PARTNER SERWISU
ykqpmkgk

analiza wpływu agencji ratingowych na rynki finansowe

varden
0
Wpisów: 48
Wysłane: 29 maja 2013 10:34:32
Hej,
potrzebuję Waszej rady, forumowicze :-)
(mam nadzieję, że wybrałem dobrą kategorię)

Jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej na temat wpływu agencji ratingowych na rynki finansowe. Skończyłem właśnie dwa rozdziały i zastanawiam się, co i jak mógłbym pokazać w trzecim rozdziale, co i jak powinienem zbadać. Niestety promotora już nie ma, więc muszę sobie poradzić jakoś sam.

Generalnie chcę pokazać jak reaguje rynek po nadaniu ratingu - jak reaguje, gdy jest podwyższenie, jak obniżenie ratignu, zarówno dla rentowności obligacji państwowych i korporacyjnych, a także na szeroki rynek.

Nie mogę jednak znaleźć takiej platformy na której mógłbym znaleźć np. Rentowność obligacji USA w takiej formie, abym mógł pokazać reakcję po ratingu. Plus indeksy szerokiego rynku amerykańskiego, PIIGS, itd.

Gdzie najlepiej porównywać takie cos? Macie jakąś darmową platformę gdzie mogę wrzucić szeroki rynek np Grecji?

Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak mógłbym zbadać ew. skuteczność agencji ratingowych?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

stoqq
0
Wpisów: 67
Wysłane: 29 maja 2013 10:53:05
Historyczne notowania rentowności obligacji wybranych państw są dostępne tutaj oraz tutaj

Nie da się ukryć, że najwięcej informacji znajdziesz w serwisach zagranicznych. Dobrym pomysłem będzie np. porównanie dwóch serii danych (rentowność obligacji państwa X i oceny ratingowe dla tych papierów) na jednym wykresie oraz wyciągnięcie wniosków.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 29 maja 2013 10:54:51
Rozpatrując wpływ agencji ratingowych na rynek znakomitym przykładem jest kryzys płynności z 2008 roku. To dzięki błędnym ocenom agencji instrumentów finansowych ,które oparte były na kredytach hipotecznych podatników amerykańskich możliwe było tak głębokie zaangażowanie banków inwestycyjnych, ubezpieczycieli w te instrumenty. Ratingi śmieciowych kredytów na poziomie AAA otwierał droge instytucji do posiadania ogromnych pieniędzy w tym utopionych- jeżeli byłyby niższe to zaangażowanie byłoby odpowiednio niższe - prawdopodobnie uniknięto by 2008roku.
W trakcie trwania kryzysu wynikającego z utraty zaufania do pieniądza obniżki ratingów dla banków prawie doprowadziły do upadku ich kolejnych. Takie obniżki powodowały przymus wniesienia z dnia na dzień wielomiliardowych depozytów, ze względu na żądania instytucji które były zaangażowane finansowo w inna instytucję wobec wzrostu ryzyka inwestycyjnego [dlatego że został obniżony rating].
W ten sposób np. Goldmann żądał dodatkowych zabezpieczeń od Morgana pogłębiając kryzys płynności tego ostatniego itd.
Reasumując spadki kursów banków amerykańskich w 2008 roku to takze fakt wywołany przez agencje
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 29 maja 2013 10:57

del-20130918
0
Wpisów: 257
Wysłane: 29 maja 2013 11:20:24
Troszkę też powinien pomóc ci blog Tomasza Chorodyńskiego
http://blogobligacje.blogspot.com/

harbul
5
Wpisów: 137
Wysłane: 29 maja 2013 14:02:05
Weź pod uwagę to, że rating to tylko ocena czegoś, co rynek już zna. Nie zawsze sobie zdaje z tego sprawę, ale to widzi i dyskontuje. Wnioskowanie o ruchach cen na podstawie zmiany ratingu to duży skrót. Rating jest oceną wiarygodności kredytowej w danym momencie. Każdy inwestor sam sobie taką ocenę powinien zrobić, zanim zainwestuje, a później ją aktualizować. Zdarza się zatem, że jeszcze zanim agencja obniży rating spółki/państwa o pogarszającej się kondycji finansowej, rynek już zdyskontował tę informację i nie zareaguje w ogóle, a może nawet zareaguje przeciwnie, bo np. obniżenie ratingu było mniejsze niż rynek się spodziewał i w ten sposób na obniżkę rentowności zareagują odwrotnie. Krótko mówiąc, analizowałbym tego typu zależności z dużą ostrożnością.

GDz
GDz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 29 maja 2013 14:30:32
Varden, przede wszystkim na danych o jakiej częstotliwości chcesz pracować? Oczywiście reakcja będzie najwidoczniejsza na danych HFD (High Frequency Data), czyli w interwale minutowym, pięcio minutowym, do H4 włącznie.

Jakiś czas temu zbudowałem model ekonometryczny (Multiplicative Error Model) opisujący reakcję dowolnego instrumentu finansowego w odpowiedzi na publikację danych makro.

Mogę udostępnić Tobie materiały, razem z kodem w MATLABIE. Just message me.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,164 sek.

krhalcvv
gxxiucih
nubkhurg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cxuupadi
nxlksyqw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat