PARTNER SERWISU
vxkamwhd
regres

regres

Ostatnie 10 wpisów
Mamy wyniki. Prognozy zrealizowane w:
przychody w 111%;
amortyzacja w 113%;
wynik netto w 94,2%.

Zysk netto wyniósł 3,954 tys. zł. Mają też kasę w bilansie.
Jestem zadowolony. W moim odczuciu wyniki (a przynajmniej to co z tej okrojej wersji wyników jest widoczne - ale to już kwestia regulacji dot. raportowania na NC) dobre lub nawet bardzo dobrze.
C/Z - 7,27. C/WK - 1,5. Biorąc pod uwagę perspektywy, jest pole do wzrostów.

Jeszcze apropo mojej wypowiedzi: cashu na razie nie będzie, co nie oznacza że Plasma nie będzie zyskiwała na wartości. Powtórze jeszcze raz - Firma jest w okresie gwałtownego rozwoju. Wiąże się z tym ryzyko - ale możliwości wzrostu są - skokowe...

vanGaild ma rację.
Nie ma co brnąć w kwestie związane z generowaniem gotówki. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że Plasma, w obecnej sytuacji, nie będzie mieć wolnej gotówki. Przyczyny są dwie: (1) inwestycje oraz
(2) zwiększający się wraz ze wzrostem sprzedaży (i skali działalności) popyt na kapitał obrotowy. Aby dynamicznie rosnąć wszystko powinno być reinwestowane w podstawową działalność. Tak więc przy zwiększeniu kapitału obrotowego będziemy mieć wzrost po stronie aktywów, głównie w zakresie należności i zapasów, a po stronie pasywów - głównie przy krótkoterminowych zobowiązaniach handlowych oraz przy kapitałach własnych. Inwestycje zaś spowodują że wzrosną nam po jednej stronie środki trwałe (w budowie) oraz rozliczenia międzyokresowe (aktywowane nakłady na prace badawczo-rozwojowe), a po drugiej stronie rozliczenia międzyokresowe bierne (otrzymana kasa z dotacji unijnej) oraz w zobowiązaniach - daj Boże głównie długoterminowych, a nie krótkoterminowych.
Cashu na razie nie będzie:)
Wszystko to powinniśmy zobaczyć w SF po Q4.

Każda z tych form finansowania ma swoje plusy i minusy. W mojej ocenie ta Firma - na ten moment -jest trochę za mała na tak duże inwestycje, opierając się tylko na finansowaniu zewnętrznym. Myślę, że prędzej czy później będzie emisja. Wydaje mi się również, ze znalazło by się conajmniej kilku chętnych żeby objąć taką emisję. Najważniejsze w perspektywie krótkoterminowej jest pytanie: jaka byłaby cena emisyjna... No i czekamy na wyniki Q4 oraz możliwości realizacji prognoz.

Ale ktoś sypie...

Na razie inwestycje będą finansowane w głównej mierze z zadłużenia oprocentowanego i dofinansowania. No i troszkę z bieżącego cash flow (tyle ile uda się wypracować). A tak w ogóle, to Plasma teraz dopiero wchodzi w mocno kapitałochonny etap inwestycji. Bilans po Q4 pownien być już mocno obciążony. I w mojej ocenie to jest dla Plasmy największe ryzyko.

Gotówki to tutaj jeszcze długo nie będzie ze względu na prowadzone inwestycje (przypomnę że są one b. duże, jeśli nie - gigantyczne jak na tej wielkości Spółkę).
Grunt, żeby wzrost był zrównoważony. Po jednej stronie należności, a po drugiej zobowiązania i kapitał własny.

Ciekawe, że Energoinstal też to robi. Z jednej strony to niezbyt dobra informacja, bo jak napisał rafsty - rośnie konkurencja. Myślę jednak, że więcej korzyści z tej informacji aniżeli minusów, ponieważ:
- odnośnie konkurencji - rynek jest na tyle nierozwinięty w tej dziedzinie, że na najbliższych kilka dobrych lat starczy go dla większej ilości podmiotów;
- skoro Energoinstal również zastosował tę technologię - to mamy swego rodzaju potwierdzenie że jest to słuszny kierunek, tzn. że da się na tym zarobić...

To prawda. Tym bardziej, że Zarząd Spółki nie ukrywa że poszukuje inwestora branżowego lub finansowego (pisano o tym w którymś z raportów).

No ale trzeba przyznać, że zainteresowanie Spółką w ostatnim okresie nieco większe.

Link do programu "Milion w portfelu": www.tvn24.pl/wideo/milion-w-po...

Ta Spółka to nieporozumienie. Inwestorzy dali Jej duży kredyt zaufania. W tym przypadku nie opłaciło się...

Przy takim wzroście skali działalności poziom zobowiązań powinien rosnąć - ale powinno się to odbywać w parze ze wzrostem aktywów obrotowych. Tutaj dodatkowo mamy sytuację, gdzie Firma prowadzi potężne - jak na tej wielkości przedsiębiorstwo - inwestycje, które będą powodowały dodatkowe zadłużanie. I ten dług powinien być spłacany z (1) nadwyżki z podstawowej działalności operacyjnej oraz (2) z przyszłych pożytków z obecnie prowadzonych inwestycji. Reasumując, nie bałbym się zwiększenia zadłużenia, jeśli będzie temu towarzyszyła istotna poprawa wyników (dźwignia finansowa).

Apropo kursu - bardzo słusznie napisał cad_man: "Zawsze zdarzy się ktoś komu będą "nagle" potrzebne pieniądze zamrożone w akcjach tej spółki..."

Moim zdaniem to nie tak.
Spółka jest na tyle małopopularna i niedostrzeżona jeszcze przez Rynek, że jej wartość rynkowa absolutnie nie oddaje wartości godziwej.
Uważam, że wzrost wyceny do pierwszego pułapu (istotnie różniącego się od obecnej ceny) nastąpi maksymalnie do trzech miesiący (w okolicach połowy lutego 2013 powinny być znane wyniki za Q4'12 + cały 2012 rok).

Kod:
mod: pierwsze ostrzeżenie dla nowego Użytkownika przed formułowaniem zachęt do zakupu akcji.
w razie wątpliwości proszę zapoznać się z regulaminem forum.
wartość rynkowa z definicji JEST wartością godziwą. proszę nie wprowadzać w błąd innych inwestorów.

Witam,
Chciałem podzielić się z Szanownym Forum kilka uwagami odnośnie wyników i perspektyw na najbliższą przyszłość Plasma System SA...

Wyniki za H1'12 to:
Sprzedaż - 10,5 m pln
EBIT - 2,3 m pln
Wynik netto - 1,7 m pln

Sam Q3'12 to:
Sprzedaż - 8,8 m pln
EBIT - 2,0 m pln
Wynik netto - 1,5 m pln

Wyniki za Q3 jest prawie taki sam jak wyniki z całego pierwszego półrocza.
Należałoby jeszcze dodać, że rok 2011 był o conajmniej połowę słabszy od bieżącego.
Ewidentnie widać, że Spółka nabiera rozpędu. Zaczyna osiągać pożytki z realizacji wysokorentownych zleceń z branży energetycznej. Dodatkowo należy powiedzieć, że nie brakuje "paliwa" do kontynuowania tego rozmachu - Firma podpisuje przecież nowe - rekordowe kontrakty (pamiętajmy, że to nie jest "pusty obrót", tylko wysokomarżowe zlecenia...). Odważyłbym się nawet postawić tezę, że rozwój ten jest radykalny.

Przed wynikami za Q3 nie wierzyłem w realizację prognozy na rok 2012. Byłem zdania, że Plasma "zrobi" naprawdę dobre wyniki (w porównaniu do okresu analigocznego z roku ubiegłego), ale do wykonania prognozy troszkę zabraknie.
Myślę, że wyniki Q3 zaskoczyły większość zainteresowanych (jeśli nie wszystkich...).

Po wynikach Q3 mamy już w ujęciu narastającym jak poniżej:
Sprzedaż - 19,3 m pln (78% prognozy)
EBIT - 4,3 m pln
Wynik netto - 3,2 m pln (76% prognozy)

Przy takim rozpędzie, jestem zupełnie spokojny o wykonanie i przebicie prognozy (a już szczególnie po ostatnich komunikatach o umowach znaczących - zapewniających jeszcze w Q4 solidną porcję sprzedaży). Pamiętajmy, że Q4 jest historycznie najlepszy w wykonaniu Plasmy. Moim zdaniem, wynik netto w Q4 będzie conajmniej tak dobry jak w Q3, tj. 1,5 m pln.
Przy takim założeniu, wskaźnik C/Z, przy cenie 12,20 wyniesie 5,19 zł. Gdybyśmy przyjęli wartość wskaźnika C/Z na powiedzmy 10 - otrzymalibyśmy cenę akcji na poziomie 23,5 zł.

Powyższe przemyślenia dotyczą tylko najbliższej przyszłości. Absolutnie nie oddają potencjału tej Firmy, a przecież środki z dofinansowania UE w perspektywie 2-3 lat to gigantyczna wartość dodana. Oczywiście, poza szansami Firmy, istnieje też duże ryzyko - związane przede wszystkim z realizacją projektów dofinansowanych. Ale największe niebezpieczeństwo zostało już zażegnane - Firma zabezpieczyła sobie już lwią część źródeł finansowania tych działań. Powinno to uspokajać, ale mimo wszystko czujności nie wolno tracić...

Uważam, że Plasma System SA powinna być wyceniana, w krótkiej perspektywie na poziomie 20 zł - 30 zł. Dalsza perspektywa jest uzależniona od właściwej realizacji inwestycji dofinansowych z UE.
Nie chciałbym zostać uznany za naganiacza - przyznaję, że jestem akcjonariuszem Plasmy - ale logika podpowiada - ryzyko tutaj jest realne i trzeba bacznie obserwować co się dzieje, ale szanse radykalnego wzrostu wartości Firmy jest olbrzymie.

Pozdrawiam i ciekaw jestem Waszych opinii.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 15 lutego 2013 10:56:38
Liczba wpisów: 18
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,348 sek.

uihqptwz
jnwuzrwv
ndchogsn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dbrxhwya
mytpetip
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat