PARTNER SERWISU
laatukdg
180 181 182 183 184
irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 30 stycznia 2014 12:51:28 przy kursie: 0,35 zł
@agmar111
Oj, żebyś nie stracił palca:) Osobiście bym swoich kończyn tak beztrosko nie stawiał. Nie, żeby nagle spłynęła na mnie jakaś szczególna wiara w możliwości spółki, uważam jednak, że jeśli dalej chcą uprawiać tu radosną twórczość, jaka uprawiana była przez parę ostatnich lat, to za wszelką cenę nie mogą znaleźć się na dwóch fixingach.

Możliwości są więc dwie. Albo zrobić scalanie akcji, tyle że w takim wypadku cena nominalna 1 akcji w przypadku resplitu 10:1 wynosiłaby 100 PLN, więc jakiekolwiek dalsze dodruki "z potrąceniem wzajemnych zobowiązań" byłyby już niewykonalną groteską, albo doprowadzić do ustabilizowania się kursu powyżej "progu bezpieczeństwa" wynoszącego 50 groszy.

Należy bowiem pamiętać o tym, że wciąż można tu świetnie zarobić na czystych spekulacjach, szczególnie jeśli jest się "nieformalnym animatorem". Jeżeli więc ktoś, komu nie zależy na spadku na fixingi dojdzie do wniosku, że pojawienie się jakiegoś nowego "inwestora" umożliwi samorzutne wywindowanie kursu przez "rozentuzjazmowany tłum", to może taki podmiot sprezentować.

I teraz uwaga:) Akcje przeznaczone na ten cel wcale nie musiałyby zostać skupione z rynku. Wystarczyłoby przecież objęcie części nadal wiszących emisji. Jest tam trochę zamieszania, tak naprawdę mało kto, włącznie ze mną wie, ile tych akcji do objęcia jeszcze jest... Co za problem przesypać komuś, i potem symbolicznie skupić trochę z rynku, żeby się tym pochwalić?

Wcale się więc nie zdziwię, jeśli jutro albo w najbliższym czasie w akcjonariacie pojawi się nowy, tajemniczy inwestor, działając choćby na zasadzie opisanego przeze mnie powyżej "schematu chińskiego", tyle że z cichym przyzwoleniem sterników.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 30 stycznia 2014 12:52

agmar111
0
Wpisów: 64
Wysłane: 31 stycznia 2014 09:43:02 przy kursie: 0,34 zł
Uffff... palec uratowany :-)
23 stycznia ponad jedna czwarta akcji zmieniła właścicieli a jednak nikt nie przekroczył progu procentowego (minęło już 6 dni sesyjnych na ogłoszenie tego faktu). Zaprzeczając mojej tezie o spekulacji wniosek jest jeden: jednego dnia kilku większych inwestorów dostrzegło super okazję poprzez inwestycję w OIL-a i wszyscy kupuli tylko tyle akcji aby nie przekroczyć 5 % akcji.
Tak na marginesie przy sławetnych 100 metrach przez prawie 2 tygodnie wartość dziennych obrotów sięgała od 40 - 120 mln zł.
Teraz kapitalizacja 100 % akcji (przy wywindowanym kursie) to ok. 80 mln zł
Te dane chyba mówią za siebie :-)

agmar111
0
Wysłane: 5 lutego 2014 15:03:55 przy kursie: 0,32 zł
No to mamy 100% Free Float.
Łajba od lat nabierała wody, prawdziwego kapitana nie było a teraz już nawet szczury uciekają!
O pozbywaniu resztek akcji RK nie musi już więcej informować. Na pokładzie zostali wszyscy którzy marzyli o "petrozłotówkach", wielkich zyskach i część tych którzy chcieli zarobić na day tradingu.
Moim zdaniem RK uznał, że więcej już nie da się wycisnąć ze spółki (czytaj wyrwać naiwnym inwestorom) bo wyczerpał się toner w drukarce a i inne sposoby już się nie sprawdzają.
Nie chcę źle wróżyć ale wydaje mi się, że do końca marca zobaczymy okolice 10 gr.

brzegus
2
Wpisów: 104
Wysłane: 5 lutego 2014 15:59:13 przy kursie: 0,32 zł
no ciekawie to wygląda.

www.petrolinvest.pl/pl/akcjona...

To sie trochę kupy nie trzyma. Myślę agmar że z tego mozna było jeszcze wycisnąć sporo choćby drukując kilka fantazyjnych informacji. Co teraz za róźnica czy są prawdziwe czy nie? kurs by wisiał na widłach a później zgarnianie kasy ze stołu. Poza tym ciekawe co kryje się za mglistym sformułowaniem,że rezygnuje z przyczyn osobistych? Myslę ze ta rezygnacja nie ma źrodła w głowie krauzego.

BTW Ile akcji mają te wszystkie cypryjskie twory? mataczi, tabaczi itd?

Jeśli faktycznie łajba jest opuszczona to najwyższy czas na egzekucję choćby ze strony banków. Ps. może RK odkryje w sobie talent literacki i wyda książkę ze wspomnieniami na wzór belforta ( może "wilk z GPW"):) a później może ekranicacjaDancing

agmar111
0
Wysłane: 5 lutego 2014 16:30:39 przy kursie: 0,32 zł
Dla mnie to jest jasne i jedynie potwierdza fakt, że zaraz po objęciu akcji z nowych emisji były one wpuszczane w rynek. Odwracając kota ogonem - emisje od A-F przekraczają 5 % kapitału więc winny być zgłoszone (oczywiście gdy inwestorem jest jeden podmiot). Po to były podmioty cypryjskie aby aportem wnieść coś bezwartościowego do spółki, potem objąć akcje (po cenie nominalnej 10 zł) a zaraz potem wysypać w rynek.
Schemat działał zarówno gdy wysypywali akcje po 40 zł jak też gdy akcje były notowane w groszach. Nikt nie zauważał albo nie chciał zauważyć, że nie ujawniają się cudowni inwestorzy płacący aportem za akcje o nominalnej cenie 10 zł gdy na rynku były kilkakrotnie tańsze.

irfy
0
Wysłane: 5 lutego 2014 21:25:04 przy kursie: 0,32 zł
brzegus napisał(a):
no ciekawie to wygląda.

www.petrolinvest.pl/pl/akcjona...

To sie trochę kupy nie trzyma. Myślę agmar że z tego mozna było jeszcze wycisnąć sporo choćby drukując kilka fantazyjnych informacji. Co teraz za róźnica czy są prawdziwe czy nie? kurs by wisiał na widłach a później zgarnianie kasy ze stołu. Poza tym ciekawe co kryje się za mglistym sformułowaniem,że rezygnuje z przyczyn osobistych? Myslę ze ta rezygnacja nie ma źrodła w głowie krauzego.

BTW Ile akcji mają te wszystkie cypryjskie twory? mataczi, tabaczi itd?

Jeśli faktycznie łajba jest opuszczona to najwyższy czas na egzekucję choćby ze strony banków. Ps. może RK odkryje w sobie talent literacki i wyda książkę ze wspomnieniami na wzór belforta ( może "wilk z GPW"):) a później może ekranicacjaDancing

Wszystko się trzyma kupy. Odnośnie "fantazyjnych informacji" spółka musi być już bardzo ostrożna, gdyż wraz z formalnym zniknięciem głównego sternika (który jednak na razie pozostawił sobie prawo do kontroli nad firmą, gdyż nie został zmieniony statut na podstawie którego ma on bardzo szerokie uprawnienia) są na widelcu wszystkich możliwych instytucji kontrolnych, które mogą zapragnąć się wykazać.

Potencjalni twórcy "inf" nie mają więc zbyt wielkiego pola manewru. W zasadzie jedyne informacje jakie mogą być "rzucane tłumowi" to komunikaty o posunięciach tego holenderskiego wynalazku. I tutaj informacje faktycznie mogą być dowolnie fantazyjne, bo z formalnego punktu widzenia Oil nie będzie ich twórcą i będzie je jedynie przekazywał. Myślę więc, że gra na tej spółce jeszcze się nie skonczyła, bo szkoda zamykać taki fajny biznes, ale skończy się natychmiast w chwili, kiedy dawny główny rozgrywający uzna, że już odpowiednio zabezpieczył sobie tyły i ewentualny punkt ewakuacyjny.

I to są właśnie te "przyczyny osobiste". Sformułowanie wcale nie jest mgliste, po prostu zamyka usta wszystkim potencjalnym pytającym. Osobiste i już. A tak naprawdę wygląda to na ucieczkę. I to nie jakiś taktyczny odwrót do Szwajcarii, dopóki nie ucichnie zamieszanie, tylko ucieczkę na dobre. Stąd wszystkie te groteskowe wiadomości o sprzedaży grilla. No bo po co komu grill w kraju, do którego nie zamierza się już wracać?

Obstawiam więc, że za jakiś czas zobaczymy naszego herosa w którymś z krajów o pogodnym klimacie, z którego polskim władzom trudno będzie go wyłuskać. Osobiście wybrałbym Urugwaj, ale nie sprawdzałem czy Polska ma z nim umowę o ekstradycji. Jeśli ma, to klops. A szkoda, bo piękne miejsce, nawet dla człowieka takiego jak ja, który nie pali marychy:) Z pewnością przytulnym miejscem jest RPA. Siedzi tam już paru naszych asów biznesu i jedyne, na co muszą uważać to miejscowi... Afro-Afrykanie nie będący Afrykanerami i rekiny w morzu.

Co do cypryjskich tworów, myślę że mogą już nawet nie istnieć. Ja zamknąłbym je w diabły tuż po pozbyciu się wszystkich akcji, żeby nie generowały kosztów:)

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 6 lutego 2014 13:16:26 przy kursie: 0,33 zł
PETROLINVEST stracił animatora.

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...:-komunikat---petrolinvest-sa

Cytat:

Komunikat - PETROLINVEST SA
Komunikat Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 6 lutego 2014 r.
Na podstawie informacji uzyskanej w dniu 5 lutego 2014 r. od DOMU MAKLERSKIEGO IDM S.A., Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. informuje, że z upływem dnia 31 stycznia 2014 r. DOM MAKLERSKI IDM S.A. przestał pełnić zadania animatora emitenta dla akcji spółki PETROLINVEST S.A.

W tym wypadku pojawia się opcja na zawieszenie notowań i ostateczne wykluczenie z obrotu?

hotstock
0
Wpisów: 29
Wysłane: 6 lutego 2014 13:27:24 przy kursie: 0,33 zł
Nie widzę sensu w utrzymywaniu animatora - to jest jedna z płynniejszych spółek w WIG40.

A po drugie gdyby za brak animatora mieli zawieszać spółki to musieliby zawiesić z kilkadziesiąt z głównego parkietu.. laughing6
Edytowany: 6 lutego 2014 13:27

agmar111
0
Wysłane: 27 marca 2014 12:29:08 przy kursie: 0,33 zł
Moje przepowiednie co do kursu na koniec marca się nie ziściły. Mimo to uważam, że wcześniej czy później tak się stanie.

agmar111
0
Wysłane: 1 kwietnia 2014 09:20:58 przy kursie: 0,29 zł
Stało się.... Mamy notowania jednolite. Koniec spekulacji.

irfy
0
Wysłane: 1 kwietnia 2014 10:11:41 przy kursie: 0,29 zł
Bardzo sprytne. Zawsze zastanawiałem się w jaki sposób zdejmą to coś z giełdy. Oczywiście najprościej byłoby ogłosić upadłość, ale w takim wypadku podniósłby się okropny wrzask, bo nabitych w butelkę niedoszłych szejków są tu ilości nieprzeliczone. Organizowaliby się na "bankierze", nasyłali prokuratorów, smażyli pozwy sądowe...

Teraz za to będzie elegancko. Notowania jednolite pozwolą jeszcze niepogodzonym ostatecznie przełknąć straty, rwetesu dużego też nie będzie, bo to przecież nie spółka, tylko "zła" giełda wyekspediowała perłę na dwa fixingi. A później ta sama giełda, zgodnie z nowymi uregulowaniami w ogóle wywali Oil z obrotu, więc będzie można już z czystym sumieniem ogłosić bankructwo.

Tyle że przy takim scenariuszu informacja o tym pojawi się na piątych stronach gazet, w formie wzmianki a nie na pierwszych, w postaci elektryzujących nagłówków "Upadek króla spekulacji". I wszystko rozejdzie się po kościach:)

nemooo
0
Wpisów: 375
Wysłane: 1 kwietnia 2014 10:32:14 przy kursie: 0,29 zł
irfy, bedzie nam brakowało Twoich doskonałych komentarzy dotyczących inf o 100 m do ropy. Nie byłem nigdy "inwestorem" tej spółki ale z ciekawością przeglądałem komentarze:)

irfy
0
Wysłane: 1 kwietnia 2014 11:02:05 przy kursie: 0,29 zł
Też żałuję, bo z mojego punktu widzenia spółka była wyjątkowo rozrywkowa i miała naprawdę smaczne sposoby na wyciąganie kasy od... "inwestorów". W dodatku do pewnego czasu dało się na niej ładnie zarabiać, bo schemat działań był do bólu czytelny i niesamowicie powtarzalny. Jeśli dodać luksusową wręcz płynność, to było tutaj małe eldorado.

Tyle że się niestety skończyło. Osobiście ostatni raz zagrałem tutaj przy kursie w okolicy 2 PLN a w chwili spadku poniżej 70 groszy nawet wyrzuciłem OLI z obserwowanych notowań, bo uważałem (jak widać błędnie), że to już koniec i gra jest zbyt ryzykowna, bo spółka może "walnąć" lada dzień.

Z tego co widzę, drugiej takiej już nie będzie, bo same władze GPW niemrawo i niezdarnie, ale jednak usiłują trochę ucywilizować handel. Poza tym ludzie nauczeni na przykładzie Oila (i nie tylko) nie będą się dawali już tak łatwo łapać na jakieś hipotetyczne złote góry. Nie mówiąc już o tym, że tutejszy oligarcha był również jedyny w swoim rodzaju :)

brzegus
2
Wysłane: 1 kwietnia 2014 14:24:21 przy kursie: 0,29 zł
nie chowajcie petrolinvestu do trumnyShame on you . Ostatnio przecież intensywnie poszukują

www.e-petrol.pl/index.php/wiad...

Aczkolwiek nie mogę przeboleć usunięcia z ciągłych. Każdy komunikat przy takiej płynności jaka była choćby ostatnimi czasy, mógł być żyłą złota a teraz GPW zarżnęła złota kurę. Natomiast jeśli petrol tym sposobem zniknie z parkietu i bez konsekwencji rozproszy (a w zasadzie rozpłynie we mgle) swoje ciężkie grzeszki to uznam RK za mistrza inżynierii finansowejnotworthy .

Jakby nie patrzeć do końca roku powinno być definitywnie pozamiatane, aczkolwiek już wiele razy wróżyłem rychły upadek i za każdym razem karawana wędrowała dalej. Zobaczymy co pokaże przyszłość

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 1 kwietnia 2014 15:28:33 przy kursie: 0,29 zł
@brzegus

ale wiesz.. nie bronię ani firmy ani Krauzego, ale nie wygląda mi on na zwycięzcę tego przedsięwzięcia... raczej na osobę, która kompletnie przeliczyła się z siłami zarówno finansowymi jak i swoich koneksji. Przerosło go to parę długości. Nie ma co bić pokłonów, bo on sam raczej już nigdy rozgrywającym w naszej gospodarce nie będzie...

Mnóstwo ludzi straciło kasę tutaj, ale Krauze również utopił potężnie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 kwietnia 2014 15:30

irfy
0
Wysłane: 1 kwietnia 2014 18:29:31 przy kursie: 0,29 zł
@scarry

Zgodzę się z tym, że „osoba kompletnie przeliczyła się z siłami finansowymi jak i w sferze koneksji”. Gdybym jednak na miejscu osoby decyzyjnej siedział ja, Irfy… Nie, gdybym przez szczęśliwe zrządzenie losu stał się nagle, kilka lat temu właścicielem oraz panem i władcą jakiejś spółki „poszukiwawczo-wydobywczej”…

Gdybym wiec był taką osobą, to wiedziałbym o sytuacji w mojej spółce z co najmniej kilkutygodniowym, jeśli nie kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Nie musiałbym się opierać na komunikatach ani bajkach tworzonych przez własne biuro relacji inwestorskich, bo mógłbym po prostu pojechać na miejsce, wziąć na stronę głównego inżyniera robót i zapytać jak jest.

I ten główny inżynier by mi to powiedział. Zapewne tuż po tym, kiedy ciśnienie zmiażdżyło mi rury w odwiercie i wszystko trzeba by było zaczynać praktycznie od nowa, wziąłbym kalkulator i obliczył, ile będzie kosztowało uruchomienie wszystkiego jeszcze raz. Już wtedy stałoby się dla mnie jasne, że biznes jest nieopłacalny a ja nie mam już ani wystarczających środków, ani doświadczenia, żeby cokolwiek tam znaleźć.

Bo nie jestem koncernem naftowym z budżetem średniej wielkości państwa, ale „zwyczajnym” bogaczem na skalę mocno lokalną i nie mogę sobie pozwolić na to, żeby kopać tam następne ćwierć wieku z nadzieją, że jednak może coś znajdę. Z drugiej strony utopiłem kupę kasy i chciałbym ją jakoś odzyskać. Ale jeśli powiem teraz ludziom, że bardzo mi przykro, ale wtopili i żadnej ropy im nie wydobędę, więc ogłaszam upadłość, żeby nie wtopili jeszcze więcej, to mnie rozszarpią. I wtedy nie dość, że już się nie odkuję, to jeszcze przy niepomyślnych wiatrach wsadzą mnie do pierdla. Albo wręcz ukatrupią w ciemnej uliczce, ochrona nie ochrona.

Zagrałbym więc na czas i wycieńczenie. Oraz na giełdzie. Bo mając spółkę z naturalnymi, wysokimi obrotami i dziesiątkami tysięcy wiernych janczarów, święcie przekonanych że lada moment z ich dziadowskich pięciu tysiaków włożonych w moje papiery zrobi się pół miliona, mógłbym zrobić praktycznie wszystko i zarobić górę pieniędzy na samym tylko manipulowaniu „infami” i wciskaniu im kolejnych emisji. Tyle tylko, że nie mógłbym tych środków mieć oficjalnie.

Oficjalnie musiałbym przynajmniej proporcjonalnie do reszty dziadować i biednieć wraz z moimi nieszczęsnymi akcjonariuszami. I na koniec, „zgorzkniały, przybity i w oczach opinii publicznej zubożały”, z rezygnacją wycofałbym się ze wszystkich biznesów, które i tak przestały mi iść już kilka lat temu, kiedy skończył się dostęp do źródełka rządowych zamówień. Sprzedałbym grilla, zwolnił najlepszych ochroniarzy (żeby zaraz zatrudnić ich na „z góry upatrzonych pozycjach”) i żył spokojnie do końca dni swoich, kręcąc biznesy może na innej półkuli a może pod przykrywką słupów.

Tak zrobiłbym ja. Tym bardziej żal mi osoby, która przez długi czas była sternikiem Oila i która tak bardzo przeliczyła się z siłami, przez co już nigdy nie zasiądzie u sterów polskiej gospodarki:)

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 1 kwietnia 2014 22:12:11 przy kursie: 0,29 zł
Wszystko sie kiedyś kończy a szkoda bo temat dotyczący poczynań tej Spółki i jej włodarzy był moim ulubionym na tym forum, jest też skarbnicą wiedzy jakie pułapki czekaja na niewprawnego inwestora i powinien być dla niego obowiązkową lekturą. Trzeba go podczepić w dziale "Inwestowanie krok po kroku" albo " Ludzie ludziom - czewone lampki" żeby nie zapadł się za kilka-kilkanaście miesięcy w czeluściach tego forum.

michal_w
0
Wpisów: 21
Wysłane: 2 września 2014 10:48:18
Na OIL szykuje się wybicie z wieloletniego kanału spadkowego. Zasięg to około 10PLN...

stooq.pl/q/?s=oil&d=201409...">Wykres OIL

Po dzisiejszym komunikacie to musi nastąpić ;)

kamilcia
PREMIUM
4
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 125
Wysłane: 2 września 2014 21:31:37
już niejeden tak twierdził.. na wielu wyższych poziomach. Każdy też twierdził, że taniej być nie może. Badź optymistą !!! MOŻE ! Whistle

brzegus
2
Wysłane: 12 września 2014 15:04:36 przy kursie: 0,17 zł
chyba jedyne co zostało akcjonariuszom to poklepywanie sie po plecach któremu towarzyszy jakieś dobre słowo. Czytając ostatni raport chciałbym spytać, być może ktoś udzieli odpowiedzi, jaka jest celowość podtrzymywania petrolinvestu przy życiu?

Cytat:
Na koniec półrocza Petrolivest był zadłużony na 526 mln złotych i dysponował 568 tysiącami złotych wolnej gotówki oraz 2,3 mln zł inwestycji krótkoterminowych. Od stycznia do czerwca spółka odnotowała przychody ze sprzedaży na poziomie 3 (słownie: trzech) tysięcy złotych i wygenerowała 111,3 mln złotych straty brutto.
- to krótki wycinek ale jakże wymowny. (www.bankier.pl/wiadomosc/Petro...">http://www.bankier.pl/wiadomosc/Petro...

Tak naprawdę chyba nikt nie wie co sie dzieje w spółce. Co z kredytami, co z wygaśniętymi koncesjami łupkowymi, o wątku kazachstańskim nie wspominając.
dziwi mnie postawa banków oraz spółki. Nie lepiej zamiast scaleń i innych kombinacji po prostu zgarnąć ochłapy ze stołu i zamknąć ten cyrk? Rozumiem że fakt upadłości zapewne rozpocznie większe lub mniejsze rozruchy ale przecież to nieuniknione. Tym bardziej że nikt już nie będzie mógł powiedzieć że to wina tuskaThink

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

180 181 182 183 184

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,039 sek.

rukqlpyz
kyjbppxd
tdvgtbdw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yullhvgp
bstnynfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat