PARTNER SERWISU
xvkfmbew
jkramarz

jkramarz

Ostatnie 10 wpisów
Spoko

na rachunku należności ze wszystkich instrumentów są sumowane, więc tego nie zobaczysz. Ale na 100% jest tak jak mówię. Wynika to z różnego terminy rozliczenia instrumentów.

Tak samo by było z obligacjami... Jeżeli sprzedam akcje dziś, to obligacje notowane na GPW będę mógł kupić dopiero jutro...

Warto zwrócić na to uwagę bo taka sytuacja może mieć miejsce. Rzadki przypadek, nie mniej jednak może się zdażyć

akcje. PDA, certtyfikaty inwestycyjne i ETF roliczaja się t+3
obligacje, PP, certyfikaty strukturyzowane T+2
instrumenty pochodne rozlcizane są tego samego dnia.

A więc jeżeli sprzedaje instrument finansowy to tego samego dnia moge kupić tylko intrument o tym samym lub dłuższym terminie rozliczenia (ale nie o krótszym terminie rozliczenia jak jest w przypadku PP). Żeby było ciekawiej to jak sprzedam PP to już tego samego dnia mogę kupić akcje notowane na GPW (ale to wynika ze zdania powyżej):)

wszystko jest do sprawdzenia w szczeg. zas. działania KDPW

pozdr

nie rozumiemy się...
Transakcje są rozliczane pzrez KDPW. dla akcji termin roliczenia to T+3, dla PP T+2. Jak chce kupić PP (instrument notowany na GPW), to gotówka do rozliczenia tej transakcji musi byc dostarczona po dwóch dniach od dnia dokonia zakupu. Jeżeli sprzedaje akcje do gotówka będzie dostępna po 3 dniach, a więc nie uda sie rozliczyć transakcji. Jest jeden dzień poslizgu.
A więc po sprzedaży akcji, żeby móc kupić notowane na gpw PP muszę odczekać jeden dzień.

Z drugą częścią wypowiedzi się zgadzam. Zeby dokonac zapisu musi byc gotówka ( nie należności) na rachunku.

pozdr

Nie do końca frog... Akcje "rozliczją się" w terminie T+3, natomiast PP w terminie T+2. Jeżeli ktos sprzeda akcje dzisiaj, to gotówka będzie dostępna do rozliczenia transakcji dopiero po 3 dniach. A więc nie będzie dostępna do rozliczenia zakupu PP nabytych tego samego dania, gdyz ich rozliczenie następuje po dwóch dniach. Należności ze spzredaży akcji można wykorzystac do zakupu PP dopiero dnia następnego. Wówczas należności ze spzredaży akcji będą mogły być użyte do rozliczenia zakupu PP.
reasumując: Jeżli dziś spzredam akcje, to PP będę mógł kupić dopiero jutro...
Tak samo byłoby gdyby ktoś chciał kupic obligacje. Dokładne terminy rozlcizania wszystkich isntrumentów są w szczegółowych zasadach działania KDPW

pozdr

Cytat:
dzięki za rzeczową odpowiedź.
jeszcze mnie interesuje czy jest jakaś możliwość zaobserwowania zleceń z tylko częściowo ujawnioną wielkością wolumenu, czy tylko TKO o tym świadczyło?

witam

nie wiem jak jest w sidomie, ale wiekszośc aplikacji z notowaniami ma jeszcze oprócz TKO pozycje TWO (teoretyczny wolumen otwarcia). Jeżeli prezentowane wolumeny po jednej ze stron są niższe niż teoretyczny wolumen otwarcia, to napewno co najmniej jedno ze zleceń po tej stronie ma WUJ (wielkośc ujawnioną). Czesem mozna przed otwarciem podejrzeć, czy po którejś ze stron jest WUJ składając zlecenie z wolumenem wyzszym niz wolumen prezentowany w arkuszu. Działa to tylko w trakcji ustalania kursu jednolitego. W notowaniach ciągłych juz tego nie sprawdzimy.

Nawiazując do temtu. Ciężko jest mi znaleźć uzasadnienie dla tak niskiej wyceny kopka. Technicznie wyglada fatalnie, ale fundamenty sugeruja wyzsza wartośc. Pewnie odpowiedz znajdziemy w raporcie za I kw.

pozdr

witam

jesli chodzi o kpx to sytuacja w arkuszu była dzisiaj zupełnie normalna. TKO na poziomie 0,01 było wyznaczone zgodnie z zasadami obowiązujacymi na giełdzie. Po prostu po stronie sprzedaży było duże zlecenie sprzedaży pkc. dodatkowo miało ono warunek wielkosci ujawnionej i dlatego prezentowany wolumen po stronie sprzedaży był taki mały. Przed otwarciem to zlecenie zaostało anulowane i TKO wróciło do poziomów zbliżonych do wczorajszegho zamknięcia.
Inwestor składający to duże zlecenia prawdopodobnie chciał sprawdzić głebokośc popytu. Mógł tez starac sie troche przestraszyc inwestorów by sprowokowac do ich sprzedaży, a później zebrać ta podaż.
tak czy inaczej jest to sytuacja zupełnie normalna i sidoma pokazywała wszystko ok.

pozdr

Faktycznie. Ciekawie jak to rozwiazali. W takiej sytuacji mysle, że na atonht podobne dzilanie jest mozliwe. Podejrzewam, że spólka poinformowałaby o tym raportem bieżacym tak jak zrobił to EEX. EEX podaje ta informację ze sporym wyprzedzeniem. ATO nie informował o podobnym działaniu jak do tej pory, wiec mysle ze nie bedzie próbował podobnych dzialń.

mathu napisał(a):
Czy taki scenariusz jest możliwy do zrealizowania z prawnego punktu widzenia?

Powiedzmy że Barczyk i Vasto wpłacają pieniądze już teraz na poczet objęcia akcji z emisji. Coś takiego jak w Ekoexporcie (z tym że tam będzie emisja prywatna, a nie z PP). W ten sposób spółka dostaje kasę od razu, a Vasto i Barczyk dostaną akcje w czerwcu.

Czy to jest wykonalne?

witam

wydaje mi się, ze jest to niemozliwe. Konieczne jest przeciez podniesienie kapitału zakładowego i zarejestrowanie tej zmiany przez sąd. Nie można sobie tak poprostu wpłacać środków do spółki kapitałowej. Zapis mozna złożyc jedynie w terminie składania zapisów, a spólka nie moze wykorzystać srodków uzyskanych w drodze zapisow przed dokonaniem przydziału i zarejestrowaniu podwyższenia kapitału.

Nie mam pomysłu jak można by taka operację zrealizować, ale też nie jestem specjalista w tych sprawach:)
pozdr

robertus napisał(a):
Osoba powiazana kupila 900 tys. akcji, co daje 1% całego kapitału. Wczoraj pojawił się info.

Chciałbym przealalizować użyteczność tego infa i widzę, że:
- nie wiadomo w jakiej cenie
- nie wiadomo kiedy

Czy mogło być np. tak, że skupowało biuro maklerskie przez np. rok i dopiero teraz się fakt ujawnił?
Wtedy być może kupowali nawet poniżej 3 PLN.

Gdyby wiedzieć kiedy to było realizowane. Wiedzielibyśmy, po ile wyceniana jest firma przez inwesora który kupował.

Pozdrawiam,
Robertus

Data sporządzenia: 2010-03-15
Skrócona nazwa emitenta
MNI
Temat
Zawiadomienie w trybie art.160 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi.
Podstawa prawna
Art. 160 ust 4 Ustawy o obrocie - informacja o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych

Treść raportu:
Zarząd Spółki MNI S.A. (Spółka) z siedzibą w Warszawie, wpisanej do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego za numerem KRS 0000003901, informuje, iż w dniu 15 marca 2010 roku do Spółki wpłynęło zawiadomienie w trybie art. 160 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi od prokurenta Spółki MNI S.A., o nabyciu przez osobę blisko z nią związaną 900.000 akcji spółki MNI S.A.
Nabycie powyżej wskazanego pakietu akcji nastąpiło w drodze zawarcia umowy cywilnoprawnej poza rynkiem regulowanym. Umowa nabycia została zawarta w dniu 26 lutego 2010 roku, rozliczona zaś przez Dom Maklerski Sprzedającego i Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. w Warszawie w dniu 12 marca 2010 roku.

W komunikacie jest napisane, że transakcja była zawarta 26.02.2010 poza rynkiem regulowanym na podstawie umowy cywilnoprawnej. Cena po jakiej transakcja byłą dokonana może więc znacząco różnić się od ceny rynkowej. Prawdopodobnie nigdy jej nie poznamy.
Kupującym jest osoba blisko związana z osobą mającą dostęp do informacji poufnych (członkiem zarządu, członkiem rady nadzorczej itp.) Innymi słowy insider.
Informacja ma na pewno charakter pozytywny. thumbright

Na wykresie mamy odwróconego RGR, spółka wydaje się relatywnie tania na tle innych z swig80. Myślę, że jest duża szansa realizacji tej formacji

pozdr

nie ma sprawy:)

dzieki za szybkie działanie. A swoja drogą jestem bardzo zadowolony z Waszego serwisu. Dużo danych niedostepnych w innych serwisach i zawsze fachowe komentarze do wyników społek. Najlepszy serwis o tematyce giełdowej w Polsce. Dziekuje:)

dość tej wazeliny:)

Teraz troche o Eurocash. Oceniam ta spółkę bardzo dobrze. Bardzo fajnie korzystają z efektu synergii rozbudowując sieć fraczyzową w spożywce. Spółka przyzwyczaiła do regularnego zwiększania przychodów i zysków. Płaci także dywidendę. Zdecydowanie jest jeszcze w fazie rozwoju i będę oczekiwał wzorstu wartosci akcji w dłuższym terminie. Rozwój ograniczać może wysoki wskażnik zadłuzenia i niski rating. Bardzo niska beta czyni spółke bezpieczną w czasach zawirowań, ale może być irytująca w czasie wzrostów (nic tak nie drażni jak zarobek innych:)). Niewygodna jest też mała płynność...
Na razie nie widać reakcji na niezły raport za III kwartał, ale zwracam uwagę na ładnie wybronioną linię trendu wzrostowego. Z technicznych aspektów zauważam także znaczący wzrost wolumenu, dawno nie obserwowany, na popytowej świeczce dzień po publikacji raportu. RSI powrócił do trendu wzorstowego i posiada spory potencjał wrostu.
Jednym słowem naganiam:Phello1

kliknij, aby powiększyć

witam

pod wrazeniem wyników za III kwartał. Widac, że spółka się rozwija. Raport jak dla mnie przejrzysty. Jestem bardzo zadowolony z tej spółki.

ps
wydaje mi się ze w monitorze spółki cos jest nie tak... WACC, ROE, ROA wydaja się nieprawdopodobne:)

pozdrawiam

Dziekuje bardzo za analize sprawozdania. Zwróciła Pani uwage na pare spraw, które mi faktycznie umknęły. Spółką interesuję sie właśnie ze względu na profil działalności, moim zdaniem bardzo perspektywiczny. Jeśli chodzi o sprawozdania, to mam tendencje do analizowania ich zbyt pobieżnie, dlatego cieszę się ze moge skorzystać z komentarza kogoś kto robi to dokładnie i kompetentnie.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Bardzo dobra spółka!! Regularnie rosną przchody i zyski. Warto jednak zwrócić uwage na to, że w ostatnich latach zbiory na Ukrainie były zdecydowanie lepsze niż średnia, co ma znaczacy wpływ na osiagane przychody. Ciekawe, że spółka jest pomijna przez inwetorów indywidualnych. W końcu jest w mWIG40. Jest jednak sporo osób, które nawet o niej nie słyszały. Mam ja juz długo w portfelu i zauwazyłem, że nieraz dziennie sa tam raptem 2, 3 tranzakcje. Zdarza sie jednak, że jak juz jest tranzakcja to od razu pakiecik 100k:). Dobrze, że spólkę trzymają mocne ręce. Będę starał sie wykorzystywać korekty do zwiększania zaangażowania. thumbright

heh. drugi raz zamieszczam analizę acp i drugi raz mój scenariusz sie nie realizuje:)

Faktycznie poziom 49,50 narazie okazuje sie skutecznym oporem. Myslę, że korekta z tego poziomu jest wskazana. Myślę również, że dobrze bedzie wejść bądź dokupić, gdy kurs spadnie w okolice 45 zł ( dolne ograniczenie kanału wzrostowego). Za poziom obrony uznaję w tej chwili 42,50 i przełamanie tego poziomu w dół bedzie oznaczało test minimów ok. 38zł.

Za korektą opowiada sie także sygnał sprzedaży na rsi. Pozytywne dywergencje na oscylatorach mogą jednak świadczyć, że bedzie to tylko korekta i tak niskich poziomów na acp jak w lutym juz nie zobaczymy. Zwracam też uwage na bardzo duży obrót na białej sieczce z dnia 20.03 (zakres 43,80 do 44,80), gdzie duży popyt juz zasygnalizował swoja obecność.

kliknij, aby powiększyć

dziekuje za odpowiedz. tak myślalem chciałem sie tylko upewic
pozdrawiam

witam

mam pytanie. czy ktoś wie czym sie różni wskaznik p/s od wskaźnika mc/s(market capitalisation/sales). Spotkałęm sie z tym wskażnikiem i wydaje mi się że jest to to samo, bakier.pl podaje jednak te wskażniki odddzielnie.
Jeżeli wskazniki sie róznia to chciałbym jeszcze wiedziec jak interpretowac mc/s

dzieki
pozdrawiam

media.stockwatch.pl/data/broke...">media.stockwatch.pl/data/broke...">[IMG]media.stockwatch.pl/data/broke..."/>
kliknij, aby powiększyć
" title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>media.stockwatch.pl/data/broke...">[IMG]media.stockwatch.pl/data/broke..."/>
kliknij, aby powiększyć
"/>
kliknij, aby powiększyć

to jest wykres obrazujacy sytuacje. Dodatkowe w oklicach 55zł znajduje sie 50%zniesienia fali z 69zł do 40,50zł co dodatkowo umacnia ten opór jako poziom docelowy

[img]media.stockwatch.pl/data/broke...

Spólko porusza sie w zwyżkujacym kanale wzrostowym. Po silnej przecenie z 53 zł kurs zatrzymał sie przy dolnym ograniczeniu kanału w okolicach 45zł. Na dzisiejszej sesji mamy odbicie od dolnej granicy kanału. Odbicie uznam za wiarygodne jezeli kurs zamknie sie powyżej połowu czarnej świecy z 17.12.2008 (poziom 46zł). Nastepnym przystankiem jest 47zł. W przypadku przebicia tego oporu mysle że kurs bedzie zwyzkował do górnego ograniczenia kanału - okolic 55-56zł.
Jeżeli kurs wyjdzie dołem z kanału wzrostowego spodziewałbym sie testeu rocznych minimów w okolicach 40,50zł. Pradopodobna staje sie także znizka o całą szerokość kanało wzrostowego do ok 35 zł. Kanał ten odczytac mozna także jako flagę i wowczas spodziewałbym sie pogłębienia spadku. Wariant taki uważam jednak za mało pradopodobny. Jestem optymistą i spodziewam sie realizacji pierwszego z wariantów. Myślę ze w najbliższzych dniach mozemy zobaczyc na ACP poziom 55 zł

na rachunkach w CDM Pekao mozna nabywać walory zagranicznych spółek. NA NASDAQi DAX napewno

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 17 listopada 2010 16:19:31
Liczba wpisów: 19
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,226 sek.

kznphbwr
hmtpmonv
uhhzldhh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rukuntfy
mymougoo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat