@waarnemer
Założenie 3,5 - 4zł jest wg mnie idealne
Czemu?....
MWT
Kapitalizacja 125,71 mln zł
Liczba akcji 8 270 200
Free float 20,25%
CENA za akcję ~15 zł
Remedis
Kapitalizacja 28,99 mln zł
Liczba akcji 24 156 000
Free float 7%
CENA za akcję ~1,20
Kapitalizacja => MWT jest razy większa 4,3
Biorąc więc na warsztat tylko samą kapitalizację to już cena Remedisu powinna wynosić ~5,20
Jest wg mnie jeszcze jeden istotny fakt. Mianowicie ilość akcji na rynku. MWT daje dla rynku większą ilość akcji wbrew pozorom ilościowym :). Remedis przez niski ff staje się bardziej cenny. Zasypadnie akcjami rynku tak jak np na midasie powoduje że wahania kurs są już mniej dynamiczne :).
Mniejszy ff niestety oznacza łatwiejszą manipulację ale jednak też i bardziej dynamiczne wzrosty .
Poziom 3,5 zł mógłby już paść w dniu dzisiejszym gdyby nie podaż i naganiacze na spadki na wszystkich forach :).
MOże trochę o konkrencji MWT i Remedisu
Cytat:Spółka Electus za 2010 rok zanotowała 38,43 mln zł przychodów ze sprzedaży wobec 45,6 mln zł przychodów w 2009 roku. Zysk na sprzedaży wyniósł 24 mln zł. Zysk netto wyniósł w 2010 roku 17,4 mln zł wobec 21 mln zł w 2009 roku. Electus jest spółką świadczącą usługi finansowe dla szpitali publicznych. Środki na finansowanie działalności pozyskuje z emisji obligacji.
źródło
www.medicalnet.pl/Electus--pot...Chętnych na obligację szybko można znaleźć
->
www.medicalnet.pl/Electus--400...Podsumowując:
Więc kapitalizacja 100 mln zostanie osiągnięta. Jak dla mnie to pewne :)bo inni już tą drogę przetarli. Tym samym kurs osiągnie te poziomy, które nie są naprawdę wyssane z palca typu "Remedis będzie po 10 zł"