0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
4 września 2012 08:57:58
Dzisiaj debiut obligacji GPF Causa z New Connect- symbol GPF0214. Oprocentowanie 15%, do wykupu pozostało 1.5 roku no i papier jest świeżo po wypłacie kuponu więc podatkowo dobry moment do zajęcia pozycji. Emisja mała, całe 420k PLN co ma swoje plusy na obligacjach.
Edytowany: 4 września 2012 09:10
|
|
0 Dołączył: 2011-03-14 Wpisów: 77
Wysłane:
4 września 2012 10:26:52
Do tego widzę, że transakcje nieco poniżej nominału, ciekawie wygląda.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
4 września 2012 11:08:59
po 98,20 chętnych brak, na forum Bankiera aż chuczy o tej małej firmie
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-01-25 Wpisów: 171
Wysłane:
4 września 2012 11:30:22
niby co piszą? bo czytam i żadnych konkretów... poziom forum bankiera jest na poziomie przedszkola.... wyzywanie się i spekulacja...
|
|
Wysłane:
4 września 2012 11:31:10
Tam raczej chodzi o to, ile akcje są warte, bo może one od początku tyle były warte, a ktoś zrobił dobry interes, jak to na NC. Ale chyba nie wygląda na to, aby sama spółka miała się zwinąć?
|
|
Wysłane:
4 września 2012 12:38:45
też przeglądnąłem bankiera, ale nic tam nie wiedzę poza hasłami, śmieć, kiszenie itp. Typowo bankierowskie obrzucanie się błotem. A sama spółka, jak na NC nie jest zła, jak uda się im zrobić tego Chemwika to może i akcje warto mieć, chociaż osobiście nie planuję. Natomiast obligi, mała emisja i to postrzegałbym jako plus- łatwiej spłacić czy zrolować skoro obligi to nie jest kwestia życia lub śmierci jak w naszych wielkich firmach budowlanych. Firmy przyzwyczaiły się, że finansowanie cały czas jest i emitowały dług na dziesiątki, setki milionów. Gant poszedł szeroko po dług, ale bilans zwinąć już znacznie trudniej. Rynek powiedział- spłać i okazało się to co się okazało. Dlatego lepiej według mnie szukać mniejszych emisji długu, gdzie łatwiej o spłatę czy zrolowanie. DM BDM animatorem: gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/oth...:_animator_dla_obligacji_spolki_grupa_prawno-finansowa_causa_s.a.;jsessionid=C5nsCyJidJu1h44lJxxdXKB5
Edytowany: 4 września 2012 12:47
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
4 września 2012 20:05:26
mindek napisał(a):problemów z wykupem/zrolowaniem być nie powinno przy takim bilansie i kapitałach własnych
w przypadku sukcesu chemwika papier będzie bardzo bezpieczny
papier jest świeżo po wypłacie kuponu więc podatkowo dobry moment do zajęcia pozycji
Emisja mała, całe 420k PLN co ma swoje plusy na obligacjach
sama spółka, jak na NC nie jest zła Czy mi się tylko wydaje, czy Ty kursowi tych obligacji nad wyraz dobrze życzysz? mindek napisał(a):Dlatego lepiej według mnie szukać mniejszych emisji długu, gdzie łatwiej o spłatę czy zrolowanie O sytuacji fundamentalnej spółki można trochę poczytać w wątku NewConnect, tutaj więc dla odmiany wspomnę tylko o rzeczach trochę bardziej ogólnych. Ta bardzo interesująca strategia w przypadku GPF Causa znajdzie nam obligacje niezabezpieczone, o oprocentowaniu 15%, dla których uplasować udało się 1/3 emisji (stąd niska jej wartość). Akcje tej ,,niezłej jak na NC'' spółki osiągnęły niedawno ciekawą cenę dwóch groszy. Emitent zarządzany i kontrolowany jest przez dwóch panów, którym z powodu nieregulowania zobowiązań finansowych orzeczono roczne zawieszenie w czynnościach zawodowych radcy prawnego. Żeby zapewnić dodatkowe emocje, panowie między innymi przy pomocy pieniędzy pożyczonych od obligatariuszy postanowili spekulować na giełdzie. High yield to chyba nie najlepsze określenie na papiery tej spółki, lepsze byłoby high explosives. Choć zaraz na pewno ktoś wyjaśni, że kurs obligacji jest zbyt niski, rynek bez powodu panikuje, a wszystkiemu winna jest Idea TFI...
|
|
Wysłane:
4 września 2012 20:14:01
nad wyraz, ok sorry już nie będę. Chodzi mi o fakt, że pierwsza emisja obligacji jest lepsza niż każda kolejna zrolowana. Chodzi mi o zarządzanie zadłużeniem, po 2-3 rolowaniach firma przyzwyczaja się do łatwości zadłużania i przestaje szacować/uwzględniać takie coś jak ryzyko braku finansowania zewnętrznego. Coś co teraz ma polimex i inne.
Nawet sco pak- pierwsza emisja OK i to miałem, kolejnej już nie wezmę. Gantowych miałem dwie serie, potem odpuściłem i papier oddałem. Causę dzisiaj lekko skubnąłem, ale, że podaż jest to poczekam na niższe poziomy, może ktoś po czekanu 6 miesięcy na dopuszczenie jest przyszpilony do oddania.
Mój model każe mi uważać na papiery kolejnych serii i tego się trzymam.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
4 września 2012 22:43:02
mindek napisał(a):Chodzi mi o fakt, że pierwsza emisja obligacji jest lepsza niż każda kolejna zrolowana. (...) Mój model każe mi uważać na papiery kolejnych serii i tego się trzymam. Zbyt mocno upraszczasz. Samo rolowanie obligacji nie jest złe. Tak samo, jak złe nie są inne formy kredytowania działalności. Spółka może przez lata, czy dekady, emitować kolejne serie obligacji i samo w sobie nie jest to niepokojące. Na pewno nie można też porównując dwie spółki stwierdzić, że obligacje jednej z nich są bezpieczniejsze, tylko dlatego, że są pierwszą wyemitowaną serią. Inaczej sytuacja wygląda na przykład dla spółek, którym nikt już nie chce pieniędzy pożyczyć i które desperacko próbują wyemitować jak najwięcej obligacji, zakładając, że spłata zadłużenia to już głównie problem obligatariuszy. Inaczej w przypadku spółek starających się skokowo rozkręcić biznes, dla których w przypadku kolejnych serii może być już widać, czy i jak ten plan się udaje. Jeszcze inaczej w przypadku firm, dla których kolejne serie obligacji są tylko jednym z wielu źródeł finansowania. To truizm, ale ważna jest ocena, czy spółka będzie w stanie spłacić konkretne obligacje. Jeśli w miarę pojawiania się kolejnych emisji sytuacja spółki pogarsza się zamiast poprawiać, jest to powód do niepokoju, ale tak wcale nie musi być.
Edytowany: 4 września 2012 22:44
|
|
Wysłane:
7 września 2012 15:40:43
Ci co mieli sprzedać, już to zrobili, a po każdej operacji umiejętnie animator schodził w dół z widełkami, dziś już brak transakcji, czyli chyba więcej nie spadnie cena.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-11-05 Wpisów: 30
Wysłane:
24 października 2012 06:37:23
Już się miałem jakiś czas temu zapytać czy ktoś z uczestników forum posiada obligacje GPF Causa i czy skorzystał z możliwości przedterminowego wykupu w związku z brakiem wprowadzenia na Catalyst w terminie 6 miesięcy od emisji?
|
|
Wysłane:
24 października 2012 10:39:22
Ale zmieścili się co do dnia w 6 miesiącach, chyba że to o kolejne emisje chodzi, to tu już nie wiem.
|
|
0 Dołączył: 2011-11-05 Wpisów: 30
Wysłane:
24 października 2012 12:07:12
Chodzi o emisję serii A i z tego jak ja rozumiem prospekt emisyjny to przekroczyli termin o 15 dni - debiut na Catalyst był chyba 4 września a 6 miesięcy mijało 23 sierpnia...
W prospekcie emisyjnym jest zapis "...lub nie będą przedmiotem obrotu w ASO w terminie sześciu miesięcy od Daty Emisji."
Nie jestem za bardzo biegły odnośnie obligacji więc może coś źle rozumuję
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 324
Wysłane:
25 października 2012 10:44:31
W takich przypadkach jak Causa należy sobie zadać kilka prostych pytań: 1) po co spółka wchodziła na catalyst z emisją wartą bagatela 420 tys. zł? Wejście na rynek kosztuje + rodzi obowiązki... 2) jeżeli obligacja płaci 15% stałych odsetek to dlaczego spółka po prostu nie wzięła kredytu, który miałby pewnie podobny koszt? Może po prostu bank tego nie chciał tknąć? 3) Jeżeli obligacja płaci 15% a jest notowana poniżej wartości nominalnej to znaczy, że jedzie po bandzie. 4) jaka jest płynność papieru, jeżeli wartość emisji to niecałe 0,5 mln zł, a papiery są notowane na tak słabo śmigającym rynku jak Catalyst? Podsumowując, jeśli ktoś lubi adrenalinę to z pewnością znajdzie jej więcej na rynku akcji :P Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
|
|
Wysłane:
25 października 2012 12:18:22
rozumiem, że chodzi o dokument informacyjny. Z tego co się orientuję to tam stało, że mają 6 miesięcy na wprowadzenie do obrotu a to nie jest równoznaczne z debiutem. Decyzja zarządu GPW była zdaje się w ostatnim dniu upływających 6 miesięcy.
"4) jaka jest płynność papieru, jeżeli wartość emisji to niecałe 0,5 mln zł, a papiery są notowane na tak słabo śmigającym rynku jak Catalyst?"
a w przypadku upadłości jednak obligatariusz jest wyżej niż akcjonariusz w kolejce po kasę. Catalyts nigdy nie będzie płynny jak akcje, taka natura i tego nic nie zmieni. Nawet emisje za 300mln tego nie zmienią.
Edytowany: 25 października 2012 12:23
|
|
Wysłane:
8 listopada 2012 21:10:45
Rozpoczął się cykl obniżek stóp procentowych i to widać od razu na popycie różnych papierów komercyjnych. Na Causie popyt zaczął ruszać prawą stronę. Minox podobnie, e-kancelaria także i kilka innych papierów.
Skoro skarbowe drogie, stopy przy tym wzroście PKB muszą spaść bo slabe PKB w końcu odbije się na niższej inflacji o cenach gazu nie wspominając. Może być dobry okres dla korporacyjnych.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2012 12:39:12
hm... oczy mnie chyba nie mylą, widzę popyt na 85% nominału na 237k pln. to ponad połowa emisji.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
19 listopada 2012 14:36:33
Ktoś chce widać spróbować sporo zarobić w ciągu tych pięciu kwartałów pozostających do wykupu. Przy takiej cenie to jest rentowność 24% netto w skali roku. Świetna okazja dla kogoś kto przestraszył się i chce sprzedać. Mnie to zawsze automatycznie przychodzi na myśl jak widzę tak wielkie zlecenia (oczywiście w stosunki do malutkiej emisji), czy może sama Spółka nie wpadła na pomysł skupowania z rynku swoich obligacji, korzystając na dużym dyskoncie. To jest jak najbardziej dozwolone, lecz powinno być to poprzedzone raportem bieżącym, a takiego nie znalazłem. Pozostaje mi zatem wierzyć, że nic takiego nie ma miejsca.
Edytowany: 19 listopada 2012 14:37
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
19 listopada 2012 14:42:22
Proponuję spojrzeć w raport kwartalny GPF Causa. Stan środków finansowych coś nieco ponad 400 zł. Nie w tysiącach tylko normalnie nieco ponad 400 zł...
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
19 listopada 2012 15:01:43
Oj, tam. To może być zmyła. Poza tym to było 2 miesiące temu. :) Mają jakieś należności, więc może coś wpłynęło. A na serio to raczej nic takiego nie ma miejsca. Jednak trzeba być podejrzliwym na rynku...
Edytowany: 19 listopada 2012 15:09
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.