Masz spory wybór rozmaitych Mennic - Polska, Skarbowa, Zielona chyba Śląska ? Parę lat wstecz można było kupić złoto w PKO BP, ALiorze i Reiffeisenie ale to już chyba nieaktualne. Najlepsze ceny ma na ogół Tavex, lepiej nie kupować "wynalazków" tylko skupić się na najpopularniejszych monetach bulionowych.
|
|
Tak z ciekawości czy można mieć zarówno Ike i Ikze?
|
|
Temat:
GREENX
@Scarry "W tym procesie Praire będzie musiał udowodnić, że nie jest drapieżnikiem ( o co na pewno oskarży ich w swej linii obrony MŚiK), co z marnymi posiadanymi kapitałami własnymi będzie się w praktyce sprowadzać do konieczności pokazania, jak mocne miałoby być wsparcie finansowe owych Chińczyków."
Abstrahując od tego czy Praire miało pieniądze na inwestycje czy jak piszesz jest typowym drapieżnikiem, jak sądzę oprą się na zasadzie pacta sunt servanda - umów należy dotrzymywać (Australijczycy nie muszą udowadniać , że nie są w tym przypadku kangurem wystarczy , ze wykażą iz zostali poszkodowani przez decyzję wydaną z naruszeniem prawa). Zgłosili chęć rozpoczęcia inwestycji a RP zablokowało tę możliwość więc odszkodowanie się należy niezależnie od ew chęci działania na"wyrwę". Przypomina mi się sprawa Eureko ale szczegóły zatarły się w pamięci a nie chce mi się teraz szukać.
|
|
Temat:
ANSWEAR
Tego nie wie nikt. Na ogół do miesiąca od debiutu
|
|
Mięło 20 minut i nic. Rzeczywiście jeszcze takiej awarii nie mieli. Problemem jest też dodzwonienie się przez infolinię ..........
|
|
Temat:
ENERGA
Pytanie techniczne z mojej strony - jak wygląda skup takich akcji, w zakładce mojego konta podpiętego pod DM pojawia się jakaś opcja sprzedaży po cenie wezwania czy w inny sposób akcje te są skupywane ?
Proszę bardziej doświadczonych traderów o wyjaśnienie krok po kroku jak to wygląda ?[/quote]
Niestety trzeba ze swojego DM odebrać świadectwo depozytowe osobiście lub przysyłają kurierem. Następnie otrzymane św dep. trzeba doręczyć do DM który prowadzi wezwanie i złożyć zlecenie sprzedaży akcji w wezwaniu. Niektóre DM umożliwiają odpowiedzenie na wezwanie poprzez ich systemy transakcyjne ale jest ich jak na razie niewiele.
|
|
Miałem przypadek bankruta w swoim portfelu i aby móc rozliczyć stratę sprzedałam akcje poprzez umowę cywilno-prawną potwierdzoną notarialnie. W US powiedziano mi, że mimo iż spółka zbankrutowała i akcje są warte mniej niż papier na którym sporządzono umowę to lepiej wpisać wartość akcji w kwocie wyższej niż 1zł bo mogą wzywać aby się tłumaczyć więc wpisałem trochę więcej i zapłaciłem podatek bodaj w kwocie 4 zł. Nie wzywali więc chyba jest to lepsze rozwiązanie.
|
|
Temat:
LEGIMI
Model biznesowy wygląda nieżle jednak mnie zniechęciła informacja , ze mają zamiar zadebiutować w IV kwartale - oczekiwanie ponad pół roku na debiut..........
|
|
Cześć. Nie wiem czy słusznie się domyślam, że kupiłeś Pamapol pod ew. wezwanie licząc na cenę bliską wartości księgowej ?
|
|
Temat:
CNT
Tu jest ta sama informacja stooq.pl/n/?f=1216534&c=1&..., dla mnie tez jest to zbyt niska cena w wezwaniu i też nie zamierzam odpowiedzieć na nie.
|
|
Dzięki Wojetek za analizę.
Wstrzymam się z powiększaniem pozycji, poczekam na korektę - oby trend się nie zmienił.....
|
|
Cześć Wojetek
Skoro już masz "na tapecie" banki to czy można Cię prosić abyś w wolnej chwili rzucił okiem na siostrzany GNB ? Po przejściu 2 złotych jest szansa na spory ruch na walorze o ile politycy nie wpadną na jakiś hm nowy ciekawy pomysł. Pytanie czy lepiej poczekać na jakąś silniejszą korektę, która jak na razie się nie chce zmaterializować czy też powoli akumulować papier ?
|
|
Temat:
UNIMOT
Dziękuję anty teresa za rozwianie paru wątpliwości :) Ciekawe jak się skończy ta przygoda z Unimotem - przyszłość pokaże.......
|
|
Temat:
UNIMOT
@ Anty teresa - "A tak na marginesie to z analitykiem z Bosia się też nie zgadzam. Ale o tym będzie raczej w osobnym wpisie."
Czy można prosić o ten wpis ? Czytam o spółce, wynikach, prognozach etc i wciąż wydaje mi się zadziwiająco niska cena nowej emisji. Rozważam wejście w spółkę poprzez udział w nowej emisji jednak o ile to czy kupić raczej nie podlega dyskusji to kwestią otwartą pozostaje wielkość zapisu. Dlatego aby rozwiać wątpliwości proszę o ten deklarowany wpis :)
|
|
Też mi brakuje Sidomy :( Jeśli ktoś musi ją mieć to polecam Noble ma Sidomę w trochę okrojonej wersji.
|
|
Temat:
INPOST
Inpost nie mając przesyłek sądowych nie ma wystarczającego wolumenu przesyłek aby opłaciło mu się utrzymywanie rozbudowanej sieci placówek więc likwidacja dużej ich części w sytuacji gdy brak możliwości pozyskania dużych nadawców oraz problemy z pieniędzmi wydaje się sensowna. Po wzroście cen paczek w Poczcie Polskiej mają pole do popisu i mogą odebrać część rynku PP, jednak co do ogłaszania, że PP "długo nie pociągnie" to pozwolę sobie nie zgodzić się. Z PP w ciągu ostatnich paru lat odeszło ok 15 tysięcy ludzi i teraz po prostu brakuje tam ludzi bo chociaż są przerosty to tradycyjnie już w administracji. Któryś z przedstawicieli rządu powiedział ostatnio, że rząd chciałby aby PP podobnie jak na zachodzie jako operator wyznaczony obsługiwała całą administrację państwową ( a może i samorządy). Gdyby do tego doszło to wszyscy prywatni operatorzy straciliby na tym a PP zyskałaby łatwe i spore pieniądze oraz parę lat na restrukturyzację.
|
|
Temat:
JSW
I dlatego, że rząd gra sam ze sobą może mu się to udać bo kto będzie żałował banków lub ubezpieczycieli
|
|
Temat:
Złoto
Monety są lepiej rozpoznawalne np Krugerrand i mniej ew.podróbek są jednak droższe niż sztabki (monety również łatwiej sprzedać). Im mniejsza waga zarówno sztabki jak i monety tym jest droższa tzw "koszty bicia" jeśli ma się na tyle pieniędzy to lepiej kupować monety lub sztabki uncjowe. Aha sztabki na ogół są zafoliowane i lepiej kupić od producenta, który ma certyfikat Lmba.
|
|
Dzięki za odpowiedz. Spółka ciekawa po horrendalnym spadku z emisyjnych 20 zeta na złotówkę. Piwo też niezłe warzą mogę z czystym sumieniem polecić Gniewosza jasnego i ciemnego, koźlak hm też niezły a dla bardziej wytrawnych Noteckie. Zjazd na papierze spowodowany marnym zarządzaniem pocieszająca jest w akcjonariacie obecność Black Liona. Mam zamiar potrzymać jeszcze akcje i popatrzeć co się uda nowemu zarządowi zdziałać.
|
|
Witam, Mam pytanie czy twoje zaangażowanie w Gontyniec jest z myślą o dłuższym horyzoncie czasowym ? Po objęciu emisji przez inwestorów finansowych jest szansa na poprawę wyników, co jeśli się uda powinno mieć niezłe przełożenie na kurs. Jaka jest Twoja opinia w tej materii ?
|
|
PP jeszcze pod ścianą nie jest, wprowadziła program wyzwanie wzrostu. Chyba jednak nie jest w pełni realizowany co widać m.in po niedawnej podwyżce opłat od wpłat na rachunki bankowe. O próbach współpracy pomiędzy Integerem a PP pisano już z miesiąc temu teraz dopiero dojdzie do rozmów. Co do szczegółów to zapewne część przesyłek sądowych doręczanych przez Integera byłoby zostawiane w placówkach PP i otrzymywałaby ona za to np 0.5zł za za awizację, wydanie lub zwrot. Ciekawie wygląda problem wypłat przekazów realizowanych przez Integera bo pomimo sporej sieci placówek wypłaty są dokonywane w jednym (na 200tys miasto - zapewne spraw kosztów obsługi gotówki) i tu widzę pole do popisu ale to pieśń przyszłości.
|
|
Przelew z Anglii to zapewne mowa o funtach. Jeśli jest możliwość przelania gotówki w euro to pytaj o przelewy SEPA. Tanio i dość szybko 2-3 dni. Możesz sprawdzić firmy moneygram lub ria podobnie jak w western union szybko ale raczej drogo tylko jest o tyle wygonie, że ktoś może odebrać pieniądze w banku lub na poczcie. Najtaniej a szybko to jednak jak już ktoś pisał paypal.
|
|
Dziękuję Wojetek za analizy.
Tak miałem na myśli ABC Datę (literówka). B.duży obrót na Getinie był spowodowany wejściem spółki do msci poland co jak widać kursowi nie pomogło. Liczę na korekcyjne odbicie bo rsi już nisko a czy to nastąpi i jak duże ew. będzie chyba dość szybko się przekonamy. Jeszcze raz dziękuję :)
|
|
Dzień dobry Wojetek
O ile jeszcze działa kącik życzeń to czy mogę prosić o analizę Getin Noble, Vistuli i AB Daty. Lista jak w przypadku zapewne innych byłaby dłuższa ale nie chcę przesadzać :)
|
|