6 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 78
Wysłane:
5 grudnia 2013 23:36:19
Nie jestem pewny czy temat odpowiedni, ale zaryzykuje gniew mderatorów.
Nie chce przekroczyć kwoty wolnej od podatku w tym roku, zarobilem sobie na wakacjach okolo 3 tys zł. Ale żeby nie bylo tak latwo do policzenia troche traduje kontraktami na gieldzie. W zwiazku z tym pytanie moje brzmi czy rozliczenia CRR i kwote która mi sie wyswietla na dole po uwzglednieniu okresu od 31 grudnia ubiegłego roku moge dodać do wspomnianych 3 tys zlotych? Tzn jak sie maja prowizje do tej kwoty która jest wyliczana na dole. Z doswiadczenia wiem, ze np. gdybym dzisiaj obrócił 4x kontrakt na wig20 z zyskiem 5 pkt to w rozliczeniach CRR bede mial "zarobione" 200 zl co jest nie prawda bo prowizja zjadłaby 8* 7 zł = 56. Czyli moj czysty zysk to 144. Potrzebuje precyzyjnie obliczyc jaka kwote lacznie zarobilem, zeby nie przekroczyc kwoty wolnej od podatku. Wiem ze bardzo chaotycznie to opisalem, ale bede wdzieczny za zainteresowanie i ewentualna odpowiedz
|
6 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 78
Wysłane:
6 grudnia 2013 00:59:50
Znalazłem juz odpowiedz po czesci na swoje pytanie. Kwota ktora mam podana w CRR bedzie pomniejszona o koszty uzyskania przychodu (prowizja). Pozostaje w takim razie pytanie czy jestem w stanie sprawdzic na dzien dziesiejszy jaka jest suma prowizji? Oczywiscie moge liczyc na piechote z historii, ale przy mojej liczbie transakcji zajmie mi to sporo czasu. Moze telefon do Biura Maklerskiego cos da?
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 287
Wysłane:
6 grudnia 2013 08:09:41
W większości DM masz coś takiego jak "historia podatkowa". Obejmuje ona również kontrakty. Z niej będziesz wiedział ile zarobiłeś i ile będzie podatku.
|