PARTNER SERWISU
hozeycix

Rozbieżności w definicji wolumenu

tomektomkiewicz
0
Wpisów: 5
Wysłane: 3 października 2013 21:18:55
Witam,
Mam pytanie, otóż zauważyłem pewne rozbieżności w dostępnych definicjach wolumenu. Otóż, w książce Murphy'ego na stronie 142 jest napisane: "wolumen powinien wzrastać zgodnie z kierunkiem aktualnego trendu cenowego. W trendzie zwyżkującym wolumen owinien rosnąć w miarę wzrostu cen, zaś w miarę spadku cen jego wartość powinna spadać."

Rozumiem że dotyczy to trendu spadkowego.

Natomiast na różnych portalach z analizą techniczną funkcjonują definicje zgoła odmienne od powyższej: "w trendzie wzrostowym przy wzroście cen wolumen powinien wzrastać, w korektach trendu wolumen maleje. W trendzie spadkowym wartości wolumenu powinny rosnąć, a przy lokalnych odbiciach w górę cen akcji wartości wolumenu powinny maleć."

Co ja w takim miejscu źle rozumiem? Nie mam tutaj na myśli dywergencji, a prawdę powiedziawszy jak kierunek jest przeciwny (ceny spadają a wolumen rośnie) to chyba raczej mówimy o dywergencji czy tak?

Proszę o informację która z tych dwóch definicji normalnego zachowania wolumenu w przypadku trendu spadkowego jest prawidłowa?

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 3 października 2013 21:40:44
Mylisz pojęcia blackeye. Czym innym jest definicja wolumenu a zupełnie czym innym zachowanie się wolumenu w formacjach AT czy też w kanale trendowym salute.
Więcej dowiesz się w książce "Znaczenie wolumenu" Richard W. Arms wave.
Edytowany: 3 października 2013 21:42

tomektomkiewicz
0
Wysłane: 3 października 2013 21:58:17
Dzięki za informację o książce, niemniej liczyłem na jakieś zwięzłe wyjaśnienie, co ja takiego mylę? Omawiane tutaj są dywergencje (na tym forum): kurs spada, wolumen rośnie a ja czytam, że w trendzie spadkowym wolumen powinien rosnąć w spadkach a maleć na odbiciach czyli de facto chyba tak samo jak w owych dywergencjach?. Coś tu ewidentnie nie tak, tylo co ja źle rozumiem w takim razie? I dlaczego "czym innym jest definicja wolumenu a czym innym zachowanie wolumenu w AT? Przecież w definicji jest napisane jak powinien sie wolumen zachowywać chyba? :)
Edytowany: 3 października 2013 22:13

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 października 2013 22:40:12
Addi ma rację. Mylisz pojęcia. Wolumen to liczba akcji jaka zmieniła właściciela na danej sesji. To definicja wolumenu. Czym innym jest zachowanie wolumenu w trendach. Nie ma rozbieżności w tych definicjach co podałeś.

Cytat:
W trendzie zwyżkującym wolumen powinien rosnąć w miarę wzrostu cen, zaś w miarę spadku cen jego wartość powinna spadać.

Analogicznie w trendzie zniżkującym wolumen powinien rosnąć w miarę spadku cen, zaś w miarę wzrostu cen jego wartość powinna spadać.

Krótko mówiąc jeśli w danym ruchu wyższego rzędu wolumen rośnie, to definiuje on kierunek trendu. Ma to także pewne swoje uzasadnienie. Trend się pojawia jak na rynek wchodzą coraz nowsi gracze. Przed szczytem lub właśnie na nim obroty powinny być jedne z najwyższych. Jedni kupują, Ci co wchodzą za późno, a wytrawni już się papierów pozbywają. Potem zaczyna spadać. Im bardziej spadają tym straty tych co wzięli na górce robią się większe i w panice oddają znów tym co w ekstremum ponownie wchodzą w papier.

To jednak zachowanie idealne. Ono nie zawsze ma odbicie, bo dochodzą inne procesy rynkowe. Np wprowadzanie HFT, albo zmiany w prawie, podatkach itp. Tym niemniej zawsze warto uważać na sesje z bardzo dużym wolumenem przy długotrwałych trendach. Dywergencje między ceną a kursem są wtedy pewnym znakiem ostrzegawczym. Kurs rośnie, ale wolumen już nie. To znaczy, że już mało osób kupuje, co oznaczać może, że kupili wszyscy i nie będzie komu sprzedać drożej.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 286
Wysłane: 3 października 2013 22:46:43
Z punktu widzenia praktyka skomentuję to tak:
Cytat:
W trendzie zwyżkującym wolumen owinien rosnąć w miarę wzrostu cen, zaś w miarę spadku cen jego wartość powinna spadać."

Generalnie chodzi o to by na wzrostach (wybiciach, mocne wzrostowe świece np marubozu) wolumen był duży. Na korektach faktycznie wolumen powinien być mniejszy. Dlaczego ? Jeśli ktoś kupuje dużo akcji na wybiciu to liczy na wzrost wartości kursu - jeśliby na korekcie wolumen przewyższał ten na wybiciu to mamy przykład presji ze strony sprzedających, którzy ochoczo pozbywają się akcji po niedawnych wzrostach. Mimo że wielu "drobnych" tak robi, bo pokusa realizacji szybkiego zysku jest ogromna to jest to błąd.

Cytat:
W trendzie spadkowym wartości wolumenu powinny rosnąć, a przy lokalnych odbiciach w górę cen akcji wartości wolumenu powinny maleć."

Parę razy widziałem takie fajne pomysły ale to tylko pozornie ma sens. W praktyce często jest tak że spadki są stale na małym/średnim wolumenie (który zwiększa się przy jakichś większych czarnych świecach = panika). Trend spadkowy bez obrotów i osuwanie się pod własnym ciężarem to nic dziwnego. Bierze się to pewnie z faktu że inwestorzy wolą hodować straty niż zyski i niezbyt chętnie pozbywają się akcji. Wzrosty wolumenu na spadkach w czasie paniki mają charakter zachowania stadnego. Często w momentach przesilenia czyli zmiany trendu/czasowego zatrzymania spadków obroty nagle rosną (np Rovese - czerwiec 2012 czy Boryszew październik 2011).

Edit: Widzę anty wyjaśnił to trochę innymi słowami - sedno przekazu jednak jest podobne;)
Edytowany: 3 października 2013 22:54

tomektomkiewicz
0
Wysłane: 3 października 2013 22:57:53
Dzięki za wyjaśnienie,

a w jaki sposób HTF wpływa na wolumen? Chodzi o to że zwiększa go sztucznie?

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 11 października 2013 18:05:40
@TomekTomkiewicz
Teoretycznie HTF nie ma wpływu na wolumen. Z drugiej strony HTF można porównać do gry w pokera, w której jeden z graczy (zwany animatorem) po każdym zalicytowaniu każdego z przeciwników może im zaglądać w karty przez 1 minutę i w oparciu o tą obserwację podjąć odpowiednią decyzję licytacyjną blackeye.
Edytowany: 11 października 2013 18:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,124 sek.

sgkvbnid
derydpfu
aehljzbc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vimnngmv
iugqnclb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat