ja chyba nie dodalem spólki :) to jesli moge jeszcze zaistnieć w tej edycji r i wskoczyc na liste rezerowową to poprosze Dadelo - licze na skalowanie biznesu, nowe sklepy stacjonarne w duzych miastach i coraz wieksze przychody. Pozdrawiam
|
|
rónież zgłaszam się do konkursu - spółkę podam pożniej pozdrawiam
|
|
Temat:
11BIT
Spółka dała pozytywne info, że po kilku dniach koszty się zwróciły. To chyba dobre info, że nie bedą czekali miesiącami na zwrot kosztów:):) . Tak, wiem oczekiwania i założenia analityków były inne. Może, nie taka super ta premiera ale gra jest wciąż w okolicach TOP 10 , sprzedaje się i nadal ma ponad 70% pozytywów. ...... już zarabia. Wishlista długa - sporo się jeszcze sprzeda, o to jestem spokojny. Za chwile Altersi i w nastepnym roku P8 , nadal sprzedaje się FP 1 po którym wielu sięgnie po FP2 i inne gry z wydawnictwa. mnie osobiście się marzy aby spółka cyklicznie generowała gotówkę i zaczeła w końcu płacić dywidendę - początkowo niedużą (cykliczną) i stopniowo ją zwiększać w zależności od premier i poziomu gotówki w kasie. Szerokie portfolio i wiele gier z wydawnictwa zwiększa to prawdopodobieństwo. (patrz: PlayWay im też wiele nie wychodzi...) To w końcu idea giełdy, inwestujemy aby były zwroty w postaci wzrostu wartości dywidendy .czyż nie? Pozdrawiam i nadal pozostaję akcjonariuszem choć tąpnięcie zabolało..... :(
|
|
Temat:
11BIT
Wyrokowanie słabej sprzedaży przed oficjalną premierą to chyba lekka nadinterpretacja :) Nie wszyscy chcą kupować wersję de lux i płacić wiecej. Dla wielu to sporo kasy i nie wiedzą czy gra bedzie fajna czy warto płacić odrazu za DLC. Przypominam, że gra jest w sprzedaży od kilku miesięcy i pewnie niewielu dokupiło żeby zagrać ciut wcześniej . Ci co czekali od kwietnia pewnie wytrzymają te 3 dni dłużej . Mnie raczej ciekawi ile spółka dostanie od MS za FP2 w Gamepassie. To jest dość kluczowa informacja dla finansów spółki. Pozdrawiam
|
|
Temat:
11BIT
Zgadzam się :) ja obserwuję wzrost na Steamie - dzisiaj już miejsce 16 . zakładam że jutro wskoczymy do TOP TEN - ciekawi mnie info Prezesa, że umowa z partnerem biznesowym (zakładam, że chodzi tu o Microsoft i Game Pass ) nie pozwoli pokazać wpływów w pierwszym okresie. Co to znaczy ? ktoś jest w stanie to wyjaśnić?
|
|
Temat:
11BIT
dzisiaj pozycja FP 2 - nr 26 ale co mnie bardziej zaskoczyło to, że FP 1 jest na 34 miejscu :) baza potencjalnych klientów "dwójki" się powiększa! :)
|
|
Temat:
11BIT
Wczoraj po południu patrzyłem na globalu to FP2 był na 53 miejscu , patrze sobie dzisiaj i już miejsce 29 .... pnie się do góry a do premiery jeszcze parę dni. Ciekawe czy przed premierą będzie w top 3? pozdr.
|
|
Temat:
11BIT
Mam nadzieję, że spółka wyciągneła wnioski z wydawnictwa i własne gry będą bardziej rozwinięte w tym zakresie. Jeśli tak się stanie to o sukces jestem raczej spokojny. Wydaje mi się, że z wydawnictwem się cały czas próbują, testują ... a zasięgi coraz wieksze. Każda gra z wydawnictwa stwarza możliwość marketingu wśród gaczy dla własnych tytułów, Potrfolio rośnie, koszty się zwracają .. Jest to, wg mnie, dobry plan na rozwój biznesu. :):) pozdrawiam
PS. Ja tam nie ignoruje graczy...czytam .. :) czasami z przymróżeniem oka :) dopóki nam się tu nie robi "forum z banku" to wszystko w normie:)
|
|
Temat:
PLAYWAY
Wynika to z terminów rozliczeń transakcji na GPW . Jeśli dzień ustalenia prawa do dywidendy jest na 03.07 to ostatni raz akcje z tym prawem są notowane 3 dni przed dniem dywidendy. Pozdrawiam
|
|
witam. Ostatnio zaczyna się promowac w mediach spółka Kolejkowo S.A. Planują debiut na NC w tym roku. Z tego co wiem to brak takiej branży na naszej giełdzie. Firma zarabia, rozwija się i chce płacić regularne dywidendy. Biznes wprawdzie obarczony sporym ryzykiem (nasycenie oglądania ??:) ) ale chyba każdy niesie ze sobą jakieś zagrożenia. Wydaje się ciekawa opcja inwestycji Co myślicie !?
