumentów i prasy branżowej w celu podtrzymania zainteresowania produktem. Inwestorzy są jedynie ubocznymi beneficjantami takich informacji. CDR w przeszłości publikował milestony sprzedaży Wiedźminów, jednakże nie przypominam sobie, by działo się to zaraz lub niedługo po premierze. Stąd stwierdzenie, że "skoro CDR poda informacje o sprzedaży w raporcie kwartalnym to znaczy że gra sprzedaje się słabo" jest jednak chyba nadinterpretacją.
|
|
Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a):cad_man napisał(a):GRAF78 napisał(a):Mi raport potwierdził jedną kwestię sprzedaż idzie tak sobie (odpowiednio do obecnej wyceny rynkowej) idzie tak sobie w przyrównaniu do czego? Jest jakiś wykres przedstawiający sprzedaż gier w kolejnych miesiącach? Przychody spółki (tylko ze sprzedaży - bez zapasów) z Anomaly 2 w kwartale następnym po premierze wyniosły 53%, a dla TWOM 42%. Więc jeśli ktoś to sobie na przykładzie Anomaly2 wyliczył to może być lekko rozczarowany Sprzedaż idzie tak sobie w porównaniu do okresu po premierze i może bardziej oczekiwań rynkowych, pisząc wprost ten poziom utrzyma status quo na kursie i nie spowoduje trwałych wzrostów kapitalizacji, a o Anomaly2 nie myśle dla mnie to historia o której już nie chce pamietać. Ja czekam na nowe produkcje: Industrial, duży projekt z 11Bitlunchpad i mniej na TWoM na mobine i tylko pod to można kupować akcje. Przyznam, że nie bardzo rozumiem stwierdzenie "A2 jest historią, której nie chce pamietać". A2 było kontynuacją bardzo udanej serii. Produkcją, która była monetyzacją rozpoznawalnego IP. Była też produkcją bardzo dobrą technicznie, jak na swoje czasy. I przede wszystkim zarobiła dla spółki kasę. Gwoli przypomnienia - wszystkie produkcje tej spółki zarobiły dla niej kasę. Można się rozwodzić, czy mniejszą czy większą i jak ta kasa ma się do kapitalizacji. I może A2 nie odniosło zakładanego sukcesu komercyjnego (co zresztą zarząd sam pisał w raportach) to było elementem budowania zaufania do spółki jako dewelopera piszącego gry umiejące zarabiać. A to - zaufanie - bez wątpienia podlega wycenie przez rynek. Nie niedoceniałbym więc znaczenia A2.
|
|
Temat:
11BIT
cad_man: pewnie tak, tylko też nie jest pewne, że grube portfele umieją odpowiednio przetrawić temat. Generalnie z wyceną spółek growych jest problem, zaś polski rynek w ogóle jest na etapie "grania pod premierę" i "grania pod ranking ze steama". Nie mówię, że to źle, ale fakt jest taki, że wiele inwestorów nie rozumie co tam się dzieje "wewnątrz". By daleko nie szukać - wystarczy przypomnieć zachowanie jednego z tych grubych z października i listopada 2014. Cały rynek wtedy zresztą, mając w perspektywie TWOM, i tak uważał, że te 9-10 zł za akcje to cena "rynkowa".
|
|
Temat:
11BIT
CDR podał ostatnio informację o 1 mln pre-orderów. To już ogromny sukces, a warto przypomnieć, że gra jeszcze nie miała premiery. Rynek wycenia obecnie sukces W3 i historyczne P/E nie ma tu żadnego znaczenia. Oczywiście pytanie jaki duży ten sukces będzie jednak te 1 mln pre-orederów sugeruje, że porównania Scarrego potencjału sprzedażowego W3 do Skyrima nie były przesadzone, zaś te 20 mln sprzedanych kopii w 2 lata jak widać dają potencjał do aprecjacji kursu. Na 11 b to nei ma bezpośredniego przełożenia i porównywanie, że 11b ma P/E=X a CDR=Y jest nie na miejscu. Nieco przekornie można powiedzieć, że poza tym że obie spółki robią gry to pod kątem profilu mają niewiele wspólnego.
|
|
Temat:
11BIT
Jest raport. Chyba można być zadowolonym, przychody 6,5 mln, zysk netto 4,2 mln. Wzrost dziesieciokrotny w stosunku do roku ubiegłego. Raport uwzględnia GR, które na razie nie wpływa znacząco na wynik. Zarobili 147 euro netto :) Warto jedynie przypomnieć, że spółka niedawno obchodziła pierwsze urodziny. Jak widać, jeszcze się rozkręcają. Co ciekawe, na GR jest już ponad 400 tys kont. Pytanie ile aktywnych... Komentarz zarządu rozumiem w ten sposób, że TWOM które idzie przez GR wchodzi w przychody 11 bit i nie jest uwzględniane w przychodach GR - jeśli to było omawiane przy okazji poprzedniego raportu to przepraszam za powtórzenie ale myślę, że to ważne i wiele osób się zastanawia jak spółka to księguje.
Z planów na przyszłość wspomnianych w raporcie: dalsze akcje promocyjne z organizacją War Child, kolejna, nieujawniona produkcja w imadle pod szyldem 11 bit launchpad + pozyskiwanie kolejnych zespołów
|
|
Temat:
11BIT
Pytanie na co czeka ogół inwestorów. Spółka regularnie dzieli się informacjami co do najbliższych wydarzeń.
|
|
Temat:
11BIT
Dziś został udostępniony zapowiadany patch 1.3. Z inwestorskiego punktu widzenia istotne jest jedynie to, że jest do duża partia contentu, o który od premiery prosili gracze. Powinno to pozytywnie przełożyć się na potencjał sprzedażowy i zainteresowanie produktem.
|
|
Temat:
11BIT
11 bit opublikowało nowy filmik będący pigułką informacyjną: Podsumowując: - patch 1.3 zostanie zapowiedziany w przyszłym tygodniu. Autorzy określają go jako największy patch do tej pory; - wersja mobila zgodnie z harmonogramem, jest w pełni funkcjonalna. W kolejnym miesiącu zostanie zapowiedziana data premiery; - Spacecom na mobile jest "prawie gotowa" i zostanie udostępniona w ciagu kolejnych tygodni; - niedługo pierwsze urodziny GR. Z tej okazji platforma zapowiada "coś specjalnego" + wzmożona akcja promocyjna.
|
|
Temat:
11BIT
rockq: dzięki za przedstawienie pogłębionego punktu widzenia co do zagrożeń, które w twojej ocenie mogą się pojawić. Takie posty wiele wnoszą do dyskusji, co zresztą już widać po wpisach. Rzecz jednak w tym, by rozmawiać o spółce, a nie o innych użytkownikach forum o czym zdaje się zapominasz.
|
|
Temat:
11BIT
Pewnie Scarry poszedł oblewać trafny wybór gwaranta spokojnej emerytury :)
|
|
Temat:
11BIT
Dzięki anty, nie zauważyłem, po lekturze mam pewien niedosyt jedynie co do ilości tych projektów opisanych jako "segment indie o potencjale bliskim AAA" ale domyślam się, że sama spółka tego nie wie. Reszta pytań została zaadresowana.
|
|
Temat:
11BIT
To o czym pisze Frey odzwierciedla równiez komunikat: Cytat:Zarząd emitenta informuje, że będzie rekomendował WZA przeniesienie notowań spółki na główny parkiet Giełdy Papierów Wartościowych. Decyzja ta jest podyktowana między innymi chęcią zwiększenia wiarygodności spółki w oczach inwestorów instytucjonalnych oraz zwiększenia płynności. Choć proces zmiany parkietu zależy nie tylko od zarządu emitenta, będzie się on starał by zmiana parkietu odbyła się jeszcze w 2015 roku. www.newconnect.pl/?page=1045&a...
|
|
Temat:
11BIT
14 mln przychodów to okolice 350.000 sprzedanych kopii.
Mnie raport zadowala. Co prawda nie brałem udziału w zgadywankach i wróżeniu z fusów które się tu odbywało, ale sam dla siebie przyjąłem granice 7-8 mln czystego zysku jako odpowiadające wycenie z dnia publikacji raportu. Wyniki jak dla mnie pozwalają myśleć optymistycznie o 2015 r. jak również o potencjale sprzedażowym przyszłych produkcji. Martwi mnie jedynie powolny rozwój Games Republic. Fajnie, że od początku są na czysto lecz na razie dalej jest to kropla. Nie wiem na ile było to poruszane wcześniej, ale rozumiem że przychody z tytułu sprzedaży produktów 11 bit za posrednictwem GR księguje 11 bit. Pewnie stąd liczby nie imponują.
W chwili obecnej działa raczej mechanizm "kupuj plotki sprzedawaj fakty". Dużo jest zarobionych chętnych zakończyć przygodę z 11 bit. Jak widać dużo jest też chętnych na odbiór akcji, bo i pakiety po 5k latają.
|
|
Temat:
11BIT
Przejście na główny parkiet to dwie zasadnicze kwestie. Spółka nazywa to kosztami, inwestorzy - w pewnym uogólnieniu - przejrzystością. Będąc na NC spółka sporządza rachunkowość wg. polskiej ustawy o rachunkowości oraz podlega obowiązkom regulowanym w dużej mierze regulaminem NC który, tu znów - w pewnym uogólnieniu - jest dalece mniej wymagający pod kątem ochrony inwestorów i obowiązków publikacji pewnych informacji niż ustawy, którym podlegają spółki na GPW.
Będąc na GPW (rynku oficjalnych notowań giełdowych) spółka raportuje wg. MSR oraz podlega innym obowiązkom. Stąd spółka traktuje to w kategoriach kosztów,bo sprostanie temu jest droższe. W teorii dla inwestorów to lepiej, bo dostają inny, bardziej szczegółowy zestaw informacji do analizy. Po prawdzie nie byłoby więc nic złego w tym, gdyby spółka za jakiś czas rozważyła przejście na GPW, mając w pamięci ostatni raport finansowy (tak, wiem, premiera TWOM była ważniejsza:))
Na chwilę obecną jednak mając do wyboru np. 100 tys. zł rocznie kosztów funkcjonowania spółki na GPW vs. 100 tys. dla jakiejś ekipy, która przygotuje kolejny tytuł pod egidą 11B Launchpad jako inwestor wolę inwestycję w Launchpad.
Na tą chwilę takich planów przejścia jednak nie ma. Zaś co do splitu... od kiedy to cena akcji 50,100 czy 200 zł jest jakimś problemem dla handlu? Gdyby było 10 tys. to rozumiem...
|
|
Temat:
11BIT
Na pewno nie ma sensu kiedy wszyscy są rozentuzjazmowani i klepią się po plecach jak to będzie super. Chociaż AT to nie moja bajka i uznaję ją jedynie pomocniczo do zajmowania/zamykania pozycji to parę stron temu krewa podjął się przybliżenia lokalnych ekstremów na podstawie zniesień fibonacciego, także to można sobie odkopać i wyciągnąć wnioski.
Co do projektu industrial - w mojej ocenie trudno formułować jakiekolwiek wnioski a tym bardziej zakładać jakiekolwiek przychody z tytułu, co do którego nawet nie znamy założeń/gatunku, nie mówiąc już o grafikach koncepcyjnych czy gameplayu.
rockq: Możesz podać jakieś swoich informacji źródło? Bo równie dobrze ja mogę spekulować, że 11 bit w przyszłym roku dostanie umowę z Activision na zrobienie nowego Call of Duty (bo czemu by nie) i będzie to warte tyle samo.
|
|
Temat:
11BIT
jimaz napisał(a):piotrch napisał(a):Plany połączenia Optimusa z CD Projekt Investment zostały ujawnione bodajze w marcu 2010. Były tu na SW osoby, które kupowały akcje po 1,2-1,6 PLN. Trudno twierdzić, że ten ruch wygenerował jedynie Jakubas, bo za takie rzeczy to prokuratura ściga. Konkrety: Plan połączenia 21 października 2010 notowania.pb.pl/files/espi/201...Kurs zamknięcia z dnia 21 października 2010: 2,59 A teraz konkret dla Ciebie, prześledź transakcje oficjalne głównego wtedy akcjonariusza Widać nie bardzo wiesz, co linkujesz. Plan połączenia i jego publikacja to już ostatnia prosta. A to co napisałem rzeczywiscie zasługuje na korektę. Doniesienia prasowe o polączeniu Optimusa i CD Projektu z października 2009: polygamia.pl/Polygamia/1,10110...
|
|
Temat:
11BIT
Plany połączenia Optimusa z CD Projekt Investment zostały ujawnione bodajze w marcu 2010. Były tu na SW osoby, które kupowały akcje po 1,2-1,6 PLN. Trudno twierdzić, że ten ruch wygenerował jedynie Jakubas, bo za takie rzeczy to prokuratura ściga.
|
|
Temat:
11BIT
Komunikatów o sprzedaży najprawdopodobniej nie będzie. Wystarczy zajrzeć na forum inwestorskie 11 bit by o tym wiedzieć. Co do korekty - przydałaby się. Śmietnik tu się niemiłosierny zrobił od kiedy wiele gorących głów się pojawiło. Szutnik: Trudno mówić źle o kwestii płynności. 11b to spółka, która ma ok 56% free floatu ( link) OFE i PZU TFI pomińmy, bo wg. mnie nie ma ich już na pokładzie.
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
VIVID
No jak to, inwestować jest jak najbardziej pod co. Klasyczne "kupuj plotki". Tylko z tymi faktami może być różnie, bo rzeczywiście bardzo trudno cokolwiek założyć i oszacować jak spółka na tej ekspansji wyjdzie i na ile ten model się sprawdzi. Tzn. - na rynku chińskim sprawdzi się jak najbardziej, tylko moje doświadczenia są takie, że aby f2p miało sens to produkt musi nabrać pewnej "masy krytycznej".
|
|
Temat:
11BIT
Vach: 19 EUR x 0,7 (marża steam) = 13,3 EUR 13,3 EUR x 4,2 = 55,86 PLN.
|
|
Temat:
11BIT
Podzielam opinię chimpo. Gdyby to miał być aneks do umowy dystrybucyjnej to by był komunikat o umowie dystrybucyjnej. Zadajmy pytanie inaczej. Jeśli 11b miałby być wykonawcą jakiejś produkcji z katalogu Koch Media to jaki mieliby w tym interes? Po co angażować czas i ludzi by wyprodukować coś, do czego potem oddadzą prawa? Sensowne byłoby natomiast dla mnie prowadzenie nadzoru nad jakąś produkcją lub układ, że 11b robi produkcję za kasę niemców - za zasadzie dzielenia zyskow.
Przyznam, że nie znam zakresu działalności Koch Media. Bo znając profil 11b to równie dobrze może być umowa o opracowanie jakiejś technologii/silnika. Nie rozumiem również takiego podejścia do informowania. Albo tak piszemy umowę, by chociaż cokolwiek powiedzieć i nie zasłaniać się klauzulą poufności albo korzystamy z prawnie przewidzianych możliwości, by opóźnić przekazanie informacji poufnej. No ale, pewnie czas pokaże.
|
|
Temat:
11BIT
flesz napisał(a):baks napisał(a):flesz napisał(a):skąd macie dane, że sprzedaż daje im 0,5-1,0 mln dziennie?
musieliby sprzedawać 10-20 tys gier dzinnie.
aż takie sprzedaże generuje ten STEAM ? Google nie parzy grając na giełdzie trzeba umieć szukać i analizować dane. Nikt Ci nie poda gotowych danych (no chyba, że czasem). Trzeba samemu umieć znaleźć takie dane są statystyki sprzedaży gier kilka stron wcześniej podałem jak to liczyłem. Lenistwo nie popłaca. Przejrzyj kilka stron wątku wstecz i opisy możesz sam zweryfikować (policzyć). To są szacunki zaniżone. Nikt Cię nie zmusza do uwierzenia. A po co tyle tyle jadu i emocji? Od tego jest forum żeby pytać i odpowiadać. Akurat na wątku 11B nie jest łatwo cokolwiek znaleźć, bo ostatnio przybyło tu conajmniej kilkanaście stron. dzięki Piotrch, z tych danych faktycznie cos juz mozna szacować. Spoko, pytaj. Co do sprzedaży, to tak jak napisał Scarry - spróbuj znaleźć gry o podobnej strukturze dystrybucji (wyłącznie albo głównie cyfrowa), o podobnym gatunku (indie, w dalszej kolejności survival) i sprawdź, czy deweloper publikował wyniki sprzedaży. W dalszej kolejności możesz wspomagać się danymi sprzedaży gier dystrybuowanych pudełkowo i cyfrowo. Jeszcze w dalszej - serwisem vgchartz, ale tam ryzyko błędu jest duże a poziomy sprzedaży raczej zaniżone. Jesli natomiast chodzi o pozostałe projekty 11b - odsyłam do forum inwestorskiego 11 b oraz powziętej w czerwcu uchwały z programem motywacyjnym, gdzie również zostały określone pewne oczekiwania względem wszystkich trzech nóg 11 bit.
|
|
Temat:
11BIT
flesz napisał(a):skąd macie dane, że sprzedaż daje im 0,5-1,0 mln dziennie?
musieliby sprzedawać 10-20 tys gier dzinnie.
aż takie sprzedaże generuje ten STEAM ? Tego nie wie nikt, każdy z nas bazuje na swoich założeniach i zmiennych. Ale pewne rzeczy można próbować oszacować. Popatrz na ostatni komunikat zarządu. Gra, które koszt wyniósł 1-2 mln pln zwróciła się w dwa dni. Oczywiście, dalej nie wiadomo, czy zwróciła się po jednym dniu, czy po dwóch, czy kosztowała bliżej 1 mln czy bliżej 2 mln oraz czy wchodzą w to pre-ordery. Ale coś tam można próbować założyć, uśrednić itp...
|
|
Temat:
11BIT
Info? A po co jakieś informacje/artykuliki czy wywiady? Weź kalkulator i sobie policz ile spółka już zarobiła a ile jeszcze zarobi jako zmienne podstawiając to, co podpowiada ci logika i znajomość spółki.
|
|
Temat:
11BIT
TWOM nominowane do The Games Awards w kategorii Games For Change. Czyli za wnoszenie zmian do branży. Obok TWOM, The Vanishing of Ethan Carter jako gra niezależna i The Witcher jako Most Anticipated Game.
|
|
Temat:
11BIT
Dzięki krewa.
Reggaer: Ja generalnie wolałbym stabilny trend wzrostowy zamiast tego co mamy. W takich warunkach zamknięcie jutro na +20 lub na -20% nie byłoby zaskoczeniem. No ale widać rynek wybrał dynamiczne gonienie wyceny do pozostałych przedstawicieli branży a na powolniejszy trend wzrostowy jeszcze przyjdzie czas, kiedy więcej ludzi usiądzie i na spokojnie przeanalizuje co spółka ma do zaoferowania. Bo trudno mi uwierzyć, że ci co wskakują na 1-2 dni mają jakiekolwiek pojęcie o tym, co mają w portfelu...
|
|
Temat:
11BIT
Po lewej masz listę gier. Wystarczy, że "Tickniesz" odpowiednią i pojawi się w zestawieniu... Na dole z kolei masz przedziały czasowe.
|
|
Temat:
11BIT
Jeszcze dla zainteresowanych - historia Rust. Oczywiście TWOM i Rust mają wspólne tylko to, że są z gatunku survival, jednakże historia tej produkcji daje do myślenia. (oczywiście linkowane 750k sprzedanych kopii do historia, sprzedaż w kwietniu tego roku przebiła 1 mln). uk.ign.com/articles/2014/01/31...Cytat:Those copies were sold in a month and a half; that's two-thirds of what Garry's Mod sold in eight years. Rust has also been the top-seller on Steam for almost two weeks, placing just above DayZ, according to the Steam sales chart. Facepunch never expected this; it's been a blessing and a curse. I ciekawe narzędzie do porównywania sprzedaży na Steam: tools.garry.tv/steamchart/?sho...
|
|
Temat:
11BIT
Zalezy jaki masz horyzont inwestycyjny. Na CDR kiedyś był taki dzień w 2011 r., że gruchnęlo z ok 8 zł na 5,5 - wychodził wtedy pan Jakubas, ale dopóki nie było wiadomo, że to on to podniosła się wrzawa, że przekłuto balonik.
Z dzisiejszej perspektywy pan Jakubas sprzedawał bardzo tanio. Ale faktem jest, że trzeba było poczekać 3 lata.
|
|
Temat:
VIVID
Łopatologicznie można tak rozumować. Praktyka natomiast wygląda inaczej. Nie podejmuję się analizy, bo po pierwsze są różne modele f2p. Ten VVD nie jest zbyt agresywny, co może i spółce dobrze wyjdzie. Po drugie, trzeba by mieć dane ile jest sensownych projektów na ten Fun Box oraz jak wygląda monetyzacja. Jeśli RB będzie konkurował z jakimiś chińskimi, lokalnymi potentatami to z tych 1 mld czy 100 mln potencjalnych klientów zapłaci może 100 tys. Łatwo przychodzi założenie sobie, że w Chinach, czy w Europie jest powiedzmy 1 mld ludzi, niech z tego grę zainstaluje 10% i z tego 1 zł wyda 10% = 10 mln pln przychodu. Niestety to nie takie proste. Fajnie, że spółka szuka nowych rynków zbytu. Ale stąd napisałem wyżej, że to ciekawy temat do obserwacji, bo bardzo mnie interesuje jak sobie poradzą. Ale przy obecnych poziomach cenowych swoich pieniędzy bym na nich nie postawił, nawet bez uwzględniania tego dzisiejszego, ogromnego wzrostu. edit: Zapomniałem o jeszcze jednej refleksji, niezwiązanej z rynkiem chińskim. Ostatnio słyszy się o pracach, m.in. Komisji Europejskiej w sprawie gier f2p, czego dowodem są np. takie postawy np. Apple. Wzrasta ryzyko regulacyjne.
|
|
Temat:
11BIT
krewa napisał(a):lewho napisał(a):Chodzi mi o to, że w momencie kiedy spółka wyznacza nowe historyczne szczyty i robi to nie stałym trendem a "windą" pionowo w górę to analiza techniczna nie ma sensu. Możesz dzięki AT wyznaczyć poziomy gdzie kupić w trakcie korekty a mi chodzi o próbę oszacowania poziomów do których może dojść kurs. W szacowaniu poziomów docelowych w takich sytuacjach niezwykle pomocne są zewnętrzne zniesienia Fibo. Tutaj masz przykład - mój post z 7 sierpnia 2013. A potem spójrz na wykres. krewa: Jeśli można prosić twoje fachowe spojrzenie - co ci wychodzi w przypadku 11 bit?
|
|
Temat:
VIVID
Kolejna ciekawa informacja w kontekście radzenia sobie przez spółki na rynku f2p. VVD podpisał umowę na podstawie której real boxing będzie dostepny na chińskiej konsoli za darmo. Liczy na przychody z mikropłatności. www.parkiet.com/artykul/139897...Cytat:Bydgoskie studio, po kilku kwartałach przygotowań, rozpoczyna ekspansję w Chinach. Firma podpisała porozumienie o współpracy z chińskim potentatem w branży gier The9 Limited. Dzięki temu gra „Real Boxing" symulator walk bokserskich, największy hit z oferty polskiego studia (ma już ponad 9 mln pobrań) pojawi się, jeszcze w listopadzie, na urządzeniu Fun Box. Urządzenie (przystawka telewizyjna do domowej rozrywki, jest napędzana przez procesor Nvidia Tegra 4) produkowane przez ZTE jest już w sprzedaży i trafi w tym roku do ponad 100 mln użytkowników.
|
|
Temat:
11BIT
Po pół roku od założenia, to nie mogłeś, bo gog został założony w 2008 roku a najwcześniejsze dane finansowe są dostępne za 2010 r. w sprawozdaniu rocznym ówczesnego Optimusa:) Ale śmiałeś się, to prawda :)
|
|
Temat:
11BIT
Beagle:
Oczywiście zgoda co do tego, że sukces TWOM nie jest powtarzalny. Inwestując w takie spółki jak 11B czy CDR kupujesz jednak kompetencje zespołu i managementu lub, krócej, szanse powtarzalności tego sukcesu. I jeśli traktować 11B jako spółkę która, jak to nazwałeś, żyje od produktu do produktu, to wysoką wycenę może uzasadniać tylko wysoka jakość tego zespołu a co za tym idzie - wysoka szansa na to, że ta ekipa stworzy kolejny hit.
Zarówno w przypadku CDR jak i 11B jest jednak nieco inaczej. Obie spółki prowadzą działalność wydawniczą i dystrybucję cyfrową gier. Oczywiście działalność CD Projekt Blue to kropla w kapitalizacji CDR ale nie należy tego pomijać. Tego już nie można powiedzieć o gogu, bo z niego śmiano się jeszcze 3 lata temu, a dziś wyrasta na rynkowego lidera. Podobnie jest z 11B. Jakkolwiek ostatni raport pokazał, że jeszcze chwila minie, zanim 11B Launchpad i Gamesrepublic zaczną generować sensowne pieniądze to nie oznacza to, że nie należy tego uwzględniać przy wycenie. Co do oczekiwań względem 11B LP oraz GR polecam zajrzeć do ostatnio uchwalonego programu motywacyjnego - tam są pewne wskazówki.
Do tego w przypadku 11B dochodzą inne elementy. Przycichł np. temat platformy B2B, którą panowie budują i na którą dostali dotację. Ciekaw jestem, co to może być. I kto wie, czym nas jeszcze zaskoczą.
|
|
Temat:
11BIT
ChiefMike napisał(a):piotrch napisał(a):A jaki widzisz ekonomiczny sens w wypłacie dywidendy? Taki sens, że fizycznie powoli odzyskuje swoje pieniądze. Nie ma dywidendy to dla mnie jest to czysta gra spekulacyjna pod następne produkcje które, może będą dobre a może nie. Jak mam inaczej odzyskać włożoną w firmę kasę ? @Piotrch dzięki za pytanie, napisałem posta gdyż chciałem dowiedzieć się co może motywować ludzi do kupowania udziałów teraz, widzę ze jest to euforia. Nie doprecyzowałem - chodziło mi o sens w przypadku 11B. Co do zasady masz rację, inwestor zarabia na dwa sposoby, na wzroscie kursu i na dywidendzie, więc w teorii czemu spółka ma nie oferować tego i tego. W praktyce może być jednak inaczej. Poza tym, co napisał Scarry, że takiej praktyki rynkowej u nas po prostu nie ma, to subiektywnie lepiej by spółka reinwestowała zarobioną kase, w szczególności, kiedy ma i lepszy pomysł i lepsze wykonanie niż ja. Więcej tu: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...lub krócej tu: humanista-na-gieldzie.blogspot...
|
|
Temat:
11BIT
A jaki widzisz ekonomiczny sens w wypłacie dywidendy?
|
|
Temat:
11BIT
Jakkolwiek vgchartz nie ma przełożenia, to myślę, że wyliczenia baksa mogą być całkiem trafne. Wynik moich wyliczeń był podobny, mianowicie 10-15k egzemplarzy na dobę. Oczywiście ryzyko błędu w tego typu spekulacjach jest ogromne, stąd myślę, że wszystkie tego typu cyfry trzeba traktować z dużym przymrużeniem oka.
|
|
Temat:
11BIT
Elemis:
Danymi sprzedaży nie dysponuje nikt poza samym steam oraz producentem. Takie dane nie są publicznie dostępne. Co do sprzedaży w weekend - intuicyjnie pewnie czujesz, że ludzie w weekend mają więcej czasu więc siadają do komputera i myślą w co by tu pograć w efekcie - kupują gry. Empirycznie to można stwierdzić patrząc na steam charts po ilości osób grających natomiast liczbowo - ile to jest wzrost, jak to wygląda w liczbach bezwzględnych - tego również nie wie nikt poza samym steam.
|
|
Temat:
11BIT
Wydaje mi się, że nie ma się co spinać tym, czy spadło jedno miejsce, czy poszło do góry jedno miejsce. Ważna jest ogólna charakterystyka, że już od pewnego czasu TWOM utrzymuje się wysoko w rankingach, generując te kilka-kilkanaście tys. sprzedanych kopii dziennie (moje subiektywne, konserwatywne założenie).
Trzeba też zauważyć, że 11 bit wprowadził do sprzedaży soundtrack z TWOM po cenie 3$. Jest dostępny bodaj tylko na GR i zajmuje na chwilę obecną 4 miejsce w best sellers. Kolejny dobry pomysł, by animować marketing samej gry oraz zarobić te kilkadziesiąt, a może nawet paręset tys. zł.
|
|
Temat:
11BIT
Przyznam, że nie kumam. Jakieś problemy techniczne z youtube?
|
|
Temat:
11BIT
Tak apropos wczorajszych rozmów, że wzrost 60% a w mediach cisza - dziś mamy artykuł w parkiecie, ale to pewnie w reakcji na wczorajszy komunikat zarządu. www.parkiet.com/artykul/139868...Cytat:Mimo że od premiery minęło już kilka dni polska gra wciąż okupuje najwyższe pozycje w rankingu sprzedaży na Steam. Obecnie jest na drugim miejscu zaraz po „Far Cry 4". Wyprzedza tak znane marki jak „Call of Duty: Advanced Warfare",„Counter-Strike: Global Offensive" czy "Football Manager 2015". Przedstawiciele spółki nie ukrywają zadowolenia z wyników sprzedaży "TWoM". – Wierzyliśmy, że nasza gra ma potencjał odnieść sukces. Wskazywało na to zainteresowanie, jakie budziła, nie tylko w środowisku graczy. Jednak pierwsze wyniki sprzedaży przeszły nasze oczekiwania. Już dzisiaj można powiedzieć, że to największy sukces w historii naszej firmy – mówi Grzegorz Miechowski, prezes 11 bit studios. We wcześniejsze gry polskiego studia, w tym w kolejne odsłony „Anomaly" do tej pory zagrało już kilka milionów osób. Miechowski szacuje, że dzięki „TWoM" ta liczba się podwoi. Ogólnie polecam, dużo ciekawych rzeczy.
|
|
Temat:
11BIT
anty_teresa napisał(a):W kluczowych kwestiach nie ma różnic. Obydwa podmioty księgują w oparciu o UOR. Obydwa rozpoznają koszt własny produkcji gier z zerową marżą, aż do pełnego pokrycia kosztu produkcji. Obydwa stosują rachunek wyników w wariancie porównawczym. Udało mi się znaleźć coś takiego. Post odnosił się do porównania 11B i VVD. Strona 128. Polecam również strony 105-108 wątku - tam większość dyskusji, niestety z 2012 r.
|
|
Temat:
MEDIACAP
Cudownie, mnie tylko martwi rentowność i wynik netto. Zarząd oczywiście nad tym pracuje, co zrozumiałe po przejęciach i co cieszy. Co do kompetencji również nie mam zastrzeżeń, ale z efektami tych prac może być różnie - stąd pytanie o tendencję. W poniższym komunikacie ciekawi również zapowiedź dalszych przejęć.
Jeśli ekipa z SW znalazłaby czas to prosiłbym o omówienie wyników.
|
|
Temat:
11BIT
Dzięki WD, miło słyszeć, bo moja refleksja na temat funkcjonowania SW jest taka, że połowa wartości to omówienia wyników, ale druga połowa to komentarze analityków. A jak kliknie się na profil np. anty_teresy i wyświetli ostatnie 10 postów to nawet jednego dnia nie obejmuje:)
|
|
Temat:
11BIT
Odpowiadając - osiągnięcie poziomów ok. 25 zł było po sukcesie Anomaly Warzone Earth, a nie Korea. Ale prawda - sukces nieporównywalny, bo i kategoria produktu inna.
lewho - w swoich wyliczeniach nie uwzględniasz przyjętej przez 11 bit metody księgowania kosztów. Przyjąłeś, że te 1,2 mln straty zostało wygenerowane przez jakieś byty niezależne i że koszty produkcji TWOM spółka wrzuci w wynik wraz z premierą. Nie chcę wprowadzać w błąd, ale tak nie jest. Gdyby wątek nie miał ponad 200 stron to polecałbym ci odszukać posty antyteresy:]
Jeśli mnie pamięć nie myli spółka rozlicza koszty przypisując je do kwartału w którym dany projekt realizuje,ale prosiłbym o poprawkę, gdybym był nieprecyzyjny.
edit: wniosek do WD i ekipy - czy rozważaliście wprowadzenie jakiegoś narzędzia umożliwiającego przeszukiwanie postów/autorów w ramach tematu na forum?
|
|
Temat:
11BIT
Ja bym chętnie poznał twoje szacunku Scarry:] Jakkolwiek co do tych pierwotnych uważałem, że z zakresu 70k-140k po weekendzie bliżej było do tej dolnej granicy, to obecnie jesteśmy na etapie, gdzie każda sprzedana sztuka to zysk spółki.
|
|
Temat:
11BIT
Kolego farat, sprawdź zanim coś napiszesz...
Co do komunikatu - bardzo cieszy fakt, że zarząd wysłuchał prośby akcjonariuszy. Ciekaw jestem na ile komunikat o sprzedaży jest jaskółką, która zapowiada nową jakość polityki a na ile zdarzenie jednorazowe, bo było się czym pochwalić. Tak czy inaczej - serdeczne podziękowania!
Warto go jednak uważnie przeczytać Jest w nim mowa, że przychody "w trakcie premierowego weekendu pokryły koszty" w wysokości 1-2 mln pln. Czy to był pierwszy dzień weekendu? A może koniec drugiego? Tego się nie dowiemy, ale i nie o to chodzi żeby wiedzieć. Jeśli pi razy drzwi założymy 50 pln od kopii dla spółki i koszty na poziomie 1,5 mln pln to mamy liczbę 30 tys. kopii przez weekend. Ale jeśli gra zarobiła na siebie już po jednym dniu trzeba tą liczbę przemnożyć 2 x itp. Zmierzam do tego, że zarząd sprytnie to rozwiązał, bo komunikat jest, ale właściwie wiele nie mówi :)
|
|
Temat:
11BIT
Ja z kolei nie sądzę, by TWOM planowane było na serię. W ostatnim wywiadzie padł taki fragment, że materiał na TWOM jest strzałem na raz i trzeba go zrobić dobrze. Co by nie być gołosłownym: www.youtube.com/watch?v=LZNDCb... okolice 7:18.
|
|
Temat:
11BIT
Ok i jeszcze jedna kwestia. Czy zna ktoś narzędzie/posiada dane, jak przez ten weekend wyglądały odwiedziny na GR? Dla Alexy GR jest niestety jeszcze za małym portalem... Edit: Znalazłem jeszcze www.wolframalpha.com/input/?i=... ale jak widać, z rankingiem poniżej 100 tys. jest problem.
|
|
Temat:
11BIT
Wisi i wisi... Ciekaw jestem, czy po zaspokojeniu tego początkowego popytu uruchomi się podaż (OFE?) czy to tylko początek. Jeśli zaprezentowane na poprzedniej stronie wyliczenia co do zysku na 200 tys. kopii okazałyby się trafione, to nawet przy tych 14 zł akcje nie wydają się przewartościowane.
|
|
Temat:
MEDIACAP
Mediacap opublikował wyniki za IIIQ. Dużo się działo. Pięknie wyglądają cyferki dot. wzrostu przychodów, co się jednak dziwić, skoro po drodze były dwie akwizycje. Pod wzgledem zysków mamy jednak spadek, co zarząd tłumaczy tym, że rok 2013 był rekordowy i nie udało się go powtórzyć. Najgorzej wygląda to na poziomie wyniku jednostkowego, nie tak źle na poziomie skonsolidowanym. Zarząd podtrzymuje prognozę 70 pln przychodów do konca roku, tylko jaki na tym będzie wynik? Uczucia mam mieszane...
|
|
Temat:
11BIT
chimpo napisał(a):Pamiętajmy, że na Steam lista Bestsellerów jest liczona wg dochodu, czyli TWOM musi sprzedawać 3 gry na każdą jedną grę Far Cry 4 czy też nowe Call of Duty.
Mimo tego cały czas jest na 2 miejscu praktycznie od momentu premiery, a przegrywa tylko z paczką Far Cry, która jest mega promocją.
EDIT: Dzisiaj wieczorem to chyba do 8 tys graczy dobijemy, bo już obecnie jest prawie 6,5 tys. chimpo: skad wiesz, że ranking liczony jest wg. dochodu? Można gdzieś jakieś szczegóły doczytać?
|
|
Temat:
11BIT
Topfacet: Nie odpowiadając za scarrego, wydaje mi się, że to można określić jedynie pi razy drzwi, bazując na danych porównawczych. Po pierwsze, trzeba znaleźć gre, która w ostatnim czasie dystrybuowana była jedynie drogą cyfrową (pomijam pudełkowe wersje TWOM w Niemczech). Po drugie, producent tej gry musiał się pochwalić wynikami tej sprzedaży. Ciężko coś takiego znaleźć. Ostatnio the astronauts publikowali, że po niecałych 3 tyg. ich The vanishing of ethan carter sprzedał się w 50k kopii. Tylko, że ich produkcja nigdy nie utrzymywała się przez jakiś dłuższy czas na 1 miejscu na steam.
A szacunki Scarrego wydają mi się przesadzone. Jeśli już, to bliższe raczej tej dolnej granicy, którą i tak poczytywałbym za wspaniały wynik.
|
|
Temat:
VIVID
Dziś pojawiła się ciekawa informacja na temat Vivid. http://stooq.pl/n/?f=927507Cytat:"Udostępnienie 'Real Boxing' za darmo traktujemy jako test potencjału gry w modelu F2P. Śmiało możemy powiedzieć, że osiągnęliśmy sukces, co sprawia, że z dużym optymizmem patrzymy na zbliżającą się premierę 'Real Boxing 2', która od początku projektowana była jako gra typu Free2Play. Premierę planujemy na przyszły rok. Idąc za ciosem postanowiliśmy zaoferować darmową grę również graczom używającym na swoich urządzeniach systemu Android. Efekty będą widoczne w wynikach za czwarty kwartał" - powiedział Kościelny, cytowany w komunikacie. Generalnie masę papki marketingowej i trochę buńczucznych zapowiedzi, nie mniej da się wyłowić parę szczegółów. Można akceptować taki kierunek lub nie, ale na pewno trzeba obserwować, bo vivid będzie chyba pierwszą spółką na polskim rynku kapitałowym, który jako deweloper gier próbuje zarabiać na f2p.
|
|
Scarry: Beż wątpienia takie ryzyko się pojawia. Nie rozumiem tylko, czemu patrzysz na CDR wyłącznie przez pryzmat W3? Cyberpunk w 2015 pewnie nie wyjdzie, co nie zmienia faktu że pewnie jakoś jest uwzględniany w wycenie CDR. Do tego mamy gog + klasyczną dystrybucję gier, filmów i karcianek. A do tego do chodzi jeszcze witcher battle arena która co prawda ma być f2p ale pewnie jakiś sposób monetyzacji CDR znajdzie.
|
|
Temat:
11BIT
Abstrahując od większości powyższej wypowiedzi - no właśnie o tym "jak będzie" się nie przekonamy. Będzie raport o wprowadzeniu produktu do sprzedaży, może jakieś statystyki ze steama które nie dadzą konkretnych liczb i koniec. Dane dostaniesz w raporcie za IVQ.
Byłbym natomiast mile zaskoczony, gdyby pojawił się komunikat podsumowujący np. osiągnięcie danego milestona w sprzedaży lub inne dane, tak jak to ostatnio zrobili np. The Astronauts.
|
|
Flesz: miałem tą samą refleksję.
Przyłączając się do dyskusji, bo z jakimkolwiek portfelem fundamentalnym ma wiele wspólnego: czy czasem nie bliżej nam do bessy niż "prawdziwej" hossy?
|
|
Temat:
11BIT
Ja natomiast odnoszę wrażenie, że produkując kilobity tekstu już od dobrych kilkunastu stron na wątku dalej nie wiesz o czym piszesz.
Schemat który opisałeś powyżej to schemat inwestora, który widział rajd na akcjach CIG po sniperze 1 i myśli, że tak to będzie działać zawsze. I przeciera oczy ze zdumienia kiedy okazuje się, że coś nie pykło. Takie myślenie pokazuje jedynie głębokie niezrozumienie tematu. Bo o ile może mieć zastosowanie w przypadku CDR i produkcji w stylu W3, to już niekoniecznie w przypadku spółek nie zajmujących się produkcjami AAA. Lub mających całe portfolio produkcji AAA, do których np. CDR zaraz będzie należeć. Dla takich spółek powinno się patrzeć na portfolio, na strategię i na kompetencje danego zespołu i kierującego nim zarządu a nie grać pod fajerwerki na jednym tytule.
|
|
Temat:
11BIT
Jeśli TWOM będzie sukcesem to oby tylko takie problemy miała spółka na głowie...
Dla mnie nie ma znaczenia, czy kolejny IP dorówna TWOM dopóki spółka buduje portfolio produktów które stale zwiększają strumień przychodów. Racjonalnie nawet byłoby założyć, że część z nich generować będzie stratę netto (czy takie IP w ogóle było w historii spółki?) choć i to trudno ocenić, bo pozostaje tu efekt marketingowy.
|
|
Temat:
11BIT
lewho napisał(a):Informacja, że już nic nie mają nie nadejdzie - są już poniżej 5% i mogą sypać do woli i może o to chodziło. Jeśli TWOM będzie się dobrze sprzedawać to automatycznie pojawi się popyt który będą mogli nakarmić akcjami. No i oczywiście Amplico zaraportowało tylko transakcję w wyniku której zeszło poniżej progu. Wcale nie znaczy to, że od dłuższego czasu nie byli na podaży. Zapewne byli, bo jak inaczej puściliby prawie 100k papiera? Twierdzić nawet można, że większość podaży od nich pochodziła - wystarczy poparzeć na 10 listopada, kiedy była raportowana transakcja. Na 1700 akcji obrotu oni puścili 1600. Wiadomo - kwoty jak w warzywniaku i trudno wyciągać wnioski, ale jednak...
|
|
Temat:
11BIT
Topfacet, o czym ty w ogóle mówisz. Zeszli z 200k do wartości obecnie zaraportowanej. Czyli przewidywania się sprawdziły, w związku z nowelizacją ustawy o OFE MetLife musi wyjść z 11 bit i robi to przez rynek po cenie, po jakiej wchodzili, czyli 9 PLN.
Teraz, jak już są poniżej 5% nie muszą raportować. Na chłopski rozum i w pewnym uproszczeniu - obrót ok 150k-170k akcji (zakładam, że 3/4 podaży generuje OFE) od dziś może oznaczać, że problem OFE znika.
Jakkolwiek informacja o sprzedaży przez instytucje zazwyczaj są negatywne, tak tutaj chyba nie należałoby tak tego odczytywać. Sprzedaja bo muszą a nie bo negatywnie oceniaja spółkę. Tak czy inaczej przyczyna blokowania wzrostu kursu jest znana.
|
|
Temat:
DUON
Dziś pojawiła się informacja o odtajnieniu informacji poufnej. Duon przejmuje AMB Energię: www.parkiet.com/artykul/139737...Cytat:AMB Energia prowadzi działalność od czterech lat. W tym czasie zbudowała największą w Polsce sieć sprzedaży energii elektrycznej do przedsiębiorstw oferując im prąd na zasadzie TPA, czyli z wykorzystaniem infrastruktury należącej do stron trzecich. AMB Energia pozyskując klientów na rzecz dużych grup energetycznych, zakontraktowała sprzedaż około 2 TWh energii elektrycznej do 23 tys. odbiorców biznesowych. To daje jej 19-proc. udziału w zliberalizowanym rynku przedsiębiorstw, które zmieniły sprzedawcę prądu. Cytat:Zarząd zakłada, że w wyniku przejęcia AMB Energii już w przyszłym roku Grupa Duon zwiększy sprzedaż energii elektrycznej i błękitnego paliwa na zasadach TPA. Z kolei w perspektywie kolejnych 2-3 lat sprzedaż do klientów pozyskanych poprzez AMB Energię w znaczący sposób wpłynie na wzrost wyników skonsolidowanych Grupy Duon. Pojawiły się również projekty uchwał dotyczące warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego. Z racji tego, że 16 mln płatności za AMB Energię pójdzie w gotówce a 16 mln w akcjach, będzie emitowane 9.090.909 akcji z cena emisyjną 1,76 pln. Cena ustalona jako średnia rynkowa z sześciu miesięcy od 6 listopada wstecz. Obecnie kapitał zakładowy duonu dzieli się na 102 468 553 akcji. Wygląda to dość fair...
|
|
Temat:
11BIT
Zwracam jedynie uwagę, że przy próbach szacowania przychodów z danego tytułu dobrze byłoby uwzględnić prowizję dystrybutora/platformy dystrybucyjnej oraz ewentualne koszty produkcji i transportu w przypadku nośników fizycznych. Nie będzie zatem tak, że 100 tys. sprzedanych sztuk po 15 dol spółka notuje 1,5 mln dol. przychodu.
Druga sprawa - skąd informacja, że TWOM kosztowało 2-3 mln pln? Czy ta kwota uwzględnia koszty marketingu?
|
|
Temat:
11BIT
Wrzucam z innego forum: www.dobreprogramy.pl/Rozwazasz...Cytat: Dość powiedzieć, że projektem Riselands, bardzo oryginalną strategią, która tutaj powstała, zainteresowało się 11 bit studios, przejmując go. Domyślam się, że to kolejny projekt w ramach 11B LP. W artykule znajduje się również gameplay. Szkoda, że choć gra widać jest chyba w fazie alfa to spółka jeszcze nie publikowała żadnych informacji na jej temat oraz oficjalnie nie potwierdzała współpracy.
|
|
Temat:
CIGAMES
Jak dla mnie cała ta informacja to robienie inwestorów w konia. Dolary przeciwko orzechom, że w hipotetycznej sytuacji, w której żadne z tych pudełek wypchniętych do sklepów nie znajduje nabywcy nie mielibyśmy żadnego raportu biezącego, wywiadu czy artykułu w parkiecie że pudła wracają do spółki. A przychodów nie ma i do tego zaliczki trzeba oddać.
Jedyne co jest w tym wszystkim istotne to informacja o sprzedaży 100 tys. kopii drogą cyfrową, bo tam jest największa marża i obecne najszerszy kanał dystrybucji. Pytanie na ile te 100 tys. kopii to sukces i na ile ta dynamika się utrzyma.
|
|
Temat:
PZU
To może wystarczy, że podlinkuję: Cytat:Oprócz kwestii dzisiejszej rekomendacji ze strony Goldman Sachs ważniejszy jest portfel papierów dłużnych, które PZU (PZU) posiada. Po decyzji rentowności obligacji zaczęły wyraźnie rosnąć, a więc ich ceny spadać, przekładając się także na wycenę posiadanego przez PZU portfela instrumentów dłużnych. http://stooq.pl/mol/?id=10939Widać ostatnie wzrosty były przy założeniu dalszych cięć spół procentowych. Pojawia się natomiast pytanie, czy należy oczekiwać powrotu ponad 500 zł w przypadku takich decyzji RPP w kolejnych miesiącach.
|
|
Temat:
PZU
Pomyśl zanim coś napiszesz i zaczniesz złorzeczyć na analityków, kraj i całą resztę. Rekomendacja rekomendacją, natomiast spadki na PZU są skutkiem dzisiejszej decyzji RPP.
|
|
Temat:
11BIT
W połączeniu z poprzednimi sesjami na pewno dobra okazja dla wyjścia przez instytucjonalnych. Wiele chyba im nie zostało, choć jeśli Amplico wychodzi przez rynek to raport po przekroczeniu 5% powinien być.
|
|
Temat:
CIGAMES
Mało powiedziane, recenzje recenzjami, są ważne, ale to co warte odnotowania to to, że LotF jest na 1 miejscu w Bestsellerach na steam.
|
|
Temat:
CLOUD
To może jeszcze takie pytanie do bardziej obeznanych kolegów - czy Cloud i spółka zalezna K2 - Oktawave to konkurenci? Czym się różni model biznesowy CLD od Oktawave?
|
|
Temat:
11BIT
Puentując - forum inwestorskie to fajny gadżet, ale większość inwestorów czyta jednak - o ile cokolwiek czyta - ESPI i EBI.
|
|
Temat:
11BIT
Ok, jeśli komentarz do GR znajdzie również zastosowanie do innych projektów/produkcji, to przekaz jest chyba zrozumiały :)
|
|
Temat:
11BIT
Rzeczywiście wyrazić można jedynie ubolewanie, że te informacje nie są dystrybuowane równolegle i "dwutorowo", i dla konsumentów i dla inwestorów. Tak jak przy okazji GR został zaraportowany próg 100k użytkowników tak podobnie mogłoby być z innymi premierami. Ile pre-orderów wystarczy by to raportować? Nie wiem, podejrzewam, że spółka ma najlepszy obraz tego ile to "dużo" a ile "mało" i jaki to może mieć wpływ na przychody.
|
|
Temat:
11BIT
Rozumiem, że chodzi tu o Amplico OFE a nie PZU TFI?
|
|
Temat:
CIGAMES
Może LoTF to jednak jakaś jaskółka, która przekona rynek, że CIG umie robić gry które się sprzedają? Podobnie jak koledzy wyżej, rynek chyba spodziewał się gry dobrej, ale nie bardzo dobrej, z ocenami rzędu 6-8/10. A tu proszę, pierwsza recenzja (ponąć na świecie) LoTF w grudniowym CD Action wynosi 9/10 link.
|
|
Temat:
11BIT
Skąd informacja, że to fundusze sypią?
|
|
Temat:
MEDIACAP
Zwrócę do kwestii odpowiedniej kapitalizacji do przejścia na GPW. Jasne, że do planowanego terminu przejścia mamy ok. pół roku i wiele może się wydarzyć, nie mniej zdarzały się już przypadki, gdy emitent na chwilę składania prospektu spełniał przesłankę kapitalizacji tylko po to, by zaraz GPW odmówiło dopuszczenia bo kurs spadł. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji zarząd chyba niewiele może zrobić poza odroczeniem terminu przejścia (buy back?) i ciekaw jestem czy MCP jest przygotowane na taką ewentualność.
|
|
Temat:
MEDIACAP
Co myślicie o ostatnich spadkach? Rzec by można - były wzrosty przyszła i korekta, chociaż przebieg jest dość... zaskakujący.
Patrząc fundamentalnie chyba niewiele się zmieniło, spółka konsekwentnie realizuje założoną strategię. Mamy zapowiedź przejścia na główny parkiet i emisji za ok 10 mln. Problem polega na tym, że aby gpw wydało zgodę na przejście kurs musi się utrzymywać powyżej 3 zł, czyli jakieś 30% wyżej niż obecnie... Może to ta wisząca emisja jest problemem?
|
|
Temat:
DUON
|
|