3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
20 października 2015 11:21:51
Czołem,
Taki mam plan z AGT. Nawet jeżeli dojdzie do "zdrowego" wybicia to podejrzewam, że będziemy mieli z rozszerzeniem obecnej konsoli zanim uformuje sie faktnyczny, zdrowy trend i w miarę szybko zobaczymy korektę.
Delko zagrałem na wybiciu 8,50 - pytanie, czy teraz to już dobre miejsce do uzupełnienia pozycji?
Na Wilbo już też siedzę :) Trochę zepsułem, bo za istotny poziom uznałem 1,25 a trzeba było grać już 1,2. Nie jest jednak źle - średnia po 1,28 mi wyszła. Tutaj akurat zająłem od razu całą pozycję ze względu na duże obroty przy wybiciu i czyste miejsce po lewej stronie wykresu.
ZUE fajne, tylko ten brak obrotów mnie przeraża.
|
|
PREMIUM
504 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 288
Wysłane:
20 października 2015 11:55:57
Na Delko trudno ocenić - z jednej strony kurs ładnie się cofnął, ale też bardzo szybko po wybiciu (ruch wzrostowy powinien najpierw trochę potrwać a nie kończyć się szybką korektą). Dla pewności pewnie poczekałbym z połową pozycji na rozwój sytuacji i wyjaśnienie czy to wybicie czy jedynie fałszywka. Minusem oczywiście wtedy będzie wyższa średnia cena wejścia.
Wilbo wybiło ładnie - teraz wygląda na dziennym że szykuje się do korekty - w niej można pewnie będzie łatwo dobierać. Ładne obroty na wybiciu i silny indeks - to na plus.
ZUE - cóż urok spółki (jak i ostatnio naszej giełdy ;p) że kreski poziome nawet rysuje. W przypadku zapoczątkowania trendu wzrostowego płynność powinna wzrosnąć.
BTW: Wczoraj padła w debacie obietnica CITu 15% jak dobrze usłyszałem - to ciekawe, zwłaszcza że nasza giełda niezbyt zareagowała, a realnie powinno to poprawić wyniki wszystkich spółek.
|
|
Wysłane:
24 października 2015 23:55:01
Kilka refleksji na koniec tygodnia: EUR Ogólny obraz poniżej. Wychodzi na to, że trend będzie kontynuowany. Teraz czekam tylko na dobry moment ( jakaś korekta?) żeby podnieść Stopa 0 do BEP.  kliknij, aby powiększyćPoniżej ilustracja miejsca uzupełnienia. Najpierw Nagrobek z 09/10 i zwiastujący obsuwę i po tym czarne Marubozu nie napawały optymizmem, ale popytowy cień w pobliżu poziomu (teraz już) wsparcia zachęcił mnie do uzupełnienia pozycji. Udział w portfelu 11%, więc wystarczy.  kliknij, aby powiększyćPND Ładne wybicie, ale ze względu na sporą odległość SL 0 (22%) udział w portfelu tylko 3%. Czekam na dobry moment do uzupełnienia. Zobaczymy jak i gdzie zakończy się ta zawierucha z Prokomem. Na obecną chwilę ten potężny podażowy cień przy na prawdę sporych obrotach nie wygląda ciekawie.  kliknij, aby powiększyćAMREST W sumie to nie bardzo wiem co o obecnej sytuacji myśleć. Pozycję zająłem tutaj zupełnie odwrotnie niż należy :) bo w korekcie i czekam z uzupełnieniem do wybicia. Pytanie...czy nie należy przypadkiem czekać z dobraniem do korekty po wybiciu 182,0 Na wykresie tygodniowym sytuacja jest w miarę jasna:  kliknij, aby powiększyćale na dziennym wygląda już dziwnie. Zwiększone obroty tuż pod samym oporem i taka mała "świeczuszka"  kliknij, aby powiększyćWLB Tu chyba nie ma co za dużo komentować. Zdecydowanie zmniejszone obroty po wybiciu - okolice 1.25 wydają się dobre do uzupełnienia pozycji.  kliknij, aby powiększyćDEL: Dyskutowaliśmy wcześniej o pożądanej sytuacji, kiedy po wybiciu wzrosty są kontynuowane - co w przypadku DEL wyglądało dziwnie. Tu znowu zagrałem okracznie względem teorii i uzupełniłem do pełnej pozycji na wybiciu z tej mini konsoli. Udział w portfelu 7,8%  kliknij, aby powiększyćW poczekalni: ALTA Silny ostatnio indeks i bardzo przyjemna sytuacja techniczna sprawiła, że czaję się na wybicie. Żeby nie było za różowo - są też dwa problemy. 1. Poziom cenowy 2,5, który wydaje się dla tego papieru jakiś magiczny 2. Linia trendu (spadkowego) To wszystko bardzo dobrze widać na wykresie miesięcznym:  kliknij, aby powiększyćSchodząc o jedną ramę czasową niżej widzimy rosnące obroty na ładnej białej świecy tuż po ważnym oporem i RSI w ładnym trendzie.  kliknij, aby powiększyćPozostaje jeszcze jedno pytanie. Jednego developera w portfelu już mam...czy to dobrze mieć drugiego? Pzdr.,
|
|
|
|
Wysłane:
28 października 2015 10:51:18
Byłby ktoś tak miły i puścił choć niewielkie zlecenie na Amreście co by się LmAkt odpaliły :) ? Męczy się z tym oporem na 182 niemiłośiernie. Mam nadzieję, że Admin wybaczy ten niewinny żarcik Zachęcony obrotami na PND uzupełniłem wczoraj pozycje do pełnej. Jedyne co mnie diablenie zastanawia to te obroty od początku tygodnia. Jezeli to korekta to obroty powinny być zdecydowanie niższe niż przed wybiciem. Jak to interpretować?  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 28 października 2015 10:51
|
|
Wysłane:
4 listopada 2015 23:35:56
Małe podsumowanie portfela: Stopa zwrotu w Październiku: 2,16% Stopa zwrotu od początku portfela (09/2014):3,11% Aktualny skład portfela: Nazwa; Udział w portfelu; Stopa zwrotu ALTA 12.23%.............3,45% AMREST 11.78%.............0,11% DELKO 8.37%..............11,62 % EUROCASH 11.56%.............8,53% POLNORD 5.57%..............-3,48% WILBO 5.35%..............-3,13% Wypełnienie portfela akcjami: 54% Dzisiaj zagranie na AAT.  kliknij, aby powiększyćMozolnie odrabiam straty - albo raczej utracone korzyści. Podniosłem poziom ryzyka na 1,5% portfela na transakcję. Odległość stopów ostatnimi czasy często sięga ok.20% a chciałbym mieć w portfelu max 6-7 spółek (przy wypełnieniu ok 80-90%). Niestety przy takich ustawieniach potrzeba ich dużo więcej, żeby wypełnić portfel. Rynek, jaki jest każdy widzi - więc jedyną możliwością jest (chyba) zwiększenie poziomu ryzyka.
|
|
Wysłane:
5 listopada 2015 09:27:36
No...czegoś takiego w swojej karierze jeszcze nie doświadczyłem :) Jak tu się zachować ??  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 listopada 2015 11:04:41
Ładny sygnał, dobrze zagrany (brawo za refleks). Cytat:Jak tu się zachować ?? Think Wyłączyć notowania, odejść z od komputera, nie patrzeć na stan pozycji :). Ew jeszcze dla bezpieczeństwa i świętego spokoju podnieść sobie stopa na break even i spokojnie czekać. Po takim wybiciu już do tego 2,22 nie powinien wrócić kurs. Najgorsze co można zrobić to kombinować przy rosnącej pozycji. Jeśli nie zająłeś całej pozycji tylko pół (albo chcesz podwoić) - oczywiście trzeba poczekać na większą korektę z takimi zamiarami.
Edytowany: 5 listopada 2015 11:09
|
|
2 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 168
Wysłane:
5 listopada 2015 11:29:24
Polnord razaca slabosc, masz jakies pomysly co do tej pozycji?
|
|
Wysłane:
5 listopada 2015 11:36:48
Cytat:Wyłączyć notowania, odejść z od komputera, nie patrzeć na stan pozycji :) Stwierdzam, że dostęp do notowań w pracy to jedno z największych przekleństw. Ciężko nie patrzeć w trakcie sesji a takie podglądanie bardzo miesza w założonym wcześniej planie gry. Pozycję zająłem całą - odchodzę od dzielenia pozycji na części. Wszystkie tegoroczne straty (pomimo dobrych wyborów) powstały właśnie w wyniku dobierania pozycji do pełnej w nie odpowiednim momencie. Zwyczajnie w świecie mi to nie wychodzi...i chyba po prostu nie lubię:)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 listopada 2015 12:22:53
Cytat:Stwierdzam, że dostęp do notowań w pracy to jedno z największych przekleństw. Ciężko nie patrzeć w trakcie sesji a takie podglądanie bardzo miesza w założonym wcześniej planie gry. Silna wola i nie patrzenie na kurs w czasie sesji dla zajętych pozycji możesz wrzucić w ramach tej ewolucji gracza giełdowego zgodnie z tematem wątku :) PND w ciekawym miejscu jest - możliwe że kończy korektę (potrzebna mocniejsza sesja dla potwierdzenia, póki co wsparcie na 11,4 działa. Do wyłamania trendu dość daleka droga (ok. 9,0)
Edytowany: 5 listopada 2015 12:24
|
|
|
|
Wysłane:
5 listopada 2015 15:07:55
waszi napisał(a):Polnord razaca slabosc, masz jakies pomysly co do tej pozycji? Fakt, że dziwnie się zachowuje. Nie wiem, z czym kojarzyć taką ilość podaży zaraz po wybiciu. Jeżeli są to zlecenia, które tylko czyhały na wybicie to nic dobrego z tego nie będzie. Jeżeli to wynik informacji o przejęciu części udziałów przez PKO... to też nie wiem jak to interpretowac - pytanie co PKO zrobi(ło) z tymi udziałami. Szczerze mówiąc nie widzę tutaj powodów do sprzedaży, chyba, że to samo PKO sprzedaje. Tak, czy inaczej pewnie pierwszy raz zastosuję nową metodykę ograniczania strat, czyli sprzedam część pozycji gdzieś w okolicach 10,70. Drugi poziom tak jak pisał Wojetek - okolice 9,0. W przypadku wchodzenia na pozycje na 2 raty teoretycznie ograniczamy stratę do 50% planowanego ryzyka. Wg. mojego nowego planu wartość ta wzrośnie do ok 70%. Czas i stan rachunku pokażą, czy to słuszne podejście.
Edytowany: 5 listopada 2015 15:09
|
|
2 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 875
Wysłane:
5 listopada 2015 16:10:30
cyzo napisał(a):No...czegoś takiego w swojej karierze jeszcze nie doświadczyłem :) Dobry strzał. Ja mam z kolei Bioton kupiony w poniedziałek na otwarciu. Staram się nie patrzeć...
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2015 23:00:36
Dzień dobry cześć i czołem... Wpisów w ostatnim czasie brak bo...brak operacji, brak czasu na wpisy i operacje...i to chyba chyba wszystko:) Podsumowanie portfela: Stopa zwrotu w Listopadzie: 2,86% Stopa zwrotu od początku portfela (09/2014):6,39% Aktualny skład portfela: Nazwa; Udział w portfelu; Stopa zwrotu ALTA 13.02%.............14,43% AMREST 12,64%.............11,33% DELKO 7,66%..............5,95 % EUROCASH 11.94%.............16,23% POLNORD 5.41%..............-2,78% WILBO 5.32%..............-0,38% Wypełnienie portfela akcjami: 56% Sytuacja na wykresach: ALTA Nic się nie zmieniło. Stop twardy w tym samym miejscu - mentalny na BEP. Przy takiej płynności (zerowej) jedno zlecenie może wyzerować cały zysk, także wolę obserwować kurs i reagować "manualnie".  kliknij, aby powiększyćAMREST Jak teraz patrzę na wykres...to na prawdę nie wiem, czym się kierowałem zajmując pozycję w tym miejscu. No, ale skoro już jest...i rośnie...to głupio byłoby zamykać :) Stop bez zmian, chyba nawet za wcześnie na przesuwanie go do BEP.  kliknij, aby powiększyćDELKO Jak tylko kurs zbliży się do 10,0 pln Stop powędruje tuż pod średnią w okolice 8,31  kliknij, aby powiększyć EUROCASH Sytuacja jest rozwojowa:) WIG20 w jakim jest stanie - każdy wie. Teoretycznie sam EUR Wigu20 nie pociągnie, ale za taką a nie inna sytuację na indeksie odpowiedzialne są banki i energetyka i to czysto z powodów politycznych. Powinienem pozbyć się tej spółki z uwagi na słabość W20, ale z w/wym powodów...ją potrzymam. Chyba czas przesunąć kurs na BEP.  kliknij, aby powiększyćReszta jutro.
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2015 23:09:25
Dzisiaj zamknąłem większość pozycji. Żaden z wykresów nie dał sygnału sprzedaży, ale najzwyczajniej w świecie nie wierzę w dalsze wzrosty - a jeżeli to korekta...to chwilowo nie mam na nią nerwów. Bilans jest następujący: AMREST +8,68% EUROCASH: +20,07% POLNORD: -11,96% WILBO: -7,73% Pozostało DELKO i ALTA. DEL nie udało mi się dzisiaj sprzedać w oczekiwanej cenie, więc czeka na jutro. ALTA... sprzedałbym, ale nikt nie chce kupić. W przyszłości bardzo poważnie będę rozpatrywał wejście w papier o tak niskiej płynności. Pomimo fajnego sygnału kończy się marnie. Plus jest taki, że mój DM się walnął i przez chwilę miałem dostęp do 5 ofert w arkuszu. Wiszą zlecenia kupna w okolicach 2.01. Przynajmniej już wiem, dla czego na papierach z zerową płynnością nie stawia się zleceń PKC :) Wystawiam z oczekiwaną ceną...może trafi się ktoś z K*PKC
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2015 23:14:27
Płynność to jest problem, sam z tym walczę i nie mam dobrego pomysłu, co zrobić. Próby sprzedania "po lepszej cenie" zazwyczaj się mszczą. Mam filtr, po pierwsze średni obrót musi przekraczać jakąś wartość, po drugie minimalny obrót tygodniowy za ostatnie 8 tygodni musi przekraczać jakąś wartość, ale i tak to nie wystarcza. Już się boję sprzedawania niektórych spółek.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 grudnia 2015 09:33:41
@cyzo
Na DEL bym się tak nie spieszył - sygnału sprzedaży nie ma - zwyczajny powrót do wsparcia. Alta faktycznie nieciekawie to wygląda - praktycznie negacja sygnału. EUR - wiadomo fatalny index ale ta spółka mimo tego daje radę - SL można było pod 51, ale rozumiem chęć realizacji zysku przy takim indexie (sam to zrobiłem po 56). EAT jak kojarzę bardzo późno grałeś (dla mnie spółka mega zaskoczenie 2015 roku - wybicie z oRGRa w 11.2014 dało ponad 100%... trzeba było to wtedy grać heh)). Wilbo faktycznie słaba płynność.
Biorąc pod uwagę korektę w górę na głównych indexach trochę więcej płynności powinno się pojawić. Nie jest tajemnicą że przy mocnych spadkach nie ma chętnych na kupowanie.
Edytowany: 10 grudnia 2015 09:35
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2015 10:47:22
@ WOjetek
Co do DEL w zupełności się zgadzam. EUR - tak jak piszesz, nawet najsilniejsza spółka może być zdołowana przez słaby indeks a sam EUR WIGu20 nie pociągnie. PND - przez długi okres po wejściu siedziałem grzecznie na połowie wielkości pozycji i kilka dni temu uznałem, że to koniec korekty i dobrałem. No nie była to najszczęśliwsza decyzja. Gdyby nie to dobranie pewnie zostawiłbym spokojnie czekając na początkowy SL.
Generalnie powody zamknięcia sa nastepujące: Poprzez błędne decyzje z poprzednich miesięcy dotyczące dobierania pozycji ( po dobrych sygnałach) wprowadziłem rachunek w straty. Przez ostatnie dwa miesiące (pomimo parszywych warunków na rynku) udało mi się wyjść z tych strat i być jeszcze na miłym plusie. Trzymanie obecnych pozycji i czekanie na wcześniej ustalone stopy cofnęło by mnie z powrotem do punktu wyjścia - tego moja głowa mogłaby nie wytrzymać:) i prawdopodobnie skończyło by się wielkim zniechęceniem.
Zamykam wszystko, staję z boku i wchodzę w nowy rok "odpoczęty" od GPW, z czystym umysłem i uporządkowaną, działającą strategią.
Edytowany: 10 grudnia 2015 10:49
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 grudnia 2015 16:53:05
Jak widać EUR nie wytrzymał presji indexu i wyjście z niego było całkowicie słuszne. Odnośnie piramidowania pozycji widzę że na forum jest to rzadko poruszany temat (szczególnie w kronikach), dlatego od nowego roku ruszam w kronikach z portfelem zarządzanym według moich standardowych zasad na akcjach (FL zostanie zakończony z końcem roku). Będzie też pokazany MM dla tego portfela i piramidowanie pozycji jak i zastosowanie stopów. Jedyną niewiadomą jest czy w przypadku bessy będzie co grać ;). Cytat: Zamykam wszystko, staję z boku i wchodzę w nowy rok "odpoczęty" od GPW, z czystym umysłem i uporządkowaną, działającą strategią.
Uporządkowana strategia to już sporo a czysty umysł to jeszcze lepiej - psychologia, nawet na rynku akcyjnym jest kluczowa.
Edytowany: 10 grudnia 2015 16:56
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2015 18:28:14
Piramidowanie to bardzo ciekawy temat, chętnie się dowiem, jak do tego podchodzisz. Mnie bardzo kusiło, żeby to zastosować, ale nie mogłem się zebrać, żeby zrobić backtesty, a przecież nie będę się rzucał na żywca.
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2015 21:44:58
Wojetek napisał(a):Jak widać EUR nie wytrzymał presji indexu i wyjście z niego było całkowicie słuszne. No teraz to wiemy :), ale kierując się wykresem tygodniowym to sygnału do sprzedaży nadal nie ma. Kurs daleko od średniej, Usługi na tle MiŚiów zdecydowanie lepiej...tylko nastrój ogólny wskazywał na wzmożoną czujność. Mnie w zasadzie sprowokowała ta spora szpula z 08/12. Zgodzisz się z tym, że gdyby nastrój rynkowy były pro wzrostowy tą pozycję nadal należałoby trzymać? Wojetek napisał(a): Odnośnie piramidowania pozycji widzę że na forum jest to rzadko poruszany temat (szczególnie w kronikach), dlatego od nowego roku ruszam w kronikach z portfelem zarządzanym według moich standardowych zasad na akcjach (FL zostanie zakończony z końcem roku). Będzie też pokazany MM dla tego portfela i piramidowanie pozycji jak i zastosowanie stopów. Jedyną niewiadomą jest czy w przypadku bessy będzie co grać ;).
Absolutnie słuszna inicjatywa. Jest wiele książek i wiele artykułów w sieci, ale nie jestem w stanie podać ani jednego, w którym wszystko jest przedstawione jak krowie na rowie. Ja chętnie przyjmę naukę w zakresie stosowania MM przy stosowaniu lewara. Oczywiście pod pojęciem MM rozumiem, dobierane wielkości pozycji stosowne do wielkości portfela. Tak BTW to coś mi się przypomina, że kiedyś się zapowiadałeś z uruchomieniem bloga... leniuch napisał(a):Mnie bardzo kusiło, żeby to zastosować, ale nie mogłem się zebrać, żeby zrobić backtesty, a przecież nie będę się rzucał na żywca. To byłby najlepszy test :) Nie wiem jak w Waszym przypadku, ale ja w pewnych tematach muszę dostać sam po tyłku...wtedy uczę się w moment. Inaczej nie jestem w stanie pojąć materii. Tak było np. z nierozumieniem bezsensu stosowania zleceń PKC na płytkim rynku.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.