|
|
Temat:
11BIT
Przyznam się , że oglądając trailer the Alters również miałem skojarzenia z TWOM . Tak jakby podobny świat tylko trochę gdzie indziej. Miejmy nadzieję, że bedzie jednak trochę zaskoczeń :) czekamy ... :)
|
|
Temat:
11BIT
hehehe..Potwierdzam. :) jest święto! nikt nie narzeka:)
|
|
Temat:
11BIT
myślę, że to dobra informacja. To oznacza, że umowa z MS na to pozwala i mają szansę sprzedać sporo przed premierą ...
|
|
Temat:
11BIT
Jeśli dobrze pamiętam to 11Bit ma 40% udziałów w FT . To jeśli gra się dobrze sprzeda to mają 40% udział w zyskach po przekroczeniu jakiegoś magicznego progu ... pomijanie sukcesu wydawniczego z 40% zyskiem to trochę ryzykowne założenie. Oczywiście na dzień dziesiejszy mówimy o jakimś potencjalnym zysku ale jeśli gra będzie long sellerem to kto wie...
Dla mnie ważny też jest fakt , że kolejna gra wydawana przez 11B ma bardzo dobre oceny graczy . To dla mnie bezsprzecznie duża wartość...
|
|
Temat:
11BIT
a tymczasem peak graczy przebił 2 tysie i wciąż rośnie....
|
|
Temat:
11BIT
a wczorajszy peak graczy właśnie został pobity :) niewiele bo niewiele ale chyba się dopiero rozkręca;)
|
|
Temat:
11BIT
witam. Nie wiem jak Wy Panowie (i na jakiej podstawie) potraficie tak szybko ocenić i stwierdzić, że: premiera zawiodła, słaba gra, zawiódł marketing, gra się nie sprzeda itd itp. czytam tu i na bankierze i liczba marud i malkontentów mnie zadziwia! U mnie na 6 miejscu w top sellers, oceny gry w tej chwili "ponad przeciętne", peak może nieduzy ale to przecież poniedziałek ....Panowie .. może trochę cierpliwosci? Dobrego wtorku!:)
|
|
Temat:
THEDUST
Mnie zastanawia kto decyduje o cenie gry. Szczerze?! - jestem BARDZO zaskoczony ceną. Pisałem, że dużo zależy od ceny. Wysoka była przy Invincible (i tam też upatrywałem trochę przyczynę nie najlepszej premiery) ale teraz to już, jak dla mnie, przesada.....Czy "Pan" wydawca robi jakąś analizę rynku? chyba widzą jaki produkt mają na stole i gdzie go uplasować cenowo...? czy jakoś to kalkulują? wydaje mi się, że chyba lepiej sprzedać dwie gry po 100 niż jedną za 170 ??... albo ja czegoś tu nie kumam....:(
|
|
Temat:
THEDUST
Zgadzam się z przedmówcą . The Dust to nie tylko Inkwizytor. W grupie jest coraz więcej projektów i możliwości monetyzacji. Umowy z wydawcami dają pewność zaspokojenia kosztów działalności i budowania portfolio. W przypadku Inkwizytora szału pewnie nie będzie ale fabuła może wciągnąć i ja wierzę, że gra się może całkiem dobrze sprzedać . Jak wiemy z niedawnych doświadczeń świetna grafika gry nie sprzedaje ... i jeszcze jedno , dla mnie dość istotne - CENA GRY. Czy znamy cenę Inkwizytora? bo jeśli będzie z kosmosu to może być problem ale jak będzie przystępna to wielu graczy chętnie ją kupi i zagra . Oceny gry oczywiście będą miały znaczenie ale zakładam, że 70% pozytywów i dobra cena będą gwarancją odpowiedniej monetyzacji tytułu. Ja trzymam kciuki. za tytuł i za spółkę.
|
|
Temat:
11BIT
a ja nawet dodam przewrotnie :) mamy już za sobą udaną premierę FP2 bez daty premiery :) . Zakładam, że spółka wynegocjowała naprawdę dobrą umowę . Koszty się zwróciły , zysk z tytułu pewnie już jest i czekam na pozostałe bonusy :) co więcej i lepiej .? jakie gry dodatkowo?, ile się sprzeda poza GP.?
|
|
Temat:
11BIT
tgolik napisał(a):100-130 mln zł to byłby dobry deal biorąc pod uwagę, że mimo wszystko GP to tylko 30 mln użytkowników. Czyli 15% rynku PC + XBOX. czy dobrze rozumiem? czyli jest jeszcze 85% rynku nie kupujących GP mogących kupić FP2 na rynku?
|
|
Temat:
11BIT
witam. na razie dywagacje ... myślę (mam nadzieję) , że dobrze policzyli . Jeśli wyceniali na podstawie FP 1 i wishlisty to tanio skóry nie sprzedali. Nie wszyscy też odrazu kupują game pass. Zakładam też, że może to byc umowa łączona, oprócz Fp 2 skorzysta może Invincible lub inne gry. zakładam, że negocjacje były długie i się opłacało a sukces FP2 nie jest wcale jednoznacznie przesądzony - nikt nie daje gwarancji przed premierą - już to wiemy :)
|
|
witam, zgłaszam się do konkursu . Pozostaję na pokładzie ze spółka the Dust. rozwój firmy idzie w dobrym kierunku , Może inkwizytor nie zachwyce ale swoje zarobi , inne projekty w toku . :)
|
|
Temat:
STARWARD
Panie i Panowie. czytając Wasze wypowiedzi na forum (które bardzo lubię i szanuję) mam takie niedzielne przemyślenia. Chętnie się z Wami paroma podzielę :
1.Wydaje się , że STI zrobiło dobrą grę - 91 % pozytywnych komentarzy - to już ktoś napisał , nie jest to wcale takie proste . nie tworzę gier ale się z tym zgadzam. Nudna, nie nudna - kwestia gustu , jeden lubi strzelanki, drugi strategiczne . Statystyki nie kłamią - 91% kupujących dobrze ocenia grę :):) Gra się nie sprzedaje jakoś super ale się sprzedaje i ma dobre komentarze. Dla mnie to wciąż spory potencjał sprzedażowy i może długi ogon sprzedażowy.
