Cytat:2. Określenie czy mam sygnał kupna/sprzedaży w swojej strategii
Jakie tutaj wskazniki stosujesz?:
- EMA + kanał
- RSI MACD voema (co to jest to voema?)
- inne
Działam na 3 sygnałach. Typ A, B i korekta. A i B to wybicia z konsolidacji, korekta to ruch korekcyjny tych wybić. Tutaj:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... można prześledzić sobie jak to wygląda w "realu".
Cytat:jakie interwały czasowe? (np zaczynam od tygodniowego - okres rok i przecghodze na dzienny 3 mieś??)
Dla mnie kluczowy jest tygodniowy w skali 3 lat. Ale raczej jestem wyjątkiem bo jak widzę większość analityków woli wykres dzienny. Dla mnie dzienny służy bardziej na kontraktach albo dla pomocniczo (6 miesięczny).
Cytat:
3. Znalezienie wsparć i oporów (a za tym SL i TP)
- czy masz jakiś klucz do wyznaczania tych pkt (generalnie mówi się że to maja byc miejsca ważne)
Szukam takich miejsc które były istotne na wykresie wcześniej i najlepiej poparte wolumenem. Dawne opory, wsparcia. Teoria "przebiegunowania" też się np. przydaje. SL i TP oczywiście muszą być też powiązane z używanym money management. Czyli stosunek zysku do ryzyka, wielkość max. stopa dla danej pozycji i akceptowanej straty na portfelu.
Cytat:Filtracja sygnału???
Fakt że na wykresie jest sygnał kupna nie oznacza jeszcze że jest to sygnał dobry albo bardzo dobry. Np brak podwyższonych obrotów na takim jest dla mnie dyskwalifikujący.
Podsumowując zapraszam do zapoznania się z moimi dwiema kronikami w na forum
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... i
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... - przez te parę lat zebrało się sporo materiału i analiz. A obecna świeża kronika i portfel to w stopce ;).
PS. Volema to średnia okresowa ale na wykresie wolumenu.