PARTNER SERWISU
hhgidong
Fexo

Fexo

Ostatnie 10 wpisów
Aticzek,
Po co siedzisz na tym watku i spamujesz? Ile razy to pisales, ze tylko wyjdziesz na 0 i wychodzisz ze smiecia?
Miej troche godnosci tak sam przed soba i przestan publicznie za blazna robic

Inwestor JSW się w cyrku nie śmieje Sick

"Zarząd JSW nie będzie rekomendował wypłaty dywidendy za rok 2022 z uwagi na zobowiązanie zawarte w umowach pożyczki płynnościowej i preferencyjnej w ramach Programu Rządowego +Tarcza Finansowa Polskiego Funduszu Rozwoju dla Dużych Firm+" - napisano.

Jasne. Nie miałeś obowiązku podzielić się swoją dobrą i rzetelną pracą.

Nie pomogłeś.

Pozwoli mi to oczyścić szum, wybrać kilka i sprawdzić dokładniej.
Wystarczająco jako pierwszy krok wyborem,

Hej, może będziesz wiedział.

Chciałbym mieć proste zestawienie zysk netto za poprzedni rok ( lub więcej) + narastająco w tym roku ( czyli za 2 kwartały) i ile spółki wypłaciły dywidendy za lata poprzednie.

Myślę, że mogłeś się do takich danych dokopać inwestując i wybierając spółki dywidendowe.
Chce dołożyć do portfela kilka pozycji i z szansa na ponadprzeciętną dywidendę za 2022, ale nie mogę znaleźć zestawienia o które pytam.

Mój cel to wyselekcjonować spółki, które po 2 kwartałach zapowiadają znaczne przebicie wyniku z poprzedniego roku + wypłacały dywidende.

@1ketjoW

Abstrahując od sensowności takich komentarzy, to co Ci sie realizuje?

Kurs w dniu Twoich wróżb - 38.65
Kurs dziś na 11:20 - 46.00

Co Ci sie tutaj za negatwny scenariusz zrealizował o którym warto sie na forum pochwalić? puke_l

@Krewa,

Sam zrobiłeś zestawienie wolumenu na danych poziomach cenowych, czy jest na którymś z portali taka funkcja dostępna?

Relatywna słabość KGHM względem cen miedzi jak i indexu rzuca sie w oczy od odłuższego czasu.

Myślicie, że jest to spowodowane chińskimi problemami i obawą o znaczny spadek zapotrzebowania na miedź w wyniku potencjalnego spowolnienia gospodarczego?

Odnoszę się do bankructwa czołowego Chinskiego developera - Evergrande

@ryhol2

Szutnik pisal to w okolicach tych samych poziomów gdzie jesteśmy po wzroście o 6% dziś.

Próbujesz wyśmiewać kogoś za analize, która nie została jeszcze nawet w małym stopniu zanegowana.
Poczekaj niech kurs chociaż liźnie 40 binky

Ja też chciałbym w końcu żeby to ruszło, bo jestem zaangażowany w JSW, ale przemawiają przez Ciebie emocje po dobrych 2 sesjach.
Ostatnie 2 próby przebicia okolic 38 skończyły się szybką nawrotką, wiec spokojnie z wyrokami.

Ważna moim zdaniem będzie informacja o stanie pozycji krótkiej funduszu. Mają na aktualizacje 2 dni, tylko nie wiem czy robocze?

Jeśl dzisiaj nic nie zredukowali ( niestety myśle, że mogli zejśc solidnie) to jestem optymistą w przebiciu 40 zł na dniach. Jeśli dzisiejsze 6% to redukcja shorta, wtedy w zupełnie innym świetle stawia to dzisiejszy wzrost.
Znaczyłoby to, że nie popyt był silny a podaż słaba

Dokupiony dzisiaj KGHM po 198.80 za kontrakt.

Obecny stan procentowy odnoszący się do ilości kontraktów.
Naturalnie JSW stanowi największy udział z powodu najmniejszej ceny nominalnej na kontrakcie

Spółka Pozycja Udział procentowy
JSW Długa 54,35%
PEKAO Krótka 19,57%
LOTOS Długa 17,39%
KGHM Długa 8,70%

JSW - Męczy mnie zachowanie kursu, przyznam że nie tego oczekiwałem od spekulacyjnej spółki, której kluczowy surowiec dzień w dzień drożeje. W okolicy 170$ za ALW2 spodziewam się mocniejszej korekty na surowcu. Skoro JSW nie pokazało mocy w momencie stabilnego, sukcesywnego wzrostu dziennego od kilku tygodni to przy korekcie na surowcu + indexach ciężko oczekiwać, że zachowa sie lepiej.
Do wygaśniecia serii czerwcowej 8 sesji, nadal wierzę w cenę powyżej 40 zł do tego czasu ale spoglądać będę aktywniej też w kierunku okolic 35.50-36.00 gdzie jeśli kurs by się znalazł zamknę 50% pozycji. Głównym czynnikiem jest wygasanie serii + wrażenie braku mocy waloru do dynamicznego rajdu.

PEKAO - Nie zamknąłem otworzonej pozycji z piątku mimo, że cena przekroczyła nieznacznie 97.70.
Kolejne bicie ATH obecnego ruchu jest wymuszone i komfortowo czuję się tutaj po krótkiej stronie rynku.
Ryzyko dynamicznego ruchu do góry oceniam jako niskie - do wygaśnięcia serii traktuje to jako pewnego rodzaju zabezpieczenie pozostałych pozycji długich.

LOTOS - Jak w przypadku JSW liczyłem na więcej. Małe obroty, brak dynamicznej kontynuacji po wybiciu lokalnego szczytu obecnej fali wzrostowej. Mieszane odczucia. W przypadku powrotu poniżej 53 zł zamknę pozycję, jesli ruch się wybroni doczekam do wygaśnięcia serii.

KGHM - Jestem optymistą i będę zwiększał stopniowo zaangażowanie. Dopiero powrót kursu w cenach zamknięcia poniżej okolic 195 zł spowoduje wycofanie się z części pozycji.

Generalne oczekiwanie co do rynku - Płaska korekta na wig20. Spadające banki równoważyć będą rafinerie i spółki surowcowe. Pod to się pozycjonuje. Trigerem może być zdecydowany przekaz o odłożeniu podwyżek stóp na 2022.

Podwojony short na PEKAO po 96.79.
Moje założenie sie nie zmienia. Impuls wzrostowy zwolnił, zakładam że dzisiaj będzie sesja przesilenia i juz szczyt z 97.70 nie zostanie przebity. Jeśli tak się stanie pakiet z dzisiaj oddam ze stratą/

Skoro rynek nie reaguje i brodzi po "samym dnie" to znaczy, że nie sprzedają. To jest bardzo proste. Cena odzwierciedla informacje znane większości

tgolik napisał(a):

Spodziewalem sie 400 zl w 2024 a nie 2020 roku. I z tego co widze tak pewnie bedzie. Za 2-3 lata zmierzymy sie wg mnie z ATH. A po drodze 2-3 dywidendy.

Widze, że ruch na tagu spółki ogromny. Wiszący na haku się gotują, ale proszę Cie o uzasadnienie do swoich założeń.

Zakładałes sukces CP2077 i stąd przewidywany szczyt w 2024 - roku bez żadnej premiery i kilka lat po wydaniu game changera jakim miał być CP2077?

Mimo, że zapowiada się po kilkanaście milionów zysku kwartalnie przez kolejne 5 lat szacujesz powrót na ATH w 2024? Skąd taka wiara w spółkę?

Edit:
Teraz sprawdziłem, że ucina mi wrzucone wykresy. Nie wiem dlaczego Think
Poszukam lepszego sposobu wrzucania. Wolałbym żeby było to po prostu zdjęcie, bez konieczności klikani w odnośnik..

KGHM

Po krótce.
Kupiłem po przebiciu lini lączącej szczyty z 8 stycznia, 23 lutego i 14 kwietnia
Bazą pod to zagranie było wykorzystanie momentum na surowcach --> miedź na historycznych szczytach.
Wyniki za 1Q, które się zbliżały i zakładałem tam pozytywne zaskoczenie.

Częściowo scenariusz się zmaterlizował , niestety nie sprzedałem i nastąpiło dynamiczne cofnięcie.
Wyniki faktycznie okazały sie bardzo dobre ale kurs na to nie zareagował już i kontynuował korektę.

Korekta zniosła lekko ponad 15% od szczytu co uważam za zdrowy wymiar. Wskaźnik RSI zatrzymał się w okolicy 40. Spadki miedzi zahamowały a wraz z nimi kurs KGHM przestał spadać.
Ostatnie sesje to wzrost obrotów i sukcesywne odrabianie strat.

Oczekuję powrotu w okolice 220 zł. Jeśli nie zbiegnie się to z korektą na Wig20 ( co przy obecnej skali wykupienia oceniam za wysoce prawdopodobne) to kurs powinien pobić szczyt z 10 maja i wyznaczyć nowe ATH.

charts.stockwatch.pl/chart/fzw...

LOTOS

Zakup po informacji o braku dywidendy. Uznałem, że reakcja rynku jest przesadzona. Nie oczekiwałem dywidendy w tym toku i dlatego zająłem pozycję długą

charts.stockwatch.pl/chart/ttO...

Zakres wahań na spółce zwęża się co musi zaowocować wybiciem.
Oceniam, że większe szanse są na wybicie górą co powinno wydarzyć się jeszcze w tym tygodniu.

Pierwszy przystanek po wybiciu zakładam w okolicach 57 zł gdzie miała miejsce kilku miesięczna konsolidacja w okresie Kwiecien-Lipiec 2020.

W zależności od sytuacji na rynku możliwe jest zamkniecie pozycji w tym rejonie.

Spadek ponizej 48.50 w mojej ocenie definitywnie zaneguje scenariusz wzrostowy w najbliższym czasie i pożegnam się wtedy z pozycją ze stratą

PEKAO

Pozycję krótką na PEKAO traktuję trochę w formie zabezpieczenia na wypadek korekty na Wig20.
Uważam, że dynamiczny rajd w ostatnich tygodniach powoli sie kończy.

Jesteśmy na poziomach gdzie historycznie kurs reagował.
Skrajne wykupienie.
Nie mam tutaj zlecenia obronnego. Myślę, że dopiero kontynuacja rajdu powyżej 103 zł skłoni mnie do przyznania się do błedu i zamknięcia pozycji.

charts.stockwatch.pl/chart/MHB...

Czesc,

Odkopałem konto na stockwatchu i postanowiłem skorzystać z działu indywidualnych kronik do dokumentowania moich ruchów na GPW.
Liczę, że dzięki temu łatwiej mi będzie wyciągnąć wnioski ze stratnych pozycji. Skonfrontować motywy, które skłoniły mnie do zawarcia transakcji z późniejszym przebiegiem notowań.

Liczę również, że koledzy i koleżanki z forum od czasu do czasu wypunktują moje zagrania co pozwoli mi zastanowić się nad słusznością mojego wyboru.

To tyle tytułem wstępu.

Obecnie jestem zaangażowany w 4 instrumenty:

Pozycja Długa FJSWM21 - średnia cena 31.17
Pozycja Długa FKGHM21 - średnia cena 210.14
Pozycja Długa FLTSM21 - średnia cena 50.52
Pozycja Krótka FPEOM21 - średnia cena 94.09

JSW
Pozycję zająłem wraz z rosnącymi cenami węgla i po publikacji wyników. A właściwie po reakcji kursu na ich ogłoszenie. Obserwowałem spółkę od kilku tygodni i poziomy 29-31 wydawały się zatrzymywać każdą próbe podaży. Stąd po kolejnej obronie tej strefy po nie ciekawych wynikach zająłem pozycje.

charts.stockwatch.pl/chart/y2p...

Obecna sytuację oceniam pozytywnie. Węgiel nadal drożeje, obecnie jest na lutowych szczytach. Ceny stali co prawda są w dynamicznej korekcie, ale myślę że odbije się to poważniej na notowaniach węgla koksującego dopiero za kilka tygodni.

Na wykresie zaznaczyłem sobie strefy w których chciałbym zamknąć pozycje.
Po wyczerpaniu potencjału spadkowego w roku 2020 poprzednie impulsy wzrostowe miały ten sam zasięg (mniejsze prostokąty). Stąd wyznaczyłem taki sam zakres od podstawy konsolidacji kwietniowo- majowej.

Scenariusz

50% pozycji planuje zamknąć w okolicy szczytu z lutego --> okolice 42 zł
Dlaczego? Oprocz lutowego szczytu są to poziomy na których kurs przystanął w 2019. Jest to tez górna część wyznaczonego przeze mnie prostokąta odzwierciedlającego zasięg 2 poprzednich impulsów wzrostowych. Zakładam, że wystąpi tutaj korekta i chce 50% pozycji mieć już zrealizowane.

Drugą połowę zamierzam trzymać do okolic 55 zł --> poziom wyznaczony na podstawie symetri ruchu Pazdziernik 2020 - Luty 2021

Wskaźniki RSI interpretuje pozytywnie, jako uwiarygodnienie ruchu w góre.
Na dziennym RSI jest na dobrej drodze do przebicia 70 od dołu
Na 15 miutowym RSI wskaźniki sie wychłodziły i oczekuję odbicia się od poziomu 40 i kontynuacji ruchu w góre.

Edit: Chciałem dodać zdjęcie pokazujące zachowanie RSI ale nie potrafię dodać obrazu binky

No i pomyliłeś się o około 110 milionow. Konsensus analityków pomylił się o około 70.
Jak wyszło Ci, że liczysz lepiej? blah5

Dzien Dobry,
Mam do napisania prace na temat " Analiza kondycji finansowej spółki na przykladzie XYZ"
Wybrałem sobie jako przyklad Wawel SA.

Ciezko mi ruszyc z miejsca a moj promotor jest delikatnie mowiac malo pomocny.

Praca ma byc podzielona na 3 rozdzialy, z racji że jest to praca inżynierska nie moge sie ograniczyć jedynie do analizy wskaznikowej. Nie mam pomyslu jak ruszyc z tematem...
1 rozdzial to chyba klasycznie wprowadzenie. Wyjasnienie czym jest w ogole analiza finansowa, metody, rodzaje itp.
Mam problem co dalej. Bo chcialbym oprocz samych wskaznikow porownac to do sektora ale nie wiem w ktorym rozdziale i jak to zawrzeć.

Ten post to akt lekkie desperacji. Jesli macie jakies sugestie, choćby najmniejsze to bede zobowiazany!

Slicznie dziekuje. Tak tez przypuszczalem ale zawsze lepiej sie upewnic.
Pozdrawiam!

Hey, prosto z mostu.
Kumpel w korpo ma program lojalnosciowy na ktory sie zapisal. Zgodnie z nim zobowiazal sie przez rok kupowac akcje pewnej spólki za 150 euro. W zamian za to w kazdym miesiacu do liczby akcji zakupionych przez niego dopisywane jest 50% "gratis".

Akcje sprzeda najwczesniej w drugiej polowie 2018. Czy musi rozliczyc sie, w tym roku z tych "gratisowych" akcji? Mimo ze nie zbyl ich jeszcze.

Pozdrawiam!

Również jestem ciekaw, dlaczego takie spółki. Po przejrzeniu wykresów wydaje się, ze Robyk traci impet wzrostowy i czeka nas tutaj korekta. ( Długoterminowo oczywiscie adlej kalarowny trend wzrostowy)
Bogdanka natomiast wykresliła podwójny szczyt w okolicach dlugoterminowego oporu rejonów 80 zł i odbiła w dół. Krótko a nawet srednioterminowo cieżko mi znaleźć jakis punkt zaczepienia do zakupu tychze akcji.

Takze z checia przeczytam motywacje autora tematu

Pozdrawiam!

Jakie jest Twoje spojrzenie na bieżącą sytuacje na wykresie? Jakieś wnioski można wysnuć ze zbycia tych 100 tys akcji przed jeden z OFE? Plus bo nie spadlo za duzo, jest nad wsparciem w postaci wybitego szczytu? Czy minus bo po wybiciu mamy kilka górnych cieni i zbijanie kursu?

Solidny zjazd na fixie, dzien wczesniej tez obsuwka była tylko na mniejsza skale.
Tylko czy mozna jakies powazniejsze wnioski z tego wysunac to nie wydaje mi sie.
Jutro pewnie otworzy sie z luką w gore, ktora pokryje fixingowe zabawy. W perspektywnie kilku dni test wybitych poziomow z okolic 116-117 zl i w zaleznosci od wyniku tego testu zobaczymy.

A nie jest tak, ze od jakiegos % muszą podać to do wiadomosci publicznej?

A to, ze nie sprzedaja wiemy skad?

Jakbys mogl w kilku slowach napisac dlaczego polecasz te produkty?

Obyło sie bez kolejnych prób rakietowych, w zamian Kim zorganizowal bankiet. Huragan co prawda szaleje nad USA ale to juz bylo w cenach. Zielono na gieldach w poniedzialek? Skoro obawy sie nie sprawdzily.

Poziom kontraktow, rozni sie nieco od wartosci indexu i wynosi 2148.
A co do samego pomyslu grania na spadek to mozliwa wygrana pis jest juz pewnie w cenach.
I czy ten czynnik bedzie mial znaczenie na dluzej noz 1-2 sesje? Moim zdaniem nie.

Jak narazie 1 transakcja daje zarobić, ja od kilku dni mialem S pobrana na poziomie 2505( w zlym momencie bo na poczatku ruchu bocznego, wiec mozna byl zlapac w duzo lepszym momencie albo chociaz tradowac w zakresie tych 15-25 pkt ruchow. Poziom praktycznie ten sam co Twoja S'ka. Nie do konca wiem jakie parametry bierze pod uwage Twoj system, ale wydaje sie ze wstrzelil sie dobrze bo relatywna sila naszego parkietu uleciala chwilowo + Stany byc moze wkoncu rozpoczna dluzsza korekte.
Czekam z zaciekawieniem na kolejne sygnaly bo narazie wyglada to obiecujaco.

Pytanie mam, czy srednioroczny dorobek punktowy obliczony jest dla 1 sztuki kontraktu? Czy zdarza sie, ze w jeden sygnal wchodzisz rozna liczba kontraktow, jesli tak to co to determinuje?

Pozdrawiam.
PS: Dodam, ze ja swoje Ski zamknalem juz dzisiaj na 2474 i pozostaje w trybie obserwacji do mozliwosci podebrania wyzej.

Wstawiasz przebieg transakcji po sesji juz, co powiesz na dokumentowanie swoich ruchow "na zywo" +/- kilka minut. Twoje wpisy nie sa dlugie, wiec nie powinien byc to problem techniczny. Dla mnie byloby to ciekawsze, bo moglbym sobie sprawdzic wykres z danej godziny, sprobowac doszukac sie powodu takiego a nie innego wejscia. Pomysl o tym, pozdrawiam!

