PARTNER SERWISU
zrvjibui
1 2

Stockwatch - co i za ile?

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 2 maja 2009 04:33:14
Widzę, że zaczęła się dyskusja na wielu wątkach o opłatach itp. Proponuję więc dać znać administracji za co moglibyśmy płacić, co powinno się znajdować w części abonamentowej i ewentualnie ile bylibyśmy za to chcieli płacić.
Jak dla mnie podstawa to:
- wskaźniki (ROA, ROE, sEVA, sWACC, Z"-score, C/WK, C/ZO i inne)
- wycena akcji - ile powinna kosztować i krótko dlaczego
- analiza raportów kwartalnych, półrocznych, rocznych

Analiza branży, to myślę że każdy może sam sobie pokopać. Nawet gdyby były tutaj takie analizy, to nie rezygnował bym z samodzielnego wyszukiwania informacji. Myślę, że w ten sposób człowiek uczy i dowiaduje się najwięcej.

Co do abonamentu, to mógłby być podzielony na przykład na 5, 10... spółek lub full dostęp. Ja za np. 10 spółek mógłbym płacić 200-300 zł rocznie. Zależy co fajnego jeszcze dojdzie.
Nie wiem co inni o tym myślą. Co jeszcze powinno się znaleźć w abonamencie? Za dużo wymagam czy za mało? Odpowiednia cena? Za wysoka czy za niska?

Powoli do celu

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 2 maja 2009 09:55:08
Kwota 200,00 - 300,00zł rocznie za pełny dostęp do analiz raportów, wskażników, wycen (ostatnio dodanych) oraz oczywiście forum - to moim zdaniem bardzo przyzwoita cena.
Na początku mojej drogi, w ubiegłym roku korzystałem z podobnych usług.
Tam opłaty były rozbite na kwartały i wynosiły ponad 50zł. To jednak co oferowali nie jest porównywalne z zakresem wiedzy zawartym na SW. Opisywane były tylko tzw ciekawe zdaniem autora spółki, co nie dawało możliwości szerszego spojrzenia.
Co prawda na stronie znajdowały się propozycje portfeli o róznej długości inwestycyjnej, ale od września do listopada świeciły one pustkami. Poza tym użytkownicy otrzymywali dziennie rano do skrzynki informacje z porannym komentarzem giełdowym, co było przeważnie wypadkową ogólno dostępnej wiedzy - śmiało można sobie to darować.

Podsumowując to co proponuje StockWatch przy porównywalnych opłatach, było by bezkonkurencyjne.
Raporty, wskażniki, wyceny różnymi metodami - to dla mnie podstawa wiedzy o aktualnym stanie spółek, a suma wiedzy i opini użytkowników forum zastępuje mi rekomendacje. Mimo, że bywa tu czasami gorąco, jest tu paru takich którzy się - jak zauważyłem -rzadko mylą i nie raz zdarzało mi się zainwestować pod wpływem takich opini z dobrym skutkiem. Dlatego proponuję , by dostęp do forum był dostępny dla abonentów.

Zrób więc WD, to co i tak w koncu zrobić będziesz musiał, zanim znudzi Ci się pakowanie prywatnej kasy w utrzymanie tego portalu.thumbright
Edytowany: 2 maja 2009 09:55

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 2 maja 2009 13:20:25
Ale oczywiście WD zaproponuje i tak to, co najlepiej będzie wszystkim pasowało. Mi natomiast nasunęła się jeszcze jedna myśl. I myślę, że WD zdaje sobie z tego sprawę. Teraz jest prawie 6500 użytkowników. Oczywiście nie wszyscy wykupią abonament. Pytanie, ilu "odpłynie" z serwisu, jeśli będzie zamknięty dostęp do narzędzi i analiz? Nowi użytkownicy, którzy zajrzą na tą stronę, również nie będą mieli okazji przetestować narzędzi, poczytać analiz. I tu ma chyba WD problem... Jakimś rozwiązaniem mógłby by być "okres próbny" lub coś w tym rodzaju.
Gdzieś ktoś napisał, że z czysto egoistycznych pobudek, chciałby aby do narzędzi, wycen, analiz miało dostęp jak najmniej osób. Ja to rozumiem i też bym tak chciał. Tylko, że ze 100 osób ciężko utrzymać siebie i taki serwis. Więc lepiej aby dostęp miało więcej osób a serwis się rozwijał.

Powoli do celu

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 maja 2009 16:35:19
Ludzie, wytrzymajcie jeszcze trochę bezpłatnie wave Angel
Będę chciał jak najmniej pochować, praktycznie nic z poziomu pojedynczej spółki, natomiast rozbuduję zestawienia i te wypasione udostępnię jako "premium".
Dodatkowo, dojdzie funkcja powiadomień, czyli alertów na temat spółek "Obserwowanych" oraz na temat ciekawych spółek z całego rynku.
Zarabianie pozwoli mi zwiększyć wydatki na artykuły redakcyjne, dzięki czemu będzie więcej tekstów w Poradniku.
Tak więc - zaczynamy, potrwa to około dwóch miesięcy żeby porządnie zrobić i przetestować.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 2 maja 2009 18:57:44
Pomyśl WD jak to zrobić, żeby "klienci" mogli sobie te wydatki od podatku odliczyć.

WatchDog
50
Wysłane: 2 maja 2009 19:15:33
Normalnie będzie faktura dla tych, co mogą VAT rozliczyć i kwotę netto w koszty wsadzić.
Indywidualnie to nie podpada pod żadne odliczenia Silenced

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 2 maja 2009 21:06:29
Dostęp płatny do forum odetnie rzesze zdegenerowanych ludzików które maja w zwyczaju pisać wulgaryzmy i dyskutować na poziomie rynsztoka, widac to zjawisko w necie więc predze czy poźniej i tutaj dotrze. 200-300zł to sporo, przypuszczam że sam fakt opłat odsieje jakies 50% chetnych, a cena powyżej 100zł rocznie odpedzi 75% obecnych chetnych.

Jak dla mnie ta strona jest elitarnym klubem wśród polskich stron o giełdzie i uważam że jakies opłaty pozwola utrzymac ta elitarnośc i odciąć wandalizm

To jest gra. Zabawa na pieniądze.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 2 maja 2009 21:43:40
Ja myślę, że indywidualnie pod podatek z giełdy to podpada.
Każdy by musiał zapytać w swoim US, i zapewne jeden będzie mógł to odliczyć, a drugi nie.

Zrobi się wtedy mapę Polski z naniesionymi US które pozwalają odliczać te koszta i tymi które nie pozwalają. Jak ktoś nie będzie mógł ze względu na miejsce zamieszkania dostanie symboliczną zniżkę Angel
Edytowany: 2 maja 2009 21:45

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 3 maja 2009 21:04:17
WatchDog napisał(a):
Ludzie, wytrzymajcie jeszcze trochę bezpłatnie wave Angel

WatchDog, sam widzisz ilu chętnych na to aby oddać siano w Twoje ręce? blackeye

majama napisał(a):
Dostęp płatny do forum odetnie rzesze zdegenerowanych ludzików które maja w zwyczaju pisać wulgaryzmy i dyskutować na poziomie rynsztoka, widac to zjawisko w necie więc predze czy poźniej i tutaj dotrze. 200-300zł to sporo, przypuszczam że sam fakt opłat odsieje jakies 50% chetnych, a cena powyżej 100zł rocznie odpedzi 75% obecnych chetnych.

Jak dla mnie ta strona jest elitarnym klubem wśród polskich stron o giełdzie i uważam że jakies opłaty pozwola utrzymac ta elitarnośc i odciąć wandalizm

Majama, pozwolę się nie zgodzić Shame on you Myślę, że na wandalizm lepsza będzie moderacja. Prosta ikonka "Zgłoś post do moderacji / Oznacz jako spam" (coś w tym stylu) przy każdym poście pomogła by moderatorom. Sama idea płatnego forum to nie jest najlepszy pomysł. Jako narzędzie wymiany informacji powinno być za free thumbright

Natomiast co do samych opłat abonamentowych, to serwis jest tego warty.

Pozdrawiam
Klika się i sprzedaje ;-)

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 3 maja 2009 22:18:33
Forum moim zdaniem powinno byc bezplatne, poniewaz wszyscy dziela sie swoimi opiniami na nim bezplatnie.
Oczywsicie wartosc kazdej opinii jest rozna, ale raczej trudno to wycenic.

Edit.
Sila STW lezy wlasnie w tym ze jest bezplatne i ze pisza tu ludzie czesto na wysokim poziomie.
Podstawa sa ludzie i nalezy ich przyciagac a nie zniechecac. Ze spamerami trzeba bedzie sobie jakos radzic,
ale jeszcze nie ma takiego problemu. Czasem kogos poniosa emocje, ale generalnie jest dosyc merytorycznie.
Edytowany: 3 maja 2009 22:22

WatchDog
50
Wysłane: 3 maja 2009 22:28:52
Zamknięcie forum nie wchodzi w rachubę. Wszyscy na tym stracimy, że tak powiem. Co najwyżej silniejsza moderacja, ale kurczę, przecież jest naprawdę b-a-r-d-z-o spokojnie.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 3 maja 2009 22:44:19
Forum za darmo,płatne może być to co wymaga nakładów pracy Admina i redakcji.wave
"Fortuna favet fortibus"

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 4 maja 2009 09:48:15
szooler napisał(a):
Forum za darmo,płatne może być to co wymaga nakładów pracy Admina i redakcji.wave

O toto Tato thumbright ! Zgodzę się też z Majamą(?), że niski poziom wypowiedzi dotrze i tutaj dlatego przydałoby się narzędzie do zgłaszania śmiecio-postów.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 7 maja 2009 20:11:34
martinezo napisał(a):

Co do abonamentu, to mógłby być podzielony na przykład na 5, 10... spółek lub full dostęp. Ja za np. 10 spółek mógłbym płacić 200-300 zł rocznie.

Nie widzę sensu w abonamencie na ileś tam spółek. Przecież zanim zdecyduję czy mnie spółka interesuje czy też nie, muszę mieć o niej kompletne informacje Eh?
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 10 maja 2009 23:15:52
Dwa pomysły.

Pierwszy taki, żeby pełny dostęp był bezpłatny przez np miesiąc w każdym roku, by nowi użytkownicy mogli poznać jego funkcjonalność.

Drugi - żeby o widoczności postów na forum (dla wszystkich/dla zarejestrowanych) decydował autor danego posta. Nie każdą obserwacją chcemy się dzielić z 'całym światem'.

Generalnie, z tego co widzę, świetnie rozwijające się serwisy, po wprowadzeniu abonamentu przechodzą w fazę wegetacji; łatwo przedobrzyć sprawę z wysokością abonamentu/ ilością użytkowników. Opłata która wydaje się niewygórowana dla tych, którzy korzystali z serwisu bezpłatnie przez rok, może być zbyt wysoka dla tych którzy wchodzą w ciemno.
Ale lepsza opłata niż brrrrr reklamy.

tumpli
0
Wpisów: 113
Wysłane: 13 listopada 2009 17:16:00
No tak. Najpierw 6000 x 300 zł.
potem tracking advertisement na konta pocztowe.
potem sprzedajemy jak naszą klasę (przypominam, że Finowie kupili 70% co ma teraz wartość +/- 200 mln...)
myslę, że WD się zadowoli 1/10 hihihiLiar [tzw. żarcik na weekend]wave
Edytowany: 13 listopada 2009 17:18

WatchDog
50
Wysłane: 13 listopada 2009 17:59:25
Ale ja... nie chcę sprzedawać. Przeciwnie - chciałbym się kieeedyś tam utrzymywać z SW, razem z osobami, które równo ze mną orzą na ugorze. Na razie nam to nie grozi.
6 tys. abonamentów... to jakieś 10x tyle, ile zapewniłoby mi spokojny sen. Czy to dużo, czy mało? Taki Polsat ma kilka milionów ;)

StockWatch to w ogóle kłopot. Dla analityków i firm doradczych, bo za darmo albo za małe pieniądze podaje na tacy wynik, za który oni biorą kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy. Dla portali, taki mały serwisik znikąd udowadnia, że ich dane są często błędne i dziurawe. Dla spółek, bo na forum w kulturalny sposób wszyscy piszemy co myślimy i jak oceniamy "panów prezesów" napuszonych do granic możliwości i przyzwyczajonych do czołobitności. No i kłopot dla niektórych userów, którzy jednak wolą mieć cokolwiek za darmo niż coś konkretnego za pieniądze. Dlatego nie wróżę sobie sukcesu naszoklasowego. I bardzo dobrze. Nie nadążałbym kupować kolejnych serwerów. wave

lokii
0
Wpisów: 20
Wysłane: 14 stycznia 2010 19:46:29
W którymś z wątków poruszyliście temat dostępu na smsa (dla osób niepotrzebujących stałego dostępu do szczegółowych danych). Jest już taka możliwość (będzie), czy raczej odpada?

WatchDog
50
Wysłane: 14 stycznia 2010 20:14:22
Jest w ciut dalszych planach. Na razie poprawki i ważne funkcje.
SMSy nie są efektywne: operator i pośrednik pobierają bardzo dużą prowizję.

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 27 kwietnia 2010 12:26:25
Pojawila sie usluga sms thumbright miodzio hello1
1. Czy planujecie swiekszyc funkcjonalnosc ? np dostep do pliku csv ze skanera fundamentalnego przez sms ?
2. czy jest mozliwosc zobaczyc gdzies przykladowy plik csv z danymi coby zobaczyc za co sie placi itd ? Mysle ze dobrze byloby taki pokazac gdzies na stale. Z nieprawdziwymi/nieaktualnymi danymi oczywiscie ale tak zeby bylo wiadomo co i jak.
3. Super byloby dostac (platnie oczywiscie) plik csv ze wszystkimi danymi jakie widac w monitorze kazdej spolki tzn aktualne i historyczne z poprzednich lat wyniki, wskazniki, ratingi ale dla wszystkich spolek. (Byloby to oczywiscie masywny, pewnie kilkumegowy kloc danych)

Domyslam sie ze zainteresowanie surowymi danymi w takiej postaci wsrod szerokiej publiki jest pewnie, delikatnie mowiac, niewielkie ale ... bylbym zainteresowany.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,299 sek.

srzivjas
yppzzqil
qfhgvkbd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aptzsewu
fdsoeqwg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat