PARTNER SERWISU
abextcgl
rip

rip

Ostatnie 10 wpisów
w tym jest cała trudność dla prezesa GPW, żeby pogodzić dwie rzeczy - z jednej strony dbać o rozwój rynku kapitałowego, a z drugiej - doglądać biznesu. ma powstać niedługo strategia dla rynku kapitałowego, za to strategia dla giełdy jako biznesu jest przez Maciejewskiego jasno określona. trzeba dywersyfikować źródła finansowania (stąd giełda rusza z całkiem nowymi projektami) i zwiększać zaufanie inwestorów (temu ma np. służyć współpraca GPW z KNF i CBA).

dłuższy, ale mocno konkretny wywiad z Adamem Maciejewskim na temat szczegółów strategii (i przyszłości) GPW. sporo konkretów, m.in:

Cytat:
Strategia rynku kapitałowego to coś znacznie szerszego, określającego rolę rynku kapitałowego – tego publicznego, ale też i prywatnego – w rozwoju kraju. Nawiasem mówiąc, sądzę, że nie powinniśmy mówić o "strategii", ale raczej o "programie rozwoju" rynku kapitałowego, bowiem uporządkowany system strategii rządowych został właśnie niedawno przyjęty przez Radę Ministrów.

Cytat:
Trzeba bowiem wyciągnąć wnioski z przeszłości, kiedy to przyjęta w 2004 r. ambitna, jedyna jak dotąd strategia polskiego rynku kapitałowego – "Agenda Warsaw City 2010" - została dość szybko zapomniana, a dzisiaj przywoływana jest głównie w aspekcie ciekawego, historycznego wydarzenia.

www.forbes.pl/warsaw-capital-c...

rozsądna decyzja co do kupionych spółek.

w przypadku ciechu to był ostatni dzwonek - dobrze się wstrzeliłeś. w piątek wieczorem poszło info, że spółka zawiera ugodę z Air Products. sam spór był dużą niewiadomą, a dzięki ugodzie obie spółki zrezygnowały z roszczeń. dlatego jutro ciech poleci mocno w górę.

zgadzam się, Newag zrobił wrażenie...

dołączam się do pytania - czemu Colian na krótki termin?

@bankrucik

odnośnie PKP Cargo, też spodziewałem się większego upustu...

ciech - słuszna inwestycja. tak, jak pisałem w innym wątku, czuję że nie skończy się na 30 zł. są realne szanse na dużo większy wzrost. i tak jak to ogólnie bywa z chemią - trzeba patrzeć na spółkę w dłuższej perspektywie.

niedługo warto by założyć wątek na 2014 rok :)

od siebie mogę polecić Raiffeisen i ING.

GRAF78 napisał(a):
@rip
Ciech jest w restrukturyzacji od kąd pamietam a efekty się slimaczą, być może przebije 30zł ale to raptem 10% zwyżki,na 11Bit widze większe pole do wzróstów jeśli ku się ta Spółke tanio.

nie śledzę 11Bit, za to śledzę ciech - w tak gruntownej restrukturyzacji jest od zeszłego roku. a efekty coraz większe. widać to po niedawno opublikowanych wynikach. w pierwszym półroczu zysk netto na poziomie 56 mln zł (rok wcześniej 345 mln zł straty). kurs rośnie. przebije 30 zł - to bez dwóch zdań, ale sądzę, że na tym się nie skończy.

i jak wygląda sytuacja, jestem ciekaw? dobrze, że zacząłeś z małymi kwotami. lepiej najpierw trochę liznąć temat i stopniowo więc inwestować. też trochę mnie dziwi, że zdecydowałeś się na krótki/średni termin, ale oby ci to wyszło na dobre :)

GRAF78 napisał(a):
Proszę sprzedać Ciech i kupić 11Bit po cenie piątkowego zamknięcia.

teraz sprzedawać ciech niezbyt rozsądnie. akurat jest w trendzie wzrostowym i zaraz przebije 30 zł. restrukturyzacja daje efekty.

wapkil napisał(a):
Nie spadnie. Z racji jubileuszu rynku GPW zadbała o poprawę sytuacji na NC. Dzięki wykluczaniu z indeksu spółek spadających w HLR i SHLR indeks będzie teraz ładniejszy :)

zadbała i to skutecznie, bo 2 spółki, które najbardziej ignorowały swoje obowiązki zostały zawieszone. pozostałe upomniane. sobolewski planował porządki na nc od dłuższego czasu - www.youtube.com/watch?v=1krG6E... i słusznie, bo były potrzebne.

smodis napisał(a):
Poszukuję jednak publikacji na temat pozycji GPW z regionie.

Giełdy które zamierzam porównać to: Wiedeń, Praga, Budapeszt, Bukareszt, Ateny, Lublana (w grę wchodzi także ograniczenie tej listy do 3-4 pozycji).
Elementy które porównam to: Kapitalizacja, liczba spółek, obroty, główne indeksy, spółki zagraniczne.

W pracy chcę zbadać pozycję GPW oraz udowodnić że jest centrum finansowym regionu. Dodatkowo w ostatnim rozdziale opiszę szanse na dalszy rozwój naszej giełdy.

ostatnio oglądałem wywiad z ludwikiem sobolewskim dla "innego punktu widzenia" na tvn24.pl - www.tvn24.pl/inny-punkt-widzen... opowiada tam właśnie o wysokiej pozycji gpw w porównaniu do innych europejskich giełd, w tym np. do wiedeńskiej. te informacje mogą ci się przydać.

ciekawa informacja, potwierdzająca plany prezesa, który mówił już wcześniej o akwizycjach. pieniądze mają, choćby z dywidendy, do tego obcy kapitał, to mogłyby byc bardzo ciekawe zmiany na rynku
Cytat:

www.pb.pl/2/a/2011/06/08/Gdzie...

Pojawiły się nawet plotki, że Hawe chce kupić Netię, by wystartować wspólnie z nią po Dialog. Skąd pieniądze? Hawe mówi o wsparciu private equity i firm chińskich. Spółka ma ambicje konsolidować rynek.

Cytat:
Puls Biznesu: KGHM przesunął do 17 czerwca termin składania ofert wiążących na kupno Dialogu. Faworytami sa Netia i Hawe. Rynek spekuluje, że termin składania ofert na Polkomtela - 10 czerwca też może zostać przesunięty.

finanse.wp.pl/kat,7069,title,P...

Co sądzicie o takiej informacji?

Cytat:
Czterech do Dialogu

Badanie spółki mogą rozpocząć Netia, Hawe, MNI oraz Bridgepoint.

teleinformatyka.pb.pl/2418103,...

A dziś taki niusik znalazłem

Cytat:
Elektrotim, Hawe Telekom i Wasko walczą o kontrakt wart 228 mln zł

Znamy już listę firm, które przeszły do kolejnego etapu przetargu na budowę sieci szerokopasmowej na Dolnym Śląsku. Znalazły się na niej konsorcja z udziałem spółek giełdowych. Wykonawcę prac poznamy we wrześniu.

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego dopuścił do drugiego etapu postępowania pięć wniosków, złożonych przez: konsorcjum z udziałem Hawe Telekom, konsorcjum Elektrotimu, konsorcjum Wasko, konsorcjum Alcatel-Lucent Polska oraz korsorcjum TK Telekom.

Wykluczonych zostało trzech oferentów, a wśród nich konsorcjum z udziałem ATM Systemy Informatyczne i Erbudu.

Firmy walczą o kontrakt wart 228 mln zł netto. Wykonawca może też liczyć na prace dodatkowe przy tym projekcie warte nawet 50 proc. wartości podstawowego zamówienia. Budowa sieci szerokopasmowej potrwa do końca września 2013 roku.

Czytaliście? Pomyślałem że wrzucę dla tych co nie:)

energetyka.wnp.pl/p-puchalski-...

Ciekawy fragment jak dla mnie to:
Cytat:
Teraz sprawa przejdzie w fazę sporów sądowych, prawdopodobnie kolejne sądy w kolejnych instancjach będą rozważały, czy opcja jest ważna czy nie, a jeśli jest ważna, to jaka jest jej wartość. Gdy sąd uzna, że jest ona wyższa niż oczekuje Mondi, to spodziewałbym się, że Mondi złożyłoby odwołanie - gdyby sąd uznał, że nie jest wysoka, odwołanie złożyłby PEP. Dlatego spodziewam się, że współpraca PEP i Mondi będzie trwała do końca umowy, czyli do roku 2022.

no zobaczymy jak sprawa się potoczy. Niezłe jest też stwierdzenie:
Cytat:
To w istocie doskonała reklama dla PEP, bo pokazuje, że spółka potrafi optymalizować produkcję energii i ciepła.

Cytat:
Spółka Polish Energy Partners (PEP) chce przeznaczyć cały zysk jednostkowy za 2010 r., wynoszący 47,34 mln zł, na fundusz rezerwowy przeznaczony na przyszłą wypłatę dywidendy, podała spółka.

Jak myślicie ożywi to trochę inwestorów?

Wyniki w mojej ocenie pozytywne. W każdym razie wyższe niż zakładały prognozy.

Cytat:
PEP miał 61,56 mln zł zysku netto w 2010 r., wzrost o 31,4% r/r

Warszawa, 11.02.2011 (ISB) - Spółka Polish Energy Partners (PEP) miała 61,56 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w 2010 roku wobec 46,87 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie.

Zysk operacyjny na poziomie grupy wyniósł 78,97 mln zł wobec 40,44 mln zł zysku rok wcześniej.

Skonsolidowane przychody wyniosły 175,97 mln zł wobec 106,14 mln zł rok wcześniej.

W ujęciu jednostkowym, w 2010 roku spółka miała 47,34 mln zł zysku netto wobec 44,43 mln zł zysku rok wcześniej.

Gadałem wczoraj z kumplem, który na tych prawnych aspektach zna się lepiej niż ja. Według niego to, że sprawa trafiła do arbitrażu to jeszcze nie znaczy, że on będzie o tym rozstrzygał. Arbitraż ma 1 proc. od sprawy, więc wiadomo, że ją przyjął, bo to spora kwota. Ale za parę tygodni może się okazać, że wcale nie jest kompetentny żeby o tym rozstrzygać. Co prawda strony mówią, że arbitraż był wskazany w umowie, ale mój kumpel twierdzi, że nie koniecznie był wskazany jako decydujący czy wycena jest słuszna czy nie. Wiem, że to spekulacje, ale to też jakieś spojrzenie na sprawę i tłumaczyłoby spokój ze strony PEP czy analityków BZ WBK.

Ciągle jednak zapominamy, że Mondi jak na razie sprawdza czy w ogóle może wykonać opcję call. To znaczy, że nie są pewni swego i znaczy to też że w umowie nie jest to jasno określone. Mnie nie dziwi, że nie są pewni swego. Przez ostatnie lata nie dołożyli ani grosza do tej EC, a teraz kiedy wyczuli pismo nosem, że mogą na niej zarabiać kupę kasy, wolą spijać śmietankę sami niż się dzielić, dodatkowo nie płacąc za to, co zostało zmodernizowane. Moim zdaniem to dlatego nie są pewni i dlatego to sprawdzają.
Myślę, że te ogromne nakłady inwestycyjne mogą być podstawą do wygaśnięcia opcji, i sprzedaży na takich warunkach jak chce Mondi. Tak jak napisał któryś z Was, że cena odbiega od godziwej.

No tak, ale zauważ, że oni nie mówią, że nie sprzedadzą, żądają tylko rozsądnej ceny za to. A na razie EC jest w 100 proc. zależna od nich, więc do momentu ostatecznego rozstrzygnięcia nie widzę powodów do wieszczenia spadków przychodów.

fajna analiza, dzięki

No właśnie kończysz cytat z komunikatu tam, gdzie zaczyna się najważniejsze. Bo tam podają warunki więc ja dokończę pozwolisz:

Cytat:
"pod następującymi warunkami: 1) uzyskania korzystnego dla Spółki rozstrzygnięcia Sądu Arbitrażowego przy Krajowej Izbie Gospodarczej w postępowaniu z pozwu Spółki przeciwko PEP o ustalenie, że oferta sprzedaży 100% udziałów spółki Saturn Management Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie oraz ogółu praw i obowiązków PEP jako komandytariusza spółki SM sp.k., złożona Spółce przez PEP w wykonaniu postanowień dotyczących Dobrowolnej Opcji Call przewidzianej w Umowie Generalnej nie wygasła i jest wiążąca dla PEP na warunkach określonych w pozwie Spółki obejmujących określenie ceny sprzedaży na podstawie formuły zawartej w Umowie Generalnej"

A tego jak mówisz nie wiesz ani Ty ani ja. Zatem wieszczenie złych wyników finansowych jest jak dla mnie zbyt szybkie. Sprawa o ile w ogóle sąd arbitrażowy zedecyduje o niej orzekać będzie się ciagnąc z rok jak nie więcej, więc nie wiem jak ty ja nie planuje wstać w poniedziałek i pozbyć się w panice papieru.

Cytat:
- Wniosek Mondi nie będzie miał żadnego wpływu na naszą bieżącą współpracę w ramach Projektu Saturn, a co za tym idzie nie spowoduje konieczności zmiany prognozy PEP na rok 2011. - komentuje Zbigniew Prokopowicz, prezes zarządu PEP.

Jak widzisz samo PEP się niespecjalnie przejmuje, dopóki mają udziały czerpią zyski i tak na razie zostaje.

anty_teresa napisał(a):
No jak to?
Pep osiąga większość przychodów z outsourceingu. Mondi, chce kupić od Pepu EC Saturn. I teraz są dwie sprawy. Po pierwsze Pepowi spadną przychody i to ta stabilna część. Po drugie cena oferowana na EC Saturn rażąco odbiega od ceny godziwej...

Przesadzasz. Nic im nie spadnie, bo nikt na razie niczego nie odkupuje. Mondi sprawdza czy w ogóle może skorzystać z opcji call. Po pierwsze wszystko wskazuje na to, że nie może. Po drugie rozstrzygnąć ma to arbitraż, a to poooooootrwa, więc o jakich spadkach tu mówimy. Polecam świeży artykuł o tym tutaj

No tak, wtedy jednak pojawia się odwieczny dylemat, czy na korekcie dokupić, czy pozbywać sie przed zwałką...

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 22 maja 2014 13:43:15
Liczba wpisów: 35
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

vjufcclb
bagvuusb
lycmyujx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztsvinit
fucfdgeh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat