PARTNER SERWISU
anjrhgsw
3 4 5 6 7
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 listopada 2012 16:48:49 przy kursie: 12,91 zł
Eni jest raczej firmą usługową. O wyborze materiału decyduje architekt w projekcie, a projekt dostarcza firma, która składa ofertę... Największymi graczami są Hitachi i Alstom, a obiło mi się o uszy, że to one partycypowały w projekcie T24. W związku z tym prawdopodobieństwo i sens mariażu uważam za niskie. Nikt nie będzie rozwijał technologii wbrew swoim głównym klientom.
Zdobyć dużą energetykę można ewentualnie z takim Rafako, ale na to trzeba mieć jakieś papiery, coś zrobione, bo przy dużym ryzyku projektu dokładanie sobie ryzyka materiałów nie jest dobrym pomysłem.
Plasma ma jakiś track recerd? Są jakieś realizacje w tym segmencie?

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 19 listopada 2012 16:51:03 przy kursie: 12,91 zł
prowadzicie rozważania na kilka lat do przodu i coś Wam powiem: wnioskiem z takich rozważań jest to, że każda spółka nie ma perspektyw. Oczywiści należy brać pod uwagę takie czy inne rzeczy, ale z nagłaśnianiem prawie pewników, że ENI może zrobić się konkurencją dla Plasmy to chyba przesada. Czysty Financial Fiction. Kilka argumentów przeciw: doświadczenie, dużo kasy włożonej w badania nad technologią, którą trzeba poprzeć badaniami prawie naukowymi, Plasma to lider w tego typu usługach co najmniej w Polsce. Nie znam ENI i nie wiem czy ich stać opracować takie technologie jakie ma i w zaawansowanym stopniu posiada Plasma? Wynika z tego, że technologicznie wejście na poziom Plasmy powinno byc długotrwałe. Patrząc jeszcze z drugiej strony to może Plasma zajmie się spawaniem "trudnych" stali? Technologicznie chyba mniej skomplikowane - na mój gust wystarczy zakup odpowiedniej już opracowanej technologii i sprzętu...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 19 listopada 2012 18:19:23 przy kursie: 12,91 zł
A gdzie tam nie ma perspektyw? To, że ENI będzie konkurencją też żadnym pewnikiem nie jest. Natomiast tak się składa, że w przemyśle trzeba myśleć na lata do przodu. Tak jest w automotive, gdzie każdy nowy produkt z góry skazany jest na śmierć. Tak jest w elektronice. I pewnie paru innych branżach też. Zwłaszcza B2B, bo klientom końcowym można wciskać wiecznie to samo, tylko w innym opakowaniu.

Sam pracowałem w firmie, która wprawdzie patrzyła pilnie w przyszłość, ale w kluczowym momencie nie podjęła żadnej decyzji. Firmy nie ma, a był to tzw. światowy lider w swojej branży Sick Grunt się usunął spod nóg w niecałe dwa lata. Po paru kolejnych został tylko nagrobek.
Napisałem, że "żeby stać, trzeba biec" i podtrzymuję. Ale biegnie się nie tylko w odniesieniu do technologii, ale również strategii.

Tak więc Zarząd Plasmy musi, powtarzam: musi, prowadzić takie rozważania i podejmować decyzje z wyprzedzeniem. Dziś to jest technologia innwowacyjna, jutro będzie standardowa, a pojutrze przestarzała. Tak już jest w takich branżach. A zatem inwestorzy też muszą prowadzić takie rozważania i obserwować, co się w Spółce dzieje. Nie jest to żaden financial fiction, bo finanse tu są zaledwie efektem. A duża kasa konieczna na badania, to dla Plasmy akurat obciążenie. Ewentualna pomyłka w strategii będzie bardziej bolesna. To nie jest taki choćby Alstom, który 20 baniek przeboleje.

Ta innowacyjność też jest specyficzna. To nie jest 3M, czy Philips, gdzie tworzy się pomysły out of the box. To raczej badania polegające na wielu kosztownych, konsekwentnych próbach. To nie skonstruowanie niebieskiego lasera (żeby już się trzymac tych laserów). To raczej nowatorskie albo bardziej efektywne zastosowanie lasera np. czerwonego. A może i niebieskiego, ale wymyślonego przez innych. Proces dla dużych graczy do odtworzenia.

Zamiast odmieniać słowo "innowacyjny" przez wszystkie przypadki, trzeba będzie patrzeć, co firma postanowiła. Możliwości jest wiele: może da się sprzedać, może podejmie współpracę, może będzie walczyć, może zrobi unik, może się zdywersyfikuje. Każda z tych opcji jest możliwa. Jedne łatwiejsze, inne trudniejsze (finansowo, ale i organizacyjnie).

Uważam jednak, że PSM jest na tyle małą firmą, że to ona musi czujnie obserwować swój sektor, a nie odwrotnie. Przynajmniej na razie. No i niech się nie pomyli , tylko rośnie w siłę, bo fajnie mieć w kraju taką firmę.

cad_man
0
Wysłane: 19 listopada 2012 19:23:34 przy kursie: 12,91 zł
wasze ostatnie wypowiedzi ja osobiście odczytuję jako próbę nakreślenia spółki jakby miała problemy i niezbędne byłoby podjęcie radykalnych zmian żeby coś naprawiać! Chyba to nie jest odpowiednia chwila na podejmowanie poważnych działań odnosnie dywersyfikacji przychodów.
Spółka podpisała duże kwotowo umowy na swoje usługi w szerszym horyzoncie czasowym (największa z umów ma być realizowana do 2015 r.). Widać, że podmioty które zamówiły usługi nie uważają na dzień dzisiejszy technologii za przestarzałą, a nowe technologie które spółka opracowywyuje dzięki projektom UE nie są wdrażane do "produkcji"...
Dla mnie wynika z tego, że technologicznie zarządzający trzymają rękę na pulsie i przynajmniej w Polsce ścigają się sami ze sobą.
Co do dywersyfikacji to wdorżono juz wzmacnianie kół transportu szynowego - rynek wydaje się być ogromny. Natomiast na duże zlecenia w tej materii przyjdzie trochę poczekać...
Zgadzam się co do tego, że spółka musi szerzej patrzeć na swój rynek jak i wokół niego - być może wejdzie ze swoją technologią w inne gałęzie przychodów. Natomiast mówienie na dzień dzisiejszy o tym, że już teraz istnieje konieczność gruntownej dywersyfikacji jest porównywalne z mówieniem do małego dziecka rano żeby umyło zęby wieczorem - przpominanie słuszne ale czy konieczne? Wiele się może zdarzyć, ale najpierw przyjdzie czas na spijanie śmietanki z tego co się do tej pory zrobiło a jak pokazują już podpisane umowy będzie to czas co najmniej do 2015 r.
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 19 listopada 2012 19:51:03 przy kursie: 12,91 zł
Cytat:
wasze ostatnie wypowiedzi ja osobiście odczytuję jako próbę nakreślenia spółki jakby miała problemy i niezbędne byłoby podjęcie radykalnych zmian żeby coś naprawiać!

Skąd w ogóle taki wniosek?!

Dywersyfikację przychodów to spółka akurat sama chce zrobić. W końcu po co są te wszystkie projekty badawcze z zakresu energetyki, kolejnictwa i napawania? Po to, żeby nie zależeć od tylko jednej branży i tylko jednego rodzaju usług. I bardzo dobrze.

Poza tym nie chodzi o dywersyfikację tylko o znalezienie swojego miejsca na rynku. To szerszy temat, a dywersyfikacja może, ale nie musi, być tego konsekwencją. Kiedy mają o tym myśleć? Jak urosną? Tylko w którym miejscu to się stanie? Właśnie dlatego trzeba o tym myśleć dziś, żeby nie trzeba było robić gruntownej reorganizacji w przyszłości. W przemyśle to jest ewolucja. I właśnie teraz jest dobry moment, żeby zacząć, bo firma złapała wiatr w żagle.
Edytowany: 19 listopada 2012 19:52

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 listopada 2012 20:03:47 przy kursie: 12,91 zł
cad_man napisał(a):
prowadzicie rozważania na kilka lat do przodu i coś Wam powiem: wnioskiem z takich rozważań jest to, że każda spółka nie ma perspektyw. Oczywiści należy brać pod uwagę takie czy inne rzeczy, ale z nagłaśnianiem prawie pewników, że ENI może zrobić się konkurencją dla Plasmy to chyba przesada. Czysty Financial Fiction. Kilka argumentów przeciw: doświadczenie, dużo kasy włożonej w badania nad technologią, którą trzeba poprzeć badaniami prawie naukowymi, Plasma to lider w tego typu usługach co najmniej w Polsce. Nie znam ENI i nie wiem czy ich stać opracować takie technologie jakie ma i w zaawansowanym stopniu posiada Plasma? Wynika z tego, że technologicznie wejście na poziom Plasmy powinno byc długotrwałe. Patrząc jeszcze z drugiej strony to może Plasma zajmie się spawaniem "trudnych" stali? Technologicznie chyba mniej skomplikowane - na mój gust wystarczy zakup odpowiedniej już opracowanej technologii i sprzętu...

Cad_man,
chyba źle zrozumiałeś...
Mnie chodziło o to, że przejęcie Plazmy przez Eni nie ma dla Eni sensu. Bo po co?

Taki wniosek ma się nijak do przyszłości plazmy, bo jak widać znalazła sobie w tej chwili miejsce i rośnie. Skąd wniosek, że nie ma perspektyw? Jedynie nie ma szans na przejęcie przez Eni.

Właśnie dlatego ENI nie będzie konkurencją. Bo działa w innym sektorze, a odpalenie działalności podobnej do ENI w sektorze energetycznym wiązałoby się z konkurowaniem ENI z obecnymi zleceniodawcami tej spółki.

cad_man
0
Wysłane: 19 listopada 2012 20:05:45 przy kursie: 12,91 zł
W przemyśle nie ma co liczyć na tak dynamiczny postęp jak choćby w IT. Niech spółka wykarze się potencjałem, który stowrzyła i czerpie z niego jak najdłużej jak największe korzyści. Wyniki za 3Q pokazały, że potrafia nieźle zarobić i wg mnie na chwilę obecną "nie ma co psuć skoro zaczęło dobrze iść". Wieczne zmiany w spółce przemysłowej (nie myślę tutaj o optymilizacji) nie dają dobrych efektów, co oczywiście nie zwalnia menedżerów od rozmyślań co do przyszłości spółki, o której piszesz...
Co do tego co się dzieje na papierach spółki to spółka stała się ostatnim czasem dosyć płynnym papierem na NC (i nie tylko)...

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 19 listopada 2012 20:07:56 przy kursie: 12,91 zł
cad_man napisał(a):
wasze ostatnie wypowiedzi ja osobiście odczytuję jako próbę nakreślenia spółki jakby miała problemy i niezbędne byłoby podjęcie radykalnych zmian żeby coś naprawiać!

i pomyslec ze cala dyskusja po jakims artykule w Pudelku, ktory slowem o plazmie nie wspomnial. chyba za daleko poszliscie panowie.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 19 listopada 2012 20:37:15 przy kursie: 12,91 zł
Tak sądzisz? Ja uważam, że w ten sposób można coś odkryć ciekawego. Btw, parę przemyśleń nt. Plasmy pod tej dyskusji mam. Fajniejsze to, niż zaklinanie rzeczywistości hasłem, że "spółka jest innowacyjna". No jest! Ale to już wszyscy wiemy.

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 19 listopada 2012 20:43:03 przy kursie: 12,91 zł
Na marginiesie ...
Ciekawe,że obie spółki są prawie sąsiadami ... Taki klaster laserowy blackeye

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 19 listopada 2012 20:51:42 przy kursie: 12,91 zł
rafsty napisał(a):
Tak sądzisz? Ja uważam, że w ten sposób można coś odkryć ciekawego. Btw, parę przemyśleń nt. Plasmy pod tej dyskusji mam. Fajniejsze to, niż zaklinanie rzeczywistości hasłem, że "spółka jest innowacyjna". No jest! Ale to już wszyscy wiemy.

mialem na mysli to ze dyskusja prawie zakladala już przejęcie plasmy przez Eni. ;)
Edytowany: 19 listopada 2012 20:52

cegielka
5
Wpisów: 267
Wysłane: 20 listopada 2012 07:55:39 przy kursie: 12,91 zł
Dla mnie ważne, ze sa wysokorentowni, zakładane:
ROE na rok 2012 na poziomie ponad 20 king
i c/z na poziomie 5. king

Obroty za ostatnie 4 miesiace mówia same za siebie i uwiarygadniają tendencje wzrostową. Ładnie to widac na wykresie miesiecznym... Nie trzeba być Applem by zrobic w czasie bessy kilkaset %, mozna byc też zetkamą i produkować zyski.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 20 listopada 2012 12:54:25 przy kursie: 12,65 zł
Ważne, że na chwilę obecną pracują na wysokich marżach i potrafią pozyskiwać spore kontrakty, zdobywając w ten sposób dobre referencje i zarabiać.

Zauważyłem, że to bardzo trudne dla "innowacyjnych" firm, które już za chwileczkę, już za momencik ma zarabiać tylko przeważnie nic z tego nie wychodzi.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 20 listopada 2012 13:07:01 przy kursie: 12,65 zł
Plasma jeszcze jest w rozkroku. Już zarabia, ale jeszcze nie robi żywej gotówki. Chociaż przy takim rozbłysku zdrowego biznesu (czyli opartego na zdobywaniu klientów i kontraktów, a nie jakiejś inżynierii finansowej) jest spora szansa, że szklanka będzie pełna w obu połowach.

Poziomy "fajności" spółki są trzy: zyski bez generowania gotówki; gotówka, którą trzeba nieustannie reinwestować; gotówka naprawdę nadmiarowa, którą można swobodnie wypłacać.

Plasma zalicza właśnie poziom #1.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 20 listopada 2012 13:19:38 przy kursie: 12,65 zł
a nie poziom #2 ? przecież zyski nie są tu papierowe, generują gotówke która dalej trafia na badania i rozwój.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 20 listopada 2012 13:24:02 przy kursie: 12,65 zł
A jak to policzyłeś?

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 20 listopada 2012 13:34:23 przy kursie: 12,65 zł
jeżeli jestem w błedzie to mnie popraw.

wprawdzie spółka nie dołączyła cashflow, ale komentarz zarządu w pkt III mówi wyraźnie o wzroście przychodów i utrzymującej sie wysokiej rentownosci które wynikaja głównie z sprzedaży dla firm z energetyki zawodowej.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 20 listopada 2012 13:48:35 przy kursie: 12,65 zł
Rentowność to jedno, a przepływy to drugie. Mało prawdopodobne, żeby przy takim wzroście nie zasysało w firmie gotówki. Jak się popatrzy na te szczątkowe dane z raportu kwartalnego, to widać, że kapitał obrotowy ssie. To oczywiście założenie, że nie skracają się jakieś kredyty, ale jakie jest prawdopodobieństwo, że akurat ta firma od razu generuje gotówkę ze sprzedaży, skoro w większości firm taka sytuacja grozi raczej utratą płynności?

Jeśli firma nie będzie zbyt ostro rosła, to kasa powinna pojawić się już w q4. Ale na razie historycznie Plasma jest głodna gotówki. A odpał sprzedaży na 99,99% ten głód powiększył.

regres
0
Wpisów: 18
Wysłane: 20 listopada 2012 14:05:10 przy kursie: 12,65 zł
Gotówki to tutaj jeszcze długo nie będzie ze względu na prowadzone inwestycje (przypomnę że są one b. duże, jeśli nie - gigantyczne jak na tej wielkości Spółkę).
Grunt, żeby wzrost był zrównoważony. Po jednej stronie należności, a po drugiej zobowiązania i kapitał własny.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 20 listopada 2012 14:37:01 przy kursie: 12,65 zł
Zgadza się - level #3 jest na razie poza zasięgiem. Ale poważną gotówkę operacyjną to ta spółka musi zacząć generować, bo z czegoś musi te inwestycje finansować. Dotacje załatwiają tylko część środków. Firma trochę przypomina mi PEP z 2007 roku, kiedy to nastąpił przełom w generacji cash flow. Ale to dosyć dalekie skojarzenie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE plasma

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,292 sek.

kilhbjgj
bsuuvtoj
fmigqxvv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
glpycgyv
olkbgsde
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat