Nie ma co się przekomarzać kto ma rację okaże się za rok. Jedni ocenią ryzyko za duże inni, że za małe. Jeśli ktoś zaryzykował i kupił na IPO lub poniżej poziomu 4zł to raczej nie stracił ani nie straci chyba jeszcze długo. Wejście teraz może być ryzykowne a może nawet przynieść jeszcze całkiem godziwy zwrot. Wszystko zależy od tego czy spółce uda się zapewnić odpowiednią jakość robionych gier. Plan jest zaskakująco bogaty. Sam zwątpiłem czytając, że mają wydać tyle gier - kto to ma napisać ?
Być może mają jakiś układ umów zleceń czy innych "śmieciówek". Nie znamy faktycznego zatrudnienia ani form. Jak wiemy w 11bit jest ponad 50 osób a robią 1 średnią grę i jakąś chyba też średnią. Do tego robią dodatki do TWOM. Współpracują przy wydaniu 3 obcych gier. Launchpad, GR i administracja ocenić można na około 10 osób. Na produkcję skierowanych jest co najmniej 40 osób.
Tutaj plany są ambitniejsze 2 gry w produkcji - podobno 2 nowe gry, średnia gra na zlecenie i gra na mobilne. Można ocenić, że mają 2 a może 3 razy więcej pracy niż zespół 11bit.
Nie wiem jak i kim chcą to wykonać i kiedy mają być premiery. Jeśli chcą to wszystko wydać w 20-15-2016 roku to gry nie mogą być zbyt duże (mniejsze od TWOM). Kursk powinien być grą 3D choć może by się dało 2D lub "2,5D". Tyle, że gra (grafiku i fabuła) muszą być dopracowane i chociaż dość ciekawa - jeśli ma dać szansę spółce na dobrą sprzedaż tej i kolejnych gier.
Nie można przekreślać szans - bo ambicje są ważne ale nie może być to kosztem jakości. Niech biorą przykład z 11bit jak ważna jest jakość.
Trzymajmy kciuki za kolejną polską spółkę z gamedev - niech im się powiedzie. Trzeba jednak mierzyć siły na zamiary i robić to możliwie najlepiej. Wydaje mi się, że plany są trochę zbyt ambitne ale na razie nic dokładniej nie wiemy. Kiedyś 11bit też podawać, że ma w produkcji 7 gier - i to była prawda ale liczono każdą wersję jako oddzielny produkt. Być może tak samo jest tutaj. Może te 2 nowe gry to wersje tej samej gry na 2 różne platformy. Poczekajmy z oceną na dokładniejsze dane.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)