2. Może 11Bit tak właśnie ocenił tę grę ? Będzie dobrze zrobiona ,bedzie miała długi ogon i bedzie pasować do naszego portfolio. Jest szansa , że chwyci i bedzie się świetnie sprzedawać. wchodzimy w to! podjeli to ryzyko biznesowe. Jako przedsiębiorca ich rozumiem a na ocenę tego kroku, wg mnie , trochę za wcześnie. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.:) Może trochę przepłacili ale efekt biznesowy przedsięwzięcia można ocenić po zakończonym projekcie. Na samym początku projektu tylko wielki sukces albo wielka klapa pozwalają jednoznacznie wystawić ocenę ... :)
3. Wydaje się , że na marketing brakuje kasy w sejfie STI . Trochę liczyłem na jakąś akcję w weekend , skok sprzedaży , dużo większy pik , banery, promocje itd, itp .. nie bylo chyba kasy... Może za chwilę kasa się pojawi ze sprzedaży i jakiś marketing ruszy . Bo na razie ja tego szeroko zakrojonego marketinku nie widzę . Mam nadzieję, że pomysł na ten marketing mają tylko brakuje im kasy. Wydaje się , że 11B już wiecej nie dołoży ale tego też nie można wykluczyć ..we wil see :)
4. Oceny piłkarzom, siatkarzom wystawiane są po meczu . Jak już się mecz obejrzało i zna się wynik . Tutaj mecz trwa :) Jako inwestorzy chcielibyśmy żeby przez tygodnie gra nie schodziła z top 3 (moredatorzy nie zdązyliby usuwać komentarzy pieśni pochwalnych i zachytów ) :) a jest trochę inaczej . Poczekajmy na konferencję prasową trenera to się czegoś dowiemy . Może nie jest aż tak źle jak tu wszyscy piszemy?
Dobrej niedzieli Wam życzę :)
|
|
Temat:
STARWARD
Mnie też trochę zastanawia gdzie ten marketing o którym mówiła spółka !? zakładałem, że na weekend będzie jakaś szerokozakrojona akcja promocyjna... a tu chyba nic się nie dzieje... albo ja nie zauważam ... :(
|
|
Temat:
STARWARD
zgadzam się :) jak mamy akcje to widzimy sukces bo zainwestowaliśmy, każdy kto wyłożył kase to chce , żeby koncept okazał się sukcesem . Bardziej widzi pozytywy i czyta optymistyczne sygnały niż pesymistyczne - to też takie ludzkie. Jesteśmy w stanie znaleźć mnóstwo wyttłumaczeń zaistniałych trudnych sytuacji i zdarzeń .. :) taki live. w tym przypadku dodatkowo dochodzi trochę optymistyczny hype nas wszystkich, bedzie sukces, dobra gra, super wish lista, 11bit zainwestowało to musi byc dobry projekt...... i szczerze mówiąc ja nadal uważam, że to jest dobry projekt, dobra gra!!! Myślę, że 11bit nadal tak uważa, że STI uważa , że zrobili dobrą grę i że coś tu nie zadziałało i do końca nie wiadomo co ... :) po cichu nadal wierzę, że jest tu jakiś pomysł na najbliższe tygodnie, miesiące..... i że gra zostanie dostrzeżona i dobrze sprzedana no cóż ...nadal jestem optymistą :) :)):)
|
|
Temat:
STARWARD
Oceny gra ma całkiem niezłe (przynajmniej na STEAM) mnie zastanawia trochę czy nie przestrzelili z ceną , gra trochę niszowa, nie za długa , to może te 125 zeta to trochę dużo. co myślicie? pozdrawiam
|
|
Temat:
STARWARD
liczba profili to liczba krajów (regionów) np. USA, Wielka Brytania, Niemcy. Chyba :)
|
|
Temat:
STARWARD
Ocena IGN dla Cyberpunka 2077 na 9/10 .. to co? to chyba dobry znak? ja poczekam na oceny graczy ... wtedy będę mądrzejszy :)
|
|
Temat:
11BIT
świetny trailer......!!!!!!!
|
|
Temat:
CIECH
myślę, że kluczem tu jest informacja czy NN ma jeszcze akcje czy nie. Jeśli ma to zakładam, że czeka na lepszą propozycję . Jeśli ma to KI nie będzie miało 95% i nie będzie mogło zrobić przymusowego wyzwania . Zakładam , że będą musieli się wtedy dogadać co do ceny wyzwania na któą odpowie NN. Przy założeniu , że tak jest to jako drobni (trzymający akcje) powinniśmy na tym skorzystac? czyż nie!? chyba jutro się dowiemy gdzie jesteśmy :)
|
|
Temat:
CIECH
hej. mam pytanko o najbliższe scenariusze. Ktoś trzyma jeszcze akcje? czy planujecie oddawać czy trzymacie do przymusowego wykupu? Czy może NN nie odda i bedzie wezwanie po wyższej cenie? jakie są Wasze scenariusze? będę wdzięczny za podzielenie się hipotezami :)
|
|
Temat:
STARWARD
no i mamy datę premiery!:) 06 listopada 2023...
|
|
Temat:
STARWARD
hej. Macie pomysł skąd takie ostatnio spadki na spółce?
|
|
Temat:
BEDZIN
strasznie bananowa ta nasza giełda :( , wszyscy na to paczom i nic się nie dzieje przecież :)
|
|
Temat:
11BIT
ciekawy materiał , obejrzałem w całości z zainteresowaniem. Można się zgadać albo nie ale ewidentnie kibicuje ktoś Starward Industries :) , swoją drogą ... myślę, że słusznie. :) i jak wcześniej pisałem podobna wizja dla 11Bit , projekty wydawnicze a pożniej FP2. Nie znam konceptu Longterm games ale chyba poszukam:)
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Zgodnie ze Steam DB na 60. też widzę 60 pozycję Niezwyciężonego... mnie jednak bardziej interesuje pozycja 7 :) Frostpunk 2 ... jest duże skupienie na dwóch grach z wydawnictwa a brak jakichkolwiek informacji na temat gier własnych . Zastanawiam sie: Czy to tak ma być (mam się nie martwić? , wszystko jest OK) czy na razie poza wydawnictwem 11B ma niewiele do przekazania światu!? Osobiście uważam, że da się chyba prowadzić to jakoś równolegle... a może dwie gry z wydawnictwa mają zbudować jeszcze większe zainteresowanie grami jedenastek?  co sądzicie?
|
|
Temat:
TSGAMES
A ja nie jestem pewien czy akcjonariusze powinni sie cieszyć... ja to czytam trochę tak: ,, że znów robimy inaczej niż miało być (wypłacają prawie 100% zysku) i dalej czytam, że nie potrzebują kasy bo nie bedą się rozwijać??? (napisane troche innymi słowami) ..... czyli co? będą się zwijać?;)
|
|
Temat:
TSGAMES
No to się porobiło . Musze przyznać, że główni udziałowcy znów zrobili "deala" sprzedająć dwa razy akcje w ABB po 500 zł i chyba coś koło 300 . Mają nosa;) (historycznie patrząc :)
|
|
Temat:
STARWARD
Ja strzelam, że premiera będzie we wrześniu, Pokuszę się nawet o dokładną datę 12.09
|
|
jak oceniacie propozycje dywidendy? czy należało się spodziewać więcej? ciekaw jestem jakie jest Wasze zdanie. Pozdrawiam
|
|
witam. czy ktos mi moze to wytłumaczyc? :):):) " tymczasowy zysk z okazyjnego nabycia" bo chyba nie za bardzo rozumiem....
|
|
Temat:
PKNORLEN
ja bym założył dużo wyższą dywidendę od 2023.. powody : inflacja , zyski duzo większe. i .konsolidacja - "Skarb Państwa" potrzebuje większą dywidendę ze spółek SP ..zakładam , że PKN będzie w pierwszej ławce.....
|
|
witam. Proszę o dopisanie do listy . pozostaję przy swojej spółce (the Dust). Spółka z niską kapitalizacją i powinna wydać w 2023 swoją flagową grę. Wszystkim życzę sukcesów w nadchodzącym roku. Pozdrawiam
|
|
Temat:
VOTUM
Dzięki Krewa za analizę :)
|
|
Temat:
11BIT
już nie ma :(
|
|
Temat:
11BIT
witam. Baks. zawsze czytam Twoje posty z zainteresowaniem i zrozumieniem ale dzisiaj muszę zapytać : jak na podstawie "beep" wywnioskowałeś, że to oznacza - cytuję: "pakiet marketingowy przed końcem września" ? ciekawość nie daje mi spokoju. Trochę rozluźniając atmosferę chciałem poruszyć inny (duzo mniej znaczący ) wątek.. na pewno niektórzy pamiętają taka grę zrobioną przez 11B : "funky smugglers"? czy ktoś wie co się z nią stalo?! dlaczego nie ma jej na googlach czy innych platformach? gdzie ją znaleźć? :) będę wdzięczny za przybliżenie tematu. pozdrawiam
|
|
Temat:
11BIT
to ja też nie kumam tego wyjaśnienia . Jeśli audytor nie ma nic do milestona to publikujemy raport i we wrześniu mowimy: "zakończyliśmy milestona" . Chyba że...?????:):) raport za 2Q jest słaby i połączmy go z info o zakończeniu mailstona P8 to nie bedzie to takie złe i zrównoważy kursik.????! albo : poczekajmy z raportem i pokażmy, że dowieżliśmy p8 do jakiegos punktu , żeby za duzo nie gadać..... taka małe domniemania.... .
|
|
Temat:
11BIT
a nie jest tak, że zakończenie "mailstonów " zmieni wartość po stronie wyceny wartości niematerialnych?? zapasów albo czegoś tam? - nie jestem fachowcem i tylko grzecznie pytam :):):)
|
|
Temat:
PCCEXOL
witam. ktoś ma jakiś pomysł na jakiś scenariusz w najbliższym czasie? Właściciel i zarząd kupują... co z tego bedzie?
|
|
Temat:
11BIT
Baks. wydaje mi się, żę to nie kwestia interpretacji . tam jest jak napisane, że w wyniku połącznia funduszy zwiększyło sie zaangażowanie w spółke ... nikt nie kupował ..jesli dobrze umiem czytać .....  faktem jest , że tytuł raportu jest o nabyciu ale w treści stoi co innego .. :)
|
|
Temat:
STARWARD
ja również śpię spokojniej ..dla mnie to dobra informacja . Przyznam się szczerze, że przeszła mi ze dwa razy przez głowę myśl , że 11B wyda Niezwyciężonego ... uważałem to za dobry wybór dla Starwarda... jak widać intuicja coś tam podpowiadała. Dobrą informacją jest też to, że 11B zdecydowało się zostać wydawcą gry - dla mnie oznacza to , że gra jest dobra lub ma potencjał być dobrą i jest duża szansa na komercyjny sukces... bo chyba ktoś to ocenił w 11B!? tak przynajmniej zakładam.. :)
|
|
Temat:
11BIT
Chłopaki , nie kłoćcie się :) pojawiają się spekulacje bo szykuje się wg mnie ciekawy okres dla spółki . Po miesiącach "posuchy" po FP w końcu coś się dzieje . :) Dla tych co "siedza" na spółce od lat wywołuje to zrozumiałe emocje :):):) . Czekam na zapowiedzi i konferencję. Mam intuicyjne przeczucie, że wchodzimy w bardzo ciekawy okres dla Spółki :) oby to był dobry okres. :) dla nas akcjonariuszy.
|
|
Poproszę o zakup spółki THE DUST . Wierzę w dynamiczny rozwój grupy w przyszłym roku oraz ciekawe infa ze spółek zależnych . Myślę ,też że flagowa gra odsłoni wiele ciekawych informacji i zaciekawi rynek . pozdrawiam
|
|
witam . Również proszę o dodanie do listy . spółkę podam na poczatku stycznia . pozdrawiam
|
|
Temat:
AMICA
witam. wyniki za 3 kwartał oceniam jako zgodne z konsensusem. zysk mniejszy ale chyba wszyscy sie tego spodziewali . Mam nadzieję, że nadal pozostanie to dywidendowa spółka :) czy planowana jest analiza raportu?!
|
|
Temat:
STARWARD
|
|
poproszę CreepyJar . walor zjechał ostatnio dosc mocno . zakładam , że to wyniku nastawienia do segmentu a nie do spółki. Sprzedaż na konsole wydaje się być na dobrym poziomie, zakładam jakieś dobre info w niedługim czasie i liczę na odbicie.
|
|
Wojetek napisał(a):daimond napisał(a):zapomniałem dać typa, jak rezerwowy się nie odezwie wyrażam chęć kontynuowania inwestycji. Możemy tak zrobić, jeśli myton nie zgłosi się w ciągu 14 dni czyli do 30.04.2021 to wracasz do konkursu. ależ trafiłem idealnie :) tzn. w ostatnim momencie !!:) zgłaszam się i juz zaraz podaję spółke . pozdrawiam
|
|
Temat:
STARWARD
czy jakiś komentarz po WZA jest mozliwy? ktos był, uczestniczył? czy może komentarzem są dzisiejsze wzrosty!?:):) ..no dobra obroty mizerne to chyba jednak nie :)
|
|
witam , chyba cos przegapilem!?:) sorki ale wpisy portfela mi umknely chociaz staram sie regularnie sledzic forum . no coz... moje gapiostwo :) czekam w takim razie nadal ...jakby co :) pozdrawiam
|
|
Temat:
11BIT
caly rynek Game leci ostatnio więc chyba to chyba to. :) . patrząc na pozostale to i tak uważam, że spadki na 11B mniejsze niż rynek ...
|
|
Temat:
11BIT
Przerzucanie miedzy funduszami!?
|
|
Temat:
ALLEGRO
jak dla mnie Allegro od początku było przewartościowane C/Z b wysoko. Biznes zarabia - nie przeczę ale kapitalizacja jak dla mnie ..hmm...delikatnie mówiąc : ...nie uzasadniona . Znów ktoś kogoś robi w TRĄBĘ ;)
|
|
Temat:
PCCEXOL
witam . Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego PCC Exol stoi w miejscu!? wyniki bardzo dobre, dywidenda w drodze. Czy obawy wezwania ciążą na kursie? jesli by było to czy wiadomo jaka mogłaby być cena w wezwaniu? ktoś z "mondrych" mógłby się wypowiedziec? pozdrawiam
|
|
witam . dziekuje za listę rezerwową i poprosze o spółkę Qubicgms. dwa pytania: 1. czy zakup spółki dla rezerwowych dokonuje się teraz czy jak zmienią się na "biorących udział" ? i drugie pytanie z tym związane..... 2.czy na liście rezerwowej dokonujemy zmian spółki zgodnie z regulaminem czy dopiero jak się awansuje można dokonywać zmian!? bede wdzięczny za odpowiedz.
gratulacje dla Zwycięzców poprzedniej edycji i powodzenia dla wszystkich w nowej .. :):) Wszystkim "Stockwatcherom" dobrego roku!!!
|
|
witam rownież chcialem się zgłosić do nowej edycji . Spółkę podam w poźniejszym terminie. pozdrawiam
|
|
witam . Licząc komentarze na Steam i zakładając podział PC - konsole 70/30 (zakładam ze zmienił się podział z 60/40 na 70/30) to Cp 77 sprzedał się w ilości 18,5 mln... to sporo jak na tak krótki czas..
|
|
Temat:
11BIT
tak wiem, trochę zaczepnie napisałem :) . Myślę, że doświadczenie z CDP trochę otworzy oczy i da inne spojrzenie na branżę. Oczekiwania, komentarze, zawiedzione nadzieje, potencjalne sukcesy !? strasznie to wszystko zagmatwane, wirtualne i jednocześnie mające duży wydźwięk w pieniądzu. :):) twardej walucie.. :) PS.. nie mam akcji CDR :) ale kto wie..!?
|
|
Temat:
11BIT
witam. Wiem, że teraz gorąco na CDRed ale czy tutaj coś się wydarzyło o czym nie wiem? czy rynek weryfikuje wyceny spółek gamingowych w związku z zaistniałą sytuacją? :)
|
|
Temat:
STARWARD
mnie natomiast bardziej interesuje kiedy te materiały będą :) bo jakie będą to raczej nie mam wątpliwości . Rozumiem sceptyków , inwestowanie w "Start Up" odbywa się trochę na zasadzie wierzę - nie wierzę :) Kupując akcję w IPO tak właśnie do tego podszedłem ..... i cieszę się ,że mamy swojego przedstawiciela w radzie nadzorczej. Czekam na rozwój sytuacji .. Gratulacje Elemis! pozdrawiam
|
|
Temat:
ALLEGRO
darebar napisał(a):Dzisiaj przez chwilę przy kursie powyżej 98 zł Allegro było warte ponad 100 000 000 000 zł... nie wiem, skąd taka wycena...przecież to delikatny absurd. zyski musiały by być ogromne aby uzasadniać taką wycenę. Obawiam się jednak, że nie wzrosną aż tak bardzo żeby przebić te pokazane pod IPO ...
|
|
Temat:
QUBICGMS
witam . czy ktoś z forumowiczów (znawców branży) ma jakiś komentarz do raportu? Spółka nie jest popularna na tym forum ale może ktoś by się wypowiedział!? Pozdrawiam
|
|
Temat:
STARWARD
witam! znawcą gier nie jestem , ale bardzo mi się podoba podkład muzyczny i klimat gry . Opis na steam też mnie urzekł i bardzo zaciekawił . Jeśli tak dalej pójdzie to jako Inwestor powinienem być zadowolony :) Trzymam kciuki Panowie! :)
|
|
super! popieram!
|
|
Temat:
11BIT
a tymczasem na Steam wyprzedaż 11bit trwa. w pierwszej siódemce global best 4 pozycje Bitów .... :):)
|
|
Temat:
TSGAMES
Też uważam, że to nie jest najlepsze info... udziałowcy spieniężają część biznesu .. z jednej strony mają do tego prawo, z drugiej...doszli do wniosku, ze poziom cenowy jest odpowiedni , żeby częściowo wyjść ... :) ; ciekawe co na to rynek !?
|
|
Temat:
11BIT
Przychodzi Inwestor do architekta... i mówi: - Wie Pan co?! chciałbym u Pana zamówić projekt domu ... taki za..jefajny i tani ... Architekt pyta: a po co Panu dwa projekty? .... :):)
|
|
Temat:
11BIT
pozwolę sobie na małą aktualizaję pozycji :) 3, 5, 8 i 9 ... wygląda imponująco ...
|
|
Temat:
11BIT
też myślę, że Spółkę stać na dywidendę.. spółka zarabia nawet w roku bez własnej premiery , rezerwa na duze projekty jest a reszta niech wędruje do akcjonariuszy ... jestem za :)
|
|
Temat:
11BIT
niestety, moje zdanie jest podobne ..chyba wybierali się na zakupy :) !? ale to kolejne doświadczenie..jak Trigon mówi sprzedaj to należy dokupić ;):)
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):
Nie bez powodu lider branży wypłacić tylko raz symboliczną dywidendę.
....ale wypłacił, :) nie znam powodów tego ruchu, nie chodziło pewnie o kasę bo była symboliczna a może o sam fakt , że wypłacanie dywidendy z zysku jest dla Inwestorów ważnym czynnikiem??? i CDRED chciałby do grona takich spółek należeć!? co do rekomendacji to również jest dla mnie lekko podejrzana :)
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):aircanada15 napisał(a):Porównania z TEN zupełnie bez sensu. Jednak tytułem sprostowania trzeba powiedzieć, że gry mobilne są tanie w produkcji, a większość nakładów idzie na marketing, który musi być stale powstrzymywany. Także tu baks niepotrzebnie krytykujesz TEN za dywidendę, bo oni generują po prostu znacznie więcej kasy niż potrzebują na prace deweloperskie, reklamy i resztę. Z tego co czytałem to ktoś z kolegów sugerował, że zamierzają wypłacać (czyli nie jednorazowo) 75% zysków. Co jeśli źródełko przychodów zacznie wysychać - a kiedyś zacznie. Słychać także o szybkim wzrosćie kapitalizacji i zysków .... pytam się zysków z czego .... z tych pieniędzy które spółka zamiast inwestować wypłaciła Zarządowi ..... i parę groszy reszcie .. ? Zarząd dojąc spółkę pozbawia ją szybkiego rozwoju. Można dyskutować tylko co lepsze wypłata dywidendy a później posiłkowanie się kredytami czy zachowanie kasy jak 11bit ? Niektórzy zbyt mocno krytykują 11bit jak widać spółka wrzuciła rok temu wyższy bieg i dość mocno zwiększa zatrudnienie. Sądzę, że rok może zakończyć z ponad 150 osób - co dałoby w tym roku ok 40 zatrudnionych osób . Szczyt zatrudnienia spodziewam się w 2 połowie przyszłego roku - oczywiście % do całego stanu. Przyszły rok może oznaczać ok 50 etatów ale da to efekty dopiero po 2022 roku. Stąd nie dziwi mnie ostrożność w generowaniu kosztów zatrudnienia tylko do takiego poziomu jaki jest niezbędny. Wydaje mi się, że przejadają tam kasę (TSG). Jak tak będzie dalej to albo kredyty albo emisja albo stagnacja przychodów. baks - ja jako inwestor nie widzę nic złego z wypłacania dywidendy z zysku. Zysk, jak sama nazwa wskazuje (w dużym uproszczeniu) to przychody minus koszty . Jeżeli marketing i produkcja gier nie jest jakoś strasznie kosztowna to zyski są duże. Ja jako Inwestor biorę też pod uwagę fakt , czy spółka wypłaca dywidendę czy też nie. W przypadku TSG polityka dywidendowa dla mnie miała znaczenie przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnej. W przypadku 11bit od kilku lat poziom gotówki na kontach się zwiększa a nie maleje . Wnioskuję, że mimo dynamicznego rozwoju spółka generuje większą kasę niż potrzebuje do rozwoju .... cieszy mnie fakt rozwoju i wzrost kapitalizacji spółki ale jako długodystansowiec biorę pod uwagę czy spółka ma politykę dywidendową czy też nie. Dla mnie to dodatkowa wiedza na temat przejrzystości biznesu :) Pozdrawiam
|
|
Temat:
11BIT
mamy juz 1821 osob w grze... robi sie ciekawie.. :) i powolutku pnie sie do góry w global best... no i kurs jakby trochę drgnął .. :):):)
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Dziś byli analitycy, dopytywali. Od siebie dodam jeszcze, że była to ich najlepsza konferencja :) Można także było poznać innych użytkowników z forum (pozdrawiam:)) i pogadać na spokojnie. najlepsza konferencja :) ?! - nie wiem , nie bylem :):) wierzę na słowo :) ..ale na pewno najlepsza prezentacja ! Spółka ma coraz większe portfolio gier i projektów wiec zaczyna się "dziać" na pokładzie. ... nie jest to jeden projekt , który wypali albo nie? , będzie sukcesem lub też i nie !? :) oglądając prezentację poczułem stabilność biznesu ... :) na najbliższy okres..nawet oczekując na P8. pozdrawiam
|
|
Temat:
11BIT
Obejrzałem prezentację i powiem, że zrobiła na mnie b pozytywne wrażenie. Jak widać po kursie to chyba nie tylko na mnie! Przyszlość wygląda obiecująco .. brawo 11 Bit!
|
|
Temat:
11BIT
witam. czy u Was tez FP jest caly czas na top 1 w bestsellerach ? bo u mnie tylko wczoraj na chwile spadl a dzisiaj caly czas na 1.
|
|
Temat:
11BIT
w społeczności gry na Steam właśnie pękło 95 tys. .....:) ciekawe czy do premiery uda się zebrać okrągłą setkę? :)
|
|
Temat:
11BIT
skok o 700 pozycji w górę i na tydzień przed premierą to słabo!? w 3 dni....
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):Wyprzedaże są od 18-go więc mamy jeszcze sporo czasu na pudle - jak pokazał czarny piątek jest szansa, że nawet wtedy możemy nie wypaść z TOP. Po wyprzedaży znów powinniśmy być wysoko a niebawem dojdzie dodatek i parę ciekawych info - jeszcze trochę cierpliwości - nie mogę powiedzieć nic więcej. Zamieściłbym aktualizację swoich wyliczeń o pozyskane nowe info, ale "nie chcę naganiać". witam . "Czyżbyściemieli" jakieś informacje o których rynek nie wie? bo tak to przynajmniej zabrzmialo.....
|
|
Temat:
VIVID
czy ktoś może wie co się wydarzyło, że VIVID na widłach? :)
|
|
Temat:
11BIT
Osobiście przychylam się do wersji Scarrego :) wolę, żeby spółka robiła dobre gry i zwiększała swoją wartość. Przejście na rynek główny dzisiaj to dla 11bit tylko dodatkowe koszty i zamieszanie. Nie widze też innych powodów dla których mieli by przechodzić na główny parkiet. Uważam nawet, że takie spółki jak 11b będą zmieniać wizerunek NC... i że w przyszłości same się odsieją ziarna od plew.... Split - uważam, że 150-200 PLn nie stanowi żadnego problemu dla płynności spółki , spółka była po 2-4 zł, później po 9 i nie było widać na niej obrotów.... dzisiaj jest po 70 zeta i robi po parę baniek dziennie. Dlaczego??? wszyscy wiemy... i to jest POINT...pozdrawiam
|
|
Temat:
11BIT
a dzisiaj na Humble Bundle numerem 1 w bestselling jest!!??.....TWOM!!! czy ktoś z Was potrafi ocenić jaki udział w rynku mają Humble...tam ostatnio gra jest również w pierwszej dziesiątce...
|
|
Temat:
11BIT
wydaje mi się, że chyba nakład był malutki i rozeszło się na pniu. Ktoś chyba nie przewidział zapotrzebowania .... mam tylko nadzieję, że nakład uda się wypuścić w miarę szybko, @Scarry myślisz, że w Polsce mamy taki ciemnogród, nie chce mi się wierzyć, że grupa docelowa tzw. TARGET czyli osobniki w przedziale 24-35 lat nie potrafi osłużyć Steam`a. Ja jakoś sobie poradziłem...a starszy jestem ;):):) jak ktoś gra to potrafi na bank.. a jak nie to nie sięgnie po grę ...chyba, że sprzedaca poleci dla syna, wnuczka ;) osobiście w piątek wybrałem się do MM we Wroc i nie znalazłem gry ani żadnej informacji
|
|
Temat:
11BIT
topfacet napisał(a):Gra jest obecnie na 9. miejscu na Steam, gdybysmy wylaczyli z rankingu promocje wyprzedazowe, to mamy miejsce 5. na Humblebundle TWOM na piątym miejscu. Nie wiem jaka jest sprzedaż na Humble....w stosunku do Steam`a ale gra od kilku dni wyraźnie przesuwa się do przodu. No i promoce wypadly :)
|
|
Temat:
11BIT
pieniek1 napisał(a):To albo sesji ludzie maja mało, albo gra sie sprzedaje duzo, duzo gorzej niz np scarry zakłada  osobiście mam nadzieje na 1 pierwszą opcje. czytałem też komentarze, że gra jest stosunkowo krótka, ktoś narzekał, że tylko dwa wieczory i po grze..;)
|
|
Temat:
11BIT
anty_teresa napisał(a):lewho napisał(a):pieniek1 To już było liczone.
18,99 euro * 4,2 = 79,76 zł 79,76 * 0,7 (30% marża steam) = 55,84 zł 55,84 zł * 0,81 (19% podatku dochodowego) = 45,23 zł
I nagle jest bliżej 40 zł a nie 80 zł :)
Nie, nie W moim szacunku 40 złotych nie ma podatku dochodowego Za to cena, którą liczysz jest dla Europy. Dlaczego? Bo w Europie jest VAT. Z tego powodu musisz odjąć jeszcze VAT średnio ca 20 proc. To daje w przybliżeniu podobną wartość co 20 USD. Dopiero od 20 dolarów, czy 60 zł odejmujesz prowizję Steama - > 40 zł czy 13 USD przychodu na sztukę. Po pomnożeniu razy ilość sprzedanych kopii i dociążeniu bieżącymi kosztami, oraz kosztami pisania dociążasz podatkiem dochodowym. też bym zrobił dokładnie tako samo zalożenie 40 PLN jest z podatkiem dochodowym, po odjęciu VAT. Tak to z grubsza wychodzi. Co i tak przy szacowanej ilości sprzedanych kopii jest bardzo pozytywne. Pytanie czy nie mymimy sie w szacunkch. Założenie, że w przyszłym roku spółka zarobi "0" też jest dość konserwatywnym podejściem. Pierwszy kwartał a może i drugi to bedzie nadal TWOM. Zakłądam, że pojawią się rozszerzenia, nakłądki ..nie wiem co.. wydaje mi się, że jeżeli spółka nie wykorzysta "KURY" to straci bardzo wiele....zresztą wszyscy już to wiedzą ;)
|
|
Temat:
11BIT
piotrch napisał(a):Vach: 19 EUR x 0,7 (marża steam) = 13,3 EUR 13,3 EUR x 4,2 = 55,86 PLN. a jakieś podatki obrotowe? ;) @Scarry trzeba też wziąć pod uwagę, że na GR cena jest niższa niż w STEAM więc możliwe że kasa do spółki idzie taka sama. lub zbliżona. Możliwe,że róznica w cenie na Steam niweluje w jakiś sposób prowizję.
|
|
Temat:
11BIT
Ja też bym chyba założył, że dla spólki jest troszke mniej - szacuję jakieś 40-42 zł. wydaje mi się, że wiecej nie mają. pozdr.
|
|
Temat:
11BIT
a ja myślę, że NC powinien poczynić większe starania aby być bardziej wiarygodnym rynkiem :).....nie ma nic złego w tym, że jest rynek firm nowych, innowacyjnych o dużym potencjale ale nieporównywalnie większym ryzyku... Inwestując w spółki z NC Inwestor będzie wiedział, że ryzykuje i wkłada pieniądze w coś wiecej niż produkcję piekarników do zabudowy
|
|