Temat:
Ropa
A mozesz podpowiedzieć ktory broker pozwala jeszcze handlować czerwcowymi kontraktami?
|
|
Temat:
IDMSA
Tak apropo IDM i DSS budownictwo.wnp.pl/krach-na-ry...Cytat:Spadki w produkcji kruszyw budowlanych sięgają ponad 50 proc. - Firmy, które przeszarżowały z inwestycjami w ostatnich latach, mogą mieć kłopoty, a nawet zniknąć z rynku - ocenił w rozmowie portalem wnp.pl Aleksander Kabziński, prezes Polskiego Związku Producentów Kruszyw. Leszczu bajkopisarz oczywiście wykorzystuje znajomości w mediach i opowiada farmazony... mam tylko nadzieje że niedługo akcje będą poniżej 10 gr i z jego kombinowania i tak nic nie wyjdzie...
|
|
a co się stało z ostatnimi wpisami na forum? Kod:[informacje muszą posiadać link do źródła, nie wolno ich publikować w całości zgodnie z prawem, a jedynie w formie krótkiego cytatu oraz powinny zawierać komentarz. Forum nie jest agregatorem treści tylko miejsce do dyskusji]
|
|
Temat:
GPW
a może ministerstwo już się postarało i dlatego kghm kupuje taurona, pge też po ogloszeniu wynikow ktore zostaly przyjęte jako słabe, nagle ruszylo do góry- oczywiście klimat jest sprzyjający ale czy aż tak
|
|
Temat:
IDMSA
white_eagle napisał(a): skąd masz info, że skup zazwyczaj odbywał sie w ost. godzinie sesji?
ostatnio kurs szedł jak po sznurku w górę, patrząc na komunikaty o średniej cenie nabycia akcji można stwierdzić że nie kupowali po cenach z otwarcia tylko jak kurs był na znacznie wyższych poziomach. oczywiście nie wiadomo jaką mają strategię, tzn czy średnia cena to naprawdę średnia z całej sesji czy poszło jedno zlecenie po stałej cenie
|
|
problem edycji postów dalej istnieje, a dysortograf'owie(?) na tym cierpią
|
|
Temat:
IDMSA
zjk napisał(a): Pozatym z jakiegos powodu zaprzestano skupu i ktos rzucil swoje sily na ten walor, tylko dlaczego ?
tylko wczoraj nie było komunikatu o skupie, może sami byli zdziwieni co się dzieje i się przyczaili w koncie. nie zapominajmy o możliwości grania na krótko- właśnie tym może byc podyktowany fakt, że przeważnie kupują pod koniec sesji. w ten sposób czyhają na potencjalnego sypacza
|
|
Temat:
IDMSA
a na dodatek kryzys zrobił dobry PR polskiemu systemowi bankowemu i inwestycją w Polsce, bez żadnych śmieciowych certyfikatów na długi czas zostanie w pamięci Polaków, dobre, bo Polskie
|
|
Temat:
IDMSA
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a): Wchodzic i zobaczyc jak spada do 2.4 po skupie. Uwagi kolegow o analizowaniu sa w teorii sluszne ale dotra do Ciebie dopiero gdy sie na czyms sparzysz.
jeśli już podjąłeś się odpowiedzi, to chociaż nie wciskałbyś koledze kitu. kurs może oczywiście spaść do 2,4 ale nie przez zakończenie skupu. wczorajsza i dzisiejsza sesja pokazały że nie miał za dużego wpływu na notowania. wczoraj idm skupował średnio po 3,12 czyli już po odpale bez obrazy
|
|
Temat:
IDMSA
można gdzieś znaleźć ten wywiad z prezesem? na stronie tvncnbc są tylko poprzednie
|
|
Temat:
ABCDATA
WatchDog napisał(a): Przychody Polska......1 556 119 (54%) Czechy.....1 128 638 (49%) Słowacja......200594 (7%)
110% przychodu to jest to
|
|
Temat:
IDMSA
jutro prezesik w studio tvncnbc
|
|
Arlemen napisał(a):irfy napisał(a):pop napisał(a):[quote=irfy No to szacuneczek Irfy,dla mnie to Ty jesteś niezłym fachowcem,masz sporo dobrych posunięć.Zwłaszcza,że na Oilu nie tak łatwo cokolwiek zarobić,a zdecydowana większość ma tu spore straty...
Bez przesady :) Czy wyjście z Boryszewa branego po 2,07 na poziomie 2,23 uważasz za dobre posunięcie? :) Do teraz cholera mnie bierze:) A, zapomniałbym na ustawieniu stopów na IDmie na poziomie 2,72:) Też mistrzostwo świata:) W OIL wszedłem na zasadzie którą opisałem już zresztą w którymś z wcześniejszych postów. Kupno - SL złotówka niżej, jak się uruchomi - cóż, moja strata, jak pójdzie w górę, przesuwanie stopów o 80 groszy. Cała filozofia. Obecnie mój stop tutaj leży sobie na 12,50 i jak zadziała, płakał nie będę:) kupna czy sprzedaży  ? irfy gra na długie, a znaczenie stop loss znajdziesz w google
|
|
WatchDog napisał(a): Niestety globalna gospodarka dlatego tak się nazywa, że jest wewnętrznie mocno powiązana, choć nie wszędzie jednakowo mocno, to jednak nie da się uciec od faktu, że znakomita większość kapitału, przepompowywanego między rynkami i klasami instrumentów, jest w rękach zagranicznych.
przeważnie jeśli rośnie kurs USD/JPY to kurs USD/PLN tez rośnie ( i na odwrót- oczywiście jeżeli wahania kursów są wyjaśniane z powodów związanych z USA), a firmy wówczas dostosują swoje ceny w usd żeby wyjść na swoje. Firmy w Polsce też były elastyczne względem ceny przy kursie 4,7 za euro. a jeśli chodzi o kapitał zagraniczny.. to znaczy że mamy się dać zbałamucić zagranicznym inwestorom bo to oni wiodą prym na gpw i "podpowiadają" nam jak mamy lokować pieniądze? Jaki wpływ na polską gospodarkę miałyby restrykcje odnośnie ograniczenia napływu kapitału czysto spekulacyjnego? sobolewski by się zapewne przekręcił bo za 200mln zł obrotu na gpw nie dostałby takiej pensji jak za 2000mln. Czy wizja warszawy jako centrum finansowego ma polegać na obrotach 5mld dolarów gdzie 4,5mld to zagraniczne banki?
|
|
krewa napisał(a):podawanie wyników stress testu banków w piątek o 18 jest nieuczciwe bardzo uczciwe, każdy ma wystarczająco czasu żeby przetrawić samemu wyniki paya napisał(a): Chodzi mi o wczorajszą sesję w USA.
jak wpiszesz w google "stockwatch" to wyskoczy: StockWatch.pl - Analizy finansowe, wyceny akcji spólek, rankingi i ... 22 Lip 2010 ... Serwis dla inwestorów giełdowych na każdym etapie wtajemniczenia. Wraz z użytkownikami na bieżąco analizuje sytuację na GPW. Nie rozumiem co niektórych w tym gadaniu o USA. Naprawdę chcecie żeby pijany broker, analitycy kopiujący raporty od innych analityków, żydek z brodą i obżartuchy z McDonald's decydowały o notowaniach m.in firmy odzieżowej działającej na polskim rynku? Rozumiem jak ktoś przebąkuje o chinach ze względu na możliwość wejścia jakiejś spółki na chiński rynek który jest perspektywiczny, ale usa??
|
|
Taurus80 napisał(a): Inwestujesz w S&P ???
|
|
leszkong napisał(a):Garść informacji o spółce (artykuł sponsorowany): link raczej o zintegrowanych systemach informatycznych na przykładzie stp
|
|
Temat:
SILVANO
ładnie dzisiaj przemielili..., ale dlaczego taki pakiet został rozłożony na "pakieciki" a nie poszedł jednym zleceniem? podaży tutaj nie ma za wielkiej więc chyba nie chodziło o to żeby rzucać akcje i zaniżać kurs żeby bardziej strachliwi przyłączyli? może któryś z bardziej doświadczonych kolegów by coś podpowiedział?
|
|
Temat:
IDMSA
wypowiedź jakiegoś forumowicza z 20.04.2008r (18 kwietnia, ostatni dzień notowania z pp, kurs ~7zł, 21.04 kurs bez pp ~4) Teraz trzeba mieć nadzieję na odbicie od dna. Swoją drogą podstawy fundamentalne IDM ma dobre z pewnymi może zastrzeżeniami do FCF. Kilka dni temu na antenie TVN prezes Leszczyński zapewniał, że wyniki finansowe zaskoczą pozytywnie inwestorów i wierzy równocześnie, że znacząco (!) przekroczy wynik roku 2007. Ma pozyskać 120 mln z akcji i otworzyć bank. Znacząco powinno to zmienić postrzeganie tej firmy. W tym roku debiutować ma na giełdzie ok 120 firm względem 81 w roku poprzednim. IDM ma ambicje dużą część tego tortu przejąć. Sądzę, że swoim wystąpieniem prezes nie wystawiał by na szwank swej wiarygodności. W takiej firmie ta wartość winna być szanowana. dzisiaj chyba wciąż jest aktualne takie (życzeniowe) podejście do idm'u,
|
|
pojawiło się cos nowego,mianowicie pod "idź do góry", "email" pisze teraz coś takiego "Edytowany: 1 lipca 2010 19:43"
ale guzika dalej nie ma
|
|
Vox napisał(a): myślę że Ameryce umacniające się euro już nie pomoże - realizują RGR.
myślę, że prezydent obama powinien szybko zwołać posiedzenie senatu i by omówić koncepcję walki z wielkim RGR'em
|
|
nocnygracz napisał(a):mathu napisał(a):No i W20 zielony. To jak 2 + 2 = 4. :) mi wyszło 5 i żadne fibo mi nie straszne, zwłaszcza na s&p i bovespie :P
|
|
|
|
Dapi napisał(a):potwierdzam ja w pracy na IE8 i XP nie mam w ogole możliwości edycji
ja korzystam z XP sp3 i firefoxa, na IE sprawdzałem i też nie ma
|
|
|
|
ale ja nie mam mozliwości edycji wcale, wczoraj gdy napisałem post na idm, to zaraz po zatwierdzeniu zorientowałem się ze zapomniałem dopisać jaki był kurs. pomysląłem ze może edycja polega na zacytowaniu samego siebie i że wtedy to się nadpisze, ale niestety pojawił się drugi post.
dlatego też wrzuciłem tutaj screena ktory został zrobiony zaraz po napisaniu kolejnego posta, żeby pokazać że naprawdę nie mam tej opcji (przynajmniej widocznej)
|
|
ale edytować dalej nie pozwalają :)
|
|
Mikeroz napisał(a):u mnie jest ściśnięty ;) u mnie już też :)
|
|
wkleiłem duży obrazek i go nie "ścisnęło" do rozmiarów serwisu. Tylko ja to tak widzę czy z waszej strony też tak jest?
|
|
|
|
firefox, a gdzie mniejwiecej powinien być ten guzik?
|
|
mam pytanko, w jaki sposób edytuje się wpisy? nie mogę tego nigdzie znaleźć...
|
|
Temat:
IDMSA
z 22 sierpnia 2009r przy kursie 2,90zł !!!!nocnygracz napisał(a):tadekmazur napisał(a):Zadyszka przy silnym rynku. Będzie się działo gdy rynek się skorekci. Kto zechce spokojnie po 2.20 kupi/odkupi, a może nawet poniżej 2.00. Myślenie życzeniowe. Zadyszka po takim rajdzie Cię dziwi? Nie twierdzę, że na pewno nie spadnie do wskazanych przez Ciebie poziomów. Ale stanowcze wypowiadanie się o tym to jest właśnie myślenie życzeniowe. Czyżbyś rozważał powrót? tadek naprawdę pożegnał się z forum czy tylko używa innego paszportu? jak czytam forum z tamtego okresu to stwierdzam że miał chyba jakąś szklaną kulę albo pracował w IDM
|
|
Temat:
IDMSA
z 22 sierpnia 2009r!!!!nocnygracz napisał(a):tadekmazur napisał(a):Zadyszka przy silnym rynku. Będzie się działo gdy rynek się skorekci. Kto zechce spokojnie po 2.20 kupi/odkupi, a może nawet poniżej 2.00. Myślenie życzeniowe. Zadyszka po takim rajdzie Cię dziwi? Nie twierdzę, że na pewno nie spadnie do wskazanych przez Ciebie poziomów. Ale stanowcze wypowiadanie się o tym to jest właśnie myślenie życzeniowe. Czyżbyś rozważał powrót? tadek naprawdę pożegnał się z forum czy tylko używa innego paszportu? jak czytam forum z tamtego okresu to stwierdzam że miał chyba jakąś szklaną kulę albo pracował w IDM
|
|
Temat:
IDMSA
należy wziąć pod uwagę też to, że na idm będzie można grać na krótko.. teoretycznie już od czwartku(??), ale pierwsze miesiące chyba będą spokojne żeby ludzi nie zrazić.
|
|
Temat:
IDMSA
chcą prowadzić bank, więc muszą przynajmniej pozorować że ich słowo jest coś warte, inaczej kto będzie współpracował z taką instytucją?
a 3zł to wydaje mi się że jeszcze długo nie zobaczymy, po tym jak kurs był na szczytach w okolicach 3zł później można było dokupywać akcje po 1,8x. A nawet jak się pojawiło info o banku, przy ogromnych obrotach kurs poszedł krótkotrwale w górę. Osobiście uwazam że prędzej skyline i mci będą miały dwucyfrowe ceny, niż idm "3" z przodu.
|
|
Temat:
POLITYKA
jak dla mnie ludzie którzy zarabiaja miliony niech płacą 10% podatku. tyko wtedy żebym ja nie musiał płacić
|
|
Temat:
POLITYKA
Kamil napisał(a): Bez obrazy, ale bzdury piszesz. Po pierwsze nie widzę nic złego w tym by ludzi bogaci dalej się bogacili. Polityka państwa jako Robin Hooda, który zabiera bogatym a rozdaje biednym się nie sprawdza. Najbogatsi mają sztab księgowych, którzy wynajdują tysiąc metod na uniknięcie podatku. Najprostszym sposobem jest emigracja podatkowa, która opłaca się dopiero od pewnego poziomu. W praktyce podatek progresywny najmocniej uderza w próbującą się wzbogacić klasę średnią. Powtarzam, jeśli najbogatsi płacą duże podatki, to robią to tylko charytatywnie. Po za tym nie rozumiem dlaczego reszta społeczeństwa miałaby u nich pracować za grosze. Własną działalność może założyć każdy..
każdy może założyć działalność, ale gdybym miał 3 razy więszky kapitał to ile czasu bym potrzebowal zeby zająć twoje miejsce? gdybyś mieszkał w mieście z kulczykiem, czarneckim, krauze i karkosikiem to jaką działałnośc byś otworzył? Każdy bardziej dochodowy biznes należał by do nich. Kamil napisał(a):Tutaj mnie rozbawiłeś. Ulgi prorodzinne to największa głupota ostatnich lat. Powiedz mi czemu mają one służyć. Zwiększeniu przyrostu naturalnego? Powiedz mi co za trolle myślą "Zróbmy sobie dziecko to dostaniemy ulgę"? Pięcioraczki rodzą się raz na 40 mln porodów, więc musiałbyś mieć naprawdę duże szczęście (bez cudzysłowia) żeby tobie się to przytrafiło Wiki Nie mówie o becikowym..., nikt nie myśli tez o dzieciach żeby zarobic. Młode malzeństwa u których wspólny dochód wynosi około 3500zł gdy zdecydują się na dziecko to przynajmniej nie będą obciązone utrzymaniem dziecka załóżmy 800zł miesięcznie tylko 700zł. Wg mnie przy nowych wydatkach każde 100zł robi róznice Kamil napisał(a): Wprost przeciwnie. Uważam że do głosu powinni być dopuszczeni tylko ludzie z IQ powyżej 120. Reszta statystycznie nie ma bladego pojęcia o polityce i nie chcę żeby tacy ludzie wybierali władze.
A ty jesteś ekspertem w każdej dziedzinie? Poza tym ostatnie debaty bardziej przypominają kółko recytatorskie niż jakąś wymianę poglądów. Będąc policjantem z IQ 150 zgodziłbyś się na rezygnację z przywilejów i zamiast 15 lat pracować, pracowałbyś 40?
|
|
Temat:
POLITYKA
siekoo napisał(a): tutaj panstwo strzela sobie w stope.
ja zrobilbym tak: podatek liniowy 10%, zlikwidowac odpisy i ulgi podatkowe, zniesc VAT, zniesc obowiazkowe ubezpieczenia spoleczne, zdrowotne, wypadkowe. po prostu placisz panstwu dziesiecine na obiekty urzytecznosci publicznej i sluzby, a o reszte dbasz we wlasnym zakresie.
1) podatek liniowy 10% dla wszystkich po paru latach doprowadziłby do bardzo szybkiego bogacenia się ludzi mających duże firmy. Po kolejnych 10 latach mielibyśmy w Polsce kilkunastu "grubasów" do których należy wszystko, natomiast cala reszta społeczeństwa zapir... u nich za grosze. 2) masz dobrą pracę, kochaną żonkę, zarabiasz 6-7 tys złotych, od zawsze chciałeś mieć synka, decydujecie się na dziecko a tu ... pięcioraczki :D pogratulowac, ale wówczas taka ulga prorodzinna robi różnicę 3) ubezpieczenia społeczne na wzór kanadyjski, znam masę ludzi co nie jeżdżą na wakacje bo nie mają pieniędzy ale na 2 letni samochód za 55tysi to juz mają, pojeżdzą 3 lata i znowu wymieniają. Ich sprawa jak dysponują swoją kasą ale dlaczego ja mam płacic za to że sie teraz lansuja? nie mogą odkładać 300zł miesięcznie na lokate, obligacje, ike czy inny bajer? ubezpieczenia zdrowotne- kto chodzi do publicznych gabinetów stomatologicznych? w austrii jak chcesz mieć ładne zabki to sam o nie musisz dbać. a idąc do lekarza chyba kazdy by wolał doplacić 15zl i być porządnie obsłuzonym, niż na lewo 50-70 a i tak na każde schorzenie mają jedną recepte wydaje mi się że częściowe opłaty podniosłby poziom obslugi a mandat za nie branie udziału wyborach to świetny pomysł!!!!!
|
|
Temat:
TAURONPE
pop napisał(a):TomKo napisał(a):to jakaś paranoja, redukcja 38% a oni jeszcze cenę o prawie 20% obniżyli... . gdyby sprzedawali po 80gr to też się chętni znaleźli Żadna paranoja jeśli faktycznie fundusze nie chciały więcej dać,Parkiet pisał o tym już tydzień temu.Poza tym jako kupujący powinieneś się chyba z tego cieszyć,prawda...? jako kupujący tak, ale wszyscy na tym forum jesteśmy chyba też po części sprzedającymi... albo inaczej: dadzą Ci tutaj zarobić więcej, a wydasz to u wulkanizatora na nowe felgi bo dziury w drogach same się nie załatają. Chyba że o to chodzi. Jedno jest pewne- nic za darmo się nie dostaje, więc w dłuższym terminie i tak nas gdzieś dopadną..
|
|
Temat:
TAURONPE
to jakaś paranoja, redukcja 38% a oni jeszcze cenę o prawie 20% obniżyli... . gdyby sprzedawali po 80gr to też się chętni znaleźli
|
|
tak jest na pewno w austrii, czechach i włoszech, że obwodnice miast które są autostradami normalnie się płaci. we wiedniu na druga strone rzeczki mozna się dostac tylko jednym mostem za darmo, reszta... na farta :)
|
|
Taurus80 napisał(a): Najlepsze jest to ze chyba bedziemy jedynym panstwem na swiecie gdzie trzeba bedzie placic za przejazd obwodnica :P po europie troche jezdzilem ale na ringu nigdy nie placilem :P
Bo w europie obwodnicami miast są po prostu autostrady i do jazdy po nich potrzebujesz naklejkę na szybie za którą się płaci.
|
|
serpico napisał(a): albo poprostu u nas już dawno nie ma zagranicy i nasze ofe oraz tfi nie wiedzą co począć. sprzedawać nie chcą, bo nie m komu, a nie chcą wywołać lawiny, bo zanotowaliby stratę, a na kupowania nie ma klimatu, więc drepczemy w miejscu rozglądając się na boki
Na w20 dzisiaj był obrót 2mld bez grosików, ja sobie tłumacze to tak, że ktoś musiał sprzedaż za 1mld i ktoś za tyle samo musiał kupić. a jeśli kupowała ulica, leszcze, dawcy kapitału czy jak ich tam zwiesz to.... tylko się cieszyć, bo co będzie gdy gs zaczną ładować do wora?
|
|
w obszarze analizy technicznej => ustawienia wykresu => Zakres => okres, nie można z klawiatury wpisać okresu który mnie interesuje? np 01.01.2006-01.02.2006? nie wiem czy tylko na mojej maszynie taki problem występuje, ale przeskakiwanie po miesiącu strzałkami trochę zajmuje. Pozdrawiam
|
|
Frog napisał(a):Nie ma to jak zdrowy "rozwój" rynków kapitałowych Kto mądrzejszy ogranicza tego rodzaju transakcje, a my to rozwijamy... Czekam na informację kiedy nasze banki zaczną oferować produkty oparte na kredytach typu subprime Pana prezesa tylko interesują obroty na gpw, bo od nich mają prowizje a później to tylko pokazuje wykresiki jak to się giełda "rozwija" za jego kadencji. A najgorsze jest to, że zamiast uświadamiać ludzi że np takie opcje służą do zabezpieczania pozycji, to oni robią szkolenia, ile to można zarobić spekulując tego typu instrumentami. W usiach taka sytuacja miała miejsce ponad 20 lat temu. A teraz, to tylko około 10% na cboe to spekulanci. A przecież widać choćby po ofercie PZU że w Polsce ludzie mają wolny kapitał do ulokowania. Taka babcia z dziadkiem zamiast trzymać pieniądze w barku albo na książeczce spokojnie mogła zainwestować w coś dużego i stabilnego. Tylko musi być ku temu odpowiedni klimat. Problem polega na tym, że taka babcia nie będzie siedziała codziennie z paluchem na enterze i nie będzie generować "dzisiaj" zysku dla gpw i czym wówczas nasz biedny prezesik będzie się chwalił?
|
|
Taurus80 napisał(a): Normalnym jest ze jakiekolwiek regulacje ograniczajace mozliwosci spekulacji dzialaja negatywnie tylko na poczatku tydzien moze max miesiac pozniej rynek juz jest przyzwyczajany, przystosowany.
Zakazali nagiej krótkiej sprzedaży, a czy funkcjonuje u nich krótka sprzedaż? Taka jaką sobol wprowadza u nas?
|
|
Czy może ktoś polecić z jakiego źródła można pobrać notowania miesięcznych średnich EUR/USD USD/JPY i EUR/JPY. Jest masę danych dziennych i samemu sobie wyliczyć ale dla długiego okresu mozna sie "zajechać w akcji". z góry dzięki
|
|
Vox napisał(a): rynek chyba liczył na więcej. zapinamy pasy.
a może kaftan?
|
|
LuckyTony napisał(a): 1. Taurus - Twój brak szacunku dla pracy analityków i pogarda dla ich prognoz sprawiają, że budzisz we mnie bardzo negatywne emocje. Zresztą dotyczy to także wielu innych "speców", którzy wyśmiewają się z prognoz analityków.
forsal.pl/artykuly/422669,pora...Cytat: Siedem z dziewięciu polecanych przez analityków Goldman Sachs najlepszych okazji inwestycyjnych na 2010 rok przyniosło na razie inwestorom straty – wynika z analiz agencji Bloomberg.
LuckyTony napisał(a):
Co do samych możliwości manipulacji rynkiem przez Goldmany czy Morgany czy fundusz Sorosa. Jakakolwiek manipulacja miałaby sens tylko i wyłącznie gdyby manipulowano walutą i indeksem w USA.
Jeszcze rozwiązanie zagadki jak to możliwe, że banki inwestycyjne w USA kończą każdy dzień na plusie.
4. Manipulacja WIG20 – dlaczego aż tak Was boli, że ktoś zarobił sobie pieniądze na z góry obmyślonej przez siebie strategii ?
Jeżeli bank rekomenduje jakąś inwestycje klientom bo jest ona zyskowna, to logicznie myśląc sam też z chęci zarobku powinien zainwestowac w nią swoje pieniądze. Chyba że ma z góry obmyślaną strategię i będzie grał przeciwko....
|
|
w tvn cnbc powiedzieli usa tłumaczy to błędem jakiegoś brokera
|
|
A może to info poprawiło amerykańcom nastroje ami napisał(a):Prezydent Rumunii Traian Basescu ogłosił zamiar wprowadzenia od czerwca drastycznych oszczędności w wydatkach publicznych, w tym zmniejszenia o 25 procent zarobków w budżetówce oraz 15-procentowej obniżki emerytur i zasiłków dla bezrobotnych. forsal.pl/artykuly/419185,rumu...
|
|
Witam, orientuje się ktoś gdzie można znaleźć wyceny opcji europejskich na: EUR/PLN USD/PLN lub EUR/USD? potrzebne mi jest około 500 notowań. tutaj coś znalazłem, ale dla każdego dnia te wyceny muszę wyciągać mechanicznie, a tak jak napisałem potrzebuje ich około 500 więc trochę by to zajęło.. dzięki wielkie
|
|
A ja mam pytanie odnośnie odliczenia internetu- da się to jakoś odliczyć??
Jedyne osiągnięte przychody w ubiegłym roku mam z giełdy. Mam podpisaną umowę z UPC ale usługa nie jest świadczona w miejscu zameldowania, tylko w innym lokalu mieszkalnym. Można to w takim przypadku wrzucić w koszty uzyskania przychodu?
|
|
Temat:
PZU
lajkonik napisał(a): Podobno większość zysku za 2009 pochodzi z kapitału. Czyli odsetki od lokat, obligacji jak rozumiem. Może mieli też jakieś ramię inwestycjne na giełdzie ?
Ale w prospekcie musi to być chyba jakoś ukazane np w czymś jak przychody z poza podstawowej działalności operacyjne w rachunku zysku i start? Można to jakość znaleźć ile i z czego PZU zarobiło?
|
|
Vox napisał(a):forex jest trudniejszy od giełdy. wiem z własnego doświadczenia - AT na np. walutach sprawdza się słabiej niż dla akcji (albo ja nie znalazłem jeszcze właściwego sposobu gry). Kolejna sprawa to "przymusowy lewar" dla drobnych graczy - minimalna wielkość pozycji jest spora. Dopiero grając dużym kapitałem można grać bez lewarowania i na przykład przytrzymać pozycję na dłuższy termin. A przetrzymywanie pozycji jest karane punktami swapowymi :-) czyli im dłużej trzymasz pozycję, tym więcej za to zapłacisz. Mysle ze dla poczatkujacych graczy walutowych, lepiej kupić fizycznie walute np. w walutomacie i spać spokojniej. może dlatego że AT głównie sprawdza się momentach gdy na rynku jest większość traderów technicznych. Forex jest rynkiem przede wszystkim GLOBALNYM, dużo bardziej fundamentalnym i behawioralnym. Wróżenie z fusów nie przewidzi np problemów grecji. AT sprawdza się tylko wtedy gdy spora część rynku się nią sugeruje.
|
|
to juz ponad 2 godziny, co oni odpier*****
|
|
Frog napisał(a):Zostawcie te kontrakty bo się wypalicie. Powinno się je zlikwidować... Ogon machający psem :( forsal.pl/artykuly/411329,go_w...za jakiś czas to mało kto będzie wiedział co to jest wig20, zaczną królować śmieciowe papiery którego instrumentem bazowym jest inny śmieć, którego to znowu bazą jest inny... ciekawe czy doczekamy czasów kiedy będą kontrakty na medianę temperatury w danym regionie w ujęciu miesięcznym
|
|
No właśnie, czy jest sens analizowania takiego papieru pod kątem technicznym? Gdyby nie pakietówki to obroty byłyby tutaj jak na spółkach z NC... tutaj transakcje są po 5 000zł albo 5 000 000zł. Ruch jest niemalże zerowy, ktoś albo kupuje na lata albo wcale. Gdyby 1 akcja była warta 100zł to łatwiej byłoby rolować.. ale na split nie ma co liczyć. Tylko fundamentalne i długoterminowe podejście- wg mnie
|
|
Mam problem i proszę was o małą pomoc... Mianowicie muszę wycenić jakąś europejska opcję (walutową) kupna modelem Garmana-Kohlhagena (zmodyfikowany Black- Scholes) i pojęcia nie mam jak się za to zabrać. Zapoznałem się z teorią (greki, zmiany wartości itd.) ale skąd wziąć odpowiednie dane do obliczeń? Doszedłem do tego, że na WGT są podane jakieś ceny opcji ale nie wiem co z nimi zrobić. Ma ktoś może jakiś "tutorial" do tego? Albo jakąś literaturę gdzie jest pokazane jak się do tego zabrać? Będę bardzo wdzięczny
|
|
Ja mam swój rachunek od roku w alior banku i na początek w zupełności zaspokaja moje potrzeby, prowizja wynosi 0,38% (minimum 3 zł) od transakcji. Najlepsza oferta kupna i sprzedaży dostępna w czasie rzeczywistym za free, podobno często notowania się przycinają, zawieszają itd ale osobiście spotkałem się z tym tylko raz
|
|
Temat:
PGE
Anaconda napisał(a):i oto chodzi zeby wiekszosc stracila nadzieje i oddala :) tym tłumaczysz każdy spadek kursu?
|
|
a tak trochę filozoficznie... Jak oceniacie Ben'a i ten caly FED? Zdążą podnieść stopy i przyhamować gospodarkę na czas czy znowu po fakcie obudzą się z ręką w nocniku?
|
|
fajna platforma e-learning'owa jest na Krakowskim Uniwersytecie Ekonomicznym natomiast webcasty widziałem tylko w deloitte i całkiem fajnie im to śmigało. Kwestia tylko czy technicznie jest to możliwe ze strony portalu... Ale jeśli będzie inicjatywa to nic nie stanie na przeszkodzie
|
|
WD a myślałeś może o założeniu kurs o AF "dla zielonych"? Jakaś popularna spółka z ładnymi sprawozdaniami, z sektora budowlanego bądź finansowego? (podobno nadzieja gospodarki) Oczywiście ten kurs trwałby do krańca świata- temat woda, ale jeśli byłby popyt (a na pewno jest) to było by całkiem dochodowo zapychając lukę- bo oczywiście kurs byłby dostępny w abonamencie. Spore wyzwanie, ale masz sporo pomocników więc...
|
|
bardzo fajna pozycja (podstawy) jeśli chodzi o waluty:
Piotr Mielus "Rynek opcji walutowych w Polsce
|
|
Temat:
IDMSA
Jeśli jest podpisana tylko umowa przedwstępna, to komu zostanie wypłacona dywidenda za 2009? Tak na chłopski rozum to wydaje mi się, że starym akcjonariuszom ale ... Napewno?
|
|
Temat:
IDMSA
...Głównym akcjonariuszem spółki (51 proc.) jest Dom Maklerski IDM, posiadacz 2,55 mln akcji. Broker otrzyma więc brutto 1,02 mln zł premii....newconnect.pb.pl/2049587,72868...
|
|
Temat:
VISION
to już wiemy skąd podwyższone obroty ostatnio :)
|
|
Temat:
ACE
Zarząd Automotive Components Europe S.A. niniejszym informuje, że w dniu 8 marca 2010 roku Rada Dyrektorów otrzymała oficjalne zawiadomienie od pana Laurence Vine-Chttertona o jego natychmiastowej rezygnacji z powodów osobistych z funkcji Dyrektora Rady Dyrektorów Spółki.
|
|
Temat:
IDMSA
A skąd masz to info? Wiesz może z jakiego powodu sprawa została odroczona?
|
|
Temat:
IDMSA
I jeszcze okradają "własną" firmę?
|
|
Temat:
IDMSA
15% dzisiejszego volumenu zostało rzucone na rynek jednym kliknięciem przed fixingiem- "dziwne"
|
|
w tvncnbc właśnie się przewinęło, że niemcy zdementowały informację o pomocy dla Grecji..
|
|
Vox napisał(a):ale nuda, ale rachityczne odbicie chyba spadki będą naprawdę duże jak przyjdzie pretekst do tego... VOX jak tak już marudzisz o tych spadkach 24h/dobę, to chociaż byś jakiegoś innego słownictwa użył: "rachityczne" można zastąpić przez: słabe, niemrawe, wolne, oporne... Przynudzasz trochę.. Bez obrazy
|
|
Dzięki, na bossa.pl są fajnie wyjaśnione niektóre kwestie, natomiast ja szukałem czegoś takiego: Garman-Kohlhagen
|
|
Widziałem, ale tak jak napisałem interesuje mnie konkretnie wycena opcji walutowych prostymi narzędziami statystycznymi. Piszę licencjata z tego a niestety na skomplikowane modele ekonometryczne to jeszcze nie czas...
|
|
O opcjach mówiło się swego czasu tak wiele, że należy trochę odkurzyć temat Ja mam małą prośbę do znawców tematu o pomoc. Od jakiegoś czasu szukam literatury o opcjach ale takiej dla laików. Jest pełno materiałów ale o opcjach na akcje. Mnie natomiast interesują europejskie opcje na waluty: - wycena metodami statystycznymi (bez żadnych GARCH-ów i "Blacków-Scholesów") - wspólczynniki greckiePróbuje od podstaw poznać świat opcji dlatego chciałbym prosić o polecenie jakiejś fajnej literatury technicznej ale dla zielonych. Johna Hulla już mam za sobą jak coś. Z góry dzięki
|
|
Temat:
IDMSA
busz napisał(a):ci którzy zrobili dziś deal przy 1,80 są już 10% do tyłu albo 8% do przodu.
|
|
Temat:
IDMSA
morfeusz napisał(a):[ Zaczekaj na cenę zamknięcia :) Ktoś rzucił 100k PKC :D
|
|
Temat:
IDMSA
Będzie jak z Kolastyną....
|
|
Temat:
IDMSA
Chyba mam już dość tej spółki. kasa z emisji miała iść na set up banku, poszła na skup. Teraz nagle się okazuje, że będą szukać inwestora finansowego (do tej pory myślałem że to oni takim są...).
Jednak spółki zarządzane przez takich cwaniaków w długim terminie nie dają zarobić. Bo tylko "wysiłkiem i pracą ludzie się bogacą" a nie machlojkami. Idm dał fajnie zarobić przez ostatni rok ale teraz już czekam tylko na wzrost o parę(naście) % i żegnam....
Że tez człowiek był taki chciwy przy tych 3.xx zł
|
|
Temat:
STALPROD
|
|
Obligatariusze Orco Property Group odrzucili w środę w Pradze plan restrukturyzacji długu dewelopera, poinformowała agencja Reuters.
Celem planu było obniżenie zadłużenia spółki i podwyższenie jej kapitału.
Orco ma problemy wynikające z załamania rynków nieruchomości gospodarek centralnej i wschodniej Europy, gdzie skupia się jego działalność.
|
|
Temat:
PGE
racja, "wtopiłem"
|
|
Temat:
PGE
sorki, chodziło mi o odsetki od kredytu, nie wszyscy go już spłacili
|
|
Temat:
PGE
Wg mnie dużo lepiej nie będzie przynajmniej do oficjalnego wejścia do WIG20. Dlaczego?
Jako Polak uwielbiam teorie spiskowe i przeczuwam małą intrygę. Dziwnym trafem "rynek" w pierwszych dniach notowań PDA wycenił spółkę na poziomie który dla ludzi zaciągających kredyty na tą emisję był umownie takim BEP. Gdyby kurs poszedł jeszcze 10% do góry to dla nie których byłby to już wystarczający zarobek i szybko posprzedawaliby swoje akcyjki.
A tak to kurs się zwalił, część ludu ucięła straty i dołożyła z własnej kieszeni na spłatę kredytu. Druga (wydaje mi się że ta większa) część trzyma akcje do dzisiaj a banki z radością dzikiego goryla naliczają ładne prowizje. I nie wydaje mi się żeby pozwoliły na wystrzał kursu.
|
|
Temat:
IDMSA
powtórka z rozrywki:
od 16 w ciągu 8 minut ktoś wywalił 100k papieru zwalając kurs o 2%..
|
|
"Giełdy w Stanach coraz bardziej odporne na złe wiadomości"
to headline pewnego artykułu- trochę mi się to skojarzyło z powiedzeniem (podobno londyńskich finansistów :P ), że gdy taksówkarz zaczyna mówić o inwestowaniu na giełdzie to trzeba się zabierać..
|
|
Temat:
IDMSA
SirHoe napisał(a): Pisanie o hazardzie w sensie inwestycyjnym, układzie czy likwidacji przy niezmiennym rankingu AAA jest nie na miejscu.
W poście jest napisane: 1) Jak dla mnie samo inwestowania w IDM jest hazardem 2) powiedzmy, że IDM kupił/założył bank- to odnośnie układu lub likwidacji 3) Lehman Brothers miał rating inwestycyjny "A", wg mnie podstawą inwestowania jest z gory założenie, że można stracić całość kapitału zaangażowanego w daną spółkę
|
|
Temat:
IDMSA
powiedzmy, że IDM kupił/założył bank... Ja osobiście głęboko bym się zastanawial czy skorzystac z jego usług, są mistrzami kombinowania i wykorzystywania swoich kontaktów. Gdyby stwierdzili, że mają już wystarczająco dużo depozytu i mogą sobie już upaść to na pewno dobry wujek z knf tak pociągałby sznurki żeby wyszło cacy.
Jak dla mnie samo inwestowania w IDM jest hazardem, trzeba się liczyć z tym że pewnego razu popłyną na czymś i wtedy to my będziemy się modlić o "układ" (to słowo do IDM pasuje jak ulał :P) zamiast likwidacji
|
|
Temat:
SILVANO
Vox napisał(a):pytanie czy wybicie na 32 akcjach jest miarodajne na 82 ;)
|
|
Temat:
SILVANO
32 akcje połknięte, ktoś się nie lubi bawic w ciuciubabkę :)
|
|
Dobra szkoła cierpliwości - przynajmniej dla mnie ;)
|
|
Temat:
VISION
konsolidacja, skok o 11% (10 akcjami), spadek o 11%, konsolidacja...
|
|
Temat:
PEKAO
jednak 80mln "nie przewidzianego" zysku wystarczyło by insajderzy sobie pociupali ładnie.... mówię o wczorajszej sesji. A i klimat był sprzyjający.
|
|
Temat:
PGE
A kiedy będzie podana informacja o wielkości redukcji?
|
|
Temat:
IDMSA
|
|
nocnygracz napisał(a):Złoto sobie, giełdy sobie. Często skorelowane dodatnio, ale czasem ujemnie. Nie ma reguły. Thx, nie zauważyłem że już odpowiedziałeś.
|
|
"z linku powyżej" napisał(a): Problematyczne wydaje się złoto. Ten metal lubi chadzać własnymi ścieżkami. To nie tylko surowiec, jak ropa, czy część innych szlachetnych metali. Jednak wiara w to, że złoto dalej będzie energicznie maszerować do góry jest wysoce optymistyczna.
Minęło parę dni i złoto aż parzy, ale czy to znaczy że jeśli nastroje w gospodarce poprawią się to kapitał wróci na giełdy? Normalnie jest tak, że właśnie w zloto się inwestuje na ciężkie czasy, ale przecież dno (teoretycznie) bylo 7 miesięcy temu, więc moim skromnym zdaniem nie można traktować wzrostu kursu uncji obawami o gospodarkę, tylko raczej obarczyłbym za to kapitał spekulacyjny. I dlatego się zastanawiam, czy dali sobie czas na wychłodzenie wskaźników na giełdach czy może sami się przestraszyli że zbyt szybko wyciągnęli indeksy do góry? Ale moje pytanie zasadnicze: czy jeśli cena złota spadnie jakoś bardziej drastycznie czy przełoży się to na wzrosty na giełdach czy spadki?
|
|