Temat:
LSISOFT
Ktoś na forum parkietu szuka kontaktu z akcjonariuszem posiadającym 102.222 akcji spółki LSISoftware. Wklejam poniżej treść postu z forum parkietu List otwarty do akcjonariusza z 102.222 akcji LSISoftware 1. Jeśli zamierzasz trzymać akcje conajmniej 2 lata ... 2. To z Twoimi akcjami jesteśmy stanie stworzyć porozumienie akcjonariuszy i przekroczyć 5% głosów na WZA LSISoftware ... (potrzeba 163,382akcji) 3. Piszę to całkiem serio. 4. Jak chcesz się skontaktować pisz na moje konto w parkiecie. 5. Powtórzę jeszcze raz piszę to całkiem serio Powiem jedno ... goście zainwestowali konkretną cash w spółkę
|
|
to fakt, że ceny nieruchomości nadal są zawyżone, stopa zwrotu z wynajmu mieszkania na poziomie 4-5% jest bardzo realna, dodałbym że oprócz ceny zakupu i lokalizacji mieszkania bardzo ważnym czynikiem jest niski czynsz za mieszkanie ... w przypadku wyanajmowania mieszkania czy sie płaci 300 czy 600 zł czynszu miesięcznie robi to sporą różnicę ... uzyskanie dochodu 5% rocznie od 400k dałoby 20k rocznie jakieś 1666 zł miesięcznie ... a to już byłoby coś co do działki ... fakt ceny w większości przypadków są z kosmosu ... myśle że dziś za 100 tys ..można uchodzić (kto szuka ten znajdzie) sensowną działkę na lokatę kapitału ... czy ma 1000 metrów czy 5 ha nie ma znaczenia
500 tys w akcje ... jeśli zysk 10% rocznie to 50k -10k podatek zostaje 40 tys ... co daje 3333 zł miesięcznie
w sumie można mieć od 1 mln spokojnie 60 tys dochodu rocznie co daje 5 tys miesięcznie.
w każdym razie kwota 1 mln rozsądnie zainwestowana może spokojnie zapewnić wolność finansową singlowi (bo jak dojdzie ... żona + dzieci ... to 1 mln będzie za mało)
|
|
1 mln ... hmm
500 tys Akcje, gotówka, obligacje w zależności od koniunktury 400 tys - 2 mieszkania pod wynajem 100 tys - 1 perspektywiczna działka
|
|
olzi napisał(a):Niebieski, nie ma pewniaków :-(
Benjamin Graham zwykł powtarzać: "nie da się przewidzieć przyszłości cen papierów wartościowych". Jakie to ponadczasowe. "Pewniaki" to tylko nasze marzenia. dlatego według mnie inwestowanie w jeden walor 20% kapitału to absolutne maksimum ... i trzeba pamiętać, że nie zawsze ma sie rację ...
|
|
v3nom napisał(a):To osobista kwestia, ja mam 5-6. Kiedyś miałem portfel złożony z 10-12 spółek, ale muszę przyznać, że ciężko to było ogarnąć...
Weź także pod uwagę zarządzanie pozycja. SL na transakcji nie powinien przekraczać 2% kapitału, co definiuje rozmiar pozycji i ilość akcji w portfelu. rozumiem że mając 5 spółek stop loss masz na poziomie 10% (2% kapitału) tylko, że ciężko jest ustawić stop loss idealnie na 10% ... z analizy technicznej może wynikać inny poziom np 8% czy 12% ... i jeszcze kwestia poślizgu cenowego ... chcesz sprzedać ze stratą -10% ... a udaje się wyskoczyć przy -15% ... ja bym się skłaniał bardziej do liczby zbliżonej do 10 spółek dlaczego ? 1. ... Załóżmy że mam stop na poziomie -12%, z poślizgiem + prowizja jestem w stanie wycofać się ze stratą -15%. 2. Kiedy mam 10 spółek ... jak np 8 spółką ... wywalą stopy wiem że mam besse (lub silną korektę) i wycofując się z rynku zachowuje 85% kapitału. 3. Z drugiej strony człowiek czasem ma 200% pewniaka i chciałby maksymalnie to wykorzystać ... i tu jest dylemat
|
|
Zastanawiam się jaka powinna być liczba spółek w portfelu i jaki powinien być maksymalny udział pojedyńczej spółki w portfelu.
Z tego co obserwuje inwestorzy mają od 3 do 30 spółek w portfelu. Według mnie portfel z 5-10 spółek byłby idealny z maksymalnym 20% udziałem pojedyńczej spółki.
Ciekaw jestem waszych opinni i jak sobie radzicie z tym problem w praktyce. Pozdrawiam Serdecznie Blue_Investor
|
|