PARTNER SERWISU
ximlmakr
21 22 23 24 25

Portfel użytkowników SW

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 18 listopada 2013 11:09:04
Ann prosze dziś sprzedać Ciech i kupic Helio

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 18 listopada 2013 22:14:36
Załatwione. Jesteś szczęśliwym posiadaczem akcji helio wave

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 19 listopada 2013 16:45:22
Proszę o zmianę Libetu na Trans Polonię
dzięki

Ann
Ann
0
Wysłane: 19 listopada 2013 21:38:48
OK. Trans Polonia już w portfelu.

No Panowie, jeszcze tylko trochę ponad miesiąc i zamykamy pierwszą edycję portfela użytkowników.
Wynikiem końcowym, będzie wynik z zamknięcia ostatniej sesji w tym roku.
Przypominam, że dla pięciu najlepszych z naszego portfela SW ufundował nagrody w postaci abonamentu.
Myślę, że w pierwszym tygodniu stycznia podsumujemy sobie nasze wyniki, a w drugim będzie typowanie spółek na 2014

życzę udanej końcówki roku :)

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 20 listopada 2013 01:16:15
już się nie mogę doczekać finiszu 2013 i typowania na 2014thumbright thumbright

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Ann
Ann
0
Wysłane: 22 listopada 2013 21:35:11
@bankrucik

Ciebie mój drogi, to aż się boję :)Przy Twojej częstotliwości zmian w portfelu, mam obawy, że będę siedzieć i kupować i sprzedawać i tak na okrągło. Nie mam nic przeciwko takim strategiom, ale jak pomyślę, że będzie kilku Ci podobnych, to będę mieć przechlapane :)
Tak czy inaczej, pozdrawiam serdecznie i zapraszam do kolejnej edycji.

Ann
Ann
0
Wysłane: 30 listopada 2013 00:05:48
Zerknijcie na portfel analityków :

www.money.pl/portfel/publiczne...

Zysk w niecały rok ponad 45%. Z 23 spółek tylko dwie na minusie ( bardzo małym - 2,8 % i - 0,5 % ).
Nieźlewave Dodatkowo oni nie mają szans na zmiany, to co wrzuciłam do portfela na początku roku jest do tej pory.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 30 listopada 2013 14:33:34
Ann napisał(a):
@bankrucik

Ciebie mój drogi, to aż się boję :)Przy Twojej częstotliwości zmian w portfelu, mam obawy, że będę siedzieć i kupować i sprzedawać i tak na okrągło. Nie mam nic przeciwko takim strategiom, ale jak pomyślę, że będzie kilku Ci podobnych, to będę mieć przechlapane :)
Tak czy inaczej, pozdrawiam serdecznie i zapraszam do kolejnej edycji.

@ANN.
ja wcale tak dużo transakcji na moich fundamentalnych spółkach nie robię...Think

popatrz w portfelu... jak długo już mam PGS, K2, MABION czy DUDA... thumbright

więc jak wytypuję jakaś fundamentalnie to będę czekał....
a mam propozycję?
może każdy wytypuje 1 spółkę z newconnect i 1 jedną z pozostałych większych rynków???Pray
bo jednak płynność na tych rynkach zaciemnia obraz rzeczywisty inwestycji...
niemowlak z newconect ma jednak łatwiej zrobić 200-300 % zysku niż spółka z innych rynków.ciekawe co myślą o tym pomyśle inni forumowicze

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Wojetek
PREMIUM
504
Wpisów: 7 288
Wysłane: 30 listopada 2013 15:21:20
Cytat:
więc jak wytypuję jakaś fundamentalnie to będę czekał....
a mam propozycję?
może każdy wytypuje 1 spółkę z newconnect i 1 jedną z pozostałych większych rynków???Pray
bo jednak płynność na tych rynkach zaciemnia obraz rzeczywisty inwestycji...
niemowlak z newconect ma jednak łatwiej zrobić 200-300 % zysku niż spółka z innych rynków.ciekawe co myślą o tym pomyśle inni forumowicze

W 100% się zgadzam. Jedna spółka z GPW i jedna spoza GPW - tu bym nawet rozszerzył o rynki zagraniczne jeśli można. Do tego możliwość dowolnego dysponowania zaangażowaniem pomiędzy tymi spółkami (czyli np kwota 10 000 pln i dobór jaki się chce między nimi w te 2 spółki).
Edytowany: 30 listopada 2013 15:21

Ann
Ann
0
Wysłane: 1 grudnia 2013 21:37:58
@bankrucik
Co do Twoich transakcji, to tak żartobliwie napisałam wave

A co do Waszych propozycji odnośnie portfela, to muszę się nad tym głębiej zastanowić.
Trzeba wziąć pod wzgląd, że w przyszłorocznej zabawie udział weźmie dużo większa ilość użytkowników, bo pomysł portfela się spodobał. Teraz mamy chyba 33 spółki.
Zakładając, że będzie powiedzmy 50 uczestników i każdy będzie miał 2 spółki, to mamy portfel z setką spółek. Jeśli dodamy do tego możliwość dowolnego przepływu kasy między spółkami, to mamy niezły galimatias. Wojetek proponuje rynki zagraniczne, a zaraz ktoś pomyśli o opcjach czy walutach

Ideą portfela było wytypowanie przez użytkowników jednej spółki, która w danym roku da największą stopę zwrotu. Dopuściłam możliwość zmiany pierwotnie wybranej spółki, bo wiadomo jak to bywa, my też czasem zmieniamy zdanie i uznajemy, że koń, którego pierwotnie obstawialiśmy jest nietrafiony.

Niemniej jednak, każda propozycja jest do przemyślenia i przedyskutowania

pozdrawiam

P.S Zawsze możemy się dogadać i ustalić, że w ramach projektu portfel SW, mamy portfel klasyczny ( prowadzony przeze mnie ) i portfel, no nie wiem, "agresywny" :) prowadzony przez kolegę wojetek, gdzie handlujemy intensywniej i różnymi instrumentami i na jednym wątku bawimy się dwoma portfelami :)

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 11 grudnia 2013 15:40:06
No to Mabion może jeszcze zawalczy o pierwsze miejsce :)

Ann
Ann
0
Wysłane: 11 grudnia 2013 19:42:30
Mam nadzieję, że zawalczy :), ale chyba ciężko będzie doścignąć cad_mana, on ma zrobione prawie 200 %. No nic, jesteśmy z portfelem na ostatniej prostej i wkrótce zobaczymy jaki będzie finisz nas wszystkich wave

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 17 grudnia 2013 20:20:13
Gratuluje nowej liderce :)

Podium wyścigu mamy chyba już ukształtowane - pytanie tylko kto zostanie ostatecznym zwycięzcą. Póki co idzie bardzo równo i zapowiada się nielicha walka. Wygra ten kto lepiej zniesie korekte na szerokim rynku.

Mam propozycję. Może wątek spółek na 2014 rok założyć jeszcze przed podsumowywaniem roku 2013? Było nie było rok ma pełne 12 miesięcy - więc rozpoczynając zabawe nawet kilka - kilkanaście dni później właściwie naginamy troszke rzeczywistość a co za tym idzie i wyniki. Może warto było by zacząć zbieranie typów kilka dni przed sylwestrem a "casting" zamknąć z pierwszym wybiciem zegara 1 stycznia? Co sądzą o tym pozostali forumowicze?

Ann
Ann
0
Wysłane: 17 grudnia 2013 23:07:01
Dziękuję Ci serdecznie Elemis. Jednak do końca parę jeszcze dni i wszystko może się zdarzyć. Osobiście wszystkim życzę jak najlepszych wyników, bo początek grudnia i dzisiejsza sesja nie napawają dobrymi nastrojami...niestety puke_l

Co do podium, to przypominam, że nagrodzone zostanie pięć najlepszych wyników.

Jeśli chodzi o typowanie spółek na 2014 rok jeszcze przed sylwestrem, to nie mam nic przeciwko, choć część ludzi może być w tym czasie na wyjazdach ( z dala od kompa ), dlatego poproszę o opinię i sugestie użytkowników. Jak to widzicie ?

Wojetek
PREMIUM
504
Wysłane: 18 grudnia 2013 09:18:53
Cytat:
Jeśli chodzi o typowanie spółek na 2014 rok jeszcze przed sylwestrem, to nie mam nic przeciwko, choć część ludzi może być w tym czasie na wyjazdach ( z dala od kompa ), dlatego poproszę o opinię i sugestie użytkowników. Jak to widzicie ?

Jeśli jak piszesz ma być ok 50 typujących w zabawie to faktycznie robienie dodatków typu 2 spółki, przepływ kapitału, różne instrumenty itd nie ma sensu - zbyt wiele byłoby z tym zabawy i trzeba by zatrudnić analizyonline ;)

Najlepsze będą proste zasady:
1. Wybór 1 spółki, możliwość jej zmiany w dowolnym momencie na inną
2. Kupno i sprzedaż zawsze w cenach zamknięcia, decyzja o kupnie/sprzedaży przez zamknięciem danej sesji.
3. Prowizja 0,39% przy sprzedaży i kupnie akcji spółki (trochę bat dla tych bardzo aktywnych)
4. Moim zdaniem wybór powinien być ograniczony tylko do spółek z rynku głównego.

Dlaczego ? NC ma znacznie większą zmienność i trafienie na nim spółki o gigantycznej stopie zwrotu ma większe szanse powodzenia. A nie chodzi chyba o typowanie najlepszej spółki z NC ? Ew ograniczyć możliwości do tylko inwestowania w NC30 + GPW.
5. Do stopy zwrotu trzeba dodać dywidendy.
6. Zakaz inwestowania w debiuty - możliwość kupna spółki tylko już notowanej. Powód jasny - dobry debiut w hossie potrafi na jednym notowaniu pokonać stopy zwrotu z całego roku (vide www.petrolinvest.pl/pl/aktualn... czy 1300% przy Banku Śląskim ), trzeba by też obliczać redukcje itd.
7. Jeśli to mają być portfele giełdowe powinien raczej być zakaz trzymania zbyt długo gotówki (bo w bessie zaangażowani w akcje by tracili a na gotówce osoba ciągle jest na 0% i mogła by nic nie robiąc wygrać). Tak więc posiadając gotówkę nakaz zainwestowania jej w ciągu 2 miesięcy, jeśli tego uczestnik nie zrobi kończy grę.

Biorąc pod uwagę powyższe myślę że typowanie i sam portfel powinno rozpocząć się od 30 grudnia (z możliwością zakupu na 2 stycznia) i uczestnicy powinni typować do końca lutego. Kto nie zainwestuje do końca lutego przydzielonej gotówki odpada z konkursu.
Edytowany: 18 grudnia 2013 09:21

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 grudnia 2013 09:20:58
Ja proponuję wprowadzić ograniczenie. Zmiana spółki maksymalnie raz na miesiąc. Wtedy mamy większe odzwierciedlenie pierwotnej idei portfela.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 18 grudnia 2013 14:27:48
Witam. Też wyrażam chęć uczestniczenia w konkursie.

Proponowałbym zmiany spółek ograniczyć do 4 w ciagu całego roku, i skrócić okres na zajęcie pozycji sugerowany przez Wojetek'a do końca stycznia i maksymalny okres posiadania gotówki 1 miesiąc.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 18 grudnia 2013 14:40:12
a może dwa portfele? Albo po 2 spółki na portfel ?

Szczerze mówiąc idea portfela z ciągłymi zmianami kompletnie mi nie pasuje. Jakby były dwa - jeden aktywny i drugi pasywny (np. tylko jedna zmiana na rok) to bym chętnie też wziął udział w zabawie.

Również rzucam pod rozwagę (szczególnie w portfelu pasywnym) typowanie 2 spółek na osobę.

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

Ann
Ann
0
Wysłane: 18 grudnia 2013 23:46:53
Panowie,

Pierwotną ideą portfela było typowanie spółki, która w danym roku ma dać największą stopę zwrotu. Dopuściłam możliwość zmiany spółki w trakcie trwania roku, bo zdarzają się różne sytuacje np. nasza spółka nas zawiodła z jakiś przyczyn lub nagle uznaliśmy, że jakaś inna wygląda dużo ciekawiej. W portfelu złożonym z 31 spółek 20 jest od samego początku, czyli zmian dokonało 11 uczestników. Z tego co pamiętam, najbardziej "aktywny" zmieniał spółkę 4 razy. Ta statystyka wydaje mi się rozsądna i przy czymś takiej chciałabym pozostać, dlatego myślę, że jakieś ograniczenie co do zmian byłoby rozsądne. Tylko pytanie do trzech w roku czy np. do dziesięciu czy 12.
Oczywiście rozumiem Wasze sugestie, co do portfela "aktywnego", gdzie ostro handlujemy i co chwila zmieniamy spółkę, bo to też ciekawa propozycja. Ja osobiście jednak nie podejmę się jego prowadzenia, ze względu ograniczonych możliwości czasowych. Jestem "kobietą pracującą", do tego żoną i matką i nie chcę, żeby mnie mąż z domu pogonił :)
Niemniej jednak, tak jak pisałam gdzieś wcześniej, jeśli ktoś z użytkowników byłby chętny pomóc i prowadzić taki portfel, to czemu nie. W ramach portfela SW, byłby portfel pasywny ( ale tu wtedy jak Scarry pisze jedna zmiana w roku ) i aktywny, gdzie "hulaj dusza"...

Podoba mi się pomysł kolegi Wojetek o zakazie trzymania gotówki ponad 2 miesiące. Co do dywidend, to była dyskusja na ten temat i jest to trudne od strony technicznej, by ją doliczyć i jeszcze odjąć od tego podatek ( nie pozwalają na to możliwości portfela, bo tam jest kapitał początkowy, a potem nie zgadza się stopa zwrotu ). Dlatego dywidendy nie będą doliczane. Przed dywidendą trzeba spółkę sprzedać, a po odcięciu odkupić. Debiuty też bym wykluczyła. Co do eliminacji spółek z NC, to nie zgadzam się z kolegą Wojetek.

@wojetek pisze :

Cytat:
NC ma znacznie większą zmienność i trafienie na nim spółki o gigantycznej stopie zwrotu ma większe szanse powodzenia. A nie chodzi chyba o typowanie najlepszej spółki z NC ?

Ja generalnie nic nie mam do spółek z NC. Poza tym "pecunia non olet" :) nie ma znaczenia czy zarobisz na głównym czy na NC, kasa to kasa, tak samo na koncie wygląda.
Dodatkowo 30 % spółek z naszego portfela to właśnie NC, a portfel ma też odzwierciedlać preferencje samych użytkowników.

Co do kwestii wyboru spółki, to do końca lutego, to chyba zbyt długo. Kolega Elemis proponuje zamknąć casting już 1 stycznia, kolega flesz do końca stycznia. Ja bym stanęła gdzieś po środku, a mianowicie typowanie między 1 a 14 stycznia.

No nic, czekam na kolejne sugestie i opinie.

P.S I proszę o wyrozumiałość, bo każdy z Was będzie miał inną wizję portfela, a ja muszę znaleźć jakiś "złoty środek", co nie jest czasem wdzięczną rolą

Wojetek
PREMIUM
504
Wysłane: 19 grudnia 2013 00:09:12
Cytat:
Podoba mi się pomysł kolegi Wojetek o zakazie trzymania gotówki ponad 2 miesiące. Co do dywidend, to była dyskusja na ten temat i jest to trudne od strony technicznej, by ją doliczyć i jeszcze odjąć od tego podatek ( nie pozwalają na to możliwości portfela, bo tam jest kapitał początkowy, a potem nie zgadza się stopa zwrotu ).

Bardzo prosto można to rozwiązać. Założmy że to są konta na IKE - więc podatku od dywidendy nie ma. Do zwrotu z całej inwestycji ew div byłaby doliczana na jej końcu (czyli w momencie sprzedania spółki bądź też na koniec portfela - 30 grudnia 2014).

Cytat:
Ja generalnie nic nie mam do spółek z NC. Poza tym "pecunia non olet" :) nie ma znaczenia czy zarobisz na głównym czy na NC, kasa to kasa, tak samo na koncie wygląda.
Dodatkowo 30 % spółek z naszego portfela to właśnie NC, a portfel ma też odzwierciedlać preferencje samych użytkowników.

Generalnie też nic nie mam do spółek na których da się zarobić ;). Problemy są jednak dwa:
1. Płynność - doskonale sobie zdajemy sprawę że wyjście z wielu spółek na NC z kwotą nawet 10 000 pln w dowolnym momencie może być dość trudne (zwłaszcza w jeden dzień). Spółki z NC z natury tego rynku są bardziej podatne na insider trading, spekulację kursem itd.
Realizm inwestycji oczywiście nie jest najważniejszym kryterium bo to przecież tylko zabawa, ale warto się nad tym zastanowić. Dlatego podałem kompromisowe rozwiązanie by może się ograniczyć tylko do spółek z NC30.

2. Wiele z nich ma kursy groszowe co może dać ogromny skok notowań i gotową przewagę nad uczestnikami typującymi spółki niegroszowe. Możliwe więc by odrzucić spółki o kursie notowań niższym niż 50 groszy (podobnie z spółkami z gpw). Skrajnym przypadkiem może być Advanis z 0,01 zł który w tym roku wielokrotnie podchodził na 0,02 zł - 100% w dzień (szkoda że mocno wirtualne...).

Kolejna sprawa - większa beta na NC oznacza że w takim konkursie - jeśli myśli się o wygranej to takie właśnie spółki mają szanse większe od tych z rynku głównego.

Ograniczenie ilości transakcji jest jak najbardziej ok - jeśli nie prowizją (by nie liczyć dodatkowo), to liczbowo np 5-6 transakcji na rok (co daje i tak możliwość zmiany spółki co 2 miesiące). Poniżej 4 raczej bym nie schodził bo uniemożliwiało by to np stosowanie strategii gry pod wyniki kwartalne.

Dotąd w portfelu było tak że jeśli komuś spółka wzrosła o 100% i sprzedał- mógł inwestować w dwie spółki. Nie wiem czy jest to dobry pomysł - lepiej byłoby chyba by można było inwestować całość zgromadzonego kapitału tylko w 1 spółkę.
Edytowany: 19 grudnia 2013 00:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,297 sek.

sdiapauj
yehtkule
qlzloosn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 379,35 zł +381,90% 96 379,35 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
llinaxxq
pgnhtaaf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat