Temat:
UNITED
Witam, United, stracił trend wzrostowy przy cenie 0,82 w marcu tego roku. Od tamtej pory kurs podąża w dół. Teraz cena przypomina kwoty jakie każdy normalny człowiek zostawia w najpopularniejszym dyskoncie spożywczym, kiedy to kasjerka nie ma wydać :) Jak wiadomo z AT - podwójny szczyt występujący podczas trwania trendu jest potwierdzeniem jego kontynuacji, co widać bardzo dokładnie na wykresie poniżej:  kliknij, aby powiększyćUTD posłużył mi jako przykład przy tworzeniu wpisu na temat zagrań spekulacyjnych /sprawdź mój blogbook/. PS. Czy jest ktoś, kto zarobił na akcjach UTD w okresie od marca do teraz? Pozdrawiam serdecznie.
|
|
Temat:
AMBRA
Witam, Bardzo dobry screen zamieścił kolega "sasky". Te dwie ostatnie świeczki w mojej ocenie pokazały kierunek. Swoimi "cieniami" posprzątały zlecenia obronne, sięgając dość nisko, po czym pięknie wracają na swoje poziomy. Te świeczki to pinbary - a wg teorii cena może sięgnąć do połowy długości cienia, co widać ładnie na wykresie AMB:  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
IMPEXMET
Między licznymi informacjami z dziedziny analizy fundamentalnej nie możemy zapominać o wykresie spółki. A na nim, pierwsze, co mi się rzuca w oczy jest mocny "sufit" na poziomie 2,70-2,71. Wynika on z dołka z dnia 14-03-2014 i ze szczytu z dnia 03-06-2014. Cena jest dość blisko tego poziomu, dlatego też wrzucam spółkę na listę obserwowanych, bo może się okazać, że nadarzy się okazja na zakup akcji w perspektywie co najmniej średnioterminowej. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
TAURONPE
Z moich analiz wynika, że zawsze pierwsza korekta po większym ruchu cenowym w przyszłości działa jako ważny poziom cenowy. Na wykresie TPE jest to cena "close" z dnia 01-07-2014. Dzisiejsza świeczka zamknęła się dokładnie na tym poziomie.  kliknij, aby powiększyćWnioski: - jest to kluczowe miejsce dla trendu średnioterminowego, - idealne miejsce do realizacji częściowych zysków, - jeżeli uda się wyjść w górę, w mojej ocenie, należy szukać miejsca na powiększenie posiadanych akcji. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
KRUK
Witam, Parę małych wiadomości układa się w całość. Szybko skomentuje wykres: Tygodniowy: - ogólnie trend wzrostowy widoczny i niczym nie zagrożony, - patrząc lokalnie poziom 90 zł może być kluczowy. Pokazują nam to świeczki, których cienie są długie i sięgają powyżej w/w poziomu, - wyjście powyżej 90 zł będzie pozytywnym sygnałem, tym samym przebita zostanie linia trendu spadkowego.  kliknij, aby powiększyćOgólnie dopatruje się jeszcze innych małych pozytywnych sygnałów związanych z przebiciem oporu, ale chyba nie warto o nich teraz pisać. Wykres Dzienny: - jest tylko potwierdzeniem tego, co napisałem powyżej, - zerknij na świeczkę, którą zaznaczyłem:  kliknij, aby powiększyćReasumując:Ogólnie widzę za niedługo szansę na nabycie akcji po dość atrakcyjnej cenie. Warto obserwować walor, Pozdrawiam.
|
|
Temat:
AMBRA
Panowie wspominają o trunkach a ja, jak zwykle męczę wykresy. Ogólnie jestem na tak. Pewnie zapytasz dlaczego? Oto mała animacja z zaznaczonymi szczegółami, które zauważyłem. Klatki animacji zmieniają się co 5 sekund.Jeżeli chcesz, kliknij aby powiększyć.  kliknij, aby powiększyćPozdrawiam serdecznie.
|
|
Temat wręcz zapomniany, a na wykresie tygodniowym widać pierwsze oznaki osłabienia trendu wzrostowego.  kliknij, aby powiększyćPosiadacze akcji, którzy je nabyli w dniu emisji mogą w tej chwili inkasować zysk rzędu ok. 100 %. Czy jest na sali taka osoba? :) Wykres dzienny też niesie za sobą oznaki zmiany trendu, w postaci formacji "porzuconego dziecka". Ciekawe jaka będzie reakcja inwestorów.
|
|
Temat:
ERGIS
Hmm. A jak to by była prognoza pogody, jak pogodynka by powiedziała: "Albo będzie padać, albo będzie Słońce"?? Każda wypowiedź to przecież subiektywne zdanie i nic dziwnego, że tak to jest odbierane /jako jedna strona medalu/. Co to za analiza wykresu jakbym napisał: "albo będzie rosło, albo spadnie...". Skoro wykres lub inne dane wskazują podobnie, to nie do końca rozumiem, jak tu podać drugą stronę medalu.
|
|
Temat:
AMICA
Rekomendacje nie powinny być jedynym wyznacznikiem przy wyborze i zakupie akcji. Ważna jest cena i sytuacja na wykresie. Bo chyba o to chodzi, żeby zarabiać a nie posiadać w portfelu spółkę, "która ma dobre reko od banku X". W przypadku AMC widać wyraźnie, że trend się osłabił. Teraz trwa trend boczny /wg mnie z tendencją spadkową/, przy okazji kształtując formację spodka /formacja odwrócenia trendu - jest w trakcie formowania/. Jeżeli cena spadnie poniżej 90 zł, będzie to wg mnie początek trendu spadkowego. Wtedy żaden super raport lub super rekomendacja nie pchnie mnie do zakupu akcji. Ten wątek zahacza poniekąd o odwieczny spór między AF a AT, "co jest ważniejsze: twarde dane finansowe czy wykres?". Osobiście uważam, że na podstawie AF powinno się wybierać spółki do obserwacji ale kupować tylko i wyłącznie wtedy, kiedy wykres na to "pozwoli".
|
|
Dzień Dobry, Dziwna sprawa z tą luką ponieważ u mnie na wykresach nie ma żadnej luki /spółka nie wypłacała przypadkiem dywidendy?/. Tak czy inaczej postaram się przedstawić moją subiektywną ocenę sytuacji na wykresie.  kliknij, aby powiększyćW moim przekonaniu możemy spodziewać się lekkiej korekty. Oporem stoi obszar zaznaczony czerwonym prostokątem. Widać wyraźnie, że świeczki tygodniowe sięgają tylko swoim cieniem w zaznaczony obszar. Dodatkowo powstałe dwa pinbary /czerwone strzałki/ same w sobie już są oznaką końca ruchu wzrostowego. Na tą chwilę główny trend nie jest zagrożony, ponieważ nie naruszono nawet jednego wsparcia /niebieskie strzałki/.  kliknij, aby powiększyćWykres dzienny /powyżej/ przedstawia stabilny trend wzrostowy. Opór zaznaczony na wykresie tygodniowym jest widoczny również tutaj. Zauważ, że ostatnie 10 świeczek w większości mają wymowę spadkową /dlugie cienie w górę/. Reasumując: Na tą chwilę trend wzrostowy nadal ma miejsce, ale pierwsze objawy osłabienia są już widoczne. Osobiście teraz bym waloru nie kupił, jakbym posiadał akcje CEZ-u, bacznie obserwowałbym sytuacje z przygotowanym zleceniem SL. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
Temat:
KRUK
Witam ponownie. A jednak temat trochę nabrał dynamiki, co mnie bardzo cieszy. Na początku chciałem się odnieść do moich screenów. Skoro Wg Was brakowało tam po prostu opisu to wystarczyło napisać mi na PW a bez problemu uzupełnił bym treść. Z drugiej zaś strony wydawało mi się, że na forum panuje wysoki poziom wiedzy. Patrząc na wpisy panów : "sasky" i "Tomasz Nawrocki" stwierdziłem, że skoro umieszczają zawiłe analizy to nie ma co się wygłupiać z pisaniem o podstawach. Nic się jednak nie stało i na przyszłość jak najbardziej będę umieszczał wystarczający komentarz do zrozumienia tego, co będę chciał przedstawić na screenach. Wracając to tematu wątku: /Potrzebny komentarz umieściłem bezpośrednio na screenie/  kliknij, aby powiększyćPozdrawiam serdecznie.
|
|
Temat:
ERGIS
Również się dziwię panu "28zenek". Spółka jest przykładem na to, że "złe nastroje wokół giełdy", nie zawsze muszą kasować wszystkie pozytywne sygnały na poszczególnych spółkach. Z wykresu tygodniowego możemy wywnioskować, że trend uporał się z jedyną /jak na razie/ mocną przeszkodą w postaci oporu na poziomie 4,11- 4,30 /szczyt z 08-01-2010 - czerwona ramka/. Sekwencja wyższych dołków i szczytów jest widoczna gołym okiem a to jest najlepsze potwierdzenie trendu wzrostowego.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
KRUK
|
|
Wykres mówi, że trend trwa. Widać pierwsze oznaki wyczerpywania się ruchu spadkowego ale do kupowania akcji jeszcze daleko. Nie mniej jednak ja będe obserwował sytuację bo może trafić się okazja zakupów w super dołku.
|
|
Wykresu Kopexu chyba jeszcze nie omawiałem. O i chyba nie ma co tu za dużo omawiać. Jak dla mnie spadków ciąg dalszy. Lekką ręką zahaczymy o poziom 10 zł.  kliknij, aby powiększyćKiedy go pokonamy sytuacja może się drastycznie pogorszyć...
|
|
Temat:
AMICA
To nie źle. Zawsze się zastanawiam dlaczego ludzie wierzą w takie rekomendacje skoro ewidentnie widać, że spółka zmieniła trend na spadkowy? Żeby AMC wróciła do sławy musi naprawde dużo zrobić. Przede wszystkim powrót na poziomy powyżej 100 zł.
|
|
 kliknij, aby powiększyćPowyżej umieściłem wykres tygodniowy - liniowy. Bez problemu można zauważyć, że cena na wykresie formuje klin, który jak wiadomo z teorii AT może spowodować zmiane trendu. Tutaj poziom 200 zł ma kluczowe znaczenie. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
Bardzo dziękuje za komentarz ponieważ każda merytoryczna "krytyka" jest podstawą do dalszego rozwoju. Sam wziąłeś w cytat fragment mojej wypowiedzi, gdzie piszę że Cytat:Luka to mocny sygnał w zależności gdzie i przy jakim obrocie luka powstała. Nie ważne jakie wystąpią świeczki po luce. No właśnie: w zależności gdzie ! Wracając do Twoich screenów:  kliknij, aby powiększyćLuka jest spoko ale jej miejsce jest jeszcze ważniejsze... A jedna z podstawowych zasad AT głosi, że nie zagrywa się spadkowych formacji w trendzie wzrostowym. Jedno proste zdanie a może ustrzec przed pułapkami życia w postaci falsebreak`ów.  kliknij, aby powiększyćPozdrawiam i życzę zieleni w inwestycjach
|
|
Temat:
AMICA
|
|
Temat:
CIECH
|
|
Witam, Ja z kolei mam skaner formacji świeczkowych zrobiony w Excelu. Kolega mi pomógł zrobić makro, które importuje mi notowania. Reszta to formuły i skaner działa jak ta lala. Wychwytuje kilka moich ulubionych formacji i wszystkie mam jak na dłoni. Nie muszę przeglądać połowę indeksu tylko max kilkanaście spółek. Do tego robię odpowiednie notatki i tak oto mam przegląd przez cały rynek.
|
|
Cytat:Wolumen?? "Siadaj! Jedynka ! Jutro masz przyjść z rodzicami !!" A tak na poważnie: Żeby była jasność, nie używam wskaźników, czasem tylko MACD /tylko poglądowo/. Więc nie wypowiem się jak się zmienia FI podczas luki. Wolumen? Oj to złudne potwierdzenie, bo często widzę po luce mega świeczkę (w trendzie wzrostowym) na wysokich obrotach (czyli ubieranie leszczyny) a potem dzida w dół. Przykład na szybko: URS luka z 06 na 07-03-2014 lub luka z 07 na 08-04-2014 Co do mojego pytania, to wg mnie potwierdzeniem luki cenowej jest sytuacja kiedy trzy kolejne świeczki nie "zamkną" luki. Taką oto tezę spotkałem w książkach /i potwierdzam to z doświadczenia/. Przykład zamkniętej luki: Spółka MABION kliknij, aby powiększyćObserwowałem sytuację bo myślałem że wyrywamy się z trendu bocznego. Celowałem ze zleceniem kupna ale po zamknięciu luki odpuściłem. Jak widać - dobrze zrobiłem.
|
|
Oj zapomniałem o najważniejszym, że na linie trendu i luki trzeba mieć wyliczenia :):)
|
|
Cytat:Zauważyłeś, że tu jest mowa o przebiciu linii trendu a nie tylko o przebiciu jakiejkolwiek linii? Więc ja pytam jaka jest różnica między kreską a linią trendu /zakładam że owa kreska rysowana jest po szczytach lub dołkach/? Odpowiedź wg mnie jest jedna: nie ma różnicy. Co do świecy po luce to ja mam luźniejsze restrykcje i powiem że od 7 lat jeszcze się nie przejechałem jeżeli chodzi o luki. A dlaczego? Bo jak wszytsko co widać na wykresie także i luka musi być potwierdzona. Teraz pytanie: co potwierdza lukę cenową? Pozdrawiam.
|
|
Najlepiej by było jakby kolega "Adam89" wstawił screen z zaznaczoną linią trendu, chyba że to pytanie czysto teoretyczne. Musimy na początku uściślić na jakim interwale pracujemy [dzienny czy tygodniowy] i tylko na nim oceniamy przebicie linii. Trzeba pamiętać, że te same linie wsparcia/oporu na wykresie tygodniowym nieco inaczej wyglądają. Co jest przebiciem? Ciężkie pytanie, ponieważ częstym zjawiskiem są fałszywe wybicia a żeby było trudniej dość często są w postaci grupy świeczek, co znacznie utrudnia interpretacje danego przebicia. Na mojej stronie umieściłem prezentacje na temat linii trendu na podstawie spółki Wielton. < link> Mam nadzieję, że choć trochę pomoże w zrozumieniu zagadnienia. Obroty przy przekraczaniu linii też są ważne. Najlepiej żeby towarzyszył temu duży wolumen. Kolega "Szutnik" pisze, że dyskusyjnym przypadkiem jest przeskoczenie linii luką. Ja uważam wręcz odwrotnie. Luka to mocny sygnał w zależności gdzie i przy jakim obrocie luka powstała. Nie ważne jakie wystąpią świeczki po luce. Przykład: Jeszcze ciepły wykres AMC:  kliknij, aby powiększyćKonsolidacja -> przeskoczona wsparcie luką -> powrót do spadków, koniec kropka:)
|
|
Temat:
CCC
 kliknij, aby powiększyćCzego więcej chcieć? Chyba pokuszę się o analizę techniczną CCC. Bo widać że nie długo będzie czas na zakupy..
|
|
 kliknij, aby powiększyćDobra informacja to nie wszystko. Cena na wykresie dyskontuje wszystko i dopóki nie ma potwierdzenia w postaci kilku wyższych dołków i szczytów na wykresie to nawet nie ma co sobie zaprzątać głowy nawet taką dobrą spółka jaką jest ITG. Zobacz mój blogbook, nam znajdziesz link do świeżej prezentacji AT dla spółki ITG.
|
|
Temat:
SYNTHOS
|
|
Temat:
CIGAMES
Zgadzam się z tym, co powiedział przedmówca Scarry. Wszystko układa się w całość: ktoś patrzy na to co dana spółka robi /w tym przypadku na grę jako produkt/ a ktoś inny patrzy na młotki i schodki... Tak właśnie inwestorzy się uzupełniają - z małym szczegółem, że po cenie poznamy, że to już czas na zakupy. Na tą chwilę - idzie ku mojej prognozie... Oby jak najkrócej...
|
|
Temat:
LESS
 kliknij, aby powiększyćNa tą chwilę żaden ważny opór nie został naruszony. Nie spodziewałbym się fajerwerków. Pozdrawiam
|
|
Temat:
CIGAMES
Hmm, Co jak co ale ja zamieszania nie zrobiłem. Chciałbym sie odnieść do wypowiedzi mojego przedmówcy, pana : krewa Pieron wie czy to admin czy nie... Skoro pisze, że usunie wpisy z wątkuZacznijmy od początku czyli od mojego wpisu z dnia: 19 lipca 2014 20:17:39. Tam umieściłem screen z zaznaczonym przeze mnie tajemniczym "schodkiem". Jak najbardziej dotyczy on wykresu CIG-u ale jak administracja się nie zgadza to zawsze może usunąć wpisy jego dotyczące. Będzie to dowód na to, że forum dąży do swego rodzaju hermetyczności gdzie umieszczają wpisy tylko wybrani. Każdy powiew świeżości nie będzie miał tu miejsca. Kolejną sprawą jest rzekomy brak wiedzy. Śmieszna sprawa, bo nic mi do tego jaki kto ma poziom wiedzy, ale pomyślałem sobie, że skoro jest to forum giełdowe to czemu nie miałbym się wypowiedzieć na temat wykresu? Co do odnośnika do informacji co to jest ten schodek. Dostałem już reprymendę, że nie można linkować do innych serwisów więc nie proście mnie o podanie źródła. Nikomu nie zarzucałem brak wiedzy, tylko kulturalnie wypowiedziałem się na forum /czy padły jakieś nicki osób?/. Wracając do wykresu CIG:Oczywiście wykres przez weekend się nie zmienił ale chciałem napisać o złudzeniach jakimi niekiedy się oszukujemy pisząc, że "cena spada ale wsparcie jest już blisko", albo: "mam stratę ale dokupię na wsparciu", itp. Podam Wam przykład: screen * Aktualny wykres impexmetalu. Widać piękne wsparcie, widać że nie jeden je zauważył bo cena na jednej sesji podskoczyła o 4% /11-07-2014/, następny dzień to miód dla moich oczu jak naiwni kupują swoje marzenia o łapaniu dołka. A jak wyglądała ostatnia sesja to już każdy niech sobie odpowie. Nikomu źle nie życzę, i ten screen wstawiam jako przykład i małą przestrogę przed rychłymi decyzjami. Wszystkim posiadaczom akcji CIG, życzę szybkiego powrotu do ... poziomu kupna, żeby chociaż wyszli na zero... Pozdrawiam serdecznie i rzecz jasna nadal będę obserwował poczynania spółki CIG. * - dlaczego nie mogę wstawić screenu bezpośrednio do treści wpisu??? Jak używam [imgzoom] wstawia mi puste pole
|
|
Temat:
CIGAMES
Wujek google powinien pomóc. Chętnie bym wstawił link ale podobno nie można linkować do innych serwisów. A dostać bana można najszybciej. Co do trójkąta to owszem możesz tam widzieć co chcesz, ja natomiast nie miałem go na myśli. Trójkąty same w sobie nie są mocnym sygnałem, bo tworzą się za często. Wybicie z trójkąta, który tworzy się więcej niż miesiąc lub dwa ma sens, ale nie mniejsze.* Pozdrawiam Studencina
* - prezentowana wypowiedź jest moim subiektywnym zdaniem.
|
|
Temat:
CIGAMES
"Schodek cenowy"? Toż to podstawowy termin z dziedziny Price Action. To jest elementarna wiedza, bez której nie powinno się dalej brnąć w zakamarki analizy technicznej. Do udanych inwestycji wystarczy umiejętność wyznaczania wsparć i oporów. Jak to nabędziemy daje gwarancję, że przynajmniej nie stracimy. Oto jeden z przykładów idealnego schodka cenowego  kliknij, aby powiększyćA co do lektury to na pewno pomoże wujek google. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
Temat:
LESS
Witam, Jakieś odbicie nasz czeka bo tworzy się powoli mały sygnał odwrócenia trendu, ale to jest jak promyk słońca przedzierający się przez gęste chmury. Z wykresu tygodniowego wynikają opory na poziomach: - 30,00, - 27,75, - 24,00 a wsparcie to poziom 16,10. Co mówi nam wykres dzienny?  kliknij, aby powiększyćTrend spadkowy w pełni - sekwencja niższych szczytów i dołków widoczna gołym okiem. Jak na razie świeczki nic pozytywnego nie wnoszą. Pozdrawiam serdecznie, Studencina
|
|
Witam, Mnie osobiście zarobki nie dziwią i podejrzewam, że we wszystkich spółkach z Wig30 Członkowie Zarządu mają podobnie.  kliknij, aby powiększyćPowyżej wykres miesięczny(swoją drogą kto z Was analizuje wykresy miesięczne posiadanych przez siebie spółek?). Już po pojawieniu się pinbara /wzięty w ramkę/ można się było spodziewać odwrócenia trendu. Ze swojego doświadczenia dodam, że na takim interwale nie potrzeba potwierdzenia świeczki. Przed nami pozostaje psychologiczne wsparcie 5 zł... Wg mnie nie da rady, pojawiał się już od dawna sygnał odwrócenia trendu /na wykresie dziennym/ i jego realizacja była tylko kwestią czasu.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
CIGAMES
Wg mnie takie nie można brać takich rzeczy jako wsparcie bo wychodziłoby, że są one co chwilę - a tak nie jest.  kliknij, aby powiększyćW sumie wsparciami mogą być poziomy, na których wykształciły się pozytywne /potwierdzone/ formacje świeczkowe. Przerywaną, zieloną kreską zaznaczyłem wsparcie powstałe w wyniku "formacji objęcia", ale to tylko złudna nadzieja "na lepsze jutro", Pozdrawiam, Studencina
|
|
Temat:
CIGAMES
A możesz napisać skąd one wynika? Patrzę na wykres nawet tygodniowy i nie widzę sensownego szczytu/dołka z którego poziom 7,50 by powstał.
|
|
Temat:
CIGAMES
Widać, że rozmowa trwa w najlepsze ale czy ktoś z Was zobaczył co się dzieje na wykresie ? Nowe roczne minima i brak perspektyw na "lepsze jutro" Link ze screenemPoziom 8 zł pokonany.. Czy ktoś widzi jakieś techniczne pozytywy ?
|
|