Heniek87, kompletnie nie rozumiem logiki stojącej za Twoją wypowiedzią, ale może po kolei. Cytat:Każdy wie, że aplikujesz na praktyki w Programie Kariera TAK, brawo! Aplikuje do Programu Kariera! Tylko co w związku z tym? Nie przypominam sobie, żebym w którymkolwiek momencie starał się to ukryć, więc nie bardzo wiem z czego wynika ten odkrywczy, a zarazem piętnujący ton.. Cytat:Polecam iść do biblioteki od czasu do czasu... Rozumiem, że Twoim zdaniem szukanie pomocy na forum wyklucza korzystanie przeze mnie z biblioteki? Ciekawa logika.. tym bardziej biorąc pod uwagę fakt, że w swoim pytaniu nie prosiłem tylko o gotowe pomysły, ale też o zasugerowanie źródeł.. Idąc tą drogą rozumowania domyślam się, że Twoim zdaniem np. korzystanie z pomocy promotora przy pisaniu licencjatu/magisterki też jest naganne, bo w końcu wszystko jest książkach? Cytat: Nie chcę być wredny, ale nawet jeżeli Twój word zostanie wybrany dalej, to musisz przejść na rozmowę. A tutaj nie będziesz miał czasu na korzystanie z forum... A na korzystanie z biblioteki będę miał czas? Na koniec też nie chciałbym być wredny, ale w Twojej firmie chyba nie macie zbyt dużo pracy.. Pozdrawiam
|
|
WatchDog napisał(a):Inżynieria finansowa robi nie mniejsze szkody niż genetyczna. Jak się nią ostatnio bawili to kryzys wywołali Orientuję się trochę w temacie, ale od strony praktycznej. Możesz pracować nad licznikiem oraz mianownikiem: EBITDA - aby ją zwiększyć, to oprócz banalnej choć trudno wykonalnej poprawy rentowności, możesz skrócić okres amortyzacji, przez co zwiększysz okresowe odpisy. Dług netto - aby go zmniejszyć, trzeba po prostu spłacić. Inżynieryjnie próbowałbym wyemitować akcje dla wierzycieli na konwersję części zadłużenia, albo dla nowych inwestorów na spłatę tegoż. Tylko uwaga: wszelkie zabiegi muszą mieć realne uzasadnienie. Sama manipulacja dla poprawy wartości wskaźnika jest praktyką naganną. WatchDog, dziękuję za odpowiedź. Nie do końca rozumiem natomiast co miałeś na myśli z amortyzacją? Przecież EBITDA jest z niej "oczyszczona".
|
|
Witam, piszę pracę na temat metod obniżenia zadłużenia w przedsiębiorstwie. Konkretnie chodzi o obniżenie wskaźnika zadłużenia do EBITDA opierając się głównie o inżynierie finansową.. Czy ktoś orientuje się w temacie lub mógłby polecić mi jakieś ciekawe źródło?
Byłbym zobowiązany! Z góry dziękuję!
|
|
Witam,
poszukuję danych odnośnie wartości rynku budownictwa kubaturowego w Polsce w latach 2008-2014. Będę dozgonnie wdzięczny za jakiekolwiek informacje/żródła w tym zakresie.
Budownictwo kubaturowe obejmuje wykonawstwo budynków mieszkalnych oraz obiektów użyteczności publicznej tj. biurowce, hotele, szkoły, centra handlowe i in.