Znalazłem juz odpowiedz po czesci na swoje pytanie. Kwota ktora mam podana w CRR bedzie pomniejszona o koszty uzyskania przychodu (prowizja). Pozostaje w takim razie pytanie czy jestem w stanie sprawdzic na dzien dziesiejszy jaka jest suma prowizji? Oczywiscie moge liczyc na piechote z historii, ale przy mojej liczbie transakcji zajmie mi to sporo czasu. Moze telefon do Biura Maklerskiego cos da?

Nie jestem pewny czy temat odpowiedni, ale zaryzykuje gniew mderatorów.

Nie chce przekroczyć kwoty wolnej od podatku w tym roku, zarobilem sobie na wakacjach okolo 3 tys zł.
Ale żeby nie bylo tak latwo do policzenia troche traduje kontraktami na gieldzie. W zwiazku z tym pytanie moje brzmi czy rozliczenia CRR i kwote która mi sie wyswietla na dole po uwzglednieniu okresu od 31 grudnia ubiegłego roku moge dodać do wspomnianych 3 tys zlotych? Tzn jak sie maja prowizje do tej kwoty która jest wyliczana na dole. Z doswiadczenia wiem, ze np. gdybym dzisiaj obrócił 4x kontrakt na wig20 z zyskiem 5 pkt to w rozliczeniach CRR bede mial "zarobione" 200 zl co jest nie prawda bo prowizja zjadłaby 8* 7 zł = 56. Czyli moj czysty zysk to 144.
Potrzebuje precyzyjnie obliczyc jaka kwote lacznie zarobilem, zeby nie przekroczyc kwoty wolnej od podatku.
Wiem ze bardzo chaotycznie to opisalem, ale bede wdzieczny za zainteresowanie i ewentualna odpowiedz

Dzieki uprzejmie, to wyjasnia temat.
Pozdrawiam!

Swoj pit mam co roku, ale np w poprzednim mialem strate wiec mogli mnie odliczyc. Wiec sam fakt posiadania swojego pita nie wyklucza odpisu.

Pytanie brzmi czy zysk w wysokosci nawet 1 zl wyklkucza?

Jak sie ma zysk z gieldy do kwoty wolnej od podatku? Czy jakikolwiek zysk z giełdy wyklucza mozliwosc odpisania sobie podatku z pracy. 1 zł zysku z giełdy powoduje automatycznie utratę tego przywileju?

W miedzy czasie szukam dalej, ale prosze o odpowiedz! ;)

PS: I nasunął mi się kolejny problem, mianowicie czy jako uczen ktory uzyskał dochod na gieldzie moj rodzic może nadal "odpisać sobie mnie" od podatku? Bo sprawa jest jasna jesli pracujac nie przekrocze 3091, ale jak jest z gielda, czy symboliczna zlotowka zarobiona na gieldzie uniemożliwia odpisanie mnie przez rodzica?

Z góry dziekuje!

Gucio, nawet nie próbowałeś dyskutowac, tylko wbijasz szpile za kazdym razem bez powodu.
Rozumiem uprzedzenia do NC ale bez przesady

@Szutnik
Co prawda sesja sie jeszcze nie skonczyla w USA ale czy skala tego ruchu nie przekracza wariant prawego ramienia RGRa? Z drugiej strony bujamy sie na lini pociagnietej po szczytach z marca i wrzesnia. Biorac pod uwage rozgrzane wskazniki, moze to byc tylko "droczenie" sie przed gwaltowna korekta, a przynajmniej 2-3 czerwonych sesji w okolice 1450.
Sa sadzisz o obecnej sytuacji?

Jesli traktujesz swoj temat serio to moze warto by bylo abys pisal jakies uzasadnienia do swoich opini i aasieg tych ruchow ktore prognozujesz. Bo w takiej formie jak to wyglada teraz chyba nie zachecisz nikogo do dyskusji,
Pozdrawiam

chyba w trakcie pisania posta zdmuchnelo ci stopaSick

Chyba i tak nikt by nie potraktowal Twoich "prognoz" serio , wiec nie musisz sie martwic.

Odgrzeje troche tego "kotleta" pytaniem. Ostatnio skalpuje na PKN i zauwazylem wyciaganie kursu akcji a co za tym idzie pochodnej do gory na 5 ostatnich fixingach. Przyznac trzeba ,ze wyciagany byl rowniez wig20 wiec to pewnie efekt korelacji. Ale chcialbym zapytac czy z takiego obrotu sprawy mozna wyciagnac wniosek odnosnie akumulacji/dystrybucji a co za tym idzie kierunku ruchu papieru/indeksu?
Licze na starych wyjadaczy, ktorzy z doswiadczenia sa w stanie pomoc mi w tej kwesti :)
Pozdrawiam!

Chcialem wrzucic wykres ze stooq z moim spojrzeniem na S&p 500 ale cos nie hula.
Wklejajac link ktory zostal wygenerowany w "moje analizy" pojawia sie tylko ogolny wykres bez moich kreses. Jednak jak klikam wczytaj analize to otwiera sie faktycznie wykres wraz z moimi "poprawkami".
Moze mnie ktos nakierowac jak mam udostepnic ten wykres?

Ja chcialbym ze swojej strony dorzucic PGS Software SA. Uzasadnienie jest krotkie. Firma systematycznie sie rozwija + dlugoterminowy niczym nie zaklucany trend wzrostowy. Licze na kontynuacje!

@Krewa
Czy podana przez ciebie metoda ma zastosowanie przy FW20 przy wykresie 10 dniowym w interwale 15 min?
Bo chcialem sprawdzic skutecznosc podanej przez Ciebie metody wlasnie na FW20 ale wskaznik ADX jest strasznie chaotyczny, linie przecinaja sie zbyt czesto.

Jakies rady, jak moge odszyfrowac pozycje osoby z portfelem 45-50% koncentracji?
Koncentracja rosnie wraz z spadkami, co mowia wasze doswiadczenia?

Jak odbieracie konferencje z 14:30? To chyba dobrze, ze strefa euro nie bedzie sie dalej rolowac i zadluzac. Wiec moze ta pionowa sciana w dol jest okazja do kupna akcji/dlugich pozycji?

Biorac pod uwage udzial miedziaka na indeks wynoszacy 13.19% to wychodzi 59 pkt w przyblizeniu.
Pozdrawiam ;)

Czyli oczekujesz takiego ruchu do 12 lipca? Bo po tym dniu tak ogromna baza powinna zniknac jako ze nastapi odciecie dywidendy miedziaka.

PS: Ostatnio mialo juz tylko spadac a jednak relatywna sila gpw pcha rynek do gory takze nie ma co prorokowac ruchow o 200 pkt narazie :)

Wow , sory. Chodzilo mi o 20 czerwca. Popatrzylem na 06- miesiac i stad wielblad

Mam pytanie odnosnie wykresu fw20.
Mianowicie patrzac na wykres w skali tygodnia (interwal 15 min) mamy lokalny dolek 6 czerwca okolo godz. 11:00. nastepnie rysujemy lokalny szczyt na 2193 i spadamy dzisiaj rano do 2156 tworzac nizszy dolek niz ten 6 czerwca, natomiast zarowno MACD jak i RSI utworzyly wyzsze dolki mimo wiekszego spadku ceny. Czy taka dywergencja ma prawo bytu?

@serpcio

A co sadzisz o obronie wsparcia wynikajacego z polowy wtorkowej swiecy (2170 pkt) ktore zbiega sie z obrona mocno dzisiaj respektowana 2240-2245 na WIG20? Sila rynku imponuje.

PS: Na S&p500 maja wsparcie kolo 1340 chyba, wiec jest szansa ze sie dzisiaj od niego odbija.

Pozdrawiam

"Chcę, by uzupełnieniem tej kroniki był także mój blog na StockWatch'u, gdzie pokazuję perspektywiczne (lub antyperspektywiczne) moim zdaniem spółki oraz moja lista obserwowanych spółek, którą dzisiaj również zacząłem tworzyć."

Mnie intryguje sprawa swojego podejscia do akcji, tzn. z gory zakladasz (0d 14 lat) ze nie inwestujesz w akcje bezposrednio ( ewentualnie kontrakty) wiec skad wogole u Ciebie wystepowanie spolek obserwowanych. Bo i ile kronike rozumiem jako pomoc nowym inwestora, chec podzielenia sie wiedza odnosnie AT o tyle chcialbym poznac powody prowadzenia listy spolek obserwowanych wczesniej skoro masz twarde zalozenie o nie inwestowaniu.

PS: Dlaczego uwazasz, ze nie warto inwestowac na GPW w akcje ( bezposrednio tego nie napisales ale ja to tak odebralem ;)

pozdrawiam i bede zagladal!

Zauwaz, ze gdy wiekszosc spolek spadala po 3-5% emperia krecila sie kolo 0.
Nikt nie chcial sie pozbywac spolki przed tak ogromna dywidenda. Ale jak to przewaznie na rynku bywa, okres wzglednej sily musi zostac odreagowany. I moim zdaniem to wlasnie teraz obserwujemy.

szamot, ja mam pytanie odnosnie poziomu wejscia. Dlaczego nie brales pod uwage wsparcia 2222-2224? Tzn jak widac ono suma sumaru nie zadzialalo i Twoja pozycja okazuje sie wlasciwa, ale zalezy mi na nauczeniu sie wybierania tych mocnych poziomow oporu i wsparc. Ja jezli bym otwieral pozycje ,blizej bylo by mi do L ze stopem 2-3 pkt pod dolna linia wsparcia.
Jakbys uzasadnil dlaczego zdecydowales sie na wejscie przy poziomie 2230.
Dzieki!

Czesc, moglbys uzasadnic zakup Biotonu? Czy liczyc poprostu na podbicie o grosz i zgarniecie 10%~

Kapitał studencki. A to pierwsza moja spoleczka na NC, wiec kwota to okolice 1k. Bardziej mi chodzi o zasade czy na NC analiza techniczna ma jakies praktyczne zastosowanie. Jestem laikiem powoli uczacym sie sztuki:)!

Pozdrawiam!

Szczerze mowiac , zainteresowalem sie spolka przez ten watek. ( SMS kredyt)
Ale pospieszylem sie z wejsiem i mam je na pozomie 3.20.

Mysle nad ustawieniem stopa ponizej 2.50 ( poprzednia mini konsolidacja), i tutaj rodzi sie pytanie do bywalcow NC. Czy jesy sens stawiania stopa przy tej plynnosci?

Rozumiem, ze nie ma juz mozliwosci nabycia?
Ewentualnie jakas wersja pdf, ale wiadomo lepiej dla wzroku w wersji papierowej ;)

Obserwuje moze ktos dzisiaj notowania kontraktow?
Po kilku tygodniach spadkow w stanach i europie ( kiedy to nasz parkiet zachowaywal sie bardzo stabilnie) nadeszly 3 dni w ktorych prezentujemy sie wyraznie gorzej.
Ale dzisiaj jak tak patrze na notowania to niby mamy znowu spadek ale co chwile podrzucane sa paczki okolo 50 kontaktow po stronie kupna. W momencie kiedy zlecenie sie realizuje mamy ponowne wrzucenie 50 kontraktow.
Moim zdaniem wyglada to na zbieranie kontraktow ( kupowanie) i dzisiaj mozemy miec ejszcze znaczne odbicie.

Chcialbym poznac opinie innych na ten temat.

PS: Czy na podstawie LOPu , tj dzisiaj rosnie przy spadku wartosci kontraktow a spada przy wzroscie, mozemy wyciagnac jakis wiarygodny wniosek odnosnie dalszego kierunku ruchu?

Stany walcza o linie trendu wzrostowego a tu cisza.
Jakie macie przypuszczenia w przypadku obrony wsparcia?
Bedzie to sygnalem do ataku jeszcze raz na 1370~?
Nasz rynek w ostatnim czasie zachowuje sie dobrze na tle europejskim ( bynajmniej w porownaniu do ostatnich 2-3 tygodni) takze liczylbym rowniez u nas na atak 2938.
Mimo, ze wydaje sie to piesnia przyszlosci jest na to szansa w krótkim terminie.

Buldi , a co sadzisz o mozliwosci tesowania jeszcze raz wsparcia na s&p 500. ( 1320)
I dopiero wtedy powrot do stabilnych wzrostow.

Dzisiejsze dane moga wiele powiedziec i moze wlasnie z ich powodow "wisimy" w oczekiwaniu na wskazanie kierunku przez stany.
Prosze o opinie.

Moglby ktos przedstawic jak wyglada skutecznosc w domykaniu tego typu luk?
Bo od momentu kiedy obserwuje kontrakty mielismy tylko 3, ktore byly za kazdym razem domykane. Ale wtedy sytuacja wydawala sie bardziej odpwiednia. Mam na mysli ocecna sytuacje w ktorej to s&p 500 jest bardzo blisko oporu na 1320 i jesli go pokona nie wierze w domkniecie u nas tej luki bo jakby to wygladalo, stany wybijaja ponad opor a my lecimy 20pkt w tym samym czasie?

Przepraszam za brak merytoryki ale chcialbym poznac zdanie kogos z doswiadczeniem

edit: I zapomnialem jeszcze o jednym , te 3 luki o kotrych pisalem byly prawie natychmiast domykane, czy czas ma jakies znaczenie? Czy rownie dobrze domkniecie moze nastopic pod koniec dnia?

@Mieszko
Podczas mojej niedługiej kariery na gieldzie nauczylem sie, ze akcje sa warte tyle, ile ktos chce za nie zaplacic.

@Gecko
Czy odwracanie pozycji to nie jest poprostu kupienie np. 4 kontraktow , majac saldo -2?
Bo albo ja cos zle rozumuje albo tu nie ma co cwiczyc.
Prosze o odp.

Biorac pod uwage koncowke notowan w USA to stawialbym raczej na odrabianie strat ostatnich dni. Wiec 160 póki co nie powinno sie pojawic

Mylnie odczytales moje intencje... post byl niepotrzebny ale udzielil mi sie stres i dlatego go napisalem. A odnosnie spadkow to bylo tylko myslenie zyczeniowe bo wzrosty oznaczaja spadek wartosci mojego portfela. Sory , bede sie powstrzymywal nastepnym razem

Pierwszy konktrakt S w "karierze gieldowej" sprzedany po 2720.
Stres maksymalny... , mam nadzieje ze przeczekalem "burze" teraz bedzie lecialo w dol!

Ja mam pytanie toche z innej beczki , na ktoryms z forum widzialem post , w ktorym autor przedtsawial jakies tam wyliczenia dlaczego oplaca mu sie trzymac Taurona pomimo iz jest stagnacja ( bylo to w czasie krecenia sie kolo ceny emisyjnej). I mianowicie napisal ze posaidajac xx papieru moze sobie odliczyc xx % od ceny placonej za energie + dywidenda , co daje mu stabilny zysk bez ryzyka. Stad moje pytania :
- Czy jest to prawda , i naprawde istnieje taki przywilej dla posiadaczy akcji?
- Jesli tak , to czy przyslugiwala by mi w jakis sposob ta znizka , jezeli rachunki sa wystawiane na moja matke , a konto maklerskie jest moje? Konkretniej studiuje w innym miescie , a w domu mam energie a Taurona.

Dziekuje z gory za ewentualna odpowiedz.

Odetchnalem z ulga , bo nie powiem - Taurus swoim postem mnie troche zestresowal :)
Btw: Ceny kursu akcji byly przykladowe.

Przepraszam WD za posta nie spelniajacego kryteriow , zapomnialem o mozliwosci wyslania prywatnej waidomosci. W przyszlosci wszelkich odpowiedzi na nurtujace mnie pytania bede kierowal do ktoregos z obytych forumowiczow via pw.
Pozdrawiam.

Taurus moglbys mi to lopatologicznie wyjasnic?
Dajmy taki przyklad ze mialem 20 tysiecy zaczynajac inwestowanie ( w rozmaite spolki , nie tylko borka)
W okresie kiedy bede musial zaplacic podatek bede mial np 30 tys.
Teoretycznie moj zysk to 10 tys zlotych , i tu pytanie . Czy podatek place od 10 tys zlotych?
Bo jesli tak , to nie bardzo rozumiem jak moge stracic.
Bo wezmy na to ze kupilem Borka po 4 zl , sprzedam go po 5 zl poniewaz uznam ze kurs po osiagnieciu tego poziomu spadnie do dajmy na to 4.5. I wtedy wejde ponownie w spolke po czym sprzedam ja ponownie na 5 zl.
Patrzac na saldo na rachunku , zarobie troche grosza ( zalozmy 2 tysiace )
Wiec 19 % wyniesie mnie prawie 400 zl , reszta to czysty zysk czy cos zle rozumuje i nie jest tak latwo i przyjemnie.

Prosilbym o odpowiedz bo jesli tak nie jest byc moze jestem bankrutek a jeszcze o tym nie wiem.

Mam pytanie odnosnie stop lossa , wczesniej nie uzywalem tej funkcji bo i tez moj staz jest krotki.
Wartosc moich akcji to okolo 7 tys. zl i ustawiajac stop loss , kilka % ponizej ceny obecnej wyswietla mi sie wartosc transakcji 70 zl oraz prowizja 6 zl.
Ttuaj pojawia sie moje pytanie , czy zalozmy jakbym chcial przesuwac ten limit stopniowo do gory wraz ze wzrostem kursu , kazdorazowo bede placil 6 zl prowizji? ( czy jest to cena za wygode zwiazana z ta funkcja?)

Przepraszam za takie pytanie , ale dopiero sie ucze.
Pozdrawiam

WIeksze paczki leca po stronie sprzedaży , wieksi wyrzucaja?

Czyli rozumiem ze nie bedzie zadnego splitu i tym podobnych bajerow , nie czaje wiec tego kilku % tapniecia po wyjsciu info ;<

Pojawilo sie nowe info o zwolaniu ZWZA , jako ze se bardzo sie orientuje , a checia zapoznam sie z jakas sensowna interpetacja ktoregos z akcjonariuszy tejze spolki.

W takim razie w jaki sposob moglem zapisac sie na normalne akcje Berling SA a nie na PDA?
O ile wogole byla taka mozliwosc.

Bylbym wdzieczny gdyby ktos wyjasnil mi dlaczego notowane sa aktaulnie akcje Berling jak prawa do akcji tej spolki ( PDA), CZyzbym cos przespal i Berling bylo wczesniej notowane i te zapisy byly jedynie na prawa do akcji? Prosze o wyrozumialosc gdyz moj staz na gieldzie nie wynosi nawet miesiaca. Pozdrawiam

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 3 października 2023 03:51:46
Liczba wpisów: 78
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,152 sek.

hmdmfjfl
rswuinwv
kulhulmv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evhwzpzy
jkuyyghp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat