PARTNER SERWISU
yjmkmufj
1 2

kluczowe wskaźniki AF zdaniem StockWatch.pl

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 października 2008 21:32:09
To by było za proste. Przecież oni sprzedają swoje raporty, a trejduj sobie sam i do siebie miej pretensję...

Zresztą nigdy nie wierzę gdy ktoś ocenia sam siebie :blackeye:

homoeconomicus.ca napisał(a):
Ever wondered… Is there a CAN SLIM mutual fund that I can invest in to get the most out of the methods without having to do all of that work? The answer is YES.

CAN SLIM Select Growth (CANGX) is a mutual fund with about $36 Million in assets run by Duncan-Hurst. It was started September 26th, 2005. Unfortunately returns are not yet at a point where they make much more than other market indices.

One criticism I have overheard about the CAN SLIM method is that it really isn’t suited to the constraints placed upon mutual funds. Further, that most CAN SLIM breakout stocks are from small cap stocks with smaller market caps. This may be a generalization, but a mutual fund that grows to large would quickly have trouble moving in and out of the stocks it hopes to purchase. This begs the question if there is an upper end for the CAN SLIM approach? Does it max out?

A number of sources have pointed out that over the past few years IPO stocks have been some of the best to apply the CAN SLIM approach. Is this because all other opportunities have been exploited? Will IPOs be the only regular source of the N in CAN SLIM in the future?

Plus, for a 2.39% management expense ratio… I think I would rather be the one who manages my own money without the constraints of a mutual fund, regulations, the potential for unrestrained egos with the unbridled spending, and the like.

kliknij, aby powiększyć

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 12 października 2008 21:46:24
read2

nie oceniaj przez stronę...
zasady które przedstawiłes są podstawowymi...jedna z nich to taka że jak zbliża się przesilenie sprzedaj 25% akcji..
przesilenie jest technicznie okreslone

fundusz ma swoje zasady...przecież klientom nie sprzedasz akcji...bo nie po to Ci kase dali :))

ps. mam wrażenie że nabrałes negatywnych emocji bez próby zrozumienia podejścia...
oczywiście nie piszę tutaj o marketnigowym bo ta jego gazeta to sie chyba nieźle sprzedaje -:))

weź tez pod uwagę że on ma 6000 spółek do wyboru to coś z tym musiał zrobić d'oh!
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 12 października 2008 21:48

WatchDog
50
Wysłane: 12 października 2008 21:49:09
Skądże - przeciwnie.
Gdyby mi napisali: sito przeszły AAA, BBB i CCC to bym szukał filiżanki i poważnie rozważał kupno.
A na razie to takie lizanie cukierka przez papierek. Nie mogę się sam do niego dobrać, bo potrzeba za dużo danych z różnych źródeł.
Zaś w cuda nigdy nie wierzę. Cudem jest wybranie spółki, która zaczyna jazdę kilkusetprocentową i nie sprzedanie jej po drodze.
Na pewno wrócę do tematu. Jest ciężki i długo się trawi.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 12 października 2008 21:56:52
WatchDog napisał(a):
Skądże - przeciwnie.
Gdyby mi napisali: sito przeszły AAA, BBB i CCC to bym szukał filiżanki i poważnie rozważał kupno.
A na razie to takie lizanie cukierka przez papierek. Nie mogę się sam do niego dobrać, bo potrzeba za dużo danych z różnych źródeł.
Zaś w cuda nigdy nie wierzę. Cudem jest wybranie spółki, która zaczyna jazdę kilkusetprocentową i nie sprzedanie jej po drodze.
Na pewno wrócę do tematu. Jest ciężki i długo się trawi.

he he

z tą filizanką miałbys ten sam problem co z danymi fundamentalnymi...
przeglądalem wykresy...czasami te jego filiżanki były conajmniej dziwne :albino:
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

WatchDog
50
Wysłane: 22 października 2008 07:03:03
Proszę, nie jesteśmy sami z tym Z-score Altmana :)
Kończymy przeglądarkę do stref, ale już dzisiaj można sobie otworzyć listę spółek. Te niepewne mają nazwę na czerwono, a te pewne - na niebiesko.

Puls Biznesu napisał(a):
Czy giełdowe firmy mogą mieć kłopoty z płynnością? Firma Kolaja&Partners przygotowała ranking spółek, kierując się tzw. wskaźnikiem Altmana. Wyodrębniono przedsiębiorstwa, które są w sytuacji „strefie podwyższonego ryzyka” i w „strefie wysokiego zagrożenia”. W tej drugiej znalazło się już 38 firm. Wśród nich tak uznane marki, jak Petrolinvest, Vistula i Groclin.
Autorzy raportu porównali wskaźniki 245 spółek w ujęciu skonsolidowanym i 297 spółek w ujęciu jednostkowym. Wynik – wzrósł odsetek firm zagrożonych. W całym 2007 roku wśród spółek w strefie podwyższonego ryzyka znalazło się 26 proc. firm z warszawskiej giełdy (w ujęciu skonsolidowanym), a w strefie zagrożenia – 5,9 proc. spółek. W pierwszej połowie tego roku pierwszej strefie jest aż 29,8 proc. spółek z GPW, a w zagrożonej – 10,2 proc.
To najgorszy wynik, od kiedy firma Kolaja&Partners rozpoczęła tworzenie swojego raportu.
- Z przygotowanej przez nas listy wynika, że część spółek giełdowych jest w sytuacji gorszej, niż były rok temu. Powodem tego może być to, iż spółki te pożyczyły sporo pieniędzy, a ich zyski są zbyt niskie, aby dorównać do poziomu pożyczonego kapitału - mówi Thomas Kolaja, partner zarządzający w firmie Kolaja&Partners.
Dodaje jednak, że słaby wskaźnik Altmana, który statystycznie przewiduje zagrożenie upadłością, wcale nie oznacza, że firmy te muszą mieć poważne kłopoty finansowe. Raczej można powiedzieć, że znajdują się w obszarze podwyższonego ryzyka, jeśli chodzi o zadłużenie.

Cytat:
Michał Wrzesiński, partner zarządzający Navigator Capital: - Jak każdy inny wskaźnik - np. cena do zysku czy EV/EBITDA - także i wskaźnik Altmana może dać inwestorom użyteczne informacje o kondycji firm i pomóc w wyselekcjonowaniu określonej grupy podmiotów o podobnych cechach. Niezależnie od tego, gdzie i kiedy go zastosujemy. Na podstawie jednego wskaźnika nie podejmowałbym jednak ostatecznych decyzji, niemniej to dobry punkt wyjścia do pogłębionej analizy.
Naukowcy wskazują jednak kilka słabości modelu.
- Podstawową jest fakt, że wskaźnik obejmuje wartości statyczne, pochodzące z historycznego rachunku zysków i strat oraz bilansu. Tymczasem w obecnych warunkach kluczowa jest analiza obecnych oraz przyszłych przepływów pieniężnych, struktury finansowania w podziale na zobowiązania odsetkowe krótko i długoterminowe oraz ryzyka operacyjnego, mierzonego zmiennością EBIT i EBITDA tak, by zbadać ryzyko wystąpienia problemów firmy z płynnością. Być może dlatego wskaźnik ten cieszy się obecnie dość niewielką popularnością wśród analityków czy zarządzających.
Na liście spółek, wyselekcjonowanych przez model Altmana, wielkich zaskoczeń nie ma.
- Wskaźnik w pierwszej kolejności "wyłapuje" te firmy, które już mają straty i wysokie zadłużenie. Wprawny obserwator rynku nie musi więc sięgać po to narzędzie, by móc ocenić ryzyko, związane ze spółką. Należy jednak przyznać z-score niewątpliwie oferuje nam prosty i syntetyczny sposób określenia firm, które najprawdopodobniej będą miały problemy finansowe, co jest szczególnie istotne w kontekście pogarszającej się koniunktury gospodarczej oraz istotnego ograniczania akcji kredytowej przez banki. Niestety, z-score nie obejmie tych firm, które do tej pory nie miały problemów i wykazywały nawet wysokie zyski, ale np. ze względu na gwałtowną zmianę warunków rynkowych (np. ceny surowców) mogą mieć już wkrótce kłopoty.

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 22 października 2008 22:14:18
Watch Dog,
Dzisiaj zaimponowałem żonie, która mi pokazała ten artykuł tym, że znałem już wskaźnik Altmana.
Przy okazji opowiedziałem trochę o jego zaletach i słabościach, szczególnie przy niektórych branżach np. bankach.

To wszysto dzięki Tobie i http://www.stockwatch.pl :-)
Dzięki.

WatchDog
50
Wysłane: 22 października 2008 22:23:59
wow.
do usług.

Zachwycona żona rano to... nagroda wieczorem. angel4 Nie siedź na forum :-"

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 2 grudnia 2008 19:37:27
czytam sobie o Can slim w how to make money in stock i zastanawia mnie jedno- jak spolka moze przez kilka lat wykazywac stale poprawe zyskow o 20%, rozumiem przez 3-5 lat to mozliwe, ale mamy przeciez cykle,dekoniunkturę, kazdy potrzebuje oddechu, wiec niby jak mam znalezc taka spolke, przeciez one nie istnieja.
Edytowany: 2 grudnia 2008 19:37

jkramarz
0
Wpisów: 19
Wysłane: 3 lutego 2009 17:55:41
witam

mam pytanie. czy ktoś wie czym sie różni wskaznik p/s od wskaźnika mc/s(market capitalisation/sales). Spotkałęm sie z tym wskażnikiem i wydaje mi się że jest to to samo, bakier.pl podaje jednak te wskażniki odddzielnie.
Jeżeli wskazniki sie róznia to chciałbym jeszcze wiedziec jak interpretowac mc/s

dzieki
pozdrawiam

WatchDog
50
Wysłane: 3 lutego 2009 18:02:22
P i MC to to samo (choć MC brzmi mi bardziej wyspiarsko). P jest zwyczajowo podawana w przeliczeniu na akcję, a MC nie - ale po podzieleniu przez przychody na akcję i pierwszym i przychody w drugim wypadku, i tak wychodzi na to samo.
U nas stosujemy symbol C/P, bo taka się utarła konwencja.

jkramarz
0
Wpisów: 19
Wysłane: 3 lutego 2009 18:22:24
dziekuje za odpowiedz. tak myślalem chciałem sie tylko upewic
pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,266 sek.

kxhgbehv
dopbcccn
knkxdepn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gzlxoybf
yttdwtuj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat