PARTNER SERWISU
abextcgl
1 2 3 4 5

Branża energetyczna

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 9 lipca 2009 11:06:22
A ja powiem tak: oczekiwanie "racjonalnego" użytkowania energii jest nierealne. Liczba ludności rośnie, rośnie też poziom elektryfikacji i liczby urządzeń zasilanych energią elektryczną. Uważam też, że oczekiwanie, że ludność będzie w tym zakresie ekologiczna nie jest możliwe do spełnienia. Z resztą założenia dla globalnych firm energetycznych i "ropnych" przewidują, że nie wolno nam czegoś takiego zakładać. Społeczeństwa wykształcone to wiedzą - ale takich jest mniejszość.

Poza tym pamiętajmy, że ceny energii oraz przesyłu są regulowane. Decyduje o tym urząd (u nas URE) na podstawie wniosków producentów i sieci przesyłowych.

Aha, a te cysterny podjeżdżające pod dom to super pomysł! Szczególnie w średniej wielkości osiedlach, w których wspólnoty mieszkaniowe mogą szukać oszczędności kosztów. Mogliby w ten sposób także sami ogrzewać sobie wodę a zimie po prostu ogrzewać mieszkania. Takie osiedla mogłyby stać się samowystarczalne w jakimś zakresie. Jeżeli byłoby to dobrze zarządzane, to nawet sama bym chciała w takim miejscu mieszkać...

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 18 sierpnia 2009 12:21:50
A co teraz będzie z Eneą? Czyżby zagraniczni nie docenili naszego rynku?

bagieta
0
Wpisów: 14
Wysłane: 20 sierpnia 2009 11:16:56
wie ktoś może jaki będzie przelicznik akcji Enionu na akcje Taurona..?

mirekkK
0
Wpisów: 23
Wysłane: 23 sierpnia 2009 10:48:07
Kasia Stefanska napisał(a):
A co teraz będzie z Eneą? Czyżby zagraniczni nie docenili naszego rynku?

Bieda wszędzie, Proszę Pani...:)
Nie wiem jak reszta ale Vatt jest (lub był) zainteresowany tak naprawdę tylko Kozienicami, na dodatek w trójkącie Bogdanka, Azoty Puławy - Kozienice. Pomiędzy Puławami a Bogdanką mała elektrownia na potrzeby Azotów, technologia zagazownia węgla w której Vatt jest liderem a Puławy dużym odbiorcą a nadwyżki energii pchane przez Kozienice do Krajowej Sieci. To moja teoria, mogę się mylić, ale mi się te klocki układają w logiczną całośc.

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 28 sierpnia 2009 17:38:02
www.pb.pl/rss/a/2009/08/28/Kop...

PO przeczytaniu tego artykułu stawiam śmiałą tezę:

Kopex pomału przestawia się na energetykę.

Myślę tak dlatego, że:
- węgiel nie jest odnawialnym źródłem energii, więc kiedyś się skończy, a co za tym idzie pracy dla Kopexu będzie coraz mniej. Tu oczywiście mówię o dość długim horyzoncie czasowym.
- coraz więcej spółka inwestuje w technologię do pozyskiwania energii. Przychody z jej handlu szybko wzrastają.
- są programy zachęcające do inwestycji w tą branżę. Nawet jeśli teraz takie projekty są na skraju rentowności, to w miarę jak technologia spowszednieje, spadną koszty pozyskiwania energii z takich źródeł.
- na energię elektryczną zawsze będzie popyt - i to coraz większy.
- jeszcze sporo zarobią na kopalniach, ale już teraz myślą o przyszłości i dlatego idą w tym kierunku. Myślę, że za kilka lat przychody z energii przewyższą te z kopalń. Dynamika wzrostu przychodów z tego tytułu jest spora.
Cytat:
Obrót energią z roku na rok ma coraz większy udział w przychodach Kopeksu. W tym roku obroty z tego tytułu mogą wynieść nawet 1 mld zł. W ubiegłym roku sprzedaż prądu przyniosła 5 mln zł zysku netto, przy przychodach w wysokości 529 mln zł.

ps. być może ten post powinien być na wątku Kopexu?

Powoli do celu
Edytowany: 28 sierpnia 2009 17:38

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 29 sierpnia 2009 23:09:45
Węgla to jeszcze starczy na bardzo długo. Chyba nawet do końca wieku. Wątpię żeby się już teraz tym przejmowali.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 15 września 2009 11:55:35
Przejmują się. Strategię przetrwania i działania trzeba podejmować dużo wcześniej.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 15 września 2009 12:00:44
.
Edytowany: 15 września 2009 12:03

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 15 września 2009 12:02:53
moim zdaniem
powinni się skupić na węglu, zamiast rozpraszać działalność,
i zostać liderem numer 1 w tej branży.

jeszcze może wezmą sobie biopaliwa, wiatraki i deweloperkę...

mam nadzieję że na branży energetycznej się skończy.

martinezo
0
Wysłane: 24 września 2009 18:18:12
cyklotyk napisał(a):
A ja uważam, że przyszłość będzie raczej należała do systemów racjonalizujących zużycie energii. Energii marnujemy masę, a wraz z rozwojem elektroniki, koszt wyposażenia dom/biur/fabryk/pojazdów w systemy racjonalizujące jej zużycie będzie malał. Jeżeli zaczniemy na poważnie oszczędzać energię, to może się okazać, że jest jej nadprodukcja.

Oczywiście producenci energii będą się bronić i silnie lobbować za tym, żeby ludzie nadal marnowali energię, a Państwo dopłacało im do jej produkcji (bezpośrednio, albo w postaci ulg podatkowych, czy ewentualnie podtrzymując monopole).

Też widzę, że coś w tym kierunku nieśmiało coś się dzieje. Tylko uważam, że producentom będzie na tym zależeć, bo o wiele taniej będzie wprowadzić takie systemy, niż budować nowe moce produkcyjne. Budowa czy rozbudowa elektrowni to ogromny wydatek, a różne działania prowadzące do racjonalnego zużycia energii są stosunkowo tanim rozwiązaniem. Producenci zyskają na tym, że ich moce produkcyjne będą lepiej i efektywniej wykorzystane. Teraz jest tak, że w godzinach szczytu energii brakuje, a poza nim jest jej nadmiar. Wprowadzenie inteligentnych sieci ma ten problem rozwiązać, a skorzystają na tym obie strony - i klient i producent.

WatchDog napisał(a):
Wywiad w najbliższym tygodniu jest planowany, termin ustalony. Potem jeszcze męka autoryzacji.

Był może gdzieś ten wywiad, czy może się nie udało? Nie widziałem nigdzie, nie wiem czy przegapiłem.
Jeśli nie było, a jest jakaś szansa za jakiś czas, dodaję pytanie tego co wyżej - o inteligentne sieci - korzyści, wady, gdzie są problemy z wdrożeniem, itp...

Powoli do celu

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 24 września 2009 19:21:46
Nie było. Cały czas nad tym pracuję. Warto.

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 24 września 2009 21:08:13
Czeska spółka BGS Energy Plus zadebiutuje na NC 28 września
24.9.Warszawa (PAP) - BGS Energy Plus, czeska spółka z branży energetyki odnawialnej, zadebiutuje 28 września na rynku NewConnect - poinformowała GPW w czwartkowym komunikacie.
Do obrotu na NC trafi 15.209.000 akcji spółki o wartości nominalnej 1 korona czeska.
BGS Energy Plus pozyskała z oferty prywatnej ok. 6,7 mln zł.
Według wcześniejszych informacji pieniądze pozyskane z emisji spółka przeznaczy na budowę elektrowni biogazowych w Czechach.
Obecnie spółka ma jedną elektrownię biogazową o mocy 0,62 MW. Cztery kolejne, o łącznej mocy 2,62 MW, zamierza stopniowo uruchamiać w ciągu 5-18 miesięcy od pierwszego notowania na NewConnect. Ma też wybrane lokalizacje dla co najmniej czterech innych obiektów tego typu.
Spółka buduje też elektrownie dla innych podmiotów. Razem z niemiecką spółką UTS Biogastechnik utworzyła joint venture, które oddało już do użytku dwa obiekty, a trzy kolejne są na etapie budowy.
BGS Energy Plus działa w segmencie energetyki odnawialnej i jest właścicielem, projektantem i wykonawcą elektrowni biogazowych. (PAP)
seb/ jtt/

WatchDog
50
Wysłane: 26 września 2009 22:27:23
Ten film ma prawie rok; nie widziałem i nie wiem, czy to reportaż społeczny, poważniejsza analiza biznesowa, czy reklamówka nowego produktu. Jakoś nie wywołał na razie oddźwięku. Może dlatego warto go gdzieś upolować i spojrzeć.

kliknij, aby powiększyć

movies.yahoo.com/movie/1808746...

martinezo
0
Wysłane: 27 września 2009 06:21:02
A byłeś na stronie tego co ten filmik zrobił? http://www.thefuelfilm.com
Jakieś nowe paliwo na bazie alg. Ale pokazują tam też auta poruszające się na zużytym oleju roślinnym. Jednak mnie te algi zainteresowały. W sieci sporo o tym jest. paliwo z alg

Powoli do celu

WatchDog
50
Wysłane: 27 września 2009 09:20:54
Tak, zdaję sobie sprawę, tylko nadal nie wiem, czy to happening czy promocja tej zielonej zupy.
Nic się nie dzieje bez przyczyny. Historyjka o chorej mamusi jest oczywiście smutna, ale gdzieś jest zawsze drugie dno.

martinezo
0
Wysłane: 27 września 2009 11:40:12
bluewatercompany.com/new-relea... - pod tym linkiem też coś jest, może trochę rozjaśni sprawę. Mi wydaje się, że to jest jakiś ruch, inicjatywa na rzecz zwrócenia uwagi na to, że są dosyć proste alternatywy zamiast ropy. Mieszanka ekologi z pacyfizmem. Jeśli dobrze zrozumiałem, to gościu przeprowadził się z Australii do stanów i doznał szoku, zobaczył jak jest niszczone środowisko, jak przemysł petrochemiczny działa na człowieka, co rządy robią aby zdobyć ropę, itp... i postanowił działać na rzecz zmiany tego stanu rzeczy. Trochę być może ma formę happeningu, bo jeżdżą tymi pojazdami po kraju i pokazują, że auto może równie dobrze jeździć na przykład na oleju po frytkach, ale myślę że to jednak jakaś poważniejsza inicjatywa. Tylko dalej jednak pozostaje pytanie - czy historyjka tego gościa jest prawdziwa, czy za gościem nie stoi jakieś przedsiębiorstwo, organizacja... Choć dla mnie to bez różnicy - inicjatywa chwalebna.

Powoli do celu

tomcichy
0
Wpisów: 263
Wysłane: 13 października 2009 21:49:07
A co powiecie o akcjach PGE? Warto się zapisać?

martinezo
0
Wysłane: 27 października 2009 18:49:03
miasta.gazeta.pl/bialystok/1,3...

Cytat:
W poniedziałek pod Suwałkami uruchomiona została pierwsza farma wiatrowa RWE w Polsce

Powoli do celu

WatchDog
50
Wysłane: 5 listopada 2009 10:25:59
Zapraszam do lektury wywiadu z Prezesem Giełdy Energii:

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

martinezo
0
Wysłane: 10 listopada 2009 14:43:12
martinezo napisał(a):
(...) Myślę, że również w motoryzacji może coś być, ale dzięki samochodom eko. I tutaj myślę, że naprawdę może coś być. Szał zakupów. Ludzie przeważnie biorą kredyt na zakup auta, więc wiedzą jak to się robi i rozumieją. UE cały czas dąży do tego, aby ludzie przestawiali się na myślenie EKO. Potrzeba tylko impulsu, mody, itp... A rynek jest ogromny. Samochody osobowe + ciężarowe + dostawcze + transport miejski

Coś nieśmiało zaczyna się w tym interesie kręcić. Z artykułu tego najbardziej zainteresowały mnie dwie informacje:
1. zainteresowanie przejawiają koncerny energetyczne
2. "Prawie wszyscy liczący się producenci samochodów w Europie w latach 2011 – 2012 planują poszerzenie swojej oferty o pojazdy hybrydowe z możliwością podłączenia do sieci elektrycznej lub o pojazdy z pełnym napędem elektrycznym"

Coś w tym temacie robi też Volvo, więc jest szansa, że inni producenci samochodów ciężarowych i użytkowych również do tego za jakiś czas dołączą. A do wzięcia jest rynek transportu i komunikacji.
Unia ma parcie na rozwój tego typu technologi, więc może nabierze to rozpędu. A pociągnie to nie tylko wytwórców samochodów, ale oczywiście też ich kooperantów, firmy robiące instalacje do ładowania akumulatorów, itd...
To wszystko jest jeszcze na bardzo wczesnym etapie rozwoju, więc nie wiadomo w którym kierunku pójdzie. A jakie może mieć to przełożenie na energetykę? Myślę, że będzie to w energetyce dość poważna jej część - za kilkanaście lat. Od razu zysków branży petrochemicznej nie odbierze, ale pomału będzie ją podgryzać... a zyski przesuną się do wytwórców prądu.

www.rp.pl/artykul/389943_Beda_...

Cytat:
Na razie eksperyment: w pięciu miastach będzie 330 gniazdek do ładowania akumulatorów. Do budowy sieci zasilania samochodów przymierzają się dwie polskie firmy. Za pięć lat w Europie będzie 360 tys. takich stacji

Powoli do celu

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,354 sek.

vjufcclb
bagvuusb
lycmyujx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztsvinit
fucfdgeh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat