PARTNER SERWISU
ryxiieyy
2 3 4

Tydzień z biurem maklerskim Alior Banku 23-29 czerwca 2014 r.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 czerwca 2014 20:59:53
Nie wiem czy było wcześniej to pytanie, ale jaka jest opłata za przechowywanie papierów na rachunku? Ile kosztują przelewy z rachunku w ramach banku, a ile poza Aliora?

WatchDog
50
Wysłane: 26 czerwca 2014 21:04:49
Marcin Mierzwa napisał(a):
Wydaje mi się, że nikłe zainteresowanie opcjami na polskie akcje wynika z tego, że z drugiej strony niezwykle popularne są kontrakty terminowe na indeks. No i mamy też na rynku kontrakty terminowe na akcje.

A jak Pan ocenia wprowadzenie przez Giełdę nowych kontraktów z większym mnożnikiem? Przez dłuższą chwilę wyglądało, że totalnie popsuli rynek, ludzie przestali handlować, bo ryzyko wzrosło bardzo znacznie.
Z drugiej strony dla osób chcących handlować kontraktami walutowymi na GPW nie ma tak podstawowej pary na EUR/USD. Kiedyś rynek kontraktów giełdowych wyglądał na duży i rosnący, ale traderzy zaczęli uciekać na platformy CFD i forex. W jaki sposób próbujecie przyciągać do siebie ten segment inwestorów?

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 27 czerwca 2014 07:41:21
1) Jaką pozycję na rynku ma BM Alior Banku? Jaki udział kont maklerskich w ich liczbie ogółem, udział w obrotach itp.? W czym to jeszcze można mierzyć?
2) Jaka jest aktualnie sytuacja na rynku usług maklerskich? Czy jest lepiej, czy gorzej niż w ubiegłych latach? Jakie są perspektywy? Na czym zarabiają biura i gdzie szukają Państwo przewag konkurencyjnych na przyszłość?

WatchDog
50
Wysłane: 27 czerwca 2014 08:17:32
Przeczytałem wieczorem biuletyn BDMu, w którym jest sporo negatywów na temat sytuacji rynku maklerskiego, w tym silny przekaz, że działalność podstawowa jest nierentowna, a biura wypracowują wynik z inwestycji na własny rachunek. Oczywiście jest to na pewno perspektywa jednego biura plus jakaś średnia z rynku - ciekawi mnie co Pan może powiedzieć o działalności BM AB w tym kontekście.

Marcin Mierzwa
0
Wpisów: 52
Wysłane: 27 czerwca 2014 10:09:40
tiozzo napisał(a):
Witam, mam pytanie.

1) Pierwsze natury technicznej - czy wymagane jest jakieś dodatkowe oprogramowanie aby korzystać z platformy? Chodzi mi o dostęp przez tablet, smartfon.
2)Czy mogę robić przelewy z rachunku maklerskiego na rachunek w innym banku?
3) Czy jest jakaś minimalna kwota aby założyć rachunek maklerski w Aliorze?

Ad. 1 Obecnie nie udostępniamy wersji platformy dedykowanej pod tablety i smartfony. Tak jak pisałem powyżej, prace na rozwiązaniem trwają i pod koniec lata będziemy mogli zaprezentować ich pierwsze efekty.

Ad. 2 Oczywiście można wykonywać przelewy na rachunki w innym banku. Jeżeli są to przelewy przez Internet, to są one darmowe. Opłata pobierana jest w przypadku zleceń telefonicznych (2 zł) i składanych osobiście w oddziale (5zł).

Ad. 3 Otwarcie i prowadzenie rachunku w BM Alior jest całkowicie darmowe. Dodatkowo wszyscy Klienci BM Alior Banku mają dostęp do serwisu http://broker.aliorbank.pl z depeszami Reuters, raportami, analizami i narzędziami (między innymi udostępnianymi przez serwis StockWatch.pl)
Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 27 czerwca 2014 10:10:26
WatchDog napisał(a):
Nie wiem czy było wcześniej to pytanie, ale jaka jest opłata za przechowywanie papierów na rachunku? Ile kosztują przelewy z rachunku w ramach banku, a ile poza Aliora?

Odpowiedzi jak powyżej. :)

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 27 czerwca 2014 10:11:08
WatchDog napisał(a):
Marcin Mierzwa napisał(a):
Wydaje mi się, że nikłe zainteresowanie opcjami na polskie akcje wynika z tego, że z drugiej strony niezwykle popularne są kontrakty terminowe na indeks. No i mamy też na rynku kontrakty terminowe na akcje.

A jak Pan ocenia wprowadzenie przez Giełdę nowych kontraktów z większym mnożnikiem? Przez dłuższą chwilę wyglądało, że totalnie popsuli rynek, ludzie przestali handlować, bo ryzyko wzrosło bardzo znacznie.
Z drugiej strony dla osób chcących handlować kontraktami walutowymi na GPW nie ma tak podstawowej pary na EUR/USD. Kiedyś rynek kontraktów giełdowych wyglądał na duży i rosnący, ale traderzy zaczęli uciekać na platformy CFD i forex. W jaki sposób próbujecie przyciągać do siebie ten segment inwestorów?

Podzielam opinię, że poprzez zwiększenie mnożnika wzrosło ryzyko dla inwestorów. Musi pewnie minąć trochę czasu zanim inwestorzy się przyzwyczają, ale obawiam się, że dla inwestorów indywidualnych ta zmiana w dłuższym terminie nie będzie korzystna. Natomiast bardzo pozytywnie oceniam plany wprowadzenia kontraktów na indeks WIG30 oraz WIG50.
Co do segmentu inwestorów operujących na rynkach instrumentów pochodnych i poszukujących platformy obrotu, uważam, że mamy bardzo dobrą propozycję platformy Alior trader.

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 27 czerwca 2014 10:58:54
timon napisał(a):
1) Jaką pozycję na rynku ma BM Alior Banku? Jaki udział kont maklerskich w ich liczbie ogółem, udział w obrotach itp.? W czym to jeszcze można mierzyć?
2) Jaka jest aktualnie sytuacja na rynku usług maklerskich? Czy jest lepiej, czy gorzej niż w ubiegłych latach? Jakie są perspektywy? Na czym zarabiają biura i gdzie szukają Państwo przewag konkurencyjnych na przyszłość?

Ad. 1 W Biurze Maklerskim Alior Banku od początku istnienia stawiamy na rozwój biznesu w kilku obszarach – czyste usługi brokerskie, forex oraz fundusze inwestycyjne. Takie rozłożenie akcentów biznesowych pozwala nam z roku na rok systematycznie zwiększać skalę biznesu. Zatem ewidentny kryzys w branży maklerskiej nie dotyka nas w takim stopniu jak biura maklerskie skoncentrowane tylko na tej działce. I jeśli spojrzeć na ranking biur maklerskich pod względem efektywności biznesu mierzonej przychodami czy też zyskami, po kilku latach funkcjonowania jesteśmy w czołówce biur maklerskich w Polsce, dając gwarancję bezpieczeństwa naszym klientom. Jeśli zaś chodzi o czystą brokerkę i segment detaliczny, na którym się koncentrujemy to mamy około 5% udział w obrotach giełdowych tego segmentu, wyprzedzając biura maklerskie z dużo dłuższą historią działalności. Zaś w zakresie ilości rachunków maklerskich, z prawie 80 000 rachunków, jesteśmy siódmym brokerem w Polsce.

Ad. 2 Jeśli chodzi o sytuację na rynku usług maklerskich, to cała branża maklerska moim zdaniem obecnie weszła w trudny czas poważnych zmian. Rynek mocno się zmienia. Wg mnie przyszłościowym kierunkiem rozwoju branży maklerskiej, zwłaszcza w odniesieniu do klientów indywidualnych, jest pomaganie klientom w zarabianiu pieniędzy na rynku kapitałowym z wykorzystaniem usługi doradztwa inwestycyjnego. Te biura, które wypracują najlepszy model współpracy z klientami w tym obszarze i przede wszystkim będą rzeczywiście potrafiły w dłuższym terminie dać klientowi dodaną wartość doradczą, będą się rozwijać. Zaś te biura, które nie zmienią swojego dotychczasowego modelu działania i przyzwyczajone przeszłym doświadczeniem będą biernie czekać na powrót klienta detalicznego na rynek, niestety będą się restrukturyzować i znikać z rynku. Ja osobiście cieszę się z takich zmian. To dowód na to, że rynek usług maklerskich wkracza w dojrzałą fazę, gdzie będzie się liczyć profesjonalizm i jakość doradcza dla klienta.

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 27 czerwca 2014 11:04:44
WatchDog napisał(a):
Przeczytałem wieczorem biuletyn BDMu, w którym jest sporo negatywów na temat sytuacji rynku maklerskiego, w tym silny przekaz, że działalność podstawowa jest nierentowna, a biura wypracowują wynik z inwestycji na własny rachunek. Oczywiście jest to na pewno perspektywa jednego biura plus jakaś średnia z rynku - ciekawi mnie co Pan może powiedzieć o działalności BM AB w tym kontekście.

Jak wspomniałem wcześniej biuro maklerskie Alior Banku od początku stawia na dywersyfikację działalności, stojąc na trzech stabilnych nogach – giełda, forex i fundusze. Rzeczywiście biura maklerskie skoncentrowane tylko na czystych usługach maklerskich przeżywają trudne chwile i jeśli nie zmienią swojego modelu działania, będą cały czas pod presją wyzwań, które stawia i będzie stawiać rynek. Ja osobiście nie liczę tutaj na dużą poprawę w przyszłości. Po prostu trzeba się przystosować do takiej rzeczywistości. Okres zachłyśnięcia się giełdą przez Polaków mamy raczej za sobą. Ale jak wspomniałem z perspektywy Biura Maklerskiego Alior Banku kryzys branży odczuwamy dużo mniej ze względu na to, że rozwijamy się w trzech obszarach biznesowych. Oczywiście nie oznacza to, że spoczywamy na laurach i nie reagujemy na zmiany biznesowe w otoczeniu. Mocno wierzymy, że rynek produktów inwestycyjnych będzie się w Polsce nadal rozwijał, a bardzo obiecującym kierunkiem rozwoju jest świadczenie usługi doradztwa inwestycyjnego oraz zarządzania aktywami.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 28 czerwca 2014 15:54:07
Wracam do tematu specjalnej oferty dla uzytkownikow SW- cos takiego juz powstalo?

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 1 lipca 2014 11:49:10
Witam,
chciałbym wszystkim podziękować za udział w Tygodniu z Biurem Maklerskim Alior Banku. Wszystkie pytania były interesujące i mam nadzieję, że swoimi odpowiedziami rozwiałem wszelkie wątpliwości użytkowników forum StockWatch.pl. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pytania, na które nie padła odpowiedź podczas dyskusji, zachęcam do przesyłania ich na adres kontakt.bm@alior.pl.

Co do obiecanej promocji to, zachęcam do zgłaszania się na Contact Center Biura Maklerskiego pod numerem 19 503 (zgłoszenia tylko do 15.07).
Warunki dla nowych Klientów Alior Banku:
- 0,30% dla akcji, min. 3 zł
- 6 zł za kontrakty
- 0,1% na obligacjach, min. prowizja 2 zł
Warunki obowiązują do końca 2014 roku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,366 sek.

iehybujc
mkuzdkkj
jldtvxjc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
plexasmf
zhiiskyu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat