PARTNER SERWISU
oyicazgi
1 2 3

Portfel emerytalny - jaki skład i udział procentowy - propozycje

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 19 stycznia 2013 16:03:07
wszystko fajnie, poza faktem, że większość naszych ukochanych Rodaków, zarabia na tzw. rękę poniżej 1700 pln na miesiąc, minimum na obecne przeżycie to 700 pln.... ha ha ha hi hi hi

Kod:
mod: usunięto zdanie niezgodne z regulaminem
Edytowany: 21 stycznia 2013 20:24

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 19 stycznia 2013 16:20:08
Nie polemizuje z faktem, ze znaczna czesc spoleczenstwa nie mysli nawet o odkladaniu na emeryture, bo walczy o to by dozyc do ostatniego.

Bedac scislym, to mediana zarobkow jest powyzej 1700 PLN na reke. Wiec to stwierdzenie nie jest prawdziwe, ze wiekszosc ma pozniej 1700 PLN na reke. Nie twierdze jednak, ze jest super.

I na koniec: wycieczki osobiste nie tworza najlepszego klimatu do dyskusji. Kazdy powinien miec mozliwosc wyrazania wlasnych opinii. Jesli masz problem yayurek, to zapraszam na priv, gdzie bedziesz mogl wykazac sie swoim mestwem.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 19 stycznia 2013 16:22:21
@yayurek

Proszę o spokojniejszą dyskusję. Każdy ma prawo mieć własne zdanie u nas i naprawdę też nie ma o co się kłócić. Prawda jest taka, że z ZUS będą jakieś pieniądze, małe, bo małe, ale coś tam będzie. Z OFE też jakieś będą. Dodatkowo, jeśli ktoś nie chce żyć na poziomie minimum to powinien coś tam sobie odkładać.
Edytowany: 19 stycznia 2013 16:22

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 20 stycznia 2013 20:27:46
Moje IKE zdywersyfikowane głównie pod stałe przepływy. Czyli obligacje plus akcje spółek regularnie wypłacające dywidendę plus ETF na W20.

W tej chwili:
ETF, Dębica, TPSA, KR20116, KGHM, PZU.

Z czego obligacje Kredyt Inkaso to w tej chwili 50% portfela, pozostałe proporcjonalnie.

Klucz dla mnie to właśnie bicie wpływów powyżej WIBOR.

lukasz210
0
Wpisów: 83
Wysłane: 20 stycznia 2013 22:36:02
To i ja pokaże swoje portfel IKE. Składa się on w tej chwili wyłącznie z obligacji. W przyszłości mam zamiar dokupić parę spółek, które regularnie wypłacają dywidendę. Kwestia otwarta co do wyboru konkretnych papierów. Z racji tego, że do 60 roku życia pozostało troszkę ponad 35 lat to i stopa zwrotu nie musi być oszałamiająca. Ważne dla mnie aby była większa niż z 10-letnich obligacji skarbowych.

yayurek
0
Wysłane: 21 stycznia 2013 06:19:35
jesli chodzi o yayurka i jego mało entzujastyczny wpis, to nie wiem jakim np. cudem pod względem PKB na łba wyprzedziła nas ostatnio Litwa, jak to możliwe w zielonej wyspie? pod względem PKB jesteśmy juz tylko bogatsi od Rumunii, Bułgarii i Łotwy

yayurek
0
Wysłane: 21 stycznia 2013 07:07:24
pewien czas wcześniej przychodzili do pracy w firmie ludzie, którzy pracowali na zachodzie, i poza zwykle bezwartościowym wykształceniem, mieli w zanadrzu ciężką pracę fizyczną.... teraz przychodzą ludzie, którym się nie zdarzyło przeżucić tony węglą lub popracować kilka nocek na zmywaku... wyposażeni przez rodziców w luksusowe samochody mijają szarych ludzi z 1700 pln na rękę, i nie mają pojęcia o rzeczywistym żyiu

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 21 stycznia 2013 09:17:24
Na Litwie zrobili jakieś badania i odkryli, że skurczyła im się populacja. Albo mieli wcześniej złe dane. W każdym razie uznano, że jest ich jednak mniej o 277 tys., a na tak mały kraj (3 mln ludności) to spora zmiana procentowa. Jak wiadomo lepiej dzieli się zarobek na mniejszą liczbę osób, więc PKB per capita im wzrosło z 57 do 66 (100 to średnia UE). W ogóle Litwa wyludnia się strasznie. Paradoks jakiś, że podobno z Polski wyjechało tyle osób do UK/Ireland, a w danych nie widać tego w ogóle (może są złe i trzeba je zweryfikować w dół). Mało tego w ciągu ostatnich lat nawet był niewielki przyrost ludności. Krótko mówiąc nie specjalnie cieszyłbym się z takiego awansu w rankingach jeśli byłbym Litwinem.

Pytanie dla dociekliwych. :) Gdyby w Polsce okazało się, że jest nas nie 38,5 mln, tylko 35,4 mln (8 proc. mniej, czyli taka zmiana jak na Litwie) i dzięki temu mamy wyższe PKB per capita to media byłyby tym faktem zachwycone?
Edytowany: 21 stycznia 2013 09:23

yayurek
0
Wysłane: 21 stycznia 2013 10:53:51
P Marcinie, przypominam Panu, że około 1,5mln polaków wybybyło z tego kraju. Czy to sukces!

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 21 stycznia 2013 11:17:43
No właśnie, podobno 1,5 mln wyjechało, a w danych Eurostatu tego nie ma. Wg tych danych w 2004 roku było w Polsce 38,2 mln osób, a dzisiaj 38,5 mln. Aż tyle dzieci się nie rodzi przecież. :) Czyli krótko mówiąc coś się nie zgadza dla mnie. Jeżeli rzeczywiście tyle osób wyjechało to powinno być w Polsce 37 mln ludzi w tym momencie. Kwestia jest jednak taka, że nie znam się na demografii, a także na sposobach przygotowywania tych statystyk. Chętnie bym posłuchał kogoś kto się zna na tym temacie i wytłumaczyłby ten paradoks. Poza tym moja wypowiedź nie jest w ogóle w żadnym stopniu polityczna. Stwierdzam tylko, dlaczego na Litwie tak bardzo wzrósł ostatnio PKB na mieszkańca.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 21 stycznia 2013 14:38:11
Nasi wolą mieć niższe PKB na mieszkańca tylko po to aby łatwiej wyciągać kasę z UE ma wyrównywanie szans pokazując statystyki. Dlatego taka Warszawa i inne aglomeracje powinny być wdzięczne, że mamy taką Polskę B która zaniża PKB na mieszkańca. Gdyby nie oni to EUR kosztowałoby spokojnie 3.5PLN a PKB na mieszkańca byłoby wyższe niż 66% średniej unijnej.

Dlatego radzę pokochać Polskę B nie tylko za walory ale i za wspomaganie eksportu.

Dlaczego Litwa robi uczciwiej? nie wiem, może nie nadają do tego sportu :)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 21 stycznia 2013 20:32:15
Do wszystkich:
wątek miał służyć propozycjom do portfela emerytalnego, zamiast tego służy metadyskusji o sensie przymusowego inwestowania pieniędzy, tudzież inwestowania swojego życia i uwagi w Rzeczpospolitą Polską.
Moderacja nie służy naprowadzaniu na żaden kierunek. Rozmowa to rozmowa. Każda szczera dyskusja jest cenna.
Natomiast proszę szczególnie Yayurka o wyważone wpisy. Parę razy obraziłeś innych, z pewnością nieświadomie, ale uwzględnij to, że wszyscy są w bardzo podobnym położeniu, mimo różnic w poglądach. To co nas łączy, to świadomość nieco większa iż przeciętna oraz gotowość samodzielnego zagospodarowywania nadwyżek przy akceptacji związanego z tym ryzyka. Tylko merytorycznie i konstruktywnie możemy coś z tego wynieść. Frustracja niczego nie buduje.

macieq112
0
Wpisów: 57
Wysłane: 21 stycznia 2013 21:25:08
lukasz210 napisał(a):
To i ja pokaże swoje portfel IKE. Składa się on w tej chwili wyłącznie z obligacji. W przyszłości mam zamiar dokupić parę spółek, które regularnie wypłacają dywidendę. Kwestia otwarta co do wyboru konkretnych papierów. Z racji tego, że do 60 roku życia pozostało troszkę ponad 35 lat to i stopa zwrotu nie musi być oszałamiająca. Ważne dla mnie aby była większa niż z 10-letnich obligacji skarbowych.

Wlasnie tez chcialbym cos na emeryture odlozyc, dotychczas kupowalem fundusze, ale skoro i tak regularnie odkladam, to lepiej zeby po 65 roku zycia miec to bez podatku.

Mysle ze miks obligacje + np ETF to dobry kierunek. A mozesz sie podzielic info gdzie masz to IKE zalozone ? Najlepiej zeby mozna w takim kupowac obligacje, GPW i ETF ? dzk
Edytowany: 21 stycznia 2013 21:27

lukasz210
0
Wpisów: 83
Wysłane: 22 stycznia 2013 00:10:39
Ja mam rachunek IKE założony w DM PKOBP, ale to tylko dlatego bo mam tam u nich też rachunek maklerski i chciałem mieć wszystko w jednym miejscu. Na twoim miejscu rozważyłbym ofertę DM BOŚ. Nie ma tam opłaty rocznej za prowadzenie rachunku tak jak w PKOBP, która wynosi: 0,25% aktywów minimum 20 zł, max 55 zł.
W sumie każde IKE w formie rachunku maklerskiego niezależnie od domu maklerskiego będzie Ci umożliwiało zakup akcji, obligacji i ETFów. Ograniczeniem są jedynie instrumenty pochodne, których nie można nabywać w ramach IKE.

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 22 stycznia 2013 07:41:04
Ja mam rachunek IKE w BOŚ.
Tylko nie wiem czy gdzieś nie będzie taniej u mnie prowizja od obligacji to 0,19% nie mniej niż 5zł, na innym forum na temat rachunków maklerskich jest napisane że inne biuro ma mniejszą prowizję ale nie wiem czy mają IKE.
Co do ETF ja tam wolę kupić jakiś mały pakiecik ryzykownych obligacji a zarobek i ryzyko takie same

Pink Floyd
0
Wysłane: 22 stycznia 2013 09:28:42
Preferuje mniej ryzykowne obligacje, a jako uzupelnienie ETF. Indeks nie zbankrutuje, a firma i owszem ;-) Osobiscie teraz mam 100% w IKE ETF na WIG20. W tym roku prawdopodobnie dokupie ETF na cala kwote limitu 2013 :-) Obligacje zaczne kupowac dopiero jak padnie techniczny sygnal bessy (mam jeden swoj ulubiony). Wychodze z zalozenia, ze jesli na emeryture przejde za 30 lat, to w pierwszych latach moge sie wystawic na takie ryzyko. Ustawiony mam tez bardzo wysoko take profit na 100% od momentu wejscia -- wtedy realizuje zysk i przechodze do portfela w wiekszosci opartego na obligacjach.

De facto przy portfelu wartym ok. 20k PLN nie ma wielkiego pola do popisu poki co :-)

A na koniec dodam, ze preferuje metody mechaniczne, algorytmiczne przy kupowaniu ETF. A wiec posiadanie w portfelu ETF badz nie oparte jest na prostym algorytmie, a nie moich wlasnych odczuciach.
Edytowany: 22 stycznia 2013 09:31

yayurek
0
Wysłane: 22 stycznia 2013 09:39:00
niniejszym YAYUREK przeprasza wezystkie osoby, które mogły się poczuć obrażone jego wcześniejszymi postami.. YAYUREK wraża skruchę i obiecuje poprawę

Pink Floyd
0
Wysłane: 22 stycznia 2013 09:49:10
Szkoda, ze nie mozna korzystac z instrumentow pochodnych w ramach IKE (chociaz rozumiem, ze chciano zminimalizowac ryzyko). Jesli mozna kupowac spoki z NC to tam ryzyko jest rowniez bardzo czesto ogromne.

Na przyklad wyobrazam sobie taki scenariusz w obecnych czasach, jesli mozna by handlowac FW20. Otwieram dluga pozycje na FW20 bez lewara, w wysokosci odpowiadajacej realnej wartosci portfela. Z kasy, ktora zostala po depozytach nabywam malo ryzykowne obligacje. Taka konstrukcja juz na starcie dlugoterminowo pobija wiekszosc klasycznych funduszy akcyjnych...

yayurek
0
Wysłane: 22 stycznia 2013 10:56:08
sprawę rozwiązywałby przepis (podobny jak w Niemczech), że każde ulokowanie pieniędzy na dłużej niż 3 lata jest inwestycją, a nie spekulacją i w zwiąku z tym jest zwolnione od podatku dochodowego... obawiam się jednak, że min. Rostowski dostałby zawału... pewien czas temu byłem na spotaniu z kimś z MF i pokazał uczestnikom spotkania, ile to pieniędzy państwo wydało na wspierania programów mieszkaniowych... oczywiście reprezentant MF podał tylko ile dokładnie kosztują te dopłaty, zaś na pytanie czy ktoś usiłował obliczyć jaki jest zysk z dodatkowego choćby VATu z tego powodu, że ludzie kupują większe mieszkania, że kupują więcej mebli, że dają zarobić developerom... Pan oświdczył, że takie obliczenia nie są prowadzone... no rzeczywiście, arytmetyka prowadzona w MF jest bardzo prosta, jeżeli nie prostacka

macieq112
0
Wpisów: 57
Wysłane: 22 stycznia 2013 15:09:20
tomm072 napisał(a):
Ja mam rachunek IKE w BOŚ.
Tylko nie wiem czy gdzieś nie będzie taniej u mnie prowizja od obligacji to 0,19% nie mniej niż 5zł, na innym forum na temat rachunków maklerskich jest napisane że inne biuro ma mniejszą prowizję ale nie wiem czy mają IKE.
Co do ETF ja tam wolę kupić jakiś mały pakiecik ryzykownych obligacji a zarobek i ryzyko takie same

Dzieki za info: wlasnie czytalem jakies porownania i polecali IKE BOS, ze wzgledu na brak oplat, koszty prowizji makl na IKE takie same jak na zwyklym rach. maklerskim. No i funkcjonalnosc ich narzedzi tez chwalili: tego nie umiem ocenic, bo dotychczas akcji nie kupowalem.

A jak juz w temacie to mam pytanie dot. fukcjonowania IKE: taki hipotetyczny scenariusz:

1. mamy roczny limit wplat, np 10 tys w roku 2012.

2.Przypuscmy ze w 01.01 kupuje za te 10 tys akcje.

3. Okazuje sie ze to strzal zycia, w czerwcu sa warte juz 15 tys.

4. Stwierdzam ze wychodze bo juz mi wystarczy te 50% zysku. Pieniedzy nie wyplacam z IKE, tylko zostawiam i kupuje za 15 tys obligacje etc.

Pytanie: Czy od tego 5 tys bede musial zaplacic podatek Belki, czy jesli te pieniadze reinwestuje na IKE to jest bez podatku i dopiero jesli bym je zupelnie z IKE wycofal to bym musial zaplacic ? dzieki za komentarze.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,344 sek.

jvdsqtfb
fpfyfwvj
axfmwjzb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 329,64 zł +381,65% 96 329,64 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bzxydftb
mofmydkv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat