PARTNER SERWISU
juypexsf
1 2 3 4 5
ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 27 października 2015 14:08:31 przy kursie: 11,02 zł
Ta spekuła. Obrót 300 000 zł i spekuła na małej Spółce.Liar

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 27 października 2015 14:09:53 przy kursie: 11,02 zł
Tak tak, nieograniczone perspektywy sukcesu Boo hoo! Na Steamie sprzedali całe 2 tysiące kopii swojego ostatniego "hita". Do tego gra jest jedną z najgorzej ocenianych gier na tej platformie. Prezesi CIG, CDR i 11 BIT pewnie już nie śpią po nocach z obawy przed nieograniczonym potencjałem Jujubee...

ChiefMike
0
Wysłane: 27 października 2015 14:13:41 przy kursie: 11,02 zł
O potencjale będzie można rozmawiać po ukazaniu się Kurska. Na chwilę obecną moim zdaniem ryzyko za duże.Think

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 27 października 2015 14:56:52 przy kursie: 11,02 zł
ChiefMike napisał(a):
Ta spekuła. Obrót 300 000 zł i spekuła na małej Spółce.Liar

Spekuła i nic innego, 300k obrót ma być niby trudny do zrobienia ? :D

ChiefMike
0
Wysłane: 27 października 2015 15:21:37 przy kursie: 11,02 zł
Jak masz odpowiedni kapitał to wszystko jest łatwe.

Mi chodziło o to, że na takiej małej spółce raczej nikt nie zaryzykuje spekulacji a po ilości transakcji oraz wielkości zlecenia widzę, że mali inwestorzy wchodzą mogę się oczywiście mylić.

niemogącysłuchać
0
Wpisów: 29
Wysłane: 27 października 2015 19:54:48 przy kursie: 11,02 zł
już się zaczyna krzywa gadka że spekuła i słabe gry robią.11 bit rosło podobnie w 2010 roku do premiery AWE choć nie mieli żadnej gry w przeciwieństwie do Jujubee które ma kilka gier na androida, ios i pc choć oczywiście jeden kolega widzi tylko najsłabiej ocenioną.Największa spekuła to siedzi teraz właśnie na 11bit mam na myśli inwestorów podprogowych z funduszy grających za nie swoje pieniądze biedaków którzy sterują kursem.oczywiście kolega widzący tylko słabe gry Jujubee powie że rynek wycenia akcje 11bit na tym poziomie ale tutaj to już spekuła.A może ta spekuła to jeden gość z luźnymi kilkoma milionami który chce se być współwłaścicielem firmy robiącej "słabe gry" i co, kto mu zabroni, znawcy analizy technicznej i fundamentalnej ?wave

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 27 października 2015 20:18:58 przy kursie: 11,02 zł
rockq napisał(a):
Tak tak, nieograniczone perspektywy sukcesu Boo hoo! Na Steamie sprzedali całe 2 tysiące kopii swojego ostatniego "hita". Do tego gra jest jedną z najgorzej ocenianych gier na tej platformie.

ty rockefeler..... najgorzej ocenianą grą jest Brawl spolki Bloober - a grało w nią 3 (słownie trójka graczy:tzn, Prezes Babieno i jego dwójka kuzynów) vs cytowane przez ciebie 2.000 - i ma wycenę PLN 66 mln, więc jujubee z market capem PLN 36 mln to okazja inwestyycjna (prawda wysokiego ryzyka) a zaraz ujawnią projekt z Astragon, który sprzedaje hity - gry symulacyjne, wiec prosze podejmij dyskusje na forum ale na wątkach patrowicz...houk.
Everything you know is wrong.........
Edytowany: 27 października 2015 20:19

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 958
Wysłane: 27 października 2015 20:22:05 przy kursie: 11,02 zł
W bieżącym miesiącu z rąk do rąk przeszło 17,5% akcji będących w wolnym obiegu i jakieś 70% FF. Mityczny gruby powinien już się ujawnić, prawda? Ach, zapomniałem, on kupuje przecież na rachunki słupów...

edit: Chris, dostrzegasz subtelną różnicę między "jedną z najgorzej oceniachych" a "najgorzej ocenianą"?
Edytowany: 27 października 2015 20:25

rockq
0
Wysłane: 27 października 2015 20:29:06 przy kursie: 11,02 zł
@niemogącysłuchać:

Zabawne że nawiązałeś do 11B z 2010, bo po dzisiejszej sesji JJB ma kapitalizację DWA RAZY większą niż 11B miał w 2010 roku! I 1,7 razy większą niż 11B miało w dniu premiery TWOM! Ba, dzisiejsza kapitalizacja JJB jest większa niż kapitalizacja 11B w pierwszych dwóch dniach wzrostów po udanej premierze TWOM!

Spółkę zatrudniająca JEDNĄ OSOBĘ na pełnym etacie napompowano na prawie 40mln zł kapitalizacji, a kolega uważa że to nie spekuła d'oh!
Edytowany: 27 października 2015 20:31

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 28 października 2015 20:35:25 przy kursie: 11,50 zł
Nie ma co się przekomarzać kto ma rację okaże się za rok. Jedni ocenią ryzyko za duże inni, że za małe. Jeśli ktoś zaryzykował i kupił na IPO lub poniżej poziomu 4zł to raczej nie stracił ani nie straci chyba jeszcze długo. Wejście teraz może być ryzykowne a może nawet przynieść jeszcze całkiem godziwy zwrot. Wszystko zależy od tego czy spółce uda się zapewnić odpowiednią jakość robionych gier. Plan jest zaskakująco bogaty. Sam zwątpiłem czytając, że mają wydać tyle gier - kto to ma napisać ?
Być może mają jakiś układ umów zleceń czy innych "śmieciówek". Nie znamy faktycznego zatrudnienia ani form. Jak wiemy w 11bit jest ponad 50 osób a robią 1 średnią grę i jakąś chyba też średnią. Do tego robią dodatki do TWOM. Współpracują przy wydaniu 3 obcych gier. Launchpad, GR i administracja ocenić można na około 10 osób. Na produkcję skierowanych jest co najmniej 40 osób.
Tutaj plany są ambitniejsze 2 gry w produkcji - podobno 2 nowe gry, średnia gra na zlecenie i gra na mobilne. Można ocenić, że mają 2 a może 3 razy więcej pracy niż zespół 11bit.
Nie wiem jak i kim chcą to wykonać i kiedy mają być premiery. Jeśli chcą to wszystko wydać w 20-15-2016 roku to gry nie mogą być zbyt duże (mniejsze od TWOM). Kursk powinien być grą 3D choć może by się dało 2D lub "2,5D". Tyle, że gra (grafiku i fabuła) muszą być dopracowane i chociaż dość ciekawa - jeśli ma dać szansę spółce na dobrą sprzedaż tej i kolejnych gier.
Nie można przekreślać szans - bo ambicje są ważne ale nie może być to kosztem jakości. Niech biorą przykład z 11bit jak ważna jest jakość.
Trzymajmy kciuki za kolejną polską spółkę z gamedev - niech im się powiedzie. Trzeba jednak mierzyć siły na zamiary i robić to możliwie najlepiej. Wydaje mi się, że plany są trochę zbyt ambitne ale na razie nic dokładniej nie wiemy. Kiedyś 11bit też podawać, że ma w produkcji 7 gier - i to była prawda ale liczono każdą wersję jako oddzielny produkt. Być może tak samo jest tutaj. Może te 2 nowe gry to wersje tej samej gry na 2 różne platformy. Poczekajmy z oceną na dokładniejsze dane.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 28 października 2015 21:11:58 przy kursie: 11,50 zł
tak, właściwie to główni akcjonariusze mogliby sprzedać trochę akcji i kupić sobie po domu (nawet willę) pewnie byłoby to z pożytkiem dla kursu :).
A tak na poważnie to proponuję przejrzeć wątek Nicolasa i nie zapominać, że nie każda spółka z polskiego gamedevu to żyła złota.

baks
152
Wysłane: 2 listopada 2015 21:33:38 przy kursie: 13,41 zł
Ukazała się wypowiedź która rozwiewa część wątpliwości o liczbę i skład zespołu (moc produkcyjną studia. Nie ma żadnych konkretów ale z wypowiedzi wynika, że pieniądze pozyskane z emisji przeznaczono na rozwój sił produkcyjnych. Nie ma wątpliwości, że zgrywanie zespołu potrwa z rok ale do zwykłego wklepywania kodu ludzie z mniejszym doświadczeniem też wystarczą. Zobaczymy dalej jaki będzie efekt wzrostu sił wytwórczych. Tyle sama wypowiedź teraz chyba wypada czekać na realne efekty rozwoju studia. Nie ma na razie oficjalnych komunikatów o planach wydawniczych. Większość znanych to raczej plotki ale kurs rośnie modelowo. Wygląda to nieco podobnie jak na 11bit ale są spore różnice. 11bit urósł błyskawicznie później kilka miesięcy spokoju i znów wystrzał kilkudniowy. Tu kurs rośnie od kilku miesięcy z korektami po drodze. Być może oczekiwania i kurs napędza możliwość osiągnięcia sporego sukcesu przez Kursk a może także którąś z pozostałych gier sam jestem tego ciekaw.

KURSK - odpowiadamy na kilka częstych pytań!
jujubee.pl/pl.kursk_odpowiadam...

Co do sprzedaży akcji to nie wiem czy nie ma jakiegoś memorandum na sprzedaż - jakoś nic się o tym nie mówi. Główni akcjonariusze posiadają ogromne pakiety 2,5mln szt ale chyba za wcześnie na sprzedaż choć kto wie. Takie 520tyś x 13 czy nawet 11zł (cena w pakietówce) to daje już prawie 6mln....Angel Jednak jeśli Realpolitic odniósłby nawet tylko umiarkowany sukces to kto wie czy nie podwoiłoby to wartości pakieciku.
Edytowany: 2 listopada 2015 21:37

rockq
0
Wysłane: 3 listopada 2015 00:21:38 przy kursie: 13,41 zł
baks napisał(a):
Jednak jeśli Realpolitic odniósłby nawet tylko umiarkowany sukces to kto wie czy nie podwoiłoby to wartości pakieciku.

Baks, czy Ty w ogóle spojrzałeś na screenshoty promujące tą grę? Przecież aż bije od nich po oczach totalną amatorszczyzną Shame on you Zanosi się na "sukces" na miarę Spellcraftera, gry która załapała się do elitarnego grona 10% najgorzej ocenianych gier na Steam.

chris_martin
35
Wysłane: 3 listopada 2015 08:37:26 przy kursie: 13,41 zł
...ale po zapowiedzi Kurska zanosi sie na mega hit - nawet większy niż TWOM 11 Bit ..... hello1

baks
152
Wysłane: 3 listopada 2015 14:39:51 przy kursie: 14,30 zł
rockq napisał(a):
baks napisał(a):
Jednak jeśli Realpolitic odniósłby nawet tylko umiarkowany sukces to kto wie czy nie podwoiłoby to wartości pakieciku.

Baks, czy Ty w ogóle spojrzałeś na screenshoty promujące tą grę? Przecież aż bije od nich po oczach totalną amatorszczyzną Shame on you Zanosi się na "sukces" na miarę Spellcraftera, gry która załapała się do elitarnego grona 10% najgorzej ocenianych gier na Steam.

Sama spółka i gra aż tak bardzo mnie nie interesuje i w ogóle dość mało konkretów jest o spółce ale nie można zabraniać im sukcesu. A tak ogólnie to czego spodziewałbyś się po biurze które dopiero raczkuje na rynku a radzi sobie nie tak źle jak by wyglądało z Twojej oceny.
Według Ciebie 11bit to także siermiężna spółka na skraju bankructwa. Więc wybacz ale na razie nie przekonałeś mnie do żadnych swoich wywodów z ostatniego roku - bo żadne się nie spełniło.
Więc oceniam, że i teraz się mylisz ale każdy może mieć własne zdanie jeśli nawet nie przystaje do rzeczywistości.
Ta spółka mnie nie kręci ale podziwiam zapał i zyski innych inwestorów.
Ciebie może krew zalewa ale ja im kibicuję. Im więcej dobrych spółek tym lepiej.

baks
152
Wysłane: 3 listopada 2015 14:45:39 przy kursie: 14,30 zł
chris_martin napisał(a):
...ale po zapowiedzi Kurska zanosi sie na mega hit - nawet większy niż TWOM 11 Bit ..... hello1

O TWOM też niewiele można było wysondować po nawet trailerze. Ja sam mocno nie doceniłem możliwości gry. Jak będzie tutaj dowiemy się dopiero po premierze. Ja mam wątpliwości co do sił przerobowych. Obawiam się, że tak słaba i młoda ekipa może nie podołać tym licznym zapowiedziom. Jednak jak obserwuję kilku młodych programistów to podziwiam ich umiejętności. Tak więc nie można wykluczyć, że dadzą radę. Pamiętajmy, że założyciele mają kilka lat doświadczeń w CDR - więc nie są nowicjuszami. Inna sprawa, że teraz muszą podołać także planowaniu i prowadzeniu spółki. Jednak do tego można zatrudnić specjalistów z doświadczeniem jeśli samem się nie ma rozeznania marketingowego czy finansowego.

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 3 listopada 2015 21:09:21 przy kursie: 14,30 zł
Podobno Polacy to informatycy z światowej czołówki :) Pewnie nie potrzeba ich wielu do zrobienia gry na poziomie Realpolitiks :)

chris_martin
35
Wysłane: 3 listopada 2015 21:21:08 przy kursie: 14,30 zł
czy świat zainteresuje się tragedią Kurska ? ,... wrzucam na YT "Kursk Russian Submarine" i pierwszy link ma ponad 2.360.000 wyswietlen od maja 2014 - hello1

Kursk dopracowany z wątkiem szpiegowskim ma ogromny potencjał sprzedażowy ;-)

www.youtube.com/watch?v=vihv_c...

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 3 listopada 2015 21:30:22 przy kursie: 14,30 zł
A w jaki sposób takie zainteresowanie tragedią okrętu przekłada się na potencjał sprzedaży gry. Jeżeli oglądałem Gangam style na youtube, to nie znaczy że będę chciał grać w grę o tańczącym Chińczyku :)

baks
152
Wysłane: 3 listopada 2015 22:08:47 przy kursie: 14,30 zł
timon napisał(a):
Podobno Polacy to informatycy z światowej czołówki :) Pewnie nie potrzeba ich wielu do zrobienia gry na poziomie Realpolitiks :)

Masz co do tego wątpliwości to poczytaj kto wygrywał ostatnie kilka lat tak zwane mistrzostwa świata w programowaniu. Nie bierze się to tak z siebie i świadczy o bardzo wysokim poziomie większości z polskich Wydziałów Informatyki. Bardzo wysoki poziom mają także inne wydziały np. cybernetyczne, robotyki. Polskie projekty z politechnik znalazły się wśród wytypowanych do możliwości zbudowania łazików marsjańskich itp.
Warto wiedzieć coś na ten temat zanim zacznie się wyśmiewać..... jakie to typowe u laików.... Angel
Akurat 3 informatyków mam w najbliższej rodzinie....

Nie przesądza to jeszcze o sukcesie tej czy innej spółki, bo do udanego projektu potrzeba osoby która poradzi sobie z zarządzaniem projektem. Dobrzy programiści sami nie pociągną większego projektu. Ktoś musi to wszystko koordynować i monitorować fazy projektu i dokonywać odpowiednich korekt zawczasu. Programista sam może ogarnąć małą gierkę ale większą ktoś musi koordynować współpracę - ktoś z dużo wyższymi kwalifikacjami i mający konkretną logiczną wizję. Musi umieć także zarządzać ludźmi i projektem. Bez tego będzie tak jak z pierwszym koordynatorem (z CDR) w 11bit. Nie układała mu się współpraca i musiał odejść. Po jakimś czasie to norma. Jak będzie tutaj zobaczymy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE jujubee

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,163 sek.

yboujgef
myusfvta
xemzciid
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xoskctpv
xfsxheai
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat