PARTNER SERWISU
bqiavfue
1 2 3 4 5

Strategie opcyjne - marzec 2012

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 19 stycznia 2012 11:59:37
wasilewski napisał(a):
Jak tam panowie? Ten niespodziewany minitrendzik wzrostowy nic w Waszych strategiach nie zmienia?

W mojej nie - za mały ten trendzik :) Maksimum P/L dla mojego krzywego short strangle wypada w tej chwili w 2205 pkt. na WIG20. Tu gdzie jesteśmy, jest mi więc bardzo wygodnie. Nad dalszymi ruchami będę się zastanawiał, jeśli dojdziemy w okolicę 2300 lub 2100.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 19 stycznia 2012 12:01:59
wasilewski napisał(a):
Jak tam panowie? Ten niespodziewany minitrendzik wzrostowy nic w Waszych strategiach nie zmienia?

Mnie tylko przekonuje, że nie wyjdziemy poza 2400-2100 :)

Czy nie wyjdziemy - tego nie jestem taki pewien.
Poniżej 2300, do którego to poziomu się zbliżamy mamy istotny opór, którego przebicie może odmienić sentyment do naszego rynku:

kliknij, aby powiększyć

W takim wypadku 2400 może zostać połamane jak zapałka.
Tym bardziej że Amerykanie odstawili peleton w którego ogonie jesteśmy o lata świetlne. Oni o tym oporze juz dawno zapomnieli:

kliknij, aby powiększyć

Byczym zwiastunem może być też umacniający się złoty przez co WIG20 w ujęciu dolarowym może stanowić smakowity kąsek dla zagranicy.

Wiem że to mało niedźwiedzie, ale ja wciąż liczę na mocniejszy ruch, obecnie wzrostowy.
Zresztą nie mam wyjścia, bo świta koleżanek z którymi chadza Wapkil tak mi spustoszyła portfel, że obecnie nadal nie opłaca mi się cokolwiek w nim zmieniać. Przydało by sie jeszcze ze sto pkt w górę lub skokowo w dół. blackeye
Edytowany: 19 stycznia 2012 12:02

wapkil
0
Wysłane: 19 stycznia 2012 12:11:28
wapkil napisał(a):
Nad dalszymi ruchami będę się zastanawiał, jeśli dojdziemy w okolicę 2300 lub 2100.

buldi napisał(a):
Przydało by sie jeszcze ze sto pkt w górę lub skokowo w dół. blackeye

No proszę. Czyli przynajmniej w tym się zgadzamy, chociaż ja wcale na ten ruch nie nalegam. No i życzenia na temat dalszego zachowania kursu mamy trochę inne :)

wapkil
0
Wysłane: 19 stycznia 2012 12:48:15
buldi napisał(a):
Przydało by sie jeszcze ze sto pkt w górę lub skokowo w dół. blackeye

Przyszło mi właśnie do głowy, że to jednak trochę dziwne. Twoja strategia Buldi nie ma środka w 2100? Przy spadku o 100 punktów, zyskałbyś co prawda na vedze, ale zdecydowanie więcej odbierze Ci delta...

edit: chyba że skokowo w dół oznacza, że ten skok powinien być znacznie większy niż sto punktów :)
Edytowany: 19 stycznia 2012 12:56

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 19 stycznia 2012 15:53:07
buldi napisał(a):

Tym bardziej że Amerykanie odstawili peleton w którego ogonie jesteśmy o lata świetlne. Oni o tym oporze juz dawno zapomnieli:

DAX utrzymuje dyskonto od początku sierpnia, dodatkowo WIG20 do DAX'a od początku grudnia. Niby kiedyś korelacja powinna ich zrównać... ale dlaczego akurat teraz (do 3 piatku marca)? Czy taka różnica nie jest uzasadniana dobrymi danymi z amerykańskiej gospodarki i, dla kontrastu, całym tym bałaganem w strefie euro? puke_l

kliknij, aby powiększyć

buldi napisał(a):

Byczym zwiastunem może być też umacniający się złoty przez co WIG20 w ujęciu dolarowym może stanowić smakowity kąsek dla zagranicy.

Tak jak w przypadku WIG20 tak i WIG20USD jest właśnie w okolicach oporu. Jak go przełamiemy, to zobaczymy, ale opór to opór - po to jest żeby kurs się od niego odbijałShame on you

BTW, nigdy nie rozumiałem tego powszechnego podejścia zgodnie z którym silny złoty to dobra informacja dla polskiego rynku akcji... czy to nie jest tak, że silny złoty oznacza dla zagranicy droższe polskie akcje? Think [a zgodnie z zasadą kupuj tanio, sprzedawaj drogo...Think ]
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 19 stycznia 2012 18:56:19
Dajcie sobie Panowie spokój z tymi korelacjami indeksów, WIG20 tyle razy już zachowywał się po swojemu, ze chyba tylko desperaci na "Parkiecie" grają pod czyste ticki z S&P. Korelka jest, ale tylko w długim terminie, nawet nie z tygodnia na tydzień.

Z tym 2100-2400 to mnie kolega rozbawił.blackeye Jesteśmy w 4 lub 5tym tygodniu serii, do końca jeszcze bardzo daleko. Tu tymczasem kontrakciorom do 2400 nie brakuje nawet 150 punktów (mniej niż 10%). Sam na poprzedniej sesji 5 tygodni przed jej zakończeniem modliłem się o określony przedział, po czym dostałem kopa.

Myślenie życzeniowe i jakieś prognozy na 2 mieszki do przodu to nonsens, szklana kula. De facto przed wyjściem nad 2400 winno się bronić już, póki jest to tanie. Bo 100 punktów wyżej (ok. 4% - nie do zrobienia?) będzie już bardzo drogie. W inwestycji najpierw kontrola ryzyka, potem stopa zwrotu.

Cytat:
BTW, nigdy nie rozumiałem tego powszechnego podejścia zgodnie z którym silny złoty to dobra informacja dla polskiego rynku akcji... czy to nie jest tak, że silny złoty oznacza dla zagranicy droższe polskie akcje? Think [a zgodnie z zasadą kupuj tanio, sprzedawaj drogo...Think ]

To nie jest powszechne podejście, tylko reguła. Zbadaj sobie korelacje rok po roku, zależność jest bardzo silna (chyba tylko w 2010 była słabsza). Gdy złoty się umacnia, to zagranica zarabia podwójnie - na papierze i na kursie. Oczywiście w drugą stronę też to działa.king

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 19 stycznia 2012 20:11:14
Heh, mogę sobie pozwolić na myślenie życzeniowe, bo jak pisałem trochę wcześniej, tą serię przeznaczyłem sobie na grę "suchą" bez prawdziwych pieniędzy... Anxious

Gdybym miał jakieś pozycje, to pewnie inaczej bym do tego podchodził. Zresztą wciąż uważam że 2100-2400 jest dobrą strategią na dzień dzisiejszy. Wiem że do wygaśnięcia sporo czasu, ale przecież pozycja też nie musi stać taka sama do końca:)
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

wapkil
0
Wysłane: 19 stycznia 2012 21:03:10
MarcinR napisał(a):
Myślenie życzeniowe i jakieś prognozy na 2 mieszki do przodu to nonsens, szklana kula. De facto przed wyjściem nad 2400 winno się bronić już, póki jest to tanie. Bo 100 punktów wyżej (ok. 4% - nie do zrobienia?) będzie już bardzo drogie. W inwestycji najpierw kontrola ryzyka, potem stopa zwrotu.

Problem w tym, że zysk i ryzyko są mocno ze sobą powiązane. Można się odpowiednio wcześnie bronić przed różnymi ewentualnościami (np. teraz przed wzrostem powyżej 2400 i spadkiem poniżej 2100), ale jeśli przesadzić z tą obroną, do osiągania zysków pozostanie tylko arbitraż.

Jaka będzie sytuacja w momencie wygaśnięcia nie powinno mieć w tej chwili żadnego znaczenia, ale jak już kiedyś pisałem, z każdej pozycji wynikają jakieś założenia. Na przykład ja w uproszczeniu zakładam, że teraz ,,z marszu'' nie przekroczymy 2450 punktów oraz że nagle nie spadniemy poniżej 2100 punktów. W marcu możemy być poza dowolnym z tych ekstremów, ale gdybyśmy którekolwiek osiągnęli w ciągu kilku dni, delta zabierze cały mój zysk i zaniesie Buldiemu. Chyba jedynym sensownym sposobem, przy pomocy którego mógłbym się przed takimi ewentualnościami bronić, byłaby w tej chwili realizacja aktualnego zysku (zamknięcie strategii).

Tak na marginesie, zauważ że gdyby kolega Wasilewski 10 stycznia sprzedał puty, o których dyskutowaliśmy, dziś mógłby odkupić je z około 50% zyskiem. Na pewno było to w pewnym stopniu ryzykowne, ale właśnie dzięki temu opłacalne :)
Edytowany: 19 stycznia 2012 21:08

MarcinR
0
Wysłane: 26 stycznia 2012 20:51:10
Co tam mistrzowie? Co powiecie na obecne wzrosty? Blisko 200 punktów przez parę ostatnich tygodni. Sam zaczynam budować coś ala condor, na pewno z pokryciem 2300-2400, ale chciałbym ten przedział wydłużyć o 100 punktów w jedną stronę. Szkoda tylko, ze nie wiem w którą.king

buldi
0
Wysłane: 26 stycznia 2012 21:23:15
W dobrym dla mnie kierunku się to zaczeło kręcić. Strategia wyszła dzisiaj nad kreskę. Niestety koleżanki Wapkila, a raczej spustoszenia jakie poczyniły przez to moje przedwczesne zajęcie długich pozycji na rynku o sporej zmienności nadal uniemożliwiają mi rozpoczęcie rysowania z sensem. A zaplanowałem w kolejnym ruchu otwarcie 7 shortów call 2300 by wyrysować pseudo długiego motyla.
Dobrze by było jeszcze troche podciągnąć przy wzroście zmienności, by wykres sie znalazł wyżej nad kreską.
Nie chcę tego ruchu zepsuć otwierając shorty przedwcześnie.
Mam jedynie nadzieję, że korekta, którą właśnie amerykanie próbują odtańczyć na swoim indeksie nie okaże się czymś nieprzewidywalnym.

wapkil
0
Wysłane: 26 stycznia 2012 21:56:10
buldi napisał(a):
A zaplanowałem w kolejnym ruchu otwarcie 7 shortów call 2300

Jak widać znów myślimy podobnie, chociaż dla bardzo różnych strategii :) Ja nadal mam coraz bardziej krzywe short strangle*, do którego dorzuciłem dzisiaj trochę short calli 2300 i 2400. Miałem nadzieję, że dojdziemy tutaj wcześniej i przy większej zmienności, ale mimo wszystko postanowiłem zaryzykować.

To taki prosty kierunkowy ruch z planowanym zyskiem głównie na (minus) delcie, czuję się więc niezbyt pewnie. Aktualny P/L mam teraz nad kreską do okolicy 2400 (bez uwzględnienia ewentualnego zysku z upływu czasu), więc wiele zapasu już mi nie zostało. Wygląda na to, że Stany na szczęście zachowują się zgodnie z planem, a w weekend theta popracuje na dodatkowych punktach. Mimo wszystko zastanawiam się jednak, czy jeśli WIG również spadnie nie zredukować liczby krótkich calli, realizując (oby) zysk na short callach 2300. Zmienność już chyba mocno nie spadnie, a i zerowy P/L w okolicy 2450 jakoś bardziej by mi odpowiadał :)

*edit: albo i nie strangle - nie wiem, jak się nazywa struktura trochę podobna do strangle, ale z kilkoma różnymi strike'ami (short call 2300 i 2400 oraz short put 1800, 2000 i 2100).
Edytowany: 26 stycznia 2012 22:10

buldi
0
Wysłane: 26 stycznia 2012 22:16:09
wapkil napisał(a):
.....albo i nie strangle - nie wiem, jak się nazywa struktura trochę podobna do strangle, ale z kilkoma różnymi strike'ami (short call 2300 i 2400 oraz short put 1800, 2000 i 2100).

Buła Wapkila. Angel

edytka: Wzrost powyżej jakiego poziomu zrobi się dla Ciebie niebezpieczy i jaki ruch planujesz gdyby się okazało że bykom jednak rozum odjęło?
Bez urazy za tą bułę:)
Edytowany: 26 stycznia 2012 22:29

wapkil
0
Wysłane: 26 stycznia 2012 23:26:10
buldi napisał(a):
edytka: Wzrost powyżej jakiego poziomu zrobi się dla Ciebie niebezpieczy

Drażliwe zadajesz Waść pytania ;)

kliknij, aby powiększyć

Najważniejsze są wykres w dniu wykonania (niebieska kropkowana linia) i P/L obecny (zielona kropkowana linia ciągła). Zielone kropki (bez linii) to przewidywany P/L przy spadkach i wzrostach, ale je trudno opisać - dla wybranych założeń względny sens mają tylko w wąskim zakresie kursu, mimo że rysowane są dla całości.

buldi napisał(a):
i jaki ruch planujesz gdyby się okazało że bykom jednak rozum odjęło?

Wykres, szczególnie po dzisiejszych ruchach, jest już poza moją strefą komfortu i niezależnie od nastroju byków i niedźwiedzi zabiorę się zaraz za przesuwanie go w prawo. Na przykład, o czym pisałem, odkupię calle 2300 i spróbuję przesunąć short puty, tak żeby P/L po lewej wypadł bliżej 2100 (również przesuwając wykres).

Od byków i niedźwiedzi zależy tylko, czy będę to robił z zyskami czy ze stratą. Wciąż oczywiście liczę również na moją serdeczną przyjaciółkę thetę wave

buldi napisał(a):
Buła Wapkila. Angel

buldi napisał(a):
Bez urazy za tą bułę:)

Może być buła :) Byle się tylko nie okazało, że to nie buła tylko buta...

buldi
0
Wysłane: 26 stycznia 2012 23:41:00
wapkil napisał(a):
buldi napisał(a):
A zaplanowałem w kolejnym ruchu otwarcie 7 shortów call 2300

Jak widać znów myślimy podobnie, chociaż dla bardzo różnych strategii :)

To mnie trochę zmyliło:)
Jednak planujemy przeciwne ruchy dla odwrotnych strategi i to jest logiczne.

Ze swojej strony i po starej znajomości, nie będę zbytnio naciskał na byki by się zbyt długo wygłupiały.
Jeszcze ze 100 pkt i postaram się namówić stadko do odwrotu:)
Edytowany: 26 stycznia 2012 23:42

wapkil
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 00:00:57
buldi napisał(a):
To mnie trochę zmyliło:)
Jednak planujemy przeciwne ruchy dla odwrotnych strategi i to jest logiczne.

Mnie również to zdziwiło. Pisałeś o planowanym sprzedawaniu short putów (edit: chodziło mi oczywiście o short calle d'oh!), czyli o czymś, co właśnie zrobiłem. W kontekście całej strategii wygląda to oczywiście inaczej, ale pojedynczy ruch jest taki sam.

Moja strategia faktycznie jest nadal odwrotna do Twojej, ale powoli zastanawiam się nad jej modyfikacją. Zmienność jest już na tyle niska, że kupowanie opcji również mogłoby być ciekawe :)

Ale to rozważania na przyszłość - najpierw poproszę o powrót do starego, dobrego, sprawdzonego zakresu 2200-2300. Wszyscy wiemy, że giełda to spokojne i racjonalne miejsce, a zbytnie szaleństwa nikomu nie służą. 2200-2300 to piękny przedział, w którym zarówno niedźwiedzie, jak i byki mogą znaleźć coś dla siebie. Przecież nikomu nie było w nim źle, prawda?

buldi napisał(a):
Ze swojej strony i po starej znajomości, nie będę zbytnio naciskał na byki by się zbyt długo wygłupiały. Jeszcze ze 100 pkt i postaram się namówić stadko do odwrotu:)

Dziękuję. Mogę się oczywiście zrewanżować przy minus stu punktach, ale to słaby rewanż, bo dla mnie byłby wtedy również opłacalny.
Edytowany: 27 stycznia 2012 00:09

buldi
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 00:28:01
Sorki za mentorski ton, ale - po wykresie - wydaje mi sie że zbyt ostro i zbyt wcześnie pojechałeś z shortami call 2400Think .....Podobnie jak ja zbyt wcześnie i przy zbyt wysokiej zmienności otwierałem długie.
Depozyty mogą dać popalić w takiej sytuacji i mogą Ci nie pomóc nawet koleżanki w obronie długimi callami które mimo spadku zmienności mocno dzisiaj podrożały.Think
Moim zdaniem przy kontynuacji wzrostów trza by ciąć - choć to brzydkie słowo.
Dam z siebie wszystko by Ci się udało jutro przy ewentualnej cofce zweryfikować kreski. Nie patrzył bym, że piątek i że kolejne dwa dni zadziałają na korzyść shortów.

Przywołam słowa Marcina "W inwestycji najpierw kontrola ryzyka, potem stopa zwrotu."

Nie edytowałem posta do którego sie odniosłeś, ale pal to licho - trzymam za Ciebie.thumbright
Edytowany: 27 stycznia 2012 00:34

wapkil
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 01:07:08
buldi napisał(a):
Sorki za mentorski ton, ale - po wykresie - wydaje mi sie że zbyt ostro i zbyt wcześnie pojechałeś z shortami call 2400

Dziękuję za uwagi. Wydaje mi się, że wbrew pozorom różnimy się tylko w interpretacji horyzontu czasowego i częściowo w sprawie szczegółów. Dorzucenie short 2400 moim zdaniem niekoniecznie było zbytnio ryzykowne. Choć to oczywiście zależy od dalszego rozwoju sytuacji. Kształt wykresu bardzo zmieniają 2300, które, jak napisałem, są czystą spekulacją pod oczekiwane cofnięcie. W zasadzie równie dobrze mógłbym ten ruch wykonać na kontraktach. Odkupienie 2300 powinno przesunąć zerowy P/L w okolicę 2450 a ,,lewą nogę'' wykresu w dniu rozliczenia w okolicę 2500. Na piątek powinno mi to wystarczyć :)

buldi napisał(a):
Moim zdaniem przy kontynuacji wzrostów trza by ciąć - choć to brzydkie słowo.

Jeśli ,,ciąć'' oznacza zmniejszanie zaangażowania w krótkie pozycje to tutaj również się zgadzamy. Częściowo na tym przecież będzie polegało przesunięcie wykresu w prawo, o którym wcześniej pisałem. Niezależnie od tego, czy będziemy mieli kontynuację wzrostów, czy spadki.

Wydaje mi się, że trochę inaczej patrzymy na budowanie strategii. Ty chyba bardziej konstruujesz docelowy kształt, mi zdarza się podchodzić do niej znacznie bardziej agresywnie i spekulacyjnie.

Dla ilustracji, niedawno wykres wyglądał tak:

kliknij, aby powiększyć

Po zakończeniu aktualnej zabawy po stronie wzrostów powinien być bezpieczniejszy.

Edytowany: 27 stycznia 2012 01:17

buldi
0
Wysłane: 28 stycznia 2012 12:43:41
Ponieważ do czwartku postanowiłem zamienić szaleństwo giełdowe na białe, wystawiam zlecenie na przyszły tydzień:
7 x short call 2300 po 150pkt

Wpadnie to wpadnie, a jak nie to sie będę martwił po powrocie.

Czarnych łabędzi Wam życzę.wave

MarcinR
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 19:43:10
Optymistyczne zlecenie buldi.king

Bardzo ciekawy masz ten wykres wapkill, przypomina condora ale takiego mniej pudełkowatego. Rozstawiałeś to spreadami typu +put2200/-put2300 czy jakoś inaczej?

Ogólnie to WIG20 zrobił się strasznie silny. 3 mieszki temu przy takiej serii w USA to pewnie bylibyśmy 100 punktów niżej. A tu złapali za rogi i nie puszczą. Aż zacząłem myśleć o inwestycje w calle lub spread byka 2400/2500. Gdyby przyszła jakaś korekta a'la 2% to pewnie zrobiłbym to na ślepo, ale chciwość na razie zwycięża. Zmienność jest niska, opcje są tanie... Żyć, nie umierać.

trendfollowerpl
0
Wpisów: 97
Wysłane: 31 stycznia 2012 15:33:46
racja , są tanie ale prawdopodobnie iv będzie jeszcze spadać.
już czekam na szczyt obecnej falki wzrostowej :)

pozdrawiam.
"This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name!"

Fort Minor
Remember The Name

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,507 sek.

binyvpvu
sqhodakj
cytjpsqd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hgwgsypa
adhtwbfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat