PARTNER SERWISU
datubpaq

Porównanie rachunku maklerskiego BOSSA / XTB / mBank

anid23
0
Wpisów: 3
Wysłane: 2 marca 2014 19:52:38
Witajcie,

Od kilku lat inwestuję po godzinach na rynku akcji.
Zacząłem w mBanku, ale ten rachunek maklerski swego czasu poza podstawowymi możliwościami jak kupno i sprzedaż papierów wartościowych nie oferował wiele więcej.
Przeniosłem się do DM BOŚ (bossa.pl) i do tej pory byłem zadowolony. Bardzo dobry serwis informacyjny, dużo analiz, szkoleń, niezawodność i bardzo dobra renoma. Jednak, po kilku latach dostrzegam przestarzałość tych usług, wysokie opłaty, dobrą aplikację do AT i małą innowacyjność.
Patrząc na rozwój dzisiejszych serwisów bankowości, czegoś takiego bym oczekiwał również od domów maklerskich (ciekawe zestawienia inwestycji, wykresy, itp).
Z racji tego, że XTB jest bardzo chwalone a mBank się zmienia, mam pytanie do klientów tych domów maklerskich jak tam t wygląda (najlepiej w porównaniu do DM BOŚ).
1) jak z codziennymi analizami, biuletynami, rekomendacjami?
2) czy mają jakiś panel w którym można śledzić bieżące notowania, informacje itp.?
3) jak z dostępem do serwisów mobilnych (aplikacje android)?
4) czy organizują szkolenia/seminaria?
5) jaka i jak działa aplikacja do analizy technicznej + może mają jakieś serwisy ze wskaźnikami analizy fundamentalnej?
+ wiele innych porównań, im więcej tym lepiej.

Jeśli chodzi o XTB obawiam się, że nie są tak dobrze rozwinięci pod kątem akcji, ale już forex i derywatywa mają ładnie ogarnięte.

Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam,
AN

rufi01
0
Wpisów: 41
Wysłane: 3 marca 2014 14:27:09
witaj

xtb ma sporo fajnych szkoleń, super są z dr Alexandrem Elderem
do obsługi GPW jest Sidoma - nic specjalnego, bywa dosyć kapryśna bo do uruchomienia potrzebuje konkretnej wersji Javy, nie ma wersji na androida, jeśli chodzi o waluty jest znacznie lepiej - jest aplikacja www oraz na androida no i oczywiście MT4
jeśli chodzi o analizę to sygnały techniczne są publikowane w dedykowanym serwisie xplus

pozdrawiam

anid23
0
Wysłane: 4 marca 2014 18:46:09
Dzięki za odpowiedź.
Czyli wynika, że konto maklerskie w XTB niczym się nie wyróżnia. Jeśli chodzi o szkolenia to w sumie mógłbym z nich korzystać mając tam konto bez żadnych środków...

rufi01
0
Wpisów: 41
Wysłane: 4 marca 2014 19:07:30
jeśli chodzi o zwykły handel akcjami to tak jak piszesz nie ma specjalnej różnicy, natomiast jest jedna rzecz która w xtb jest lepsza od innych ofert a mianowicie mają spory wybór CFD na akcje zarówno polskie jak i zagraniczne - jeśli lewarujesz swoje pozycje to masz kredyt na zakup (lub sprzedaż większości z nich) bez żadnych problemów
Edytowany: 4 marca 2014 19:11

anid23
0
Wysłane: 4 marca 2014 19:43:19
Aha, to rzeczywiście ciekawa opcja.
Póki co jestem konserwatywny i nie lewaruję, ale może za jakiś czas...

tomaszwrona
0
Wpisów: 9
Wysłane: 23 marca 2014 11:45:35
Ja, podobnie jak Ty, po godzinach zajmuję się giełdą, z tą różnicą, że tworzę oprogramowanie dla graczy. Tak naprawdę, to mam tylko jednego klienta, ale jest to dobry klient, finansuje moją pracę i nie jest bardzo wymagający co do terminów.

Zanim zacząłem pisać program, to przeanalizowałem oferowane usługi i narzędzia. Chodziło o to,żeby robić klientom to, czego potrzebują, a nie jest to dostępne na rynku. Wiadomo, że moja praca będzie droższa niż najdroższy, półkowy produkt. Jeżeli klient będzie czegoś potrzebował i to coś da się kupić, zdecyduje się na to nawet wtedy, gdy trzeba będzie zmienić dom maklerski

W wyniku analizy , swoje oprogramowanie oparłem o BOŚ, czyli mój klient musi być klientem BOŚ.
Uważam, że BOŚ oferuje dobry zestaw narzędzi, w szczególności dla kogoś, kto inwestuje po godzinach. Pod względem technicznym i jakościowym jest zadowalający.

Zwróć uwagę, że przed tą analizą nigdy nie zajmowałem się w jakimkolwiek stopniu giełdą i finansami. Analizę robiłem wyłącznie pod kątem spełnienia oczekiwań mojego klienta.

P.S
Klient, w wyniku współpracy ze mną, przeniósł część swoich aktywów do BOŚ, wcześniej nie współpracował z BOŚ.

Pozdrawiam
Tomek W

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,151 sek.

rcyaugqk
zefkuyse
uylaykat
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 351,32 zł +386,76% 97 351,32 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xdjoakek
eqkjrslx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat