PARTNER SERWISU
yvgeeqgp
althanowy

althanowy

Ostatnie 10 wpisów
Popieram Premiera (żeby była jasność, to użytkownika @Premier02 salute) - takie konto może się przydać. Jako że milionerem nie jestem, to możliwość użytkowania konta, na którym mogę inwestować bez belki do kwoty 100.000 zł będzie korzyścią.

Obsługa będzie w miarę prosta - wpłacam około 70-80 tys. i liczę, że będzie rosło. Jak urośnie do około 99.000 to sprzedaję aktywa wartości około 20.000 i przenoszę na normalne konto. Wtedy nie płacę żadnych haraczy od kapitału na OKI, nie mam belki, minus to limit kwoty inwestycji - do 100.000 zł.

Na normalnym koncie maklerskim mam pozostałe np. 300.000 i tam inwestuję tak jak dotychczas z belką i brakiem opłaty za aktywa.

Realista7201 napisał(a):
CALY ARKUSZ sie zmienil.

Arkusz się zmienił, bo zmieniły się kroki ceny akcji i wszystkie stałe i wiszące zlecenia 1 kwietnia zostały anulowane.
www.gpw.pl/komunikaty-i-uchwal... Nr 441/2025&utm_source=bankier.pl&utm_medium=content&utm_campaign=article
Załącznik, strona 12.

Popieram przedmówcę thumbright
Zamieszczanie informacji o prywatnych ofertach IPO na portalu, który jest uważany za przodujący względem wiarygodności informacji tu zamieszczanych, uwiarygadnia spółki, które są tutaj reklamowane (bo jest to jednak jakaś reklama). Wiadomo, że używa się tu mnóstwo ostrzeżeń, że jest to postępowanie na własne ryzyko - jak najbardziej każdy decyduje sam. Niemniej jednak, widząc taką ofertę na bankierze a na Stockwatch, zupełnie inaczej odczytuje się jej wiarygodność.

P.S.
Nie mam żadnych pretensji odnośnie Omnioxy, które także posiadam

Pozdrowienia,
Tomasz

Lukasz Konopko napisał(a):
Dzień dobry
Ok, przywróciłem. Nadal testujemy co będzie działało najlepiej.
Pozdrowienia!

Bardzo dziękuję! :)

Dzień dobry!

Czy można prosić o przeniesienie powrotne linku FORUM do belki, która nie znika podczas przewijania w dół strony Stockwatch? Zmiana jaką Państwo dokonali utrudnia korzystanie z serwisu, ponieważ za każdym razem, po przeczytaniu interesujących tematów (normalnie, z góry na dół), trzeba przewinąć z znowu z powrotem stronę na samą górę, żeby przejść do FORUM. Poprzednio wystarczyło kliknąć FORUM na belce.

Ewentualnie może również zablokować belkę, gdzie obecnie znajduje się odnośnik do FORUM?

Dziękuję i pozdrawiam!
Tomek

Np. BOS.

A wie ktoś z Was, czy do bilansu wliczają się straty z IKE/IKZE?
Podejrzewam, że nie, bo zyski nie są opodatkowane, więc pewnie i straty się nie wliczają, ale nie wiem tego na pewno?

Pozdrowienia,
AN

DRIVER77 napisał(a):
PIT 38 nie łączysz z innymi dochodami (praca,emerytura,renta)
PIT 37 oraz 38 to dwie różne kwestie których nie łączysz ze sobą.

Akurat do limitu ulgi na dziecko dochody te się łączy:
Cytat:
Prawo do ulgi przysługuje natomiast rodzicom zarabiającym w roku podatkowym nie więcej niż 112.000 i pozostającym cały rok w związku małżeńskim, a także osobie, która nie będąc w związku małżeńskim przez cały rok spełnia warunki, by uznać ją za osobę samotnie wychowującą dziecko (faktycznie samotnie wychowuje dziecko będąc panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem, osobą, której małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności).
Za dochody, które należy brać pod uwagę, uważa się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym, do których mają zastosowanie:
- skala podatkowa (podatek 18 i 32%, czyli wszystkie podstawowe tytuły zarobkowania),
- podatek liniowy 19%, czyli wykazywanych standardowo na PIT-36L (mimo, że podatnik od dochodów opodatkowanych w ten sposób nie odliczy ulgi, to dochody tego rodzaju do limitu musi doliczyć),
- dochody ze zbycia akcji, udziałów w spółkach i pochodnych papierów wartościowych oraz praw z nich wynikających (czyli wykazywanych standardowo na PIT-38)
.
Sumować należy kwotę dochodów z powyższych tytułów, czyli wartość uprzednio obniżoną o przysługujące koszty uzyskania przychodów. Sumę powyższych dochodów pomniejsza się dodatkowo o kwotę składek ZUS

Już wiem. Sytuacja jest dość kuriozalna. Wg tej interpretacji:
www.pit.pl/aktualnosci-podatko...
straty nie można traktować jako ujemnego dochodu i trzeba by policzyć dochód zerowy dla mojej straty. Tak licząc nie moglibyśmy odliczyć ulgi na dziecko.

ALE można rozliczyć się osobno. I wtedy żona może odliczyć całą ulgę na dziecko, bo suma wszystkich jej dochodów nie przekracza 56tys. :)

I tak oto pierwszy raz widzę, jak rozliczanie osobne jest bardziej korzystne niż wspólne... Polskie przepisy podatkowe są naprawdę wyjątkowe...

Witam wszystkich,

Czy miał ktoś do czynienia z poniższym problemem, albo zna wykładnię?:

Rozliczam się z żoną w PIT-37. Nasze łączne dochody (ze stosunku pracy), pomniejszone o składki na ubezpieczenie społeczne są nieco poniżej (około 105tys.) limitu odliczenia ulgi na dziecko (limit to 112.000zł). Dodatkowo oboje dokonaliśmy sprzedaży papierów wartościowych w 2014 roku: żona ma około 9000 dochodu, ja mam około 4000 straty. Jak łącznie to wszystko dodam to wychodzi około 110tys., czyli mieścimy się w limicie, umożliwiającym odliczenie ulgi na dziecko, tylko nie jestem pewny, czy po dodaniu do dochodu z pracy i dochodu żony z PIT-38 mam prawo odjąć moją stratę z PIT-38? Logicznie myśląc tak, ale przepisy nie zawsze są logiczne...?

ricco1 napisał(a):
ma ktoś już kasę dzisiaj od EKA 0215?

Tak, mam (mBank). A czemu miałoby nie być?

trzaska napisał(a):
a co myślicie o tym?

To co zawsze - lepsza rzeczywista kasa od urojonej... ;)

Cytat:
Od 21 lutego tych papierów nie miałbym w portfelu

A nie od 21 stycznia przypadkiem?

Cytat:
Stawiam na prezesa.

No i miałem rację. W dniach 23-27 czerwca prezes Tuora "wrzucił" w rynek ponad 700tys. akcji...

gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com...

Dodatkowo przyłączył się ktoś z zarządu z 22.692 akcji:

Akcje Orphee też nadają się do sprzedaży przez członków zarządu (9.405szt.):

Stawiam na prezesa. Miałem akcje CRM, kiedy sprzedawał w lutym 2013r. także przed emisją (dobrze, że miałem SL). Wg mnie prezes Tuora może i jest dobry w tym co robi, ale zupełnie nie liczy się z akcjonariuszami (zwłaszcza drobnymi).

Cytat:
Na ile dni Brs zniknął z gpw? Kiedy będzie można kupić/sprzedać akcje?

Masz trzy posty wyżej... d'oh!

topfacet napisał(a):
W sumie byly trzy transakcje nabycia akcji przez JZ.

Aby być dokładnym, to dwie nabycia i jedna zbycia:
1. 10-02-2014: kupno 24.409szt. po średniej cenie 1,40zł,
2. 12-02-2014: kupno 5.914szt. po średniej cenie 1,25zł,
3. 13-02-2014: sprzedaż 20szt. po średniej cenie 1,30zł.

robertokot25 napisał(a):
ciekawe jak to jest w emaklerze...

Opcja nr 1, czyli należy dać zlecenie tak jak pisze Obs - z długim terminem ważności, a potem czekać na realizację, może być w kawałkach. Prowizja będzie razem od całości zlecenia.

Spółka opublikowała raport za IV kwartał. Wg mnie jest on bardzo dobry Whistle

Przychody 7,76mln +33,6%
Zysk operacyjny 2,26mln +44%
Zysk netto 2,09mln +34,6%

Cytat:
- wskaźnik AD osiągnął kolejny dołek.

Krewa ma rację. Nie wiem, co tu jest wartego gry, oprócz szybkiej akcji "kup, sprzedaj i módl się" ;)
Ewakuację z papiera widać wyraźnie.

kliknij, aby powiększyć

Proszę o zakup w cenie otwarcia akcji ORPHEE.
Sądzę, że zakup Diesse nie został jeszcze skonsumowany i przyniesie duże synergie z obecną działalnością.

Cytat:
daj linka

Tu jest pełna analiza (z 2012r.):
www.corporatebonds.pl/analizy/...

Cytat:
Czas zakończyć zabawe która z mojej strony nieco zaniżyła wartość portfela ponieważ BORYSZEW zaliczył w tym roku niestety strate.

Nie jesteś sam ;) Moja spółka (ORPHEE) też niestety się nie popisała w tym roku, ale mimo wszystko uważam nadal, że ma spory, rosnący potencjał i wybrałbym ją ponownie na przyszły rok... :)
Dołączam się do życzeń zdrowych i spokojnych Wesołych Świąt i bardzo zyskownego Nowego 2014 Roku.

Cytat:
Jeszcze pytanko odnośnie podatku...załóżmy że kupiłem na IKE 3 spółki po 5000zł, dwie zarobiły po 20% a jedna straciła 30%. Zyskujące 2 sprzedałem i kupiłem za to inną spółkę a tą stratną sprzedałem i całą kwotę z tej spółki wypłacam jako częściowy zwrot. To podatek płacę jako różnica tych zyskownych sprzedanych (2 x 1000 zł zysku) - ta stratna (-1700) = 300 zł zysku i od tego płacę podatek?

Jest to troszkę bardziej skomplikowane.
1. Można wypłacić tylko tyle ile się wpłaciło, nie więcej. Czyli jeżeli się wpłaciło 5000zł a na rachunku mamy 7000zł, to można wypłacić tylko 5000zł. Jeżeli chcemy więcej to należy dokonać likwidacji rachunku IKE.
2. Przy wypłacie częściowej z IKE należy zapłacić podatek od częściowej wypłaty. W takim przypadku "dochodem jest kwota zwrotu pomniejszona o kwotę stanowiącą iloczyn kwoty zwrotu i wskaźnika stanowiącego udział sumy wpłat na indywidualne konto emerytalne do wartości środków zgromadzonych na tym koncie".
Na Twoim przykładzie:
Wpłata 3x5000zł = 15000zł
Zarobek: 2x1000zł zysku - 1700zł straty = 300zł
Chcesz wypłacić resztę po stracie, czyli 5000zł-1700zł = 3300zł

Obliczenie podstawy opodatkowania: 3300zł - 3300*15000/15300 = 64,71zł = 65zł (zaokrąglenie)
Podatek: 65zł*19% = 12,35zł = 12zł (zaokrąglenie)
Na rękę otrzymasz więc: 3300-12 = 3288zł

Cytat:
Mam pytanie, czy jest coś takiego jak minimalna ilość wpłat na IKE? np trzeba przez minimum 5 lat wpłacać na konto tak jak to jest w programach inwestujących w UFK? Jestem drobnym graczem i interesuje mnie czy mogę w pierwszym roku wpłacić np 10000, w drugim 5000 w trzecim 1000 a potem już nic, albo dopiero przykładowo za 5 lat kolejna wpłata.

Tak, wypłata następuje po ukończeniu przez oszczędzającego 60 roku życia lub nabyciu uprawnień emerytalnych i ukończeniu 55 roku życia oraz spełnienia jednego z następujących warunków:
- dokonywanie wpłat na IKE w co najmniej 5 dowolnych latach kalendarzowych albo
- dokonanie ponad połowy wartości wpłat nie później niż 5 lat przed złożeniem wniosku o wypłatę.

bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

Czyli należy wpłacać przez dowolne 5 lat, nie musi być kolejne 5 lat.

Mam oba. Wydaje się, że wpłata na IKZE wydaje się mikroskopijna, ale biorąc pod uwagę przyszłość, coroczne wpłaty i ewentualne zwiększanie wartości aktywów, to wg mnie warto w obu przypadkach. IKZE ma przewagę możliwości odliczenia wpłat od podstawy opodatkowania, ale minusem jest mała kwota możliwa do wpłaty (do 4% podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie emerytalne za ubiegły rok).
Wpłata na IKE już taka mała nie jest (11.139zł w bieżącym roku).
Jest dobry okres na rozpoczęcie oszczędzania (koniec roku) - jedną pełną wpłatę można dokonać teraz (do końca roku), a w styczniu już następną pełną kwotę.

Inne korzyści masz wymienione w linku:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Porównanie IKE/IKZE masz np. tutaj: bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

Cytat:
niby same pozytywne wieści, a mimo wszystko kurs leci w dół

Może właśnie pod ten wynik kurs wzrósł przez ostatni miesiąc z 0,80zł do 1,95zł? blackeye
Teraz to chyba jest korekta...?

Wg mnie dopiero mocne przebicie okolic 10zł na sporym wolumenie może zmienić trend: Pray

kliknij, aby powiększyć

A przy okazji - czy "jedynym słusznym" jest kreślenie na wykresie logarytmicznym? Zauważyłem, że niektórzy analitycy rysują po liniowym?
W takim przypadku wyszłoby nieco inaczej (abstrahując od EMA-45):

kliknij, aby powiększyć

Mógłby ktoś z profesjonalnych techników wytłumaczyć mi - amatorowi - różnicę?

Cytat:
Rozdającym karty w tej grze są dostawcy, a nie EEX.

Nie ma ryzyka - nie ma zysku king
Wydaje mi się jednak, że EEX także ma coś do powiedzenia, bo co z tego że ktoś ma surowiec, jak nie ma technologii uzyskania odpowiedniego produktu?
Podobno - sądząc z raportów - RBC ma sporo surowca, ale jakoś na wzrost kursu to się nie przekłada...?
Tak naprawdę okaże się w następnych kwartałach, po wynikach.

"O stratę z lat ubiegłych możemy obniżyć dochód w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50 proc. kwoty tej straty."
Wg mnie w podanym przykładzie w rozliczeniu za 2011r możesz odliczyć 50% strat z 2009r (1PLN) oraz 50% strat z 2010 (3PLN), czyli razem 4PLN (o ile miałeś taki, lub większy dochód).
W kolejnym roku odliczasz pozostałe 4PLN (ponownie - o ile miałeś taki, lub większy dochód).

Nie jestem specem od techniki, ale spróbuję:

kliknij, aby powiększyć

Poprawki mile widziane salute

Wg mnie kurs jest w krótkoterminowym kanale spadkowym (korekta?), wsparcie na 12,80 i 11,92. To niższe wsparcie jest w okolicach EMA200, więc tym ważniejsze. Pozytywne jest to, że wskaźnik AD pokazuje akumulację akcji.

Pytanie pierwsze :
ostatecznie wybrałbym punkt 3. 50 %
choć zgadzam się z przedmówcami, że będąc inwestorem długoterminowym (zwłaszcza na NC), czasem można zgadzać się na większą stratę.

Pytanie drugie - co robimy, z "typującym", który stratę przyniósł?:
wybieram 3. jego część przejmuje osoba, która czeka na wejście do portfela ( chodzi o tych co się nie załapali)

Jeżeli można, to ja zaproponuję Orphee binky

Szczegółowa analiza Fasingu z ceną docelową 32,20.

Całkiem szczegółowa analiza Fasingu z ceną docelową 32,20.

Cytat:
Spodziewałbym się, że jak firma myśli strategicznie, to zawrze od razu umowę ramową na dostawy, gdzie będzie formuła cenowa. A tak, to się EEX podał na talerzu.

Ale jak miał zawrzeć umowy strategiczne z formułą cenową, skoro firm oferujących towar w takich cenach SEZONOWO jest więcej (choć żadna z nich nie produkuje tak wysokiej jakości towaru o powtarzalnych parametrach jak EEX). Duże firmy są zainteresowane, ale potrzebują gwarancji STAŁYCH DOSTAW przez cały rok, a wcześniej tego EEX nie był w stanie zapewnić. Stąd właśnie walka o źródła i zapewnienie sobie stałego dostępu do surowca (część lagun w Kazachstanie jest w strefie mroźnej a część w ciepłej).

Cytat:
Z tą budową instalacji na miejscu bez związania dostawcy czymś, co jest dla niego cenne (czyli raczej nie świstkiem papieru z umową na odbiór), to też mam mieszane uczucia. Oni tam pobudują te instalacje, a potem elektrownia im powie, że sorry, ale "wiesz, Szakal, ja właśnie przygotowałem aneks do tej umowy". I wtedy EEX będzie naprawdę in deep shit.

I o tym też była mowa w piśmie Zarządu. Tłumaczą, że wymiana akcji EEX powoduje, że partnerowi także zależy, aby EEX rósł, bo wtedy więcej zarobią. A fakt, że firmie opłaca się wymienić swoje akcje na prawo dostępu do surowca świadczy - wg Zarządu - o tym, że jasno pokazują, że na mniejszej ilości akcji, ale z dostępem do taniego i pewnego surowca zarobią na reszcie więcej (niż bez dostępu), a przy okazji zwiążą dostawcę ze sobą jeszcze mocniej.

Cytat:
A z tym transportem to gotowy towar do klienta też sam nie pójdzie. Trzeba go czymś zawieźć. W logistyce widzę tu i spory potencjał i niezłą zagwozdkę.

Potencjał i ryzyko, czyli szansa na zysk thumbright

Przy okazji poprzedniego, słabego raport po 2 kwartale (Komentarz Zarządu) dalekosiężne plany mówiły o docelowych instalacjach PRODUKCYJNYCH przy największych źródłach surowca, czyli o wykorzystaniu know-how - najpierw przy budowie instalacji osuszającej (wtedy ceny transportu drastycznie spada, bo wiadomo - mikrosfera sucha jest dużo lżejsza niż mokra a dodatkowo brak wymagania pozwolenia na przywóz), a w dalszej kolejności mówiły (choć to może tylko czytanie między wierszami?) o budowie instalacji sortującej (uszlachetniającej) przy największych źródłach mikrosfery. Gdyby to się udało, to całkowicie odpada koszt transportu i można więcej zarobić, wysyłając gotowy towar bezpośrednio do odbiorcy.

A dlaczego wcześniejsze umowy nie były tak dobre? Może dlatego, że jak duży odbiorca potrzebuje dużej ilości towaru, żeby np. zapewnić sobie stały dopływ mikrosfery do produkcji swoich towarów (które wtedy są tańsze), to nie będzie się bawił w umowy cząstkowe na malutkie ilości, bo np. może musi przestawić produkcję na inny surowiec...? Można się tylko domyślać, można kombinować. Zobaczymy po efektach obecnego kwartału, który - wg wypowiedzi pana Bokuna - powinien być już lepszy niż dwa poprzednie.

Cytat:
A jakie są kary za odstąpienie od tych umów? Bo przecież każdą umowę można zerwać.
No i czemu poprzednie nie były tak dobre, jak nowe!

Oczywiście o karach pan Bokun nie mówił (a prowadzący program nie pytał). A czemu te nowe są lepsze? Ponieważ mają zagwarantowane dostawy taniego surowca. Jak się podpisuje kontrakt na dostawę towaru za konkretną cenę, to chyba lepiej wcześniej wiedzieć, że będzie się go miało tanio, niż podpisywać umowę na dostawy nie wiedząc czy cena surowca nie skoczy nagle za chwilę o 100% w górę?

Jedno ważne zdanie pan Bokun powiedział, że w tej chwili - po zagwarantowaniu dostaw taniego surowca z gwarancją ceny na 4 lata (cena ma być aktualizowana jedynie o wskaźnik inflacji) - w najbliższych tygodniach akcjonariusze zostaną poinformowani o kontraktach sprzedaży, jakie będą zawierane, mają to być to kontrakty wieloletnie i znaczne. thumbright
Być może także zaproszą do realizacji budowy urządzenia pobierającego mikrosferę w Astanie partnera amerykańskiego, "aby nad instalacją powiewały dwie flagi" ;)

Wyniki za 3Q:

Zysk netto: +228%, rekordowa marża salute
Całkiem ładnie thumbright

Może i łapie oddech. I być może to jest tylko element gry:

Cytat:
Coraz mniej czasu pozostaje zarządowi Polimeksu-Mostostalu na podpisanie tzw. standstill agrement – umowy, w świetle której kredytodawcy i obligatariusze grupy solidarnie wstrzymają się na cztery miesiące od egzekwowania swoich należności.
Hamulcowym porozumienia jest bank BGŻ, który zablokował 20-30 mln zł na rachunku bieżącym Polimeksu i z tygodniowym okresem wypowiedział umowy kredytowe, o czym pisaliśmy w zeszłym tygodniu. Jak się dowiedzieliśmy, do grona kontestatorów dołączyły kolejne banki, które wypowiadają Polimeksowi umowy kredytowe i chcą się zabezpieczyć na jego aktywach.

W środę przypada termin spłaty 100 mln zł obligacji budowlanej grupy. Według nieoficjalnych informacji „Pulsu Biznesu”, poniedziałek jest ostatnim dniem na podpisanie porozumienia.

- Rozmawiamy, mamy jeszcze jeden dzień – mówi Konrad Jaskóła, prezes Polimeksu.

Dziś w Krajowej Izbie Odwoławczej do trwa kolejna rozprawa w sprawie przetargu na budowę bloków energetycznych w Elektrowni Kozienice. Kurs akcji Polimeksu przez cały dzień rósł – nawet o 13 proc. Właściciela zmieniło prawie 22 mln akcji.

pulsinwestora.pb.pl/2641161,68...

Ale z powyższego widać coś innego. Może to tylko gra pod wyrzucenie akcji? Nie mam pojęcia, niektóre ruchy nie wydają się racjonalne. Ich wyjaśnienie pewnie przyjdzie później.

Wyjaśniło się - zgodnie z podejrzeniami - kto sypał HAWE:

Cytat:
Zarząd HAWE S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej "Spółka") przekazuje do publicznej wiadomości, że w dniu dzisiejszym (tj. 19 lipca 2012 roku) od IDEA Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie wpłynęło zawiadomienie o następującej treści:

"Niniejszym, IDEA Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Złotej 59, 00-120 Warszawa, na podstawie przepisów art. 69 ust. 1 pkt 2) w zw. z art. 87 ust. 1 pkt 2 lit. a) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. Nr 184, poz. 1539), działając w imieniu utworzonego przez siebie funduszu IDEA PARASOL Funduszu Inwestycyjnego Otwartego ("Fundusz") zarządzanego przez Dom Maklerski IDM S.A., informuje, że w wyniku sprzedaży akcji spółki Hawe S.A. z siedzibą w Warszawie, przy ul. Franciszka Nullo 2, 00 - 486 Warszawa ("Spółka"), udział Funduszu zmniejszył się poniżej progu 5% głosów na WZA Spółki.

Przed transakcją sprzedaży akcji Spółki, na dzień 11 lipca 2012 r., Fundusz posiadał ogółem 5 379 029 akcji Spółki, co stanowiło 5,02% udziału w kapitale zakładowym Spółki. Akcje uprawniały do wykonywania 5 379 029 głosów z akcji na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki, co dawało 5,02% udziału w ogólnej liczbie głosów w Spółce.

Po transakcji sprzedaży akcji Spółki, na dzień 12 lipca 2012 r., Fundusz posiada ogółem 4 079 029 akcji Spółki, co stanowi 3,80% udziału w kapitale zakładowym Spółki. Akcje uprawniają do wykonywania głosów 4 079 029 głosów z akcji na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki, co daje 3,80% udziału w ogólnej liczbie głosów w Spółce."

Źródło: gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/new...

Co ciekawe, przy okazji ktoś z Rady Nadzorczej pograł sobie co nieco akcjami (ostatecznie wychodzi, że dokupił 55630 sztuk):
Cytat:
Zarząd HAWE S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej "Spółka") przekazuje do publicznej wiadomości, że w dniu dzisiejszym (tj. 19 lipca 2012 roku) w trybie art. 160 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi wpłynęło zawiadomienie od osoby wchodzącej w skład Rady Nadzorczej Spółki (dalej "Osoba zobowiązana") o dokonaniu transakcji:

• kupna, przez Osobę zobowiązaną, na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie (dalej "GPW"), na rynku regulowanym, w trybie transakcji sesyjnej zwykłej, w dniu18 lipca 2012 roku, akcji Spółki w ilości 172.000 sztuk, po cenie 4,01 zł za jedną akcję;

• sprzedaży, przez osobę blisko związaną z Osobą zobowiązaną, na GPW, na rynku regulowanym, w trybie zlecenia sprzedaży domowi maklerskiemu, w dniach 12 - 18 lipca 2012 roku, akcji Spółki w ilości 216.370 sztuk, po cenie 3,87 zł za jedną akcję;

• kupna, przez osobę blisko związaną z Osobą zobowiązaną, na GPW, na rynku regulowanym, w trybie zlecenia kupna domowi maklerskiemu, w dniach 12 - 18 lipca 2012 roku, akcji Spółki w ilości 100.000 sztuk, po cenie 3,38 zł za jedną akcję.

Osoba zobowiązana do przekazania informacji nie wyraziła zgody na publikację danych osobowych.

Źródło: gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/new...

Czyżby jednak upadłość?:

Cytat:
Polimex-Mostostal, jedna z największych firm budowlanych w kraju, która od tygodnia negocjuje z wierzycielami zmianę warunków spłaty wierzytelności, ma coraz mniej czasu. W połowie przyszłego tygodnia musi spłacić obligacje wartości 100 mln zł, a kilka dni później 150 mln zł kredytu w Pekao. Rozmowy, które mają uratować spółkę od upadłości, są napięte, a według nieoficjalnych informacji „Pulsu Biznesu”, ich powodzenie jest zagrożone. Warunkiem jest jednomyślność wszystkich wierzycieli, a według naszych informacji, do koalicji wspierającej Polimex nie chce dołączyć BGŻ. Według naszych ustaleń, pod koniec ubiegłego tygodnia zablokował 20-30 mln zł na rachunku bieżącym i z tygodniowym okresem wypowiedział umowy kredytowe.

W przygotowanie planu restrukturyzacji i refinansowania operacyjnie zaangażowani są przedstawiciele departamentów bankowości korporacyjnej PKO BP (kredytuje spółkę na 290 mln zł) i Pekao (160 mln zł), a także ING OFE, największy akcjonariusz Polimeksu.

Wyłamanie się jednego banku oznaczać będzie fiasko planu ratunkowego i z dużym prawdopodobieństwem wymusi na Polimeksie złożenie wniosku o upadłość.

Źródło:
pulsinwestora.pb.pl/2639189,62...
forsal.pl/artykuly/633778,poli...

Coś mi się nie chce wierzyć, żeby państwowy w końcu BGŻ ostatecznie wbił w plecy nóż Polimeksowi. Byłoby wiele gadania wszędzie, jak to najpierw obiecują (Pawlak), a potem dobijają. To chyba jednak forma nacisku na bank, żeby się obudził Think

Kod:
mod: linki wymagają cytatów - forum to nie wrzutnia...

Już dodaję i obiecują poprawę ;)

menager napisał(a):
nie sadze żeby była taka możliwość, przejmując firmy zobowiązał się do zapewnienia produkcji w Niemczech

zapomniałeś dodać że sprzedaż samochodów spada sam Citroen zwalnia 8000 osób
btn

A co mają wspólnego zwolnienia w koncernie PSG do rynku niemieckiego, na którym przede wszystkim działa Boryszew (największe kontrakty ma z Volkswagenem)?

W dodatku zapomniałeś dodać, że sprzedaż samochodów w Niemczech rośnie, a nie spada:
forsal.pl/artykuly/633297,sprz...

Jeżeli chodzi o przewagi, to wymienione są w prospekcie (www.bdm.com.pl/files/Prospekt_...):

Cytat:
Do najważniejszych przewag konkurencyjnych Emitenta należą:

Innowacyjna linia produkcyjna i efektywny proces technologiczny
Suszenie mikrosfer odbywa się na linii zaprojektowanej i skonstruowanej zgodnie z własną technologią opracowaną przez Spółkę. Linia ta pozwala w sposób ciągły suszyć mikrosfery oraz frakcjonować je w zależności od potrzeb na mikrosfery o różnej granulacji. Dzięki zastosowaniu specjalnego systemu przesiewająco-ważącego Spółka potrafi równocześnie produkować trzy asortymenty produktu, z zachowaniem wymagań jakościowych dla każdej z produkowanej frakcji. Ponadto system ten pozwala na wyprodukowanie krzywej ziarnowej odpowiedniej dla potrzeb każdego klienta. Linia do uszlachetniania mikrosfer pozwala ponadto na modyfikacje składu chemicznego produktu końcowego.

Dedykowany system logistyczno – magazynowo – laboratoryjny
Spółka kładzie nacisk na implementowanie najnowszych rozwiązań mających na celu usprawnienia procesu produkcyjnego przy jednoczesnym podnoszeniu jakości produktów finalnych. W związku z tym wykorzystuje ona specjalnie przystosowany (dedykowany) do jej działalności system Eko Sfera. Eko Sfera to system logistyczno – magazynowo – laboratoryjny. Jego zadaniem jest kontrola i nadzór nad produkcją, od momentu otrzymania surowca (badania każdej dostarczonej partii surowca), poprzez proces produkcji (z każdej wyprodukowanej palety pobierana jest próbka i badana w laboratorium, jeżeli spełnia parametry towaru dopuszczana jest do sprzedaży, jeżeli nie, trafia do ponownego przerobu) aż do chwili dostarczenia towaru do klienta. Eko Sfera umożliwia szczegółową identyfikację wyprodukowanych produktów zgodnie z systemem ISO.

Doświadczony zespół specjalistów
Jednym z głównych atutów Spółki jest doświadczony zespół specjalistów, którzy od podstaw zaprojektowali i stworzyli nowoczesną linię produkcyjną, a obecnie pracują nad jej udoskonalaniem jednocześnie nadzorując bieżący proces produkcji. Spółka posiada ponadto bardzo duże doświadczenie we współpracy z zagranicznymi dostawcami mikrosfery z krajów Europy Wschodniej (Rosja, Ukraina, Kazachstan, Mołdawia) oraz odbiorcami swoich produktów z Europy Zachodniej (Wielka Brytania, Niemcy, Hiszpania i USA).

Umiejętność generowania wysokich marż dzięki wykorzystaniu efektu skali
W związku z przeznaczaniem znacznych środków na pozyskiwanie nowych źródeł dostaw oraz duży i stale rosnący portfel zamówień Emitent przerabia coraz większe ilości surowca. Rosnące wykorzystanie mocy produkcyjnych (Spółka wykorzystuje obecnie swoje moce produkcyjne na poziomie ponad 50%) w połączeniu z coraz większą siłą przetargową Spółki w rozmowach z dostawcami i odbiorcami przekłada się na poprawę rentowności prowadzonej działalności.

Uproszczona struktura organizacyjna
Spółka posiada płaską strukturę organizacyjną, co daje jej przewagę w postaci elastyczności i szybkości w podejmowaniu decyzji oraz sprawności działania.

A czy to wystarczy? Jak widać po wynikach - na razie wystarcza doskonale.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 6 września 2025 19:51:11
Liczba wpisów: 76
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,614 sek.

bgsxejyz
ckxikpcn
rdlomxpn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rhftiown
xkbsiawi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat