PARTNER SERWISU
mzoynnhp

Skaner walorów.

SebastianW
0
Wpisów: 5
Wysłane: 2 lipca 2014 22:28:48
To mój pierwszy post więc Witajcie Angel.
Od pewnego czasu zainteresowałem się at i jak to często bywa po lekkim zapoznaniu uznałem, że wiem wszystko i heja do grania.
Krótki okres czasu i brak większej części kapitału :(.

Więc teraz gra wirtualnie przez okres czasu, który w końcu pozwoli wychodzić regularnie na plus.

Mam prośbę o wyjaśnienie pewnej kwestii związanej ze wskaśnikami, oscylatorami itp.

Wiem, że jest ich bardzo dużo i nie chciałbym poznawać wszystkich, gdyż może być to strata czasu.
Jest kilka, kilkanaście ? podstawowych i od nich chciałbym zacząć.

1 pytanie.
Niektóre wskaźniki pokazują to samo ( czyli będą się potwierdzać nawzajem ).
Jak można pogrupować wskaźniki, aby wybrać np. po jednym z każdej grupy i mieć większy przegląd rynku.

2.
Chciałbym zdefiniować w którym momencie jest kurs waloru ( czyli czy jest w trendzie rosnącym,malejącym czy bocznym ). Czego użyć ?
Po tym pierwszym kroku następuje wybór narzędzia do dalszej obserwacji, czyli :
czego używać ( jakich wskaźników ) w trendzie rosnącym, malejącym i bocznym ?
Które się najlepiej sprawdzają w konkretnych przypadkach.

Zdaję sobie sprawę, że należy historycznie poobserować, sprawdzić, ale mam nadzieję, że wskaźniki można przyszerogwać do odpowiednich grup.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 3 lipca 2014 19:56:12
Cytat:
To mój pierwszy post więc Witajcie Angel.
Od pewnego czasu zainteresowałem się at i jak to często bywa po lekkim zapoznaniu uznałem, że wiem wszystko i heja do grania.
Krótki okres czasu i brak większej części kapitału :(.

Też witam :). Brak doświadczenia + strzępy wiedzy i efekt sam poznałeś. Wielu tak zaczynało, jedni mieli to szczęście, że nie posiadali/nie chcieli wkładać na początku większych kwot w inwestowanie więc i straty mieli mniejsze. Inni od razu "grali grubo" (bo kto gra grubo wygrać musi ?! - niezrozumiałe dla mnie przysłowie...) i mieli duże straty, albo ich obecnie na rynku nie ma albo długo je odrabiali.

Cytat:
Więc teraz gra wirtualnie przez okres czasu, który w końcu pozwoli wychodzić regularnie na plus.

Na obecnym rynku to niezgorsze osiągnięcie (myślę o akcjach). Pytanie tylko czy opracowałeś system i się go trzymasz czy to dzieło przypadku?

Cytat:
Wiem, że jest ich bardzo dużo i nie chciałbym poznawać wszystkich, gdyż może być to strata czasu.

Nauka to nie strata czasu. Aby dojść do tego co działa na rynku trzeba się również przebić przez to co nie działa albo nam nie pasuje (czego ucząc się oczywiście nie wiemy).

Cytat:
Niektóre wskaźniki pokazują to samo ( czyli będą się potwierdzać nawzajem ).
Jak można pogrupować wskaźniki, aby wybrać np. po jednym z każdej grupy i mieć większy przegląd rynku.

Głównym moim zdaniem podziałem oscylatorów jest podział na te działające w trendzie jak i te do boczniaka.

Cytat:
Chciałbym zdefiniować w którym momencie jest kurs waloru ( czyli czy jest w trendzie rosnącym,malejącym czy bocznym ). Czego użyć ?

Proponuję użyć oczu ;). Teoria Dowa dość jasno definiuje trendy wzrostowe/spadkowe, konsolidacje też łatwo rozpoznać. Ew można się posiłkować teorią fal Eliotta.

Cytat:
czego używać ( jakich wskaźników ) w trendzie rosnącym, malejącym i bocznym ?

Odpowiedź już dałem wyżej odnośnie podziału na wskaźniki działające w trendzie jak i w "beztrendziu". Kluczowe jest jednak poznanie jak jest liczony dany oscylator, jego zachowania oraz pewne doświadczenie w jego używaniu.

Na większość pytań odnośnie wskaźników/oscylatorów, trendów, formacji itd znajdziesz odpowiedzi w:
John J. Murphy Analiza techniczna rynków finansowych
Schwager Jack D. Analiza techniczna rynków terminowych
Zenon Komar - Sztuka spekulacji (jak i kontynuacja "Sztuka spekulacji po latach").

Pozdrawiam
Edytowany: 3 lipca 2014 19:57

SebastianW
0
Wysłane: 3 lipca 2014 20:25:57
Cytat:
Nauka to nie strata czasu. Aby dojść do tego co działa na rynku trzeba się również przebić przez to co nie działa albo nam nie pasuje (czego ucząc się oczywiście nie wiemy).

Jasna sprawa, tylko tak jak w życiu - wszystkiego nie da się nauczyć.
Jeżeli ktoś podpowie :
najbardziej popularne wskaźniki w trendzie to : ...
najbardziej popularne wskaźniki w bocznym to : ...
Pozwoli mi to zgłębiać wiedzę od faktycznie używanych narzędzi i dalej można explorować temat w coraz mnie popularne narzędzia i niuanse.

Cytat:
Proponuję użyć oczu ;).

To jest oczywiste, jednak przeglądanie kilkuset spółek nawet raz na tydzień to sporo czasu, a można go spożytkować inaczej.
Myślę, ze jest jakiś prosty wskaźnik, porównanie średnich, które pozwalają stwierdzić: mamy trend rosnący, malejący lub boczniak i takim spółkom można zacząć się przyglądać i stosować odpowiednio wskaźniki.

Cytat:
Na obecnym rynku to niezgorsze osiągnięcie (myślę o akcjach). Pytanie tylko czy opracowałeś system i się go trzymasz czy to dzieło przypadku?

Dopiero planuję to osiągnąć, ale na tą chwilę jedyne co mogę stwierdzić to im więcej poznaję analizę to tym mniej wiem i wychodzą coraz to nowe ciekawostki. :(

pozdrawiam i dziękuję za odpwoiedź

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 lipca 2014 21:46:52
Cytat:
Jasna sprawa, tylko tak jak w życiu - wszystkiego nie da się nauczyć.
Jeżeli ktoś podpowie :
najbardziej popularne wskaźniki w trendzie to : ...
najbardziej popularne wskaźniki w bocznym to : ...

np. broker.aliorbank.pl/edukacja/f...

Cytat:
Proponuję użyć oczu ;).

To jest oczywiste, jednak przeglądanie kilkuset spółek nawet raz na tydzień to sporo czasu, a można go spożytkować inaczej.

There's no such thing as a free lunch ;)

SebastianW
0
Wysłane: 3 lipca 2014 22:02:58
Powalcze w temacie i opiszę co udało mi się ustalić.
W tym momencie celem jest napisanie automatu, który
1) wyrzuci wszystkie spółki i napisze w jakim trendzie są,
2) w którym miejscu trendu się znajduje

Zobaczymy czy mi się uda :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 lipca 2014 23:28:45
Zbędna praca bo to już jest (tyle że płatne) na:

https://sindicator.net/

czy http://www.fundamentalna.net

nie testowałem jak działa więc o skuteczności się nie wypowiadam.
Edytowany: 3 lipca 2014 23:29

SebastianW
0
Wysłane: 3 lipca 2014 23:41:47
Zdaję sobie sprawę, że już jest.
Chodzi właśnie o naukę i zrozumienie dlaczego i jak.

Podejrzewam, że jest już wiele takich systemów, ale mam nadzieję, że dzięki temu ogarnę troszkę temat.

SebastianW
0
Wysłane: 4 lipca 2014 08:54:52

Czy możesz podać link bezpośredni ( tak ja w cytacie ) do działu zaawansowany oraz ekspert.
Ponieważ linki bezpośrednie działają, a po kliknięciu jest zabezpieczenie przed nieuprawnionym dostępem :)

thx

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 4 lipca 2014 10:04:23
Niestety nie, gdyż nie jestem klientem Aliora.

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 5 lipca 2014 10:37:19
SebastianW napisał(a):
Powalcze w temacie i opiszę co udało mi się ustalić.
W tym momencie celem jest napisanie automatu, który
1) wyrzuci wszystkie spółki i napisze w jakim trendzie są,
2) w którym miejscu trendu się znajduje

Zobaczymy czy mi się uda :)

Ja w tym celu używam wskaźnika kierunkowego DMI. Doskonale pokazuje kierunek i siłę trendu.
Przecięcia linii DI+ i DI- w miarę dobrze wyszukują początki potencjalnych trendów. Używam go na wykresach tygodniowych. W ten oto sposób unikam ręcznego przeglądania wszystkich spółek.

Dla zrozumienia zasad konstrukcji i sposobu działania wskaźników polecam samemu zbudować każdy w excelu.
Przy używaniu wskaźników sprawdza się maksyma mówiąca o tym, że "podstawą sukcesu jest rozumienie tego co się robi". Ślepe wgapianie się we wskaźniki bez znajomości ich konstrukcji i zasady działania mija się z celem.

studencina
0
Wpisów: 17
Wysłane: 25 lipca 2014 22:15:56
Witam,
Ja z kolei mam skaner formacji świeczkowych zrobiony w Excelu. Kolega mi pomógł zrobić makro, które importuje mi notowania. Reszta to formuły i skaner działa jak ta lala. Wychwytuje kilka moich ulubionych formacji i wszystkie mam jak na dłoni. Nie muszę przeglądać połowę indeksu tylko max kilkanaście spółek. Do tego robię odpowiednie notatki i tak oto mam przegląd przez cały rynek.

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 3 sierpnia 2014 15:09:28
Po latach zabawy w szukanie Swietych Graali wlasnie posrod wszelkiej masci oscylatorow doszedlem do punktu, gdzie wlasciwie nie korzystam z zadnych :)

Dla mnie one sa wrecz oglupiajace, bo ich wskazania/wyliczenia nie sa tak naturalne i bezposrednie jak np. japonskie formacje swiecowe.

Oczywiscie jak to w zyciu, diabel tkwi w szczegolach. Preferuje podejscie "szkielko i oko", gdzie mozna (dla mnie najlepiej) systemowo podejsc do tematu. Ale i tu sporo schodow, bo z czysto intuicyjnego podejscia najszybciej przeskoczyc do systemowego over-fittingu.

Same formacje swiecowe to zas szeroki temat, a samo ich traktowanie jako bezwzgledna prognoze prowadzi na szafot. Zanim rzuci sie ktos w ich poznawanie bardzo polecam te lekture: www.amazon.com/Japanese-chart-...

Wiem, ze nie pomoglem, ale i temat jest szerszy, niz wiekszosc poczatkujacych jest w stanie sobie wyobrazic.

Zrobienie zas rozsadnego skanera formacji swiecowych to zadanie duzo bardziej skomplikowane niz mogloby sie wydawac. Nie mowiac o juz o pozniejszej umiejetnosci wykorzystania tegoz w realu :)

I na koniec: jak zwykle, kazdy na poczatku szuka sposobow na najlepsze wejscie na rynek...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,173 sek.

iwipxixh
frsfolsh
qkvypmmr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yzcnqhtk
gsohmyvm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat