PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 896
Wysłane:
20 września 2023 19:10:21
Mój przyjaciel urodzony na opolszczyźnie j będący tzw mniejszością niemiecką zdecydowanie uważa się być Polakiem i nim po prostu jest i był. Mój zaś znajomy, profesor szacownej uczelnii, socjolog, pisał pracę na temat tożsamości ludności przesiedlonej ze wschodu. Z jego badań wynika, że Ci co przed wojną na Opolszczyźnie w referendum głosowali za Polską to po wojnie wskutek ogromnych różnic kulturowych z Polakami przesiedlonymi ze wschodu z tej polskości się wypisali. To samo pisze też Zbigniew Rokita w świetnej książce "Kajś".
|
|
PREMIUM
929 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 280
Wysłane:
20 września 2023 19:59:40
Dla mnie to wpis od czapy. Zupełnie mnie to nie interesuje.
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
20 września 2023 20:17:39
FED utrzymał stopy... jedynie "elitarne" EBC podwyższa stopy w dobie recesji i spadającej inflacji
|
|
|
|
Wysłane:
20 września 2023 20:25:00
szarlej81 napisał(a):
A tak szerzej Polacy jednak jakiś niepotrzebny kompleks wobec Niemców wciąż mają. Stąd bardzo często podniecają się czymś co u nas jest lepsze lub zwracają szczególną uwagę na to co u nich jest gorsze. Ogólnie Polska na przykład jest bezpieczniejszym krajem, zwłaszcza jeżeli chodzi o lżejsze przestępstwa takie jak kradzieże czy rozboje. Media jednak uwielbiają nagłaśniać sprawy jak w Niemczech ktoś coś odwalił, a jak już to była jakaś mniejszość to mamy medialny samograj. Niektórzy snują nawet wizję, że w Niemczech kobieta nie może wyjść na ulice a bez ryzyka gwałtu a facet jak tylko wyjdzie zostanie okradziony lub rozwalą mu samochód. Tymczasem w Niemczech wciąż jest bezpiecznie, przynajmniej na zdecydowanej większości terytorium. Są tam niewielkie obszary podwyższonego ryzyka które nabijają statystyki przestępczości, ale przecież nawet w moim mieście mogę wskazać miejsca w których niezbyt rozsądnie jest zapuszczać się samemu późnym wieczorem.
Kolejne kreowanie jakiejs równoległej rzeczywistości. Co musi się stac abyś zwyczajnie przyjął realia jakie są ???? Zwyczajnie tak poprostu ??? W miastach w Niemczech nie jest bezpiecznie - i to wie kazdy kto tam przebywa. JEżeli ktoś mówi o integracji to tez kreuje nierzeczywisty obraz. standardem jest że sa knajpy gdzie są sami biali w innej sami czarni i to samo dotyczy bezowych. Standardem sa kolorowe centra miast i białe przedmiescia gdzie jest normalnie tzn tak samo jak w Polsce. Powiedz mi dlaczego AFD zyskuje poparcie ??? W landach wschodnich to jest ponad 30% - jaka jest przyczyna ??
|
|
Wysłane:
20 września 2023 20:31:12
szarlej81 napisał(a):yanek z hor napisał(a):Tu masz nowsze dane; forsal.pl/gospodarka/pkb/artyk...[quote] Ogółem wzrost PKB zanotowało 13 państw. Niestety wśród nich nie znalazła się Polska, notując najwyższy kwartalny spadek PKB w całej Wspólnocie. W drugim kwartale (w porównaniu z pierwszym) Polska gospodarka skurczyła się o 3,7 proc. Nieco lepiej (choć też na minusie) Polska wypadła w porównaniu rocznym. W drugim kwartale 2023 r. PKB Polski było o 1,3 proc. mniejsze niż przed rokiem i był to czwarty najsłabszy wynik w całej UE.W relacji rocznej słabszy wynik od Polski miały tylko Węgry (-2,3 proc.), Szwecja (-2,4 proc.) i Estonia (-3,0 proc.). [quote]  wzrostowi PKB Polski od IV kwartału 2019 do 2023 przeciwstawiasz odczyt kwartał do kwartału ??? Rozumiesz absurd Twojego wpisu ??? Dla porównania w I kw 2023 Polska rosła najszybciej w UE businessinsider.com.pl/gospoda...
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 422
Wysłane:
20 września 2023 20:55:36
Specjalnie dla Ciebie pogrubiłem to co istotne a Ty i tak nie zauważyłeś. Dodatkowo sam nie rozumiesz co wklejasz bo z załączonego przez Ciebie artykułu: obserwatorgospodarczy.pl/2023/... nie wynika wcale "najwyzszy wzrost gospodarczy Polski po pandemii w całej UE." a jedynie najwyższy wzrost spośród państw przedstawionych na wykresie. Brakuje tam chociażby Irlandii i Chorwacji, które przynajmniej w latach 2020-2022 miały wyższy wzrost niż Polska.
Edytowany: 20 września 2023 21:07
|
|
Wysłane:
20 września 2023 20:59:50
szarlej81 napisał(a):Specjalnie dla Ciebie pogrubiłem to co istotne a Ty i tak nie zauważyłeś. binky binky binky binky binky binky wzrostowi PKB Polski od IV kwartału 2019 do 2023 przeciwstawiasz odczyt kwartał do kwartału ??? Rozumiesz absurd Twojego wpisu ??? Dla porównania w I kw 2023 Polska rosła najszybciej w UE businessinsider.com.pl/gospoda...
|
|
Wysłane:
20 września 2023 21:15:27
Pytanie pomocnicze. Skoro wiemy, że w okresie Q419-Q123 Polski wzrosło o 11% a jednocześnie pomiędzy II kwartałem 2022 a II kwartałem 2023 spadło w ujęciu rocznym o 1,3% to czy wzrost PKB Polski liczony od Q419 na koniec Q223 będzie wyższy niż 11% czy też niższy niż 11% ? :)
Edytowany: 20 września 2023 21:17
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
20 września 2023 23:15:13
Pojawiają się głosy, że Ukraina robi pivot z Polski na Niemcy. Co o tym sądzicie? Wszak my nie mamy już za wiele do zaoferowania?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 września 2023 00:12:29
Moim zdaniem decyzja KE w sprawie embarga na zboże była nakierowana w pewnym stopniu na spowodowanie konfliktu polsko ukraińskiego. Trzeba się zastanowić kto jest beneficjentem tej sytuacji i będzie wiadomo, kto za tym stoi.
Myślę, że rozmowy polsko ukraińskie już się toczą. Tyle że nie przy świetle fleszy. Niedługo będzie wiadomo co z tego wyjdzie.
Na Ukrainie są olbrzymie firmy uprawiające zboża itd. Nasi rolnicy stoją na przegranej pozycji rynkowej. Stąd taka a nie inną decyzja. Suma summarum poparcie dla PiS u na wsi zapewne mocno wzrośnie przed wyborami.
Edytowany: 21 września 2023 00:32
|
|
|
|
PREMIUM
35 Dołączył: 2023-04-09 Wpisów: 283
Wysłane:
21 września 2023 07:33:26
1ketjoW napisał(a):Moim zdaniem decyzja KE w sprawie embarga na zboże była nakierowana w pewnym stopniu na spowodowanie konfliktu polsko ukraińskiego. Trzeba się zastanowić kto jest beneficjentem tej sytuacji i będzie wiadomo, kto za tym stoi.
Ja bym się nie doszukiwał spisku. Interes mają w tym rolnicy we wszystkich krajach, gdzie embarga nie było.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 września 2023 08:10:08
Nie chodzi o spisek. Chodzi o korzystanie z okoliczności jakie daje sytuacja. Było oczywiste że to działanie KE pogorszy relacje między krajami którym zależy na ochronie swojego rolnictwa i Ukrainą. Ukraina sprzedawała swoje zborze przed wojna do innych krajów niż Polska. Dziwne, że te kierunki nie są kontynuowane. Porty w Polsce wykonują przeładunki zboża z Ukrainy. Tylko mają mniejszą przepustowość niż porty czarnomorskie i to jest kłopot logistyczny.
|
|
PREMIUM
1 365 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 września 2023 08:33:57
Szkoda, że takiego rabanu medialnego nie było, gdy firma z Ukrainy uprawiająca m.in zboże, dymała swoich akcjonariuszy
|
|
Wysłane:
21 września 2023 09:00:45
Z teorii spiskowych to w ukraińskim internecie częste są głosy, że za sprawą stoją głównie ukraińscy oligarchowie. Być może też chodzi o walki jakiś frakcji wśród ukraińskich polityków - ot część z nich być może postanowiła pokazać swój patriotyzm przez bezsensowne machanie szabelką i rozpętywanie idiotycznego sporu. Skądś to chyba znamy? Co do decyzji Uniii - być może jest tam jakieś drugie dno a być może jak to ostatnio bywa kolejny raz brakło nam skuteczności w negocjacjach.
Tak czy siak postępowanie Ukrainy z punktu widzenia ich interesów jest nierzozumiałe, można by powiedzieć, że wręcz głupie.
Natomiast istnieje drugia strona tego medalu. Całkowicie rozumiem punkt widzenia polskich rolników, ale rolnictwo wytwarza zaledwie 2,5% naszego PKB. A raban wokół tej sprawy jest taki jakby generowało 50% PKB. Dodatkowo rozbrajające jest emocjonalno-personalne podchodzenie do sprawy. Politycy bredzą coś o jakimś długu wdzięczności zapominając, że w polityce czegoś takiego nie ma. A dla części społeczeństwa Ukraina awansowała do rangi wroga niemalże na poziomie Rosji.
Tymczasem nasz główny strategiczny interes wobec Ukrainy jakim jest pokonanie przez nią Rosji ani trochę się przecież nie zmienił. I abspolutnie nie chodzi o to aby w kwestii zboża odpuścić, a raczej o to aby to zamieszanie nie przysłoniło politykom tego głównego interesu Polski. Zwłaszcza, że mamy kampanię wyborczą - a ta rozsądkowi nie sprzyja.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 września 2023 09:09:28
szarlej81 napisał(a):...w ukraińskim internecie częste są głosy, że za sprawą stoją głównie ukraińscy oligarchowie. Mógłbyś podlinkować?
|
|
Wysłane:
21 września 2023 09:23:37
Nie za bardzo. To byla luźna relacja jednego z komentatorów wrzucającego czasem tłumaczenia z ruskiego i ukraińskiego netu na pewnym z portali. Więc możesz wziąć poprawkę na niepewne źródło. Natomiast co do samej możliwości, że tak jest to nie wydaje się ona nieprawdopodobna.
Edytowany: 21 września 2023 09:28
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 września 2023 09:56:03
Cytat:Całkowicie rozumiem punkt widzenia polskich rolników, ale rolnictwo wytwarza zaledwie 2,5% naszego PKB. A raban wokół tej sprawy jest taki jakby generowało 50% PKB. Dodatkowo rozbrajające jest emocjonalno-personalne podchodzenie do sprawy. Politycy bredzą coś o jakimś długu wdzięczności zapominając, że w polityce czegoś takiego nie ma. A dla części społeczeństwa Ukraina awansowała do rangi wroga niemalże na poziomie Rosji. Liczy się ilość szabel, a nie procent PKB.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 września 2023 10:45:08
szarlej81 napisał(a):Nie za bardzo. To byla luźna relacja jednego z komentatorów wrzucającego czasem tłumaczenia z ruskiego i ukraińskiego netu na pewnym z portali. Więc możesz wziąć poprawkę na niepewne źródło. Natomiast co do samej możliwości, że tak jest to nie wydaje się ona nieprawdopodobna. Obawiam się, że komentator nie bardzo wie o czym mówi, stąd moje zdziwienie i prośba o źródło. W sektorze rolniczym jedynie 2-3 osoby można niejako na siłę podciągnąć pod definicję oligarchów. Na dodatek, aktualnie te osoby nie mają praktycznie żadnej mocy sprawczej. Nawet ludzie z branży w UA określają postawę ukraińskich władz w następujący sposób: dajcie wody się napić, bo taki jestem głodny, że nie mam gdzie przenocować.
|
|
Wysłane:
21 września 2023 11:57:42
To był przegląd komentarzy pod ukraińskimi portalami informacyjnymi. Taki "głos ludu". Popularne wśród zwykłych ludzi opinie nie muszą być wcale prawdziwe. Tak jak u nas wszystko to wina PIS/Tuska to tam być może takim kozłem ofiarnym odpowiadającym mogą być oligarchowie.
Nie znam dokładnie sytuacji własnościowej w ukraińskim rolnictwie, myślałem, że wpływ oligarchów jest tam większy - stąd napisałem, że nie jest to jakaś bardzo nieprawdopodobna opcja.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 896
Wysłane:
21 września 2023 16:04:18
Z notatnika inwestora w nieruchomości. Cena metra mieszkania na rynku wtórnym w Krakowie w podobnej lokalizacji i do remontu jak dla mnie, od 2016 lekko ponad 100% w górę, ostatnie 3 lata 55%. Miks rosnącej imflacji w połączeniu zwieloletnia polityką drenowania oszczędności. Cena dalej rośnie bo ciężko takie mieszkanie w takiej cenie znaleźć więc być może to jest więcej. Dynamika budzi respekt. Dodatkowo ceny prowadzenia remontu takiego mieszkania wzrosły przynajmniej o podobne wartości a dostępność ekip remontujących a rynku spadła.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.