Pozdrawiam
|
|
Witam! W imieniu SKN Klub Inwestora przy SGH mam przyjemność zaprosić was na kolejny wykład w ramach największego na uczelni projektu jakim jest Akademia Giełdowa. Tym razem naszym gościem będzie Pan Rafał Wysocki z firmy szkoleniowej Akademia Inwestora. Pan Rafał to wieloletni praktyk w zarządzaniu kapitałem oraz twórca systemów inwestycyjnych. Jest klasycznym intradejowcem, inwestuje głównie w kontrakty terminowe. Wśród jego zaintere...sowań jest także zarabianie na Dax i Bund. Pierwszy kontakt z giełdą miał przy głośnej prywatyzacji Banku Śląskiego (1994 r.). Pasjonat komputerów i przy tym programista. Już w szóstej klasie podstawówki nauczył się programować pomimo, że pierwszy komputer było dane mu dotknąć dopiero rok później – cóż - początek lat 80. Czy ktoś jeszcze pamięta „Młodego Technika” i „Bajtka” ? Od tamtej pory komputery coraz bardziej wypełniały jego czas, przekształcając się z uczniowskiego hobby w coś, co dało się połączyć z giełdą i zarabianiem. Oczywiście stosuje na bieżąco klasyczną „ludzką” analizę rynku, ale wszystko co umie zawsze stara się sprowadzić do precyzyjnych formuł. Nieustannie dąży do wyeliminowania „wrażeń i pragnień” przy wchodzeniu w rynek i następnie przy zamykaniu pozycji. Jest autorem własnych systemów inwestycyjnych na, których zarabia ciągle je doskonaląc. Więcej informacji na facebooku: www.facebook.com/event.php?eid...Serdecznie zapraszamy !
|
|
Temat:
SYGNITY
Technicznie niżej niż 21 spaść nie powinno. Tam powinno odbić się od linii trenu i po korekcie..
|
|
Moi drodzy ! Pomóżcie mi w moim badaniu dotyczącym rynku rozrywki ! Ankieta jest przyjemna i krótka (rozwiązanie zajmuje maksymalnie 5 minut :) Z góry dziękuję. www.ankietka.pl/ankieta/49522/...
|
|
Temat:
ATONHT
Witam. Co w przypadku, gdy nie zapisałem się na akcje z nowej emisji mając do nich prawa poboru. Prawa poboru dalej figurują na moim rachunku maklerskim, jednak nie mogę ich sprzedać. Jak mogę odzyskać w tej chwili pieniądze z tych praw? Proszę o pomoc.
|
|
Temat:
ATONHT
11:39:06 6,26 0,16 18 696 11 TRANSAKCJA S 11:40:28 6,26 0,16 10 696 14 TRANSAKCJA S
Ktoś ładnie wciągnął, ostatnio takim transakcjom towarzyszył gwałtowne wybicia..
|
|
Temat:
ATONHT
Dziś walne.. Może dowiemy się czegoś nowego..
|
|
Temat:
ATONHT
Mam w papierach ATON-JPP [ilość sztuk] wartość 0.00 rozumiem, że o to chodzi? Wcześniej szukałem w subskrypcjach ale nic nie było i już trochę się niepokoiłem.
|
|
Temat:
ATONHT
Czy ktoś orientuje się czy jeżeli sprzedałbym w tej chwili swoje akcje to na koniec maja miałbym normalnie prawo do pp ? Domyślam się, że tak skoro kurs nie wrócił po przesunięciu zapisów do starych 9 zł..
|
|
Temat:
ATONHT
[/quote] Radzę uważniej przeglądać ten wątek..
|
|
Temat:
ATONHT
Z mojego punktu widzenia najbliższe dni mogą upłynąć pod znakiem konsolidacji, z arkusza wynika, że raczej nie ma za dużo chętnych do sprzedaży akcji za to można odczuć oczekiwanie na kolejną pozytywną informację ze spółki, a jak wtedy zachowa się kurs to nietrudno przewidzieć.
|
|
Temat:
TECHMEX
day_trader napisał(a):ja dzięki wielkiemu fartowi bo włączyłem cnbc po powrocie z uczelni, usłyszałem temat o teksie, patrze w arkusz a tam już 3 lecenia zebały całość i zdązyłem wejśc dopiero na 3minuty przed owiedzeniem po 1.48 i czekam co to będzie
puki co mam już na opłacenie nowego semestru, stancji i imprez do wakacji żarcia i wogólee, ja pierdziule jak nigdy takiego szczescia nie miałem to teraz sie trafiło
życie to przypadek jednak
jedno jest pewne z samego rana niewywale bo czuje że jeszcze podciągną ustawiłem się na sprzedaż w okolicach 3ki i starczy mi
To co ty z 50 kilo wrzuciłeś ?
|
|
Temat:
ATONHT
A wykupią  ?
|
|
Temat:
ATONHT
mathu napisał(a):Czemu się dziwicie?
Te poziomy odwiedzaliśmy jeszcze bez ustawy i bez licencji :) Ale przed emisją, która siłą rzeczy zmniejszyła wartość na akcję. Ciekaw jestem najbliższych dni, bo wygląda na to, że rozpoczęliśmy nowy rozdział w historii tej spółki.
|
|
Temat:
ATONHT
CZy to co się dzieje jest aby na pewno racjonalne
|
|
Temat:
ATONHT
To jaki dziś zasięg Panowie :D ? Nowe szczyty  ?
|
|
Temat:
ATONHT
A myślę, że to dopiero czubek góry lodowej :)
|
|
Więc co przeszkodziło nam dziś we wzrostach??
|
|
Temat:
ATONHT
Czym teraz Panowie nas zaskoczą ?
|
|
Temat:
PGE
mathu napisał(a):ZooM napisał(a):poczekajmy na pierwsze notowanie właściwych akcji PGE, czy kurs nie powinien się podnieść dzięki zainteresowaniu fundów tym papierem? Nie. Miałem na myśli, że zainteresowanie fundów łączy się z wejściem do w20.
|
|
Temat:
PGE
Nie zgodzę się Mathu, to naturalne, że ceny akcji spółki, która wchodzi w skład dużego indeksu jak np. WIG20 rośnie, a wynika to z tego że fundusze (i nie tylko) grające na indeks uzupełniają swoje portfele taki akcjami.
|
|
Temat:
ATONHT
Palikot o monopolu i lobbingu ws. spalarni odpadów medycznych O podejrzeniu stosowania monopolistycznych praktyk przez przedsiębiorstwa zajmujące się spalaniem odpadów medycznych zawiadomił UOKiK poseł Janusz Palikot (PO). Poseł uważa, że obecne przepisy nakazujące spalanie tych odpadów dają monopol spalarniom, a dotychczasowe próby ich zmian i wprowadzenia alternatywnych możliwości utylizacji tych odpadów pozostają bezskuteczne. Treść zawiadomienia o podejrzeniu praktyk ograniczających konkurencję, skierowanym do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Palikot ujawnił na konferencji prasowej w poniedziałek w Lublinie. Poseł napisał, że grupa przedsiębiorstw zajmujących się spalaniem odpadów medycznych, wykorzystując obecne unormowania prawne, nie dopuszcza stosowania innych form utylizacji tych odpadów, a przez to dominują one na rynku i narzucają uciążliwe warunki odbioru odpadów, pobierając zawyżone opłaty za utylizację. Palikot pisze w zawiadomieniu, że podejrzenie stosowania lobbingu i praktyk monopolistycznych dotyczy m.in. rzeszowskiej spółki EKO-TOP, która ma spalarnie w Rzeszowie, Łodzi i Opolu. Z tą firmą - jak podaje Palikot - związani są senator PiS Zdzisław Pupa, były senator AWS Józef Frączak (brat wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska Marii Suchy), były starosta powiatu kolbuszowskiego Bogdan Romaniuk (PiS) oraz były dyrektor podkarpackiego urzędu wojewódzkiego Janusz Kurnik. "Działania ww. firmy oraz innych przedsiębiorstw prowadzących spalarnie cechuje stosowanie praktyk monopolistycznych oraz naruszanie zasady uczciwej konkurencji na rynku" - napisał Palikot. Według niego, udowodnienie nadużywania przez te firmy pozycji dominującej na rynku "możliwe będzie po wszczęciu postępowania przez urząd ochrony konkurencji i konsumentów", a on sam nie ma takich możliwości. Palikot napisał, że Polska jest jedynym krajem na świecie, w którym wprowadzono obowiązek spalania zakaźnych odpadów medycznych. Jak tłumaczy, metoda ta nie jest lepsza od sterylizacji tych odpadów, a przy tym jest droga i "emituje do środowiska zabójcze dioksyny". "Mimo że od wielu miesięcy mówi się o zmianie przepisów ustawy o odpadach, grupa osób w Sejmie zabiega, aby nowelizacja ustawy w części dotyczącej metod utylizacji odpadów medycznych była jak najkorzystniejsza z punktu widzenia właścicieli spalarni" - pisze Palikot w piśmie do UOKiK. Poseł przypomina, że 22 września br. w sejmowej podkomisji nadzwyczajnej projekt nowelizacji ustawy zmieniono tylko o dopuszczenie jednej innej metody - unieszkodliwiania odpadów medycznych za pomocą mikrofal. Palikot powołując się na Stowarzyszenie "Bez dioksyn" (promujące alternatywne metody utylizacji odpadów medycznych m.in. dezynfekcję termiczną, autoklawowanie), napisał, że obecne zapisy w ustawie dają monopol spalarniom. Monopol spalarni kosztuje budżet państwa ok. 200 mln zł rocznie - podał Palikot. "Spalarnie dostają państwowe dotacje, a dyrektorzy szpitali muszą płacić kilka razy więcej za utylizację odpadów, bowiem monopoliści podnoszą ceny swoich usług" - czytamy w zawiadomieniu posła. Palikot przypomina, że sprawą monopolu spalarni zajmowała się komisja "Przyjazne Państwo" i przygotowała projekt ustawy, który zakładał wykreślenie zapisu o obowiązku spalania odpadów i dopuszczenie metod alternatywnych sterylizacji i dezynfekcji odpadów. "Projekt nie został zaakceptowany, gdyż na pomoc spalarniom ruszyli urzędnicy Ministerstwa Środowiska, którzy dowodzili, że składanie odpadów na wysypiskach to najgorsza metoda ze wszystkich możliwych. Ministerstwo środowiska upiera się, żeby szpitalne śmieci spalać, nawet jeśli będą sterylne" - napisał poseł. Palikot podkreśla, że na świecie odchodzi się od spalarni, "bo to najbardziej toksyczna metoda unieszkodliwiania odpadów", a na Zachodzie preferowane są metody alternatywne. Odnosząc się do zarzutów Palikota, senator Pupa powiedział PAP w poniedziałek, że pracował przez 1,5 roku w latach 90. w firmie EKO-TOP w administracji i nie ma już związków z tą firmą. Podkreślił, że nigdy nie podejmował żadnych działań lobbystycznych w sprawach dotyczących utylizacji odpadów, nie zajmuje się też nowelizacją ustawy o odpadach. Pupa zaznaczył, że na rynku utylizacji odpadów medycznych - traktowanych jako niebezpieczne - jest duża konkurencja między spalarniami a firmami posiadającymi urządzenia do sterylizacji tych odpadów. Jego zdaniem, Palikot "wpisuje się tę walkę w sposób niepoważny". Źródło: wyborcza.pl/1,91446,7339581,Pa...Ciekawa informacja.. nazwisko jednego posła też niebanalne :)
|
|
Temat:
CFI
Już niedługo na naszym parkiecie zadebiutuje nowa spółka budowlana - Intakus. Zapisy trwają do jutra, a cena emisyjna została ustalona na poziomie 2,20 zł.
Intakus zamierza przeprowadzić ofertę publiczną 4 mln akcji serii D wartą 8,8 mln zł oraz ubiegać się o dopuszczenie do obrotu na rynku regulowanym 12 mln akcji serii C, 4 mln akcji serii D oraz 4 mln praw do akcji serii D.
Wśród celów emisyjnych spółka wymienia: spłatę zobowiązań w łącznej wysokości 6,0 mln zł, zwiększenie wartości środków obrotowych o 6,0 mln zł oraz zakup maszyn i urządzeń budowlanych za łączną kwotę 11,0 mln zł.
Co sądzicie o spółce jak i o samym debiucie?
|
|
Temat:
ATONHT
ATON HT SA informuje, że w dniu 02.12.2009 r. powziął informacje, iż dnia 24.11.2009 r. została zarejestrowana spółka ATON Scandinavia AS, która będzie wyłącznym przedstawicielem ATON-HT SA na ternie Królestwa Norwegi i Królestwa Szwecji. Powołanie ATON Scandinavia AS jest warunkiem wejścia w życie umowy o współpracy zawartej przez ATON HT SA w dniu 01.09.2009 r.. Zgodnie z umową ATON Skandinavia AS nie podlega nadzorowi ATON HT SA i nie jest jego częścią. ATON Skandinavia AS zobowiązuje się do popularyzacji technologii MTT oraz urządzeń, usług, technologii, licencji i rozwiązań technicznych oferowanych przez ATON-HT SA. Wynagrodzenie ATON Skandinavia AS została ustalone jako wynagrodzenie prowizyjne. Wszystkie koszty związane z założeniem spółki oraz jej działalnością pokrywa druga strona umowy.
Osoby reprezentujące spółkę:
Robert Barczyk - Prezes Zarządu
|
|
Temat:
TECHMEX
Czy tak na dobrą sprawę wiadomo mniej więcej o której ta decyzja ma zapaść ?
|
|
Temat:
TECHMEX
A jak według was rozpocznie się sesja ? Dalsze pompowanie przed decyzją czy chwilowa realizacja zysków ? Moim zdaniem kurs powinien piąć się w górę i choć faktycznie jest dużo osób, które tylko spekulują to najprawdopodobniej część inwestorów po pozytywnym orzeczeniu może zdecydować się na zakup akcji Techmexu w dłuższym terminie, dlatego też nie spodziewałbym się jakiejś zwały tutaj ewentualnie drobne uspokojenie.
|
|
Temat:
CEDC
25 Lis 2009, 14:19 25.11. Warszawa (PAP) - CEDC, największy producent wódki na świecie, spółka notowana na giełdzie Nasdaq i GPW, sprzedała 10.250.000 akcji zwykłych, po cenie 31 USD. Po odliczeniu dyskont i kosztów oferty, szacunkowa wartość pozyskanych środków z emisji wynosi ok. 310,5 mln dolarów (850 mln zł). W ramach oferty spółka umożliwiła również subemitentom zakup dodatkowych 1.025.000 akcji w ciągu 25 dni.
Jednocześnie CEDC ogłosiła wartość przeprowadzanej równolegle oferty obligacji i cenę oferowanych obligacji Poprzez podmiot zależny CEDC Finance Corporation International, zaoferowano niepodporządkowane obligacje zabezpieczone o wartości nominalnej:
- 380 mln dolarów (1.048 mln zł) z terminem zapadalności w 2016 r.
- 380 mln euro (1.566 mln zł) z terminem zapadalności w 2016 r.
Obligacje Denominowane w USD będą sprzedawane inwestorom po cenie 99,366 proc. wartości nominalnej oraz będą oprocentowane według stopy wynoszącej 9,125 proc. rocznie.
Obligacje Denominowane w EUR będą sprzedawane inwestorom po cenie 99,361 proc. wartości nominalnej oraz będą oprocentowane według stopy wynoszącej 8,875 proc. rocznie. Oczekuje się, iż zakończenie oferty nastąpi 2 grudnia 2009 r.
Obligacje będą gwarantowane przez spółkę i większość jej istotnych spółek zależnych. (PAP)
|
|
Ja też nie mam i nie miałem w ostatnim czasie akcji OIL-u, więc to co się dzieję w tej chwili jest mi zupełnie obojętne. Zaciekawił mnie jedynie fakt, że oficjalna informacja została podana dziś, a post był już wczoraj..
|
|
Temat:
SOBIESKI
SOBIESKI 176.00 zł +10.90 (+6.60%) - jak widać decyzja sądu w Dijon korzystna dla spółki, tylko czy ktoś zna szczegóły ?
|
|
Temat:
MONNARI
spadający nóż..
|
|
Temat:
IMMOEAST
A swoją drogą w Wiedniu dziś rano spółka podała komunikat, że prawdopodobnie zostaną wznowione niektóre zamrożone projekty.. Ciekawe
|
|
Temat:
IMMOEAST
Czyżby coś się dziś ruszyło  ?
|
|
Temat:
MANYDEV
No cóż.. przeniesienie Drągowskiego na jednolite zdecydowanie ustabilizowało kurs tej spółki ! W tej chwili to chyba jedna z najpewniejszych inwestycji na czas kryzysu.. Żarty, żartami ale kupiłem wcześniej za 6 oddałem za 14 i pare dni temu znów kupiłem w okolicach 6 i nie mam powodów do narzekań :D
|
|
Wie ktoś kiedy ma być wypłaca dywidenda ? Coś słyszałem ostatnio o możliwości podwyższenia jej nawet.
|
|
Dużo pozycji, ale większość dotyczy AF.. Z takich typowo AT doszukałem się:
'Świece i inne japońskie techniki analizowania wykresów' Steve'a Nisona
'Analiza techniczna rynków finansowych' Murhy'ego
Czy jest jakaś książka uważana za swoistą Biblię AT ?
|
|
Witam. Jeśli chodzi o analizę techniczną jestem w temacie dość "zielony". To znaczy mam pewną wiedzę, ale brakuje mi solidnych podstaw. Jakie są najlepsze książki na temat tego zagadnienia ? Wypiszcie swoje ulubione pozycje, albo być może jakieś alternatywne źródła wiedzy (nie licząc tego forum oczywiście) .. Z góry dziękuję :)
|
|
Temat:
POLNORD
|
|
Temat:
MEWA
No nic myślę, że warto mieć oczy szeroko otwarte i cierpliwe czekać, bo najważniejsze, że spółka zdrowa, generująca zyski, bez zadłużeń. Nie śmieć jak Krosno.
|
|
Temat:
MEWA
Jedynie płynność pozostawia wiele do życzenia.. ale faktycznie jak odpali to na księżyc  Pytanie jak długo będzie trzeba jeszcze czekać
|
|
Temat:
LOTOS
No cóż, a ja zdecydowałem się zakończyć przygodę z Lotosem na jakiś czas przynajmniej. Bardzo miło jechało się razem od 10.30, ale wyczuwam już nadchodzącą korektę. Pozdrawiam wszystkich naftowców :)
|
|
Temat:
CEDC
Najbliższy opór jest na 58. Wprawdzie nie ma oznak końca trendu wzrostowego, ale moim zdaniem trzeba dokładnie obserwować notowania, bo jak zacznie spadać to na łeb, na szyję. Ja osobiście na razie trzymam i obserwuję. Jak przebije 58 to może dokupię.
|
|
Temat:
AMREST
Jeżeli chodzi o Rodeo Drive we Wrocławiu to nadal funkcjonuje i ma się chyba całkiem dobrze. Byłem tam dość niedawno i było ok. Natomiast jeśli chodzi o akcje AmRestu są one jak dla mnie bardzo niepewne. Niestabilna sytuacja finansowa i problemy z realną wyceną to nie wróży dobrze, a raczej wprowadzenie Starbucksa, choć spektakularne nie zmieni znacząco sytuacji spółki.
|
|