PARTNER SERWISU
ryxiieyy
1 2 3 4

Tydzień z biurem maklerskim Alior Banku 23-29 czerwca 2014 r.

Marcin Mierzwa
0
Wpisów: 52
Wysłane: 24 czerwca 2014 15:57:06
eewwa napisał(a):
Dzień dobry
W wystąpieniu na konferencji Wall Street pan Max Idzik stwierdził, iż klienci indywidualni, którzy korzystają z platform ECN, są oszukiwani przez biura maklerskie, gdyż ich zlecenia są traktowane tak jak zlecenia Market Maker. Pan Idzik powoływał się na swoje osobiste doświadczenie pracy w biurze maklerskim. Co mają na ten temat do powiedzenia przedstawiciele biur maklerskich?

Rachunek Alior Trader znajdujący się w ofercie Biura Maklerskiego Alior Banku pozwala na dostęp do rynku FX w formule ECN. Rozumiemy przez to m.in.:
- agregację oraz przekazywanie bez ŻADNEJ ingerencji najlepszych ofert cenowych dostarczanych przez 16 banków oferujących płynność;
- natychmiastową egzekucję zleceń, bez ingerencji brokera/automatycznych systemów brokera;
- brak Mark Up’ów, zarobkiem brokera jest wyłącznie z góry ustalona prowizja,
- transakcja zawierana przez Klienta zawsze znajduje odzwierciedlenie w transakcji zawartej z Bankiem oferującym płynność (Broker nie zawiera transakcji na własną książkę).

Odnosząc się do przytoczonej wypowiedzi, stanowczo nie możemy zgodzić się z takim stwierdzeniem w stosunku do produktu oferowanego przez nasze Biuro Maklerskie. Uogólnianie tezy, jakoby wszyscy brokerzy działający w modelu ECN „oszukiwali” Klientów co do modelu, w którym działają wydaje się z naszego punktu widzenia nieuzasadnione.
Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 24 czerwca 2014 16:52:09
Wydaje mi się, że w przytoczonej wypowiedzi Pana Maxa Idzika chodziło o to, że w rzeczywistości konto ECN nie daje dostępu do samego rynku, a broker ma możliwość wybrania przy każdej transakcji oferty jednego z tych 16 banków. Przez to może dochodzić do sytuacji, że broker wybiera dostawcę oferty, który nie oferuje najlepszych warunków dla inwestora indywidualnego tylko właśnie dla brokera. Swoją drogą ciekawy temat, ale Kowalski nie ma możliwości tego zweryfikować.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 24 czerwca 2014 20:18:07
Marcin Mierzwa napisał(a):
topfacet napisał(a):
Jaka pobieracie prowizje za transakcje realizowane poza rynkiem? Np. sprzedaz akcji poprzez umowe kupna-sprzedazy pomiedzy dwoma osobami fizycznymi?

W przypadku realizacji umowy cywilnoprawnej pobieramy opłatę za przeniesienie instrumentów finansowych zgodnie z Taryfą opłat i prowizji. Opłata wynosi 30 zł - jeżeli przeniesienie następuje w ramach BM Alior Banku i 0,1% wartości instrumentów min. 30 zł – w przypadku przeniesienia do innej firmy inwestycyjnej.

Rozumiem, ze taka umowa musi byc podpisana w biurze lub u notariusza? Czy mozna ja podpisac gdzie sie chce, a potem wyslac do Panstwa? Czy jesli zaloze rachunek, to sa jakies oplaty za wyplate srodkow z konta maklerskiego na rachunek w Banku innym niz alior? Jaka jest standardowa prowizja przy transakcjach na GPW(akcje)?

knight1987
0
Wpisów: 7
Wysłane: 24 czerwca 2014 20:34:50
Witam,

dziękuję za odpowiedzi na poprzednie pytania. Oto kolejne z mojej strony:

1. Czy w placówkach Alior Banku są specjalnie przeszkolone osoby (maklerzy), którzy zajmują się tylko obsługą związaną z Biurem Maklerskim? Jeśli tak, to w jakich placówkach można znaleźć takie osoby?

2. Czy w placówkach można złożyć u doradcy zlecenie zakupu sprzedaży instrumentów finansowych na rynku regulowanym? I czy doradca ma możliwość złożenia tego zlecenia bezpośrednio do systemu transakcyjnego UTP?

3. Czy w zakresie działalności BM Alior Banku jest doradztwo inwestycyjne potwierdzone przez KNF? I gdzie można skorzystać z takich usług (chodzi mi o placówki)?

Pozdrawiam.

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 25 czerwca 2014 09:05:56
timon napisał(a):
Wydaje mi się, że w przytoczonej wypowiedzi Pana Maxa Idzika chodziło o to, że w rzeczywistości konto ECN nie daje dostępu do samego rynku, a broker ma możliwość wybrania przy każdej transakcji oferty jednego z tych 16 banków. Przez to może dochodzić do sytuacji, że broker wybiera dostawcę oferty, który nie oferuje najlepszych warunków dla inwestora indywidualnego tylko właśnie dla brokera. Swoją drogą ciekawy temat, ale Kowalski nie ma możliwości tego zweryfikować.

W przypadku modelu ECN, który został zaimplementowany w BM Alior Banku zlecenia Klientów realizowane są zgodnie z zasadą Best Execution, czyli wykonania zlecenia po możliwie najlepszej cenie dla Klienta. Tak jak wcześniej napisałem – w interesie brokera leży wykonywanie zleceń Klientów, za realizację których pobiera prowizję.

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 25 czerwca 2014 09:32:59
topfacet napisał(a):
Marcin Mierzwa napisał(a):
topfacet napisał(a):
Jaka pobieracie prowizje za transakcje realizowane poza rynkiem? Np. sprzedaz akcji poprzez umowe kupna-sprzedazy pomiedzy dwoma osobami fizycznymi?

W przypadku realizacji umowy cywilnoprawnej pobieramy opłatę za przeniesienie instrumentów finansowych zgodnie z Taryfą opłat i prowizji. Opłata wynosi 30 zł - jeżeli przeniesienie następuje w ramach BM Alior Banku i 0,1% wartości instrumentów min. 30 zł – w przypadku przeniesienia do innej firmy inwestycyjnej.

Rozumiem, ze taka umowa musi byc podpisana w biurze lub u notariusza? Czy mozna ja podpisac gdzie sie chce, a potem wyslac do Panstwa? Czy jesli zaloze rachunek, to sa jakies oplaty za wyplate srodkow z konta maklerskiego na rachunek w Banku innym niz alior? Jaka jest standardowa prowizja przy transakcjach na GPW(akcje)?

Umowa powinna być podpisana w obecności pracownika Banku lub u notariusza. Umowę składa się osobiście w oddziale Alior Banku łącznie z dyspozycją przeniesienia papierów wartościowych. Co do wypłaty środków do innego Banku to jeżeli jest ona zlecona przez platformę internetową to jest ona darmowa, telefonicznie 2 zł, a osobiście w oddziale AB 5 zł. Standardowa prowizja to 0,38%, zgodnie z promocją wcześniej wspomnianą dla użytkowników serwisu StockWatch.pl 0,30% do końca 2014 roku. :) Oczywiście zawsze można negocjować indywidualnie prowizję.
Edytowany: 25 czerwca 2014 09:37

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 25 czerwca 2014 09:36:38
knight1987 napisał(a):
Witam,

dziękuję za odpowiedzi na poprzednie pytania. Oto kolejne z mojej strony:

1. Czy w placówkach Alior Banku są specjalnie przeszkolone osoby (maklerzy), którzy zajmują się tylko obsługą związaną z Biurem Maklerskim? Jeśli tak, to w jakich placówkach można znaleźć takie osoby?

2. Czy w placówkach można złożyć u doradcy zlecenie zakupu sprzedaży instrumentów finansowych na rynku regulowanym? I czy doradca ma możliwość złożenia tego zlecenia bezpośrednio do systemu transakcyjnego UTP?

3. Czy w zakresie działalności BM Alior Banku jest doradztwo inwestycyjne potwierdzone przez KNF? I gdzie można skorzystać z takich usług (chodzi mi o placówki)?

Pozdrawiam.

Ad. 1. W oddziałach Alior Banku (bez placówek partnerskich i Express oraz centrów biznesowych) upoważnieni pracownicy realizują wszystkie podstawowe czynności związane z obsługą rachunku maklerskiego tzn. podpisanie umowy, aktywacja usług/aneksów, przyjęcie niezbędnych dyspozycji np. zleceń giełdowych. Takie osoby wykonują także inne czynności nie związane bezpośrednio z Biurem Maklerskim. W praktyce prawie wszystkie dyspozycje można realizować zdalnie poprzez nowoczesny System Bankowości Internetowej oraz dedykowane tylko Klientom Biura Maklerskiego Contact Center (19 503). Listę oddziałów można sprawdzić na stronie.

Ad. 2. Tak, w oddziałach Alior Banku upoważnieni pracownicy mogą przyjąć zlecenia kupna/sprzedaży instrumentów finansowych notowanych na GPW w Warszawie. Takie zlecenia w czasie rzeczywistym trafiają do systemu notującego UTP.

Ad. 3. Tak, Biuro Maklerskie Alior Banku ma w swojej ofercie profesjonalną usługę doradztwa inwestycyjnego. Usługa jest dostępna od 150 000 PLN aktywów przeznaczonych na inwestycje. Warunki współpracy najdogodniej ustalić telefonicznie (19 503). W kolejnym kroku z dedykowanym pracownikiem BM można spotkać się w wybranym oddziale Banku. Szczegóły

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 czerwca 2014 11:24:29
Chciałbym zapytać o social trading. Na Zachodzie była i jest to popularna w niektórych kręgach strategia "naśladowania" ruchów wybranych osób ze społeczności, które udostępniają w tym celu swój portfel. U nas po chwilowym zachłyśnięciu się tym pomysłem, głównie na platformach forexowych, social trading odszedł w cień. Państwa Biuro rozsądnie poczekało z boku, obserwując w którą stronę rozwinie się sytuacja. Jak dzisiaj oceniacie popyt na social trading i możliwości płynące z tego rozwiązania zarówno dla inwestora jak i dla brokera?

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 25 czerwca 2014 12:13:57
To, że poczekaliśmy z boku nie oznacza, że nie widzimy potencjału w tej usłudze. Wręcz przeciwnie uważamy, że w social tradingu tkwi potencjał dla klientów do uzyskiwania lepszych stóp zwrotu ze swoich inwestycji jak i dla samych biur maklerskich do rozwoju sprzedaży usług. Natomiast chyba jednak nikomu w Polsce jeszcze nie udało się tego potencjału odkryć :)
Niestety jest też wiele przeszkód natury prawnej, które blokują rozwój social tradingu i szersze zainteresowanie wśród klientów. Niemniej jednak uważnie przyglądamy się temu co dzieje się na świecie w tym obszarze i jeśli tylko uwarunkowania prawne dla rozwoju tego modelu ulegną poprawie będziemy podejmowali działania.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 25 czerwca 2014 12:31:57
To moze jeszcze poprosimy o jakies promocyjne stawki na handel oligacjami na Catalyst ? king

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 25 czerwca 2014 13:23:51
Myślę, że uda się coś zrealizować również dla osób inwestujących w obligacje. Prośba o chwilę cierpliwości. Skonsultuję się i przygotujemy konkretną ofertę dla użytkowników serwisu StockWatch.pl.

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 25 czerwca 2014 14:38:09
No to ja sugeruje zmniejszenie kwoty minimalnej prowizji. Wiem, że biuro płaci od każdej transakcji prowizję dla GPW, ale minimalna wartość na poziomie 0,5 zł byłaby dla mnie satysfakcjonująca.

Mam też pytanie o prognozy dla stóp procentowych. Mogą jeszcze spaść?

Jaki jest koszt przeniesienia papierów wartościowych z rachunku w innym banku? Czy istnieje możliwość zwolnienia z tej opłaty? Widziałem na forum, że XTB zlikwidowało rachunek z dostępem do obligacji i użytkownicy szukają możliwości przeniesienia swoich papierów.

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 25 czerwca 2014 14:57:36
Witam,

czy Państwa biuro zamierza rozpocząć wydawanie rekomendacji dla spółek notowanych na GPW?
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

MZK
MZK
0
Wpisów: 43
Wysłane: 25 czerwca 2014 15:14:11
Czy jeszcze w tym roku można spodziewać się na rynku pierwotnym jakieś dużej oferty i ewentualnie kto jest wśród kandydatów?

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 25 czerwca 2014 15:33:24
W naszej ocenie rekomendacje maklerskie w formie raportów analitycznych i z określeniem ceny docelowej są produktem tworzonym głównie na potrzeby Klientów instytucjonalnych. Naszą specjalizacją jest dostarczanie serwisu dla inwestorów indywidualnych, dlatego nie zdecydowaliśmy się tworzyć raportów analitycznych w formule, do jakiej przyzwyczaiły nas Biura Maklerskie specjalizujące się w obsłudze Klientów instytucjonalnych. Klienci indywidualni bardziej zorientowani są na bieżące sygnały inwestycyjne płynące z rynku, stąd w naszych materiałach dominują komentarze on-line, sygnały płynące z wykresów analizy technicznej, raporty wskazujące na nastawienie do spółek, propozycje portfeli inwestycyjnych zbudowanych w oparciu o analizę fundamentalną i analizę statystyczną. Nasza strategia w zakresie analiz zakłada ukierunkowanie się na doradztwo inwestycyjne i w ślad za tym nasze propozycje analiz jeszcze bardziej będą ukierunkowane na osiąganie bardzo dobrych wyników inwestycyjnych naszych Klientów. Duża część tych materiałów będzie dostępna w serwisie internetowym dla naszych Klientów http://www.broker.aliorbank.pl.

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 25 czerwca 2014 16:15:36
timon napisał(a):
No to ja sugeruje zmniejszenie kwoty minimalnej prowizji. Wiem, że biuro płaci od każdej transakcji prowizję dla GPW, ale minimalna wartość na poziomie 0,5 zł byłaby dla mnie satysfakcjonująca.

Mam też pytanie o prognozy dla stóp procentowych. Mogą jeszcze spaść?

Jaki jest koszt przeniesienia papierów wartościowych z rachunku w innym banku? Czy istnieje możliwość zwolnienia z tej opłaty? Widziałem na forum, że XTB zlikwidowało rachunek z dostępem do obligacji i użytkownicy szukają możliwości przeniesienia swoich papierów.

Wkrótce przekażę dokładne informacje w zakresie oferty specjalnej dla użytkowników forum.

Nie wiem o jaki rynek, w sensie geograficznym, jest pytanie, gdyż sytuacja jest diametralnie różna w zależności od kraju. W USA rozpoczęcie ograniczenia programu skupu aktywów nalezy traktować jako pozątek zaostrzania polityki monetarnej. W Europie zachodniej ostatnio obniżono stopy procentowe i mówi się o programie luzowania ilościowego. Podobnie w Chinach. Jeśli zaś chodzi o Polskę, to po odczytach inflacji oraz działaniach EBC, spodziewam się ruchu dostosowawczego ze strony RPP, co oznacza, że prawdopodobnie cykl obniżek stóp procentowych w Polsce jeszcze się nie skończył.

Biuro Maklerskie Alior Banku zwraca koszty transferu papierów wartościowych z innego podmiotu w postaci zwrotu prowizji zapłaconej przez Klienta. Szczegóły ujęte są w Komunikacie Dyrektora BM

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 czerwca 2014 00:17:34
Dziękuję za odpowiedź na pytanie o social trading. Jest to kuszące, ale większość ludzi nie ufa innym, albo jest za leniwa żeby systematycznie zajmować się swoimi inwestycjami. Większość liczy na szybki pieniądz, a tak się niestety nie da.

Mam jeszcze dwa nurtujące mnie pytania na teraz:

1. Opcje na akcje zamiast akcji. Niezwykle popularny instrument w Stanach, mający niejako wbudowany naturalnie lewar. Zarazem dużo tańszy w prowizjach. Czemu nie działa w Polsce i czy nie byłoby sensu zacząć promować inwestowania krótkoterminowego w akcje poprzez opcje, żeby wyprzedzić rynek i dać mu nową wartość?

2. Wartość dodana do rachunku maklerskiego, ale taka znaczna. Znowu - w Stanach gdzie mieszkałem, studiowałem i operowałem na rynku jako indywidualny inwestor - strasznie popularne jest oprogramowanie do finansów osobistych oraz do zarządzania portfelem inwestycji. Występuje zarówno jako element rachunku brokerskiego, albo jako zewnętrzny serwis, pod który się taki rachunek podpina - żeby fajnie graficznie widzieć historię, różne statystyki, krzywą kapitału, analitykę itd. Na ile jest potrzeba zbudowania czegoś takiego w Polsce, czy rzeczywiście ma to wartość dla odbiorcy, ewentualnie czy jesteście zainteresowani udziałem w takim projekcie gdyby ktoś chciał spróbować zrobić go niezależnie?

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 26 czerwca 2014 08:44:40
MZK napisał(a):
Czy jeszcze w tym roku można spodziewać się na rynku pierwotnym jakieś dużej oferty i ewentualnie kto jest wśród kandydatów?

W tym roku nie ma żadnej zapowiedzi dużej oferty prywatyzacyjnej, zatem ze strony Skarbu Państwa nie spodziewamy się niczego. Duża oferta, która rozpoczyna się w właśnie dziś to oferta ALTUS TFI o wartości około 200 milionów złotych, dostępna również za pośrednictwem Biura Maklerskiego Alior Bank. Kolejka podmiotów chętnych do wejścia na giełdę jest spora a ich harmonogram wejścia poznamy dopiero po zatwierdzeniu prospektów emisyjnych przez Komisję Nadzoru Finansowego.

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 26 czerwca 2014 10:00:53
WatchDog napisał(a):
Dziękuję za odpowiedź na pytanie o social trading. Jest to kuszące, ale większość ludzi nie ufa innym, albo jest za leniwa żeby systematycznie zajmować się swoimi inwestycjami. Większość liczy na szybki pieniądz, a tak się niestety nie da.

Mam jeszcze dwa nurtujące mnie pytania na teraz:

1. Opcje na akcje zamiast akcji. Niezwykle popularny instrument w Stanach, mający niejako wbudowany naturalnie lewar. Zarazem dużo tańszy w prowizjach. Czemu nie działa w Polsce i czy nie byłoby sensu zacząć promować inwestowania krótkoterminowego w akcje poprzez opcje, żeby wyprzedzić rynek i dać mu nową wartość?

2. Wartość dodana do rachunku maklerskiego, ale taka znaczna. Znowu - w Stanach gdzie mieszkałem, studiowałem i operowałem na rynku jako indywidualny inwestor - strasznie popularne jest oprogramowanie do finansów osobistych oraz do zarządzania portfelem inwestycji. Występuje zarówno jako element rachunku brokerskiego, albo jako zewnętrzny serwis, pod który się taki rachunek podpina - żeby fajnie graficznie widzieć historię, różne statystyki, krzywą kapitału, analitykę itd. Na ile jest potrzeba zbudowania czegoś takiego w Polsce, czy rzeczywiście ma to wartość dla odbiorcy, ewentualnie czy jesteście zainteresowani udziałem w takim projekcie gdyby ktoś chciał spróbować zrobić go niezależnie?

Ad.1. Wydaje mi się, że nikłe zainteresowanie opcjami na polskie akcje wynika z tego, że z drugiej strony niezwykle popularne są kontrakty terminowe na indeks. No i mamy też na rynku kontrakty terminowe na akcje.
Inwestorzy przyzwyczaili się do tych instrumentów, w związku z tym rynkowi opcji trudno się rozwinąć. Należy również pamiętać, że rynek amerykański jest bardzo rozwiniętym rynkiem kapitałowym z silną reprezentacją zarówno inwestorów instytucjonalnych jak i indywidualnych, którzy zwiększają płynność obrotu. Na pewno pomysł z edukacją inwestorów w zakresie opcji jest interesujący. Opcje są bardzo ciekawym instrumentem. Myślę, że ciekawym rozwiązaniem mogłoby być budowanie produktów strukturyzowanych opartych o opcje na polskie akcje oraz oferowania takich produktów inwestorom. Niestety do tego potrzeba mocnej drugiej strony transakcji na opcjach oraz płynności obrotu, a tego trochę niestety brak.

Ad.2. W Polsce też jest dość sporo dostępnych w sieci tego typu rozwiązań. I wydaje mi się, że biura maklerskie w mniejszym lub większym stopniu rozwijają tego typu narzędzia. Dla mnie osobiście tego typu rozwiązanie jest fajnym narzędziem, ale dla bardzo wąskiej grupy odbiorców. Bardziej jestem przekonany do prostych rozwiązań, które automatyzują i skracają proces decyzyjny po stronie klienta, przy jednoczesnym transparentnym zaprezentowaniu wyniku inwestycyjnego.

tiozzo
0
Wpisów: 1
Wysłane: 26 czerwca 2014 13:36:18
Witam, mam pytanie.

1) Pierwsze natury technicznej - czy wymagane jest jakieś dodatkowe oprogramowanie aby korzystać z platformy? Chodzi mi o dostęp przez tablet, smartfon.
2)Czy mogę robić przelewy z rachunku maklerskiego na rachunek w innym banku?
3) Czy jest jakaś minimalna kwota aby założyć rachunek maklerski w Aliorze?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,402 sek.

iehybujc
mkuzdkkj
jldtvxjc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
plexasmf
zhiiskyu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat