PARTNER SERWISU
ujjhlxmj
hotstock

hotstock

Ostatnie 10 wpisów
Moim zdaniem w tym przypadku to nie ma znaczenia, że nie ma emisji.

Oferta jest na tyle mała (10% transzy w detalu to "tylko" ok 20 mln zł) i na tyle głośna (bo spółka znana większości uczestników rynku ;), że w detalu zapewne sprzeda się "w cuglach" przy dużej redukcji.

Dzisiaj w Pulsie Biznesu jest duży artykuł na ten temat. Generalnie zarzut jest taki że marka Hellena nie wchodziła w skład masy upadłości i nie mogła być sprzedana do Coliana.

"Został przełamany trend spadkowy na przychodach"

a ja widzę coś takiego:
1Q 2012 - 65,0 mln
1Q 2013 - 63,1 mln
1Q 2014 - 58,6 mln

więc gdzie ten trend przełamany?

Nie widzę sensu w utrzymywaniu animatora - to jest jedna z płynniejszych spółek w WIG40.

A po drugie gdyby za brak animatora mieli zawieszać spółki to musieliby zawiesić z kilkadziesiąt z głównego parkietu.. laughing6

Wolumen jest istotny w kontekście potencjalnych zmian w akcjonariacie. W tej chwili na liczniku jest 65 mln akcji, czyli 27% kapitału, to z dużym prawdopodobieństwem sugeruje że ktoś będzie musiał się ujawnić jako kupujący. Sama ulica tyle nie kupiła.

Tak jest, ale zwróćcie uwagę na dwa elementy.
- akumulację na wykresie było widać długo przed dzisiejszym infem
- wolumen na dzisiejszej sesji, jak na ta godzinę (15:30) jest ok. 60 mln, do tej pory najwyższy dzienny wolumen zanotowany był w sierpniu 2013 jak sypał Krauze i Masashi (29 mln szt.)

Tu chyba jest dosyć precyzyjne wyjaśnienie:

http://stooq.pl/n/?f=836894

Większa konkurencja nawozowa z USA: Gazeta Parkiet informuje, że polscy producenci nawozów są mocno zaniepokojeni, że negocjowana właśnie umowa o wolnym handlu między Unią Europejską a USA może zrujnować polski przemysł chemiczny. Firmy mogą zgłaszać polskiemu rządowi swoje uwagi do projektu umowy do 24 stycznia, ale taki dokument jeszcze nie powstał. Rozmowy dotyczące umowy handlowej powinny zakończyć się pod koniec tego roku.

KOMENTARZ DM BPS

Producenci nawozów w USA mają zdecydowaną przewagę strategiczną z uwagi na tani gaz łupkowy i trudno sobie wyobrazić, aby polscy producenci nawozów mogli z nimi konkurować na otwartym rynku. Grupa Azoty sygnalizowała podczas spotkania po wynikach ostatniego kwartału, że rynek nawozów w Europie staje się coraz bardzo konkurencyjny ponieważ eksporterzy mają coraz większe trudności ze sprzedażą w USA, co przekłada się na większą podaż nawozów w Europie. Uważamy, że trudna sytuacja rynkowa będzie się utrzymywać.

(Kamil Szlaga - DM BPS)

No jak to kto? Przecież to jest jasne że TDJ/Famur kupił ten pakiet

pani Popiołkowa napisał(a):
Otóż Grzegorz Leszczyński nie został wyzerowany na walne. Nawet po objęciu prawa głosu przez DB, on nadal ma 2,04% głosów.

Czy ktoś zwrócił uwagę na to, że w raporcie półrocznym, na dzień publikacji raportu Grzegorz Leszczyński ma z powrotem 9,51% głosów? Podobny akcjonariat jest na stronie IDM.

Teraz to Ty nie czytasz ze zrozumieniem. Tyle w 2010 to zarobiło Platige a nie VIV

Sporo do private label (głównie w karmie dla zwierząt i konserwach/pasztetach) sprzedaje Mispol. Wiem że jednak inny asortyment, ale do porównania się chyba nada. Inne podobne spółki podali koledzy (Jutrzenka, Wawel, Mieszko)

Magellan dzisiaj puścił komunikat o dobrej sprzedaży w I półroczu:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

To chyba sprowokowało dodatkowy impuls na MWT. Co ciekawe Magellan nie rośnie ;)

forsal.pl/artykuly/381737,tech...

art z 28 grudnia:

W ocenie wiceprezesa Piotrowskiego, SCOR ma przyszłość, ale Komputronik raczej będzie chciał sprzedać swój pakiet udziałów. – W styczniu planujemy spotkanie z syndykiem Techmeksu i AMW – dodaje. – Jeśli wierzyciele myślą, że się zaspokoją na SCOR, to się mylą. Złożymy wniosek o upadłość likwidacyjną SCOR – mówi DGP Jacek Studencki.

(...)

Co ewentualna upadłość tej spółki zmieni? Według prezesa Studenckiego, licencje na oprogramowanie wykorzystywane przez centrum udzielone są akcjonariuszom SCOR. – Bez Techmeksu nie ma SCOR – mówi i dodaje, że jego zdaniem uzyskanie nowych licencji zajmie 1,5 roku.

jakieś wnioski ? Wniosek o upadłość SCOR złożył Członek Zarządu, więc wygląda na działanie celowe i przemyślane w tej skomplikowanej rozgrywce.

mathu napisał(a):
tOfi napisał(a):
Już myślałem, że nikomu nie pomogłem zamieszczając to info. Bardzo się ciesze i pozdrawiam :)

SW znowu okazuje się najlepszym źródłem informacji w sprawie TEX :)

Przepraszam, ale źródło tego infa było inne i tym razem nie był to SW ;)

Pozdrawiam,
hotstock

zaraz zaraz, spółki nie mogą skupować w skupie akcji własnych więcej niż jakiś % (niestety nie pamiętam jaki) z dziennego obrotu, i to wynika z innych rozporządzeń niż uchwała WZA. Jak się komuś chce to niech poszuka ;) Info pod ratowanie walącego się kursu i tyle.

tu jest cały raport nt Komputronika: i.wp.pl/a/dibre/aspolek/komput...

polecam szczególnie sekcje "Techmex czynnikiem ryzyka"

[...]Opcjonalnym wariantem pozwalającym uniknąć odpisów jest zamiana długu na akcje
Techmexu. W takim przypadku wierzyciele mogliby zrestrukturyzować spółkę z nadzieja
późniejszej odsprzedaży inwestorowi branżowemu po cenie pozwalającej odzyskać
zainwestowany kapitał. Prawdopodobieństwo takiego scenariusza oceniamy jako duże.
Zarówno Karen jak i kilku innych wierzycieli ma swoje należności podwójnie zabezpieczone
na aktywach Techmexu i zastawem rejestrowym na jego akcjach należacych do prezesa i
głównego akcjonariusza - Jacka Studenckiego. Po przejęciu tych akcji wierzyciele będą w
stanie zwołać WZA i przegłosowa na nim przeprowadzenie wymiany długu na akcje.
Biorąc
pod uwagę, że najniższa możliwa cena emisyjna dla akcji Techmexu jest 1PLN uważamy, że
po przeprowadzeniu restrukturyzacji Karen i Komputronik nie powinny mieć problemu z
odzyskaniem należnej kwoty.

14.12. Warszawa (PAP) - Analitycy DI BRE Banku w raporcie z 8 grudnia podwyższyli cenę docelową akcji Komputronika do 11,56 zł z 10,48 zł, podtrzymując rekomendację "trzymaj".

Raport został wydany przy kursie akcji spółki na poziomie 11,39 zł, a w poniedziałek na zamknięciu płacono za nie 11,3 zł.

W ocenie analityków, po słabych wynikach za III kw., również IV kw. nie przyniesie przełomu mimo oczekiwanej poprawy wyników finansowych w Karenie.

"Ponadto nad grupą wisi groźba odpisów na należnościach spowodowanych ewentualną upadłościa Techmeksu. Uważamy, że w przypadku Techmeksu przyjęty zostanie wariant wymiany długu (około 15 mln zł) na akcje, co pozwoli na uniknięcie odpisów na należnościach bardzo prawdopodobnych w scenariuszu faktycznego przeprowadzenia upadłości likwidacyjnej Techmexu" - napisano w raporcie.

"Wyraźniejszej poprawy wyników grupy naszym zdaniem należy się spodziewać najwcześniej w drugim kwartale przyszłego roku, kiedy przeprowadzona restrukturyzacja kosztowa i poprawa struktury sprzedaży powinny przynieść pierwsze efekty. W skali całego przyszłego roku zysk netto powinien wzrosnąć do 7,5 mln zł, co według nas jest uwzględnione w bieżącej wycenie spółki" - dodano.(PAP)

gsu/ gor/

PEQ napisał(a):
To pytanie nie schodzi z łam forum od ponad roku, ale ponowię je - co się dzieje z Cognorem? Nie dość, że od września poniżej 4zł, to ostatnio przebił w dół 3,50 zł. A przecież wszelkie znaki na niebie i ziemi (czytaj - dane fundamentalne) mówią, że to dobra spółka jest ;) Na moje - spokojnie powinni teraz hulać po 5 zł...

technika - wczoraj zleciał poniżej 200 sesyjnej, dopóki nad nią nie wróci, niestety obowiązuje scenariusz spadkowy. Ta średnia jest teraz w okolicy 3,58

Joker napisał(a):
andrzej72 napisał(a):
Alchemik napisał(a):
Witam!
Na stronie Sygnity.pl jest następujący komunikat:
www.sygnity.pl/centrum_informa...

Co to oznacza dla nas. Czy sądzicie że w tym czasie wydarzą się jakieś znaczące fakty które pociągną kurs w górę / dół??
Z tego co do tej pory zaobserwowałem to niewiele firm na GPW korzysta z takiego mechanizmu. Czy w przypadku SYG to dobrze czy źle?

Jak dla mnie to robią coś takiego po to aby więcej "kwiatków" nie wylazło na wierzch. Zaczyna mi się to coraz mniej podobać. Jak patrze na wykres to zaczynam żałować, że nie wylazłem z tego bagna wcześniej kiedy jeszcze mogłem oddawać po 15 pln. Teraz pozostaje jedynie czekać i mieć nadzieję na sprzedaż za jakiś czas przynajmniej po cenie zakupu.
Hmm.. nie rozumiem po co tego typu informacje na stronie podają
Przecież to ustawodawca uregulował i nie ma konieczności informowania o okresie zamkniętym
Roczne 2m
Półroczne 1m
Kwartalne 2 tygodnie
Bieżące od wejścia w posiadanie do przekazania do wiadomości publicznej

Prawdopodobnie chodzi o zwrócenie uwagi na to, że jeśli kurs będzie w tych dniach spadał/rósł jakoś znacząco nie będzie to "zasługa" insiderów. Nie wszyscy drobni inwestorzy wiedzą o okresach zamkniętych. Akurat w przypadku SGN wydaje mi się, że taka informacja jest jak najbardziej na miejscu, kurs jest za bardzo rozchwiany żeby jeszcze w grę wchodziły dodatkowe nieuprawnione spekulacje o wywalaniu akcji przez insiderów przed wynikami.

White_Wolf napisał(a):
hotstock napisał(a):
Zgodnie z przepisami fundusze inwestycyjne nie mogą wykonywać prawa głosu więcej niż z 10% totalnej liczny głosów, więc po prostu nie ma sensu rejestrować więcej.

Poza tym w innym przypadku nawet jak się ma mniej niż 10% akcji to nie ma przymusu rejestrowania się ze wszystkimi posiadanymi akcjami i fundy często tak robią.

Dzięki @hotstock.
Przeszukałem komunikaty bo myślałem że coś przeoczyłem ale nic nie znalazłem. Czyli z tego co napisałeś wynika, że z Pionierem jest podobnie, po prostu nie rejestrowali wszystkich posiadanych akcji na walnym.

nie musieli rejestrować, fakt. Ale z nimi jest inna kwestia - mieli poniżej 10% w sumie wcześniej więc nie mają obowiązku teraz informować o ewentualnej sprzedaży (dopiero jeśli przekroczą w dół próg 5%).

Alchemik napisał(a):
Witam!
Obserwuje Sygnity z różną częstotliwością od co najmniej 2 lat i powiem szczerze że to co dzieje obecnie bardzo mnie dziwi.

Artur napisał(a):
Patrzac na liczbę akcji zarejestrowanych na WZA, to są spore zmiany wśród funduszy :
Legg Mason mial 12,47% a ma obecnie 10%
Pionier Pekao mial 8,59% a ma obecnie 7%

Pozostali zarejestrowani na WZA :
BBI Investments bez zmian czyli 6,73 %
Paweł Turno bez zmian czyli 1,888 %

Pozostali akcjonariusze nie zarejestrowali akcji przed WZA.

www.stockwatch.pl/gpw/sygnity,...

Niepokoi zmniejszenie zaangazowania 2 funduszy. Mozna miec tylko nadzieje, ze chca objac
nowe akcje i dlatego sprzedali wczesniej stare.

Czy ktos sie orientuje czy mozna przed WZA nie rejestrowac wszystkich swoich akcji jakie sie posiada ?

Ja uważam że to nie przypadek że Legg Mason zmniejszył zaangażowanie do 1.188.623 akcji (dokładnie tyle miał na WZA czyli 10%), a emisja planowana obejmuje do wysokości 1.188.624 akcji. Czyli dokładnie o 1 sztukę więcej. Nie wiem, może się czepiam, ale czy to nie jest ewidentne zrobienie miejsca dla kogoś kto chciałbym mieć największy pakiet akcji i mimo że trochę izulorycznie, ale mieć największy wpływ na spółkę. Ja uważam że tąpnięcie kursu jest zagrywką pod przejęcie i to przejęcie SYG. Co sądzicie??

To wynika z tego że emisja jest na 10% obecnego kapitału, a Legg Mason nie mógł się zarejestrować z większa liczbą niz 10% (a posiada więcej). Jeśli więc chodzi o liczbę akcji zarejestrowanych przez Legg oraz wielkość emisji to zbieg okoliczności. Nie oznacza oczywiście że LM nie obejmie emisji w części :)

Zgodnie z przepisami fundusze inwestycyjne nie mogą wykonywać prawa głosu więcej niż z 10% totalnej liczny głosów, więc po prostu nie ma sensu rejestrować więcej.

Poza tym w innym przypadku nawet jak się ma mniej niż 10% akcji to nie ma przymusu rejestrowania się ze wszystkimi posiadanymi akcjami i fundy często tak robią.

a tu akapit apropos zabezpieczeń DnB:

(..) Techmex zamierza skupić się na usługach i produktach z obszaru systemów informacji przestrzennej GIS (m. in. cyfrowe mapy satelitarne). W 2008 r. przychody firmy z tego tytułu wyniosły 34,8 mln zł. W I półroczu tego roku – 39 mln zł. Na roczne wpływy złożyć ma się też około 60 mln zł pionu dystrybucyjnego. Prezes sygnalizował, że Techmex może zrezygnować ze sprzedaży Satelitarnego Centrum Operacji Regionalnych. DnB Nord ma zabezpieczenia na majątku tej firmy.

czyli wynika że DnB ma dobre zabezpieczenia i pewnie chętnie by ten majątek przejął..

The Winner napisał(a):
A tu znalazłem inną analizę (bankier.pl):

Wsparcie na 9,50 zł zostało wybronione, co pięknie widać na wykresie godzinowym. Dodatkowym potwierzeniem obrony jest młot, będący wsparciem. Od jutra idziemy na północ. Dzisiaj była dobra okazja do dobrania.

media.stockwatch.pl/data/2009/...

Która jest prawidłowa?

zobaczysz jutro ;) to na pewno nie jest prowzrostowy młot, chyba jakiś zdesperowany posiadacz szuka jakiegoś pozytywnego elementu w tym układzie.

Maciek1981 napisał(a):
pierwszy opór 4.58....poczekamy zobaczymy...na razie bez paniki

Opór jest 4,45 - 4,50 - historyczne, ostatnie dołki, biorąc pod uwagę połączenie we wrześniu 2007 oraz późniejszy split

plynacyzrynkiem napisał(a):
hotstock napisał(a):

To był skrót myślowy. Rano w trakcie sesji poszła umówiona transakcja na pakiet 100.000 akcji, tzw "cross". Mógłbyś się domyśleć o czym pisze :)

czepiam sie + chcialem sie upewnic, ze nic mnie nie minelo

swoja droga bardzo mylace jest, za pakietowki nie sa uwzglednione w podawanym wolumenie

to fakt, ale z drugiej strony odchylenie ceny na pakietówkach pozasesyjnych może sięgać 40% od ceny rynkowej, więc nie wiem jakby to miało wyglądać wtedy na wykresie

plynacyzrynkiem napisał(a):
hotstock napisał(a):
Ta poranna pakietówka ustawiła całą sesję.

pakietowka to jest poza zwyklym obrotem, nie wchodzi do wolumenu - to byla transakcja "zwykla"

To był skrót myślowy. Rano w trakcie sesji poszła umówiona transakcja na pakiet 100.000 akcji, tzw "cross". Mógłbyś się domyśleć o czym pisze :)

Ta poranna pakietówka ustawiła całą sesję. Z tym, że cały dalszy handel odbywał się na małych pakietach. Kolejny większy pakiet 24k poszedł dopiero na fixie. Wykres dzienny io godzinowy jest więc nieco zafałszowany. Trzeba poczekać na negację FOBa z 20 lipca, żeby mówić o poprawie. Ja nadal uważam że czeka nas test dołka na 15 zł.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 3 października 2016 09:37:26
Liczba wpisów: 29
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,921 sek.

pygngqnr
mfjlbesf
rkzccych
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xjcayqqn
gbnzudpi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat