pnjtqcmg
Advertisement
PARTNER SERWISU
ptgljjhz
135 136 137 138 139

Kiedy szczyt Hossy:)

1ketjoW
PREMIUM
934
Wpisów: 5 290
Wysłane: 16 grudnia 2022 22:51:16
szarlej81 napisał(a):
Zarobki na tle innych państw EU też nie są u nas zbyt wysokie :)

Natomiast jak Orlen ma tak działać, że całe społeczeństwo płaci ukryty w paliwie haracz bo komuś się uwidziało, że przejęcie rafinerii w Niemczech może być dobrym pomysłem - to to raczej nie powinno tak działać. Bo pod pretekstem budowy bezpieczeństwa energetycznego powstanie maszynka do wyciskania zwykłych ludzi z kasy.

Rząd również nabrałby wiarygodności, gdyby po prostu ten podatek podwyższył a nie działał tak, że jedną ręką podatki łaskawie obniża a drugą wyciąga kasę z kieszeni kierowców poprzez zawyżone marże. Raz bezpośrednio przez cenę paliwa brutto, dwa - pośrednio przez wpływ absurdalnie wysokich kosztów paliwa netto na inflację.

Zresztą nie wiem czy dobrze liczę, ale wydaje mi się, że gdyby od jutra powrócono zarówno do marży ze stycznia jak i do VATu ze stycznia to cena paliwa na stacjach i tak byłaby niższa niż obecnie.

Napisałem może. Rozpatruje różne scenariusze. Temat jest ciekawy. My z tej rafinerii i tak importujemy paliwo. Taki deal ma sens.

Natomiast może też chodzić o wyższe wpływy podatkowe. To że PiS się ugiął i dogaduje w sprawie KPO na to wskazuje. To rodzi pewne implikacje.

Inflacja będzie prawdopodobnie spadać bo koniunktura siada.
Edytowany: 16 grudnia 2022 23:00

szarlej81
179
Wpisów: 1 425
Wysłane: 16 grudnia 2022 23:31:22
yanek z hor napisał(a):

Może zaczniemy od 2008 za Tuska
średnie wynagrodenie netto 2100, litr PB i ON 4,7
Polak mógł kupić 446 litrów paliwa - to wtedy było tak cudownie ???

Jak już chcesz liczyć to licz za 2015 gdy Tusk kończył a nie w 2008 gdy zaczynał:

Średnia cena chleba 2015 - 2,2 zł
Średnie wynagrodzenie 2783 złote netto - 1265 bochenków

Średnia cena chleba 2022 - 4,05 zł
Średnie wynagrodzenie netto 4 657 - 1149 bochenków

Czyli za Tuska przeciętny Polak mógł kupić więcej chleba niż obecnie. :)

Zależność ta jest podobna dla wielu podstawowych produktów, żywność drożeje bardziej niż inflacja. Gdzieś widziałem obliczenia, że taki podstawowy koszyk zakupów pierwszej potrzeby w ciągu roku zdrożał o 26%.

Po co to powyższe wkleiłem? Proste:

Zasadniczo gdzieś od połowy lat 90 aż do 2021 roku z roku na rok Polak mógł pozwolić sobie na więcej. Za Buzka przeciętny Polak się bogacił, za Millera się bogacił, za Tuska się bogacił, za Kopacz się bogacił, za Szydło się bogacił i za Morawieckiego też się bogacił.

Gdyby ten trend został zachowany to za kolejne 8 lat można by ponownie obliczać jak to mało paliwa można było kupić za "późnego" Morawieckiego. Problem w tym, że od kilku miesięcy wzrost wynagrodzeń nie nadąża za wzrostem cen - społeczeństwo zamiast się bogacić biednieje (po raz pierwszy gdzieś od 1994-1995 roku) - co widać na przykładzie z chlebem
Najważniejsze jest to, aby ta zmiana okazała się jedynie korektą w trendzie wzrostowym a nie przełamaniem tego trendu. A wysokie ceny paliw NETTO (pal sześć już przeciętnego Kowalskiego i to ile musi zapłacić na stacji) niestety tego nie ułatwiają. Jaśniej wytłumaczyć gdzie leży problem z cenami paliw chyba się już nie da.

Edytowany: 16 grudnia 2022 23:35

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 897
Wysłane: 17 grudnia 2022 11:52:38
1ketjoW napisał(a):

Płaciłeś mało np za paliwo nie było pochwał. Płacisz więcej narzekasz, bo dochody w Twojej firmie spadły. Rozumiem to. Jak idzie dobrze to siedzimy cicho.

Nie mam dobrych wieści. Zakładam że 2023 r. będzie również trudny gospodarczo.

To truizm, ale cykle koniunkturalne to norma. Tylko zmiana jest czymś pewnym.

Jako wróżka wypadasz bardzo blado. Nigdzie nie pisałem nic na temat wpływu cen paliw czy działań na moje dochody . Powiem Ci, że nie ma to żadnego wpływu na to gdyż w pełni przekładam to na wzrost cen co też jeszcze w większym stopniu musi czynić moja konkurencja. To właśnie mechanizm napędzający inflacje. Nigdy nie było tak łatwo wyprzedzać konkurencję jak w tym dziwnym roku. Większość ludzi ma problem z przewidywaniem przyszłości i adekwatna działania podejmuje zbyt późno. Ja nie tylko tu pisałem o tym, że będzie bardzo wysoka inflacja gdy Glapa wieszczył, że nie będzie żadnej ale też podjąłem odpowiednie działania wtedy tak by na to przygotować moją firmę a także zabezpieczyć swoje oszczędności. Dlatego ten rok był znakomity ale wiem o tym, że to zawdzięczam wyłącznie sobie a nie rządowi, PIS, NBP czy dla odmiany Unii Europejskiej.
Od 1.01 te koszty mi spadną o jakieś 10-15% - jak i każdej firmie w Polsce, spadną też zapewne koszty transportu - zapewne o kilka punktów. To potwierdził Obajtek mówiąc, że zmiana stawki VAT nie wpłynie na ceny paliw. Przyszły rok będzie trudny ale daje szansę jeszcze bardziej wyczyścić rynek ze słabych podmiotów w czym także należy widzieć możliwości a nie tylko zagrożenia.
Edytowany: 17 grudnia 2022 12:04

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 17 grudnia 2022 17:09:36
Odpuśćcie sobie może personalne wywody czy to paliwo jest drogie, czy tanie dla przeciętnego Kowalskiego. To jest portal giełdowo-biznesowy, a nie użalanie się nad sobą bądź losem innych.

Wy płacicie w złotówkach, ja płacę w euro i nie będę marudzić, jaki to biedny byłem, gdy musiałem ponad 2,30 € za litr płacić, a i do tego osobno 43 € miesięcznie podatku drogowego, więc cieszcie się, że u Was są niskie podatki i akcyzy związane z branżą paliwową.

Co do meritum sprawy,

trochę w nieciekawej sytuacji ustawił nas FED oraz ECB w mijającym tygodniu przyjmując dosyć jastrzębią postawę, nowa projekcja FED-u mówiąca o benchmarkowej stopie procentowej w wysokości 5,1% [wzrost o 0,5 pp w porównaniu z projekcją wrześniową] oraz ultra-jastrzębie przemówienie p. Christine Lagarde.

Teraz pora na kalkulacje, jak bardzo wysokie stopy wpłyną na dochody firm i pewnie szukać takich firm bądź co lepiej branż, które mają albo niewielki dług netto, albo są na plusie, bo im łatwiej będzie znieść podwyżki stóp procentowych.

Pewnie w pierwszej połowie 2023 roku będzie można znów jakieś akcje tanio kupić, chyba że już wszystko jest wkalkulowane w ceny, a raczej nie sądzę.

Zobaczymy, czy inflacja będzie dalej zwalniać na początku 2023 roku, jeżeli tak, to na pewno jakieś gołębie komunikaty z banków centralnych zaczną się pojawiać [pomijam NBP, bo tam ostatnio niezłe stand-up'y nam prezes funduje].

Pewnie po 5.02 zdrożeje trochę ropa, bo wejdzie w Europie w życie embargo na diesla z Rosji.

Jeżeli ktoś z Was przeglądał Chevron, to firma planuje płacić dywidendy na z góry ustalonym poziomie nawet przy średniej cenie brent 50 USD za baryłkę, a aż tak drastycznego spadku jakoś nie zakładam w najbliższym czasie. Teraz to każda firma doi ile się da, by wyniki za 2022 były jak najlepsze. W 2023 ciężko będzie takie wykręcić, bo raczej nikłe szanse, by ropa w takiej średniej cenie by się utrzymywała jak w 2022 - średnia cena Brent to 99,52 USD.

Też dobrze przeanalizować by było zachowanie branż podczas spadków w 2018 i 2020 roku i próbować jakieś wnioski wyprowadzić, choć przy drogim pieniądzu będzie to ciężko - częściowo pewnie buy-back'ami odpływ gotówki będzie można w niewielkim stopniu zniwelować.

Także pożyjemy, zobaczymy.
Edytowany: 17 grudnia 2022 17:11

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 17 grudnia 2022 18:29:12
szarlej81 napisał(a):
[

Jak już chcesz liczyć to licz za 2015 gdy Tusk kończył a nie w 2008 gdy zaczynał:

Średnia cena chleba 2015 - 2,2 zł
Średnie wynagrodzenie 2783 złote netto - 1265 bochenków

Średnia cena chleba 2022 - 4,05 zł
Średnie wynagrodzenie netto 4 657 - 1149 bochenków

Czyli za Tuska przeciętny Polak mógł kupić więcej chleba niż obecnie. :)

Zależność ta jest podobna dla wielu podstawowych produktów, żywność drożeje bardziej niż inflacja. Gdzieś widziałem obliczenia, że taki podstawowy koszyk zakupów pierwszej potrzeby w ciągu roku zdrożał o 26%.

Po co to powyższe wkleiłem? Proste:

Zasadniczo gdzieś od połowy lat 90 aż do 2021 roku z roku na rok Polak mógł pozwolić sobie na więcej. Za Buzka przeciętny Polak się bogacił, za Millera się bogacił, za Tuska się bogacił, za Kopacz się bogacił, za Szydło się bogacił i za Morawieckiego też się bogacił.

Gdyby ten trend został zachowany to za kolejne 8 lat można by ponownie obliczać jak to mało paliwa można było kupić za "późnego" Morawieckiego. Problem w tym, że od kilku miesięcy wzrost wynagrodzeń nie nadąża za wzrostem cen - społeczeństwo zamiast się bogacić biednieje (po raz pierwszy gdzieś od 1994-1995 roku) - co widać na przykładzie z chlebem
Najważniejsze jest to, aby ta zmiana okazała się jedynie korektą w trendzie wzrostowym a nie przełamaniem tego trendu. A wysokie ceny paliw NETTO (pal sześć już przeciętnego Kowalskiego i to ile musi zapłacić na stacji) niestety tego nie ułatwiają. Jaśniej wytłumaczyć gdzie leży problem z cenami paliw chyba się już nie da.

Chyba pomyliłes adresata tego posta - powinienes go kierowac do mihumora - on nie rozumie zachodzących zjawisk.

Jedynym wiarygodnym wskaźnikiem rozwoju kraju jest porównanie osiągnięc innych krajów UE do Polski. wtedy wyklucza się koniunkture i rózne fluktuacje. Za Tuska siła nabywcza średniej pensji 3 od końca, obecnie przypuszczalnie wyprzedzimy Hiszpanię, wskaźnik bezrobocia z około 15 miejsca na 2, Polska najszybciej odrobiła spadek PKB po pandemi

yanek z hor
168
Wysłane: 18 grudnia 2022 18:16:07
cos niewiarygodnego... PE wyprowadza przemysł z UE i przyspiesza bankructwo PIGS + Francji + Belgii... Za to ze masz czelność mieszkać w domu, mieszkaniu bedziesz płacił opłaty za CO2 ...
www.bankier.pl/wiadomosc/UE-os...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 19 grudnia 2022 11:12:04

yanek z hor
168
Wysłane: 19 grudnia 2022 20:40:13
Polska jest niepraworzadna i musi wprowadzić UWAGA !!! od 115 do 283 kamieni milowych ( w zależnosci od źródla) , kamyczków narzuconych przez urzędników PE. Ingeruja one w życie Polaków na wielu płaszczyznach. Powodują ograniczenia itzw ekologie która bedzie powodowac koszty społeczne iekonomiczne. Wyglada na to ze to stanie sie tradycją w momencie wypłat następnych pieniędzy np z polityki spójnosci. Druga sprawa na jakiej podstawie zostało wygłoszone populistyczne hasło że to jest na odbudowe gospodarki po covid??? .
Przykłady;
- narzucona ustawa wiatrakaowa
- opodatkowanie samochodów spalinowych
- okresowe zakazy wjazdów samochodów do centrów miast
- ozusowanie wszystkich umów
- Anxious wyprowadzenie na orbite satelity
- stworzenie sieci kardiologicznej
- wymiana 700 tys piecy na bardziej ekologiczne (pewnie na niemieckie)
itd itd

Totalny obłęd. za chwile beda ustalenie z dazymy do 55 i kazdyvdostanie 500kamieni milowych do spełnienia aby dostać środki z polityki spójnosci. Sens spożytkowania kasy z polityki spójnosci ze wzgledu na koszty spoleczne i gospodarcze bedą wtedy problematyczne.
Odmówic KPO w części pozyczkowej i wymówic udział w polityce klimatyczne a w szczególnosci w systemie CO2. w tym momencie produkcja która bedzie uciekała z UE może w dużej części trafi do Polski zapewniając przyszły rozwój.

szarlej81
179
Wysłane: 19 grudnia 2022 21:06:47
Ale wiesz, że zdecydowana większość tych kamieni milowych nie ma nic wspólnego z praworządnością oraz, że każde państwo w Unii jeżeli CHCE dostać kasę z KPO ma własne kamienie milowe do wypełnienia?\

PS. Mnie z tych kamieni milowych najbardziej przeraża ta sieć kardiologiczna. Leczenie chorób serca - co za barbarzyński wynalazek. Ktoś tam w tej Unii na prawdę oszalał. To jest nawet gorsze niż prąd z wiatraków.
Edytowany: 19 grudnia 2022 21:08

krewa
PREMIUM
1 367
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 992
Wysłane: 19 grudnia 2022 21:07:47
@yanek,
do kogo Ty masz pretensje? Do rządu, który ten plan spłodził? Czy do UE, która asygnuje środki?

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 19 grudnia 2022 21:24:53
yanek z hor napisał(a):
Polska jest niepraworzadna i musi wprowadzić UWAGA !!! od 115 do 283 kamieni milowych ( w zależnosci od źródla) , kamyczków narzuconych przez urzędników PE. Ingeruja one w życie Polaków na wielu płaszczyznach. Powodują ograniczenia itzw ekologie która bedzie powodowac koszty społeczne iekonomiczne. Wyglada na to ze to stanie sie tradycją w momencie wypłat następnych pieniędzy np z polityki spójnosci. Druga sprawa na jakiej podstawie zostało wygłoszone populistyczne hasło że to jest na odbudowe gospodarki po covid??? .
Przykłady;
- narzucona ustawa wiatrakaowa
- opodatkowanie samochodów spalinowych
- okresowe zakazy wjazdów samochodów do centrów miast
- ozusowanie wszystkich umów
- Anxious wyprowadzenie na orbite satelity
- stworzenie sieci kardiologicznej
- wymiana 700 tys piecy na bardziej ekologiczne (pewnie na niemieckie)
itd itd

Totalny obłęd. za chwile beda ustalenie z dazymy do 55 i kazdyvdostanie 500kamieni milowych do spełnienia aby dostać środki z polityki spójnosci. Sens spożytkowania kasy z polityki spójnosci ze wzgledu na koszty spoleczne i gospodarcze bedą wtedy problematyczne.
Odmówic KPO w części pozyczkowej i wymówic udział w polityce klimatyczne a w szczególnosci w systemie CO2. w tym momencie produkcja która bedzie uciekała z UE może w dużej części trafi do Polski zapewniając przyszły rozwój.

Trzeba było nie przejadać środków w latach prosperity 2015-2021, tylko je zaoszczędzić, toby nie trzeba było się łasić na unijne pożyczki - byłby bufor pieniędzy na czarną godzinę, to by się stamtąd brało pieniądze na obecne czasy. A tak to coraz to więcej długów do spłacenia.

yanek z hor
168
Wysłane: 19 grudnia 2022 21:53:26
szarlej81 napisał(a):
Ale wiesz, że zdecydowana większość tych kamieni milowych nie ma nic wspólnego z praworządnością

POWAŻNIE ? Przez to napisałem ten post że nie tylko Sądy ...

szarlej81 napisał(a):
oraz, że każde państwo w Unii jeżeli CHCE dostać kasę z KPO ma własne kamienie milowe do wypełnienia?\

Moze dam Tobie inny przykład, abyś zroumiał gdzie ja widze problem.
Do kasy samorzadów trafiaja srodki z PIT i CIT. Oczywiscie pobiera te środki urząd skarbowy podlegajacy rządowi. W tym momencie rząd mówi prezydentowi miasta X - np musicie wybudowac 1000 złobków, obwodnice miasta, musicie wprowadzć edukację seksualna dla 6 latków i zatrudnić Pana X i Y abyscie mogli się ogłosić ze jesteście praworzadni. W momencie jak to spełnicie to rząd musi zatwierdzić na co chcecie przeznaczyć pieniądze z PIT i CIT

szarlej81 napisał(a):
PS. Mnie z tych kamieni milowych najbardziej przeraża ta sieć kardiologiczna. Leczenie chorób serca - co za barbarzyński wynalazek. Ktoś tam w tej Unii na prawdę oszalał. To jest nawet gorsze niż prąd z wiatraków.

Cały czas nie rozumiesz...

yanek z hor
168
Wysłane: 19 grudnia 2022 22:00:33
krewa napisał(a):
@yanek,
do kogo Ty masz pretensje? Do rządu, który ten plan spłodził? Czy do UE, która asygnuje środki?

rząd nie spłodził tego planu...- ten plan spłodził urzednik brukselski
UE nie asygnuje tych środków - te środki pochodza z podatków Europejczyków i trafiają do budżetu danego państwa gdzie ppóxniej przekazywane sa do wspólnego budżetu gdzie póxniej maja być redystrybucjonowane według podpisanych traktatów

do kogo mam pretensję - do ludnosci UE który bezkrytycznie głosuje na Timmermansa i reszty lewicowych polityków którzy robia z UE twór ideologiczny, zaprzepaszczajac osiągniecia z minionych lat

krewa
PREMIUM
1 367
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 992
Wysłane: 19 grudnia 2022 22:13:57
Cytat:
rząd nie spłodził tego planu...- ten plan spłodził urzednik brukselski

Przykro mi, mijasz się z prawdą. To jest rządowy plan odbudowy gospodarki, zaakceptowany przez KE.

Cytat:
UE nie asygnuje tych środków

Te środki mają konkretne przeznaczenie, więc są asygnowane.

yanek z hor
168
Wysłane: 19 grudnia 2022 22:28:05
Rzad musiał się dostosowac do założeń KPO - czyli urzednik UE narzucał ze np 40% ma byc przekazane na zielona energie i wtedy rzad Polski miał wymysleć na co konkretnie ma te pieniadze przeznaczyć. Np ustawa wiatrakowa tez nie została narzucona bez przyczyny. Trzeba byc człowiekiem duzej wiary aby znależć chociaz 20% srodków które miałyby faktycznie powodowac odbudowanie gospodarki....
KPO dla Polski jest potrzebne bo z kazdej słomianej inwestycji jest opłacony VAT, CIT, PIT, reguluja środki z zewwnątrz bilans obrotów,, powoduja efekt mnoznikowy., napływ waluty. Tylko że część z KPO jest w formie kredytu, który trzeba splacić

szarlej81
179
Wysłane: 20 grudnia 2022 07:05:10
yanek z hor napisał(a):

Moze dam Tobie inny przykład, abyś zroumiał gdzie ja widze problem.
Do kasy samorzadów trafiaja srodki z PIT i CIT. Oczywiscie pobiera te środki urząd skarbowy podlegajacy rządowi. W tym momencie rząd mówi prezydentowi miasta X - np musicie wybudowac 1000 złobków, obwodnice miasta, musicie wprowadzć edukację seksualna dla 6 latków i zatrudnić Pana X i Y abyscie mogli się ogłosić ze jesteście praworzadni. W momencie jak to spełnicie to rząd musi zatwierdzić na co chcecie przeznaczyć pieniądze z PIT i CIT

Przecież tak zazwyczaj jest. Samorząd nie ma całkowitej dowolności w wydawaniu środków PIT i CIT. Musi z nich realizować obowiązkowe zadania samorządów narzucane przez rząd. W stosunku do samorządu przy KPO rząd miałby nawet większą dowolność w wydawaniu tych pieniędzy..

Owszem działa to tak, że EU określa pewne ogólne założenia. Ale to rząd sam decyduje na co w ramach tych założeń wyda te pieniądze i te kamienie milowe sam sobie opracował. Zresztą to niczym nie różni się od tego jak działają "normalne" Fundusze Unijne od lat. I przepisy te dotyczą nie tylko Polski - wszystkie państwa musiały opracować własne KPO z kamieniami milowymi.

Co najlepsze - przecież rząd polski w identyczny sposób przyznaje swoje dotacja w ramach programów wsparcia.
Kryteria tutaj są jeszcze bardziej ścisłe niż w przypadku KPO.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 20 grudnia 2022 08:59:50
Drogi @yanku
zacznij szanować adwersarzy. Jeżeli nie zgadzasz się z opinią rozmówcy, to używaj rzeczowych argumentów a nie figury retorycznej. Opublikowałeś post, który absolutnie nic nie wnosił do dyskusji.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 897
Wysłane: 20 grudnia 2022 09:27:22
Jeśli fakty nie zgadzają się z wyobrażeniami to tym gorzej dla faktów a w szczególności dla tych, którzy mają czelność je przedstawiać.

yanek z hor
168
Wysłane: 20 grudnia 2022 10:27:34
szarlej jeżeli uzywasz takich argumentów to jakbys mógł dać przykłady.

Samorzady powstały z mocy ustawy, powstały aby realizowac pewne obowiazki które zawarte sa w ustawach. Żaden komisarz z rzadu nie dyktuje samorzadom w jaki sposób ma to robić i co mają robić z nadwyżkami. Nie ma zadnych kamieni milowych przed wypłatą PIT i CIT. Takie sa fakty ....

yanek z hor
168
Wysłane: 20 grudnia 2022 10:32:03
szarlej81 napisał(a):

I przepisy te dotyczą nie tylko Polski - wszystkie państwa musiały opracować własne KPO z kamieniami milowymi.

To mnie najbardziej interesuje że państwa same sobie narzuciły kamienie milowe...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

135 136 137 138 139

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,340 sek.

osnbjjud
xreqnzfg
Webinar inwestorski Forever Entertainment SA - 15 września 12:00
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 703,76 zł +388,52% 97 703,76 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sjcyueam
qvzooass
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat