PARTNER SERWISU
qibmlayo
waarnemer

waarnemer

Ostatnie 10 wpisów
Volky, jestem osobą bardzo początkującą na giełdzie i pewnie nie rozumiem wielu faktów.
Może postarasz się mi wytłumaczyć swoją wycenę bo kompletnie jej nie rozumiem.
Skoro spółka w 2011 planuje udzielić pożyczek na kwotę 35 mln zł i osiągnąć przy tym zysk 720 tys zł.
c/z= 40 . Spółka wyemituje obligacje 200 mln więc w mocnym uproszczeniu jeśli udzieli pożyczek na 200 mln
to powinna zarobić 4,3 mln. (w mocnym uproszczeniu bo koszty na pewną wzrosną).
Zakładając twoją wycenę 4 zł to C/Z = 22. Czyli szału nie ma. MWtrade ma obecnie C/Z=15 Magelan C/Z =10

volky napisał(a):

Realnie jednak wyceniałbym spółkę na koniec roku 2011 3,5 - 4 zł

hmm, troche optymistycznie ją wyceniasz... np. w analogi do MWtrade, który przed wejściem Getinu
miał podobna kapitalizację do Remedisu ale więcej zarabiał. Na Mwtrade po wejściu Czarneckiego również panował taki hura optymizm i co niektórzy liczyli na 40 zł do końca 2011 a narazie kurs się kisi od miesięcy w granicach 14-20 zł. A przecież Mwtrade dostał finansowanie 300 mln i ma za sobą dużą instytucje finansową i pewne synergiczne plany co do oferowanych przez nią produktów. Czy 200 mln
z nieznanych jeszcze kosztowo obligacji spowoduje dotarcie do wyceny ok 100 mln czyli prawie obecnej kapitalizacji mwtrade?

marius09 napisał(a):
Zakładam, że fundusz nie będzie zrzucał w krótkim terminie.

Tego nie trzeba zakładać ponieważ fundusze będą miały lockupy. Także papier będziemy wymieniać między sobą. Mam dzisiaj ostatni dzień na odesłanie deklaracji a wciąż się zastanawiam czy w to wchodzić.
Cena dyskontuje 2013 rok a przez ten czas może się wiele zdarzyć. Okazja to to na pewno nie jest
Tak jak pisał Frog okazją było wejście w 11bit gdzie w czasie emisji kapitalizacja wynosiła 4 mln.

Pierwszy raz uczestniczę w pre-ipo. Na cenę nie mamy wpływu bo funduszom zostanie przydzielona większa część emisji, ale czy cena podana przeze mnie w deklaracji będzie miała jakiś wpływ na przyznanie mi jakiejś ilości akcji? Czy po prostu pomnożą zadeklarowaną przeze mnie ilość akcji przez ustaloną przez nich cenę?

marius09 napisał(a):
No zobaczymy skoro piszecie, że jeszcze patrząc po numerach są wolne to może się uda. Ja już zwątpiłem bo rozmawiałem z jednym z Maklerów od nich i on sprzedał mi informację, że jeśli do piątku w okolicach godziny 18 nie przechwycę to już po frytkach :(

PS: Pewnie, że nie wiadomo co będzie za miesiąc ale jakby ktokolwiek z Nas wiedział to by nie tracił czasu na pisanie na forach :)

Wczoraj dostałem informacje z Capital'a że spróbują coś dla mnie wygospodarować i dziś rzeczywiście otrzymałem memorandum. Numer kopi był dość wysoki ale jeszcze całej oferty nie wyczerpali chyba że wysyłają je jakoś chaotycznie.

addison napisał(a):
Jako akcjonariusz na to liczę, ale nikt na tym forum nie odpowie jasno. Radzę czekać na strategię.

Pytanie skierowane było do prezesa mwtrade. Jako akcjonariusz również na to liczę, ale nie mogę doczekać się tej strategi.
Swoją drogą to chciałem ci addison podziękować bo spółką zainteresowałem się dzięki twoim merytorycznym postom. Masz bardzo dobry instynkt inwestycyjny.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 7 lipca 2011 18:30:19
Liczba wpisów: 8
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,209 sek.

yenlkahz
ykfurblc
mlqelxcm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uppslvir
xnxuvafx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat