0 Dołączył: 2011-04-30 Wpisów: 3
Wysłane:
2 marca 2014 19:52:38
Witajcie,
Od kilku lat inwestuję po godzinach na rynku akcji. Zacząłem w mBanku, ale ten rachunek maklerski swego czasu poza podstawowymi możliwościami jak kupno i sprzedaż papierów wartościowych nie oferował wiele więcej. Przeniosłem się do DM BOŚ (bossa.pl) i do tej pory byłem zadowolony. Bardzo dobry serwis informacyjny, dużo analiz, szkoleń, niezawodność i bardzo dobra renoma. Jednak, po kilku latach dostrzegam przestarzałość tych usług, wysokie opłaty, dobrą aplikację do AT i małą innowacyjność. Patrząc na rozwój dzisiejszych serwisów bankowości, czegoś takiego bym oczekiwał również od domów maklerskich (ciekawe zestawienia inwestycji, wykresy, itp). Z racji tego, że XTB jest bardzo chwalone a mBank się zmienia, mam pytanie do klientów tych domów maklerskich jak tam t wygląda (najlepiej w porównaniu do DM BOŚ). 1) jak z codziennymi analizami, biuletynami, rekomendacjami? 2) czy mają jakiś panel w którym można śledzić bieżące notowania, informacje itp.? 3) jak z dostępem do serwisów mobilnych (aplikacje android)? 4) czy organizują szkolenia/seminaria? 5) jaka i jak działa aplikacja do analizy technicznej + może mają jakieś serwisy ze wskaźnikami analizy fundamentalnej? + wiele innych porównań, im więcej tym lepiej.
Jeśli chodzi o XTB obawiam się, że nie są tak dobrze rozwinięci pod kątem akcji, ale już forex i derywatywa mają ładnie ogarnięte.
Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam, AN
|
0 Dołączył: 2013-01-25 Wpisów: 41
Wysłane:
3 marca 2014 14:27:09
witaj
xtb ma sporo fajnych szkoleń, super są z dr Alexandrem Elderem do obsługi GPW jest Sidoma - nic specjalnego, bywa dosyć kapryśna bo do uruchomienia potrzebuje konkretnej wersji Javy, nie ma wersji na androida, jeśli chodzi o waluty jest znacznie lepiej - jest aplikacja www oraz na androida no i oczywiście MT4 jeśli chodzi o analizę to sygnały techniczne są publikowane w dedykowanym serwisie xplus
pozdrawiam
|
Wysłane:
4 marca 2014 18:46:09
Dzięki za odpowiedź. Czyli wynika, że konto maklerskie w XTB niczym się nie wyróżnia. Jeśli chodzi o szkolenia to w sumie mógłbym z nich korzystać mając tam konto bez żadnych środków...
|
0 Dołączył: 2013-01-25 Wpisów: 41
Wysłane:
4 marca 2014 19:07:30
jeśli chodzi o zwykły handel akcjami to tak jak piszesz nie ma specjalnej różnicy, natomiast jest jedna rzecz która w xtb jest lepsza od innych ofert a mianowicie mają spory wybór CFD na akcje zarówno polskie jak i zagraniczne - jeśli lewarujesz swoje pozycje to masz kredyt na zakup (lub sprzedaż większości z nich) bez żadnych problemów
Edytowany: 4 marca 2014 19:11
|
Wysłane:
4 marca 2014 19:43:19
Aha, to rzeczywiście ciekawa opcja. Póki co jestem konserwatywny i nie lewaruję, ale może za jakiś czas...
|
0 Dołączył: 2014-03-23 Wpisów: 9
Wysłane:
23 marca 2014 11:45:35
Ja, podobnie jak Ty, po godzinach zajmuję się giełdą, z tą różnicą, że tworzę oprogramowanie dla graczy. Tak naprawdę, to mam tylko jednego klienta, ale jest to dobry klient, finansuje moją pracę i nie jest bardzo wymagający co do terminów.
Zanim zacząłem pisać program, to przeanalizowałem oferowane usługi i narzędzia. Chodziło o to,żeby robić klientom to, czego potrzebują, a nie jest to dostępne na rynku. Wiadomo, że moja praca będzie droższa niż najdroższy, półkowy produkt. Jeżeli klient będzie czegoś potrzebował i to coś da się kupić, zdecyduje się na to nawet wtedy, gdy trzeba będzie zmienić dom maklerski
W wyniku analizy , swoje oprogramowanie oparłem o BOŚ, czyli mój klient musi być klientem BOŚ. Uważam, że BOŚ oferuje dobry zestaw narzędzi, w szczególności dla kogoś, kto inwestuje po godzinach. Pod względem technicznym i jakościowym jest zadowalający.
Zwróć uwagę, że przed tą analizą nigdy nie zajmowałem się w jakimkolwiek stopniu giełdą i finansami. Analizę robiłem wyłącznie pod kątem spełnienia oczekiwań mojego klienta.
P.S Klient, w wyniku współpracy ze mną, przeniósł część swoich aktywów do BOŚ, wcześniej nie współpracował z BOŚ.
Pozdrawiam Tomek W
|