PARTNER SERWISU
gohghqta
Tissol

Tissol

Ostatnie 10 wpisów
dividend_loco napisał(a):
Zakup dziś SEK 165 akcji po 9,12 zł.

A to zaskakujące dla mnie. Przychody widzę że po szczycie w 2022 zaczęły spadać z powrotem, niski free float, dywidendy też się mocno wahają...

@theAdrian jeśli chodzi o gaming, ja ograniczyłem się do Playwaya jako swoistego ETFa na sektor gier, który w dodatku regularnie płaci dywidendy, bo nie znam się na tym sektorze, a nie lubię spółek, które są silnie zależne od 1-2 tytułów.

Mnie z mojego portfela najbardziej martwi Wittchen. Kupowałem go z nastawieniem, że przynajmniej w tym segmencie premium nie będzie tak odczuwał chińskiej konkurencji, ale jednak na razie to średnio wygląda, i przekroczyłem 30% straty. Trzymam nadal, ale ostatni list prezesa nie nastroił mnie optymistycznie. Rozumiem, że u ciebie w portfelu go nie ma?

B-Act pozyskał kontrakty o wartości ponad 50 mln zł brutto w ub.r., a dzięki napływowi środków z Krajowego Planu Odbudowy (KPO) oraz umacnianiu pozycji na rynku inwestycji wojskowych liczy na co najmniej podobne wyniki, podała spółka.

isbiznes.pl/2025/03/06/b-act-p...

BAC ma partnerstwo strategiczne z jedną z rumuńskich firm. Cieszą takie sygnały, bo Rumunia to dość perspektywiczny rynek:
www.biznesradar.pl/a/131829,b-...

Z tego co widzę, nie ma jeszcze wątku poświęconego tej spółce. BAC to niewielka spółka z Bydgoszczy, która zajmuje się głównie nadzorem inżynierskim inwestycji, a na NC zadebiutowała w kwietniu tego roku. Spółka realizuje projekty zarówno w Polsce (np. w lipcu info o nawiązaniu współpracy z zakładem komunalnym ze Stalowej Woli), jak i za granicą, w tym na Ukrainie.
Debiut był solidny, ponad 20% na plusie, ale od tamtego czasu kurs wrócił w okolice ceny wyjściowej. Czy ktoś z forumowiczów posiada akcje?

Ktoś interesuje się nadal tą spółką? Na plus widzę prosty model biznesowy, wysoką dywidendę, umiarkowanie rosnące przychody, na minus chyba małe możliwości ekspansji biznesu i dążenie na Zachodzie raczej do ograniczania socjalu dla migrujących pracowników...Więc nie wiem, może należałoby poczekać na jakąś grubszą korektę.

To wszedłbyś prawie idealnie na samiutkim szczycie...Na plus jest to, że spółka niezadłużona, wypłaca niewielką dywidendę, stan środków w kasie jest stabilny, a sprawozdania treściwe. Ale skoro ich główni klienci są z branży automotive - jak rozumiem z Europy - to to jest jak dla mnie czerwona flaga, bo nieuczciwa konkurencja Chińczyków coraz bardziej ciąży europejskim producentom.

Za Q2/24 przychody nie sięgną chyba nawet 3 mln zł, a w międzyczasie było także powiadomienie o naruszeniu umowy kredytowej:

www.bankier.pl/wiadomosc/MADKO...

A przeglądasz też spółki z NC? Zastanawiam się stamtąd teraz nad BAC - rosnące przychody, klarowny obszar działalności, własny know-how, a w długiej perspektywie być może udział w odbudowie Ukrainy.

Dodajesz obligacje/ETFy czy wyłącznie akcje?

Wiktor i Tomasz Mokrzyccy rezygnują ze stanowisk wiceprezesów, aby wejść w skład RN:
infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

jak to rozumieć?

Żałuję, że w BOŚ liczba nowych emisji obligacji wyhamowała. Otwarłem pod nie osobno zwykły rachunek w BDM, bo ta podwójna oferta Pragmy i Cavatiny mnie skusiła. U mnie obligacje to niecałe 3% portfela, ale chciałbym to zwiększyć. Nie mam dotąd żadnego doświadczenia w zakupach na Catalyst, jedynie na pierwotnym.
Jak wpłacasz nowe środki, to od razu je inwestujesz, czy różnie?

Mam właśnie przed sobą projekty uchwał na NWZ jednej z planktonowych spółeczek z NC sprzed paru lat, i postanowiłem potraktować to jako przykład treningowy: jedna z uchwał dotyczy odwołania członków Rady Nadzorczej, druga analogicznie powołania, ale uchwały nie zawierają nazwisk. Jak dla mnie to nie ma sensu, jeśli potencjalny uczestnik zgromadzenia dopiero na miejscu by się dowiedział, kto ma być powołany, nie mając czasu ani go sprawdzić, ani się nad tym zastanowić. Czy się mylę?

Co właściwie dzieje się w spółce? Z tego co widzę, zmienili nazwę z powrotem na Elektromontaż, pozbyli się ostatnich posiadanych środków trwałych, cofnęli wniosek o ogłoszenie upadłości. 22 maja br. był raport - Zatwierdzenie spisu wierzytelności. Czyli będą starali się dokapitalizować spółkę i stopniowo spłacać dług?

Czytam właśnie ich wyniki i wydaje mi się to dobrym uzupełnieniem portfela, jedynie relatywnie niska kapitalizacja i mały obrót mnie zniechęcają...No i malutki free float, też nie wiem, co o tym myśleć.

Pod koniec marca kurs spółki wymazał wszystkie wzrosty dokonane od początku roku, po tym jak w raporcie spółka wykazała zdarzenia jednorazowe, m.in. zmianę wyceny niektórych aktywów, które wpłynęły na to, że ostatecznie pokazała ona stratę operacyjną ~2.4 mln zł i stratę netto ~2.57 mln zł. Nie interesowałem się dotąd spółką ze względu na dość niski obrót, ale przeglądam ją i podoba mi się utrzymujący się dodatni cash flow z dział. operacyjnej i niskie zadłużenie.

dividend_loco napisał(a):
Zakup wczoraj WTN 53 akcje po 27,90 zł.

To jest otwarcie pozycji, czy już miałeś?

Czy w najbliższym czasie jest szansa na jakieś wydarzenia, które mogłyby zwiększyć zainteresowanie inwestorów? Wyniki za cały 2023 mają być 25 kwietnia, ale były już szacunkowe, więc to rozumiem wiele nie ruszy kursem.

Jutro Xplus przechodzi na rynek główny GPW. Całość komunikatu:
Cytat:
Wykluczenie z obrotu akcji serii C i D spółki. Zmiana rynku notowań z NC na GPW. Wprowadzenie do obrotu akcji zwykłych na okaziciela serii A (42.500.000 akcji), B (7.500.000 akcji), C (15.000.000 akcji), D (1.500.000 akcji), E (383.012 akcji) i E1 (463.792 akcji) spółki. Zadania animatora rynku dla akcji spółki przejmuje DM BDM SA.

Czy nadal masz w portfelu Atal i zamierzasz go trzymać? Ja teraz rozglądam się za jakimś deweloperem, akurat Atal żałuję, że tak urósł

A co to za wskaźnik, bo nie mogę nic o nim znaleźć?

Pytanie, może ktoś zajmuje się bliżej spółką:
1. Czy MS Dynamics 365, który oni wdrażają, ma funkcjonalności podobne np. do SAPa?
2. Jacy są główni konkurenci spółki w zakresie tego systemu? Spoza giełdy znalazłem m.in. EIP Dynamics.

Przeczytam z ciekawością, bo sam prowadzę sobie IKE od ok. 1.5 roku, przy czym nie mogłem się zdecydować, czy powinienem trzymać na nim spółki, czy ETFy...W efekcie mam tam jakby dwa subportfele, jeden to 2/3 ETF na DM, 1/3 na EM, drugi to akcje w większości polskie.

Mam niewielki pakiet z paroma % na minusie i wiszę na nim. Jak rozumiem, mimo stabilnych przychodów ciąży im zadłużenie? Dodatkowo, czy to że handel przenosi się coraz bardziej do sieci na niekorzyść sklepów stacjonarnych, też może być dla nich minusem?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 30 lipca 2025 21:48:52
Liczba wpisów: 25
[0,01% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,216 sek.

mdwbeooh
snchhpxg
iuaqliqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xugxkmkh
benvwtlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat