0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
2 stycznia 2012 22:07:18
Czyżby pierwsze koty za płoty? GoAdvisers skreślone z listy ADW skrócie zarząd giełdy skreślił ich z listy z powodu nie wykazania należytej staranności przy badaniu rzetelności informacji zawartych w DI sporządzonym w związku z wprowadzeniem Avtech Aviation & Engineering na NC - GoA uznało, że wysokość spłacanych rat wierzycielom nie miała wpływu na sytuację finansową spółki, choć nie spłacenie dwóch rat miało powodować postawienie emitenta w stan likwidacji... GoA wiedziało o tym tworząc DI... Radzę przeczytać całą uchwałę - jest tam pełne uzasadnienie, być może podstawy do sądzenia się o odszkodowanie od GoA? Az sobie będę jutro obserwował co się będzie działo z akcjami GoA... Oczyszczanie rozpoczęte? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
2 stycznia 2012 22:24:36
powiem tak BRAVO !!! a moze na stockwatchu zrobiony by listę społek , z takimi danymi jak: kto wprowadzał? po ile sprzedawano akcje, po ile był debiut? czy wykonała prognozy z DI,ile kosztuje po roku notowań? itd.... ładna tabelka by wyszła... i czytelna.. co myślicie?
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
2 stycznia 2012 22:27:28
cad_man napisał(a):Czyżby pierwsze koty za płoty? GoAdvisers skreślone z listy ADW skrócie zarząd giełdy skreślił ich z listy z powodu nie wykazania należytej staranności przy badaniu rzetelności informacji zawartych w DI sporządzonym w związku z wprowadzeniem Avtech Aviation & Engineering na NC - GoA uznało, że wysokość spłacanych rat wierzycielom nie miała wpływu na sytuację finansową spółki, choć nie spłacenie dwóch rat miało powodować postawienie emitenta w stan likwidacji... GoA wiedziało o tym tworząc DI... Radzę przeczytać całą uchwałę - jest tam pełne uzasadnienie, być może podstawy do sądzenia się o odszkodowanie od GoA? Az sobie będę jutro obserwował co się będzie działo z akcjami GoA... Oczyszczanie rozpoczęte? SZOK....! Szkoda mi ich, ale po co wprowadzali takiego śmiecia...? Podobnie zresztą z sevenetem, podobnie przekręcono inwestorów...  . p.s.bankrucik,to załóż takie 2 wątki, trzeba oddzielać ziarna od plew...
Edytowany: 2 stycznia 2012 22:29
|
|
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 22:33:35
bankrucik napisał(a):powiem tak BRAVO !!!
a moze na stockwatchu zrobiony by listę społek , z takimi danymi jak: kto wprowadzał? po ile sprzedawano akcje, po ile był debiut? czy wykonała prognozy z DI,ile kosztuje po roku notowań? itd.... ładna tabelka by wyszła... i czytelna.. co myślicie? świetny pomysł! Tylko jak taką tabelkę zrobić? Od czego zacząć? Od pierwszych debiutów? Czyli od VirtualVision!!! Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
2 stycznia 2012 22:34:58
NGS również oni wprowadzali Teraz pozostaje czekać i obserwować czy doktor zaczął uzdrawiać czy motywy były inne.
Edytowany: 2 stycznia 2012 22:37
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 22:36:54
cad_man napisał(a):bankrucik napisał(a):powiem tak BRAVO !!!
a moze na stockwatchu zrobiony by listę społek , z takimi danymi jak: kto wprowadzał? po ile sprzedawano akcje, po ile był debiut? czy wykonała prognozy z DI,ile kosztuje po roku notowań? itd.... ładna tabelka by wyszła... i czytelna.. co myślicie? świetny pomysł! Tylko jak taką tabelkę zrobić? Od czego zacząć? Od pierwszych debiutów? Czyli od VirtualVision!!! może być od pierwszych debiutów...
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
2 stycznia 2012 22:49:55
Może jednak GPW i KNF nie są tak tepi i ślepi jak sie powszechnie uważa?
Widac, miarka sie przebrała:]
|
|
0 Dołączył: 2010-12-22 Wpisów: 34
Wysłane:
2 stycznia 2012 23:24:58
Może ślepi nie są ale raczej oko przymykali do tej pory. Uważam, że celnie to ująłeś "miarka się przebrała". Ale z drugiej strony już w tej chwili ok. 200 spółek jest w kolejce na NewConnect, czyli zapowiada się znowu debiut na każdej sesji, więc nie wiem czy to się zmieni :)Zmiana regulacji idzie w dobrym kierunku. Certyfikaty doradcy ASO, wyższe koszty. Ale to zbyt mało.
W tym roku może być sporo upadłości. Najnowsza Budostal-5. Będzie "ciekawie" bo mieli obligacje :)
PS. Tak odbiegając od tematu wątku to jestem ciekaw jak sobie poradzi Gant z wykupem obligacji. Ciekawe czy te świetne obligacje okażą się nie wystarczająco świetne :) Może jakieś rolowanie z wyższym kuponem?
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
3 stycznia 2012 00:26:20
piotrch napisał(a):Może jednak GPW i KNF nie są tak tepi i ślepi jak sie powszechnie uważa? Obudzili się z ręką w nocniku. Teraz to i tak już nie ma znaczenia. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
3 stycznia 2012 08:13:21
GoA nie wprowadzali Sevenetu. Robił to Capital One. Tabelka po ile sprzedawano akcje, po ile był debiut i w jakiej cenie zakończył się pierwszy dzień notowań jest dostępna na stronie NewConnect. Zestawić to z ceną obecną to nie problem. Nie wiem czy komuś by się chciało wyszukiwać wprowadzającego... Mnie osobiście najbardziej interesuje kwestia realizacji prognoz, ale... wiem że niektrórzy robili przeszacowania wartości posiadanych aktywów aby tylko prognozę wykonać. Więc taki rzut oka może być mylący.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 324
Wysłane:
3 stycznia 2012 08:40:28
Ciekawe, jakie będzie to miało znaczenie dla rynku... mniej ofert na NC? Koniec spółek - widmo? Ja tam myślę, że tylko na chwilę przycichnie, bo to i dla giełdy dobry interes... Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
3 stycznia 2012 08:52:09
Frog napisał(a):GoA nie wprowadzali Sevenetu. Robił to Capital One. Tak,wiem,choć z mojego postu rzeczywiście można było odnieść wrażenie,że to GOA. Póki co Capital One jakoś się upiekło pomimo obrzydliwego przekrętu z sevenetem i z ogólnym manipulowaniem inwestorami.-Najpierw rozsyłają maile o "b.perspektywicznej inwestycji",potem informują o podniesieniu minimalnej kwoty inwestycji i ogromnym zainteresowaniu funduszy,a potem...wydzwaniają do klienta i bezpośrednio proszą się,by kupić wprowadzaną spółkę,przy czym trudno zakończyć rozmowę,że nie jestem zainteresowany, tylko w razie odmowy męczą pytaniami:"dlaczego nie"... A po zamknięciu oferty okazuje się,że ani nie ma redukcji zapisów,którą sugerowali, ani nie sprzedali wszystkich akcji,a spółki...nie realizują prognoz finansowych, a akcjonariusze są w plecy...
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2012 09:00:05
wasilewski napisał(a):Ciekawe, jakie będzie to miało znaczenie dla rynku... mniej ofert na NC? Koniec spółek - widmo? Ja tam myślę, że tylko na chwilę przycichnie, bo to i dla giełdy dobry interes... Nie jestem pewny co do tego czy ofert będzie mniej. Natomiast co do giełdy to dziś możemy chyba stwierdzić, że interes giełda miała tylko podczas debiutu - większe obroty i większa wartość prowizji. Po debiucie stagnacja i przychody z prowizji minimalne. Pozostaje pytanie: czy coś w tej chwili można zrobić z tym rynkiem? Może powinni wprowadzić jakieś dodatkowe indeksiki związne np z podziałem firm na rzeczywiście innowacyjne? Np biotechnologia, informatyka, do których wchodziłby spółki posiadające np patenty, autorskie oprogramowanie, czyli coś co sprawia, że spółka jest rzeczywiście innowacyjna na skalę kraju, Europy, świata i potrzebuje kasy na rozwój. A reszta "innowacyjnych" firm do jednego worka - np. innowacyjny Budostal-5 czy jakaś inna hurtownia materiałów budowlanych... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
15 stycznia 2012 21:02:51
L.Sobolewski napisał(a):Chcę powiedzieć coś bardzo poważnego o rynku NewConnect. Nie chodzi o to, aby skupiać się na jego zaletach. Z powodu jego sukcesu zaczyna się materializować takie zagrożenie, że różnego rodzaju typy spod ciemnej gwiazdy mogą próbować wykorzystać ten sprawnie działający mechanizm do zarobienia pieniędzy na granicy prawa lub wręcz z jego naruszeniem. I to właśnie z tego względu, że NewConnect bardzo sprawnie finansuje emitentów i właścicieli akcji, zapewniając im dziesiątki i setki milionów złotych.
Mamy przypadek spółki, w której doszło prawdopodobnie do umyślnego wyrządzenia akcjonariuszom szkody. Ten przypadek skłania nas do podjęcia działań, które mogłyby spowodować, żeby w każdym przypadku oszustwa lub quasi-oszustwa sprawcy byli eliminowani z życia gospodarczego. Pracujemy nad bezpieczną dla nas z prawnego punktu widzenia formułą ogłaszania na publicznie dostępnej „czarnej liście" danych personalnych sprawców, winnych w naszej ocenie umyślnego, szkodliwego działania, niedbalstwa lub winnych rażącego naruszenia praktyk menedżerskich i rynkowych.Poza tym będziemy rozważać kroki prawne przeciwko tym, którzy w obrocie dopuszczą się rażącej nieuczciwości. Nade wszystko zaś wzmocnienia wymaga kontrola wszystkich emitentów wybierających się na rynek publiczny, zapewniana przez autoryzowanych doradców.
całość tutaj - ciekawe jak oni to prawnie obejdą? AD, prezesi, vice prezesi, członkowie RN i jeszcze nie wiadomo kto musieliby chyba dobrowolnie zezwolić GPW na publikację swoich danych osobowych, tak naprawdę wg "widzi mi się" GPW... Pozywtywne jest to, że problem już widzą tylko nie wiedzą jak skutecznie z tym walczyć. Tak na moje oko to żeby zrobić tak jak mówi L.Sobolewski trzeba by pozmieniać conajmniej regulamin GPW i NewConnect o ile nie ustawy... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 stycznia 2012 21:21:17
Gadanie o niczym panie Ludwik. Dane osobowe są znane, przecież w obiegu jest zaledwie parę nazwisk. Niektóre twarze też są znane, bo z lubością wypowiadają się w mediach. Publikować? Informować? Rozważać kroki? To ryzyko procesów o ochronę dóbr osobistych. A po co było wpuszczać kolejne spółki ze znanych kręgów?
Giełda nigdy nie będzie chciała skutecznie filtrować tego rodzaju zjawisk, bo one napędzają obrót, z którego żyje firma organizująca rynek.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
15 stycznia 2012 22:16:41
Cytat:SZOK....! Szkoda mi ich, ale po co wprowadzali takiego śmiecia...? Podobnie zresztą z sevenetem, podobnie przekręcono inwestorów...Speak to the hand . Miejmy nadzieje ze sam rynek wyeliminuje tych doradców. Zaufanie to podstawa... Moze rzeczywiście warto stworzyć taką "czarną listę", nie tylko dla nowych inwestorów, który mogą "nie znać" tych historii, ale przede wszystkim dla odstraszenia naśladowców
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
15 stycznia 2012 22:19:06
moglibyśmy zrobić forumową czarną listę, tylko zapewne na tej liście znaleźliby się prawie wszyscy doradcy, bo raczej każdy ma na koncie wprowadzenie jakiegoś "kwiatka".
Edytowany: 15 stycznia 2012 22:19
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
15 stycznia 2012 22:22:02
nie szkodzi, każdy wtedy by sam oceniał ryzyko... pytanie o ewentualne pretensje do redakcji SW ze strony doradców
|
|
Wysłane:
15 lutego 2012 10:56:04
Sobolewski napisał(a):Zwiększymy obowiązki informacyjne, dotyczące np. zawartości raportów kwartalnych. Wzmocnimy wymagania, dotyczące dokumentów informacyjnych. Przeprowadzimy coś, co już zapowiadaliśmy, czyli segmentację rynku, by zwrócić uwagę inwestorów na to, że małe firmy są różne, także pod względem ryzyk, które kreują dla inwestorów. Uzupełnimy dobre praktyki, także dla doradców pulsinwestora.pb.pl/2557104,80...Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
16 lutego 2012 23:55:46
chyba jeszcze droga daleka do oczyszczenia skoro mamy takich doradców i takie spółki;; W 2011 r. Weedo miało 18 tys. zł przychodów. Prognoza zamieszczona w dokumencie informacyjnym zakładała, że wyniosą 1,2 mln zł www.parkiet.com/artykul/119416...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.