PARTNER SERWISU
anjrhgsw
Chalmi

Chalmi

Ostatnie 10 wpisów
Również jestem zaskoczony.
Z drugiej strony jestem przekonany że ludzie decyzyjni w TFONE mają głowę na karku i wiedzą co to jest rynek kapitałowy i jakimi zasadami się kieruje. Skoro zdecydowali się złożyć takie zawiadomienie może coś jest na rzeczy.

Zależy kiedy się pojawia - w czasie bessy czy hossy blackeye

WatchDog napisał(a):
Trwa praca nad podpisaniem umowy z paneuropejskimi operatorami komórkowymi.
W międzyczasie udaje się zdobywać takie drobne przyczółki jak ten poniżej:

Cytat:
Zarząd spółki TelForceOne S.A. informuje, iż wartość umów spółki zależnej CPA Czech s.r.o. z operatorem T-Mobile Czech Republic a.s. w okresie ostatniego roku wyniosła16,12 mln PLN brutto i tym samym przekroczyła 10% kapitału własnego spółki TelForceOne S.A.

www.telforceone.pl/Dlainwestor...

Ale Orange, Vodafone, T-Mobile to najcięższa artyleria w globalnym biznesie.

Mamy możliwość porozmawiania z osobą z zarządu na temat wszystkiego, co interesuje forumowiczów. Proszę o zadawanie pytań na wątku, zbieramy do piątku do godz. 12:00.

"na temat wszystkiego, co interesuje forumowiczów" - a tu pytań za dużo się nie pojawiło, w związku z tym czy wywiad się odbył ?

Ciekawe o jakie detale chodzi - może o podkładki pod śrubki.... żartuję ;)
Fajne info, oby więcej takich.
Grubo ponad rok obserwuję spółkę, jakiś czas temu doszedłem do wniosku że to już ten moment ... zobaczymy. Zainteresowanie praktycznie zerowe, chociaż i ona ma swoje chwile, najważniejsze żeby wszystko szło w dobrym kierunku.

Fajna sprawa. Poza tym w Polsce już coś nie coś można oglądać za pomocą DVB-T. Temat bardzo na czasie i się rozkręca. Harmonogram wdrażania:
www.telewizja-cyfrowa.com/harm...

to byłby chyba jedyny telefon na rynku z taką opcją...

Jeszcze taka nowość - myPhone CUP, nie chce mi się już wklejać tekstu, wiec zainteresowanych odsyłam tu:

myPhone CUP 2010

Promocja przez sport, ciekawe jak to wygląda z ekonomicznego punktu widzenia, wierzę że się opłaca skoro taka inicjatywa powstała. A jakie są przybliżone koszty organizacji takiej imprezy, orientuje się ktoś ? - ciekawa sprawa

Link - MyPhone z Androidem

Cytat:

myPhone z Androidem i dual SIM już w przyszłym miesiącu!

Grupa kapitałowa TelForceOne przedstawiła wczoraj raport roczny dotyczący działalności firmy. Oprócz danych finansowych oraz strategii rozwoju firmy na najbliższe lata, TelForceOne zapowiedziało także, że już w przyszłym miesiącu oferta telefonów myPhone powiększy się o model z Androidem i dual SIM.
Na rynku mają się pojawić dwa modele telefonów z systemem Android, w tym jeden z nich będzie miał możliwość obsługi dwóch kart SIM (dual SIM). Smartfony wyposażone mają być w procesor Qualcomm o taktowaniu 600MHz oraz mają zawierać dedykowane aplikacje stworzone przez myPhone.
Poza nowinkami dotyczących Androidów od myPhone’a, firma zapowiedziała także, że w najbliższym czasie na rynek trafią nowe modele telefonów wyposażone w klawiaturę QWERTY oraz tunery TV (DVB-T i DVB-H).

pchelek napisał(a):
Chalmi napisał(a):

Trojan na stronie.... nie wchodzić bo zarazi kompa....

Raczej jakiś false positive u Ciebie

Dla potwierdzenia poniżej raporty McAfee dla witryny www.dual-sim.eu

www.siteadvisor.com/sites/dual...
www.trustedsource.org/en/feedb...

Link do strony z poniższym artykułem

Cytat:

Inea wprowadza telefon dla seniorów

Największy regionalny operator telekomunikacyjny w Wielkopolsce dołączył do oferty komórkowej nowy aparat - MyPhone 1070 chiaro.

To urządzenie, wyposażone w duże klawisze i czytelny wyświetlacz, a także głośniki o podwyższonej głośności. Dla abonentów Inei telefon jest dostępny od złotówki (w abonamencie Inea 50). Dla klientów korzystających z taryfy Inea 25, telefon kosztuje 49 zł.

To czwarty aparat we wprowadzonej w tym roku ofercie telefonii komórkowej kablowego operatora Inea.

MyPhone 1070 chiaro, to model przeznaczony przede wszystkim dla osób starszych. Służy głównie do rozmawiania i wysyłania SMS-ów.

HENRY napisał(a):
19.04. rozmowy z fundami w sprawie objecia emisji seri E.Napewno wiele sie wyjasni,moze w koncu juz wyzbierali wystarczajaca ilosc papiera z rynku i dowiemy sie jaka szuja trzymała kurs za łeb przez ostatnie kilka miesiecyblah5

Skąd ta data? Nie kojarzę żeby gdzieś ona padła, możesz wyjaśnić ?

Taurus80 napisał(a):
A kto sprzedal akcje i jest najwiekszym akcjonariuszem ???

Masz odpowiedz bo szkoda czasu na szukanie :)

Springfield Investments S.a.r.l. 3 375 000 44,51% 18,36 mln zł 2010-02-10
KAPS Investments sp.zo.o. 706 100 9,31% 3,84 mln zł 2010-02-10
Sebastian Sawicki 544 000 7,17% 2,96 mln zł 2010-02-10

Wszystko się zgadza tylko Twoje teoria że sprzedali żeby mieć kasę na nowe akcje wydaje mi się słaba...

Taurus80 napisał(a):
Chalmi napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
Najlepsze i najsmieszniejsze jest to ze akcjonariusz najpierw sprzedal akcje aby miec kase na nowe :) tym samym zwieksza FF pewnie pozostawiajac swoj procentowy udzial w spolce :)
Podejrzewam ze byl to wystrzal glupca i jeszcze dzisiaj najpozniej jutro kurs powroci w okolice wczorajszego zamkniecia, a pozniej kto wie :)

"Najlepsze i najsmieszniejsze jest to ze akcjonariusz najpierw sprzedal akcje aby miec kase na nowe :) tym samym zwieksza FF pewnie pozostawiajac swoj procentowy udzial w spolce :)"

- chodzi o jakiegoś konkretnego akcjonariusza ? Może masz na myśli Pana Kuchara? Zastanawiam się skąd to wszystko wiesz... było jakieś info ?

Wystarczy codziennie zajrzec na espi aby wiedziec co sie w spolce dzieje :)
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Tymczasem widze ze kurs podaza w przewidzianym kierunku.

:) na pewno trochę można się dowiedzieć, a jak mam rozumieć Twoją poprzednią wypowiedź na tle tego komunikatu ?

hmmm.. sprzedaje Springfield Investments tak więc sugerujesz że to on obejmie akcje w nowej emisji ?

Taurus80 napisał(a):
Najlepsze i najsmieszniejsze jest to ze akcjonariusz najpierw sprzedal akcje aby miec kase na nowe :) tym samym zwieksza FF pewnie pozostawiajac swoj procentowy udzial w spolce :)
Podejrzewam ze byl to wystrzal glupca i jeszcze dzisiaj najpozniej jutro kurs powroci w okolice wczorajszego zamkniecia, a pozniej kto wie :)

"Najlepsze i najsmieszniejsze jest to ze akcjonariusz najpierw sprzedal akcje aby miec kase na nowe :) tym samym zwieksza FF pewnie pozostawiajac swoj procentowy udzial w spolce :)"

- chodzi o jakiegoś konkretnego akcjonariusza ? Może masz na myśli Pana Kuchara? Zastanawiam się skąd to wszystko wiesz... było jakieś info ?

Vox napisał(a):
chyba wszyscy spodziewali się lepszych wyników,
bo dziś spory spadek. myślę że spółka ma perspektywy,
póki co obserwuję.

hmmm... ja się spodziewałem mniej więcej właśnie takich, ale widać że moja ocena sytuacji znacznie się rozminęła z dyskontem rynku. Jednak spokojnie to dopiero pierwsza (jedna) sesja po wynikach... zobaczymy jak będzie się kształtował kurs w ciągu kilku kolejnych.

A tu link do artykułu z PB (09.02) o MyPhone, dla tych którym nie wpadł w ręce:
www.telforceone.pl/Portals/0/m...

paya napisał(a):
Chalmi napisał(a):

A czy ten kurs odniesienia jest taki waży? I tak akcjami się będzie handlowało w cenach za ile jedni będą chcieli je sprzedać a inni kupić, a to że pojawi się jakiś dziwny procent jutro przy cenie to mniejsza o to. Ktoś chciał się pokazać to się pokazał, można mu.

Rozumiem, że dla ciebie jest bez znaczenia z jakiego poziomu zacznie spółka następnego dnia swoje notowania i co będzie się z nią działo.

Jutro przed otwarciem też jest równoważenie, więc od jakiego poziomu zacznie TP to się okaże. Skoro można wystawić zlecenie PKC na 50 akcji dlaczego nie można wystawić takiego zlecenia na 500 000, dla mnie to może ktoś je nawet sprzedać po 10zł jak taki ma kaprys. Albo jesteśmy za wolnym rynkiem albo nie. Wielki poruszenie w komunikatach czy artykułach osobiście uważam za bezcelowe.

paya napisał(a):
DarthUnreal napisał(a):
Aha.Czyli wszystko w porządku i zgodnie z zasadami jutrzejszym kursem odniesienia będzie 14,28 a ten buc może znowu tymi swoimi 500 000 akcjami zbić kurs do poziomu z roku 2004.Kursem odniesienia powinna być wartość 15,50.I jakim prawem ktoś ustala sobie na 14,28 skoro ostatnia transakcja poszła nawet nie po 15,50 zł ale o 16:39:46 pakiet 60550 akcji (numer transakcji 200002) po 15,65 złotych.Cyrk na kółkach.

W pełni się zgadzam

A czy ten kurs odniesienia jest taki waży? I tak akcjami się będzie handlowało w cenach za ile jedni będą chcieli je sprzedać a inni kupić, a to że pojawi się jakiś dziwny procent jutro przy cenie to mniejsza o to. Ktoś chciał się pokazać to się pokazał, można mu.

przemcio79 napisał(a):
Czy wy się dobrze czujecie ??? Koleś się uśmiechnął na pytanie o techmex i już robicie w gacie ? Znowu będzie ktoś płakał jak bóbr salute blackeye To jest parodia normalnie...

Jak by się zapytali o Atlantisa pewnie też by sie uśmiechnął binky

Pod poniższym linkiem kryje się dokumencik PDF,a w nim trochę szczegółów technicznych i zdjęć nowych modelach MyPhone, które w najbliższym czasie mają się pojawić w sprzedaży:

www.arcom-express.pl/promocje-...

Jesteśmy w takim okresie że wyniki za 4kw. lada chwila. I teraz z jednej strony pojawiają się wykresy, kreski, wsparcia, z drugiej nadchodzą konkretne wartość, zyski, straty. Można przepuszczać że wyniki za 4kw. będą co najmniej przyzwoite. Załóżmy, że nie obronimy wsparcia, a chwilę później przyjdą dobre wyniki- pojawi się pytanie co wygra: analiza techniczna czy fundamentalna? Ja jestem za fundamentami. Dobrze popatrzeć na rysunki, ale ostatnio na różnych forach pojawił się ich bardzo dużo, każdy kreśli po swojemu ( nie ujmując mkk), każdy widzi wsparcie gdzie indziej, jeden widzi wybicie z trójkąta dołem, inny flagę a jeszcze inny odwrócony młot...z fundamentami jest o tyle dobrze że 4 to zawsze będzie 4 - nie ważne kto patrzy.

A to się Panu prezesowi przypomniało, fiufiu....
Takiego raportu to jeszcze chyba nie czytałem :) , jak w grach dominuje podobny klimat to może być ciężko z utrzymaniem się na rynku.

Data sporządzenia: 2010-01-20
Temat:
Nabycie akcji przez Prezesa Zarządu

Treść raportu:
Zarząd Nicolas Games S.A. informuje, iż w dniu 20 stycznia 2010 roku do Spółki wpłynęło zawiadomienie w trybie art. 160 ust. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi od Pana Tomasza Majki, Prezesa Zarządu Spółki informujące o dokonaniu przez niego następujących transakcji nabycia akcji Nicolas Games S.A.:
- 9 października 2009 roku - nabycie 100 szt. akcji po cenie 2,25 zł (dwa złote 25/100) za każdą akcję,
- 21 października 2009 roku – nabycie 20 szt. akcji po cenie 2,38 zł (dwa złote 38/100) za każdą akcję,
- 29 października 2009 roku – nabycie 10 szt. akcji po cenie 2,39 zł (dwa złote 39/100) za każdą akcję.
Transakcje dokonane zostały w czasie sesji na rynku NewConnect organizowanym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., na którym to akcje są notowane.

Jeszcze taka uwaga:

u niektórych operatorów jest o ofercie ZTE 1050,
ale MyPhone ma już nowsze wydanie tego modelu - 1070

Tutaj króciutka prezentacja produktu:
www.chip.pl/chip-tv/it/2009/12...

Vox napisał(a):
Cytat:
Nie zaryzykowałbym tez stwierdzenia ze ZTE jest podroba myphona, ewentualnie raczej jet odwrotnie. Pozostańmy wiec przy stwierdzeniu ze telefony sa podobne, nie podejrzewam zeby w chinach kto miał z tym problem ;-)

to w takim razie też niedobrze. MyPhone musi konkurować z ZTE na naszym rynku.
a ja liczyłem że mają własny telefonik...

co do firmy masz oczywiście 100% racji

Kwestia występowania tej samej komórki pod dwoma różnymi markami dotyczy jak mi się wydaje tylko jednego modelu, jak się sprawa rozwiąże z innymi modelami czas pokarze. (Play za to w ofercie na MyPhone zamiast ZTE- model 1050 simply.)
Marka MyPhone jest coraz bardziej znana i rozpoznawana... oczywiście do NOKI jeszcze im dużo barkuje 3some ale na to potrzeba czasu i nieustannej walki o miejsce na rynku. Jak skutecznie będzie walczył MyPhone...zobaczymy.

Poniżej link do artykułu z zestawieniem komórek obsługujących dwie karty sim. W zestawieniu są aż dwie komórki MyPhone
www.komorkomaniak.pl/5251/top-...

Czy może jest znana data publikacji raportu za 4q, bo jakoś nie mogę jej znaleźć ?

Wydaje mi się to trochę dziwne - to chyba nie jest całkiem normalne żeby dwie firmy miały w ofercie identyczne telefony ? Jest to legalne ?
Stało się tak z jakiegoś niedopatrzenia ze strony TFONE ? (może jakieś patenty ? )

Vox napisał(a):
co sie dzieje na TFO? -6%.
wpadł pakiecik po 6,28

Nic wielkiego - ktoś musiał opchnąć trochę więcej papierków.

Na ciekawą ofertę orangę natrafiłem:
www.orange.pl/portal/map/map/a...

czy to nie wygląda jak : myPhone 1050 simply

WatchDog napisał(a):
Super. Odkrycie dnia: na giełdzie chodzi o to, żeby zarobić kasę.

Czy gdybyś był moderatorem, wyciąłbyś swój post?
W tym właśnie problem, że mnie - mówię tylko za siebie - nie interesują prawdy objawione typu "zimą jest zimno" albo "robi się ciekawie".
Czy gdyby ktoś sprzątnął po Twoim psie, nazwałbyś to manipulacją równowagą biologiczną w ekosystemie? Albo zamachem na wolność dysponowania fekaliami?
Napisz coś z sensem, to Ci przyklasnę. Na dowolnym wątku.
Np. jaki wpływ na sprawozdanie skonsolidowane Beefsan'u będzie miała sprzedaż udziałów AJPI, zważywszy że jeszcze w III kwartale działalność została wstrzymana z powodu pożaru? Ile mogą dostać? Czy wynik na tej transakcji przejdzie przez rachunek wyników?

I o to chodzithumbright

Za dużo się nie udzielam bo nie czuję żebym miał jakieś odkrywcze i fachowe rzeczy do przekazania forumowiczom. Ekonomia to nie moja działka, chociaż kasę w portfelu potrafię liczyć i na giełdzie też mi idzie nie najgorzej. Cenię ten portal za fachowość i mam nadzieję że z czasem nie zabraknie Ci WatchDog zapału i determinacji w utrzymywaniu na tym forum pewnych standardów. Zaczynam dostrzegać że lektura SW oraz Wasze narzędzia przekładają się pozytywnie na stan mojego portfela, tak więc coraz poważniej myślę o abonamencie ;-) . Jednym słowem tak trzymać thumbright

Prognozy mkk zaczynają się sprawdzać...

Kilka słów (i fotek) o planach na 2010 rok:

www.gsmonline.pl/portal/news/n...

Prezes_Pawel napisał(a):
Nie sądzę żeby spekulanci mieli aż taki potencjał.
Ja nie mam pojęcia kto to odbiera takie ilości. Wolumen pięciokrotnie przewyższa udziały ING.

A może ktoś skupuje, jest możliwa taka ewentualność?

Jakaś odpowiedź sesnowna by się przydała a nie naganiająco-oszukująca.

Jeszcze niedawno niektórzy się zastanawiali kto w takich ilościach, tak tanio oddaje akcje... Skrajne ruchy budzą skrajne emocje. Zapewne jest tak że sprzedaje cała masa ludzi którym cena akcji w obecnej sytuacji wydaje się za droga, a kupuje inna cała masa ludzi którym cena akcji wydaje się niska i liczą na zysk. Proste jak budowa cepa... szansa na zrealizowanie się jakiś teorii spiskowych jest bardzo nikła, więc lepiej się nie oglądać za UFO bo można wpaść pod samochód binky

owner napisał(a):
mathu napisał(a):
Trzeci fixing z rzędu ktoś ustawia na S kilkaset tysięcy akcji w cenie 0.01 i czyści arkusz do zera. Kupujący w takiej sytuacji przesuwają swoje zlecenia w dół, na parę sekund przed końcem fixingu "ktoś" usuwa swoje zlecenie i kurs kończy na kilkuprocentowym minusie.

taki urok maluchów i raczej trzeba się przyzwyczaić

Myślę że do takich zabaw na fixach to trzeba podchodzić z dystansem, ale jestem ciekaw co by taki wesołek zrobił jak po wystawieniu takiego zlecenia padłby mu komputer albo Internet...a tu do końca fixu zostało kilka minut Whistle

Wydaje mi się że najbardziej na wycenę akcji wpływają takie czynniki jak:
1) Sztandarowym aktywem Jupka jest KCI Krowodzka - spółka za wiele do tej pory nie zdziałała- w planach ma wielką inwestycję - kiedy (i czy ) z niej będą pieniądze trudno powiedzieć, wielka niewiadoma - jak coś wypali to na pewno nie prędko.
2) Dotychczasowa działalność Jupka i skuteczność na kolana nie powala.
3) Mają robić jakieś przetasowania w portfelu- jakie i kiedy, dokładnie nie wiadomo.
4) Poza tym może też jest jakaś niechęć do akcji funduszy, może ludzie myślą że skoro się już zdecydowali samodzielnie inwestować to kupują akcje spółek które wybrali sami a nie te które wybrały fundusze (bo tak to mniej więcej wychodzi)

Na wycenę Jupitera mogą wpłynąć przetasowania w portfelu, konkretne działania podjęte przez KCI Krowodzka, pobudzenie w budownictwie lub po prostu ogólny wzrost na rynku akcji. Pisząc o zmianie wyceny Jupitera ma na myśli liczby bardziej konkretne niż 5% czy 10%.

Tak to widzę.

rmz napisał(a):
Wartość księgowa 5.83, premia wieczysta 12.42, wartość likwidacyjna 3.99. Każda cena poniżej 3zł to megaokazja. To jak płacenie 5zł za banknot 10zł. Niska cena na giełdzie to tylko i wyłącznie wynik niskich obrotów. Grubasy i rozsądni trzymają te akcje - więc niewiele pozostaje w obrocie ;)

Okazyjnie to ostatnio znajomy kupił samochód - później wyszło że drugie tyle musiał zapłacić w warsztacie - tak najczęściej jest z okazjami.

"[...] To jak płacenie 5zł za banknot 10zł [...]" - jakby wszyscy inwestorzy patrzyli tylko na aktualne wskaźniki to c/wk każdej spółki byłaby 1 bo kto odda 10zł za 5zł ?

Coś w tym musi być że spółka jest tak, a nie inaczej wyceniana.
Można przyjąć dwa sposoby rozumowania tłumaczące duże różnice w wycenach naszej prywatnej i rynkowej:
Albo cała masa inwestorów (tych dużych i tych małych) wie albo zdaje sobie sprawę z czegoś czego samemu się nie dostrzega, albo samemu się wie to czego nikt inny nie wie...

HENRY napisał(a):
Trwa zbieranie,od kilku sesjii powol,azeby nie "rozgrzac kursu",na fixingu od kilku ssji lezy nieduza ilosc papiera,gdy tylko ktos sprzeda pojawia sie nastepny niewielki pakiecik-i tak juz kilka sesjii.Poza tym w ostatnich kilkunastu dniach pojawiły sie w arkuszu spore pakieciki od 0,6-1,20;chociaz wczoraj jak jeden znów wyparowały(przynajmniej ich tam nie widac).Oczywiscie mozna to róznie interpretowac,ja juz dłuzszy czas mam te akcyjki i miałem to wywalic,jednak po tym numerze na fixingu dokupiłem jeszcze wiecej.Ma ktos moze jakies ciekawe spostrzezenia?Think

Różnie może być, ale radzę numerami na fixingach się nie sugerować ;-)

A tu taki mały cukiereczekhello1 :

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 44 / 2009
Data sporządzenia: 2009-10-22
Skrócona nazwa emitenta
NETMEDIA S.A.
Temat
Pierwsze miejsce Netmedia SA w rankingu Deloitte Technology Fast 50 Central Europe
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
Zarząd NETMEDIA SA informuje, iż Spółka zajęła pierwsze miejsce w rankingu Deloitte Technology Fast 50 Central Europe i została uznana za najszybciej rozwijającą się spółkę nowych technologii w Europie Środkowej. Pierwsze miejsce w rankingu to efekt dynamiki wzrostu przychodów Spółki w latach 2003 - 2008 roku na poziomie 7210%.
NETMEDIA już po raz drugi znalazła się w prestiżowym rankingu Deloitte, w ubiegłorocznej edycji uplasowała się na 9 miejscu przy dynamice wzrostu 1925%.

Ranking Deloitte Technology Fast 50 skupia najszybciej rozwijające się spółki technologiczne z Europy Środkowej w oparciu o wzrost przychodów w ciągu ostatnich pięciu lat. Tegoroczny ranking objął firmy pochodzące z 10 krajów: Polski, Rumunii, Bułgarii, Węgier, Serbii, Słowacji, Czech, Chorwacji, Estonii i Litwy.

Zarząd uznał iż przekazanie powyższej informacji jest niezbędne dla inwestorów.

pop napisał(a):
Po wystrzale na Oponeo,dzisiaj coś się zaczęło dziać na tej spółce...
Zwiększone obroty,sporo transakcji w tysiącach akcji.Do tej pory Netmedia była o kilkanaście procent wyżej od Oponeo,a teraz jest niemal 10% niżej...

A co łączy te dwie spółki ?

Glaz-lkr napisał(a):
Autor: ~analityk [195.225.69.*], 2009-09-18 23:15
13,5 mln akcji w przypadku ats
54 mln akcji w przypadku skt
2,12 kurs skt
1,9 kurs ats
- podobne realia - nic nie robią ( skt ma zacząć produkcję drożdzy, ats - instalację ferm wiatrowych )
- przyznane dotacje- skt : 13,5 mln
- ats 25 mln
czyli, reasumując - kurs skt jest na szczytach
- kurs ats szczyty osiągnie na pułapie 8-12 zł

Coś takiego znalazłem na śmieciowym forum bankiera... Czy wg Was ma to jakiś sens? Bo wg mnie to lekki bełkot, ale prawda jest taka, że pisał to 18 września, więc czy tak czy tak zarobił ładnie.

Co do tych dotacji to sprawa Atlantisa jest w toku - na razie żadnej kasy niedostali. Może gra też idzie właśnie pod dotację...

Tak apropo wezwania:

24.07.2009 17:50

GPW: transakcje w ramach wezwania na akcje BEEF-SAN

Komunikat
Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.
z dnia 24 lipca 2009 r.

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. informuje, że w dniu 24 lipca 2009 roku w ramach wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji spółki BEEF - SAN ZAKŁADY MIĘSNE S.A., notowanych na GPW zawarto transakcje na 15 569 372 (piętnaście milionów, pięćset sześćdziesiąt dziewięć tysięcy, trzysta siedemdziesiąt dwie) sztuk akcji.

kom zdz/

Depesza pochodzi z Serwisu Ekonomicznego PAP z 24.07.2009 17:50

Ja mam pewne wątpliwości czy oni sami wierzą w to, że uda im się skupić ponad 50% akcji po 0,25gr.

Drugie 10% się odnalazło:

Raport bieżący nr 37 / 2009 06
Data sporządzenia: 2009-06-18
Skrócona nazwa emitenta
BEEFSAN
Temat
Nabycie znacznych pakietów akcji
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu:
Zarząd "Beef – San" Zakłady Mięsne S.A. w Sanoku informuje, że w dniu 18 czerwca 2009r. otrzymał zawiadomienie od IDEA Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedziba w Warszawie ul. Królewska 16 00-103 Warszawa , działającego w imieniu zarządzanego przez siebie funduszu IDEA PARASOL Funduszu Inwestycyjnego Otwartego z wydzielonymi Subfunduszami ( dalej "Fundusz’) o nabyciu znacznych pakietów akcji.

1.W dniu 15 czerwca 2009r. " Fundusz " nabył ( rozliczenie transakcji w Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych S.A.) 5 226 000 akcji spółki "Beef-San" S.A i osiągnął 10,00 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki.

2.Przed dokonaniem transakcji "Fundusz’ nie posiadał akcji Spółki.

3.Po dokonaniu transakcji "Fundusz" posiada ogółem 5 226 000 szt. akcji Spółki stanowiących 10,00 % kapitału zakładowego i dających prawo do oddania 5 226 000 głosów na walnym zgromadzeniu stanowiących 10,00 % wszystkich głosów.

4.Jednocześnie "Fundusz" informuje, iż na dzień sporządzenia niniejszego zawiadomienia nie jest planowane dalsze zwiększenie udziału w ogólnej liczbie głosów w Spółce.

Tak się zastanawiam, jeśli mamy zapis:
"obowiązany jest zawiadomić o tym Komisję, spółkę oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, w ciągu 4 dni od dnia dokonania zapisu na rachunku papierów wartościowych, wynikającego odpowiednio z nabycia lub zbycia akcji."

skoro pakiet poszedł w pt, to te cztery dni liczymy:
1) pt, pn, wt, śr,
czy
2) pn, wt, śr, czw ?

Może kotś mi podpowiedzieć ?

koszyk napisał(a):
Witajcie spekulanty!

Nie wszedłem, ale zasięg spadków zadziwia. A może ktoś wyliczył cenę wezwania ?

Tak z ostatnich 6-ciu mcy, to jakoś poniżej kursu chyba?

Minimalna cena wezwania to średnia ważona wolumenem obrotu średniej ceny rynkowej z ostatnich 6m, jednak nie może być niższa od najwyższej ceny, jaką zapłacił wzywający w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
Więc nie będzie to mniej niż 0,25zł z drugiej strony jak się patrzy na wykres to na dzień dzisiejszy większa też nie będzie. Dużo będzie chętnych aby sprzedać po 0,25zł ?

enforces napisał(a):
pabla69 napisał(a):
Ach te pakietówkiWhistle
Jestem zaopatrzonywave cierpliwie czekałem z zakupami na koniec sesji. A rączki świerzbiłyreindeer

niebywale mnie wkurzyły te cepy co sypały, ci co kupili na górce są jakies 25% w plecy. Na szczęście ja zaopatrzyłem się po 32gr przed info mając zamiar papier potrzymać z miesiąc. a tu takie szopki. jestem w punkcie zero, nawet troche niżej. jutro będzie ciekawie. jest opcja ze zejdziemy poniżej 30gr. pytanie tylko po co. spółka nieźle niedowartościowana. ale ok spoko - chętnie kupie taniej. szuramy po dnie. na dłużej jest to tym bardziej kuszący papier. dziś troche nagonili na niego na cnbc, dużo się ludzi nowych pojawiło, stąd może to ubieranko, teraz będzie gra nerwów żeby oddali ze stratą. i zobaczycie - tak się stanie. niech tylko zejdzie poniżej 30gr

A co takiego mówili Ci naganiacze z cnbc ;)

Dziwna sesja. Trochę mnie zastanawia ten spadek przy takich obrotach, ok 20% akcji się dziś przemieliło.
Zastanawia mnie też to że bank kupił 10%wszystkich akcji od Pilśniaka i pisze że w ciągu roku będzie chciał ogłosić wezwanie
aby dociągnąć do 66% - to nie mógł kupić wszystkich, przeszło 53% akcji od Pilśniaka ? (płacąc po 0,25gr za sztukę).
Jest na to jakieś sensowne wytłumaczenie ?

Vox napisał(a):
no to BEEFSAN leci w kosmos
jak chcą skupić na rynku 66% to będą wzrosty po 50% dziennie, codziennie...

Ciekawy jestem co to z tego będzie :). Jednak często też jest tak, że jak wszystkim się wydaje że będzie rosło to kurs zachowuje się odwrotnie :).

Raport bieżący nr 34 / 2009 06
Data sporządzenia: 2009-06-12
Skrócona nazwa emitenta
BEEFSAN
Temat
Nabycie znacznych pakietów akcji.
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu:
Zarząd BEEF SAN Zakładów Mięsnych S.A. w Sanoku informuje, że w dniu 12 czerwca 2009 roku otrzymał zawiadomienie od Podkarpackiego Banku Spółdzielczego z siedzibą w Sanoku o nabyciu znacznych pakietów akcji Spółki.
1.W dniu 12 czerwca 2009 roku Podkarpacki Bank Spółdzielczy w z siedzibą Sanoku nabył w wyniku realizacji
pakietowego zlecenia na rynku regulowanym na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie
5 226 000 szt akcji (słownie : pięć milionów dwieście dwadzieścia sześć tysięcy sztuk akcji) Beef-San S.A.

2.Przed dokonaniem transakcji Podkarpacki Bank Spółdzielczy z siedzibą w Sanoku posiadał 50 szt akcji Spółki stanowiących 0,000095675% kapitału zakładowego i dających prawo do oddania 50 głosów na walnym zgromadzeniu stanowiących 0,000095675 % wszystkich głosów.

3.Po dokonaniu transakcji Podkarpacki Bank Spółdzielczy z siedzibą w Sanoku posiada 5 226 050 szt akcji
Spółki stanowiących 10,000095675 % kapitału zakładowego i dających prawo do oddania 5 226 050 głosów
na walnym zgromadzeniu stanowiących 10,000095675 % wszystkich głosów.

4.Podmioty zależne od Podkarpackiego Banku Spółdzielczego z siedzibą w Sanoku nie posiadają akcji Spółki.

5.Podkarpacki Bank Spółdzielczy z siedzibą w Sanoku nie zawierał umowy z osobą trzecią, której przedmiotem jest przekazanie uprawnienia do wykonywania prawa głosu.

6.W okresie 12 miesięcy Podkarpacki Bank Spółdzielczy z siedzibą w Sanoku zamierza zwiększyć swój udział w ogólnej liczbie głosów w drodze ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji w liczbie zapewniającej osiągnięcie 66 % ogólnej liczby głosów w Spółce , który będzie realizował w trybie art. 73 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych .

I co o tym myślicie ?

Co myślicie o raporcie ?
Biorąc pod uwagę moje oczekiwania co do spójki w pierwszym kwartale jest przyzwoicie.
Kwartał słaby dla tej branży, ADS kokosów nie ma ale jesteśmy na plusie (mikro zysk, ale zysk).
Koszty zarządu spadły z 4048k w IV kw. do 3068k. Obroty od początku roku z miesiąca na miesiąc rosną.

Drugi kw. powinien być zdecydowanie lepszy ponieważ część sprzedawców juz zaczęła robić zapasy na nadchodzący sezon.

Dobrze, bo już na ADS to się czułem jak główny wykopujący blackeye

Ciekawa spółka dla długodystansowców.

Co do spożycia napojów wyskokowych to myślę, że będzie rosło proporcjonalnie do wzrostu ceny akcji tej spółki- przynajmniej dla co poniektórych akcjonariuszy ; -)

Emisja obligacji to jedno, bardziej mnie zastanawia kto je kupi, a później co spółka zrobi z tą kaską... może już niedługo te dwie rzeczy będą jasne.

Co do branży to takie ciekawy news:

prawo.gazetaprawna.pl/artykuly...

Gminy nie będą już decydowały, ile sklepów z alkoholem będzie na jej terenie i gdzie zostaną one zlokalizowane.

Sklepy oraz restauracje, które chcą handlować alkoholem, nie muszą obawiać się, że nie dostaną zezwolenia z powodu ograniczeń w dystrybucji wprowadzonych przez gminy. Wkrótce to rynek będzie decydował, ile na terenie miasta czy gminy będzie punktów sprzedaży piwa, wina czy wódki. Resort gospodarki chce uchylić art. 12 ustawy z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. z 2007 r. nr 70, poz. 473 z późn. zm.), który uprawnia rady gmin do ustalania liczby punktów sprzedaży detalicznej napojów alkoholowych oraz uprawnia radnych do decydowania o zasadach ich lokalizacji.

Emilia Chmiel z Ministerstwa Gospodarki wyjaśnia, że w resorcie prowadzone są prace, które mają na celu przygotowanie projektu ustawy o ograniczaniu barier prowadzenia działalności gospodarczej.

- Ideą projektu jest zmniejszanie reglamentacji administracyjnej nakładanej na przedsiębiorców przy podejmowaniu i wykonywaniu działalności gospodarczej. Jedną z ustaw nowelizowanych w ramach tego projektu będzie ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi - mówi Emilia Chmiel. Dodaje, że zakres zmian dotyczący ułatwień dla sprzedawców alkoholu nie został jeszcze zatwierdzony przez kierownictwo resortu.

Propozycje resortu doprowadzą do sytuacji, w której przedsiębiorca ubiegający się o zezwolenie na handel alkoholem nie będzie musiał występować o opinię gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych o zgodności lokalizacji punktu sprzedaży z uchwałą.

- Zmiany należy ocenić pozytywnie. Każde koncesjonowanie w przypadku przedsiębiorców ogranicza ich swobodę działania - mówi Robert Przytuła z sieci Grand Prix-Alkohole Świata.

Zezwolenia na handel alkoholem będą wydawane na czas nieokreślony. Obecnie zezwolenie jest wydawane minimum na dwa lata. Uchylony zostanie także przepis, który określa, że w przypadku wygaśnięcia zezwolenia z powodu niewniesienia w terminie opłaty, o kolejne zezwolenie będzie można wystąpić dopiero po sześciu miesiącach od dnia wydania decyzji o wygaśnięciu zezwolenia.

W dalszym ciągu pozostanie jednak procedura ubiegania się o zezwolenie na sprzedaż piwa, wódki, wina czy innych trunków. Jeżeli sklep jest w budynku wielorodzinnym, to w dalszym ciągu będzie obowiązek uzyskania pisemnej zgody właściciela lub administratora budynku.

Szkoda tylko że to Duda, człowiek się zastanawia kiedy znowu go w konia nie zrobią... Ciekawe co przyniesie to info... informacja o zwiększeniu zaangażowania ciekawa w obliczy sytuacji spółki, z drugiej strony co poniektórzy mogą wykorzystać tą chwilę aby pozbyć się akcji. hmmm... mimo że jest szansa ugrać coś jutro to chyba się nie skuszę...

Co Wy na to:

DUDA SA zawiadomienie o zmianie udziału w ogólnej liczbie głosów

Raport bieżący 39/2009

Zarząd Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, iż w dniu dzisiejszym otrzymał od Opoka Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie, działającej w imieniu Opoka Fundusz Inwestycyjny Zamknięty zawiadomienie w trybie art. 69 ust. 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. nr 184, poz. 1539 z późn. zm.) dotyczące zwiększenia zaangażowania Opoka Fundusz Inwestycyjny Zamknięty powyżej 5% udziału w ogólnej liczbie głosów w spółce Polski Koncern Mięsny DUDA S.A..

W dniu 24 marca 2009 roku Opoka Fundusz Inwestycyjny Zamknięty dokonał nabycia na rynku regulowanym akcji Spółki Polski Koncern Mięsny DUDA S.A..

Przed transakcją, o której mowa powyżej, Opoka Fundusz Inwestycyjny Zamknięty posiadał 4 315 641 akcji Spółki Polski Koncern Mięsny DUDA S.A., co stanowiło:
- 4,44 % udziału w kapitale zakładowym Spółki;
- 4 315 641 głosów na Walnym Zgromadzeniu;
- 4,44 % głosów w ogólnej liczbie głosów.

Po transakcji, o której mowa powyżej, Opoka Fundusz Inwestycyjny Zamknięty posiada 5 365 641 akcji Spółki Polski Koncern Mięsny DUDA S.A., co stanowi:
- 5,51 % udziału w kapitale zakładowym Spółki;
- 5 365 641 głosów na Walnym Zgromadzeniu;
- 5,51 % głosów w ogólnej liczbie głosów.

W profilu spółki zostały uaktualnione dane - super !
Nie wiem ile osób w stockwatchu (tylko WatchDog ?) pracuje nad raportami i wklepywaniem wyników do systemu, ale domyślam się że roboty jest od groma...

Nowe wskaźniki to:
Aktualne C/WK 0,35
Kroczące C/ZO 12m -3760,51
Kroczące C/P 12m 0,10

I tu mam pytanie, czy przy C/ZO nie ma błędu ?

szooler napisał(a):
Słowosię rzekło.Dzisiaj dokupiłem.:blackeye:

Zastanawiam się czy pisać Szooler czy Wielki Szu. W każdym razie, gratuluję nosa i oby dalej do góry Boo hoo!

Na Novicie nieraz tak to wygląda. Jeszcze nie wchodziłem, nie wiem czy to już jest ta pora, chyba że tak jak pisałeś na bardzo krótko czysto spekulacyjnie.

Trochę nagonką zaleciało. Ten warunek można odnieś do przynajmniej większości spółek na GPW :binky:

Wygrzebuję wątek z raczej nieprzyjemnych powodów, oto one:

===========
Treść raportu:
1.
W dniu 16 grudnia 2008 roku Spółka otrzymała nieprawomocny wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie XX Wydział Gospodarczy, na podstawie którego jest zobowiązana zapłacić karę umowną w wysokości 500.000 PLN + odsetki od dnia 10 stycznia 2008 roku + koszty postępowania, na rzecz swojego doradcy spółki FinCo Group S.A.
Podstawą roszczenia FinCo Group S.A. było porozumienie w sprawie zakończenia współpracy pomiędzy Advanced Distribution Solutions S.A. a FinCo Group S.A. z dnia 27 listopada 2007 roku, w którym Spółka zobowiązała się złożyć należycie wypełniony wniosek z załącznikami o dopuszczenie do obrotu na rynku podstawowym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie akcji serii J w ciągu 7 dni roboczych od dnia zarejestrowania akcji serii przez rejestr przedsiębiorców. Spółka FinCo Group S.A. była doradcą w projekcie emisji serii J, za który to projekt otrzymała wynagrodzenie w wysokości 5.437.500 PLN.
Spółka Advanced Distribution Solutions S.A. uważa, że wykonała zobowiązanie wynikające z umowy z dnia 27 listopada 2007 roku, a niedopuszczenie akcji serii J przez Giełdę Papierów Wartościowych nie jest skutkiem zaniechania lub nieprawidłowego działania Spółki. Spółka złoży apelację od niekorzystnego wyroku.
Łącznie z tytułu doradztwa w latach 2006 – 2007 spółka FinCo Group S.A. uzyskała wynagrodzenie od Advanced Distribution Solutions S.A. w wysokości netto 12 561 000PLN.
Z uwagi na ryzyko niekorzystnego dla Spółki rozstrzygnięcia sądu II instancji w powyższej sprawie, Spółka musi skorygować planowany na rok 2008 zysk netto o kwotę 850 000 PLN, uwzględniając koszty związane z powództwem Doradcy.

2.
Zarząd Advanced Distribution Solutions S.A. informuje, że w związku z zawarciem umów dotyczącym zakupu aktywów spółek: Gralex sp.z o.o., Wist sp.z o.o., "ANDRZEJ" – Firma Handlowa Andrzej Nowaczyk, "WIP" Wojciech Winiarski, Janusz Pajor sp.j., oraz zawarciem umów o zakazie konkurencji, których to koszty zostaną rozliczane przez rozliczenia międzyokresowe. W związku z powyższym w koszty roku 2008 zostanie dodatkowo zaksięgowana część przypadająca na 2008 rok w wysokości 1 335 000 PLN, koszty te były warunkiem przejęcia rynków ww spółek.

3.
Zarząd Advanced Distribution Solutions S.A. dokonał analizy sprzedaży alkoholi ciężkich oraz piwa w IV kwartale, wyniki wskazują na osiągnięcie mniejszych przychodów niż były pierwotnie planowane, w konsekwencji wpłynie to na wynik pomniejszając zysk spółki o kwotę ok. 1 350 000 PLN.

4.
W związku z powyższym Zarząd Advanced Distribution Solutions S.A. zmienia prognozy opublikowane w raporcie bieżącym nr 19/2008 z kwoty 8,5 mln PLN na 5 mln PLN zysku netto.

Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych § 31 ust. 2 w zw. z § 5 ust.1 pkt. 25.
===========

Prawdopodobnie trzeba będzie zapłacić karę
Dodatkowe koszty
Korekta prognozy wyników za IV - niestety na minus

Trochę tego się zebrało, ostatnio spora dystrybucja i mogła być związana właśnie z tym komunikatem. Jednak coś mi się widzi że do zdyskontowania jeszcze trochę zostało. Stopy mi jeszcze nie zadziałały, ale nie wiem czy nie trzeba będzie opóścić pokład na jakiś czas... co o tym myślicie.
Jak wam się podoba nowa prognoza ? 5 mln netto ?

szooler napisał(a):
Mam dla fanów Novity 2 wieści,dobrą i złą.Zła,że takie wyprzedanie jeszcze wcale nie sugeruje trwałej zmiany kierunku,dobra zaś,że po takim wyprzedaniu należałaby sie jakaś korekta,ktoś jak się wstrzeli,to zarobi parę groszy.Oczywiście,bazuję tylko na kreskach,nie biorę pod uwagi ani indeksów,ani wydarzeń ze sfery makro,ani jakkiejkolwiek informacji płynących z samej spółki.AT, i tylko AT.
A swoją drogą,przegłosowali ten skup,Chalmi?Na wykresie tego nie widać :(

tak, skup przegłosowany:
"Rozpoczęcie realizacji skupu zaplanowane jest na dzień 5.01.2009 r. a jego realizacja
trwać będzie do dnia 30 listopada 2009 r. nie dłużej jednak niż do chwili wyczerpania
środków przeznaczonych na ich nabycie."

Nie wiem czy to cały czas ktoś z dużym portfelem upłynnia akcje, czy to już samonapędzająca się machina. Też myślę że będzie można tu kilka groszy zarobić, ale najpierw poczekam jak chociaż jako takie dno się uklepie. Tak leci że źle by było wejść za wcześnie. Jak jeszcze trochę poleci to i wskaźniki AF się przyrumienią.

szooler napisał(a):
Nie mam tych akcji,ale że jak niby...Popyt na te włókniny rósł będzie i nijak sie ma do globalnego spowolnienia?Ośmielam się w to wątpić.Gdyby jeszcze tak Novita jak Lentex należały do spólek defensywnych,Jest cała masa spółek gdzie jest silny inwestor,ale nie chroni ich to bynajmniej przed trendem.:blackeye:
Kierunek jest jeden,kurs dopiero nabiera rozpędu,jak sam trend.Ja tu widzę jakie takie wsparcie na 8.40.

No ciekawe czy zahaczymy o 8zł. Twoja prognoza Szooler coraz bliższa zrealizowania. Skup nie skup, nie ma co ryzykować z otwarciem pozycji, na razie faktycznie kierunek jest jeden i dna nie widać Boo hoo!

DEX napisał(a):
Bardzo duże obroty ! I cały czas wywalanie przez kogos grubego . Jak tylko pojawia sie kolejka na 52 to umiejetnie ktoś wywala dokładnie taką ilosc jaka jest w kolejce . Celowo by nie siać paniki . Ale być może dzisiaj już wszystko wysypie

...niewidzialna ręka rynku...poczekamy zobaczymy

Skup został zatwierdzony, jak w linku:

ciekawe dlaczego zrobili przerwę w obradach aż do 29.XII ?

Dziwią mnie takie pakiety. Czemu tyle przepłacać ?

Puls Biznesu:

Grupa Lotos od piątku, 21 listopada, obniża ceny paliw - poinformowało w czwartek biuro prasowe spółki. Ceny hurtowe benzyny bezołowiowej 95 i 95AL spadną o 31 zł, a benzyny bezołowiowej 98 - o 30 zł na tysiąc litrów.

Cena hurtowa oleju napędowego obniży się o 14 zł na tysiąc litrów, a cena oleju opałowego - o 17 zł na tysiąc litrów.

Lotos zaznaczył, że termin i wysokość zmian cen na stacjach paliw jest niezależną decyzją ich właścicieli. (PAP)

( www.pb.pl/Default2.aspx?Articl... )

Tendencja cały czas spadkowa. Spadające ceny powinny się przełożyć na spadek kosztów, zarówno w ADS jak i innych spółkach silnie uzależnionych od tego surowca.

Puls Biznesu

Spożywczy rynek detaliczny w Polsce będzie rósł o 6 proc. rocznie

Pomimo spowolnienia gospodarczego, spożywczy rynek detaliczny w Polsce będzie rozwijać się w tempie blisko 6 proc. w latach 2009-2011 - wynika z raportu firmy PMR. Na rynku widać koncentrację, szybko rośnie segment sklepów dyskontowych.

Według raportu firmy PMR "Handel detaliczny artykułami spożywczymi w Polsce 2008", w 2008 roku całkowita wartość rynku spożywczego w Polsce wyniesie 217,4 mld zł, tj. o 6,4 proc. więcej niż w 2007 roku. Z powodu trudnej sytuacji światowej gospodarki dynamika wzrostu w 2009 roku będzie niższa i wyniesie 5,8 proc.

PMR szacuje, że w 2009 roku wartość spożywczego handlu detalicznego wyniesie 230 mld zł, a w 2011 roku przekroczy 257 mld zł.

Kwota ta obejmuje całość rynku spożywczego, rozumianego jako sprzedaż detaliczna żywności, napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych oraz innych produktów sprzedawanych w sklepach spożywczych.

Autorzy raportu zwracają uwagę, że polski rynek jest nadal stosunkowo rozproszony, ale coraz bardziej postępuje jego koncentracja, mierzona udziałami wiodących firm.

W 2006 roku łączne udziały 20 największych uczestników rynku wynosiły niespełna 30 proc. Według raportu PMR w 2008 roku wartość ta przekroczy 40 proc.

"Jest to spowodowane nie tylko szybkim rozwojem liderów rynku, ale także serią większych i mniejszych przejęć, które miały miejsce w latach 2006-2008" - powiedział Marcin Szaleniec, cytowany w raporcie.

Największą firmą działającą w handlu detalicznym żywnością w Polsce jest Jeronimo Martins Dystrybucja, właściciel Biedronki.

Kolejne miejsca zajmują: Carrefour, Tesco i Emperia Holding.

Z raportu wynika, że na sklepy wielkoformatowe - hipermarkety, supermarkety i sklepy dyskontowe - przypadnie w 2008 roku około jednej trzeciej rynku spożywczego, podczas gdy w 2006 roku kontrolowały one łącznie 26,6 proc. rynku. Hipermarkety będą mieć w tym roku 13,2 proc. spożywczej sprzedaży detalicznej, 12,1 proc. należeć będzie do supermarketów, a 8 proc. do sklepów dyskontowych.

Według autora raportu pogorszenie koniunktury gospodarczej może być szansą dla sklepów dyskontowych, które w 2008 roku rozwijały się najszybciej, w tempie 28 proc. rocznie.

Segment supermarketów rósł o 24 proc., hipermarketów o 12 proc., a segment małych sklepów spożywczych, tzw. convenience stores, o 15 proc.

Również się zastanawiałem czy dywidenda na poziomie 4,3zł faktycznie będzie miała miejsce.
A tu pomysły żeby w drugą stronę suwak przeciągnąć...
Z jednej strony dziwne, z drugiej strony główny udziałowiec to Skarb Państwa, a więc ekonomia może przybrać trochę inne oblicze angel4 .Łatwy pieniądz, a w wydaniu SP powiedzenie pieniędzy nigdy nie za wiele jest nad wyraz prawdziwe :-"
Może ING w dobrą nutę zagrało.

Nie jest strasznie długie to wkleję:

=================
ZA PUŁAWY SA propozycja zmiany uchwały w sprawie podziału zysku netto

Raport bieżący 53/2008
Zarząd Zakładów Azotowych "Puławy" S.A. zawiadamia, że w dniu dzisiejszym (18 listopada 2008r.) otrzymał od ING Powszechne Towarzystwo Emertyalne S.A. pismo informujące, iż na Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu zwołanym na 25 listopada 2008 r. w Warszawie, akcjonariusz Spółki ING OFE wystąpi z propozycją zmiany uchwały w sprawie podziału zysku netto za okres od 01.07.2007 r. do 30.06.2008 r., ustalenia dnia dywidendy oraz terminu jej wypłaty poprzez zwiększenie kwoty przeznaczonej na dywidendę dla akcjonariuszy z proponowanej kwoty 82.194.500,00 zł do kwoty 166.300.500,00 zł i przyjęcie uchwały w następującym brzmieniu:

"Na podstawie art. 395 § 2 pkt 2), art. 348 § 3 Kodeksu spółek handlowych oraz § 55 ust. 1 pkt 3) Statutu Spółki, po zapoznaniu się z wnioskiem Zarządu co do podziału zysku netto oraz oceną tego wniosku przez Radę Nadzorczą, Zwyczajne Walne Zgromadzenie Zakładów Azotowych "Puławy" S.A. z siedzibą w Puławach uchwala co następuje:
§1
1. Z kwoty zysku netto za rok obrotowy trwający od 1.07.2007 do 30.06.2008 w wysokości 330.820.573,50 zł wyłączyć od podziału między akcjonariuszy kwotę 164.520.073,50 zł i przeznaczyć ją na:
- uzupełnienie kapitału zapasowego 148.027.086,40 zł,
- nagrody z zysku dla pracowników Spółki 13.176.987,10 zł
- odpis na ZFŚS 3.316.000,00 zł
2. Pozostałą kwotę zysku netto w wysokości 166.300.500,00 zł przeznaczyć na dywidendę dla akcjonariuszy, w wysokości 8,7 zł na każdą akcję.
§2
1. Ustalić dzień dywidendy, według którego ustala się listę akcjonariuszy uprawnionych do dywidendy za rok obrotowy trwający od 01.07.2007r. do 30.06.2008r., na 05.12.2008 r.
2. Ustalić dzień wypłaty dywidendy na 19.12.2008 r.
§3
Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia."

kom espi zdz/mln/

=================

Myślicie, że jest jakaś realna szansa, że to przejdzie.... :alien:

Wygląda na to że mają tego:
67 646 000 zł, a więc bardzo przyzwoicie.

Mimo wszystko też bym się na to nie pisał

ps.
A pamiętacie jak była afera że dane na Naszej Klasie nie są właściwe przechowywane i zabezpieczone.
Był wtedy u nich z kontrolą rzecznik praw konsumenta- skontrolował i powiedział że bezpieczne.
Tydzień później plik exela w danymi użytkowników można było znaleźć w Internecie. :-"

Nieraz wydaje się że wszystko jest dobrze zabezpieczone a jednak nie do końca.
A tu pokusa znacznie większa.

WatchDog napisał(a):
Świetnie - odpowiedni soft jest gotowy, tylko jeszcze, gdzie go podpiąć?

A ja mam przy okazji pytanie do użytkowników:
Są na różnych serwisach takie urządzonka jak "Portfele" gdzie można sobie wbić co się kupiło i po ile, za ile się sprzedało, itd. My tutaj robimy wszystko inaczej i szukamy nowych sensownych dróg. Najlepiej byłoby, gdyby takie porftele były automatycznie aktualizowane z Waszych rachunków maklerskich... i tutaj wielkie oops!:
- czy zdecydowalibyście się, zakładając że byłoby to całkowicie bezpieczne, read-only i autoryzowane przez biuro maklerskie, na udostępnienie komukolwiek stanu i historii swojego portfela?
- nawet gdyby zachować go tylko i wyłącznie dla siebie, bez pokazywania innym userom, to i tak admini mogliby mieć dostęp do ich składu przez bazę danych gdyby po coś chcieli - duży dyskomfort?
- korzyści z tej zabawy byłyby takie: automatyczny Trading Journal, narzucany w postaci punktów na wykresy spółek, oprócz tego wykres wartości portfela, korelacja z indeksami, robienie swoich notatek do transakcji... dużo jeszcze można wymyśleć.
Tylko czy ma to sens praktyczny i jest warte dużej pracy programistycznej, której będzie wymagać?

Z jednej strony trochę przerażające.

Z drugiej jak by sobie wyobrazić możliwości posiadania i analizowania takich danych...
Załóżmy że ilość użytkowników Stockwatchera (i korzystających z takiej funkcjonalności) będzie bardzo dużo.
jakie wówczas analizy można przeprowadzać na takich danych...
Na przykład śledzić wzrost zaangażowania inwestorów w dane spółki. Przy dużej ilości użytkowników to już można podejść do takich danych z punktu widzenia statystyki. Pewnie można by jakieś ciekawe wskaźniki wymyślić.
Ciekawe czy z czasem w obrębie grupy użytkowników stockwatch można by zaobserwować bardziej synchronizowanie otwieranie i zamykanie pozycji. Oraz w danym czasie ukierunkowanie na mniejszą ilość spółek.

Nie wiem czy mnie nie poniosło...d'oh!

Spółka niezła, wskaźnikowo jeszcze szoku nie ma ale wygląda całkiem nieźle.

Na 25.XI planowane jest ZWZ o czym będą obradować można przeczytać tu:
www.zapulawy.pl/attach/projekt...

między innymi chcą trochę groszem sypnąć i jak przejdzie wniosek to będzie to 4,3zł na akcję,
to wcale nieźle bo patrząc na cenę akcji 50zł to mamy ok 8,5%.

Proponowany dzień dywidendy to 5.XII

terminy nieodległe więc warto obserwować spółkę.

Na razie euforii nie widać.

WatchDog napisał(a):

Sprawdźcie proszę, czy to jest podane z jednostkowego czy ze skonsolidowanego raportu.

jeśli się mylę bardzo proszę o korektę,

Mam otwarte trzy raporty za I, II, III kw - Opennetpr pisząc "Zapewne chodzi ci o to że między 1 a 2 kwartałem wzrost był 150 % około, a między drugim a trzecim 65 %" prawdopodobnie miał ma myśli dane z raportu skonsolidowanego- Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów, kolumny przedstawiające dane narastająco, tu mamy odpowiednio:

w I kw. - 107 301
w II kw. - 263 525
w III kw. - 414 347

jak by popatrzeć na skonsolidowany - Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów w poszczególnych kwartałach to mamy:

w I kw. - 107 301
w II kw. - 156 224
w III kw. - 150 768

jeśli ads podaje "w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego przychody
ADS S.A. wzrosły o 13,2 %."

to znaczy ?! że Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów w IIIkw. roku 2008 są o 13,2% większe niż w roku 2007- hmm nie widzę tego ani w skonsolidowanym ani w jednostkowym, ani porównując kwartały ani patrząc na dane narastającą.
więc coś zaczynam podejrzewać że źle patrzę i źle kombinuję?

ps.
Mam te trzy raporciki na wierzchu więc jak by ktoś chciał abym coś wyłuskał z któregoś albo porównał to służę pomocą.

Odnosząc się do postu Pabla69 to takie moje uwagi:

Jeśli chodzi o nabyte hurtownie to na pewnie coś leżało na rzeczy skoro ktoś się zgodzi na ich przejęcie. Jak by funkcjonowały perfekcyjnie i generowały furę zysku to by ich nie oddali. Ale na pewnie jakoś sobie radziły i klientów stałych też miały.

Jeśli chodzi o przychód to nie chciałbym być posądzony że ślepo patrzę w to co spółka napisze, ale pozwolę sobie tu na krótki cytat:

"W III kwartale 2008 roku nastąpił nieznaczny spadek sprzedaży w porównaniu do
poprzedniego kwartału. Tak jak w poprzednim kwartale lato i wakacje sprzyjały
sprzedaży napoi i piwa, pod koniec III kwartału widać wyraźny spadek sprzedaży tych
produktów
. Jest to normalny objaw, rynek przestawia się na zakup alkoholi mocnych.
Zmiana ta jest skutkiem spadku temperatur w okresie jesiennym i zimowym."

"W porównaniu do II kwartału 2008 roku, w III kwartale sprzedaż spółki zmniejszyła się o
około 5,15 %, natomiast w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego przychody
ADS S.A. wzrosły o 13,2 %."

Zawsze można na dane popatrzeć z różnych stron, tak więc można też powiedzieć:
że dzięki przejęciom udało się wyniki za III kw. otrzymać na poziomie wyników z kw II mino słabnącego popytu jaki występuje w końcowych tygodniach kwartału III.

ps.
tylko muszę się przyznać że ni jak nie widzę tego 13,2% - może ktoś napisze jak oni to wyliczyli ?

Co do kosztów zarządu to ja niestety też nie bardzo wiem jakie są standardy.
Mi się rzuciły te liczby w oczy i wydały bardzo duże :glasses7:
fakt że w drugim kwartale były jeszcze większe. A patrząc od początku roku to już pokaźna sumka się uzbierała.

Coś mi się zdawało że gdzieś już ktoś o tych kosztach pisał i znalazłem to:
"W kosztach zarządu znajdują się skonsolidowane koszty zarządów ze wszystkich
spółek zale4nych. Ulegną znacznemu zmniejszeniu po zakończeniu procesów
konsolidacyjnych w Grupie"

jeśli chodzi o wskaźniki w II i III kw to tak wygląda zestawienie:

wskaźnik IIkw IIIkw
rating B+ B
C/WK 0,54 0,53
C/ZO -237,33 37,45
C/P 0,28 0,19

Z mojej strony to chciałoby się żeby w raporcie było trochę lepiej ale jak widać cudów nie ma – na wszystko trzeba ciężko zapracować.

1) Klient nasz Pan
Też zwróciłem uwagę na marżę (z handlem mam trochę doświadczenia- ale niestety nie w alkoholach i napojach). 11 procent wydaje się dość marne. Myślę że w tej działce można wycisnąć marżę co najmniej parę oczek wyższą. Zważywszy na potencjał ADS do negocjacji cen. (ale może się mylę... ?? )
Jednak Klient nasz Pan i na tym etapie rozwoju firmy wolę te 11% i większy obrót niż odwrotnie. W dzisiejszych czasach o towar łatwo- każdy chce sprzedać, o klienta już trudniej. Niską marżą, dobrą ceną łatwo można sobie zjednać klientów. Do tego dodajmy solidność, rzetelność i stałych klientów będzie coraz więcej. A jak klient się przekona to te 2, 3 oczka się odrobi bez niczego.

2) Gotóweczka
Trochę jej mało i tu mi szkoda- zawsze człowiek się czuje bezpieczniej jak jednak posiada kilka groszy zapasu na nieprzewidziane okoliczności. Dobrze że jest jeszcze coś takiego jak należności i tu trzeba będzie się trochę pomęczyć o własną kaskę bo będzie niezbędna. Mam tylko nadzieję ze nie będzie z tym problemu bo to różnie bywa. Jak wiadomo łatwo się bierze z oddaniem trudniej.

3) Koszty zarządu
Jak dla mnie to trochę dużo. Ogólnie jestem zwolennikiem przekonania, że żeby było lepiej najpierw musi być trochę gorzej i od czasu do czasu jak człowiek zje chleb ze smalcem to też się nic nie stanie. Serio to myślę że można by powalczyć żeby te koszty zmniejszyć, szczególnie teraz to jest ważne gdy każda złotówka wydana na rozwój firmy zaprocentuje w przyszłości.

Ciekawy jestem czy zrealizują prognozę na 2008, trochę im jeszcze zostało do wyrobienia. Z drugiej strony IV kw. na pewno będzie niezły. Na wyniki za IV kw. pozytywnie powinna wpłynąć nieustająca konsolidacja.

Raport przeczytałem, trochę sobie nad nim pomyślałem, jest kilka spostrzeżeń jednak na razie nie chciałbym pisać jako pierwszy.... miło by było jak by ktoś oświecony napisał krótką analizę i jak On to widzi. Może coś by mi się udało dodać jak bym zobaczył że moje myślenie w dobrym kierunku poszło. Może WatchDog by coś napisał angel4 . Może również udało by się wskaźniki zaktualizować- ciekawe jak wyglądają po III kwartale.

Faktycznie czytając czat często czuć niedosyt- jednak musi coś zostać na później. Ogólnie pomysł czatu jako formy bezpośredniego kontaktu z akcjonariuszami uważam za bardzo dobry. Jak dla mnie dobrze że piszą prosto z mostu że o wynikach przed 15 nic nie będą mówić, zamiast kręcić coś i ściemniać, że ich zdaniem to wyniki bardzo dobre,... oczywiście uwzględniając aktualne położenie spółki...itp... .
Plus też za publikację raportu przed weekendem... jest czas aby się zapoznać (dla mnie- raczkującego jeśli chodzi o czytanie raportów 5 min nie wystarczybandhead ),a nie jak co poniektórzy wrzucą o 7.30 w tygodniu i są zadowoleni angryfire

Graf - dokładnie tak samo myślę. Jest czas na kupowanie i na realizację zysków. Na razie jeszcze sporo czasu przed nami dobrego na kupowanie. Wyniki na III kw na pewno są ważne, ale ważniejsze jest to co pokarze ADS w III kw 2009 i w 2010.

Co do terminu publikacji sprawozdania za IIIkw. to wychodzi na to że sam siebie muszę teraz sprostować bo faktycznie Polamaniec miał rację - sprawozdanie zostanie opublikowane 15 3some : . Zasugerowałem się kalendarzem na stronie internetowej firmy a zapomniałem o wypowiedzi prezesa na chacie d'oh!

Witam!

Dzięki za analizę WatchDog.
Jest już raporcik za III kwartał i chyba wygląda nie najgorzej- podobno było lepiej gdyby nie awaria maszyny co miało wpływ na ograniczenie produkcji.

Cały czas zostaje nie rozwiązania sprawa z Lentexem który deklarował że chce zwiększyć zaangażowanie w Novicie do 66% i tu mam pytanie:
Załóżmy że Lentexowi udało się przekroczyć 50% udziału w Novicie.
I co wtedy, czego można się spodziewać ?
Czy następnym logicznym ruchem było by połączenie oby firm i na przykład wymiana akcji Novity na Lentex według określonego parytetu ?
Czy może nic się nie zmieni oprócz tego że zostanie mniej akcji w obrocie a lentex będzie miał większy udział w zyskach wypracowanych przez Novitę ?

Prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak się rozgrywa coś takiego i do czego może prowadzić zwiększenie udziału Lentexu w Novicie, więc jak ktoś się orientuje to bardo proszę o posta. blob3

Kto na tym wszystkim więcej by zyskał akcjonariusze Novity czy może Lentexu ?

Ciekawy wątek (jak całe forum zresztą).

Jeszcze się zastanawiam nad swoim typem.

Tyle tu typów na ekologię że już tylko z tego powodu jestem gotów ją odrzucić angel4
Trochę by było dziwne jak byśmy w kolejnych wpisach na tym wątku (powiedzmy za kilka lat),
wszyscy po kolei pisali:
- miałem racje
- ja też miałem rację
- no i ja zgadłem blob3

No chyba, że piszące tu osoby wchodzą w skład elitarnej super tajnej masońskiej loży sterników światowych giełd :-$

ps.
Ekologia nie każdemu jest na rękę. Jest cała masa wielkich firm i koncernów, których interesy są sprzeczne z zasadami ekologii (np. ograniczenie emisji CO2- niektórzy bronią się rękami i nogami).

Witam!

Pewnie furory nie zrobię mówiąc że 14.X. odbył sie chat z zarządem ADS.
Jednak jak komuś umknęła ta informacja a jest zainteresowany to
zapis chatu znajduje się tu:
www.ads-sa.com.pl/uploaded/fil...

Wydaje się że dalszy skup akcji przez Lentex jest nieunikniony.
Kwestia tylko kiedy to nastąpi i za jaką cenę inwestorzy będą gotowi akcje oddać.

Ciekawy jestem bardzo kondycji finansowej i fundamentów spółki.
Wydaje się że wskaźniki wyglądają bardzo dobrze:
C/WK 0,80
Kroczące C/ZO 12m 4,41
Kroczące C/P 12m 0,58
i inne: www.stockwatch.pl/gpw/novita.a...

Ale może jest tak, że to tylko z wierzchu wygląda tak dobrze ?

Witam!

Co sądzicie o tej spółeczce ?
Wskaźniki wyglądają chyba całkiem nieźle, a spółka wyniki ma coraz lepsze.
Niewiadoma tylko jak się rozwiąże sprawa z Lentexem, który myślał (myśli?) o przejęciu firmy.
Może WatchDog od strony fundamentalnej by napisał coś więcej jakby znalazł chwilę? (wielki szacunek- analizy świetne).

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 3 kwietnia 2014 21:18:06
Liczba wpisów: 86
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,683 sek.

kilhbjgj
bsuuvtoj
fmigqxvv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
glpycgyv
olkbgsde
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat