PARTNER SERWISU
nlfiuwtv
1 2 3

OPTOPOL [OPL_OFF]

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 18 listopada 2009 02:39:43 przy kursie: 13,95 zł
Witam Kasię i pozdrawiam Akcjonariuszy!

Przyglądnąłem się Spółce pod kątem zakupu, więc też podzielę się wrażeniami.
Optopol to, kolejna firma, która nie wynalazła jeszcze czegoś pt. "spis treści".

Przychody:
Firma zwiększyła sprzedaż w stosunku do analogicznych okresów 2008. Q3'09/Q3'08 +32%, YTD +11%. Plusy firma tłumaczy przejęciem spółki Optotek. Minusy utratą rynku eksportowego z powodu słabej jakości sprzętu. Czyli rośniemy przez akwizycje, ale zapominamy doglądać własnego podwórka. Myślę, że to nauczka, jaką musi przejść prawie każdy. Niestety lekcja wzięta w bardzo złym momencie, bo utrata rynku zagranicznego złożyła się z kryzysem gospodarczym i przeciwko spółce zaczęły działać inne czynniki makro (słabszy rynek krajowy, kursy itp.). Na marginesie - bardzo ładna analiza sprzedaży na stronie 16.

Wynik:
Niestety drastycznie spadła rentowność brutto sprzedaży, przy czym Q3'09 = 19,7%, a Q3'08 = 46,5%. Warto zauważyć, że YTD'09 to 27,3%, a więc ostatni kwartał był gorszy, niż wynik skumulowany. Pozostałe pozycje rachunku wyników są stabilne, więc w efekcie wynik kwartalny ląduje na (minus) -1,7, co stanowi gross straty za ten rok. Warto zwrócić jeszcze uwagę na wzrost skumulowanych kosztów ogólnego zarządu (11m vs. 9m). W obliczu drastycznego spadku marży taka utrata dyscypliny kosztowej jest trudna do wybaczenia, ale Firma ma jeszcze szansę odrobić to do końca roku.

Cash flow:
Operacyjny pozytywny. Firma odmraża zapasy i należności. Godne podziwu przy rosnącej sprzedaży. Inwestycyjny negatywny. Spowodowane przez wydatki na środki trwałe. Wydatki te ponaddwukrotnie przewyższają amortyzację, czyli rośniemy organicznie. Finansowy negatywny ze względu na niepełne zrolowanie kredytów. Schodzimy z zadłużenia.

I tutaj kończą się miłe tabelki sugerujące, że absolutnie wszystko jest ok, a firma płynie sobie po spokojnych wodach. Teraz negatywy.

Rachunek segmentowy:
Porównując 2009 do 2008 (3 kwartały) nie potrafię znaleźć tu żadnych sensownych zależności. Poza jedną - większa sprzedaż oznacza gorszy "Wynik finansowy na sprzedaży segmentu". Zrozumiałbym to gdyby dotyczyło to jednego segmentu i wspomnianych kłopotów z jakością, ale tak...? Plusem jest odejście od formatu z MSR 14 i zastosowanie się do MSSF 8. Czytając między wierszami można po tym sądzić, że w firmie działa kontroling.

Spółka otrzymała pozew od ex-dystrybutora w USA. Będą się sądzić o 1,3m USD i 0,7m EUR. Jak pomyślę o rocznym zysku netto, to sporo. Myślę, że odciągnie to po części uwagę zarządu od bieżącego prowadzenia firmy. A problemy z jakością już były.

Bilans:
Na pierwszy rzut oka piękny, ale trzeba się mocno wczytać w noty, żeby doczytać, że 9,6m PLN to środki o ograniczonej możliwości dysponowania, bo są zablokowane jako zabezpieczenie strategii opcyjnej. No i właśnie! Teraz...

Opcje:
Tutaj mam same pytania. Po pierwsze konia z rzędem temu, kto zrozumie tabelkę na stronie 29. Pierwsza linijka: sprzedaliśmy opcję put @ 3,4. Przy kursie 4,6578 opcja wygasła. OK. Druga linijka: kupiliśmy opcję call @ 3,4. Przy kursie 4,6578 opcja rozliczyła się na MINUS 1,3m PLN Think Trzecia linijka: kupiliśmy opcję call @ 3,4. Opcja jest aktywna. DOSTALIŚMY PREMIĘ 1,3m PLN! Hmmm... Chyba coś nie tak. confused3
Po drugie - dlaczego jedna z kolumn nazywa się "Dzień realizacji", a następna... "Dzień realizacji"? Po trzecie - nie lubię, jak się używa górnolotnych sformułowań typu "restrukturyzacja" do zwykłego zrolowania pozycji. Jak (chyba) rozumiem z tej tabelki, to firma przesunęła expiry date na lata 2009 i 2010. A strike price jest wciąż pomiędzy 3,4 i 3,5 zł za euro. Zdąży spaść? Kto się zna na AT może sobie na foreksie powróżyć. Zauważcie, że w bilansie wisi ok. 9 baniek z negatywnej wyceny instrumentów finansowych. Wisi w kapitale, co oznacza, że to efektywny cash flow hedge. Efektywny, czyli przyszłe przeływy są uprawdopodobnione. A stronę wcześniej mamy następujące teksty: "Sytuacja finansowa i płynnościowa Emitenta jest w tej chwili uzależniona przede wszystkim od powrotu Emitenta na wysokie planowane jeszcze w 2008r. poziomy sprzedaży tj. poziomy przekraczające 1 mln Euro miesięcznie co ma dodatkowe znaczenie w związku z zawartą w lipcu 2008r. strategią opcyjną", a wcześniej "Proces odbudowy rynku jest jednak bardzo powolny a pierwsze pozytywne efekty działań podejmowanych przez Emitenta można było zauważyć w miesiącu październiku 2009r.". Z drugiej strony Spółka tłumaczy spadek marży brutto na sprzedaży osłabiającym się złotym, czyli hedge nie działa, a powinniśmy mieć hedge naturalny (przynajmniej po części) i dobierać opcje tylko do pozycji netto. Więc jak to w końcu jest?

Generalnie firma z fajnym produktem. Gdzieś czytałem, że komercjalizująca polską technologię. Dodajmy, że absolutnie state-of-the-art! Na poziomie klasycznego zarządzania finansowego całkiem nieźle prowadzona. Zamiast skupić się na biznesie skusiła się na łatwy zarobek. Zbiegło się to z odpuszczeniem kontroli jakości. Do tego kryzys. I mamy kłopot. Główne zagrożenia dla wyniku, to rezerwa na pozew (ok. 7-8m PLN) i wycena opcji (ok. 9m PLN).

bartekm
0
Wpisów: 213
Wysłane: 18 listopada 2009 07:47:33 przy kursie: 13,95 zł
no to posypały się wora analizy - aż dwie :)
za co Kasi i Rafstiemu dziękuję.

pokrzepiające nie są, no cóż... ale myślę że jednak źle nie będzie. Firma czeka na certyfikat FDA bo badania zakończone - prezes wspominał że powinno to nastąpić w najbliższym czasie. To powinno dać chociażby małego kopniaka do wzrostu sprzedaży chociażby w USA.
Sprawę rzekomego przejęcia przez Canona pomijam. Zarząd nie odniósł się do tych informacji.

Akcje w portfelu są (może przewartościowane ale i przecenione względem szerszego rynku)

Trzeba dać szansę zarządowi na spełnienie obietnic.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 listopada 2009 08:28:22 przy kursie: 13,95 zł
rafsty napisał(a):
Witam Kasię i pozdrawiam Akcjonariuszy!

Trochę szkoda że mnie pominąłeś przy pozdrowieniach, bo nie jestem ani Kasią, ani akcjonariuszem, ale trudno przeżyję ;P
rafsty napisał(a):

Opcje:
Tutaj mam same pytania. Po pierwsze konia z rzędem temu, kto zrozumie tabelkę na stronie 29. Pierwsza linijka: sprzedaliśmy opcję put @ 3,4. Przy kursie 4,6578 opcja wygasła. OK. Druga linijka: kupiliśmy opcję call @ 3,4. Przy kursie 4,6578 opcja rozliczyła się na MINUS 1,3m PLN Think Trzecia linijka: kupiliśmy opcję call @ 3,4. Opcja jest aktywna. DOSTALIŚMY PREMIĘ 1,3m PLN! Hmmm... Chyba coś nie tak. confused3

Tabelkę widać robiła sekretarka i jej się pomyliło, albo co gorzej dla spółki dyrektor finansowy jest idotą. Oczywiście wszędzie powinno być zamist buy sell i odwrotnie. Wtedy wszystko sie zgadza. JEśli tak to mamy:
Pierwsza linijka - kupiliśmy put, ale wygasł więc w pupę jesteśmy premię, bo opcja wygasła OTM.
Druga linijka - Ponieważ chcieliśmy podreperować wynik finansowy w IIIq 2008 to wystawiliśmy opcję call na kwotę dwukrotnie większą niż kupiliśmy opcję put, troszkę chcieliśmy dociułać(dostać premii), bo inaczej żeśmy kalkulowali kontrakty no, ale że się nie znamy na derywatach to jesteśmy w plecy 1.258kPLN.
Trzecia Linijka - Wystawiliśy opcję put ponownie. Nie akceptujemy straty z linijki powyżej. W związku z tym iż opcja jest DITM dali nam dużo kaski, tzn tyle żeby starczyło na spłatę linijki2 choć powinni troszkę więcej... Nie wiemy ile, ale bardzo się cieszymy że będziemy muslieli za rok sprzedaż 1mln Eurasków po 3.41.
Linijka 4 tak samo jak 1
Linijka 5 tak samo jak 2
.
.
.
Linijka 8... No tu faktycznie się zabezpieczamy. Diostarczyliśmy walutę po 3.4

rafsty napisał(a):

Jak (chyba) rozumiem z tej tabelki, to firma przesunęła expiry date na lata 2009 i 2010. A strike price jest wciąż pomiędzy 3,4 i 3,5 zł za euro. Zdąży spaść? Kto się zna na AT może sobie na foreksie powróżyć.

To raczej zależy od gospodarki... Do tych poziomów nie ma szans, ale można zredukować nieco zobowiązanie. powiedzmy że kurs będzie w przedziale 3.8-4 To wydaje się realne.

rafsty napisał(a):

Zauważcie, że w bilansie wisi ok. 9 baniek z negatywnej wyceny instrumentów finansowych. Wisi w kapitale, co oznacza, że to efektywny cash flow hedge. Efektywny, czyli przyszłe przeływy są uprawdopodobnione.
A stronę wcześniej mamy następujące teksty: "Sytuacja finansowa i płynnościowa Emitenta jest w tej chwili uzależniona przede wszystkim od powrotu Emitenta na wysokie planowane jeszcze w 2008r. poziomy sprzedaży tj. poziomy przekraczające 1 mln Euro miesięcznie co ma dodatkowe znaczenie w związku z zawartą w lipcu 2008r. strategią opcyjną", a wcześniej "Proces odbudowy rynku jest jednak bardzo powolny a pierwsze pozytywne efekty działań podejmowanych przez Emitenta można było zauważyć w miesiącu październiku 2009r.". Z drugiej strony Spółka tłumaczy spadek marży brutto na sprzedaży osłabiającym się złotym, czyli hedge nie działa, a powinniśmy mieć hedge naturalny (przynajmniej po części) i dobierać opcje tylko do pozycji netto. Więc jak to w końcu jest?
.

No i tutaj Rafsty wydaje mi się iż pokłądasz zbyt dużą wiarę w to co robią. Ja dokładnie nie czytałem sprawozdania, ale nie wpadło mi w oko, żeby stosowali rachunkowość zabezpieczeń. NAwet jak stosują to obecnie nie można wystawionych calli uznać za zabezpieczenie! No bo niby jak ? Przecież nie ma putów i nadal są narażeni na ryuzyko kursowe! Dlatego nie ma mowy o efektywnym hedgu cash flowu. Powinni to odnieść na RZIS, bo nie spełnia to wymogów rachunkowośći zabezpieczeń. Dam głowę iż w rocznym audytor się czepnie.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 18 listopada 2009 08:46:54 przy kursie: 13,95 zł
To ja Cię witam Anty-Tereso w takim razie.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 listopada 2009 09:01:51 przy kursie: 13,82 zł
Kasia Stefanska napisał(a):
To ja Cię witam Anty-Tereso w takim razie.

wave

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 18 listopada 2009 09:05:26 przy kursie: 13,82 zł
anty_teresa napisał(a):

No i tutaj Rafsty wydaje mi się iż pokłądasz zbyt dużą wiarę w to co robią. Ja dokładnie nie czytałem sprawozdania, ale nie wpadło mi w oko, żeby stosowali rachunkowość zabezpieczeń. NAwet jak stosują to obecnie nie można wystawionych calli uznać za zabezpieczenie! No bo niby jak ? Przecież nie ma putów i nadal są narażeni na ryuzyko kursowe! Dlatego nie ma mowy o efektywnym hedgu cash flowu. Powinni to odnieść na RZIS, bo nie spełnia to wymogów rachunkowośći zabezpieczeń. Dam głowę iż w rocznym audytor się czepnie.

Nie mamy wystarczających informacji, żeby stwierdzić, czy wymagania dla rachunkowości zabezpieczeń są spełnione. Sam fakt, że dalej są na ryzyko narażeni oraz subiektywnej ocenie nieefektywności tego rozwiązania tego nie przesądza.
O tym decydują zapisy MSR 39.

pozdro!

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 listopada 2009 09:34:41 przy kursie: 13,82 zł
anty_teresa napisał(a):

Nie mamy wystarczających informacji, żeby stwierdzić, czy wymagania dla rachunkowości zabezpieczeń są spełnione. Sam fakt, że dalej są na ryzyko narażeni oraz subiektywnej ocenie nieefektywności tego rozwiązania tego nie przesądza.
O tym decydują zapisy MSR 39.
pozdro!

Kasiu,
Rachunkowość zabezpieczeń oznacza użycie dowolnej liczby instrumentów zabezpieczających, w ten sposób, aby zmiana ich wartości przynajmniej częściowo zrekompensowała zmianę wartości godziwej pozycji zabezpieczanej, bądź też przyszłych przepływów środków pieniężnych z tej zmiany wynikających.
Wśród użytych przez optopol derywatów takowych nie ma. Malejący kurs euro negatywnie wpływa na przepływy oraz negatywnie na wycenę wystawionej opcji, dlatego podstawowe kryterium uznania za zabezpieczenie nie jest spełnione.

Edit:
Co prawda ja nie jestem księgowym, ale jak dobrze rozumiem MSR39 powinni wyniki z deryetów odnieść na RZis
Edytowany: 18 listopada 2009 09:42

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 18 listopada 2009 09:42:43 przy kursie: 13,82 zł
Okej, ale nie zgadzam się. MSR wyraźnie stwierdza, że wspomniana przez Ciebie "zmiana ich wartości przynajmniej częściowo zrekompensowała zmianę wartości godziwej pozycji zabezpieczanej, bądź też przyszłych przepływów środków pieniężnych z tej zmiany wynikających" musi być ujęta w założeniach stosowania takiej rachunkowości.

W założeniu takie zabezpieczenia mają być efektywne. MSR nie stwierdza, że mają być efektywne w rzeczywistości. One powinny takie być (na poziomie 80-120%) i powinny temu służyć. Jeśli jednak okaże się, że są nieefektywnym zabezpieczeniem, to nie znaczy, że rachunkowości zabezpieczeń nie ma.

Tutaj MSR jest bardzo dokładny i nie przewiduje odstępstw od reguły. Ergo nasza wiedza o nieefektywności zabezpieczeń nie oznacza, że warunki prowadzenia rachunkowości zabezpieczeń nie są spełnione.

Całość MSR 39 można przejrzeć na http://www.iasb.org

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 listopada 2009 09:54:31 przy kursie: 13,82 zł

W założeniu takie zabezpieczenia mają być efektywne. MSR nie stwierdza, że mają być efektywne w rzeczywistości. One powinny takie być (na poziomie 80-120%) i powinny temu służyć. Jeśli jednak okaże się, że są nieefektywnym zabezpieczeniem, to nie znaczy, że rachunkowości zabezpieczeń nie ma.
Tutaj MSR jest bardzo dokładny i nie przewiduje odstępstw od reguły. Ergo nasza wiedza o nieefektywności zabezpieczeń nie oznacza, że warunki prowadzenia rachunkowości zabezpieczeń nie są spełnione.

No właśnie z założenia sprzedane opcje nie mogą być efektywne. Kupione tak, sprzedane nie... Sprzedana opcja nie zabezpiecza niczego i jak czytam interpretacje:
Cytat:
Nie mogą stanowić instrumentów zabezpieczających wystawione przez jednostkę opcje, z wyjątkiem tych, które wystawiono w celu zamknięcia pozycji nabytych opcji, w tym wbudowanych w inny instrument finansowy.

ksiegowosc.infor.pl/rachunkowo...

Zwracam uwagę iż do tego kwartału można było uznać na siłę zespółk derywatów za rachunkowość zabezpieczeń, ale ze względu na wygaśnięcie opcji put już nie można...
Edytowany: 18 listopada 2009 09:57

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 18 listopada 2009 10:00:48 przy kursie: 13,82 zł
No to teraz rozumiem o co Ci chodzi. Po prostu wskazane przez Ciebie opcje (zgodnie z interpretacją) nie mogą być uznane za instrumenty zabezpieczające tylko zwykłe instrumenty finansowe?

Ale to dalej nie świadczy o rachunkowości zabezpieczeń Angel .

Dobra, to jest dyskusja akademicka. Bo to jak zostaną zakwalifikowane i tak nie ma większego znaczenia. Ważny jest wynik na nich.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 20 listopada 2009 01:42:11 przy kursie: 13,80 zł
No to wsadziłem kij w mrowisko. Temat opcji ciągle gorący :)

anty_teresa napisał(a):
Trochę szkoda że mnie pominąłeś przy pozdrowieniach, bo nie jestem ani Kasią, ani akcjonariuszem, ale trudno przeżyję ;P

Anty_tereso! Ciebie oczywiście również pozdrawiam. Zwłąszcza, że cenię ludzi, którzy posiadają wiedzę, a Ty ją bez wątpienia masz. Dziękuję przy okazji za rozproszenie mroków wokół "tabelki opcyjnej" Optopolu. Mnie się olej w głowie zagotował i poległem. A teraz wszystko jest czytelne. Od razu zrodziło mi się kilka daleko idących i odrobinę kontrowersyjnych (zwłaszcza dla posiadaczy akcji tej spółki) wniosków, ale ze wzgledu na późną porę, podzielę się nimi za jakiś czas.

czajnik
PREMIUM
0
Wpisów: 134
Wysłane: 1 grudnia 2009 19:59:28 przy kursie: 13,49 zł
INFO TU

I tak powolutku do przodu, byle spółka została na giełdzie a nie zniknęła z niej jak to ma być z HTL.
Edytowany: 3 grudnia 2009 08:46

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 3 grudnia 2009 01:42:24 przy kursie: 13,20 zł
Oby! Myślę, że dopóki nie wylezą z bagna, w które sami wleźli, raczej nikt się na nich nie skusi. Nie chodzi mi o opcje, bo to ewentualny kupiec by przełknął. Chodzi mi raczej o udowodnienie światu, że potrafią wychodzić z kryzysów zarządzania i naprawiać błędy w jakimś rozsądnym czasie. Jeśli to udowodnią (tak, jak kiedyś HTL), to też zacznę się martwić, że ktoś ich zdejmie z giełdy. A szkoda by było akiej spółki.
A propos tych przemyśleń, o których pisałem powyżej, to zostawię je jednak dla siebie. Zobaczę raport roczny, to się wypowiem. Nie będę się wyrywał przed orkiestrę.

bartekm
0
Wysłane: 11 grudnia 2009 14:41:08 przy kursie: 14,00 zł
czyżby trend na OPL miałby się odwrócić?
niedawne info o certyfikacie w Kanadzie, złożone dokumenty o cert FDA w USA, ostatnie wymiany akcji...

coś się w końcu ruszyło
czekam na dalszy rozwój wydarzeń w Zawierciu :)

bartekm
0
Wysłane: 15 grudnia 2009 11:56:32 przy kursie: 15,20 zł
jakże pięknie od piątku wygląda moje flagowa spółka hello1

piękne wybicie

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 15 grudnia 2009 12:05:25 przy kursie: 15,20 zł
tylko zobacz na jakich marnych obrotach to szaleństwo się odbywa... czujność zalecana
EEX

bartekm
0
Wysłane: 15 grudnia 2009 12:12:23 przy kursie: 15,20 zł
owner napisał(a):
tylko zobacz na jakich marnych obrotach to szaleństwo się odbywa... czujność zalecana

fakt obroty nie są może powalające, ale cały czas trzymam rękę na pulsie.
raz że mam niską średnią zakupu a dwa to mam plan potrzymać OPL nieco dłużej
no... o ile nie zwali się poniżej wrześniowego dołka.

bartekm
0
Wysłane: 22 grudnia 2009 09:54:53 przy kursie: 19,80 zł
GPW: zawieszenie notowań spółki OPTOPOL TECHNOLOGY SA

22.12. Warszawa (PAP) - GPW: zawieszenie notowań spółki OPTOPOL TECHNOLOGY SA

W związku z ogłoszeniem wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji spółki OPTOPOL TECHNOLOGY SA (OPL) notowania tej spółki decyzją Przewodniczącego Sesji zostały zawieszone. Notowania zostaną wznowione po przekazaniu tej informacji do wiadomości publicznej.

kom amp/

ciekawe jaką cenę zaproponują??

bartekm
0
Wysłane: 22 grudnia 2009 10:04:30 przy kursie: 19,80 zł
Canon wezwał do sprzedaży 100 proc. akcji Optopolu po 20 zł za sztukę

22.12. Warszawa (PAP) - Canon Inc. wezwał do sprzedaży do 14.204.300 akcji, czyli 100
proc. kapitału Optopolu po 20 zł za sztukę, z wyjątkiem akcji sprzedawanych przez rodzinę
Bogdanich, które będą kupowane po 19 zł za sztukę - podał pośredniczący w wezwaniu Dom
Maklerski BZ WBK.

Rodzina Bogdanich zgodziła się sprzedać w wezwaniu: 3.326.340 akcji będących własnością
Adama Bogdani, 2.020.200 akcji będących własnością Marcina Bogdani oraz 2.314.900 akcji
będących własnością Joanny Bogdani-Wuczyńskiej, łącznie uprawniających do 53,94 proc.
głosów na walnym zgromadzeniu spółki.

Zapisy na sprzedaż akcji rozpoczną się 13 stycznia, a zakończą 11 lutego.

Canon, który obecnie nie posiada żadnych akcji Optopolu, zamierza wycofać spółkę z
warszawskiej giełdy.(PAP)

fantastycznie!!!
warto było czekać
szkoda tylko że podzieli los HTL`a

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 grudnia 2009 10:06:10 przy kursie: 19,80 zł
bartekm napisał(a):
GPW: zawieszenie notowań spółki OPTOPOL TECHNOLOGY SA

22.12. Warszawa (PAP) - GPW: zawieszenie notowań spółki OPTOPOL TECHNOLOGY SA

W związku z ogłoszeniem wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji spółki OPTOPOL TECHNOLOGY SA (OPL) notowania tej spółki decyzją Przewodniczącego Sesji zostały zawieszone. Notowania zostaną wznowione po przekazaniu tej informacji do wiadomości publicznej.

kom amp/

ciekawe jaką cenę zaproponują??

Już zaproponowali... :) 20 zetongów nowych polskich... Stranszna szkoda tej spółki... HTL, Dębica, a teraz Optopol... :(

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,583 sek.

pimoyvrs
nlgtgnib
zscpybjr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aitprvaj
fovpopxh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat