buldi napisał(a):Jak widać ja na tych długich mogę na razie od thety co najwyżej oberwać, natomiast mnie skusiła do zajęcia pozycji bliskość istonych wparć. Nie wierzę, że na tym poziomie zdołamy się dłużej utrzymać i w którąś stronę odbić musi.
Również mam takie wrażenie. Ciekawe, że gdy 29.XI doszliśmy do podobnego wniosku, rynek gwałtownie wybił tylko po to, żeby niedługo wrócić, tam gdzie był
buldi napisał(a):Nie chciałem takiej frajdy przepuścić, dlatego zdecydowałem sie zająć pozycje od poniedziałku.
Jest bardzo nieprawdopodobne, żeby nam obu opłacało się teraz zająć pozycje de facto obstawiające przeciwne charakterystyki zmienności. Wygląda na to, że wychodzimy z podobnych przesłanek, więc Tobie wypada wcześnie zająć pozycję, a mi jeszcze chwilę zaczekać.
Tak na marginesie, pisząc wcześniej o przewidywanym dziwnym zachowaniu poniedziałkowych cen opcji, nie sugerowałem bynajmniej, żebyś nie zajmował pozycji w poniedziałek. Chodziło mi tylko o to, żebyś uważał na ceny, bo pierwsze transakcje niekoniecznie muszą być sensowne (pisałeś o pierwszych cenach jakie padną na sesji).
buldi napisał(a):Wapkil - jeżeli chcesz zarabiać od początku na thecie, to moment może byc dobry, bo opcje na tej seri wydają się dosyć drogie.
Nie wiem jaką strategię będę otwierał, to zależy od cen, jeżeli jednak byłaby symetryczna, umiejscowienie środka w 2100 całkiem by mi odpowiadało. Ceny w okolicy 30% są wysokie, ale jeszcze nie bardzo wysokie. Myślę, że jeżeli nastąpi kontynuacja spadków, zmienność może jeszcze około 5 punktów procentowych wzrosnąć. Jeżeli natomiast nastąpią wzrosty, zmienność nie powinna gwałtownie spaść, za to zyskam na odsunięciu się od 2100. Dlatego chwilowo czekam.