PARTNER SERWISU
iotncfvs
1 2

Ograniczanie strat, jak to jest ?

amasny
0
Wpisów: 6
Wysłane: 6 listopada 2008 17:15:10
Cześć,

Jestem początkujacym na giełdzie. Przeczytałem w pewnej ksiązce, ze dla ograniczania strat nalezy stosować zlecenia typu STOP.
Tak tez zrobiłem, a konkretnie na papierze Pegas dałem limit normalny i limit typu STOP (obydwa na tym samym poziomie : -5%).
No i dzisiaj ten papier w któryms momencie walnął o te 5% lub wiecej, a więc moje zlecenie sie zrealizowało.
Papier później wrócił do góry i skonczył dzien na -1,45%.
Jak tak dalej będę inwestował to z pewnoscią stanę się rekinem. angry6

Co zrobiłem źle ?
Jak należy to robić ?

Pozdrawiam Hary

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 6 listopada 2008 18:17:18
To zrobiłeś tak jak człowiek któremu dano młotek jako narzędzie a nie powiedziano jak wbija się gwożdzie...:blackeye:

W przypadku stopu lub innego narzędzia którego się używa na giełdzie trzeba stosować je zgodnie z podstawowymi zasadami logiki.
Napisz dlaczego w tym miejscu go ustawiłeś bo nie chciałbym się domyślać...a chciałbym pozanać praprzyczynę aby podać swoje sugerowane miejsca
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 6 listopada 2008 18:18

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 listopada 2008 18:23:08
Witaj na forum i... witaj na giełdzie. Tylko najtwardsi przetrwają dłużej niż 2-3 lata.

Na jakim systemie składasz zlecenia? (mogą być troszkę inne nazwy).

Wydaje mi się, że twój problem to... niska płynność papieru, a więc duże wahania przy niewielkich ruchach kapitału. Stop loss na takim papierze może Cię "wyleszczyć" i wrócić sobie na swoje poziomy.
Ale nie na długo. Jak podpowiada moje doświadczenie, takie spadające noże to zapowiedź dalszych spadków w kolejnych dniach czy tygodniach. Nic się nie dzieje bez przyczyny. I także nic nie pozostaje bez echa.
Pegasa już nie masz, ale nadal go obserwuj, aby potwierdzić lub zaprzeczyć słuszności tego stop'a.

Na dłuższą metę, jeszcze nigdy nie żałowałem wyskoku na stop lossie. Ale wiele razy żałowałem, że go nie ustawiłem.
Edytowany: 6 listopada 2008 18:26

amasny
0
Wysłane: 6 listopada 2008 18:24:29
Dapi napisał(a):
To zrobiłeś tak jak człowiek któremu dano młotek jako narzędzie a nie powiedziano jak wbija się gwożdzie...:blackeye:

W przypadku stopu lub innego narzędzia którego się używa na giełdzie trzeba stosować je zgodnie z podstawowymi zasadami logiki.
Napisz dlaczego w tym miejscu go ustawiłeś bo nie chciałbym się domyślać...a chciałbym pozanać praprzyczynę aby podać swoje sugerowane miejsca

Kupiłem za 29. Zanim postawiłem zlecenie stop, straciłem juz. Uwzględniłem od kwoty kupna założenie straty -10% no i takie postawiłem (w momencie ustanowienia zlecenia sprzedarzy to było -5% od aktualnej ceny). :binky:

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 6 listopada 2008 18:36:10
amasny napisał(a):
Dapi napisał(a):

Kupiłem za 29. Zanim postawiłem zlecenie stop, straciłem juz. Uwzględniłem od kwoty kupna założenie straty -10% no i takie postawiłem (w momencie ustanowienia zlecenia sprzedarzy to było -5% od aktualnej ceny). :binky:

Stopy procentowe od kwoty zakupu to jest wyższa szkoła jazdy. I właśnie najgorsze jest to że początkujący inwestorzy je stosują. Nie stosuj tego typu stopów. Nie na tym etapie swojego inwestowania.
Stopy procentowe należy stosować na portfelu:
- za Elderem 2% portfela na każdej pozycji dla piranii
- 6% na całości dla rekinów :binky:
Wielkość zakupu jest dostosowana do odległości stopu {a nie stały zakup stały procent} a stop jest umieszczony w wybranym przez CIEBIE miejscu a nie przez głupią cyfrę 5 cz 10 !
Pegas wybił się niedawno w dół z krótkiej konsolidacji i przebywa w zakresie 25.15 - 30.8. Naturalnym miejscem było umieszczenie stopu poniżej 25.15. Innym sposobem jest np. zejście poniżej zakresu świecy z przed dwóch dni ale jest to metoda najlepsza dla trendu a nie krótkoterminowej konsolidacji.

Zasada podstawowa TY ustawiasz stop a nie wymyślona CYFERKA !

amasny
0
Wysłane: 6 listopada 2008 18:51:51
WatchDog napisał(a):
Witaj na forum i... witaj na giełdzie. Tylko najtwardsi przetrwają dłużej niż 2-3 lata.

Na jakim systemie składasz zlecenia? (mogą być troszkę inne nazwy).

Wydaje mi się, że twój problem to... niska płynność papieru, a więc duże wahania przy niewielkich ruchach kapitału. Stop loss na takim papierze może Cię "wyleszczyć" i wrócić sobie na swoje poziomy.
Ale nie na długo. Jak podpowiada moje doświadczenie, takie spadające noże to zapowiedź dalszych spadków w kolejnych dniach czy tygodniach. Nic się nie dzieje bez przyczyny. I także nic nie pozostaje bez echa.
Pegasa już nie masz, ale nadal go obserwuj, aby potwierdzić lub zaprzeczyć słuszności tego stop'a.

Na dłuższą metę, jeszcze nigdy nie żałowałem wyskoku na stop lossie. Ale wiele razy żałowałem, że go nie ustawiłem.

Dzięki Dapi. Dzięki WatchDog.

No własnie ....... czy mozecie mi podać jakis system do inwestowania ? Jakieś linki (na StockWatch oczywiście także).
Nie znaczy to, ze ten papier wybrałem kompletnie "NA PAŁĘ".
Obejrzałem na stockwatch wskaźniki i wydały mi się niezłe. Obejrzałem gdzieś Cena/Zysk i też wydały mi się niezłe.
Profil spółki jest : produkowanie "dóbr powszechnego użytku" - chemia (nie banki, nie surowce).
No i (hmmmm...., czy to ma sens ? czy to kompletna amatorka ?) ten papier zjechał od szczytu kilkaset procent.
No i jeszcze rekomendacje tez raczej ma dobre.
Tym się zasugerowałem.

Pozdrawiam hary

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 listopada 2008 19:02:16
Spoko. wiele razy trzeba upaść żeby dojść do celu.
Jest dużo spółek. W tym tanich, bardzo tanich i śmiesznie tanich. I większość spada w trendzie.
Technicy w ogóle się nie zastanawiają co która spółka robi. Kupują po wykresie.
Fundamentaliści szukają niedocenionych spółek i czekają aż rynek je odkryje.
Jedni i drudzy się nie raz mylą, tną straty i... grają dalej.

Pegas robi pieluchy.
Czytałeś to? www.stockwatch.pl/forum/Defaul...

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 6 listopada 2008 20:23:59
amasny napisał(a):
[

No własnie ....... czy mozecie mi podać jakis system do inwestowania ? Jakieś linki (na StockWatch oczywiście także).
Nie znaczy to, ze ten papier wybrałem kompletnie "NA PAŁĘ".

Pozdrawiam hary

Ja podałem...
-2% portfela pozycja
-6% ryzyka jednocześnie na rynku {wtedy -20% w Stanach kosztuje Cię tylko 6% portfela}
-był przykład najprostszych stopów początkowego i w trendzie

- maksymalizacja zysku to zajmowanie pozycji przy niewielkiej zmienności na rynku

wszystko

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 6 listopada 2008 20:54:01
amasny napisał(a):
Dapi napisał(a):

Hary,w zasadzie nic nie można zarzucić Twojej strategii,ochrona kapitału,wczesne cięcie strat.Słusznie Ci podpowiada kolega,że standardowo stop loss powiinien ''leżeć'' poniżej minimum intraday(włącz wykres świecowy i wszystko jasne:compress: )
Podstawowy problem polega na tym,że .....kupowałeś na nieodpowiednich poziomach:crybaby: .Za wcześnie!Jeszcze nie wygererował się żaden sygnał kupna.Uprzedzać fakty,postępowanie bardziej zaawansowanych.Drogo kosztuje eksperyment na żywca.d'oh!
Podszkol się trochę w AT,ze swej strony dodam,że średnie kroczące to absolutne minimum,jeśli idzie o narzędzia generujące sygnały K,S.
Na stronce bodaj Bankiera,jest generator sygnałów kupna ,sprzedaży,jeśli nie masz czasu na naukę a śpieszy Ci się z zakupem.
Ja bym się nie spieszył,wiedza to inwestycja,najpierw zainwestuj w nią,z pewnością Ci sie opłaci.colors
"Fortuna favet fortibus"

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 6 listopada 2008 21:27:12
Dokładnie! Szooler mądrze gada:binky: , nie ma co spieszyć się z zakupem lepiej czas zainwestować w naukę. Sam tak naprawdę TERAZ nie wiem nic po trzech miesiącach obserwowania i grania na giełdzie a co dopiero miałem wiedzieć trzy miesiące temu? Na szczęście jest ten serwis, który jest genialny i dziękuję oraz bije pokłony twórcom jak i osobom wypowiadającym się tutaj3some . Jeśli chodzi o DT podstawą jest AT i trzeba się jej uczyć w każdej wolnej chwili. Tak jak napisał WatchDog, w którymś z tematów - "czytaj i jeszcze raz czytaj". Dla mnie dobrym źródłem informacji jest stacja TVNCNBC(chyba ustawię ją na 1 miejscu w tv zamiast TVP1angel4 ), naprawdę dużo można się z niej dowiedzieć.

A jeśli Ci się spieszy link do bankiera www.bankier.pl/inwestowanie/na... ,(swoją drogą też można się na tym uczyć)book
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!
Edytowany: 6 listopada 2008 21:28

Agusia
0
Wpisów: 11
Wysłane: 6 listopada 2008 23:12:35
Cześć, to mój pierwszy post na forum. Na giełdzie jestem od roku, zachęcili mnie znajomi, teraz już wiem, że inwestowałam "na górce", akcji na czas nie sprzedałam i tak je trzymam i czekam, aż kiedyś odbiją.
Mam pytanie dotyczące stop loss. Otóż, udało mi się kupić akcje Kruszwicy po 28,6. Akcje te skoczyły >20 % ale od 2 dni znów notuje się niewielkie spadki. Mam następujący dylemat: czy ustawić zlecenie sprzedaży z limitem aktywacji czy nie. Mam obawy, że ustawię zlecenie a kurs się waha i być może pozbędę się akcji dobrze rokującej spółki a ona wróci do poprzednich poziomów i wzrośnie. Z kolei jest możliwość, że gdy nie ustawię tego limitu a spółka poleci dalej w dół, znowu stracę. Co byście zrobili w przypadku Kruszwicy ?

Niestety, nie znam się na AT, najgorsze jest to, że mam wykształcenie humanistyczne i niewiele rozumiem z tych wykresów :(

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 6 listopada 2008 23:36:17
bandhead
szooler napisał(a):
amasny napisał(a):
Dapi napisał(a):

Hary,w zasadzie nic nie można zarzucić Twojej strategii,ochrona kapitału,wczesne cięcie strat.Słusznie Ci podpowiada kolega,że standardowo stop loss powiinien ''leżeć'' poniżej minimum intraday(włącz wykres świecowy i wszystko jasne:compress: )
Podstawowy problem polega na tym,że .....kupowałeś na nieodpowiednich poziomach:crybaby: .Za wcześnie!Jeszcze nie wygererował się żaden sygnał kupna.Uprzedzać fakty,postępowanie bardziej zaawansowanych.Drogo kosztuje eksperyment na żywca.d'oh!
Podszkol się trochę w AT,ze swej strony dodam,że średnie kroczące to absolutne minimum,jeśli idzie o narzędzia generujące sygnały K,S.
Na stronce bodaj Bankiera,jest generator sygnałów kupna ,sprzedaży,jeśli nie masz czasu na naukę a śpieszy Ci się z zakupem.
Ja bym się nie spieszył,wiedza to inwestycja,najpierw zainwestuj w nią,z pewnością Ci sie opłaci.colors

Witam - Napisałes takie ciekawe zdanie " kupowałes za wczesnie " . Masz racjie lecz dzisiaj takie czasy ,ze wielu inwestorów zdaje sobie sprawe ,ze bardzo ale to bardzo [ w moim odczuciu ] obserwowana jest 15 dniowa sredniokroczaca i tak naprawde sztuka jest przewidziec ruch przebicia i zakupic akcjie troche wczesniej . Wiem wiem trudne

szooler
0
Wysłane: 7 listopada 2008 00:19:30
Korzystaj z szybszych sygnałów: ema5. ;)
Spółka Pegas nie wygenerowała do tej pory żadnych istotnych sygnałów kupna,stąd za wcześnie.
W trendzie spadkowym tylko szybkie średnie.Zanim skończy się korekta....
"Fortuna favet fortibus"

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 7 listopada 2008 02:10:21
Agusia napisał(a):
Cześć, to mój pierwszy post na forum. Na giełdzie jestem od roku, zachęcili mnie znajomi, teraz już wiem, że inwestowałam "na górce", akcji na czas nie sprzedałam i tak je trzymam i czekam, aż kiedyś odbiją.
Mam pytanie dotyczące stop loss. Otóż, udało mi się kupić akcje Kruszwicy po 28,6. Akcje te skoczyły >20 % ale od 2 dni znów notuje się niewielkie spadki. Mam następujący dylemat: czy ustawić zlecenie sprzedaży z limitem aktywacji czy nie. Mam obawy, że ustawię zlecenie a kurs się waha i być może pozbędę się akcji dobrze rokującej spółki a ona wróci do poprzednich poziomów i wzrośnie. Z kolei jest możliwość, że gdy nie ustawię tego limitu a spółka poleci dalej w dół, znowu stracę. Co byście zrobili w przypadku Kruszwicy ?

Niestety, nie znam się na AT, najgorsze jest to, że mam wykształcenie humanistyczne i niewiele rozumiem z tych wykresów :(

1. Jeśli chodzi o mnie: jestem przeciwny ustawianiu stopa w każdej możliwej sytuacji.
2. Jeśli chodzi o Ciebie: gratuluję dobrego zakupu, ale nie kupuj tak więcej - strasznie ryzykowne.
3. Jeśli chodzi o Kruszwicę: dziś była jedna duża transakcja (prawdopodobnie umówiona) na ponad pół miliona. Od jej poziomu (37,50) prawie na pewno nastąpi większy ruch.
4. Jeśli chodzi o AT: tygodniowo wygląda nieźle i nie ustawiałbym na razie stopa (tym bardziej, że jutro mogą być spore wahnięcia kursu przy obniżonej płynności). Jednak jeśli brać pod uwagę, to co napisałem w punkcie powyżej i fakt, iż na intrach chodzi w określonym przedziale, to ewentualnie rozważałbym 34,99.

Mam nadzieję, że ktoś mi zaprzeczy, abyś miała różne punkty widzenia.

ps. też jestem humanistą, pozdrawiam

szooler
0
Wysłane: 7 listopada 2008 02:17:31
Agusia napisał(a):

Cześć Agusia.
Przede wszystkim pogratulować dobrego zakupu Kruszwicy po 28,6pln
I od razu do rzeczy;papier od maja 2007 w trendzie spadkowym.Już tylko to stwierdzenie powinno Ci uzmysłowić,że to prawdopodobnie korekta spadków,a więc realizuj zyski jak są,zyski to w tych czasach deficytowe dobro.Korekta spadków oznacza,że po dłuższym ruchu zgodnie z trendem,w tym wypadku spadku,przychodzii odreagowanie,ruch przeciwny,czyli wzrost.Jak sie trend odwróci,będzie na odwrót,silne wzrosty,przerywane słabszymi korektami w dół.Innymi słowy,trend spadkowy jest jak jeden krok do przodu,dwa w tył.Co do Kruszwicy,możesz się oczywiście ze mna nie zgodzić i trzymać,jak długo kurs na zamknięciu nie schodzi poniżej 34.6.Tu linie obrony wyznacza tygodniowa ema5.
edit.Oczywiście,ta linia obrony na 34,6 jest tymczasowa,się zmienia tak jak zmieniaja sie średnie ruchome,a te idą za w ślad za kursem.Im większa ema tym wolniejsza jej pogoń za zajączkiem :albino: kursem ;)Tutaj na forum możesz doczytać,np wątki,warsztat-precyzyjne poziomy cenowe;analiza techniczna.Ale zacznij od abecadła AT,np bossa,parkiet.Na wykresach kurs zawsze jest już naniesiony.TY zaś dodatkowo możesz ponanosić inne wskaźniki.Zacznij od średnich,jak sama nazwa wskazuje,są to średnie z iluś tam sesji.nad wykresem kliknij na szare ikonki sma,sma5 to średnia pięciodniowa itd...Teraz kliknij na 9-tygodniową sma45.Jeśli srednia jest wyżej kursu,to źle,trend spadkowy;kurs powyżej średniej sugeruje zgoła odmienną sytuację,w okresie tych 45 sesji przeważają kupujący.
I tak krok po kroczku,się dokształcaj.Srednie to tylko początek.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 7 listopada 2008 18:31

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 7 listopada 2008 02:44:24
Ta rozsądnie było by się zabezpieczyć i sprzedać nim zeżre cały zysk, co wcale nie znaczy, że w przyszłości nie wzrośnie, ale przecież zawsze można dokupić.

Agusia
0
Wpisów: 11
Wysłane: 7 listopada 2008 21:31:56
Dziękuję za porady. Znalazłam parę stron, gdzie są objaśnione zasady AT, spróbuję jakoś przez to przebrnąć. Mam nadzieję, że nie pogniewacie się, jeśli od czasu do czasu spytam o rzeczy, których nie będę mogła zrozumieć. Mam wrażenie, że większość piszących tu to "starzy wyjadacze" i moje pytania pewno wzbudzą uśmiech politowania, ale cóż, zaryzykuję . Pozdrawiam wszystkich :)

szooler
0
Wysłane: 7 listopada 2008 22:19:54
Forum to prawdziwy przekrój społeczny,a łączy nas wszystkich jeden nałóg,silny nałóg.Nie możemy przestać kupować,posiadać akcji.Nawet bessa nic na to nie poradzi.Nie,żebym był starym wyjadaczem,za to pewnie starym hazardzistą tak;)
pozdrawiamtoothy4 sunny
"Fortuna favet fortibus"

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 7 listopada 2008 23:18:57
I coś w tym jest z tym hazardem. :reindeer: Brick wall

greg12
0
Wpisów: 94
Wysłane: 7 listopada 2008 23:25:50
Jest takie powiedzenie"WALL STREET=LAS VEGAS".

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,371 sek.

eicjrrlb
pieiztlw
fhdjeesl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
syhmnnxa
uvzkqqrf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat