PARTNER SERWISU
ionprwgz

Praca licencjacka - GPW i jej pozycja w regionie.

smodis
0
Wpisów: 2
Wysłane: 29 listopada 2012 11:24:08
Witam. Tak jak w temacie mam zamiar pisać pracę licencjacką na temat:

"Giełda Papierów Wartościowych i jej pozycja w regionie Europy Środkowo-Wschodniej"

Część teoretyczną dotyczącą GPW mam zamiar oprzeć na informacjach z Prospektu emisyjnego GPW.

Poszukuję jednak publikacji na temat pozycji GPW z regionie.

Giełdy które zamierzam porównać to: Wiedeń, Praga, Budapeszt, Bukareszt, Ateny, Lublana (w grę wchodzi także ograniczenie tej listy do 3-4 pozycji).
Elementy które porównam to: Kapitalizacja, liczba spółek, obroty, główne indeksy, spółki zagraniczne.

W pracy chcę zbadać pozycję GPW oraz udowodnić że jest centrum finansowym regionu. Dodatkowo w ostatnim rozdziale opiszę szanse na dalszy rozwój naszej giełdy.

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie znajdę odpowiednie publikacje (poza stroną GPW)
Dodatkowo chętnie posłucham opinii na temat wybranego przeze mnie tematu oraz podpowiedzi jak to napisać aby było ciekawe.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 29 listopada 2012 20:01:22
Think big. Zrób wywiady z prezesami wszystkich tych giełd. Daj im równe szanse. Od babek z biur prasowych dostaniesz wszelkie dane. Idę o zakład, że spikają po anglicku.

Znajdź spółki, które są double-listowane (np. MOL, CEZ) i poproś o opinię, który parkiet wolą.
Nie rób od razu założenia, że GPW jest centrum. Stawiasz taką tezę; praca ma ją potwierdzić lub obalić.

rip
rip
0
Wpisów: 35
Wysłane: 3 grudnia 2012 15:59:35
smodis napisał(a):
Poszukuję jednak publikacji na temat pozycji GPW z regionie.

Giełdy które zamierzam porównać to: Wiedeń, Praga, Budapeszt, Bukareszt, Ateny, Lublana (w grę wchodzi także ograniczenie tej listy do 3-4 pozycji).
Elementy które porównam to: Kapitalizacja, liczba spółek, obroty, główne indeksy, spółki zagraniczne.

W pracy chcę zbadać pozycję GPW oraz udowodnić że jest centrum finansowym regionu. Dodatkowo w ostatnim rozdziale opiszę szanse na dalszy rozwój naszej giełdy.

ostatnio oglądałem wywiad z ludwikiem sobolewskim dla "innego punktu widzenia" na tvn24.pl - www.tvn24.pl/inny-punkt-widzen... opowiada tam właśnie o wysokiej pozycji gpw w porównaniu do innych europejskich giełd, w tym np. do wiedeńskiej. te informacje mogą ci się przydać.

kosimski
0
Wpisów: 19
Wysłane: 9 stycznia 2013 22:43:28
Sobolewski mówi bardzo rozsądnie, ciekawe czy jego poglądy nie uległy w ciągu roku ewolucji.

smodis
0
Wpisów: 2
Wysłane: 5 lutego 2013 18:33:59
Plan pracy przygotowany, część teoretyczna w trakcie.

Kolejne pytanie:
Do części analitycznej potrzebuję danych z omawianych giełd (za okres ostatnich 10lat)
I tu mam pewien problem. Czy mam tego szukać/prosić o takie dane każdą z tych giełd osobno czy może znajdę gdzieś publikację takich danych dla całego regionu?

Próbowałem rozejrzeć się za takimi zbiorami danych jednak nic konkretnego nie znalazłem.

Każda podpowiedź będzie bardzo pomocna.

wyzga
0
Wpisów: 5
Wysłane: 25 marca 2013 14:11:49
Jeżeli udałoby Ci się zdobyć takie dane z każdej giełdy osobno to nawet lepiej, bo mógłbyś je potem zestawić i sam stworzyć takie ogólne zestawienie, które następnie skonfrontowałbyś z już istniejącym. Moim zdaniem to dodałoby pracy licencjackiej dodatkowych walorów.

oiuytre
0
Wpisów: 1
Wysłane: 3 czerwca 2013 11:31:29
Witaj,
domyślam się, że pracę już kończysz, ale jeśli nie Ty, to może ktoś inny skorzysta:)
Dane porównujące europejskie giełdy są publikowane przez FESE - Federation of European Securities Exchanges (http://www.fese.eu/en/), w zakładce "Statistics & Market Research".
Dane obejmują nie tylko rynki kasowe, ale również terminowe (jeśli dana giełda takowy prowadzi), w fajnym, szczegółowym podziale.
Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,230 sek.

kwkqubkc
fpdgfecm
hanrhigl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iyvygvdw
mvqudxrj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat