PARTNER SERWISU
ximlmakr
1 2 3 4
Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 18 listopada 2010 21:00:01 przy kursie: 53,00 zł
Sytuacja techniczna:

kliknij, aby powiększyć

Zakres 6M. Interwał 1D. Sytuacja na papierze jest klarowna i bardzo optymistyczna dla byków. Papier wybił się z trwającej kilka tygodni konsolidacji. Nastąpiło to przy zwiększonych obrotach. Na wykresie ukształtowała się luka hossy. Dalsze wzrosty wysoce prawdopodobne.

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 maja 2013 16:20:21 przy kursie: 76,80 zł
Neuca jest podmiotem praktycznie co kwartał omawianym na łamach SW, Farmacol podlegał analizie na koniec roku, więc wypada zerknąć do kolejnego podmiotu z rynku dystrybucji farmaceutyków.

Profil działalności jest zbliżony do Farmacolu. Pelion działa zarówno w hurcie jak też przez sieć aptek także w detalu. Zerknijmy jak na przestrzeni ostatnich lat zachowywały się poszczególne linie sprawozdania:

kliknij, aby powiększyć

W długoterminowym ujęciu przychody spółki zdecydowanie rosną. Gorzej ma się sprawa z marżą, która uległa istotnej degradacji w roku 2011. Rok 2012 pomimo spadku marż w hurcie i detalu związanych z nową ustawą refundacyjną pokazuje, że spółka wcale na tym nie ucierpiała, a wręcz przeciwnie. Najwyraźniej rośnie udział leków bez recepty i realizowane na tym asortymencie marże.

kliknij, aby powiększyć

Zysk brutto ze sprzedaży, rośnie już znacząco wolniej od przychodów o czym mówi nam niższy o jeden rząd wielkości współczynnik kierunkowy linii regresji. Co gorsza wzrost przychodów okupiony jest istotnym wzrostem kosztów sprzedaży i/lub zarządu, w związku z czym jeszcze wolniej rośnie zysk ze sprzedaży.
Na poziomie operacyjnym mamy wręcz regres.
Można powiedzieć, że cały wzrost sprzedaży idzie w gwizdek, bo nie ma przełożenia na wynik.
Znacznie lepiej wyglądają za to przepływy operacyjne, które dzielnie się wspinają, oczywiście jeśli mówimy o tych skorygowanych o zmianę kapitału obrotowego.

kliknij, aby powiększyć

Poniżej zaprezentowałem średnioroczne tempo wzrostu kluczowych linii sprawozdania:

kliknij, aby powiększyć

Niektórzy mogą zwracać uwagę, że wspomniany rok był być może szczególnie zły. To do pewnego stopnia usprawiedliwiona opinia, ale są przykłady na to, że nawet w trudniejszym otoczeniu spółki są w stanie poprawiać raportowane wyniki.

Zerknijmy też do rachunku segmentowego za 2012r dla spółki i konkurenta;

kliknij, aby powiększyć

Jak wspomniałem Pelion działa w dwóch segmentach. Przeciwnie do Neuci konkuruje ze swoimi klientami(Neuca zaczyna konkurować przez marki własne z dostawcami) i prowadzi segment apteczny. Teoretycznie wydłużenie łańcucha powinno implikować wyższą marżę i na poziomie skonsolidowanego zysku brutto faktycznie tak to wygląda. W rachunku segmentowym mamy jednak bardzo niski poziom marży dla segmentu detalu. Przy sprzedaży wewnętrznej hurtu do detalu na poziomie max 50% detal tak naprawdę powoduje obniżenie marży skonsolidowanej. W Farmacolu detal ma nadal wyższe rentowności niż hurt

Zobaczmy zatem jak wyceniane są przez rynek poszczególne spółki(dane TTM po 1Q):

kliknij, aby powiększyć

Każda z nich jest nieco inna, ale spina je wycena EV/EBITDA. Pelion najgorzej wykorzystuje posiadany majątek(najniższy ROA), choć dzięki dźwigni jego ROE wygląda lepiej niż dla Farmacolu, a sam kapitał jest w związku z tym wyżej wyceniany, na nieco mniejszym poziomie niż u Neuci. Pomimo najwyższej marży sprzedażowej ma najniższą wartość rentowności netto. Pod względem C/Z wyceniany jest najwyżej. W zasadzie przewag konkurencyjnych nie widać, choć wydaje się, że istnieje potencjał w poprawie efektywności.

Z długoterminowym obrazem niskiej efektywności nie do końca koresponduje to co stało się w pierwszym kwartale. Mianowicie przychody szarpnęły w górę, ale nie spowodowało to wzrostu kosztów sprzedaży i zarządu, dzięki czemu wzrost marży handlowej o 32M przełożył się w całości na EBIT i to nawet z drobnym naddatkiem.

kliknij, aby powiększyć

Nie pozostaje nic innego jak czekać, czy poprawa efektywności jest zjawiskiem trwałym, czy tylko chwilową aberracją.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 24 maja 2013 22:06:17 przy kursie: 76,80 zł
@anty_tereso

W raporcie szału nie ma. Dlatego mam pytanie.
Z czego, Twoim zdaniem, wynikają wzrosty kursów dystrybutorów leków ?
Przez ostatnie pół roku zyskali :

- Pelion 128 %
- Farmacol 105 %
- Neuca 45 %

To naprawdę spore wzrosty, biorąc pod uwagę fakt, że wig w tym czasie urósł o 3,49 % ?

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 24 maja 2013 22:27:23 przy kursie: 76,80 zł
Kurs dyskontuje przyszłość.

Może to naiwne tłumaczenie, ale spółki są całkiem nieźle zarządzane, a przede wszystkim społeczeństwo się starzeje, społeczeństwo coraz starsze potrzebuje więcej leków, a więcej leków dostarczy m.in ta trójka, co za tym zwiększą się przychody -> zysk. Marże są na bardzo niskim poziomach, taka branża.

Mówiąc prościej mam wrażenie, że demografia im będzie sprzyjała przez następne kilkanaście lat.

Na niekorzyść tych spółek na pewno wskazał bym ryzyko związane z ustawodawcą, kolejna obniżka marż.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 24 maja 2013 22:41:30 przy kursie: 76,80 zł
Zauważ, że w grudniu, spółki te były dość tanie.(pod względem C/Z; EV/EBITDA). Kursy spadały przez cały 2012r.(Farmacol, Pelion). Wcześniej także przez 2011. Obawiano się jak sobie te podmioty poradzą na zmniejszających się marżach, a jak pokazują wyniki radzą sobie bardzo dobrze.
Przecież projekty ustaw są powszechnie dostępne. Od mniej więcej połowy roku 2011 były procedowane.
Okazuje się jednak, że nie taki diabeł straszny. Na wszystkich wymogło to restrukturyzację, a ponadto rynek poszedł w stronę leków OTC.

Jak jeden mąż spółki poprawiają wyniki. Do tego w tej chwili wcale nie wyglądają na przewartościowane. Raczej wycenione w punkt.

Ponadto mamy w sejmie dość silne lobby farmaceutyczne, które wywiera presję na powstrzymanie dalszej obniżki marży hurtowej. Pojawiały się w międzyczasie plotki, że lobbing może być skuteczny.

Ann
Ann
0
Wysłane: 24 maja 2013 23:05:30 przy kursie: 76,80 zł
Mam mieszane odczucia...
Mamy Roa dla Pelionu na poziomie 4,53 ( to nie jest super, świetny wynik ) Wzrost przychodów w IQ 2013 ( spowodowany wzrostem zachorowań na grypę i podobne ), no i faktycznie walkę w sejmie o rozsądne marże.
Kurs rośnie przez pół roku o 128%.
I tu zgodzę się z @ucofb, co również jest moim zdaniem, o demografii i dyskontowniu przyszłości.
Mam wrażenie i poniekąd sugestię, by analizując wyniki z raportu, nie tylko ocenić co było, ale być może warto zrobić jakąś symulację, co może się zdarzyć w przyszłości - jak dla mnie to najistotniejsze.
Generalnie chodzi mi o to, by bardziej prognozować, niż analizować co już się stało.
pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 24 maja 2013 23:35:37 przy kursie: 76,80 zł
Ann...
1. Te ROA jest robione także na zobowiązaniach handlowych... Było przecież o tym na kursie :)
2. Demografia. O tej też wiedziano w roku 2011 i 2012 a mimo to kurs spadał. To czynnik długofalowy, który będzie sprzyjał, ale rynek nie patrzy tak daleko. Sytuacja jest zbyt niestabilna.
3. Takie drobne podpowiedzi staram się w swoich opracowaniach zamieszczać. Natomiast jeśli chodzi o przyszłe kwoty to nie chcę nikomu nic sugerować. Poza tym gdzie nie przeczytasz, to każda branża jest wzrostowa :) Nie przypominam sobie takiej, która w reko, albo opracowaniach się kurczy :)
No może poza gazetami, bo tego się nie da ukryć.

EDIT: Przy obecnych wycenach potencjał dalszych wzrostów jest dość ograniczony, przynajmniej w krótkim terminie.
Edytowany: 24 maja 2013 23:37

ucofb
1
Wysłane: 25 maja 2013 03:30:49 przy kursie: 76,80 zł
Od prognozowania w przyszłość wartości spółki jest DCF, renta wieczysta itd. DCF jest bardzo wrażliwy na dane.

Podobno jest 5 kluczowych czynników sukcesu firmy:
1. Koncentracja na podstawowym biznesie.
2. Marka i odpowiedni dobór grupy docelowej klientów
3. Premia za pierwszeństwo
4. Demografia
5. Technologia: wzrostowy rynek

Te spółki mają w dużym stopniu te czynniki po swojej stronie.
1- tak, 2-tak, mają sprecyzowanych odbiorców apteki, nie muszą ich szukać, muszą ich 'tylko' pozyskać,
3- moim zdaniem w pewnym sensie tak, chociażby pod względem logistyki, 4- tak 5- jeśli wprowadzi, któraś z tych spółek bardzo konkurencyjny na rynku lek (nie piszę, że innowacyjny i przełomowy jak np. mabion) to tak, ale to kłóci się znowu z punktem 1.

Cytat:
Demografia. O tej też wiedziano w roku 2011 i 2012 a mimo to kurs spadał. To czynnik długofalowy, który będzie sprzyjał, ale rynek nie patrzy tak daleko. Sytuacja jest zbyt niestabilna.

To czynnik długofalowy zgoda, rynek tak daleko nie patrzy, ok, ale w pewnym momencie go na tym horyzoncie dostrzega i to być może teraz jest ten moment.

Takie samo mam wrażenie było z deweloperką w 2005 r. tyle, że rynek mieszkań jest inny, który można szybko nasycić co się zresztą stało, a farmaceutycznego się nie nasyci bo człowiek może zachorować kilkukrotnie na to samo, bo co chwile są nowe odmiany wirusów, ale tutaj o pierwszeństwo walczy producent leku, a nie hurtownik, który go dostarcza do apteki i na każdym niemal nowym leku zarabia.

Poza tym jakby nie spojrzeć to po I kw 2013 F-Score Piotroskiego jest:
- Pelion - 8,
- Farmacol i Neuca - 7

Branża czasopism i gazet schyłkowa? anty_teresa na pewno tak napisał bo pisze tutaj, znaczy się w Internecie Think

PS Dostanę coś oprócz w głowę od stockwatch'a za 600 wpis? Dancing
Edytowany: 25 maja 2013 03:42

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 25 maja 2013 13:04:45 przy kursie: 76,80 zł
Moim zdaniem ten sektor ma przed sobą dobrą przyszłość pod warunkiem, że będzie bardziej nakierowany na detal bo tam jest większy potencjał do konsolidacji. Tak naprawdę wszędzie powiela się ten sam schemat czy to fmcg, czy w handlu odzieżą, słabi padają a silni rosną. Moim zdaniem pod tym kątem pelion ma dużo lepsze perspektywy niż farmacol czy neuca. W dłuższym okresie będzie osiągał większe marże. Oczywiście problemem jest to, że przez lata zysk operacyjny wymienionych firm rośnie w sposób znikomy, ale jak dobrze zauważyłem to pelion ma jeszcze przestrzeń do oddłużania się i to jest dodatkowy atut, pod kątem wzrostu wartości. Ogólnie branża podobna do hurtowej dystrybucji it, głowy nie urywa, ale jedzie spokojnie i pewnie do przodu:). Jeśli jednak miałbym wybierać sektory medyczne według 3 kategorii.

1. Szpitale(enelmed, EMC)
2. Dystrybucja( pelion, farmacol, neuca)
3. Wierzytelności( magellan. mwtrade)

Zdecydowanie wybrałbym wierzytelności, przynajmniej do momentu w którym szpitale będą miały zdolność ogłoszenia upadłości. Na drugim miejscu postawiłbym dystrybucje a na szarym końcu szpitale.

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 25 maja 2013 20:33:36 przy kursie: 76,80 zł
Pelion już drogi, a pod względem C/Z Neuca jest w branży najtańsza

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 26 maja 2013 13:18:09 przy kursie: 76,80 zł
Ann napisał(a):
Generalnie chodzi mi o to, by bardziej prognozować, niż analizować co już się stało.

Absolutnie się nie zgadzam! Gdy miała nastać "ustawa lekowa" wszyscy prognozowali negatywnie dla tych spółek. Tymczasem, jak napisał uocfb, one są dobrze zarządzane, dzięki czemu potrafią poradzić sobie ze zmieniającym się otoczeniem i uwarunkowaniami.

A jak ocenić, czy spółka ma szansę dać sobie radę w przyszłości? Oceniając, jak sobie radziła w przeszłości. Jeśli jest kiepsko zarządzana, to najlepsze warunki zewnętrzne nie pomogą. Jeśli jest dobrze zarządzana, to bardzo prawdopodobne, że da sobie radę w nowych warunkach. W każdym sektorze są firmy genialnie prowadzone i genialnie rozklekotane.

Cytat:
Mam wrażenie i poniekąd sugestię, by analizując wyniki z raportu, nie tylko ocenić co było, ale być może warto zrobić jakąś symulację, co może się zdarzyć w przyszłości - jak dla mnie to najistotniejsze.

Zdarzyć to się może wszystko. Złoty może stracić 30% w dwa dni. Przy takiej bańce na obligacjach - praktycznie w każdej chwili. Giełda może spaść ileś tam procent w jeden dzień (patrz Japonia), bo się nagle ktoś obudzi, że mu się depozyty w jenach nie opłacają. Rząd może upaść itp. itd. A w 2033r. może nawet spaść asteroida. Czyli w zasadzie lepiej sprzedawać z wyprzedzeniem. Z drugiej strony wszystko, co związane z medycyną i ratownictwem, może być dobrą inwestycją...

Może się zdarzyć gorzej, albo może się zdarzyć lepiej. Zależy, co będzie :)

Z tego, co przeczytałem na temat inwestowania, to w zasadzie przemawia do mnie postulat, żeby dać sobie spokój z prognozowaniem makro. Samo prognozowanie nie jest oczywiście od rzeczy, ale odnosić to do konkretnych spółek jest bez sensu. Własne doświadczenie też mi to mówi. Czasem to oczywiście wypala, ale lepiej działa ocena konkretnych spółek.

Ale każdy ma własną metodę.
Edytowany: 26 maja 2013 13:34

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 26 maja 2013 14:32:43 przy kursie: 76,80 zł
@rafsty

Celna uwaga każda branża ma liderów średniaków i maruderów. Wystarczy popatrzeć jaka przepaść dzieli kopex i famur, lpp i redan, colian i wawel itd. Jest tylko pytanie o trafność tych wycen. Widoczne jest to szczególnie w branży deweloperskiej gdzie są 3 obozy.

1. Arystokracja - spółki radzące sobie świetnie pomimo słabych okoliczności: Dom development, Inpro, Robyg
2. Plebs- spółki krańcowe nieudolne i zbankrutowane: Polnord, Gant
3. Wojownicy- moim zdaniem najciekawsza grupa spółki z problemami, ale też z dużym potencjałem wzrostu jak np jhm i JWconstruction.

Trochę zboczyłem z tematu ale deweloperka jakoś najlepiej wpisuje się w ten schemat.
Wracając do dystrybutorów leków to wydaje mi się,że wszystkie 3 spółki prezentują zbliżony poziom jeśli chodzi o zarządzania. Pelion jest wyceniany najwyżej bo ma największy udział detalu w sprzedaży. Branża jest spokojna i stabilna nie powinna robić negatywnych niespodzianek, jest to propozycja dla statecznych inwestorów czyli obóz nr 1thumbright , przez chwile branża była w obozie 3, ale cała trójka nabiła smoka kryzysu na pal restrukturyzacji i póki co wszyscy żyją długo i szczęśliwie.Angel
Edytowany: 26 maja 2013 14:36

ucofb
1
Wysłane: 26 maja 2013 14:33:42 przy kursie: 76,80 zł
Cytat:
Z tego, co przeczytałem na temat inwestowania, to w zasadzie przemawia do mnie postulat, żeby dać sobie spokój z prognozowaniem makro. Samo prognozowanie nie jest oczywiście od rzeczy, ale odnosić to do konkretnych spółek jest bez sensu. Własne doświadczenie też mi to mówi. Czasem to oczywiście wypala, ale lepiej działa ocena konkretnych spółek.

Przez moment zastanawiałem się czy nie czytam Buffet'a :)

Doszliśmy zatem do wniosku, że dobrze zarządzana spółka sobie poradzi niezależnie od sytuacji makro, musi działać jednak w "ciekawej" branży. Zresztą branża hurtowników leków jest moim zdaniem zupełnie niezależna od koniunktury. Ludzie zrezygnować mogą ze wszystkiego, żeby tylko kupić leki, no może oprócz jedzenia i wody.

Tylko jak znaleźć dobrze zarządzaną spółkę? Moim zdaniem warto przejrzeć kw po kwartale przez przynajmniej 4 lata wstecz jak wzrasta wk na akcję spółki. Są spółki, które nawet pomimo słabszego kwartału pod względem wyników i sezonowości od paru lat kw po kw zwiększają wartość księgową na akcję bez żadnej wpadki na tym polu. I trzeba zobaczyć czy ten wzrost to taki prawdziwy wzrost czy za pomocą jakiś kombinacji.

A potraficie sobie wyobrazić taką sytuację, że za 20 lat wszystko będzie tak zinformatyzowane, że lekarz nie będzie wypisywał i dawał recepty pacjentowi tylko będzie wklepywał "receptę" do profilu pacjenta, który sobie wejdzie w domu na ten indywidualny profil i zamówi z internetowej apteki lek, a apteki tradycyjne w konsekwencji znikną?
Edytowany: 26 maja 2013 14:47

Ann
Ann
0
Wysłane: 26 maja 2013 15:07:37 przy kursie: 76,80 zł
Cytat:
Doszliśmy zatem do wniosku, że dobrze zarządzana spółka sobie poradzi niezależnie od sytuacji makro, musi działać jednak w "ciekawej" branży. Zresztą branża hurtowników leków jest moim zdaniem zupełnie niezależna od koniunktury. Ludzie zrezygnować mogą ze wszystkiego, żeby tylko kupić leki, no może oprócz jedzenia i wody.

W kontekście branży... indeks Nasdaq Health Care :

finance.yahoo.com/echarts?s=%5...

Ktoś pokusi się o diagnozę ?:)

areka9
0
Wpisów: 8
Wysłane: 10 czerwca 2013 15:38:18 przy kursie: 87,00 zł
A spółka na przekór wszystkiemu idzie do góry :)

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 10 czerwca 2013 15:51:52 przy kursie: 87,00 zł
Czyli na przekór czemu? Bo to stwierdzenie jest jakby na przekór temu, co napisano powyżej.

kolega
PREMIUM
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 295
Wysłane: 9 lipca 2013 12:19:08 przy kursie: 73,00 zł
no to mamy sporą przecenę na akcjach Pelion
pytanie czy to tylko korekta po sporych wzrostach
czy może coś więcej i np. wyniki za II kw będą niezadowalające

wydaje mi się że jest błąd liczący kapitalizację
jest już nowa ilość akcji (po umorzeniu)
ale kapitalizacja chyba jest liczona jeszcze od
ilości akcji przed umorzeniem

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 10 lipca 2013 08:25:16 przy kursie: 73,00 zł
PELION realizuje receptę na korektę - analiza techniczna w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

kolega
PREMIUM
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 295
Wysłane: 28 sierpnia 2013 18:30:32 przy kursie: 88,02 zł
wynik ładny ale zassalo sporo gotówki
prośba o analize wynikow

Jozefkkk
0
Wpisów: 151
Wysłane: 30 sierpnia 2013 16:58:20 przy kursie: 87,00 zł
Omówienie raportu okresowego grupy kapitałowej Pelion (2Q 2013r.)

Grupa kapitałowa Pelion działa na rynku ochrony zdrowia prowadząc sprzedaż hurtową i detaliczną leków, zaopatrzenie szpitali i usługi dla producentów.

Rozpocznę od krótkiego opisu grupy kapitałowej. Hurt stanowi 71% przychodów ze sprzedaży grupy, detal 28%, a usługi stanowią zaledwie ułamek procenta. Za sprzedaż hurtową odpowiedzialna jest spółka zależna Polska Grupa Farmaceutyczna SA oraz Pharmapoint sp. z .o.o. Sprzedaż hurtowa do szpitali realizowana jest za pośrednictwem spółki PGF Urtica sp. z o.o. Sprzedaż detaliczna farmaceutyków oraz dermokosmetyków odbywa się za pośrednictwem aptek (Dbam o zdrowie) zarządzanych przez DOZ SA. Za rozwój sprzedaży detalicznej odpowiedzialna jest spółka CEPD N.V. Usługi dla producentów realizowane są poprzez spółkę Pharmalink sp. z o.o. Do głównych konkurentów Peliona należą spółki giełdowe Farmacol oraz Neuca.

Spółki działają w sektorze handlowym w branży silnie regulowanej przez Państwo i obniżki urzędowego narzutu hurtowego na leki refundowane wymusiły na Pelionie w 2012r. restrukturyzację szczególnie w sektorze detalicznym. Maksymalny narzut hurtowy na leki refundowane ustalany jest przez Państwo. W zeszłym roku max. narzut wynosił 7%, w tym roku wynosi 6%, a w przyszłym roku ma wynieść 5%. Z racji, iż przychody ze sprzedaży leków refundowanych stanowią ok. 33% wszystkich przychodów ze sprzedaży grupy (sprzedaż leków stanowi 93% wszystkich przychodów, z czego 71% dot. hurtu, a wśród leków w hurcie leki refundowane stanowią ok. 50%, a więc: 0,93 x 0,71 x 0,5), to można szacować, że obniżenie max. narzutu o 1% spowoduje zmniejszenie marży na sprzedaży brutto o ok. 0,33%. Kształtowanie się marż w grupie bardziej szczegółowo zostanie omówione poniżej.

kliknij, aby powiększyć

W długim terminie przychody rosną, a wraz z nimi rośnie zysk brutto na sprzedaży, czyli marża na tym poziomie wyników utrzymuje się na względnie stałym poziomie (ok. 12%). 4Q 2012r. i 1Q 2013r. przyniósł wzrost marży na poziomie operacyjnym, ale w tym kwartale marża na tym i na niższych poziomach wyników zmniejszyła się. Po wynikach za obecny kwartał marże kształtują się w sposób następujący (w nawiasie marże za 1Q):
- marża brutto na sprzedaży: 11,8% (1Q: 11,6%),
- marża operacyjna: 1,9% (2,8%),
- marża brutto: 1,7% (2,6%),
- marża netto: 1,2% (1,9%).
Czyli jak widzimy w tym kwartale w porównaniu do 1Q znacznie spadły marże, a przez to i zyski na poziomach operacyjnym, brutto i netto. Choć porównując do analogicznego okresu z zeszłego roku (2Q 2012r.) można odnieść odwrotne wrażenie. Ale to dlatego, że nie licząc 4Q rok 2012 był mało efektywny (restrukturyzacja).

Porównajmy wyniki z podziałem na segmenty: hurt i detal. Marża operacyjna w hurcie w 2Q 2013r. wyniosła 2,2%, a marża operacyjna w detalu w tym samym okresie – 0,2%. Natomiast w 1Q 2013r. rentowność na poziomie operacyjnym wynosiła 2,6% w hurcie i 2,1% w detalu. W tym kwartale obserwujemy więc przede wszystkim pogorszenie marż w handlu detalicznym, ale w handlu hurtowym wyniki również uległy pogorszeniu w porównaniu do 1Q 2013r.

Ogólnie w branży rentowność sprzedaży netto jest niska (za 4 ostatnie kwartały):
- Farmacol 2,4%,
- Pelion 1,4%,
- Neuca 1,4%.
Niewiele lepiej prezentuje się rentowność aktywów. Wynika to z konieczności utrzymywania wysokich zapasów. Spółki nadrabiają natomiast dość ciekawą strukturą kapitału. Przy czym najbardziej agresywną strukturę ma Neuca, a najbardziej konserwatywną ma Farmacol. W Pelionie kapitał własny stanowi ok. 20% sumy pasywów. Dzięki więc wykorzystaniu dźwigni finansowej rentowność kapitałów własnych prezentuje się nie najgorzej. Większość zobowiązań stanowią zobowiązania handlowe (1260 mln zł). Zobowiązania finansowe na dzień 30 czerwca 2013r. wynosiły 665 mln zł. Co ciekawe sam kapitał własny w wysokości 571 mln zł nie pokrywa w całości aktywów trwałych grupy (931 mln zł), różnicę pokrywają zobowiązania długoterminowe w wysokości 422 mln zł. Tak więc aktywa trwałe mają pokrycie w kapitale stałym. Grupa finansowana jest w sposób agresywny (kapitał stały pokrywa aktywa trwałe, a aktywa obrotowe finansowane są niemalże w całości kapitałem krótkoterminowym). Ryzyko takiego finansowania jest jednak mniejsze ze względu na stałość przychodów i wyników i typowość sprzedaży.

W 2Q 2013r. (stan na 30 czerwca 2013r.) wzrosły aktywa trwałe (wzrost o 12 mln zł) i aktywa obrotowe (wzrost o 227 mln zł). Inwestycje te finansowane były w drodze zaciągnięcia nowych zobowiązań (zobowiązania krótkoterminowe wzrosły o 137 mln zł, a zobowiązania długoterminowe o 106 mln zł). Kapitał własny na przestrzeni kwartału zmniejszył się o 4 mln zł. Zmiany jakie zaszły w bilansie potwierdzenie znajdują również w przepływach pieniężnych. Z działalności operacyjnej w samym 2Q 2013r. wypłynęło z grupy 71 mln zł. To głównie ze względu na rosnące saldo należności i zapasów. Gdy jednak przepływy operacyjne skorygujemy o zmianę kapitału obrotowego otrzymamy wynik na plusie. Zysk EBITDA za 2Q 2013r. wyniósł 42,8 mln zł. Takie wydatki na kapitał obrotowy w przepływach pieniężnych oczywiście (prawie) nigdy nie wyglądają dobrze, ale nie można tego traktować jako czegoś powtarzalnego.

Warto także odnotować, że grupa utrzymuje dość wysoki stan środków pieniężnych, co sprawia że dług netto pomimo dużego zadłużenia wcale nie jest wysoki (dług netto wynosi 388 mln zł). Również płynnościowo sytuacja nie wygląda źle. Aktywa obrotowe bez zapasów pokrywają prawie 60% zobowiązań bieżących.

Kapitalizacja wynosi 992 mln zł. Zysk netto za ostatnie 4 kwartały wyniósł 102 mln zł. Można więc powiedzieć, że obecna wycena rynkowa zakłada powtarzalność rocznego zysku, przyjmując dyskonto na poziomie 10% (C/Z = 10). Gdyby natomiast uznać wynik tego kwartału (20,7 mln zł) za powtarzalny, przy obecnej wycenie mamy C/Z na poziomie 12,5. Wyceny porównawcze sugerują niedowartościowanie akcji Pelionu względem innych spółek z sektora. Kluczowa jest odpowiedź na pytanie czy uda się w przyszłości powtórzyć wyniki 4Q 2012r. i 1Q 2013r., czy raczej grupa celuje w utrzymanie wyniku obecnego kwartału. Na pewno sytuacja makro nie sprzyja, choć pewne tendencje (starzenie się społeczeństwa, itp.) mogą skłaniać do innych wniosków.

>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 13 grudnia 2013 17:21

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,477 sek.

sdiapauj
yehtkule
qlzloosn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 379,35 zł +381,90% 96 379,35 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
llinaxxq
pgnhtaaf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat