Temat:
ABCDATA
Cześć,
mam prośbę - czy moglibyście mi napisać info, od kiedy najwcześniej, do kiedy najpóźniej należało mieć akcje, aby otrzymać dywidendę? Wydaje mi się, że powinienem ją otrzymać, ale jeszcze nie dostałem (a może to po prostu trwa? jeśli tak, to jak długo?). Z góry dziękuję za info!
|
|
Hej, potrzebuję Waszej rady, forumowicze :-) (mam nadzieję, że wybrałem dobrą kategorię)
Jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej na temat wpływu agencji ratingowych na rynki finansowe. Skończyłem właśnie dwa rozdziały i zastanawiam się, co i jak mógłbym pokazać w trzecim rozdziale, co i jak powinienem zbadać. Niestety promotora już nie ma, więc muszę sobie poradzić jakoś sam.
Generalnie chcę pokazać jak reaguje rynek po nadaniu ratingu - jak reaguje, gdy jest podwyższenie, jak obniżenie ratignu, zarówno dla rentowności obligacji państwowych i korporacyjnych, a także na szeroki rynek.
Nie mogę jednak znaleźć takiej platformy na której mógłbym znaleźć np. Rentowność obligacji USA w takiej formie, abym mógł pokazać reakcję po ratingu. Plus indeksy szerokiego rynku amerykańskiego, PIIGS, itd.
Gdzie najlepiej porównywać takie cos? Macie jakąś darmową platformę gdzie mogę wrzucić szeroki rynek np Grecji?
Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak mógłbym zbadać ew. skuteczność agencji ratingowych?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
|
|
Scarry, czy nie sądzisz, ze w 11bicie wlasnie przebilo wsparcie i warto byloby sie ewakuowac? ;)
|
|
A mi się dziś na Kovie wyjątkowo udało. Oddałem połowę akcji zaraz po ogłoszeniu info, po czym odkupiłem za 1,41zł nieco więcej. Więc jest fajnie. Ale żeby odrobić całą stratę giełdy to jeszcze daleko ;-)
|
|
Czyli wg. Ciebie wciaz sa szanse na dalsza zwale?
hehs a na petrolu akcje poszły w ruch;)
|
|
Cisza na Twoim wątku, ale sądzę, że wiele osób go po cichu ogląda. Patrzyłem sobie na kronikę i stwierdziłem, że strasznie naganiasz na BMP. Tylko: "dokupiłem, bo tanio, dokupiłem, dokupiłem i jeszcze raz dokupiłem", aż sam się przyglądnąłem tej spółce i sam kupiłem. Mimo, że wykres wygląda jak wieża Eiffela, to fundamenty nieźle się zapowiadają. Nie sądzisz, że może jeszcze o 6ziko zahaczyć? Planuję dokupić... dokupić.. ;-)
dzięki!!
|
|
Buziek napisał(a):Ale mi constant podniosłeś ciśnienie... Nie trawie takich bredni.  Jestem wierzący, ale jak myślę o tym, że ktoś może mnie "szufladkować" razem z tego typu ignorantami to mnie krew zalewa... Plus tego taki, że akcjonariat OPT się trochę "oczyści"... bez przesady...:O czemu sadzicie, ze jest konsola przed kolejnym wybiciem? chodzi o obrone wsparcia, przekroczenie szczytow? jaki moze byc potencjal wzrostowy? i czego oczekujecie? ostudzenie nastrojów zaraz po premierze? trailer dobry;)
|
|
Hej hej.
Mam problem z obliczeniem CITu. Mógłby ktoś pomóc?
Przychód netto - 1mln zł. Koszty netto - 0,6mln zł. Stawka VAT - 22%.
Obliczyć wartość sprzedaży (wtf? czy jest to przychód brutto?), wynik finansowy (WF) i podatek do US.
Mam dwa wzory: WF = Przychód - Koszty Znetto = WF - podatek
Pytanie: czy w WF najpierw musimy obliczyć przychód i koszty brutto?
VAT od przychodu = 1 000 000 * 0,22 Wartość sprzedaży (brutto) = przychody netto + VAT czyli 1 220 000zł. Wynik finansowy = przychód netto - koszty netto czyli 400 000 zł Podatek do Urzędu Skarbowego = podatek od przychodu (VAT należny) - podatek od kosztów (VAT naliczony) czyli = 1 000 000 * 0,22 - 600 000 * 0,22 = 220 000 - 132 000 = 88 000
Może ktoś to potwierdzić, że jest to dobrze obliczone?
Z góry dzięki.
|
|
Hejo, w tym momencie (ciekawe jak się zamknie) na GTC zrobił się biały młoteczek. Rozważasz ponowne wejście?
|
|
mam pytanie: zapakowalem sie glupio w centrozapa przy... 0,58. nie ustawilem stoplossow, majac nadzieje, ze zbytnio nie spadnie. teraz centrozap 0,42, tj. przebil silne wsparcie. powinienem trzymac dalej? niedaleko juz do minimów, wiec w zasadzie powinno w koncu odbic...
chyba zaczne w koncu uzywac stoplossow...
Morfeuszu, prosze o rade:)
|
|
Temat:
BORYSZEW
Hmm, a mnie kiedyś uczyli (w zasadzie to w tym tygodniu:>) że nic tak nie nakręca gospodarki jak wojna nie na swoim terenie. I że USA wyszło z kryzysu dopiero po 1945.
|
|
Temat:
IDEON
<nie rozumiem> czemu emitent zawiesił obrót akcjami?
|
|
Temat:
GPW
a mi na twarzy pojawia się tylko uśmiech, gdy teraz znów czytam sobie posty: kto wam sprzeda taniej, nigdzie taniej nie kupicie niż 52,90, cena minimalna minimów, itd, itp.... kolega wyżej miał racje - paliwo w takich momentach szybko się wypala.
|
|
Temat:
GPW
Spin napisał(a):Jak myślicie, pod koniec sesji spadniemy poniżej 52zł  ? Jeszcze teraz lecą pakiety po 25 akcji, a co się stanie jak już się skończą? eeee nie rozumiem Twojego toku myslenia. To chyba dobrze, ze pakiety 24-25 sie kiedys skoncza (wieksi raczej sprzedawac teraz nie beda) = zmniejszy sie podaz. jesli popyt sie utrzyma, to sygnalizuje to przeciez wzrost ceny. czy jak?
|
|
Mnie się wydaje, że szybko powinniśmy powrócić do poziomu 4 zł., czyli tego, co było "przed Grecją".
|
|
Temat:
IDEON
"Spółka Centrozap miała 35,77 mln zł skonsolidowanej straty netto w 2009 roku wobec 10,51 mln zł straty rok wcześniej.
Strata operacyjna na poziomie grupy wyniosła 26,84 mln zł wobec 11,75 mln zł straty rok wcześniej.
Skonsolidowane przychody wyniosły 99,47 mln zł wobec 31,82 mln zł rok wcześniej."
|
|
Temat:
IDEON
A mi się wydaje, że to efekt korekty na dzisiejszym rynku. Wszystko spada, centrozap się utrzymał, chociaż ledwo. Może na dniach będzie lepiej. Poza tym Król zapowiedział, że do końca kwietnia będzie koniec emisji nowych akcji, co podobno - z tego co wyczytalem - było głównym powodem jako takiej konsolidacji. Ja jeszcze chwilę tu posiedzę.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
Wygląda na to, że ORGR da radę? Prawe ramię po dzisiejszej sesji powinno być zbudowane? Wszedłem z małym pakietem, jeśli was to pocieszy :-)
|
|
Temat:
IDEON
Standardowo. Ładny początek dnia. I tylko tyle. Niby chce rosnąć, ale nie bardzo może.
|
|
Temat:
IDEON
Szkoda, że poziom 0,55 się nie utrzymał. Ciekawe kiedy - i czy w ogóle - przebije nasz mocarny opór 0,56. Prawdę mówiąc miałem lekką nadzieję, że stanie się to dzisiaj. No nic, na razie trzeba czekać.
|
|
Temat:
IDEON
markor napisał(a):Wiatm szanowne grono,
Jedno pytanie odnośnie finansowania CZP. Czy są juz może infromcję o spółce z giełdy Wiedeńskiej przez którą miał być w głównej mierze finansowany projekt w Komi. Nie mam pojęcia. Ale lepiej, żeby to był odwrócony RGR, bo dokupiłem więcej, niż miałem zakupione po 0,45. Teraz duży dystans i nie wchodzić na GPW z dwa miesiące. I ustawić aktywacje sprzedaży po przekroczeniu złotówki. No hehe, marzyć każdy może.
|
|
Temat:
PGE
Jeszcze tu sobie chwilę posiedzę. Jeszcze troszeczkę potrzymam. A nuż wróci. Chociaż na wykresie jak dla mnie to pokazuje trend spadkowy.
|
|
Temat:
IDEON
Też się nad tym zastanawiałem, czy to jest RGR czy nie. Do książkowego to mu troche brakuje - zniekształcony, brzydki, co najwyżej podobny. I ten wolumen, który nie maleje - a wg. książki maleć powinien. Bądź co bądź niech sobie rośni
|
|
Morfeusz, czytam sobie od jakiegoś czasu Twój wątek nie ujawniając się. Fajnie to prowadzisz, nie przestawaj, miło sobie poczytać Twoje posty, mimo, że czasem pozostają bez odpowiedzi.
Mam pytanie odnośnie KGHMu, który ładnie ciągnie w górę. Jest chyba teraz w najlepszej kondycji od jakiegoś czasu. Nie boisz się kupować? Nie sądzisz, że niedługo będzie jakaś głębsza korekta? Co prawda jeszcze dwa tygodnie temu nie wierzyłem w cenę 120zł, ale dziś staje się to już coraz bardziej realne. Ale co potem?
Myśl na wczoraj: "O, ledwo co kupił Koelnera, a już urosło do południa 2%:-)"
|
|
jijiji, spojarzałem sobie,że dziś kolejne +10% i przyszedł mi do głowy pomysł - wrzuć w to kase! na jeden dzień! dojdzie do +20 jak wczoraj i sprzedasz ^^ na szczęście się opanowałem;-) ciekawe, kiedy korekta. głębsza korekta. normalnie nie wierze własnym oczom co tu sie wyprawia:-)
|
|
Mądrze prawicie. Kurcze, jak człowiek zaczynał na GPW, to też myślał, że na daytradingu jest fajna kasa itd. I gdybym miał pewnie większą kasę w pierwszym miesiącu gry, to też bym się tak bawił. Kapitał z rzędu 200zlotych przeznaczonych na Mostalzaba mnie od tego uchronił :-)
Swoją drogą - zastanawia mnie, dlaczego na foreksie, mówicie, że szybciej straci. Przecież na GPW czasem spółki bankrutują, są większe wahania kursów. Wydawac by sie moglo, ze waluty są jednak bezpieczniejsze? Jeśli jednak nie, to wyprowadzcie mnie z błędu :)
|
|
irfy napisał(a):Zastanów się proszę. Gdyby coś takiego "normalnie funkcjonowało", to czy byłoby tu w tej chwili tylu płaczących i rozdzierających szaty? Przecież już przy drugiej fali gwałtownych spadków (>30) wiadomo było, że będzie lecieć dalej, więc dałoby się w zasadzie wchodzić w ciemno w grę na dalsze spadki. Ja zrobiłbym to bez wahania, nawet teraz. I ze świadomością, że jutro może na przykład odbić ze dwa, trzy procent... Jednak trendu spadkowego raczej się tu nie powstrzyma - co jest moim całkowicie prywatnym zdaniem. I nie ponoszę odpowiedzialności za to, że ktoś czytając tą wypowiedź i stwierdzając, że ma już dość - sprzeda. Tuż przed kilkunastoprocentowym odbiciem, które zdarzają się na takich osobliwościach jak Oil. zasadnicze pytanie - niby skąd miałem wiedzieć, że w takim czy innym banku jest opcja krótkiej sprzedaży, ale jest ona tak skonstruowana, że nikt się w to nie bawi, skoro nie mam tam rachunku? Stąd też zapytałem, dlaczego nikt w ten sposób nie gra, skoro 99% z Was mówi o spadkach. A nawet jeśli - pal licho - procedury są długie i męczące, to od 42zł do 17zł jest spora droga. Dziwne, że żaden z Was się na to nie zdecydował, skoro "wiadomo było, że będzie lecieć dalej". Bo jak dla mnie, to Petrol może wyskoczyć w górę w każdej chwili - tak samo, jak wyskoczył niedawno. Nie wchodzę, bo mam za mało pieniędzy, żeby pozwolić sobie na jakąkolwiek stratę (a 10% portfela to po prostu śmieszna suma), ale przyglądam się temu, co dzieje się na tej spółce. Myślę, że krótka sprzedaż jest w tym przypadku tak samo ryzykowna jak i kupno. A nawet bardziej - bo może przecież (teoretycznie) nieograniczenie rosnąć.
|
|
a, wiec to tak wyglada.
no, myslalem, ze to tak latwe, jak kupowanie. pisalem do obslugi aliora dm i w odpowiedzi dostalem, ze krotkiej sprzedazy u nich po prostu nie ma. no, ale sądząc po ofertach wbk czy ing, myslalem, ze normalnie to funkcjonuje:>
|
|
tak sie zastanawiam skoro wszyscy są az tak cholernie negatywnie nastawieni na spadki, to czemu nie gracie na krótką sprzedaż? :>
|
|
Temat:
PGE
z pytaniem do dywidendy dołączam się i ja: kolega mówił, że trzeba być minimum rok akcjonariuszem. prawda to, czy nieprawda?
|
|
Temat:
PGE
a juz przypadkiem wiadomo, kiedy bedzie? czy juz byla?:p dopiero co się ubrałem, na razie słabiutko...
|
|
Temat:
06MAGNA
Cena / Zysk 453,58
Jak dla mnie... trochę za wysoko.
|
|
Temat:
IDEON
coraz smutniej to wygląda. zobaczę jak sytuacja w poniedziałek, prawdopodobnie wysiadam. I tak jestem na plus, chociaż nie tyle, co bym chciał, ale dobrze, że bez strat. No, czas pokaże...
|
|
Temat:
IDEON
a co to oznacza? tzn co w związku z tym? <pytam powaznie, nie orientuje sie czy mialoby to wplyw na kurs czy cos>
|
|
No, zobaczymy. Teraz na dniach chyba dosyć spora korekta (4,7->4,4), dokupiłem trochę akcji. Ciekawe, do ilu poprowadzi - myślę, że do piątki powinno dojść. Kwestia tylko czasu.
|
|
Temat:
IDEON
mi też wygląda to na zmianę trendu, ale obawiam się, że i tak zrobiło swoją robotę i ciężko będzie się wybić. no, ale zobaczymy jutro, dzis nie było tragedii, całkiem się trzymał centek. kupiłem po 0,44 z nastawieniem, że mogę stracić połowę ale zyskać z 60%. Zobaczymy ile w tym prawdy:p
|
|
Temat:
IDEON
dopiero co uczę się AT, ale:
na wykresie pojawiła się ta duża świeczka z białym korpusem przy tym wzrośnie 17%. powiedzcie mi panowie, czy jest to sygnał raczej przełamania oporu i bedzie trend wzrostowy? z kolei wszystkie wskaznikina stockwatch wskazuja ze spolka jest przewartosciowana. jak sadzicie?
|
|
no, panowie, rekomendacja niby na 4.70, a nie rosnie. ciekawe, ciekawe ;>
|
|
Temat:
IDEON
noo, pojechalo w gore az milo. ciekaw jestem czy sie utrzyma? czy wzrosnie? moze odbije sie jak petrolinv... no, co za duzo optymizmu to chyba nie zdrowo. a tak narzekalem, ze pozbylem sie idmsa na rzecz centrozapu. a tu taka ladna niespodzianka:)
|
|