PARTNER SERWISU
ibteqxys
1 2 3 4
myamlak
10
Wpisów: 121
Wysłane: 18 września 2009 05:28:23 przy kursie: 9,55 zł
cyklotyk napisał(a):

Ja mam cichą nadzieję (kupiłem jakiś czas temu akcje), że jak wejdą samochody
elektryczne, to ołów będzie droższy od złota.

Jeśli wejdą do powszechnego użytku, to dość mało prawdopodobne, żeby używały ołowiowych akumulatorów.

mar3k
0
Wpisów: 15
Wysłane: 18 września 2009 07:34:36 przy kursie: 9,55 zł
Zwróćcie uwagę na cenę akcji na wczorajszych i przedwczorajszych transakcjach pakietowychThink

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 18 września 2009 11:13:29 przy kursie: 10,10 zł
mar3k napisał(a):
Zwróćcie uwagę na cenę akcji na wczorajszych i przedwczorajszych transakcjach pakietowychThink

rzeczywiscie..12 zl..Think
macd jakby chcial sygnal kupna wygenerowac
tylko te malutkie wolumeny transakcji martwia
/edit
no i w sumie okolice 9 zl mozna traktowac jako w miare stabilne wsparcie
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"
Edytowany: 18 września 2009 11:19

mar3k
0
Wysłane: 18 września 2009 13:10:28 przy kursie: 10,10 zł
No, ruszyło...

mar3k
0
Wysłane: 9 października 2009 13:56:25 przy kursie: 11,00 zł
Patrzcie Państwo jaki obrótWhistle

kijekjjk
0
Wysłane: 9 października 2009 14:28:27 przy kursie: 11,00 zł
no niezle..
historycznie patrzac ostatnio taki obrot byl na czarnej swieczce 22,12,2008
pozniej poszlo troche do gory i znalazlo nowy dolek..
teraz wychodzi na to ze swieczka bedzie optymistyczna
Tak ja to widzę"

bartekm
0
Wpisów: 213
Wysłane: 9 października 2009 15:45:46 przy kursie: 11,00 zł
olbrzymi wolumen jak na tą spółkę faktycznie

o ile wyniki za pierwsze półrocze były niezbyt zadowalające to trzeci kwartał może być ciekawy

wystarczy spojrzeć jak kształtowała się cena ołowiu

kliknij, aby powiększyć

spółka do obserwacji Think

kijekjjk
0
Wysłane: 16 listopada 2009 13:28:40 przy kursie: 13,38 zł
na 13 zl solidny opor widze
przydaloby sie go przebicie na jakims cywilizowanym obrocie..inaczej..korekta czeka ten walor
Tak ja to widzę"

mar3k
0
Wysłane: 16 listopada 2009 16:24:13 przy kursie: 13,38 zł
finanse.wp.pl/kat,7069,title,I...
02.11. Warszawa (PAP) - ING Otwarty Fundusz Emerytalny zwiększył zaangażowanie w Orle Białym do 6,02 proc. - podał Orzeł Biały w komunikacie.

Trochę stare info, ale widać że spółka dobra na long term

cyklotyk
0
Wpisów: 47
Wysłane: 17 listopada 2009 13:00:45 przy kursie: 12,99 zł
Uprzejmie proszę WatchDog'a o ocenę raportu.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 listopada 2009 01:30:45 przy kursie: 12,50 zł
Jeśli trzymasz te akcje, to czy odrobiłeś lekcję z makrotoczenia spółki?
Ceny ołowiu w produkcji i w sprzedaży, zakres wahań, skąd popyt, skąd podaż, czyli z kim handluje i z kim konkuruje Orzeł Biały?
Samo przekonanie "będzie dobrze" to mało.

Spółka w każdym razie idzie równo ze wskaźnikami, i inaczej niż twierdzi zarząd, cyklicznie:
www.stockwatch.pl/gpw/orzbialy...

III kwartał był jednak poniżej oczekiwań wynikających z sezonowości i trendów sprzedaży. Mamy tu zdarzenie kuriozalne: wynik na transakcjach zabezpieczających ceny ołowiu, odniesiono bezpośrednio na... przychody. Co ciekawe, jest to -11 mln zł, w sytuacji gdy ceny ołowiu w tym czasie spadły. Czyli było to zabezpieczenie przed wzrostem?
W tej sytuacji analiza marży nie ma sensu.
Widzę negatywne sygnały na bilansie: wzrosły należności i zapasy, a także zobowiązania. Przepływy operacyjne są mocno ujemne i wskazują na gromadzenie się zapasów oraz rozliczeń międzyokresowych. Takie rzeczy jakoś nigdy nie są komentowane w sprawozdaniu, a jest to pole do dużego sterowania wynikiem.
Który to wynik, abstrahując od powyższego, też mi się nie podoba. Na poziomie zysku netto jest cały czas OK, ale "całkowite dochody" tj. po uwzględnieniu różnic kursowych są mocno ujemne. Druga zagadka: skoro już raz odniesiono je na przychody (wg informacji ze str. 30), czy jest to drugi raz to samo, czy może coś innego? W każdym razie, co by nie mówić o zysku, to go nie ma - bo wartość księgowa znowu spadła. Nie wiem jak tak można naplątać sprawozdawczość takiej niedużej i prostej spółki.

cyklotyk
0
Wysłane: 3 grudnia 2009 19:20:40 przy kursie: 13,26 zł
WatchDog napisał(a):
Jeśli trzymasz te akcje, to czy odrobiłeś lekcję z makrotoczenia spółki?
Ceny ołowiu w produkcji i w sprzedaży, zakres wahań, skąd popyt, skąd podaż, czyli z kim handluje i z kim konkuruje Orzeł Biały?
Samo przekonanie "będzie dobrze" to mało.

No dobra, usprawiedliwienia chorobowego nie mam, udawanie, że się nie słyszało wyczytywanego nazwiska nie skutkuje, Pan Profesor zaprosił do tablicy - idę. Ze szkoły pamiętam, że jak się mało wiedziało, to trzeba było jakoś zagadać Profesora. Nie ze wszystkimi się udawało, ale walczyć trzeba. Kiedyś sławny Kruczek na egzaminie z fizyki na PW (kto zdawał, to wie, że to nie był spacerek!) zadał mi pytanie "A jaka jest, synku, temperatura plazmy?" Nie miałem zielonego pojęcia, ale przy pomocy anegdot udało mi się wyżebrać termin poprawkowy za godzinę, zamiast wyrzucenia indeksu przez okno i okrzyku "Won, debilu!"

A więc, Panie P'sorze, na trop spółki Orzeł Biały wpadłem analizując nasz rynek po lekturze rozdziału "Idealna firma" z biblii Zenona Komara "Sztuka spekulacji". Zastanawiałem się, która firma spełnia opisane tam warunki i wyszło mi, że OBL jest niezły. No bo zobaczmy (cytaty z Komara kursywą):

"Idealna firma musi być zaangażowana w idealnie prostą działalność, a idealna działalność musi być nudna i pospolita".
OBL wydobywa ołów i plastik ze zużytych akumulatorów i poddaje recyklingowi. Istnieje coś prostszego i mniej ekscytującego?
Pasuje do koncepcji Komara.

"Idealna firma musi mieć bardzo pospolitą i nieciekawą nazwę."
Nazwa "Orzeł Biały S.A." wydała mi się tak niewdzięczna, niedźwięczna, nietrafiona, pompatyczna i szaro-bura (przepraszam wszystkich narodowców), że moim zdaniem pasuje jak ulał. A OBL to pewnie skrót od "obleśny".
Pasówka.

"Idealna firma nie tylko powinna produkować coś wybitnie nudnego i mieć nudną nazwę, ale dodatkowo powinna wywoływać odrazę, dreszcze lub ogólne obrzydzenie graczy giełdowych".
Ołów - trujący. Kwas - żrący. Zużyte akumulatory to syf, który zalega w garażu lub piwnicy i którego każdy chętnie się pozbędzie. I jeszcze taki akumulator dużo waży i niewygodnie go nosić, bo nie ma jak go złapać, a ręce pobrudzi na bank. Bleee!
Znowu pasówka.

"Idealna firma nie wywołuje żadnego zainteresowania. Jeżeli znajdziesz taką firmę, znajdziesz potencjalnego zwycięzcę"
Też pasuje.
Informacji o OBL próżno szukać w serwisach, czy mediach. Na StockWatchu (prawie) nikt nic nie pisze. 1000 na 1000 spytanych osób nie ma pojęcia, co to za firma. Tylko ciiiicho, żeby się nie rozniosło!

"Idealna firma musi mieć swoją specjalność".
Wyobrażam sobie, że do takiej działalności jak prowadzi OBL trzeba góry certyfikatów, pozwoleń itp. itd. I sporo know-how. To dobrze. Nie jest łatwo założyć firmę, która wyrwie OBL rynek.

"Idealna firma dysponuje produktem o stałym popycie."
Właśnie kilkadziesiąt milionów Chińczyków czy Hindusów kupiło pierwszy samochód, a ponad miliard niezmotoryzowanych zazdrośnie zerka na ich nowe cacka. Popyt jak czarna dziura - zassie każdą ilość towaru, przynajmniej wedle naszej skali. Miliarda samochodów ustawionych obok siebie chyba nikt nie jest sobie nawet w stanie wyobrazić (tak na szybko - można nimi opasać kulę ziemską z 50 razy!). A każdy samochód, to akumulator! Wymieniany co kilka lat. A już Obama i inni eko-maniacy zadbają, żeby takiego akumulatora nie dało się wyrzucić na śmietnik.

To tyle, panie Profesorze. Zaliczyłem na 3=?

A jakby ktoś słyszał o innej takiej firmie, to niech po cichutku da znać.
Edytowany: 3 grudnia 2009 19:26

WatchDog
50
Wysłane: 3 grudnia 2009 19:46:12 przy kursie: 13,26 zł
4+

Czy idealna firma powinna mieć też beznadziejny zarząd? Anxious

cyklotyk
0
Wysłane: 3 grudnia 2009 19:52:30 przy kursie: 13,26 zł
WatchDog napisał(a):
4+

Czy idealna firma powinna mieć też beznadziejny zarząd? Anxious

Akurat o tym Komar nie pisze. Pisze tylko, że:

Członkowie zarządu idealnej firmy kupuja jej akcje jak zwariowani."

W tym przypadku chyba nie kupują, bo firma nic o tym nie pisze. Czyli zarząd jest tak beznadziejny, że nawet własnych akcji nie kupuje, pomimo, że zarządza idealną firmą.
Edytowany: 3 grudnia 2009 19:54

mar3k
0
Wysłane: 4 grudnia 2009 08:05:11 przy kursie: 13,26 zł
www.money.pl/gielda/wiadomosci...
Cytat:
Orzeł Biały planuje skup do 1,25 mln akcji własnych, stanowiących 7,51 proc. kapitału zakładowego spółki, w celu ich umorzenia. Na pokrycie łącznej ceny kupna akcji spółka utworzy kapitał rezerwowy w wysokości 10 mln złotych.

Coś kupują, spółka niewątpliwie ciekawatoothy7

WatchDog
50
Wysłane: 4 grudnia 2009 09:22:52 przy kursie: 13,69 zł
mar3k napisał(a):
Coś kupują, spółka niewątpliwie ciekawa toothy7

Dzięki że nas oświeciłeś.

Dla mnie to dowód na to, że mają nadpłynność. 36 mln zł na koniec III kwartału, z którymi nie ma co zrobić. A tak się zarzekali w raporcie, że spełnili cele emisyjne. W porządku, tylko nie widzę (jeszcze) zwrotu z inwestycji: za ostatnie 12 miesięcy mieli przychody 190 mln zł, a dwa lata wcześniej w analogicznym okresie, 231 mln zł.
Zwrócenie pieniędzy akcjonariuszom jest w tej sytuacji jak najbardziej na miejscu.

mar3k
0
Wysłane: 5 grudnia 2009 08:36:19 przy kursie: 13,69 zł
gielda.wp.pl/index.html?a=1&am...
Cytat:
ORZBIALY 18,50 999,0 27000

Jeśli powtórzy się scenariusz z połowy września (patrz wyżej) za 2 miesiące przebijamy 20 wav
Gorzej z immo Pray
Edytowany: 5 grudnia 2009 08:40

cyklotyk
0
Wysłane: 19 marca 2010 15:08:27 przy kursie: 19,20 zł
Komar się nie mylił (patrz mój post z 3.12.2009).

A jeszcze podobno sroga zima im pomogła, bo ludzie masowo wymieniali akumulatory.

Tak trzymać!
Edytowany: 19 marca 2010 15:08

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 23 marca 2010 11:56:30 przy kursie: 19,25 zł
Orzeł Biały ( www.stockwatch.pl/gpw/orzbialy... ) opublikował ostatnio wyniki roczne za2009. Przyglądam się ostatnio tej spółce, więc omówię. Od dawna staram się przemycić w moich analizach opinię, że sprawozdanie to nie tylko cyferki i nie tylko obraz finansów firmy, ale po części również luneta, przez którą można popatrzeć na to, co w środku. A że wgląd jest w dość szeroki obszar, obraz trudniej upiększyć, niż np. w katalogach handlowych. Co widać w przypadku Orła Białego? Przede wszystkim, że to firma pełna sprzeczności. W zasadzie nie można postawić żadnej tezy, żeby za chwilę nie znaleźć kontrargumentów. Dlatego rozczaruję Kolegę Cyklotyka, bo wiele rzeczy mi się nie podoba.

Odpalamy sprawozdanie i widzimy bardzo ładny wizualnie i przejrzysty dokument. To tylko pozory – w rzeczywistości raport jest bardzo niestarannie przygotowany. Miałem się nawet nie czepiać, ale w pewnym momencie moja tolerancja została przekroczona. Zapomnijmy o literówkach, to się zdarza każdemu. Ale niegramatyczne teksty w stylu: „W roku 2007 ze względu na oceniany przez Zarząd jednostki dominującej niewielką zmienność (volatility) tego kursu oraz stosunkowo duże koszty tego Zarząd nie wdrożył polityki zabezpieczania się przed tym ryzykiem.” (Sprawozdanie str. 50 – Ryzyko walutowe) podważają moje zaufanie do dokumentów, ponieważ jasno wskazują na bezrefleksyjne kopiowanie z wersji poprzedniej. A to oznacza ryzyko, że serwują nam nieaktualne informacje. To też jeszcze bym przeżył, ale szczytem wszystkiego jest odniesienie się do niewłaściwego - co więcej nieistniejącego (!!!) - punktu: „Zasady rachunkowości Grupy dotyczące instrumentów pochodnych zostały omówione w pkt. 3.2 „Uznawanie i wycena instrumentów finansowych”. (Sprawozdanie str. 50 – Ryzyko rynkowe). Otóż właściwy punkt, to 2.2. „Polityka rachunkowości” (inny numer i inny tytuł). A punkt 3.2 w ogóle nie istnieje – jest luka w numeracji :)) Dwa takie zonki na jednej stronie. Jak całe finanse są tak prowadzone, to brawo!

Następna sprzeczność – sprawozdanie jest niedopracowane, ale jest całkiem detaliczne. I tutaj widzę, że w firmie panuje pewna dysfunkcja. Mianowicie brak człowieka, który zajmowałby się stricte finansami. Nie ma dyrektora finansowego. Jest Wiceprezes do spraw handlowo-finansowych. Z całym szacunkiem, ale w takiej spółce, to już wypadałoby rozdzielić te dwie sprawy. Po pierwsze, to już chyba trochę za dużo, jak na jednego człowieka, po drugie finanse na tym poziomie, co spółka giełdowa, to już dość skomplikowana zabawka. Efekty tej personalnej unii widać właśnie w sprawozdaniu. Jest bardzo księgowe – dużo detalicznych tabelek, ale czasem trudno wyczytać z nich to, co interesujące dla inwestora, bo często brakuje pod nimi odpowiednich słownych opisów. Poza tym wiele tabelek ma kolejność 2008 -> 2009, a to stara, księgowa szkoła. Teraz dane prezentuje się odwrotnie. Pan wiceprezes zaś najwyraźniej nie znalazł czasu, aby zweryfikować sprawozdanie (bądź tego nie wie). A przecież to wizytówka firmy giełdowej! Ale handlowiec niekoniecznie, musi to czuć. Liczą się katalogi produktów i oferty. Księgowość dla sprzedawcy, to przecież tylko cyferki bez wartości dodanej i miejsce, gdzie rozlicza się wydatki służbowe. Może zaznaczę tutaj, że nie jestem księgowym :)

Jednak mimo, że prezentacja funkcji finansowej została potraktowana „po macoszemu”, nie oznacza to, że finanse są prymitywne. Firma stosuje na szeroką skalę hedging przepływów pieniężnych (czyli trudniejszą odmianę, wymagającą budżetowania przychodów) oraz stosuje rachunkowość zabezpieczeń. Instrumenty finansowe bujają jednak kapitałem oraz wartością sprzedaży, a to drugie świadczy, że nie działają do końca tak, jak powinny.

Teraz wyniki.
Wyglądają słabo. Ale to stwierdzenie też można obalić. Po pierwsze sprzedaż ilościowa jest na poziomie zbliżonym do poprzedniego roku. Po drugie sprzedaż wartościowa również jest zbliżona (patrz Sprawozdanie Zarządu). Wahania sprzedaży wynikają z wpływu transakcji zabezpieczających. W tym kontekście cytowana przez Parkiet wypowiedź prezesa, że wyniki nie są zadowalające, ale akceptowalne i że poprzedni rok był trudny, traktuję jako kokieterię. Choć można również przyjąć, że prezes nie do końca rozumie, jak działają stosowane zabezpieczenia. Znów – wychodzi brak w Zarządzie człowieka od finansów.

Nie zaniepokoił mnie więc spadek sprzedaży. To, co mnie zaniepokoiło to coś, za co odpowiada zwykle dyrektor handlowy – jakość kontrahentów i zarządzanie należnościami. W firmie pojawił się duży nawis płatniczy – należności wzrosły z 20,9m do 54m. Uwaga – 13m to należności przeterminowane!

Wzrosły również zapasy, ale nie wynika to z osłabienia popytu, tylko z optymizmu Zarządu, co do roku 2010. Gromadzone są zapasy materiałów, a nie produktów gotowych oraz rośnie produkcja w toku. Przygotowują się do odbicia. Oby się nie pomylili. Oba te czynniki wpłynęły na znaczący spadek wolnej gotówki. Jednak firma wciąż ma jej dużo (16,5m). Problem w tym, że 10,6m to margin dla kontraktów futures, a więc kasa zablokowana!

Z pozostałych pozycji zwraca uwagę wzrost kosztów sprzedaży – wszystko jest jednak w porządku, koszty te dotyczą sprzedanych towarów, której nie było w 2008r., a na której zarobiono.

Cash operacyjny potwierdza to, co widać w bilansie – zator w należnościach plus wzrost zapasów – i w efekcie jest fatalny. W cash flow inwestycyjnym widać, że firma zrolowała instrumenty finansowe. Fakt, że nie mogę doszukać się ich w aktywach oraz kapitał z aktualizacji wyceny plus duża gotówka zablokowana pod margin sugerują, że zabezpieczenia nadal działają przeciwko firmie. Podstawowe pytanie teraz to, czy rzeczywista sprzedaż zrównoważy ten efekt. W CF finansowym widać zaś spłatę i tak już minimalnego zadłużenia.

Z-score jest bardzo dobry: www.stockwatch.pl/gpw/orzbialy... Firma jest bardzo bezpiecznie finansowana oraz ma zyski. Jednak i tę tezę można obalić, bo np. wcale nie mamy aż tyle wolnej gotówki, a bilans nie jest taki zdrowy, jak by się wydawało. Anty_Teresa przestrzega zawsze przed mechanicznym stosowaniem automatycznych wskaźników. Podpisuję się pod tym tutaj. To jest bardzo wygodne narzędzie do selekcji firm do dalszej analizy. Dzięki temu nie trzeba tracić czasu na spółki, które od razu wypadają źle. Nie jest to jednak kolejny Święty Graal.

Kilka luźnych spostrzeżeń.
- Znalazłem małe kuriozum! Mianowicie firma zakupiła udziały w spółce Orzeł Surowce Sp. z o.o. za 7 tys. zł generując przy tym goodwill w kwocie 2 tys. złotych!!!
- Finanse są klasycznie księgowe, vide wspomniane wyżej tabelki w kolejności 2008/2009, ale jest też wzmianka o zakupie przenośnika ślimakowego za 4 tys. złotych oraz o tym, że Wiceprezes Zarządu dostał 3,5 koła jako ryczałt za telefon…
- Odpis na zapasy (3m pln) zniknął, ale został wykorzystany, a nie odwrócony – nie udało się więc tego sprzedać.

Niezrozumiałe są dla mnie niektóre treści. Mianowicie Prezes twierdzi, że spółka dobrze przetrwała kryzys, bo uruchomiła dwa nowe piece. Jednocześnie spadł popyt na ołów i jego ceny. Ciekawa koncepcja. Podobno obniżyło to koszty i pozwoliło zoptymalizować produkcję. Rzeczywiście spadły koszty. Tonaż spadł niewiele, sprzedaż bez uwzględniania zabezpieczeń wręcz minimalnie wzrosła, a jednocześnie transakcje zabezpieczające uderzyły w sprzedaż, zamiast ją stabilizować.
Rok 2010 ma być lepszy. To też ciekawe. Firma zależy od sektora Automotive, a właśnie kończą się programy pomocowe dla producentów samochodów.
Trochę to wszystko zagmatwane.

I jeszcze - spółce pomogła też pogoda. Pamiętajmy więc, że taka zima zdarza się teraz w Polsce raz na parę lat.

Reasumując:
Spółka w obszarze core competence operuje lepiej, niż by się wydawało, ale jej sytuacja jest bardziej skomplikowana, niż by się wydawało. Zaś sposób prezentacji i opisu działań podważa moje zaufanie. Inwestycja wymaga wczytywania się w sprawozdania i uważnej analizy. Miałem nadzieję, że to rzeczywiście „buffetowski” papier, ale muszę przyznać, że to przypadek trudniejszy, niż przypuszczałem. Na pewno nie „tak trzymać!” – dużo jest do poprawienia!

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

WatchDog
50
Wysłane: 29 kwietnia 2010 01:09:09 przy kursie: 20,29 zł
Raport okresowy za I kwartał 2010 r. pokazuje, że spółka wychodzi na prostą.
Jej inwestycje przełożyły się na wzrost przychodów, dzięki osiągnięciu wystarczająco dużej marży, przez trzeci kwartał z rzędu wypracowano zyski.

I to nie koniec: z bilansu wynika, że dalej trwają inwestycje w obrót: wraz ze wzrostem przychodów, rosną zapasy oraz należności. Oznacza to większą aktywność handlową i to na przestrzeni dłuższej niż kilka miesięcy. Te inwestycje spowodowały, że przepływy operacyjne okazały się po raz kolejny ujemne, ale może to być charakterystyczne dla tej fazy rozwoju spółki.

Sprzyja jej rosnąca cena ołowiu oraz zwiększone zapotrzebowanie na ten metal. W sprawozdaniu jest zdanko, że od przychodów odjęto ujemny wynik na transakcjach zabezpieczających ceny ołowiu na -11,3 mln zł. Można i tak, choć wolałbym to widzieć na kosztach finansowych, albo od razu na kapitale. Może spółka chciała w ten sposób pokazać urealnioną marżę handlową.

Spółka kończy inwestycje i zaczyna handlować, a koniunktura jej sprzyja. To najważniejsza wiadomość. Patrząc na sezonowość sprzedaży, II kwartał jest najsłabszy w roku, tak więc można przygotować się na nieco gorsze wyniki, choć odbicie na surowcach może poratować tę sytuację w kolejnym kwartale.

Tę zdecydowaną poprawę widać od pewnego czasu w kursie. Ostatnie 3 miesiące to wzrost o 45% i mocne pobicie WIGu. Wydaje się, że potencjał wzrostu będzie się pomału wyczerpywał, ale dalsza hossa surowcowa może spowodować, że przez jakiś czas będzie się też on odsuwał. Jest to bowiem jedna z niewielu zdrowych, prostych i zyskownych ekonomicznie spółek na GPW.

Mam tylko taką uwagę: Inne całkowite dochody neto na 20 mln zł - co to jest? Przeszacowanie wartości zapasów? Wrodzona nieufność każe mi z rezerwą podchodzić do tego rodzaju liczb. Na szczęście nie ma ich w wyniku, tylko zostały od razu odniesione na kapiutał własy. Odpracował on całą stratę i osiągnął rekordową wielkość 204 mln zł.

Podtrzymuję uwagi Przedmówcy, za w raportowaniu nie są orłami. Jak widać, w biznesie to na razie nie przeszkadza. Spółka bodaj w całości zrealizowała cele emisyjne i na koniec marca miała na koncie 12 mln zł. To daje jej poduszkę na ewentualne wstrząsy rynkowe, lub przetrwanie słabszego okresu, jeśli taki nastąpi. Póki co pamiętajmy, że pakuje w obrór i ma na magazynie towaru za 92 mln zł, wobec 42 mln zł rok wcześniej. Niedużo jeśli koniunktura się jakiś czas utrzyma, ale dużo za dużo jeśli ożywienie okaże się jedynie chwilowe.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE orzbialy
  • 30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji
    30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji

Na przełomie czerwca i lipca dzień dywidendy wypada w blisko 30 spółkach z rynku głównego i NewConnect. Wśród nich nie zabraknie ciekawych propozycji z wysoką stopą. Oto jak prezentuje się pierwszy wakacyjny rozkład jazdy w kalendarium dywidendowym.

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,480 sek.

uvkwydsl
ctlbbhhm
asexzhdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ynmrusgp
vigptktg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat