PARTNER SERWISU
bqiavfue
1 2 3 4

Strategie opcyjne - marzec 2012

pawell_1610
0
Wpisów: 29
Wysłane: 31 grudnia 2011 13:29:48
Dziękuję Panowie za odpowiedź. W zasadzie, to źle sformułowałem pytanie, ale Wapkil odczytał w moich myślach, że chodzi o wyliczenie depo :)

Jako, że moim BM jest Alior, to nie mam takiej maszyny do opcji jak Ty - Buldi w swoim BOŚiu. Na potrzeby własnego arkusza, chciałem więc dowiedzieć się o "kursie rozliczeniowym"

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 4 stycznia 2012 18:40:12
buldi napisał(a):
Przyjmijmy kompromisowo, że obydwie Twoje koleżanki mnie leją.

Jak tam Buldi plany na nowy rok? Czekasz bez ruchu aż delta pogoni thetę i nawróci na dobrą (dla Ciebie) drogę vegę, czy może zamierzasz coś w strategii modyfikować?

Ja żeby podkarmić thetę i zneutralizować deltę dorzuciłem dziś u siebie trochę short putów 1900 i 2000. Mam takie przekrzywione coś na kształt short strangle (więcej short putów z kilku strike'ów). Delta jest niby neutralna, ale gdyby miały wrócić niedźwiedzie oberwę od vegi, powinienem więc chyba delikatnie kibicować bykom :)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 6 stycznia 2012 21:02:02
W nowym roku nadal naiwnie liczę na na silniejszy ruch w jakimkolwiek kierunku, bo jak na razie, od trzech tygodni tuptamy w miejscu. Twoje koleżanki już mi znacznie odchudziły portfel. Zmienność spadła a czas płynie nieubłaganie pogrążając coraz głębiej moją rękę w nocniku.
Na tych poziomach nie robię żadnych ruchów, bo nie chcę uśredniać stratnych pozycji podnosząc ryzyko.
Zatem czekam na moment w którym rynek coś postanowi.
Mam nadzieję, że zdąży do marca.blackeye

wapkil
0
Wysłane: 7 stycznia 2012 14:03:30
Koleżanki faktycznie chwilowo zachowują się nad podziw (dla mnie) dobrze - zasłużyły już u mnie na pochwałę z wpisem do akt. Nie sugerowałem ani automatycznego zwiększania pozycji, ani wprowadzania zmian dokładnie w tym momencie. Ja przed otwarciem pozycji staram się wymyślić ruchy przy różnych przyszłych zachowaniach rynku, stąd moje pytanie o takie alternatywy. Przy czym zamiast się tych planów trzymać, zwykle wymyślam jak je obejść, ale staram się z tym walczyć :)

Brak zmian oczywiście również jest jakimś ruchem. Wydaje mi się na przykład, że wraz z upływem czasu Twoja strategia traci założoną początkowo względną neutralność - wymaga silniejszej zmiany kursu, co wraz z zależnością od vegi coraz mocniej faworyzuje spadki.
Edytowany: 7 stycznia 2012 14:09

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 8 stycznia 2012 12:27:51
Troszkę się chyba buldi po prostu pospieszyłeś. Na rynku nie jesteś nowy, więc musiałeś wiedzieć, jak czasami potrafią wyglądać sesje do Nowego Roku. A pozycję masz nawet nie jak niedźwiedź, ale jak słoń.
Prawda jest taka, że jak rynek kopnie konkretnie w którąś stronę to utopisz się w gotówce.king Teraz tylko pytanie czy kop nastąpi i w jakiej formie. Równie dobrze możemy się mielić całą serię w przedziale węższym niż poprzednio - i klops! Także przy dużym ruchu może być różnie - wystarczy kilka głębokich korekt i ciężko będzie wysiedzieć na pozycji. Ale to tylko takie tam dywagacje.
Sam obstawiałbym wyniszczającego boczniaka, ze sporą ilością nudnych sesji gdzie po bandach będą nas rzucać tylko mocne newsy (jak z 30.11). Osobiście preferowałbym strategie sprzedażowe, spłaszczone na możliwie długim przedziale. Na poprzedniej serii obstawiałem przedział 2300-2400 i przelewarowałem. Obrona kosztowała mnie sporo i jak na ilość roboty, zysk był skromny. Najgorsza byłaby taka nuda jak rok temu, zmienność pełzająca po dnie. To co wtedy straciłem, odrabiałem cały następny kwartał. Powodzenia Panowie na tej serii.salute

wapkil
0
Wysłane: 8 stycznia 2012 16:48:51
MarcinR napisał(a):
Na poprzedniej serii obstawiałem przedział 2300-2400 i przelewarowałem

Obstawiałeś, czyli starałeś się utrzymać w nim na plusie aktualny P/L, czy maksimum profilu końcowej wypłaty (ewentualnie coś jeszcze innego)?

Jeśli wcześniej dobrze zrozumiałem, chyba niezbyt konsekwentnie ten przedział obstawiałeś - końcowe 2128 wypadło chyba blisko optimum Twojej strategii :)

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 8 stycznia 2012 23:01:50
Już Ci piszę. W tym przedziale była maksymalna wypłata w DW, wykres opadał po przekroczeniu 2300 i 2400. Przy 2300 bardziej, co jest głupotą nr 1. Przecież trend średnioterminowy był spadkowy, więc powinienem był bardziej realizować po prawej stronie wykresu.

To co prezentowałem w wątku o poprzedniej serii, to zgliszcza tego co było wcześniej. Miałem wystawionych dużo putów 2300, co w DW bardzo by mnie zabolało. Zamykałem je, przenosząc się na niższe poziomy - najpierw na 2200, potem 2100. Kosztowało mnie to ok. 75% zysku, który bym uzyskał, gdybyśmy się jednak przemielili do wygaśnięcia w przedz. 2300-400. W pewnym momencie sprzedanych miałem równo 20 opcji, czyli dopuszczalny limit w Bosiu. I tak dobrze, że udało się zabrać do kiesy cokolwiek.

Wszystko przez zwykłą chciwość. Miałem świetną bazę do spłaszczenia wykresu, ale nie zrobiłem tego bo potencjalny wynik w DW działał mi na wyobraźnię. No to dostałem w czambuł.Eh? Człowiek się uczy, na opcjach traduję roczek niecały, a i tak do 06.2011 były głównie kontrakciory. Nadal lubię FW, ale zima-wiosna 2011 trochę mnie wykrwawiły i zmniejszyłem sobie profilaktycznie magazynek. A opcje są super.king

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 9 stycznia 2012 11:04:50
Tak sobie myślę, żeby postawić SHORT STRANGLE z cenami 2100 i 2400... (czyli dokładnie odwrotnie niż Ty, buldi :))

Czy orientujecie się może, czy XTB (a jeśli nie to jakiś inny broker opcji) przyjmuje zabezpieczenia w akcjach/obligacjach?
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
Edytowany: 9 stycznia 2012 11:22

wapkil
0
Wysłane: 9 stycznia 2012 15:38:16
MarcinR napisał(a):
I tak dobrze, że udało się zabrać do kiesy cokolwiek. Wszystko przez zwykłą chciwość. Miałem świetną bazę do spłaszczenia wykresu, ale nie zrobiłem tego bo potencjalny wynik w DW działał mi na wyobraźnię. No to dostałem w czambuł.Eh?

Dziękuję za wyjaśnienie. Żadna sztuka ustawić strategię i patrzeć jak theta zarabia, czasem lekko modyfikując (co właśnie ćwiczę). Prawdziwa zabawa zaczyna się, gdy trzeba walczyć z rynkiem. Chyba właśnie wtedy można się najwięcej nauczyć.

Jak kiedyś już Buldiemu pisałem, wydaje mi się, że sam wykres wyniku w DW bywa bardzo mylący. Prawda często leży gdzieś pośrodku pomiędzy wykresem w DW, tym samym wykresem ważonym prawdopodobieństwem i wykresem P/L. Przynajmniej do czasu, gdy pojawi się kolejny czarny łabędź, tym razem ozłacając Buldiego i zabijając moją strategię :)

wasilewski napisał(a):
Czy orientujecie się może, czy XTB (a jeśli nie to jakiś inny broker opcji) przyjmuje zabezpieczenia w akcjach/obligacjach?

Nie wiem dlaczego niektórzy tych zabezpieczeń nie przyjmują, skoro KDPW je dopuszcza. Taki depozyt pod derywaty działa na przykład w Aliorze.
Edytowany: 9 stycznia 2012 15:40

buldi
0
Wysłane: 9 stycznia 2012 16:11:26
wasilewski napisał(a):
Tak sobie myślę, żeby postawić SHORT STRANGLE z cenami 2100 i 2400... (czyli dokładnie odwrotnie niż Ty, buldi :))

Słuszne podejście: zajęcie przeciwnej pozycji do mojej jest prawie gwarancją sukcesu. blackeye
A tak na poważnie widzę że założyłeś mediane wg boczniaka z ostatnich pięciu nmiesięcy. Trochę to wydaje mi się ryzykowne biorąc pod uwagę fakt, że jednak jesteśmy bliżej dolnej bandy a trend długotermonowy raczej mamy spadkowy. Do shortów nie przekonuje mnie też w tej chwili poziom zmienności, wynikający z tego że od miesiąca poruszamy się w dosyć wąskim baczniaku. Dla mnie są one obecnie za tanie, nie wspominając o obecnych poziomach na których kompletnie nie opłaci mi się otwierać krótkich.

Nie chciałem uśredniać taniejących longów, ale po zastanowieniu właśnie z uwagi na spadek zmienności jutro otworzę kolejne pozycje z odleglejszych strików:
4 x long call 2400
4 x long put 1800

No to sie jeszcze pochwalę tą katastrofą jaką poczyniły w wątkowym portfelu koleżanki Wapkila,które gorąco pozdrawiam.

kliknij, aby powiększyć

buldi
0
Wysłane: 9 stycznia 2012 16:31:49
MarcinR napisał(a):
Troszkę się chyba buldi po prostu pospieszyłeś. Na rynku nie jesteś nowy, więc musiałeś wiedzieć, jak czasami potrafią wyglądać sesje do Nowego Roku. A pozycję masz nawet nie jak niedźwiedź, ale jak słoń.

Sesje są nudne bo obroty niskie ale patrząc na rozpiętość wachań w pierwszym miesiącu po wygaśnięciu seri grudniowej w ostatnich latach widzę coś takiego (na oko, bez precyzyjnych wyliczeń)
2006/7' ok 300pkt
2007/8' ok 900pkt
2008/9' ok 400pkt
2009/10' ok 200pkt
2010/11' ok 200pkt

a teraz pi razy drzwi 100pkt i to w dodatku na początku bessy.

Toż to zmowa jest jakaś i intryga Goldmanów przeciwko mojej strategi.d'oh!
Edytowany: 9 stycznia 2012 16:33

wapkil
0
Wysłane: 9 stycznia 2012 20:02:40
buldi napisał(a):
wasilewski napisał(a):

Słuszne podejście: zajęcie przeciwnej pozycji do mojej jest prawie gwarancją sukcesu. blackeye
A tak na poważnie widzę że założyłeś mediane wg boczniaka z ostatnich pięciu nmiesięcy. Trochę to wydaje mi się ryzykowne biorąc pod uwagę fakt, że jednak jesteśmy bliżej dolnej bandy a trend długotermonowy raczej mamy spadkowy. Do shortów nie przekonuje mnie też w tej chwili poziom zmienności, wynikający z tego że od miesiąca poruszamy się w dosyć wąskim baczniaku. Dla mnie są one obecnie za tanie

To w tym momencie byłoby bardzo kierunkowe short strangle. Jeśli kurs wzrośnie, zarobiłoby głównie na tym ruchu - zmienność (i theta) byłaby tu chwilowo raczej dosyć wtórna. Oczywiście jeśli kurs spadnie, byłoby odwrotnie (edit: przy czym przy spadku pojawiłyby się zapewne istotne straty z powodu zmienności). Nie jestem pewien, czy przy takich założeniach nie byłoby sensowniej rozstawić bull spread, albo po prostu sprzedać puty.

buldi napisał(a):
No to sie jeszcze pochwalę tą katastrofą jaką poczyniły w wątkowym portfelu koleżanki Wapkila,które gorąco pozdrawiam.

Koleżanki również pozdrawiają i polecają się na przyszłość wave
Edytowany: 9 stycznia 2012 20:19

wasilewski
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 14:00:22
buldi napisał(a):

A tak na poważnie widzę że założyłeś mediane wg boczniaka z ostatnich pięciu nmiesięcy. Trochę to wydaje mi się ryzykowne biorąc pod uwagę fakt, że jednak jesteśmy bliżej dolnej bandy a trend długotermonowy raczej mamy spadkowy. Do shortów nie przekonuje mnie też w tej chwili poziom zmienności, wynikający z tego że od miesiąca poruszamy się w dosyć wąskim baczniaku. Dla mnie są one obecnie za tanie, nie wspominając o obecnych poziomach na których kompletnie nie opłaci mi się otwierać krótkich.

Może rzeczywiście za niską premię bym zebrał biorąc pod uwagę ryzyko... Jednak alternatywą jest pozostanie poza rynkiem, bo w zdecydowane wybicie poza ten boczniak do 3 tygodnia marca nie wierzę :) chyba, że... strategia zaproponowana niżej:

wapkil napisał(a):

To w tym momencie byłoby bardzo kierunkowe short strangle. Jeśli kurs wzrośnie, zarobiłoby głównie na tym ruchu - zmienność (i theta) byłaby tu chwilowo raczej dosyć wtórna. Oczywiście jeśli kurs spadnie, byłoby odwrotnie (edit: przy czym przy spadku pojawiłyby się zapewne istotne straty z powodu zmienności). Nie jestem pewien, czy przy takich założeniach nie byłoby sensowniej rozstawić bull spread, albo po prostu sprzedać puty.

Tak czy inaczej, dzięki wielkie za te uwagi ;) Pewnie jeszcze tę serię rozegram "na sucho" żeby się w opcje nie władować bez porządnej wiedzy. Na razie pilnie śledzę ten wątek i trzymam za Was kciuki :)
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)

buldi
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 16:28:41
Zlecenia zostały zrealizowane w średnich cenach:
4 x long call 2400 po 17,48pkt
4 x long put 1800 po 10,85pkt

Tak to wygląda obecnie:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 10 stycznia 2012 17:24:18
Trochę wątek poboczny ale zobaczcie, że wybór brokera niesie za soba też ryzyko. Nie wiem o jakie opcje chodzi ale nie wiedziałem że "tak można" kombinować:

Cytat:
W uzasadnieniu KNF napisała, że od grudnia 2009 do czerwca 2011 X-Trade Brokers stosował współczynniki delta, obliczone za pomocą własnych modeli wyceny opcji bez uzyskania zgody Komisji.
Współczynnik delta określa skalę zmiany ceny opcji w reakcji na zmianę ceny instrumentu bazowego.

pulsinwestora.pb.pl/2541210,89...

wapkil
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 17:42:09
wasilewski napisał(a):
chyba, że... strategia zaproponowana niżej:

Dla pewności chciałbym tylko uzupełnić, że ja tej strategii ani nie proponowałem, ani do niej nie zniechęcałem. Po prostu zauważyłem, że przy założeniach, które jak sądzę Ci przyświecały w danym momencie wydawała się sensowniejsza. Samych założeń nie oceniałem (choć sam również obstawiałem chwilowe wzrosty). Poza tym na przykład zwykłą sprzedaż gołych put-ów ciężko nazwać strategią, choć może posłużyć jako otwarcie przyszłej strategii lub uzupełnienie istniejącej :)
Edytowany: 10 stycznia 2012 17:51

wapkil
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 17:51:32
Kamil Gemra napisał(a):
Trochę wątek poboczny ale zobaczcie, że wybór brokera niesie za soba też ryzyko. Nie wiem o jakie opcje chodzi ale nie wiedziałem że "tak można" kombinować:

To inne opcje - Forex'owe OTC (over the counter), nie opcje notowane na GPW.

W przypadku opcji, którymi handluje się na GPW broker jest tylko pośrednikiem i nie ma raczej powodu szkodzić klientowi (pomijając na przykład ewentualne próby front runningu, ale to dla opcji na GPW nie ma sensu). W zasadzie powinien klientowi nawet dobrze życzyć, bo osiągający sukcesy klient dłużej będzie generował prowizje.

Inaczej jest w przypadku Forex'owych market makerów, którzy sami są drugą stroną transakcji, jak zapewne w tym przypadku XTB. Jeśli przyjrzysz się działaniu segmentu rynku FX skierowanego do drobnych klientów detalicznych takie zdarzenia powinny przestać Cię dziwić, ale nie mają one nic wspólnego z opcjami omawianymi w tym wątku.
Edytowany: 10 stycznia 2012 17:53

wasilewski
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 09:26:59
wapkil napisał(a):

Dla pewności chciałbym tylko uzupełnić, że ja tej strategii ani nie proponowałem, ani do niej nie zniechęcałem. Po prostu zauważyłem, że przy założeniach, które jak sądzę Ci przyświecały w danym momencie wydawała się sensowniejsza. Samych założeń nie oceniałem (choć sam również obstawiałem chwilowe wzrosty). Poza tym na przykład zwykłą sprzedaż gołych put-ów ciężko nazwać strategią, choć może posłużyć jako otwarcie przyszłej strategii lub uzupełnienie istniejącej :)

Tak też zrozumiałem Twoją wypowiedź ;)

Co do problemu, poruszanego przez Kamila, współczynniki delta, których używał XTB a których używać nie mógł, odnoszą się prawdopodobnie do wyliczania wymogu kapitałowego (taki bufor bezpieczeństwa dla wierzycieli domu maklerskiego, wprowadzony dyrektywą MIFID), więc na cenę opcji raczej nie miał wpływu...

wapkil
0
Wysłane: 11 stycznia 2012 21:52:03
wasilewski napisał(a):
Co do problemu, poruszanego przez Kamila, współczynniki delta, których używał XTB a których używać nie mógł, odnoszą się prawdopodobnie do wyliczania wymogu kapitałowego (taki bufor bezpieczeństwa dla wierzycieli domu maklerskiego, wprowadzony dyrektywą MIFID), więc na cenę opcji raczej nie miał wpływu...

Faktycznie - KNF pisze o naruszeniu art. 105 ust. 1 pkt 3 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi, czyli jak rozumiem odnosi się do rozporządzenia o wymogach kapitałowych (Rozporządzenia w sprawie zakresu i szczegółowych zasad i 26 kolejnych wyrazów, uwielbiam takie zwarte tytuły...). Innymi słowy nie ma to bliższego związku ani z opcjami notowanymi na GPW, ani (jak myślałem) z żadnymi innymi, którymi handlują.

wasilewski
0
Wysłane: 19 stycznia 2012 10:06:12
Jak tam panowie? Ten niespodziewany minitrendzik wzrostowy nic w Waszych strategiach nie zmienia?

Mnie tylko przekonuje, że nie wyjdziemy poza 2400-2100 :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,914 sek.

binyvpvu
sqhodakj
cytjpsqd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hgwgsypa
adhtwbfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat